Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorModerator: liviur
101 mesaje • Pagina 3 din 4 • 1, 2, 3, 4
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorOricum s-a gasit tot timpul sa-mi arate cineva ca e mai destept decat mine! Ia sa vedem, acum cine e?
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorHai cu deșteptăciunea, de oriunde ar veni ea! Croco-baure, uite cum stă treaba. Dacă tragi la cerb se numește vânătoare. Tragi într-un animal regăsit la anexa ce cuprinde animale permise la vânătoare. Că tragi la dracu' în praznic după acel animal, încalci codul de etică vânătorească. Poate nu ai auzit de acel cod, dar în tagma vânătorilor există. Bine, cam ce a mai rămas din această etică. De cele mai multe ori regulile se transmit așa cum se transmiteau la daci, că tot este perioada dacomaniei acum, adică pe care verbală (să nu spun orală, că se interpretează). Au fost și tentative de scriere, parcă pe la AGVPS s-au publicat niște cărțulii, asta mai recent, pentru că mai demult au mai scris și alți vânători pasionați despre subiect. Care este distanța etică vânătorească? Păi peste tot am găsit acea limită de 200 de metri. Și scris și oral, pardon, verbal am vrut să spun. Drept este că nu are statut de lege, astfel că unii o respectă alții nu o respectă. De preferabil să o respecte!
Și acum, lăsând la o parte distanța la care se termină etica, eu aș propune să nu se amestece vânătoarea cu tirul sportiv. Uitați cum stă treaba, avem secțiune dedicată tirului sportiv. Tot ce ține de tirul cu glonț la distanțe mai mari de 200 de metri, să se scrie la acea secțiune. Puteți trece peste problema definiției țintei luate în considerare. O puteți denumi țintă, chiar dacă întrebările s-ar putea referi la vreun animal. Nu contează, 6,5 PRC sau 6,5 Creedmor pentru tirul la distanțe de peste X metri (mai mari de 200). Topic la secțiunea dedicată tirului sportiv. Și acolo nu vă deranjează niciun vânător care nu este și practicant de tir. La secțiunea de tir sportiv puteți discuta și puteți trage și spre Lună dacă doriți. Nu mai intervine nimeni peste voi, pasionații de tir sportiv, că stăm noi, moderatorii, cu cartonașul galben pregătit. Tot la acea secțiune să se mute și topic-urile, plus altele noi, în ceea ce privește discuțiile referitoare la tirul sportiv, arme dedicate, muniții dedicate, reîncărcarea muniției, detalii tehnice, toleranțe camere/gloanțe/ghinturi, termeni specifici, probe de profil, oricâte combinații de litere și cifre ar purta în denumirile lor astfel de competiții. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmoor
Inca o postare complet aiurea si fara legatura cu topicul; Ca tot veni vorba: https://dexonline.ro/definitie/segregare https://dexonline.ro/definitie/fortuit E preferabil sa detinem proprietatea termenilor pe care ii folosim. Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmoor@slyfox - Am inteles! Ma conformez!
@CCM - Asa e! Ai dreptate!
Croco, nu e prima data cand ne mai ciondanim; au mai fost, inclusiv pe alte conturi, dupa cum stii si stim; ideea este ca nu are sens, nimeni nu vrea sa arate ca e mai destept decat altcineva, daca asta e impresia ta, e gresita; nu sintem destepti sau prosti, impartasim informatie, invatam unii de la altii; in mod evident, stii multe despre LR si e f bine ca partajezi informatia respectiva, cata vreme nu o faci intr-un mod care ii face pe cei care citesc sa aibe impresia ca sint tratati de prosti; eu nu zic ca o faci intentionat, dar uneori, cam asa pare; in topicul asta incepusei f bine pina cand, ceva te-a iritat si ai revenit la atitudinea de dinainte; daca ti se pare cumva ca esti mai calificat decat noi astia de rand, probabil ca ai dreptate - daca vorbim de LR; dar poate ca si noi sintem mai calificati in altele... Daca poti vana la 500, la 1000m, bravo; eu nu stiu daca pot pt ca nu am incercat si nu o sa trag niciodata la distante peste 200-300m, din mila de animal; trag cand stiu ca dau jos, nu trag sa fac record de distanta, despre asta e vorba pina la urma cand ne referim la etica vanatoreasca; ca se poate, da, se poate, stim; ca aplicatii tactice, se trage la 2000m si peste; ca poti sa dobori un cal la fix 814m, sau un elan, sau un cerb, da, se poate; insa nu se practica, decat poate in situatii absolut exceptionale, gen mor de foame si trebuie sa il dau jos neaparat si e singura sansa; la o vanatoare obisnuita, nu se prea trage peste 300m, decat daca vrei sa faci sport si o faci cu riscul chinului animalului. Cam asta era ideea, nu ca nu ai fi vanator pt ca tragi LR; nu are nimeni nimic cu asta, ba chiar e interesant dpdv tehnic; insa trebuie sa subliniez inca odata: sa nu confundam abilitatile de tragator LR, cunostintele tehnice implicite, cu vanatoarea traditionala; sint lucruri diferite; nu contesta nimeni ceea ce stii in materie de cartuse - calibre-balistica - LR, insa nici nu a cerut nimeni seminarii si lucrari practice pe subiect - nici sa fie tratat ca la examen! Insa, e foarte frumos ca ne impartasesti din cunostintele tale si apreciem asta. Doar ca fa-o putin mai didactic, mai putin retoric (Vio e cel mai bun exemplu) - si mai ales, uita de chestia asta ca cineva vrea sa arate ca e mai destept decat altcineva, inclusiv decat tine, eventual; aici nu exista asa ceva, esti singurul care are impresia asta. Cu asta inchid subiectul, sustin propunerea lui Sly Fox cu mutatul la sectiune tir si eventual dezvoltat acolo tir LR ca ar fi interesant - si mai sper sa nu o luam din nou de la capat in felul asta; si daca imi permiti o recomandare personala: ia-ti lisa! vino cu noi la vanatoare cu lisa, aia e vanatoarea adevarata! A bon entendeur! Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorDacă tot s-au incins discuțiile vă reamintesc de un calibru/wildcat mai vechi, de prin 2020 inventat de cei de la vortex: 6.5 bitch cat : https://www.thefirearmblog.com/blog/202 ... by-vortex/ aflat pe undeva intre creed și 6,5-300 Weatherby magnum. Săptămânile trecute au inventat si un 300 super WSM sau un 300 long action 300WSM, munitie care se poate trage din tevi normale de 300wsm, doar că nu încap în magazia short action.
