Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 30 Noi 2024, 09:32

Echipamentul portocaliu ( Blaze Orange )

Tot ce tine de echipamentul pentru teren al unui vanator , mai putin armamentul . Nici nu stim cite ne vin in ajutor - important este sa le gasim .

Moderatori: liviur, george_ciprian86

Re: Echipamentul portocaliu ( Blaze Orange )

Mesajde ssteffan pe 10 Dec 2008, 18:49

ok, ca sa fim mai "saftey" (la... naiba) sunt de acord cu voi, dar atunci sunt de acord si cu interzicerea carbinelor la goana. Sau cu interzicerea vanatorii la goana. Asa. acum sunt sigur ca o sa aduceti argumente contra 100000000!!!!! atatea pot fi si contra portocaliului.

E stupida culoarea.... parerea mea...
ssteffan
Veteran

Locaţie: Giurgiu

Mesajde Alin3006 pe 10 Dec 2008, 19:10

sstefan, pareri sunt cateva sute numai aici...de acord, e stupida, dar e safe. Am fost si eu la vreo 2 colective de cosmar...de mi-as fi pus si mov pe mine sa fiu sigur ca nu iau alica... :wink: Si mie imi place mai mult in verde oliv, dar uneori imi mai pun o bentita orange macar, la palarie.
Iar la gonaci ar trebui sa fie obligatorie 1000%!!
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde vinatorul iscusit pe 10 Dec 2008, 22:54

pentru vanat aceasta culoare nu are nici o importanta ,marea majoritate a speciilor vad doar alb si negru,asa ca important este sa nu te misti mai mult decat un petec de orange ptr siguranta ta;oare occidentalii astia chiar sa exagereze cu culoarea asta la organizate?de atata timp o folosesc si nu prea au accidente...
vinatorul iscusit
Veteran

Mesajde Moose_Master pe 10 Dec 2008, 23:32

Se poate discuta mult si bine pe tema asta. Dar cum spun "prostii astia" aici : poate ca nu te intereseaza foarte mult de cei de langa tine, dar cu siguranta ca de propria persoana esti foarte interesat. Atunci pune orange pe tine si o sa ajungi acasa viu cu siguranta.

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 11 Dec 2008, 00:13

@ vanatorul iscusit- te cunosc binishor :D stiu ce stii si ce poti si unde ai vanat. Perfect de acord si cu ce ai spus si cu ce ai lasat sa se inteleaga. :wink: Animalele, cel putin cele " mari" , " big game" - nu vad culoarea aia. Pe langa cititul in carti si eu am probat in teren. N-as purta la rata si gasca, la iepure- depinde de context- dar ca idee : Moose are dreptate. Ce e mai important : sa ajungi acasa cu vanat, sau SA AJUNGI ACASA?
Alin3006
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 11 Dec 2008, 00:15

PS. Aici ma refer la un anumit tip de vanatoare. Daca sunt numai eu cu paznicul sau eu cu paznicul si un prieten pe care il cunosc bine si in care am incredere, nu pun orange, nu simt nevoia! :wink:
Alin3006
Veteran

Mesajde george_ciprian86 pe 11 Dec 2008, 08:42

Chiar daca animalele vad alb-negru, vad in nuante diferite. Exact cum se vede la un televizor alb-negru. Culoarea rosie are o nuanta mai inchisa iar albul o nuanta mai deschisa - repet pe un televizor alb negru. Daca animalele vad tot alb negru ma gandesc ca vad tot la fel.
In acest caz intervine camuflajul rupand linia conturului vanatorului.

O sa incerc sa exemplific cu cateva imagini modificate in alb - negru :

Vanator in camo :

Imagine
Imagine

Imagine
Imagine

Vanator ce poarta blaze:

Imagine
Imagine

Imagine
Imagine

Stanga camo - dreapta blaze :

Imagine
Imagine

Cel putin asta e parerea mea...

Sper ca mi-am facut ideea inteleasa.
george_ciprian86
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 11 Dec 2008, 11:32

Ar fi greu de exemplificat mai bine... :D
Alin3006
Veteran

Mesajde Moose_Master pe 11 Dec 2008, 18:24

prima si a doua imagine sunt la vanatoare la pasaj unde este normal sa NU ai orange.
a treia si a patra baietii sunt la vanat mare unde portocaliul este recomandat la greu.
ultima este o reclama ieftina la imbracaminte de camuflaj trucata in adobe.
oricum exemplele sunt bine alese si perfect graitoare.

