Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 21 Dec 2024, 00:17

Calibru şi muniţie

Vanatoarea la mistret, la goana panda sau dibuit este una din cele mai raspindite vanatori din Romania . Zona de deal si munte , campie , Delta - toti vanatorii asteapta sezonul de mistret cu mare placere . Aici discutam totul despre vanatoarea de mistret, metode de vanatoare, munitia si calibrele pentru mistret, tehnici de vanatoare .

Moderator: CCM

Mesajde Flyer pe 25 Aug 2008, 16:51

nu stiu fizica desi ar trebui sa stiu ca tot mate fizica am facut dar m-a atras mai mult geometria

acuma cum vad eu situatia (o voi descrie mai omeneste)

are loc explozia -> presiune mare in spatele bk-ul care este propulsat (din diferenta de presiuni care actioneaza asupra lui). In timp ce el inainteaza pe teava presiunea din spatele lui incepe sa scada ( din modificarea volumului pe care actioneaza presiunea ) . Ajunge bk-ul la choke unde exista un mic sant ( chokele nu culca perfect pe teava - cel putin la mine asa ii ) moment in care presiunea apasa si pe marginile exterioare a choke-ului. Daca choke-ul este slabit putin ( fapt care mareste acel sant ) presiunea exercitata asupra lui este mai mare ceea ce poate duce la aruncarea lui de pe filet; mai mult stangerea corecta a lui pana la ''intepenire'' ajuta la fixare lui buna acolo - ar fi ca si cum folosim o ''contra-piulta'' (cand punem pt o fixare mai buna 2 piulite pe surub si le strangem una de alta). ceea ce am zis eu acuma si citind ceea ce a zis LUCA mai sus par a fi identice in proportie de 90%.
Pi Piron
Flyer
Membru important

Mesajde ventura pe 25 Aug 2008, 17:45

cand ies cu lisa la vanatoare mai trag pentru antrenament niste BK-uri,
de fiecare data am grija sa-mi iau cu mine cheia pentru cheoke-uri, findca mi se desfileteaza(si cel de 1/2 chiar).
la ''antrenamnte'' trag cu LIGHTFIELD pentru ca nu-mi permit sa trag 20 de frantuzesti asa ''for fun'' :oops:
cand dau drumul la cate un Sauvestre...no problem...

Cam asta am vrut sa spun.
Exemplul cu RaduBichis a fost...sa-l amarasc.. :twisted:
Da nu cred c-a tinut. :lol:
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
ventura
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde cybelle pe 25 Aug 2008, 19:56

domne...
aceste ligtfield..
cam pe unde se gasesc.., la ce magazine adika...
m-ar interesa .. :wink:
multzunesc anticipat

