Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 14 Noi 2024, 20:14
|
|
|
Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic
Moderator: liviur
de dumi pe 25 Dec 2006, 12:05
violiv scrie:Eu trag cu un Haenel-Suhl din anii `50, cu un singur foc, teava de 60 cm, grea - 22 mm la gura tevii, aparate de ochire clasice dar reglabile atat catarea cat si inaltatorul, cu Vostok-ul amintit si cu care scot grupaje de 5 cm la 10 focuri - picioare, nerezemat si sub 3 cm rezemat. Este, intr-adevar unul din cele mai precise si distractive calibre la ora asta. Pe vremea cand era permis la vanatoare mergeam la "daunatori" si nu scapa cioara sau caine hoinar la 50-60 m. Pacatul lui este caderea foarte mare la peste 50 m, datorata vitezei initiale mici si pierderii acesteia chiar mai repede - la 100 m ai timp sa-l asculti cum ajunge in tinta. Una peste alta, distractia este asigurata cu el. Mai rau e ca nu te mai poti duce sa tragi decat in poligon (sa fii prins in camp cu .22 lr este infractiune!).
Grosimea la gura tevii (diferenta intre diametrul exterior 22 mm si cel interior 5,6 mm), arata ca este o arma de tir de performanta, proiectata si executata ca ghinturile sa reziste la mult mai multe trageri (cel putin de 10 ori mai multe) decat numarul de trageri prevazut pentru o arma obisnuita.
Eu am un TOZ-8, cu un singur foc, calibrul .22lr, care are diametrul exterior la gura tevii 20 mm si este de mare precizie.
Mare dezamagire ca nu mai poate fi utilizat calibrul .22lr la vanatoare, la speciile pentru care se preteaza. Se vrea autorizarea vanatorii cu arcul si altele, dar nu se liberalizeaza si acest calibru!
-
dumi
- Membru activ
-
de Orita pe 25 Dec 2006, 20:16
- Un bun exemplu de arma cu "fluted chamber" este pusca ruseasca 7,62mm semi-automata "SVT-40" folosita in WW2. Am avut una si am vindut-o, arma este scumpa [pina si 700 dolari US] si baioneta este de asemenea scumpa [approx. 250 dolari US]. "SVT-40" are un mecanism complicat si extrem de dificil de mentinut [functionare si curatare] in conditiile mizerabile de pe front [noroi, nisip, etc]. In plus arma este destul de fragila pentru conditiile frontului. Un "fluted chamber" are la nivelul gitului, umarului si partii de sus a cartusului [in camera cartusului] niste santuri paralele ce lasa gazul sa scape [pe directia opusa glontului] cu scopul de a ajuta la extractia tubului de cartus tras. Un tub de cartus tras de o arma cu "fluted chamber" se recunoaste usor prin urmele lasate pe git, umar si partea de sus a corpului tubului, urme paralele lasate de acele santuri din camera cartusului. In plus tubul de cartus [alama ori otel] proaspat tras si ejectat din arma cu "fluted chamber" este EXTREM de firbinte, pur si simplu iti arde pielea la contact [sotia mea are si acum urmele de arsura pe mina si bratul dreapt de la tuburile goale de otel de 7.62X54R trase de "SVT-40"]. Alte intrebari???? Orita 12/25/06
-
Orita
- Membru important
-
- Locaţie: U.S.A.