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran

Mesajde george_ciprian86 pe 11 Dec 2008, 18:31

Moose_Master scrie:prima si a doua imagine sunt la vanatoare la pasaj unde este normal sa NU ai orange.
a treia si a patra baietii sunt la vanat mare unde portocaliul este recomandat la greu.
ultima este o reclama ieftina la imbracaminte de camuflaj trucata in adobe.
oricum exemplele sunt bine alese si perfect graitoare.

Moose_Masta

Parerea mea e ca prima imagine e la vanatoare la panda - cel mai probabil la curcani dupa imbracamintea si arma pe care o foloseste. Sunt de acord ca a doua e la pasaj la rata sau gasca ( unde camuflajul este necesar ).
In ceea ce priveste ultima imagine eu nu sunt atat de sigur ca e trucata...
Ceea ce vroiam eu sa exemplific e ca linia de contur a vanatorului este "rupta" de cel ce foloseste camo.

Inca 2 imagini care sigur nu sunt trucate :

Imagine
Imagine

Imagine
Imagine
george_ciprian86
Veteran

Mesajde Moose_Master pe 11 Dec 2008, 19:07

Ciprian,

prima poza este intradevar la curcan. perfect adevarat. la acest tip de vanat daca esti doar imbracat in camuflaj mai bine stai acasa. la cucan astia isi acopera si fata, sau se manjesc cu culori de camuflaj peste tot unde pielea este vizibila.

cu pozele te rog sa ma crezi pe cuvant. trec zilnic pe langa multe cabelas si bas pro si m-am oprit de multe ori. ii stiu pe dinafara. NU ESTE ADEVARATA NICI O RECLAMA. iti jur. odata chiar m-am iritat un pic si l-am intrebat pe responsabilul de raion de ce niste pantaloni nu sunt in realitate atat de asemanatiri cu mediul inconjurator "asa cum am vazut la tv". si sti ce mi-a raspuns? ca probabil ca unde vanez io mediul inconjurator este diferit....si ca baietii din reclama vanau intr-un mediu de aceeasi culoare cu hainele de pe ei.
asa ca pe mine personal nu ma mai impresioneaza nimic din ce vad in poze sau tv. cred doar pe ce pot pune mana. imi pare rau daca te-am dezamagit.

respect

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran

Mesajde george_ciprian86 pe 11 Dec 2008, 19:11

Nu e vorba de vre-o dezamagire.
george_ciprian86
Veteran

Mesajde bogdanm pe 15 Dec 2008, 18:35

Dupa iesirea de sambata pot spune cu mana pe inima ca oamenii care purtau blaze erau foarte vizibili pe camp pentru ochiul meu. Asta si cand vegetatia uscata de pe teren ajungea uneori si la 1,5 metri.
Tot ca o observatie, nu am remarcat o diferentiere intre numarul de piese date jos de cei cu blaze fata de cei fara.
Si, ce am mai remarcat, putin blaze la caciula/palarie/banderola este suficient pentru a remarca un om in camp plin cu vegetatie.
Weapons don't kill people, people kill people.
www.primejdie.ro
bogdanm
Veteran

Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges

Mesajde ssteffan pe 15 Dec 2008, 23:00

Alin3006 scrie:PS. Aici ma refer la un anumit tip de vanatoare. Daca sunt numai eu cu paznicul sau eu cu paznicul si un prieten pe care il cunosc bine si in care am incredere, nu pun orange, nu simt nevoia! :wink:

Aici sunt total de acord, si eu daca as vana intr-un grup de "rambo" as purta orange sau m-as duce acasa. Ca ar putea fi folosita la vanatorile care implica riscuri deosebite de accidente sau impusa de organizator, total de acord. Ideea era ca aceasta culoare sa devina obligatorie la vanatoare ceea ce.... nu-mi place sub orice forma mi s-ar spune. Cum spunea un coleg forumist intr-un post anterior, nu vreau sa particip la acel tip de vanatori!
Atunci? de ce sa ma plimb ca inca un prieten sau 2 prin teren imbracat ca un ciocanar de la CFR?
ssteffan
Veteran

Mesajde Moose_Master pe 16 Dec 2008, 05:02

Nu stiu daca culoarea orange este obligatorie in vreo tara, insa este purtata benevol aproape peste tot. Si in cazul romanilor vanatori este doar o idee noua pe piata. Este vorba doar de obisnuinta cu ideea. Orice schimbare(absolut orice schimbare, in orice domeniu) are reticentele ei. Oamenii sunt tentati sa se tina de lucrurile vechi si sa respinga noul. Si asta este doar natura umana. Ganditi-va imediat dupa rascoala cate lucruri abia aparute le respingeam si le consideram complet aiurea, iar acum ni se par atat de banale. parerea mea este ca nu este altceva decat un alt lucru nou cu care oamenii nu sunt obisnuiti. Si in general noi romanii suntem mari maestrii in a rosti expresia: "mie nu mi se poate intampla asa ceva".
Si sunt absolut de acord cu ce spunea stefan inaintea mea. Nici eu nu suport interdictiile de nici un fel. Urasc profund sa-mi impuna cineva ce sa fac si cum sa ma comport.