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win SADU 7,62X39 MAGPUL CZ SHADOW 2 9x19
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorEsop spunea: daca strugurii sunt acrii ... se numesc LR
Pai si acum eu ce fac? Nu mai trag in cerb?
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorDoar dacă ai autorizație de vânătoare, pentru România sau în complex de vânătoare fără.
Acuma, dând la o parte, poți trage unde vrei, când vrei, cum vrei, respectând legea. Dar bag seama că mai amesteci un pic. Noi am discutat de defalcarea clară dintre cartonari și vânătoare. Te rog, încă odată! Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorPropun sa inchidem topicul aici, a deviat prea destul deja de la subiectul initial.
Se poate deschide topic nou pe calibre de tir si ar fi preferabil, cred eu. Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmoor@croco
Pe forum lumea Pune intrebari si cine stie raspunde sau unul care stie Mai mult discuta cu cineva care stie mai putin....sau cine stie povesteste. Pe topicurile tale ,tu pui intrebari ,si tot tu raspunzi. Daca cineva iti spune ca nu ai dreptate ,te superi si ceri explicatii stintifice sau ii faci pe ceilanti prosti . ...si 800m la cerb ?? Adica eu platesc 1500E pe o autorizatie ca sa trag la 800m ? Se vede ca ai impuscat cerbii doar in jocuri video. Poti arunca la gunoi toti Juli din tabele tale bre! Cerbul nostru nu cade la distanta aia decat in filme.ai vazut pe YouTube. ? Pacat ca nu a postat ala si ratarile. Daca dai in cap cade ,dar eu de banii dati vreau si trofeul.sau....scuze...cade la 500m in padure ,distanta parcursa in 15 secunde. Ps .si mistretul...se duce 1km Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorUite ca io nu-s de acord cu impartirea cartoane / vanatoare! Cum n-am fost de acord nici cu impartirea militare-tactice / de vanatoare.
Si asta pentru ca 1000 de ani au mers mana-n mana, fiind folosita aceeasi arma peste tot, crescand si dezvoltandu-se impreuna. Si trasul la tinta a mers strans legat de vanatoare, inca de pe vremea sulitei. Pentru ca amaratii aia care mureau de foame daca nu vanau ceva nu lasau la vanatoare un membru al tribului incapabil sa loveasca tinta de antrenament. In mod cu totul si cu totul particular, pe plaiurile mioritice nu te testeaza nimeni daca stii sa tragi macar la 50 m atunci cand iti vinde o hartie la cerb. Exista asa o credinta mitica precum ca vanatorul mioritic se naste stiind sa nimereasca ochiul mustei la 100-150 m cu orice carabina, in orice configuratie, asa cum ia arma din raft si cu orice munitie, ba mai mult, o poate fsce in orice conditii. Iar "cartonsrii" aia sint niste extraterestri (ca sa nu zicem romanescul cretini) care n-au ce face cu timoul si cu banii lor si trag 100 de cartuse la carton si unul la vanatoare. Realitatea, dragii mei prieteni vanatori traditionalisti, este ca 90% din piesele ranite sint ranite tocmai in aceste distante vanatoresti. Doar ca "etica" noastra particular mioritica nu permite pastrarea in memorie si nici in inscrisuri a numarului de piese ratate, ranite, negasite, etc. Un vanator adevarat nu tine minte ca a ratat, nu povesteste niciodata asta. Maximal trimite arma la unul "care stie" ca sa-i verifice reglajul lunetei atunci cand da o ghioarla monumentala. Va stiu bine pe toti de ani de zile si va stiu de baieti buni. Nici nu va imaginati cat de groaznic ati dat cu mucii in fasole prin interventiile astea cu propunerea si sustinerea de a fi mutat topicul la "cartoane". Ati dovedit ca pe masura ce trec anii deveniti tot mai mioritici. Va spun in soapta, ca-mi crapa mie obrazul: rusine sa va fie! Acusi facem 20 de ani de forum. 20 de ani din care se pare ca am pierdut 2 ca sa scriu cat am putut de mult despre fiarele cu care vanam, sa incerc macar sa va trezesc curiozitatea de a afla de ce a mers si de ce nu atunci cand ati apasat tragaciul. Am crezut sincer ca am reusit macar 5% in ce mi-am propus, ca sa constat acum ca sintem exact unde eram acum 15 ani, cand v-am pus un filmulet cu un tap doborat cu 308 catre 700 m. Pica cerbul chiar si carpatin la 800 si chiar la 1100 m. Chiar mai multi. Si da, se poate sa dureze 2 zile sa-l scoti de unde era. Dar este exact aceeasi satisfactie pentru vanator ca si pentru cel care a tras la 80 m. Nu spune nimeni ca e obligatoriu s-o faci. Nu interzice nimeni sa te apropii de vanat pana-l mangai, daca poti. La fel, nu interzice nimeni sa-l dobori la 1 km ... cu aceeasi conditie: daca poti! Ce este cu adevarat pacat este ca nu te incearca nimeni inainte, sa dovedesti ca poti, indiferent de metoda aleasa. De 10 ani adun date de la stapani de fonduri. Numa' cand n-au incotro sau cunosc bine persoana accepta sa mai duca la vanatoare romani. Si nu e vorba de bani. Ci pentru ca nu alearga dupa vanatul ranit de douazeci de straini la un loc cat alearga dupa doi mioritici. Cel putin jumate - CEL PUTIN! - din focurile trase de romani sint aiurea complet sau ranesc. Tocmai pentru ca romanul s-a nascut poet si vanator, nu cartonar. Inca o data si poate o simtiti ca o palma atat de usturatoare cat ar trebui sa fie: SA VA FIE RUSINE!