respect
Vand carti de gramatica. E ieftine...
cybelle
Veteran

Locaţie: Magurele

Mesajde ventura pe 25 Aug 2008, 20:22

cred ca peste tot.
Incearca la Amis ca nu se poate sa nu aiba.
ventura
Veteran

Mesajde violiv pe 26 Aug 2008, 07:39

N-am gasit nicaieri pozele cu socul respectiv dar am inteles de la Radu ca s-au rasucit spre interior buzele socului din interiorul tevii nu cele de la gura acestuia.
In ce priveste explicatia lui @luca sunt de acord cu ea pana la un punct. Intr-adevar, in momentul imediat urmator iesirii proiectilului din teava gazele ies si ele cu viteza muuult mai mare. In teava ramane ceva foarte apropiat de VID, adica o presiune foarte-foarte mica. Presiunea atmosferica mult mai mare decat cea din teava ar trebui sa rasuceasca spre interior muchia terminala a socului nu cea din interiorul tevii - pe exteriorul socului este presiune atmosferica iar in interior aproape 0, nicidecum muchia din interiorul tevii.
Mult mai aproape de adevar este explicatia lui Flyer: cele ~300 atmosfere cat mai sunt in teava cand incarcatura ajunge la gura tevii, "strecurate" intre peretii tevii si ai socului aveau mult mai mari sanse sa faca asta decat diferenta de maxim 1 atmosfera intre presiunea atmosferica si vidul din teava, mai ales ca directia de exercitare a fortelor e exact pe dos. Un argument in plus ar fi si umflatura aparuta pe teava in zona socului. Daca n-a fost determinata strict mecanic de socul "expulzat" atunci a fost determinata de gazul intercalat intre soc si peretele tevii, teava mult mai subtire in acest loc decat in rest. Astfel de umflaturi am vazut si in cazul folosirii armei fara soc montat - peretele subtire n-a rezistat presiunii din teava iar presiunea artmosferica coroborata cu vidul din teava n-a reusit s-o indrepte la loc. :wink: Si aici exista o problemuta: pe ambele fete ale socului se exercita aceeasi presiune in acel mic moment cat incarcatura a depasit marginea interioara a socului dar inca n-a iesit pe teava. Chiar daca gazul s-a strecurat intre peretele tevii si al socului el are aceeasi presiune si de o parte si de alta a peretelui socului - de unde atunci sa apara forta care sa deformeze socul :roll:
@luca: "Vio, sper sa nu te superi dar cand e vorba de Bernoulli te contrazic "
Eu nu te contrazic in ce priveste legea dar in ceea ce priveste aplicarea ei DA - diferenta de 1 atmosfera intre presiunea atmosferica si vid abea turteste un pic o cutie de conserve, sa zicem, la o arie muuult mai mare pe care se exercita. Daca nu ma crezi, gandeste-te doar ce grosime ar trebui sa aiba peretele unui termos sau al unui bec amarat ca sa suporte aceasta diferenta de presiuni daca ar fi cum spui tu si aceasta diferenta ar deforma un tub de otel. Stiu ca in interiorul peretilor termosului sau becului nu e vid absolut, poate c-o fi undeva spre 0,25 atm dar, oricum ar fi, diferenta de o atmosfera e mult prea mica sa poate face asa ceva.
In ce priveste fizica de liceu eu am fost un pic mai silitor decat Piersic cu castravetele lui....parca domnul Coanda "ne trage sub tren cand stam prea aproape de el si e in miscare cu viteza mare" cu a dumnealui teorie despre curgerea fluidelor tangential la o suprafata si tendinta acestora de a se "lipi" de acea suprafata. Nu stiu cum dar nu reusesc deloc sa-mi imaginez analogia - trenul e fluidul si aerul teava? Pentru ca altfel nu seamana nicicum cu curgerea unui fluid printr-un tub.
Ca s-o luam un pic pe dupa colt si sa incerc o explicatie in linia celei oferite de tine as spune ca forta de suctiune determinata de gazele ce ies cu viteza mare a "supt" de buza interioara a socului.

Oricum ar fi, mult mai plauzibil mi se pare urmatorul fenomen: odata ce socul s-a slabit a aparut o portiune de teava cu diametrul mai mare, profilul interior al tevii avand un diametru pe lungimea tevii, unul mai mare in zona ramasa neacoperita de soc apoi iar mic in dreptul socului aceste zone fiind foarte net delimitate de muchii. Proiectilul unic n-a vrut sa se duca fix pe mijloc si s-a agatat cu muchia in marginea interna a socului, l-a strambat in halul in care l-a strambat apoi s-a tot dus. Umflatura din teava e ori mecanica ori provocata de o crestere importanta de presiune atunci cand s-a impiedicat proiectilul, asta chiar nu stiu....Daca ar fi fost vorba doar de joc de presiuni s-ar fi intamplat asta si cu alice la focurile precedente - poate chiar s-a intamplat in mai mica masura si creat o muchie mai evidenta socului, muchie in care sa se agate proiectilul unic. Pana la urma cred ca tot "un ciocan" a deformat metalul....
E doar parerea mea si e determinata de multe experiente anterioare care m-au facut sa inteleg ca, de cele mai multe ori, explicatia e mult mai la indemana si nu e nicidecum "savanta".
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde ventura pe 26 Aug 2008, 07:49

ventura
Veteran

Mesajde radubichis pe 26 Aug 2008, 09:22

Vio dupa ce am tras 3 b.k magnum unul dupa altul,am mai tras peste 100 de cartuse cu alice ,socul cedind la cele cu alice nu la bk
radubichis
Veteran

Locaţie: Hunedoara

Mesajde violiv pe 26 Aug 2008, 10:31

Acum m-am lamurit cum s-a "defectat", in sfarsit!
In niciun caz n-ar fi putut face asa ceva unui tub de otel o diferenta de presiune de 1 atmosfera. Raman la parerea ca nu diferenta de presiuni a facut asta ci efectiv alicele care au luat-o incet-incet printre teava si soc. Poate ca proiectilule unice au contribuit la asta creand o mica buza acolo, o planie prin care sa se strecoare alicele.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde adrian_ppp pe 26 Aug 2008, 11:51

eu zic ca trebuie cinstita persoana care a gasit sock ul si a elucidat misterul
adrian_ppp
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde adrian_ppp pe 26 Aug 2008, 12:00

