Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
fazanulModerator: Sly_Fox Ai dreptate ...din pacate tu chiar nu sti despre ce vorbesc eu ! Ei bine in vanatoare ca si in rutina de zi cu zi totul este relativ...dupa cativa ani ai constatat ca e ''minunat'' sa vezi o densitate de fazan asa de mare in teren...si mai bine insa ar fi daca ai face aceeasi constatare in fiecare an si nu ciclic...in concluzie: respecta vanatul si vei avea parte in fiecare an de vanatori de poveste !!!
nu vreau sa par lipsit de politete dar cum expresia dus-intors folosita de tine este mult prea ambigua, nu mi-am permis sa presupun la ce te referi tu exact ...deci da! ..din pacate nu stiu despre ce vorbesti tu! iar ce imi spui in continuare este iarasi putin fortat...de unde sti tu cati ani de vanatoare am eu ca sa poti pune trei semne de exclamare la sfarsitul unei fraze care ar fi putut reprezenta de altfel o povata buna ..
emil d.
Gascarule,
De unde esti? Pe ce asociatie sau judete vanezi? Pe la sectiunea "gaste si rate" de ce nu treci? PS Frumoasa poza!
Ca sa ai o populatie permanent buna de fazan trebuie sa impusti cocosii pina cind nu mai vezi nici unul ,atunci sunt suficienti sa duca specia mai departe in conditii bune .
Sunt de acord cu afirmatia ta Wach..., insa fazanul, spre deosebire de rata, gasca si prepelita, nu este o pasare de pasaj si ca urmare prezenta ei in teren este direct influentata de felul in care este vanat si de felul in care este administrat fondul de vanatoare.
Spun specialistii ca,fiind specie poligama,trebuie pastrat un raport de 1 cocos la 5-6 gaini(parca)!O densitate prea mare de cocosi duca la lupte si alungarea unora,ceea ce scade populatia,fiindca cei care parasesc teritoriul,pleaca cu tot cu gainile lor!
Avand in vedere cat de smecheri sunt cocosii,fata de gaini,cand vezi numai gaini,inseamna ca sunt cocosi exact atatia cat trebuie!
Ti-am trimis un PM.
...plus canibalismul care apare si in natura nu numai in voliera.
Eu nu ma pricep la fazan, dar imi spunea un paznic de vanatoare ca un cuib (fazanita cu oua si mai tarziu cu pui) are mici sanse sa-si duca puii la maturitate, daca nu e cocosul cu familia. Altfel spus, din cate fazanite cocoseste masculul, doar aceea cu care isi creste puii e favorizata, la celelalte procentul de pui care ajung adulti e mult mai mic.
Pe de alta parte, stiu doua zone (una o stiu personal, alta din povestile unor colegi), care au atat de multi fazani, incat putinul care se extrage anual nu modifica esential raportul dintre sexe. Practic, cred ca in aceste terenuri natura face legea, si iata ca le merge bine de tot, chiar daca n-au un raport calculat de specialisti si recomandat in literatura de specialitate, ci este cel natural. Atentie, in cele doua zone de care vorbesc nu s-au populat fazani cel putin de la revolutie, dar eu cred ca mult mai de mult. Parerea mea e deci ca natura stie mai bine ce are de facut decat toti specialistii la un loc.
Specialistii au aparut din necesitatea a de a pastra in limitele normale densitatea de vanat pe fondurile de vanatoare cu atat mai mult cu cat numarul vanatorilor a tot crescut in conditiIle in care fondurile au ramas aceleasi. Natura intotdeauna si-a urmat cursul foarte bine insa fondurile de vanatoare sunt foarte diferite daca ne raportam la capacitatea acestora de''a tine vanat’’. Facand referire strict la fazan, cred ca e corect sa spun ca fiecare fond in parte poate ''gazdui’’ un numar limitat de fazani in functie de bogatiile de care dispune: apa, hrana si nu in ultimul rand adapost. Acolo unde este necesar , sau acolo unde se vaneaza intens, intervin specialisti stabilind cotele de vanat si eventual repopuland. Chiar si asa nu e o certitudine ca fazanul lansat in teren va ramane acolo…ba din contra, daca fondul respectiv nu-i asigura fazanului arealul de care are asa mare nevoie acesta nu se sfieste sa-si ia talpasita catre un fond invecinat.
Ca sa intaresc afirmatia lui Marius cu privire la faptul ca natura stie foarte bine ce are de facut pot sa spun ca daca spre exemplu un fond este protejat cativa ani, nu se va constata o crestere miraculoasa a efectivelor de fazani ci mai degrada substantiala tinand cont de faptul ca densitatea acestora la un moment dat va atinge un punct maxim peste care fondul respectiv nu va putea sa faca fata. Ca o consecinta imediata, apare migratia surplusului de fazani catre alte arealuri in cautarea de noi surse de hrana, adapost si companie noua
E clar ca limitele teritoriului unui "proprietar de harem" sunt determinate de cantitatea de hrana,apa,de liniste,adaposte si posibilitatea de a cuibari!Pentru preveni migratii masive,se impune reducerea numarului cocosilor,gainile nu pleaca singure.Treaba cu natura nu prea mai tine in zilele noastre,dupa ce atata amar de ani am intrat cu bocancii in mecanismele,uneori mai sensibile decat credem,ale naturii!