S-a notat! Nu ești de acord cu împărțirea acestor două domenii. Se va discuta pe grupul de administrație și se va lua o decizie. Eu tot cred că ce are legătură cu subiectul tir sportiv trebuie scris la secțiunea dedicată. Din ce văd și ceilalți moderatori, inclusiv administratorul, sunt de acord cu mine. Dar contează foarte mult și vocea membrilor vânători. Zilele următoare se va decide cum și ce fel se vor distribui topic-urile.
Să nu exagerăm, totuși. Nu trage astfel de concluzii, sunt pripite.
Nu este neapărat greșit ceea ce spui, dar nici prea corect nu este. Explicația este cât se poate de simplă, majoritatea focurilor trase sunt la distanțe vânătorești. Ceea ce spui tu este statistică simplă, nu studiu de caz. Nu ai cum să spui cu sens de reproș astfel de chestie dacă 9 din 10 focuri sunt trase la distanțe vânătorești. Este normal! Nu ai, practic, cu ce să faci comparație.
Nu prea cred că ne știi. Nu ai cum! Nu ai cum să mă știi pe mine, de exemplu, deoarece nu am interacționat niciodată față în față. Poate crezi că ne știi, asta este altceva. Nici eu nu știu pe toată lumea, de fapt doar pe câțiva forumiști îi știu, oameni cu care am ieșit la vânătoare, i-am privit în ochi, am schimbat cuvinte. Nu ai cum să știi pe cineva doar pentru că acea persoană a scris pe o platformă on-line, este o amăgire. Legat de muci și fasole, nu înțeleg ce este greșit. A fost o propunere. O propunere nu este o combinație între muci și fasole. Poți spune că nu ești de acord, este suficient. Am scris mai sus, o să ținem cont de obiecția ta cu privire la această propunere. Dacă majoritatea se va pronunța pentru aprobarea obiecției, va rămâne așa, vânătoarea și tirul sportiv amestecate. Aia cu mioriticii nici nu are rost să o mai comentez. Cum vezi tu evoluția unora dintre noi ține de perspectivă.
Aici permite, te rog să îți dau un sfat. Încearcă o cremă hidratantă. Fără glumă, are efect foarte bun pentru tenul uscat, gata să crape. La o astfel de afirmație pot răspunde doar în acest fel, cu o recomandare. Să ne fie rușine pentru ce, că am propus să se scrie despre tirul sportiv la o secțiune dedicată? Hai, te rog, chiar nu are rost astfel de abordare.
Bine, acum să nu cădem în păcatul trufiei. În acești 20 de ani nici noi (care noi nu știu exact, că nu ai spus exact dacă te referi la moderatori sau toți membrii forumului) nu am stat pe prispele caselor (pentru cine nu știe ce este aia o prispă poate căuta în dicționar). Am mai mers și pe coclauri și am strâns experiență. Eu sincer îți mulțumesc pentru contribuția ta în ceea ce mă privește, deși, așa cum probabil știi, am preferat să experimentez singur. Așa sunt din fire, sceptic. Nu cred până nu experimentez. Uneori ai avut dreptate, alteori nu am putut trage concluzii cu privire la ce ai spus, iar în unele situații nu ai avut dreptate. Dar este normal, nicio surpriză din acest punct de vedere. Îmi aduc aminte perfect de filmulețul de care vorbești. Dar acolo vorbim de excepție, nu de regulă. Ai mei colegi moderatori au și spus, se poate, dar nu este o regulă. În opinia mea nici etic. Da, opinia unui tradiționalist detestat, din câte se vede. Dar nu mă supăr, am mai spus că nu am nicio problemă atunci când oamenii argumentează în loc să înjure. M-ai înjurat într-un topic, dar nu țin ranchiună. Însă nici nu uit. La un om educat mă așteptam cel mai puțin să înjure în loc să vină cu argumente. Nici nu mă consider un tembel care nu acceptă opiniile altora, din contră am spus întotdeauna că discuțiile pe argumente sunt mult mai productive decât jignirile. Corect, în privința distanțelor, cu mângâiatul sau nu, se poate. Dar nimeni nu a spus că nu se poate, doar, din nou, au fost spuse niște opinii. Bine, această parte este importantă deoarece va face diferența între postările la secțiunile generale, dedicate vânătorii și secțiunea dedicată tirului sportiv. Vedem!