Imagine
adrian_ppp
Veteran

Mesajde Ghinda pe 26 Aug 2008, 12:59

Cert este ca Radu nu avea cu ce sa sufleze in butoi si s-a gandit la un tunning la arma! :lol: Bine ca nu a tras cu un proiectil unic cand probabil alea se strambasera putin.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde catalinim pe 26 Aug 2008, 18:58

Despre ce arma vorbim si ce choke?

S-ar putea ca, odata slabit choke-ul dupa ceva focuri, sa conteze si modul in care acesta se infileteaza la arma. Observ ca acesta are filetul in partea anterioara (8 spire am numarat) si, daca se desfileteaza, partea posterioara din teava oscileaza liber la urmatoarele focuri, cu risc mare de "agatare".
In asemenea cazuri eu cred ca este mai avantajoasa solutia rusilor pentru Baikal cu filetul montat pe partea posterioara.
In aceasta din urma varianta, choke-ul odata slabit si eventual agatat de ceva la un foc anterior, ofera ulterior un brat al fortei distructive mult mai mic.
catalinim
Membru important

Mesajde ventura pe 26 Aug 2008, 19:00

adrian_ppp scrie:eu zic ca trebuie cinstita persoana care a gasit sock ul si a elucidat misterul

nu te mai saturi.... :lol:
ventura
Veteran

Mesajde radubichis pe 27 Aug 2008, 07:53

Propun sa mutam subiectul intr-un topic nou care sa se numeasca TEOREMA SOCULUI RUPT cauze si efecte :D
radubichis
Veteran

Mesajde Vechio pe 27 Aug 2008, 19:18

radubichis scrie:Propun sa mutam subiectul intr-un topic nou care sa se numeasca TEOREMA SOCULUI RUPT cauze si efecte :D
Da la un nou tip de sabot pentru talere nu te-ai gandit? că doar nu a fost găsit la 50m în pădure :wink:
Sau a trecut hoogzila peste el :lol:
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Mesajde radubichis pe 28 Aug 2008, 10:33

[quote="Vechio"][quote="radubichis"]Propun sa mutam subiectul intr-un topic nou care sa se numeasca TEOREMA SOCULUI RUPT cauze si efecte :D[/quote]Da la un nou tip de sabot pentru talere nu te-ai gandit? că doar nu a fost găsit la 50m în pădure :wink:
Sau a trecut hoogzila peste el :lol:[/quote]

Il am deja :D
radubichis
Veteran

Mesajde Vechio pe 28 Aug 2008, 13:42

Care dintre ele Văru? sabotul, bangăul sau bivolul pădurarului :shock:
Vechio
Veteran

Mesajde SPV13R pe 29 Aug 2008, 04:06

rws in 7 mm remington magnum si la goana si la panda, model mai multe dar rws sa fie.
Nu am gasit in nici un porc parte de glont intreg, se deformeaza, se topeste si nu mai lasa nimic, sunt f incantat si de calibru si de glont.
Luneta mai imi trebuie.
SPV13R
Membru important

Locaţie: BUCURESTI

Mesajde luca pe 29 Aug 2008, 13:24

Imi cer scuze ca revin cu teoria savanta dar abia acum am reusit sa ajung la un calculator.
N-am vrut sa se inteleaga ca doar diferenta intre presiunea atmosferica si depresiunea din zona socului, care oricum este mai mare de 1 atmosfera a dus la distrugerea socului.
Probabil socul capatase o fisura in timp care foc dupa foc s-a accentuat, diferenta de presiune a condus la ruperea si rasfrangerea inspre interior a marginilor. Focul urmator scuipandu-l afara. Desi tind mai mult sa cred ca a sarit exact la focul la care s-a intamplat fenomenul. Chestia cu rasfrantul, cate putin la fiecare foc tras, cu alice impartite unele pe-acolo si altele pe dincolo nu mi se pare ca tine, doar stim ca au fost cazuri de spargere a tevilor din cauza zapezii ramase pe interiorul acestora. Am inteles de la Radu ca in prima faza nici macar n-a observat ca ar fi patit teava ceva, majoritatea(mai ales eu :D ) banuindu-l pe Ursus ca a vrut sa faca o gluma ascunzand socul. OK l-a ascuns dar ce-o fi avut cu bietul soc :lol:
@ Vio, regret ca n-ai putut ajunge, am fi dezbatut subiectul la fata locului. Nu stiu ce m-o fi apucat acum (filozof ramaneam :D ) dar sa stii ca acolo n-am lansat teoria cu Bernolli :idea: . Exact ai avut dreptate, trenul e fluidul iar omul e peretele conductei.

E ultima oara cand mai zic ceva de socul lui Radu si sa revin la subiect, in functie de locul unde se tine vanatoarea:
Breneke pana in 50 m si 30-06 Norma Oryx de 1,7 g
luca
Membru important

Locaţie: GORJ

Mesajde ventura pe 29 Aug 2008, 19:38

luca scrie:Breneke pana in 50 m si 30-06 Norma Oryx de 1,7 g

mmm tragi cu carabina la prepelita..? :lol:
ventura
Veteran

Mesajde luca pe 01 Sep 2008, 07:43

M-ai prins, :lol: lipseste un 1, 11,7 g 8)
luca
Membru important

Locaţie: GORJ

Mesajde Ursus2006 pe 01 Sep 2008, 08:05

luca scrie:(mai ales eu :D ) banuindu-l pe Ursus ca a vrut sa faca o gluma ascunzand socul. OK l-a ascuns dar ce-o fi avut cu bietul soc :lol:

Pai ce drac sa fac eu cu socul ala ? Ca nici de mustiuc la taragot nu era bun! :lol:
Noroc ca l-a gasit Adi, ca altfel cine stie: cadea magareatza pe mine! :oops:
Ursus2006
Veteran

Locaţie: Deva. HD

Mesajde Vechio pe 16 Sep 2008, 10:01

Cît de mortal poate fi calibrul .22lr :roll: .
Victima, estimată la 80kg: Imagine;
Vinovatul: Imagine; cutia are dimensiunea de 5x15cm.
Traiectoria: Imagine, Imagine, Imagine.
Chiar dacă la noi e ilegal, mă intreb cît ar fi de moral, :roll: ?
Vechio
Veteran

Mesajde radubichis pe 16 Sep 2008, 10:18

Pina acum citiva ani la Craciun porcii ii asomam cu 22LR si dupa aceea le luam gitul Daca merge la porc domestic nu vad de ce nu ar marge si la mistret
radubichis
Veteran

Mesajde cezar pe 15 Oct 2008, 12:51

fiindca are soricu de vreo 3 ori mai gros mistretu d-nu radu, iar in privinta pusului la ureche cred ca este mai mult treaba de sniperi, sau ai inceput sa te dai la mistreti de 50kg
baiat necajit de la tara
cezar
Membru activ

Mesajde Vechio pe 15 Oct 2008, 19:59

cezar scrie:..., sau ai inceput sa te dai la mistreti de 50kg
De ce nu? La individuală caută trofeul cel mai mare, dar la goană? :roll:
Vechio
Veteran

Mesajde Moose_Master pe 19 Oct 2008, 21:37

Am fost, sunt si voi ramane adeptul vanatorii cu teava lisa. Nu se compara nimic cu focul la 5-10 metri. Sentimentul este unic. Cea mai pura cocaina ever.
Doamne si ce dor imi este de un mistret.

Va respect pe toti (si ghintuiti si ne)

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran

Mesajde Vechio pe 21 Oct 2008, 09:07

Moose_Master scrie:Am fost, sunt si voi ramane adeptul vanatorii cu teava lisa. Nu se compara nimic cu focul la 5-10 metri. Sentimentul este unic. Cea mai pura cocaina ever.
Doamne si ce dor imi este de un mistret.

Va respect pe toti (si ghintuiti si ne)

Moose_Masta
Încearcă pumnalul, apoi mai vorbim!
Vechio
Veteran

Mesajde Moose_Master pe 21 Oct 2008, 15:49

L-as incerca daca as sti sa-l manuiesc. Am incercat si cu arcul, dar tot chiftea sunt. Deci nu ma pot duce sa vanez cu o arma pe care nu stiu s-o manuiesc.

Respect Moose_Masta
Moose_Master
Veteran

Mesajde Vechio pe 22 Oct 2008, 10:53

Corect. Dacă toţi am face aşa, ar fi nemaipomenit.
Toată stima :D .
Vechio
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Vanatoare de mistret