Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 20 Ian 2025, 16:40
|
|
|
Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic
Moderator: liviur
de Almajica pe 12 Ian 2025, 20:13
La mulți ani ! Sper că noul an v-a găsit pe toți bine și sănătoși. Vreau să pun doar o întrebare: - cartușe în calibru 9.3x62 știe cineva dacă se găsesc, în țară, într-un gramaj mai mic de 16 grame? Dacă da, unde? Nu știu, gen 13 sau mai jos. Pentru a scoate o viteză mai mare și automat, bănuiesc și o traiectorie mai razantă. Acum folosesc 16.5 dar sunt tare curios cum ar merge 13 grame. Dacă 13 grame este bun pentru 30.06 la goană o fi bun și în 9.3x62? Mulțumesc.
-
Almajica
- Nou membru
-
de violiv pe 12 Ian 2025, 21:33
13 nu stiu dar exista un Orix de ~14 g, care este cel mai iute intre proiectilele clasice. Si inca functioneaza. Mai exista si ceva moderne, cupru monolit, de 9-10 g, care pleaca la viteze de 270 W si care sint cele mai razante pe 2-300 m. Problema este ca un proiectil nu numai ca trebuie sa ajunga la mistret ci si sa intre adanc in el. Pentru asta ii trebuie impuls, adica masa x viteza. Doar ca odata ajuns in mistret viteza scade dramatic ... cu cat e mai iute si mai usor cu atat franeaza mai rapid. Ca sa intre adanc ii trebuie ceea ce se numeste densitate sectionala mare, adica raport masa / diametru cat mai mare. Ori astea usoare au densitate sectionala foarte mica, chiar si in aer pierd viteza foarte repede iar la mistret nu prea merg. Au facut mare valva cand au aparut, le-au incercat multi dar azi nu mai stiu sa foloseasca in goana careva. Plus ca nu suporta nici macar atingerea unei frunze in zborul lor. La panda mai da, la animale mai mici, etc. 13-14 g in 30-06, 300 wm inseamna densitate sectionala mare de tot, penetratie foarte buna si de aia functioneaza. Daca vrei diametru mare si viteza mare ... treci la 375 H&H! 16-17 g mi se pare si mie compromisul cel mai bun intre viteza si efect. Incearca mai noul RWS HP Pro.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de Mircea-B pe 12 Ian 2025, 22:10
Exista cartus de la Norma (Vulkan) in 15 grame. Producatorul zice ca are viteza initiala (V0) de 800 m/s. Nu stiu daca este asa pentru ca n-am stat niciodata sa fac teste in poligon etc. Ce pot sa spun din experienta proprie: isi face treaba cu brio la mistret, in goana. Precizare: merg exclusiv la goana!
12/70, 12/76, 30.06, 9,3x62
-
Mircea-B
- Membru important
-
- Locaţie: Bucuresti/Buzau
de Almajica pe 13 Ian 2025, 08:55
@violiv, ca de obicei cu explicații tehnice foarte bine documentate. Mulțumesc pe tru asta. Am o tikka ctr în 308 win pe care o folosesc la pândă. Super arma, precisă greuță dar la pândă nu prea conteaza. Dar, câteodată, parca îmi vine sa iau Argo la pândă. Ținând cont ca sezonul de goană este foarte scurt, pe toată perioada de vară parcă mi se face dor sa folosesc Argo. Din această cauză încercam să găsesc un glonț ușor care poate fi tras cu rezultate bune . Cât despre acel vulcan de 15 gr., aș vrea să îl gases și la mine în zonă. Din păcate nu prea am succes. Sunt foarte putini care folosesc 9.3x62 și din acest motiv oferta este foarte redusă.
-
Almajica
- Nou membru
-
de Mircea-B pe 13 Ian 2025, 10:20
Eu le cumpar de la Arrow si stiu ca au magazine si prin tara. Suna-i si vezi daca au pe stoc. De regula, daca un magazin de-al lor nu are pe stoc dar exista la sediul din Bucuresti, se face comanda din magazin si iti spune in cate zile iti aduce marfa.