Păi știu și eu niscaiva gestionari de fonduri, din ăștia non-AJVPS-iști. Dar nu au greață că vânătorii sunt străini sau români. Banii contează. Preferă străini pentru că prețurile pentru străini sunt mai mari și profiturile sunt mai mari atunci când se fac vânători cu străini. Și asta este o anomalie care ar fi trebuit corectată printr-o lege mai bine gândită. Dar cine naiba mai gândește în această țară? Stăpâni de fonduri. Vezi tu, aici avem defecțiuni grave în gândire, noi românii. Vrem progres, vrem prăbușirea tradiționalismului, dar gândim în termen de evul mediu. Stăpâni, de parcă ar avea atât dreptul de proprietate asupra terenului cât și asupra vânatului care se găsește pe acel teren. Sunt doar gestionari, crede-mă. Că unii se comportă ca niște stăpâni, asta este altă treabă. Mentalitate de viețuitor în România.
Nu știu ce vor simți ceilalți colegi, dar eu nu simt nicio palmă. Nu cred că am greșit cu nimic, ca urmare îți fac o altă sugestie: uită-te în oglindă să vezi dacă ți-au apărut urme pe față. Se mai întâmplă, din recul, să te rănești singur. Îți tragi singur palme devenind atât de caustic pentru o simplă propunere și discuții purtate pe o platformă on-line, platformă unde fiecare spune ce crede despre anumite subiecte, unde fiecare își dă cu părerea despre una și despre alta. Îmi pare rău, sincer, că termin această postare în aceste condiții și în acest fel, dar nu cred că aș putea finaliza alt fel în condițiile unor exagerări legate, până la urmă, de niște banalități. NU ÎMI ESTE RUȘINE! Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorVa rog mult, banati-ma!
Sa nu mai am tentatia de a mai scrie. Am crezut ca o veti face dar nu ati fost predictibili de data aceasta! NU EXISTA calibre de LR! Ca unele se potrivesc mai mult si la LR e altceva. Nu poti sa arunci o anatema asupra unui subiect pentru ca nu-ti convine. Sa inventezi reguli pentru a izola parerile care nu sunt de acord cu tine se numeste dictatura. Oricum LR este pentru vanatoare!!! Am crezut ca am depasit epoca lipsei de toleranta dar noi condamnam ceea ce nu pricepem. Inteleg ca am avut o perioada lunga de privatiuni in domeniu dar sa nu fim deschisi si sa acceptam ca poate are dreptate si vecinul? Plecam de la probabilitatea ca poate are dreptate? Inchizitia mai condamna ceea ce nu intelegea! Sau nu accepta! Aceasta discriminare intre shooting si vanatoare se repeta! Cum credeti ca se perfectioneaza calitatile preciziei? Cum devenim mai buni? Cum eliminam ezitarile focului? Toata ziua va plangeti de cunostintele tinerilor! Dar nu ati avut initiativa sa-i luati de mana si sa le aratati ce trebuie sa schime! Doar sa le luati banii si restul nu mai conta! Desi nu vreau, trebuie sa ma despart! Nu ma ridic la nivelul vostru! Sunteti prea destepti pentru mine! Ma simt depasit! Sau coplesit! PS Interventia unui moderator trebuie sa fie cat mai mica, aproape inexistenta. Dar asa e la noi: da-i unuia bulanul si trebuie sa semnalizeze. @yoghi tu centrezi tu dai cu capul! Au bagat oua la Moreni! Apropos, a aparut matematica, fizica, etc Asa ca va rog inca o data, blocati-ma!
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorApropos, sub pretextul devierii de la subiect o sa se gasesca un moderator sa cenzureze! Poate nu chiar segregare desi eu sunt caucazian! Tu esti roman?
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorAsta cu distantele de 800 + 1000 m la cerb, etc, trezeste polemici serioase si la americani, cu privire la etica acestor practici, fiind subliniata ideea că pentru fiecare film cu whitetail, elk ori mule deer doborat la 600 + yarzi, "lipsesc" multe clipuri cu exemplarele ranite si nerecuperate.
Este evident că nu se poate trage linie între trasul in poligon şi cel la vanatoare, că nu la vanatoare înveti sa tragi, ci in poligon, dar colegii care au propus mutarea discutiei se refera la apectele pur tehnice, de genul ce tolerante are tubul la calibrul X fata de calibrul Y, ce capsa merge mai bine la calibrul Z sau cati mm trebuie "înfipt" varful in tub la nu stiu care munitie, mai ales in condiţiile in care e interzisă încarcarea acasa a munitiei in Romania, aşa că varful e "înfipt" fix cat l-a înfipt producătorul. Si, a propos de etica loviturilor in vanat la distantele astea, de curand Jim Harmer, apoi Erik Cortina, au lansat niste provocări, Harmer cu tir la diferite distante, dar în teren, nu in poligon, Cortina cu tir asupra unei siluete de whitetail, tot în teren, la 500 yarzi, multe soldate cu lovituri urate de tot. Clipurile sunt pe youtube. Si inca ceva...la 800 - 1000 m, e posibil ca cerbul sa faca o miscare în timpul necesar proiectilului pentru a-l lovi, care sa dea peste cap toata stiinta şi toate calculele tragatorului...