de Orita pe 25 Dec 2006, 23:54
- NIMENI nu le stie pe toate, inclusiv subsemnatul. Mereu este ceva nou de invatat si observat, indiferent de virsta si educatie. --- Multi indivizi aici in USA sint pur si simplu innebuniti dupa un "SVT-40" dar eu NU fac parte din aceasta categorie. Pina si incarcatoarele [10 cartuse 7.62X54R capacitate] originale rusesti de "SVT-40" sint scumpe, cam 80-90 dolari US bucata, am avut 4 si le-am vindut rapid. De baioneta originala de "SVT-40" am mentionat mai sus. Sistemul de ochire [catare si inaltator] de la "SVT-40" nu-i prea grozav. In WW2 pusca ruseasca "SVT-40" era data numai sub-ofiterilor ori "soldatilor sovietici dedicati". Orita 12/25/06
-
Orita
- Membru important
-
de violiv pe 26 Dec 2006, 13:42
Mitraliera MG-42 -43, STG-57, H&K G-3 (sunt arme automate si/sau semi cu mecanism de functionare cu deschidere intarziata cu zavor cu cilindri) - arme care au frezate, in jumatatea anterioara a camerei cartusului, o serie de santuri longitudinale. Pe aici, o parte din gazele de ardere trec spre inapoi ajutand la functionarea mecanismului: se adauga la forta de recul ajutand la impingerea tubului spre posterior si la functionarea mecanismului (forta de recul a tubului este principiul de functionare al acestor modele). Pe tuburile trase lasa niste mici amprente care trebuie corectate in calibror inainte de reincarcare. Avand in vedere ca, la armele semi, tuburile trebuie recalibrate pe toata lungimea (nu numai gatul ca la bolt-action), daca se folosesc tuburi de calitate nu se intampla nimic. Tuburile bune duc si 10 reincarcari.
O problema asemanatoare este la clonele AK produse in Russia pentru piata civila (Saiga si Tigru) care au camera cartusului frezata cu un santulet ceva mai larg acolo unde gatul se uneste cu umarul tubului, astfel incat, dupa tragere, tubul este un pic mai larg in aceasta portiune. Scopul este diferit aici - au fost 'marcate' astfel armele civile ca sa se poate recunoaste din ce tip de arma a provenit tubul tras. Variantele militare nu au acest santulet, dar au partea anterioara a camerei ceva mai larga astfel ca 'strica' tuburile trase mult mai mult.
Armele semi cu dedicatie vanatoare nu au asa ceva. In general, sistemul cu recuperare de gaz are suficienta energie pentru functionare iar adaugarea unei forte suplimentare pe inchizator in plus fata de forta de recul nu ar face decat sa ingreuneze dezavorarea.
De uns fin cu ulei, ung si eu cartusele de la Sadu-Gorj, cele cu tub de tabla de otel vopsita, chiar daca le folosesc intr-o arma sistem Mauser. Mi s-a intamplat sa ramana blocate in camera atunci cand gatul crapa si lasa gazele sa treaca spre inapoi iar acestea topesc vopseaua.
@dumi Stiu ca este o arma de precizie. Mai are alte cateva caracteristici constructive care o fac o arma dedicata tirului de precizie: este o arma cu un singur foc, fixarea de pat se realizeaza doar la nivelul culatei printr-un fel de sistem tip pillar-beding mai primitiv (intre culata si pat exista o mica piesa metalica, de forma unui arc de cilindru pe care se strange surubul anterior, cel posterior este fixat la 'coada' culatei direct in pat) astfel incat teava este libera, flotanta, teava este absolut cilindrica de la camera pana la gura, grea de aproape 2 kg, prevazuta cu 6 ghinturi fine cu profil poligonal, catarea este reglabila atat pe lateral cat si pe verticala, inaltatorul este reglabil pe lateral si este gradat din 25 in 25 de m pana la 200 m, tragaciul are cursa dubla cu prima parte a cursei lina si lunga si a doua parte 'seaca' si usoara. Toate gandite pentru un tir de precizie si arma chiar se dovedeste la inaltime, chiar cu munitie de serie (la 10 ani, fiul meu tragea la 25 m, sezut/rezemat, ochind si nimerind dopul sticlelor de plastic folosite drept tinte iar eu iau cu 4 focuri din 5, picioare/nerezemat, un pachet de tigari la 50 m). Avand in vedere ca a fost aproape cadou, cumparata cam cu 10% din salariul minim pe economie, in conditiile in care cele apoximativ 500 de cartuse pe care le-am tras cu ea in 10 ani sunt mult mai multe decat se trasese in cei 30 anteriori, o consider una din cele mai bune investitii. Of-ul meu este ca nu mai am unde ma duce sa trag cu ea. O zi de tras la tinta facea toti banii cu varf si indesat! Si ca distractie si ca antrenament!