12/70, 12/76, 30.06, 9,3x62
-
Mircea-B
- Membru important
-
- Locaţie: Bucuresti/Buzau
de Croco pe 16 Ian 2025, 20:35
violiv scrie:Ca sa intre adanc ii trebuie ceea ce se numeste densitate sectionala mare, adica raport masa / diametru cat mai mare. Ori astea usoare au densitate sectionala foarte mica, chiar si in aer pierd viteza foarte repede iar la mistret nu prea merg. Au facut mare valva cand au aparut, le-au incercat multi dar azi nu mai stiu sa foloseasca in goana careva. Plus ca nu suporta nici macar atingerea unei frunze in zborul lor. La panda mai da, la animale mai mici, etc.
Oare?
-
Croco
- Veteran
-
- Locaţie: Ilfov
de Sly_Fox pe 16 Ian 2025, 23:15
Cam da. Are dreptate. La mistreț am încercat inițial cu din acelea ușoare și chiar așa se comportau, cum spune @violiv. Pentru mistreț am trecut ulterior la ceva mai greu, din clasa CXP 3 (Controlled eXpansion Performance), pentru animale cu piele dură, țesut muscular greu și oase destul de mari. A fost exact ce trebuie.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-
Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de yoghi pe 16 Ian 2025, 23:23
De ce as cumpara pusca in 9,3 daca vreau sa trag cu 12g.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel, Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
-
yoghi
- Veteran
-
- Locaţie: Romania
de Croco pe 17 Ian 2025, 08:25
Daca reducem conditiile la forma a doua proiectile, restul fiind identice. Va fi aceeasi adancime de penetrare, pentru un cilindru moale si un proiectil ascutit? Dar daca ati probat voi va cred! Asa e!
-
Croco
- Veteran
-
de violiv pe 17 Ian 2025, 08:34
@Croco
Ai dreptate!
Nu am luat in discutie structura proiectilului. Un FMJ usor si (eventual) rapid poate intra mult mai adanc decat un SP greu. La fel, un proiectil cu deformare controlata "prea" dependenta de viteza la impact. Imi amintesc de Naturalis de la Lapua, care in prima varianta lansata a creat niste problemute, in sensul ca la 1-200 m dadea jos elanii foarte eficient iar la 3-400 trecea prin ei ca un FMJ. In urma constatarilor din teren firma a modificat structura proiectilului facand-ul sa expansioneze partial foarte rapid si la viteze mici de impact.
Dar, lasand la o parte exceptii, ce am spus acolo e destul de real ca sa fie luat in seama. Imi amintesc ca pe vremuri am facut niste teste de penetratie la nivel foarte amatorial si am tras cu diverse proiectile/calibre in diverse materiale. Si am avut si surprize. In 30-06, cel mai greu de oprit a fost hammerhead de 14,3 g, care a penetrat chiar si dublu fata de unele usoare si semnificativ mai legate ca structura. Ultimul astfel de test l-am facut la 338 wm, ca sa aleg intre Orix si ELD-X care aveau aproape exact aceeasi masa ... acesta din urma a intrat de-a dreptul dezamagitor in tinta la 50 m. Poate ca la distanta mai mare o fi mai bun dar arma in discutie era dedicata goanei si chiar nu m-a interesat ce face la 300 m.
-
violiv
- Veteran
-
de violiv pe 17 Ian 2025, 08:43
Am scris in acelasi timp...
Daca proiectilul ascutit este si rapid expansiv atunci nu intra mai mult decat un cilindru moale. Brenneke clasic de 12, cu 32 g si 350 m/s a intrat mult mai mult decat Geco Expres in 7x64. Pentru ca ascutitul e ascutit doar pana la impact apoi devine o pizza foarte lata fata de diametrul initial si opune mai multa rezistenta. Un Accubond sau Swift Scirocco intra infinit mai mult doar pentru ca se deschide mult mai putin. Un modern monolit cu petale intra mult mai mult pentru ca nu formeaza o palarie de arie mare ci doar o elice.
Mai ramane de discutat si aspectul viteza dar revin.
-
violiv
- Veteran
-
de Croco pe 19 Ian 2025, 10:20
Croco scrie:Daca reducem conditiile la forma a doua proiectile, restul fiind identice.
Viteza identica, masa identica, ...