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorCitat:
Este evident că nu se poate trage linie între trasul in poligon şi cel la vanatoare, că nu la vanatoare înveti sa tragi, ci in poligon, dar colegii care au propus mutarea discutiei se refera la apectele pur tehnice, de genul ce tolerante are tubul la calibrul X fata de calibrul Y, ce capsa merge mai bine la calibrul Z sau cati mm trebuie "înfipt" varful in tub la nu stiu care munitie, mai ales in condiţiile in care e interzisă încarcarea acasa a munitiei in Romania, aşa că varful e "înfipt" fix cat l-a înfipt producătorul. Fix la asta mă raportam. Faptul că antrenamentul cu armele pe distanță va folosi și la vânătoare, iar armele vor fi poate utilizate și acolo, nu este de contestat. Asta este axiomă și consider că tehnica este una, iar practica cinegetică alta. Cer scuze dacă am lezat forumiști cu propunerea. Dar nu asta era intenția! Vom analiza. Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Pai cum sa facem una ca asta? Sa pierdem distractia? Ai devenit savuros! Plus ca ne dai sfaturi inestimabile despre cum trebuie moderat un forum, fara de care cum am putea continua? Nuuu... stai aici cu noi si spor la scris! Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Sunt niște reguli ale forumului în această privință. Înțeleg ironia, dar nu este motiv de banare. Altele sunt criteriile pentru BAN, dar tu nu le-ai îndeplinit. Dar dacă te străduiești... Sunt ironic și eu, bineînțeles. Haide să nu mai gândim negativ!
Că există sau nu calibre pentru LR este mai puțin important. Au fost sau nu unele calibre inventate pentru acest scop, tu știi mai bine. Nu intră acest subiect în atenția noastră. Poate unele au fost inventate chiar pentru așa ceva, nu putem știi ce a gândit proiectantul. Nu am inventat reguli, te înșeli. Ele sunt de la inaugurarea forumului. Asta cu dictatura este cam paranoică, nu dorește nimeni să te izoleze. Ai niște bănuieli nefondate! Bine, dacă spui tu, LR este pentru vânătoare. Este doar o opinie și toți avem dreptul la opinii. Dar subiectul de la care au pornit aceste discuții sunt distanțele la care se trage la vânat, nu un calibru anume. Te rog, începe să recitești de la prima și până la ultima postare de la topic.
Cred că nu înțelegi mai nimic din ce se scrie, altfel nu îmi explic de unde scoți astfel de concluzii. Lipsă de toleranță? Ce nu pricepem? Ce anume să pricepem, că nu înțeleg? Te referi la ce spui tu despre anumite subiecte? Ai impresia că nu pricepem anumite informații, sau ce? Nu pricepem niște chestii tehnice? Fii mai explicit! Poate tu nu pricepi că este vorba despre domenii diferite, vânătoare și tir sportiv, iar acesta este un forum de vânătoare care are secțiune dedicată tirului sportiv. Tu crezi că dacă vreunul este interesat de tirul sportiv, nu poate culege informațiile de care are nevoie în vederea practicării tirului? Te amăgești singur. Sunt noțiuni accesibile și ușor de reținut, doar nu vorbim de o știință precisă. Ești departe tare dacă faci comparație cu inchiziția. Practic nu știi ce vorbești, ori poate vrei să te dai în stambă. Ușurel că ai început să scârțâi. Ai idee ce a însemnat inchiziția, conștientizezi durerea, agonia și spectrul morții adus de torturile inchiziției? Cum să vii să spui așa ceva, să faci comparație între o propune de separare a domeniilor cu crimele inchiziției? Încep să bănuiesc faptul că nu ai proprietatea termenilor și nici noțiunile istorice necesare pentru a înțelege ce a însemnat real Inchiziția pentru omenire. Îți recomand să te apuci de studiat istoria înainte de a vorbi despre aruncatul unor bucăți de metal în niște cartoane. În mod sigur este mai importantă cunoașterea istoriei, pentru a nu mai arunca aiurea cuvintele, chiar și pe o platformă on-line.
Repet, nu este nicio discriminare. Faci din țânțar armăsar. S-a propus doar ca topic-urile să se regăsească la secțiunile special create pentru cele două domenii, vânătoare și tir sportiv. Să devenim mai buni la ce? Ezitările focului la ce, la cartoane sau la vânătoare? Că sunt două perspective total diferite. Nu se poate compara stingerea luminii din ochii unui animal cu găurirea unui carton. Pentru tine ezitarea este să nu apeși pe trăgaci când adie vântul. Pentru vânători ezitarea apare atunci când nu identifică sigur specia de vânat, genul exemplarului vizat, atunci când nu este sigur dacă exemplarul este sau nu de selecție etc. Ce știi tu de exemplu, că tot faci acuzații că nu se trage precis, de parcă ai fi stat după fiecare în parte să vezi cum a tras, cum se trage și ce tehnică de apropiere, ochire și plasare a focului, adoptă un vânător după o zi de umblat prin noroaie, ori prin zăpadă, pe frig? Ce experiență ai tu în acest domeniu, astfel încât să tragi de urechi vânătorii? Ne plângem de cunoștințele tinerilor? Sunt uimit? De unde le scoți? Tu crezi că suntem supraviețuitori de pe timpul lui Ramses și avem ceva cu tinerii, sau cum? Am o bănuială că doar te cocoloșești în încercarea mentală, imaginară, că ești persecutat. Repet, poate așa înțelegi, informații se găsesc peste tot dacă cineva este interesat de ele. Nu ești tu, eu, sau oricare altul, steaua care aduce lumină și fără de care voalul ignoranței va rămâne așternut la infinit. Vezi mai bine că ai tendințe de a pica în capcana teoriilor conspirației. Despre ce bani vorbești? Cum adică le luăm banii? Cine anume ia banii? Cui să luăm banii? Ai plătit tu vreun leu să scrii pe acest forum? Tu te auzi ce spui? Dacă nu ai vreo dovadă că se percep bani, de către oricare dintre noi, te rog să îți cer scuze. Dacă ai dovadă în acest sens, scrie aici. Colegii, mai tineri sau mai în vârstă, ce bani ați dat voi pe acest forum și cui?