Stima

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran

Mesajde ssteffan pe 16 Dec 2008, 19:11

Moose_Master scrie: Este vorba doar de obisnuinta cu ideea. Orice schimbare(absolut orice schimbare, in orice domeniu) are reticentele ei. Oamenii sunt tentati sa se tina de lucrurile vechi si sa respinga noul. Si asta este doar natura umana.

sa nu cumva sa crezi ca sunt "ultraconservator" sa extremist in idei, dar.... am un pitic cu culoarea asta. :D

Oricum la cum tind sa devina lucrurile in ceea ce priveste vanatoarea, pentru cei mai multi dintre noi, cred ca ne indreptam spre gloriosul final al acestei nobile ocupatii
ssteffan
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 16 Dec 2008, 20:23

Oricum la cum tind sa devina lucrurile in ceea ce priveste vanatoarea, pentru cei mai multi dintre noi, cred ca ne indreptam spre gloriosul final al acestei nobile ocupatii[/quote]

La ce te referi ? :shock:
Alin3006
Veteran

Mesajde Adrian S pe 17 Dec 2008, 09:09

Alin3006 scrie:Oricum la cum tind sa devina lucrurile in ceea ce priveste vanatoarea, pentru cei mai multi dintre noi, cred ca ne indreptam spre gloriosul final al acestei nobile ocupatii

La ce te referi ? :shock:[/quote]

Probabil la faptul ca acest sport a devenit scump si va deveni din ce in ce mai scump, incat o mica parte din actualii vanatori isi vor putea permite pe viitor practicarea lui.
Dar cred ca cel mai bine ne poate spune ssteffan ce a vrut sa zica.
Adrian S
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde ssteffan pe 17 Dec 2008, 19:07

Cam asta am vrut sa spun, dar formularea a fost facuta hai sa-i zicem..."aiurea", scuze. Sunt un pic off topic dar.. am afirmat ce am afirmat mai sus ca mi-am amintit de un amic (incepator ca si mine) care purta la o vanatoare o sapca portocalie. Am ramas stupefiat cand, auzindu-ma vorbind despre caprioare, m-a intrebat daca caprioara nu este femela cerbului... omul nu stia (credeti-ma) care este diferenta dinte caprior si cerb.... :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Nu stiu cum este in alte parti da la noi vanatoarea este un sport scump la care au acces din ce in ce mai rar adevaratii pasionati, in schimb sunt cu duiumul personaje din categoria aceluia cu sapca.
Nu am vrut sa fac asociere intre sapca si prostia lui, pur si simplu mi-am adus aminte de el cand vorbeam despre blaze, si m-a facut sa cad pe ganduri.
ssteffan
Veteran

Mesajde romaniac pe 17 Dec 2008, 23:38

Steffan,
cred ca esti cam critic in ceea ce priveste colegul tau cu sapca portocalie. E incepator si mai are multe de invatat, nu e neaparat prost. Parerea mea e ca daca tot face parte din grupa ta sa-l ajuti prin experienta ta sa invete mai multe despre vanat si vanatoare. Cine stie, poate intr-o zi va fi un vanator desavarsit si in momentul de fata nu e neaparat un prost. E doar incepator. Ca si-a dobandit licenta de vanator datorita banilor cum incerci sa descrii , e altceva, dar nu inseamna neaparat ca nu e pasionat. Va fi cu timpul, daca nu, intr-o buna zi sapca lui portocalie nu o sa te mai deranjeze.
Doar o sugestie.
Respecte
romaniac
Veteran

Locaţie: WI

Mesajde violiv pe 18 Dec 2008, 08:26

Ieri am gasit intr-un magazin fara nicio legatura cu vanatoarea, o palariuta de doc in cea mai traditionala forma a palariutei vanatoresti si chiar imi venea foarte bine. Avea o singura particularitate: era ROZ BOMBONICA! :mrgreen: Si nu era la raionul pentru femei! Si nici scumpa! Credeti c-as putea lua una in loc de orange? De vazut se vede de la 1 km in mod sigur! :lol:
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde scirocco pe 18 Dec 2008, 13:24