-
Croco
- Veteran
-
de 223rem pe 19 Ian 2025, 12:10
Am tras de doua ori la distante normale de goana (20m si 80m) cu norma Vulkan 7X64 la doi vieri mari, au incasat focul in blat, au marcat lovitura si au trait fericiti multe zile dupa asta . De atunci folosesc cu precadere Orix in calibrul 9,3X62. Am mai doborat ulterior un vier mare la aprox 100m cu 7X64 dar cu Orix si cu trei lovituri in zona capului, dintre care singura mortala a fost cea din ureche. Deci daca nu am calibrul si proiectiliul suficient de potente nu mai trag la vier in zona blatului. Si la Vulkan am renuntat definitiv...
Viaţa e ca la table:fuge,bate şi astupă.Degeaba-ţi cade 6-6, când tu ai nevoie să-ţi intre 2-1
-
223rem
- Membru activ
-
de violiv pe 20 Ian 2025, 07:19
Croco scrie:Croco scrie:Daca reducem conditiile la forma a doua proiectile, restul fiind identice.
Viteza identica, masa identica, ...
Atunci, ce determina cat de mult penetreaza este structura proiectilului mai mult decat forma. Vorbind de proiectile pentru vanatoare, care sint concepute sa expandeze (exceptie cele pentru bivol, hipopotam, elefant ... unde se foloseste frecvent ca prim proiectil un fmj sau solid) forma conteaza doar la partea cu zborul prin aer. La penetratie conteaza cat de rapid isi schimba forma, cu ce viteza expandeaza, cat de bine pastreaza masa. Cele mai ascutite proiectile, cum sint SST, PTS, ELD-X dar care nu sint "legate" mai deloc penetreaza mult mai putin sau chiar aproape deloc, pe cand orix, super-hammerhead, geco plus se tot duc in interiorul tintei. Exceptie fac proiectilele ascutite cu miez legat - Accubond, Scirocco, SpeedTip Profi, Norma cu acesta mai nou (imi scapa acum numele) care penetreaza mult desi raman ascutite doar pana la contactul cu pielea animalului, pentru ca infloresc imediat la contact dar pastreaza structura, masa.... Cat de mult penetreaza este dat de conservarea impulsului - cum pastreaza masa si cum pastreaza viteza. Daca se sparge rau si perde masa nu intra. Daca infloreste tare si este franat mult, nu intra. Am testat odata niste HP-uri. La toate, producatorii scriu ca sint proiectile de tir si improprii folosirii la vanatoare. Au testat mai multi, nu numai eu. In aceeasi zi, aceeasi tinta, am avut comportamente foarte diferite. Toate expandeaza camasa foarte rapid la impact, practic se desface ca o margareta pana la fundul proiectilului si daca intalneste doar un placaj de 3-4 mm. Mai departe, miezul se poarta foarte diferit in functie de cat de dur este. Toate miezurile de plumb sint practic cilindrice, cu fata anterioara perfect plata. Doar ca unele sint facute dintr-un plumb moale, care expandeaza si se sparge aproape la fel de rapid precum camasa iar altele au miezul dintr-un plumb mai dur, care doar se turteste un pic anterior si trece prin tinta ca un fmj. E vorba de proiectile in acelasi calibru, aproximativ aceeasi forma, masa, viteza, grosime de camasa, bla-bla ... doar consistenta plumbului din interior fiind diferita. La un click distanta exista filmulete cu teste de penetratie pentru aproape orice proiectil si calibru. Nu-i deloc greu sa vezi cum se intampla lucrurile ... si uneori poti avea surprize.
-
violiv
- Veteran
-
de biriuck pe 20 Ian 2025, 13:51
Intrebarea a plecat de la nevoia unei eventuale razante mai bune pentru 9.3x62. Colegu, la ce distanta te-a nemultumit de simti nevoia imbunatatirii razantei? Folosesc de ceva ani 9.3 cu proiectile de 18.5g si pana la 200m chiar nu simt nevoia de imbunatatire cu reglaj de 0 la 150m si +4 la 100m. Daca o ai reglata cu 0 la 100 poate ca merita sa incerci si varianta aceasta...
Am eu un pitic cu lipsa gaurii de iesire in multe situatii la vanatul mare dar asta e cam alta discutie.
Corruptissima re publica plurimae leges
-
biriuck
- Veteran
-
- Locaţie: Brasov/Ploiesti
Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 31 vizitatori