Moderatorii știu mai bine ce au de făcut, nu sunt necesare observațiile tale. Mulțumim oricum pentru sugestii.
Uite aici este problema, ești arcaș. Tragi săgeți în direcțiile greșite. În loc să le tragi spre cercurile unei ținte de carton, le tragi înspre oameni. Și nu este OK. Dacă mai continui așa îți luăm săgețile și te lăsăm doar cu arcul, de o să întinzi de cordelină în gol. Nu este prima dată când moderatorii te-au rugat să nu mai afișezi acest comportament nepotrivit.
Respins! Nu se blochează la cerere, ci doar atunci când se impune acest lucru. Dacă nu mai vrei să scrii nu mai scrii și gata. Nu este nevoie de „blocadă”. Acum sper să nu te dai în stambă și să te faci de râs în încercarea de a forța un BAN. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Eu personal sint francez, dar mai sint si colegi americani, unguri, italieni, austrieci, suedezi, elvetieni si poate si alte natii; insa toti vorbim caucaziana, asa ca da-i inainte, baga! Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmoor1. Cerbul era un pretext.
2. Nu denaturati discutia; nu a fost nicio discutie de seating, consecventa a aprinderii, etc. Desi si acestea sunt pentru precizie. Alegerea cartusului din magazin avand mai multe criterii inseamna exigenta! A fost incadrat arbitar calibrul la LR si gata! Nu am nicio legatura cu el, nu-l promovez, nu am si nu ma intereseaza. Ceea ce ma deranjeaza e mentalitatea! La fel ca si prima data! 3. Care sunt regulile forumului? Nici prima data cand "le-am incalcat" nu am stiut! Am utilizat doar un moto din popor! Eu fiind un foarte mare iubitor de folclor! Asa ca explicati-mi! Daca are cineva bulanul!!! Ia judecati cazul! Nu e singular. Lasati oamenii sa judece nu le spuneti ce este bine si ce nu! Nu ne credeti prosti cum facea un moderator in trecut. Vorbea de ortacii lui ca nu stiau sa se lege la sireturi. Oricum, ce am zis mai sus ramane valabil. Aceasta e o completare. Pe @yoghi il cunosc personal si mi-e drag! Poate ca exagerez uneori in ochii unora dar asa sunt eu! Am un umor mai comunist! Vreau si eu sa fiu mai popular dar deh, nu-mi iese! Asa ca ma scuzati!
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorBa chiar s-a vorbit de consecventa aprinderii…Si inlocuieste cerbul cu orice alta specie de vanat, logica e aceeasi. “Cartonul” nu se misca, nu sufera daca e lovit mai catre margine, si nu e o paguba daca e lovit aiurea si apoi aruncat,sau,preferabil, reciclat…
Croco... punctual: 1: cerbul nu era pretext, ci exemplu; vrei sa spui ceva fii clar si simplu, nu eliptic si complicat; nu avem nevoie de ghicitori ci de informatie clara; nu avem timp pt ghicitori! 2. nu denaturam nimic; eu sint ala care a zis CA DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE calibrul e pt LR; din punctul meu de vedere! cred ca am si eu dreptul sa am un punct de vedere, ca e corect sau nu.... e numai un punct de vedere! Care e mentalitatea aia care te deranjeaza? si chiar daca te deranjeaza, crezi ca rezolvi ceva devenind agresiv, bascalios, si etc? nu mai bine explici cu rabdare si punctual, cum fac majoritatea colegilor nostrii? e simplu... 3. regulile forumului sint alea pe care le gasesti la sectiunea citeste aici inainte sa postezi; Alin, cu rosu; prin reducere, pina la urma e doar regula bunului simt, respecta ca sa fii respectat, nimeni nu e prost, nimeni nu e destept, nu e rusine sa intrebi daca nu stii, nu inseamna ca daca trag la max 300m de pilda, sint mai prost decat Sebastian Sejourne, de care banuiesc ca ai auzit. Inseamna doar ca asta fac eu si atat; Da, ma intereseaza armele, balistica, LR, citesc, invat; dar cum f bine subliniaza Zeb, daca animalul ala misca in timp ce zboara glontul, datele se schimba, poate de aia nu iau in considerare LR nu shooting, ci LR hunting. Poate ar fi o idee sa se faca o sectiune de LR hunting pe forum, ca sa nu se mai supere lumea... Cu folclorul, las-o, ca aici nu prea tine, cel putin dupa mine; despre moderatori: sa fim invizibili spui, da, se poate; dar si noi sintem membrii ai forumului, daca sintem moderatori nu mai avem voie sa ne spunem parerea? Tine cont de faptul ca forumul asta e administrat complet pro-bono si doar din pasiune, tot asa cum scrie Violiv si isi pierde noptile pe taste... (nu imi e rusine, Vio, dar te salut cu drag!) Stii multe, stim; nu vrei mai bine sa fii o resursa pt forum, sa contribui, decat sa bagi batul prin gard, inutil? Neintelegerile sint doar neintelegeri, ele se uita usor si dupa cum poti constata, tinem cont de parerea tuturor membrilor forumului. Decizia iti apartine. Ultima oară modificat de CCM pe 28 Ian 2025, 13:03, modificat 1 dată în total.