Am fost weekendul trecut la fazanWeek-endul trecut am fost in Delta cu gand de rate si gaste. Noroc c-am avut minte sa-mi iau autorizatie si la fazan. Pentru ca rata si gasca ...neam in schimb duminica ne-a sucit la fazan. A fost o zi de vis: 5 cartuse trase 4 fazani impuscati . Am vanat cu doi prieteni localnici - total 14 bucati pana in pranz. Seara am iesit la rate din nou...iar nimic . Am reusit in final sa impusc vreo cateva lisite.
Imi pare rau ca nu stiu sa postez poze ( poate ma ajuta Val ) cateva sunt foarte reusite. Abia astept sa treaca anul nou sa ma intorc acolo.
Re: Am fost weekendul trecut la fazan
Alin eu zic sa nu mai astepti 2008 ca sa repeti figura...s-ar putea sa fie prea tarziu...bag de seama ca autoritatile iar ''au descoperit'' un focar de aviara. Fugi cat mai ai timp. V-ati bucurat si de compania unor patrupezi? PS: daca vrei, trimite-mi mie pozele pe mail si le postez eu
Eu am prins aceeasi stiuca de doua ori.
Desi suntem cam off si eu am prins acelasi caras de 2 ori. Prima data mi-a rupt firul cand l-am saltat la suprafata. A doua oara nu a mai scapat
....sa-l vanez de 2 ori ...poate daca ar fii reinviat ...dar sa trag in el dimineata sa ii rup un picior si la plecare sa mi-l prinda cainii ,asta da....sau sa-i rup vreo aripa si sa-l vad peste 2 ore alergind peste aratura ,dupa care sa pun cainii dupa el si asta ....dar sa il impusc si atirn la ciochinar de doua ori ,asta inca nu..
... tare ideea de a-l atarna la ciochinar de doua ori ...nu...eu ma refeream la altceva: si anume...sa vanezi fazanul si apoi sa-ti dai seama inca din aer ca e aripat (cei avizati pot sa-si dea seama usor daca un fazan e aripat sau nu inca din aer, pana sa cada), sa te duci in spatele cainelui pentru a-l recupera pentru ca in final fazanul sa-ti mai zboare inca o data...si poate fi un zbor de sanatate sau unul anevoios de doar cateva zeci de metri inainte sa-si dea ultima suflare. Cum iti dai seama ca este acelasi fazan ? Simplu: daca te gasesti in ultima ipostaza, zborul greoi al fazanului te poate asigura ca e vorba de acelasi cocos. Insa atunci cand pentru a doua oara zboara ca si cand nu ar avea nimic e un pic mai dificil de stabilit daca e acelasi sau nu...terenul poate fi de ajutor aici sau cum am patit eu sambata trecuta la Marsilieni, cam greu de crezut ca erau doi fazani cu un picior rupt. A fost foarte tare: Ruby a filat fazanul pana l-a blocat...am fost atat de surprins cand a zburat ca nici nu am mai ochit...am tras la intalnire...a fost frumos tare PS: uitasem ce era mai important...in astfel de cazuri alicele se duc direct in corpul fazanului, acesta cazand din soc pentru ca mai apoi, dupa ce si-a refacut fortele sa mai zboare o data...foarte rar dar se intampla...in sapte sezoane de vanatoare mi s-a intamplat de 3 ori...si eu nu umblu cu ''vanatoresti''
Cred ca trebuie sa mai treaca cateva sezoane ca sa incepi sa umbli cu "vanatoresti" Eu personal le ascult cu mare atentie , ca si astea tre sa le spui intr un anumit fel sa aiba farmec
"tragi cu pusca si ...ia foc"
...frumos , ...cind ia alica in corp zboara fara probleme ,trebuie sa ai un pic ochiul format daca a luat alica sau nu .
eu cred ca termenul nu e chiar corect.......pentru ca daca tragi in el se cheama ca l-ai vanat cand e deja la ciochinar..........daca doar i-l ranesti si dupa aia i-l cauta cainele si trebuie sa mai tragi un foc.........eu zic ca nu-l vanezi de doua ori........mai repede zici ca e lovitura de gratie.........
...o exprimare mai delicata... PS: tot sunt curios cine a mai patit o isprava asemanatoare si cat de surprins a fost de eveniment ?
Eu am patit alta acum 2 wk
Am pocnit un fazan care in cadere s-a izbit de un copac si a ramas agatat intre crengute la 2m de sol intr-o pozitie de...mort ; catzeaua a plecat spre el si eu deasemenea ma gandeam sa il culeg ca pe mere; cand am ajuns la vreo 5m de copac, cocosul a plecat in zbor de parca bause "apa vietii" si am reusit sa-l ratez din 2 focuri pt ca am tras printr-un boschet m-am dus unde s-a lasat la 20-30m si l-am vanat din nou cu caine, foc de arma, tot tacamul. Acum stau si ma intreb daca prima data nu a luat doar o bura in cap Beretta rulez
Înapoi la Fazan , potarniche , turturica , in general vanat mic cu pene cu sau fara pasaj Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator |
Publicitate
|