De luat ai putea sa o iei ca o sa luminezi ca faru' de la Mangalia dar s-ar putea sa-ti iasa vorbe...stii tu culoarea roz... :lol: :lol:
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
scirocco
Veteran

Mesajde Moose_Master pe 18 Dec 2008, 16:23

Desi sunt 100% pentru "safety first" totusi culoarea roz ....Hm! Daca totusi o iei macar nu intra in desisuri in care mai sunt vanatori. S-ar putea sa inceapa sa te evite colegii de grup. S-au mai sti, sa te placa vreunul.

Am glumit unchiule, poarta ce culoare vrei tu atata timp cat culoarea respectiva te face superviziibil pt ceilalti vanatori.

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 18 Dec 2008, 16:47

Vio, :D :D poti s-o iei in loc de orange, dar risti sa devii " regina balului" la prima colectiva...mai bine orange.
Alin3006
Veteran

Mesajde Adrian S pe 19 Dec 2008, 09:30

romaniac scrie:Steffan,
cred ca esti cam critic in ceea ce priveste colegul tau cu sapca portocalie. E incepator si mai are multe de invatat, nu e neaparat prost. Parerea mea e ca daca tot face parte din grupa ta sa-l ajuti prin experienta ta sa invete mai multe despre vanat si vanatoare. Cine stie, poate intr-o zi va fi un vanator desavarsit si in momentul de fata nu e neaparat un prost. E doar incepator. Ca si-a dobandit licenta de vanator datorita banilor cum incerci sa descrii , e altceva, dar nu inseamna neaparat ca nu e pasionat. Va fi cu timpul, daca nu, intr-o buna zi sapca lui portocalie nu o sa te mai deranjeze.
Doar o sugestie.
Respecte

Nu e deloc critic. Deloc. Critic era daca-l intreba pe incepator care e diferenta dintre o urma de cerb fata de urma unei ciute sau urma unui mistret la fuga fata de un cerb la pas. Poate va fi un vanator desavarsit intr-o zi, asa cum spui tu, dar eu unul ma indoiesc. Consider acest aspect unul elementar (chiar nu trebuie sa fii vanator sa stii acest lucru - e vorba de cultura generala). Mai mult a trecut printr-un examen. Cum crezi ca l-a luat daca acest lucru nu-l stia.
Am mai spus-o intr-un alt topic - foarte multi indivizi ajunsi la o anumita bunastare materiala (dupa ce si-au tras 4 x 4 (Q7 de preferabil alb :D ) - ca asa se poarta, amanata, si alte alea, au auzit ca e "cool" sa fii si vanator.
Si ei nu stiu de care parte a tragaciului sa stea.
Din pacate din ce in ce mai multi indivizi din aceasta categorie intra in aceasta breasla.
Lucrurile nu se vor opri aici.
Adrian S
Veteran

Mesajde Moose_Master pe 19 Dec 2008, 17:59

Adrian,

esti complet tendentios. Fac pariu cu tine pe o lada de 2500 de cartuse(ce marca iti plac tie) ca daca iei 100 de utilizatori ai acestui forum si-i pui in fata unei urme(ori de ori de) s-ar putea sa ramai surprins de rezultate. Sa ajungi sa faci diferenta intre urma lasata de copita unui vanat cere timp mult si multi bocanci terminati pe teren. Astea-s de-alea "baaa, io cand faceam cartuse tu invatai sa scrii". Si daca vorbesti de cultura generala iarasi s-ar putea sa fi surprins de rezultate. Fa un test: apuca-te si povesteste cat mai multor cunoscuti ca la ultima vanatoare ai vazut un cerb si cu femela lui o caprioara apoi fa pauza pret de cateva secunde sa-i dai omului timp sa compileze si ai sa vezi ca nu vei avea nici un fel de reactie. In afara vanatorilor nu stie NIMENI care-i capra care-i ciuta si care e femela cui. La fel si cu puta cocosului sau pe unde se pipi gaina.... Habar nu are nimeni. Asta nu-i cultura generala Adriane. Astai cultura de specialitate. Le stiu doar cei care sunt interesati de ele sau care din varii motive s-au lovit de ele. Ca daca eu te intreb pe tine cati dinti ai in gura, pun lada de cartuse jos ca o sa-ti trebuiasca cel putin 30 de secunde doar ca sa te apropii de numarul real. Si pentru mine personal asta este cultura generala. De ce ? Pentru ca asta am studiat dupa liceu vreo 5 ani si mi se pare absolut normal ca oamenii sa stie ca incisivii se numesc incisivi(centrali si laterali) si nu "dintii din fata", ca molarul de minte nu are valoare protetica, ca strungareata se numeste diastema si nu strungareata si ca scrasnitul din dinti se numeste bruxism. Sa nu-mi spui ca nu stiai toate astea ca nu te cred. "Sunt lucruri de cultura generala". NU ???
Omul respectiv era doar incepator. Asta este parerea mea. Intrebarile stupide de la inceputurile meseriei sunt amintirile dragi si amuzante de mai tarziu. Nu s-a nascut nimeni "profesor" la nimic si am facut cu totii greseli de numa-numa. Nu cred ca e bai daca nu sti, ci e bai daca persisti in aceeasi greseala. Daca nu sti si mai gresesti este un semn bun. Inseamna ca esti om si nu masina. Dar daca nu sti in mod repetat si gresesti aceleasi lucruri dupa ce ti-au fost clarificate atunci este chiar mare bai. Mai bine te apuci de altceva.