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorÎn urma consultărilor toți membri echipei de administrație și moderare sunt de acord că cel mai potrivit este să separăm cele două domenii, iar subiectele să fie postate la secțiunile dedicate. Așa că orice referire la tirul sportiv va fi de acum înainte făcută la secțiunea Poligoane , concursuri de tir , samd.
viewforum.php?f=66 Aici este secțiunea, iar noile subiecte care implică mai degrabă tirul sportiv și tot ce ține de acest domeniu se vor posta acolo. Mulțumesc! Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorRevenind la subiecte vânătorești si pentru a nu tot deschide topicuri aiurea astazi s-a lansat Mauser 25. O arma interesanta care cred ca va merita un topic dedicat la momentul potrivit. Putin mai grea și poate cu un pret cam mare pentru aceasta categorie de arme dar... sa vedem ce calibre si in ce caracteristici o sa fie oferite cand o sa apară mai multe pentru ca pe moment este doar 308win asa ca pentru lansare.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorInteresant, e cu incarcare liniara, obrazar reglabil la variantele Max si Extreme…Nu as zice chiar scumpa,cu armare liniara nu stiu daca e ceva mai ieftin.
Salut DanCo, M-am tot codit sa raspund, ca ai primit o gramada de raspunsuri (si) la topic. Eu as face cam asa: 1) Motivul pentru care schimbi arma e greutatea. As alege intii ce arma vreau si apoi calibrul 2) In opinia mea 308 e atit de flexibil la vinatoare "normala" (distante mici si mari, animale mici si mari, pret decent, accesibilitate la munitie, etc.) incit as considera sa il pastrez, mai ales ca mai ai deja munitie. Personal am intors 308-ul pe de toate partile (toate distantele, multe feluri de vinat mari si mici) si..am 2 arme in 308 acuma ![]() 3) Daca chiar "dragoste nu e, atunci nimic nu e", schimba 308 pe un calibru la care cerinta cea mai importanta (pe linga cele balistice pentru vinatoare normala) schimba cu un calibru, accesibil si ieftin. Nu discredita nici vechiturile de genul 243, dar 6.5 CM e de asemenea o alegere f.buna acum. 6.5 PRC bun..dar cred ca in Ro e mai inaccesibil nici aici nu e pe toate gardurile, si nimic nu omoara pasiunea mai repede decit...inaccesibilitate de a o exercita. Success la alegere! CristianC
Salut colegi, Am citat @SlyFox pentru ca asta e hotarirea "unei tabere"...dar raspunsul meu se adreaseaza la toata lumea. Inteleg hotarirea...dar in opinia mea nu rezolva dilema perena pe forum (topic de tir era si inainte). Nu cred ca un enunt cu o decizie poare rezolva polemicele intre cele 2 tabere pe un forum liber. NU se poate evita subiectul "VINATORII la Distanta". Cineva il va aduce inevitabil intr-o discutie vinatoreasca (poate chiar eu) asa cum cineva va comenta "blasfemie" trei mesaje mai incolo. In final devine un conflict de convingeri adinci si orgolii...cam aici se ajunge. Asa e? ..cam asa vad eu. Nu stiu cum putem so reconciliem conflictul asta..dar cumva in opinia mea trebuie sa o facem. Subiectul asta a devenit un fel de "ba eu am drepatea" si daca jumatate din topicuri ajung aici..doar pensionarii si protagnistii mai citesc forumul asta ca toti ucenicii se plictisec dupa o vreme, (decit daca le plac telenovelele). Nu stiu cum putem rezolva dar o sa incerc sa fac ceva propuneri (poate le mutam in alta parte) de intilnit la mijloc cu mai multa toleranta: - tabara cu distanta si tehnica, in opinia mea, trebuie sa inteleaga ca valorile celeilate tabere sint altele, nu e tehnica, nu e distanta, si ne vad un fel de "impostori, tradatori de bresla" (poate nu chiar asa grav). Nu impartasesc in nici un fel, satisfactia noastra de a dobori la distanta. Asadar poate e bine sa scriem "mai putin elitist" si polemic. Poate chiar e bine sa cedam primii. - tabara clasica/etica. Cred ca si voi va trebui sa acceptati ca distanta si satisfactia personala e relativa. Si asa cum e o gramada de maiestrie sa intelegi, sa intilnesti si sa gasesti vinatul fata in fata, tot asa unii din noi avem "SI" satisfactia de a dobori de liziera unei paduri de cealalta parte a poienii. Vinatoarea aceasta la distanta mica in desis, cu furishat e grea, tot asa si cealalta. Apropos poate si voi scrieti ceva mai mult de vinatoare, apropiere, animale, comportament, etc. sa mai invatam si noi...daca a-ti facut-o deja..am ratat, trebuie sa caut. Asa ca sa nu fie dubii eu incerc sa le fac pe amindoua. Apropierea si dibuitul incep sa imi placa din ce in ce mai mult in ultimii ani si ca urmare am calibre si arme dedicate pentru fiecare stil. Dar stat la liziera padurii cu o poiana de 400m in fata, tot are farmecul ei si cred ca il va avea intotdeuna. Multumesc, CristianC
F bine punctat! Ma bucur tare mult ca ai revenit! Eu sustin ideea creearii unei sectiuni dedicate, Long Range hunting; dar nu stiu tehnic cat e de fezabil, pt ca platforma forumului e destul de veche; in orice caz, undeva sau altundeva, subiectul trebuie dezvoltat, acum ca tot l-am definit ca atare; nu vom avea decat de castigat cu totii. Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Aceasta mi se pare o idee si mai buna decit ce am propus. Hai sa le facem pe amindoua daca putem. Multumesc, CristianC PS. Nu am plecat niciodata, doar ca citesc rar si raspund si mai rar....eh...ocupat cu ale vietii valuri ![]()
Spre deosebire de colegul meu, Claudiu, eu nu am găsit tocmai bine punctat. Am găsit o interpretare greșită din partea ta. Uite de ce!
