Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 15 Noi 2024, 04:38

Calibrul .22

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Mesajde violiv pe 05 Sep 2007, 11:30

Numa politistii sunt specifici fiecarui judet!
Legea e doar ambigua si cu mult loc de interpretare.

P.S. recent mi-am luat un dulap nou la arme ca nu mai incapeau. Toate dulapurile de pe piata au o singura incuietoare la usa principala desi, la prima citire, legea zice doua incuietori. Cu o mica interpretare a textului se pot considera doua incuietori dar cate una la fiecare compartiment asa ca sunt in regula si cele cu o incuietoare la usa principala, indiferent de unde este plasata caseta de munitii, inauntru sau in exterior. Doar sa stii sa interpretezi un pic ca loc iti lasa destul.
Si sa ai parte de politisti cu aceeasi viziune :roll: :wink:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8647
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde Ahotnic pe 07 Sep 2007, 11:06

a incercat cineva sa demonteze o teava la un cugir (umc) 22lr ? se poate da jos teava ? si daca da cum?
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 18 Ian 2007, 22:27
Locaţie: Timisoara

Mesajde Ghinda pe 07 Sep 2007, 11:12

Se demonteaza dar cu totul. Are niste suruburi pe dedesubt, ramane patul separat si teava cu inchizatorul separat. Mai departe nu cred pentru ca este corp complet. Incape intr-un rucsac si nu se vede :wink: cand te plimbi pe munte :oops:
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7817
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Ahotnic pe 07 Sep 2007, 11:44

:lol: nu despre asta era vorba ... dar vroiam sa fac niste ajustari la teava ia pt asta trebuia sa o detasez de inchizator ... dar nu stiam sigur ca e corp comun ... pacat
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 18 Ian 2007, 22:27
Locaţie: Timisoara

Mesajde Ghinda pe 07 Sep 2007, 11:46

Asta este. Imi pare rau! Se scoate inchizatorul si restul este o singura piesa.
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7817
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Mesajde violiv pe 07 Sep 2007, 12:26

Numa Blaser 93, Mauser 66 si Merkel KR1 au teava 'corp comun', adica lacasele pentru zavoare sunt practicate direct in portiunea posterioara a tevii nu in culata. UMC-ul are teava infiletata in culata, uita-te cu atentie sa vezi ca se distinge bine limita intre teava si culata. Doar ca este stransa ingrozitor de tare. Trebe o menghina speciala, cu bacuri 'moi' si o cheie speciala 'de tevi', care sa nu barbiereasca teava la exterior pentru demontat si pus la loc. Poate gasesti la vreun armurier. Vezi ca daca 'corectezi' prea mult capatul tevii se modifica head-space-ul!!! Teava va trebui frezata si dat filet in continuare pe partea exterioara pentru a o infileta corespunzator mai mult iar catarea si inaltatorul vor ajunge 'pe dreapta dupa colt'! Cauta si tu un armurier cat de cat priceput si spune-i ce vrei sa faci.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8647
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde Ghinda pe 07 Sep 2007, 12:38

Pe bune? Nu m-am bunghit ca sunt separate. Ahotnic, la loc comanda dar du-te la ninja armurierilor :lol: Scuze de inducere in eroare!
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7817
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Mesajde FlorinG25 pe 11 Oct 2007, 18:15

Ce rol credeti ca are acea "ceara" de pe gloantele de Pb a cartuselor 22 lr. :?:
FlorinG25
Membru activ
 