Te salut Adriane si nu o lua ca pe o jignire. Ci doar istorii la gura sobei in prag de Craciun.

Stima

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran

Mesajde Ghinda pe 19 Dec 2008, 19:43

Lasa ca acum mai multi ani, i-a fost aruncat in brate, brusc, un cocos de munte la un tehnician de vanatoare, a iesit la pensie vanad cocos de munte, cu intrebarea rapida: "Ia nea Grigore uita-te la pinteni si zi matale ca stii, cati ani are cocosul?" Si s-a apucat nea Grigore de cautat pintenii si dupa cateva secunde cocosul a fost returnat impruna cu o sacosa plina cu carne, organe si sfinti! :lol: :lol: :lol: A luat-o de nu s-a vazut asa la repezeala!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde Adrian S pe 23 Dec 2008, 12:48

Mai Niki, e clar ca noi doi nu prea suntem de acord unul cu celalalt. :)
Adrian S
Veteran

Mesajde Moose_Master pe 24 Dec 2008, 00:28

Adrian,

Asta este tot farmecul. Ca daca am toti de acord unul cu celalat atunci nu ar mai exista forum si practic discutii. Asta este esenta unui forum: discutiile in contradictoriu din care poate iese ceva constructiv. Unul spune untr-un fel unul in celalalt fiecare cu argumentele lui. Cine nu posteaza macar citeste si isi trage singur concluziile. Conteaza ca s-au adus pareri si pro si contra. Deci s-a dezbatut un aspect. Cine are cu adevarat dreptate ....asta nu mai stiu.
Intre noi doi nu exista nici o animozitate(sper!!!). Ci doar diferende de opinie flagrante, datorita mediului diferit in care gandim, traim si ne desfasuram activitatea. Dar asta nu poate face (zic eu) decat bine, pentru ca asa cum spuneam mai sus, doua puncte de vedere diferite isi spun parerea... Ce este rau in asta ?

Dar in loc sa constati un lucru cert(ca avem opinii diferite) mai bine ai aduce argumente care sa combata cele scrise de mine si daca le aduci bazate....scot palaria. Jur!

Te salut si iti urez Sarbatori Fericite

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran

Mesajde Adrian S pe 31 Dec 2008, 09:19

Moose_Master scrie:Asta este tot farmecul. Ca daca am toti de acord unul cu celalat atunci nu ar mai exista forum si practic discutii. Asta este esenta unui forum: discutiile in contradictoriu din care poate iese ceva constructiv. Unul spune untr-un fel unul in celalalt fiecare cu argumentele lui.

Aici sa stii ca sunt de acord cu tine. :D

Moose_Master scrie:Intre noi doi nu exista nici o animozitate(sper!!!).

Cum poti sa gandesti asa ceva, eu chiar te consider un formator de opinie.

Moose_Master scrie:Dar in loc sa constati un lucru cert(ca avem opinii diferite) mai bine ai aduce argumente care sa combata cele scrise de mine si daca le aduci bazate....scot palaria. Jur!

Eu cu tine nu o scot la capat... renunt... imi ia prea mult timp in fata calculatorului .. :D

Moose_Master scrie:Te salut si iti urez Sarbatori Fericite

La multi ani si tie. Ne auzim in 2009.
Adrian S
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Echipamente pentru vanatoare