[albumimg]897[/albumimg] in comparatie cu Dragana 30-06!
Nici a ta nu e de lepadat! S-o stapanesti cu grija! Curatatul plumbului de pe teava dupa o zi de tragere este o operatie care-ti pune nervii la incercare!
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de Orita pe 26 Dec 2006, 20:51
- Foarte bine "violiv", esti un exemplu excelent si pentru altii care vor sa invete. --- CORECTIE: Tuburile trase de o arma cu "fluted chamber" nu au numai "mici amprente" asa cum ai mentionat tu mai sus. Am in fata mea un tub de 7.62X54R tras de mine cu ani in urma de acel "SVT-40" rusesc. Tubul este marcat la baza / capsa cu "71" [fabrica din China] peste "87" [1987 - anul de fabricatie]. Tubul este facut din "CWS" [copper-washed steel]. Urmele lasate de acele santuri din camera cartusului pe tubul tras sint ca niste dire negre, arse si murdare. Pe toata circumferinta gitului tubului [lung de 9mm] tras de 7.62X54R se vad perfect si exact 14 dire negre paralele. Aceste 14 dire negre paralele [spun exact cite santuri exista in camera cartusului de la "SVT-40"] se continua pe umarul tubului si ramin vizibile aproximativ citiva milimetrii masurat de la umarul tubului catre baza acestuia. Tuburile trase de otel [sau "CWS"] NU se reincarca dar chiar si tuburile de alama trase de o arma cu "fluted chamber" sint deformate si majoritatea sint plesnite / crapate la nivelul umarului sau gitului. --- "Violiv" cred ca am niste poze cu tuburi [cal. 0,6-inch / 15.2X114 ori 20mm] trase de tunuri cu "fluted chamber" si daca te intereseaza sa vezi urmele lasate pe tub iti pot trimite prin e-mail pozele mele. Orita 12/26/06
-
Orita
- Membru important
-
de Orita pe 26 Dec 2006, 22:07
- "Violiv", pe data de 28 Aug.'06 la topicul meu numit "Cartuse ROMANESTI de Vinatoare" Cristi a postat citeva din pozele mele. Poti vedea cartusele 7.92X56 de fabricatie romaneasca din anii 1970 cu tub de otel. Aceste cartuse romanesti au tubul de cartus mai scurt cu aproximativ 1mm fata de normal [7.92X57] si daca sint trase de o arma automata care nu-i prevazuta cu "fluted chamber" probleme de extractie ale tubului NU trebuie sa existe. Concluzia este ca un tub de cartus de otel putin mai scurt va facilita extractia cind se executa foc automat. --- NOTA: Nu stiu exact motivul pentru care aceste cartuse romanesti de 7.92X56 au fost fabricate de "Uzina 22" cu tubul de otel mai scurt cu 1mm. Cred ca au existat si alte motive, nu numai ajutarea extractiei tubului de otel ori poate au fost fabricate pentru un proiect experimental. Pe vremea "raposatului" Romania era pe locul 5 in lume la exportul de arme si munitii. Orita 12/26/06
-
Orita
- Membru important
-
de razvy pe 26 Dec 2006, 23:51
Voi discutati de
ASTA
Hunt Safe
-
razvy
- Veteran
-
de Marius pe 27 Dec 2006, 00:29
razvy scrie:Voi discutati de ASTA
Precis!
-
Marius
- Veteran
-
- Locaţie: Bucuresti
de razvy pe 27 Dec 2006, 00:59
::)))
AU venit dar asa sint eu Libertin ::...lool
Auzi care e treaba in Canada cum poti sa iti iei o arma ( Carabina , Shootgun) Cineva vrea sa ii cumpere unei rude in Romania , omu ma intrebat pe mine si nu stiu ce sa ii spun ?