Mesaje: 112
Membru din: 06 Feb 2007, 16:47
Locaţie: Arad

Mesajde Bill pe 11 Oct 2007, 19:04

In mod sigur la Cugirul de .22 teava se dessurubeaza. Greu, cum a spus violiv dar se poate. Am folosit o teava de Cugir la o arma mai veche. Am demontat-o, am taiat din ea si am strunjit-o conic la exterior. Daca tai din ea, mare grija la ambor capatul din fata. trebuie refacut sanfrenul, (zencul), rectificat bine si trase cateva zeci de focuri de proba. Daca nu e bine se repeta operatiunea pana iese. Oricum dupa folosire mai indelungata se rezolva singur dar trebuie rabdare. Daca nu grupeaza bine de la inceput nu e motiv sa-ti tai venele ca se rezolva.
Proiectilul de plumb se ceruieste pentru a evita oxidare plumbului. Oxidul care se formeaza in timp daca munitia se depoziteaza pe perioade lungi este suficient de dur ca sa grabeasca uzura tevilor. Un alt rol este si cel de lubrifiant reducand frecarea la trecerea prin teava pastrand o buna etansare pe ghinturi. Si chestia asta protejeaza in mare masura conul de fortare. In perioade de restriste am facut si eu cateva experiente. Am folosit de exemplu vaselina grafitata, fimol (bisulfura de molibden), sau chiar uleiurile speciale de motor teflonate. Am facut tot felul de combinatii. Rezultatele au fost bune, dar determinarile fiind empirice rezultatele nu au fost foarte spectaculoase. La tragerile de mare precizie micile tricuri aduc cateva puncte in plus care te pot salta bine in clasament. Dar asta numai in cazul in care nu dispui de munitie de calitate. La o munitie care iti da in menghina in grupaj de 10 mm sau chiar mai putin iti dai seama ca nu prea mai ai ce sa imbunatatesti.
De obicei ceara se depune dupa sertizare, prin asta realizand si o mai buna etansare a glontului in tub Treaba asta impiedica umezeala sa intre in tub si sa altereze pulberea. Am avut ocazia sa trag cu munitie Winchester Super Mach veche de 20 de ani cu rezultate incredibile. Am tras cu asa ceva chiar in concurs.
Bill
Membru important
 
Mesaje: 294
Membru din: 01 Apr 2005, 19:18
Locaţie: Oradea

Mesajde FlorinG25 pe 11 Oct 2007, 20:18

Eu aveam de gand sa indepartez ceara de pe gloante, in idea ca voi obtine o constata mai buna a focurilor, adica glontul va opune aceeasi rezistenta ghinturilor de fiecare data. Acel strat de lubrefiant poate sa nu acopere uniform intreaba suprafata a glontului, sau chiar sa lipseasca pe o mica portiune (caz in care atigi blontul cu degetele)
FlorinG25
Membru activ
 
Mesaje: 112
Membru din: 06 Feb 2007, 16:47
Locaţie: Arad

Mesajde scirocco pe 11 Oct 2007, 20:28

Eu am avut probleme cu aceasta protectie in sensul in care gheara extractoare nu putea scoate tubul.Din cauza cerii se intepenea cartusul si pur si simplu gheara aluneca pe marginea tubului nereusind sa-l scoata din camera.Am rezolvat problema curatand ceara de pe cartuse.As mai mentiona ca doar la cartusele romanesti am patit buclucul.Am tras si cu Lapua care aveau un strat subtire de ulei dar care nu a produs nici un fel de nereguli.
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
Avatar utilizator
scirocco
Veteran
 
Mesaje: 2046
Membru din: 31 Iul 2006, 13:17
Locaţie: Bucuresti

Mesajde FlorinG25 pe 11 Oct 2007, 20:57

Eu am patit sa nu pot introduce pe teava un cartus vostok, aceste gloante nu au nici un strat de ceara. Tind sa cred ca lipsa acelui strat de ceara, a dus cu timpul,la oxidare deci "cresterea" in diametru a glontului. Si totusi sunt cartuse (22 lr) a caror gloante nu sunt acoperite cu nici un strat de lubrefiant, si sunt foarte precise ex: Fiocchi MAXAC :wink:
FlorinG25
Membru activ
 
Mesaje: 112
Membru din: 06 Feb 2007, 16:47
Locaţie: Arad

Mesajde Cristi pe 12 Oct 2007, 06:20

22lr sunt gloante lubrifiate. Chiar daca le atingi cu degetul, micile santuri circulare de pe glont tin agentul de ungere. Unele au santurile de lubrifiere in zona ascunsa de sertizare, in interiorul tubului, si par uscate. Ideea e ca plumbul are nevoie de lubrifiere, astfel se depune pe zona unghiului dintre plinul si golul ghinturilor, provocand plumbuirea tevii. si de aici scaderea preciziei.
Daca gloantele sunt foarte vechi, normal ca lubrifiantul se usuca.
“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde Bill pe 13 Oct 2007, 20:16

Si pentru motivele de mai sus, pentru munitia de .22 de calitate extra se fabrica si cutii speciale. Deschideti de exemplu o cutie de ELEY Tenex si veti vedea ca in cutie cartusele sunt introduse intr-un fel de fagure din plastic care le sustine numai de partea superioara a tubului (sub rama) iar glontul este pur si simplu suspendat si nu se atinge nici de peretii, nici de fundul cutiei sau fagurelui si nici de gloantele din vecinatate. Am intalnit tragatori care evita chiar atingerea glontului inainte de introducerea cartusului pe teava (e o chestie putin exagerata dar are un simbure de adevar).
Cat despre cartusele romanesti nu ma mir. In primul rand la acestea tubul era (nu stiu cum e acum) fabricat din cupru si nu din alama ca celelalte si de aceea se umfla in camera. Daca ai si marginea camerei lovita putin cu percutorul la declansari fara tub treaba e ca si facuta.
Partea cu diametru maxim a glontului (cilindrica) era putin mai lunga si sertizarea destul de defectuasa iar marginile tubului taioase. La introducerea in camera, In loc sa se incadreze in conul de fortare glontul se infunda putin mai adanc in tub lasand pe afara un mic guler de plumb pe care tubul in taia si care mai contribuia la blocarea lui in camera.
Am tras si cu cartuse rusesti cu tubul din otel. Nici alea nu erau o fericire, materialul era putin mai dur dar suficient de elastc ca dupa explozie sa revina la dimensiunea initiala si sa poata fi extras fara probleme. Astea aveau in schimb un plumb atat de oxidat ca pentru a le folosi le curatam bucta cu bucata cu o carpa inmuiata in petrol sau motorina iar apoi le ungeam cu ulei.
Bill
Membru important
 
Mesaje: 294
Membru din: 01 Apr 2005, 19:18
Locaţie: Oradea

Mesajde Ahotnic pe 21 Dec 2007, 22:50

se pare ca .22 se duce in jos din ce in ce mai mult ... incet incet va disparea(la noi) ... azi am aflat la politie ca din 2008 vanatorii care vor sa traga cu calibrul .22lr vor trebuii s parcurga aceeasi pasi care ii face si un colectionar... meers la politie... cerut tzadula pt deplasare la poligon.. nr limitat de cartuse ...etc .... mai departe stiti voi
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 18 Ian 2007, 22:27
Locaţie: Timisoara

Mesajde epex pe 22 Dec 2007, 10:16

Se ocupa si ei cu ce este mai usor... Pentru ca in opinia mea, a te ocupa cu monitorizarea armelor intrate ilegal in tara nu sta in puterea lor! De exemplu Glock-uri de 9 mm cu care sunt impuscati oameni nevinovati in cap!
Scuze pentru off topic!
epex
Nou membru
 
Mesaje: 46
Membru din: 31 Mai 2006, 17:04
Locaţie: Iasi

Mesajde predator pe 22 Dec 2007, 11:25

Anual se produc in lumea larga peste 2.5 miliarde de cartuse in calibrul 22LR, fiind cel mai popular cartus utilizat atat pt vanatoare cat si pentru trasul la tinta. Paradoxal in arealul Carpato-Danubian-Pontic acest cartus este tratat mai restrictiv decat calibrele militare in tarile fara obscurantism mental congenital tipic RSR. Deci baieti si fete indaragostite de .22LR trebuie sa renuntam la acest delicu si sa inghitim in sec.
Pe undeva noi suntem de vina ca ne-am lasat privati de o libertate! Plamada moale se cunoaste dupa cum renunta la forma si drepturi in functie de presiune.... RESIGNATION IS OUR BIGGEST ENEMY
RESIGNATION IS OUR BIGGEST ENEMY
predator
Nou membru
 
Mesaje: 43
Membru din: 09 Dec 2007, 10:16
Locaţie: Arealul Carpato&Danubian&Pontic

Mesajde george_ciprian86 pe 22 Dec 2007, 11:31

Am o mica nelamurire:

In cazul in care o persoana isi vinde armele de vanatoare si ramane doar cu cea de calibru 22 si se inscrie intr-o asiociatie de tir isi mai poate pastra el permisul de port arma fara fa fie nevoit sa plateasca cotizatia anuala?