În România nu este ca în State. În primul rând vânătorii români nu au unde exersa vânătoarea la distanță. Poligoanele românești, alea de le numeri pe degetele de la mâini, au linii de tragere pentru distanțele vânătorești, cele menționate de mine. Ține cont de această realitate. În al doilea rând gestionarii fondurilor de vânătoare, marea lor majoritate, nu sunt foarte fericiți când tragi la cucuiata și dai pe lângă. Nu mai spun dacă rănești vânatul. Din acest motiv s-au și introdus sume suplimentare de plată pentru foc greșit, plus „amenzi” pentru animale rănite. Am umblat la vânătoare prin cele mai deschise terenuri de vânătoare de la noi și nu am văzut SF-uri din acestea de se discută pe forum. Nu mai vorbesc de riscurile de accident, foarte mari, ținând cont de forfota de pe câmpurile românești și din zonele de deal. Nu există să nu fie cineva pe vreun câmp sau la cules de ciuperci sau cine știe ce face pe coclauri. Asta în orice moment. Nu degeaba sunt recomandări, sunt reguli de etică vânătorească etc. Toate spun același lucru: distanțe vânătorești pentru asigurarea unor focuri cât mai sigure în zonele vitale, asigurarea câmpului vizual în distanțele acelea etc.
Ai văzut cam ce fel de ucenici au intrat pe forum în ultimul an? De ce crezi că s-a „înverzit” acest forum (cu sensul înmulțirii moderatorilor)? Lucrurile au luat-o razna rău. Era un haos aici! Între opțiunea de a citi doar pensionarii și cea de a colcăi pe aici tot felul de „maimuțe”, ducând discuțiile în derizoriu, eu aș zice că este mai preferabilă prima variantă. Dacă se opta pentru a doua variantă, în favoarea unui trafic fără conținut și transformarea întregii platforme în planeta maimuțelor, așa cum se întâmplă pe multe astfel de platforme, eu renunțam. Am și spus. Ce se dorește, calitate sau cantitate? Menținem spiritul tradițional al forumului sau transformăm în ring de scălămbăieli? Dacă menținem forumul „curat”, este nevoie și de disciplină. Disciplina înseamnă că aici vor scrie oameni care știu în primul rând ce vorbesc, apoi cei care vorbesc despre vânătoare, apoi cei care sunt dispuși să accepte regulile de bază. Cei care se plictisesc pot să își găsească alte distracții. Nu putem renunța la direcția convenită doar că se plictisesc unii și vor să transforme forumul în salon de „simpatici”. Este plin internetul de simpatici, facem și aici la fel?
Aici este partea pe care eu o consider greșită. Împărțirea în tabere și impresia că cei dintr-o tabără, fictivă bineînțeles, îi consideră impostori pe cei din cealaltă tabără. Acest lucru nu este deloc adevărat. Nu sunt tabere. Aici vorbim de două domenii diferite și nu știu de ce nu înțeleg oamenii acest lucru. Vorbim de vânătoare și vorbim de tir sportiv. Ce nu se înțelege? Iar pentru aceste domenii sunt secțiuni diferite. Cum să considere vânătorii pe sportivii de tir, sau pasionații de tir, impostori? Pai dacă era așa, nici nu se mai menținea secțiunea de tir sportiv. O închidem și gata. Ștergeam toate postările pe tir sportiv și eliminam „adversarul”. Nu este vorba de trădători de breaslă, stimate coleg, este vorba despre două bresle diferite. Pot scrie elitist și polemic cât vor la secțiunea dedicată. Nu știu cum să o mai spun, dar cred că nu ai citit tot, altfel nu se explică de ce readuci în discuție aceste chestiuni. Chiar nu înțeleg de ce faci astfel de afirmații. Trădători de breaslă. Am migrene deja.
Pentru satisfacția doborârii vânatului la distanțe de 500-800-1000+, aveți secțiune de tir sportiv. Puteți scrie acolo. Calibru pentru țintă cerb, distanța 800 de metri. Inevitabil, vorbindu-se despre aceste distanțe, apar datele tehnice, echipamente, care țin mai degrabă de tirul sportiv, long range. De ce să nu le găsească pasionatul de tir acolo, bine ordonate, decât să fie împrăștiate peste tot pe la secțiunile de vânătoare?
Da. Fiecare găsește farmecul în diverse tipuri de vânătoare. Nu mai intrăm în detalii. Mulțumesc și eu. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
101 mesaje • Pagina 3 din 4 • 1, 2, 3, 4
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 143 vizitatori |
Publicitate
|