Cred ca ar trebuii mutata doscutia pe un alt topic , initiaza tu unu eltorro.
Thx
Hunt Safe
-
razvy
- Veteran
-
de violiv pe 27 Dec 2006, 14:31
@orita
Multumesc, m-am uitat, edificat!
Intr-adevar, armele rusesti militare sunt recunoscute ca distrug tuburile. Nici nu se punea problema sa reincarce cartuse de razboi.
Din Tigru si Saiga, ca si din STG-57 sau H&K G-3, tuburile din aliaj de cupru de calitate se pot recalibra si refolosi usor. Stiu de la o cunostinta, italian, care are are si un STG-57 si un Tigru 7,62x54R, arme cu care trage numai in poligon, ca foloseste tuburi Norma pe care le poate reincarca de max. 10 ori cu rezultate bune. Nu crapa gatul la foc si deformarile sunt minime iar urmele de fum de pe prima parte a tubului se indeparteaza usor la masina de slefuit.
-
violiv
- Veteran
-
de Ghinda pe 27 Dec 2006, 15:01
Razvy de unde tot scoti pocnitori din astea?
M-am bagat ca am vazut postare noua si n-am de lucru astazi. Frec duda si ma joc pe net. 22L e buna la orice: iepuri la lampas, combatere, tap pe naspa etc. si distractie in poligon la mistret alergator, este unul la Baneasa.
-
Ghinda
- Veteran
-
de zeb stump pe 27 Dec 2006, 16:23
Ghinda scrie:Razvy de unde tot scoti pocnitori din astea? M-am bagat ca am vazut postare noua si n-am de lucru astazi. Frec duda si ma joc pe net. 22L e buna la orice: iepuri la lampas, combatere, tap pe naspa etc. si distractie in poligon la mistret alergator, este unul la Baneasa.
Mai ales la iepuri la far si tap pe naspa!!!Cred ca de asta au fost interzise.Repet,pentru combatere,nu exista ceva mai bun!
-
zeb stump
- Veteran
-
- Locaţie: Rm.Vilcea
de Ghinda pe 27 Dec 2006, 17:10
Cred ca si mai bune sunt 22 magnum. Te intinzi mai capabil cu el.
Eu am o stropitoare de Cugir 22LR cu o gainarie de Norconia pe, variabila, dar proasta. Este reglat la 80 m ochit lovit, trag cu Winchester mai nou cu varful perforat. Cred ca de la asta a aparut expresia a cazut electric. Nici nu ma mai chinui la caine sa fac arta si precizie. A luat glonticul la corp, da coltul garantat.
-
Ghinda
- Veteran
-
de zeb stump pe 28 Dec 2006, 10:05
Ghinda scrie:Cred ca si mai bune sunt 22 magnum. Te intinzi mai capabil cu el. Eu am o stropitoare de Cugir 22LR cu o gainarie de Norconia pe, variabila, dar proasta. Este reglat la 80 m ochit lovit, trag cu Winchester mai nou cu varful perforat. Cred ca de la asta a aparut expresia a cazut electric. Nici nu ma mai chinui la caine sa fac arta si precizie. A luat glonticul la corp, da coltul garantat.
Ciinii ii impusti la tine in curte,sau faci braconaj
-
zeb stump
- Veteran
-
de Vechio pe 28 Dec 2006, 11:55
Si uite asa se adevereste ca la noi legea e ca bariera : dulai sar peste, cateii se strecoara pe dedesubt iar boii o iau din plin
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
-
Vechio
- Veteran
-
- Locaţie: Malul Crisului
-
de jon2004 pe 28 Dec 2006, 13:19
Vechio scrie:Si uite asa se adevereste ca la noi legea e ca bariera : dulai sar peste, cateii se strecoara pe dedesubt iar boii o iau din plin
boii fiind cainii hoinari ?