Va multumesc!
Avatar utilizator
george_ciprian86
Veteran
 
Mesaje: 1225
Membru din: 15 Mar 2006, 12:32

Mesajde violiv pe 22 Dec 2007, 21:29

Nu e nicio noutate chestia cu aprobarea pentru mers in poligon. In legea actuala este prevederea cum ca vanatorii pot DETINE 2 arme LUNGI de TIR in calibrele OMOLOGATE pentru tir de Federatia romana, arme cu care pot iesi numai in poligon si numai cu aprobare. Faptul ca in unele judete aceste arme sunt trecute in permisele de tip B, cum e si cazul Bucurestiului, mi-a fost explicat de cei de la arme cum ca e o mica inchidere de ochi a politiei ca sa scape de tracasarile cu aprobarile pentru poligon, trecand armele in permisul B poti iesi cu ea din casa cand vrei. Dupa legea in vigoare 22 mag nu se incadreaza nicaieri: este un cartus cu percutie pe rama si e interzis la vanatoare dar nu este recunoscut printre calibrele de tir :shock: Drept urmare, aceste arme n-ar putea fi detinute decat pe colectie, cu eventual 10 cartuse.
Si totusi, magazinele sunt pline de munitie in 22 lr si 22 mag, de nenumarate marci. Sigur ca nu sunt singurul care trag cateva sute de astfel de cartuse cand am chef de o distractie, si asta fara niciun fel de aprobare de la politie. Ba mai mult, cred ca nu ve schimba nimic odata cu introducerea noilor oprelisti - romanii sunt obisnuiti de generatii sa fenteze legea.

Daca singura arma este una in 22 lr, atunci trebe sa fii membru legitimat al unui club de tir, de nu mai stiu ce categorie (parca) si ai voie maxim 2 arme lungi si 2 scurte, poti sa le scoti din casa numai pe drumul pana la poligon sau la competitii si n-are nicio legatura acest fapt cu vanatoarea si cotizatia. Stiu posesori si tragatori chiar cu lise de 12 sau 20 care le folosesc numai la tir.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8647
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde george_ciprian86 pe 22 Dec 2007, 21:43

Sa inteleg ca persoana respectiva va detine in continuuare permisul de port arma si isi poate cumpara oricand din nou o arma de vanaatoare fara se dea alte examene?

Intreb acest lucru pentru ca am o cunostinta care vrea sa renunte la armele de vanatoare si sa ramana doar cu cea de cal. 22 dar in acelasi timp sa nu isi piarda permisul de port arma si la o adica sa-si poata cumpara din nou arme de vanatoare fara prea multe complicatii.
Avatar utilizator
george_ciprian86
Veteran
 
Mesaje: 1225
Membru din: 15 Mar 2006, 12:32

Mesajde violiv pe 23 Dec 2007, 14:15

Calitatea de vanator este una din putinele conditii necesare pentru a putea detine si folosi arme. Desi vanezi cu arme, examenul de vanator si cel manuire a armei sunt doua chestii diferite. Daca renunti la calitatea de membru al unei asociatii de vanatoare, nu-ti ia nimeni dreptul castigat in urma examenului, acela de a practica vanatoarea (in conditiile legii). Chiar daca cei din filiala care ti-a dat examenul mai fac uneori galagie si te pun sa platesti si pe anii din urma, te duci la alt judet si te primesc. Dreptul de a detine arma iar nu ti-l ia nimeni decat daca incalci legea sau nu mai indeplinesti criteriile obligatorii.
Din nefericire pentru noi, in momentul cand mai multi vanatori si-au dat seama ca se poate sa fii vanator si fara sa platesti mortis la o asociatie, au dat un mic decretel prin care s-a scos aceasta prevedere din legea armelor, astfel incat la ora actuala, daca vrei sa poti purta si folosi o arma de vanatoare trebe mortis sa fii membru intr-o asociatie. Daca nu, le poti doar detine si folosi doar in poligon. Ulterior, daca te reinscrii intr-o asociatie iti redobandesti dreptul de port si folosire.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8647
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde mandy pe 23 Dec 2007, 17:00

violiv scrie:
Daca singura arma este una in 22 lr, atunci trebe sa fii membru legitimat al unui club de tir,...


Sau colectionar
mandy
Membru important
 
Mesaje: 129
Membru din: 15 Mai 2006, 14:26

Mesajde george_ciprian86 pe 28 Dec 2007, 21:31

violiv scrie:Din nefericire pentru noi, in momentul cand mai multi vanatori si-au dat seama ca se poate sa fii vanator si fara sa platesti mortis la o asociatie, au dat un mic decretel prin care s-a scos aceasta prevedere din legea armelor, astfel incat la ora actuala, daca vrei sa poti purta si folosi o arma de vanatoare trebe mortis sa fii membru intr-o asociatie.


Daca nu, le poti doar detine si folosi doar in poligon.


Pana la urma eu inteleg ca o perosana paote avea arme de vanatoare fara sa fie inscris la o asociatei de vanatoare. Mi se pare foarte incurcat acest subiect.
Daca e asa acum am inteles eu atunci sub ce calitate le poate detine daca nu e inscris la o asociatie de vanatoare? Doar sun calitatea de membu al unui club de tir? Poate fi inscris la asociatie de tir si cu arme de vanatoare?
Avatar utilizator
george_ciprian86
Veteran
 
Mesaje: 1225
Membru din: 15 Mar 2006, 12:32

Mesajde Cristi pe 29 Dec 2007, 16:20

Avand calitatea de colectionar, poate detine arme de vanatoare, pentru colectie. Evident, nu poate vana cu ele.
“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde violiv pe 29 Dec 2007, 16:45

Exista discipline de tir ce se practica cu arme de vanatoare, la noi fiind 'omologate' cele ce implica trasul cu alice la talere in diverse variante. Asadar, poti detine si folosi numai in poligon astfel de arme.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8647
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Mesajde george_ciprian86 pe 29 Dec 2007, 16:53

Din cate inteleg solutia ar fi sa se inscrie la o asociatie de tir. Va multumesc pentru raspunsuri !
Avatar utilizator
george_ciprian86
Veteran
 
Mesaje: 1225
Membru din: 15 Mar 2006, 12:32

Mesajde Cristi pe 29 Dec 2007, 22:39

george_ciprian86 scrie:Sa inteleg ca persoana respectiva va detine in continuuare permisul de port arma si isi poate cumpara oricand din nou o arma de vanaatoare fara se dea alte examene?

Intreb acest lucru pentru ca am o cunostinta care vrea sa renunte la armele de vanatoare si sa ramana doar cu cea de cal. 22 dar in acelasi timp sa nu isi piarda permisul de port arma si la o adica sa-si poata cumpara din nou arme de vanatoare fara prea multe complicatii.


Daca ramane vanator platitor de cotizatie, poate sa pastreze 22ul (arma de tir), daca nu mai e vanator , trebuie sa fie sportiv cat I, (nu doar inscris la o asociatie de tir), sau colectionar.
“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Mesajde mandy pe 04 Ian 2008, 20:18

Cristi scrie:
george_ciprian86 scrie:Sa inteleg ca persoana respectiva va detine in continuuare permisul de port arma si isi poate cumpara oricand din nou o arma de vanaatoare fara se dea alte examene?

Intreb acest lucru pentru ca am o cunostinta care vrea sa renunte la armele de vanatoare si sa ramana doar cu cea de cal. 22 dar in acelasi timp sa nu isi piarda permisul de port arma si la o adica sa-si poata cumpara din nou arme de vanatoare fara prea multe complicatii.


Daca ramane vanator platitor de cotizatie, poate sa pastreze 22ul (arma de tir), daca nu mai e vanator , trebuie sa fie sportiv cat I, (nu doar inscris la o asociatie de tir), sau colectionar.



CORECT !
mandy
Membru important
 
Mesaje: 129
Membru din: 15 Mai 2006, 14:26

Mesajde 223/12 pe 24 Ian 2008, 15:44

Va rog mult, pe cunoscatori! Ce marca de arma in cal 22LR se fabrica la Viena in urma cu 75-100 de ani????
223/12
Veteran
 
Mesaje: 471
Membru din: 07 Ian 2008, 14:54
Locaţie: Locu' din care sare iepurele...

Mesajde Cristi pe 24 Ian 2008, 16:30

223/12 scrie:Va rog mult, pe cunoscatori! Ce marca de arma in cal 22LR se fabrica la Viena in urma cu 75-100 de ani????

Intrebarea e mult prea evaziva.Erau o gramada de mici fabricanti si mai ales importatori de arme belgiene. Stii tu un Cugir 22 lr fabricat in 1908?
Ultima oară modificat de Cristi pe 24 Ian 2008, 19:15, modificat 1 dată în total.
“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 18 vizitatori

Publicitate