-
jon2004
- Veteran
-
- Locaţie: BARLAD,VASLUI
-
de jon2004 pe 28 Dec 2006, 17:18
-
jon2004
- Veteran
-
- Locaţie: BARLAD,VASLUI
-
de the_mav pe 28 Dec 2006, 17:42
------------------------------------- Holland and Holland - pure art...
-
the_mav
- Veteran
-
- Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova
-
de Ghinda pe 28 Dec 2006, 18:47
Am spus ce se poate face cu el din experienta, dar fonfleurile tineretii au trecut. A ramas doar combaterea, pe bune. Oricum am avut si momente in care m-am jurat ca nu mai trag cu el dar degeaba. Credc ca il mai pot folosi pentru rotula la braconieri, aia nenorocitii.
-
Ghinda
- Veteran
-
de hunt pe 30 Dec 2006, 18:36
deci nici la combatere nu e legal .22lr?????
-
hunt
- Veteran
-
- Locaţie: Ploiesti
de violiv pe 30 Dec 2006, 19:19
.22 lr este calibru de TIR! Singurul de altfel, la noi in tara (despre tirul cu arme de calibru mai mare poate or auzi si ai nostrii in U.E.!) Cu arma de tir nu ai voie decat in poligon!
-
violiv
- Veteran
-
de zeb stump pe 31 Dec 2006, 13:46
-
zeb stump
- Veteran
-
de amis pe 31 Dec 2006, 22:21
Daunatorii erau Palestinieni
-
amis
- Veteran
-
- Locaţie: Pitesti
-
de violiv pe 01 Ian 2007, 12:02
In ultimul, deocamdata, razboi purtat de rusi in Cecenia, lunetistii rusi foloseau pentru tragerile de precizie, in luptele din oras, arma de Biatlon de la Izhmash. Explicatia: degeaba porti vesta si casca antiglont daca gatul e liber iar aceasta arma e in stare sa plaseze un glont in gat, intre 50 si 100 m, in 95% din cazuri, cu sistemele mecanice de ochire, in mana unui tragator bun. Iar glontul de plumb moale, incasat in gat, face ravagii - lovitura este mortala aproape intotdeauna. Si nici nu se aude de unde vine focul!
-
violiv
- Veteran
-
de Orita pe 02 Ian 2007, 06:39
- Vesta si casca anti-glont pot proteja bine dar nu sint 100% eficiente. Un politai din Florida [purta vesta] acum citiva ani in urma a fost impuscat mortal, glontul intrind pe la dedesubtul bratului si oprindu-se direct in inima. Imaginati-va hemoragia provocata de un glonte ce sectioneaza artera femurala ... ori alte "organe" din zona. Orita 01/01/07
-
Orita
- Membru important
-
de Shotgun pe 08 Ian 2007, 20:30
Tin sa specific ca nu sunt vinator ( desi sunt pasionat de arme si am si vreo 12 prin batatura) , dar am auzit azi o poveste ( vinatoreasaca ?) , cum ca daca ciinii iti " tin " bine mistretul cu un 22 semiautomat ii bagi in zona urechii vreo 7-8 gloante , ai facut rost de friptura de mistret .
E vinatoreasaca ?
-
Shotgun
- Membru activ
-
- Locaţie: Ploiesti
de razvy pe 08 Ian 2007, 20:34
7-8 ??? Unul singur si ai friptura pe masa .
Hunt Safe
-
razvy
- Veteran
-
de Marius pe 28 Ian 2007, 11:36
claudiu tinca scrie: Cica nu le afecteaza vantul prea tare,
Cica...
-
Marius
- Veteran
-
de Ahotnic pe 28 Ian 2007, 22:04
incearca-le pe astea ..... ..... sunt extraordinare
[albumimg]1681[/albumimg]
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
-
Ahotnic
- Veteran
-
- Locaţie: Timisoara
-
Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori