Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 18 Noi 2024, 16:49

Ceva iepuri ...

Vanatoarea de iepure la goana, in cerc sau la picior e subiect de aprige discutii! Iepurele e numit pe drept cuvant ¨contabilul asociatiei¨ pentru ca e vanatul cel mai comun si mai raspandit, pe care si-l permite tot vanatorul roman

Moderator: CCM

Ceva iepuri ...

Mesajde Paraschiv Dan pe 26 Iun 2020, 19:01

Vad ca nu s-a mai postat de 2 ani aici ,ultima postare tot a mea a fost....
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Paraschiv Dan
Membru activ

Re: Ceva iepuri ...

Mesajde biriuck pe 27 Iun 2020, 19:48

Pai cine a mai vanat iepure de atunci? :D
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde laurul pe 27 Iun 2020, 20:06

biriuck scrie:Pai cine a mai vanat iepure de atunci? :D

Invidios....
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde Paraschiv Dan pe 27 Iun 2020, 20:10

Ei ...nu vor colegii sa imparta cu noi bucuria vanarii acestei specii :)
Paraschiv Dan
Membru activ

Mesajde Sly_Fox pe 27 Iun 2020, 21:05

Foarte corectă observația! De exemplu la noi în Bărăgan, în patria iepurilor, aceștia mai pot fi văzuți doar prin cărțile ilustrate pentru copii.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Paraschiv Dan pe 27 Iun 2020, 21:14

Sly_Fox scrie:

Foarte corectă observația! De exemplu la noi în Bărăgan, în patria iepurilor, aceștia mai pot fi văzuți doar prin cărțile ilustrate pentru copii.

Inevitabil, cata combatere faceti? Spre exemplu acum vreo 2 sezoane impreuna cu un prieten am impuscat peste 350-400 .....salbaticiti pe fondul din jurul orasului si pe margini pe la vecini...Bogdan Nica poate confirma.
Paraschiv Dan
Membru activ

Mesajde biriuck pe 29 Iun 2020, 12:32

La mine in zona nu sunt iepuri decat asa, de samanta. E deal-munte si fiecare iepure are cate un nume :lol:
Combatere eu fac, desi unii paznici se mai sperie si nu vor sa inteleaga ca "e voie" si fara sa scrie pe autorizatie "caini hoinari".
Vanatoarea de iepure la mine se reduce la maxim o iesire/sezon pe undeva pe la camp. In fiecare an am avut noroc de cate "o piesa", anul asta nu.

P.S. E o zona la noi la deal in care vad mereu iepuri cand ma duc la caprior sau mistret. Intr-o noapte, pe drumul de intoarcere, ne-au sarit 13 iepuri prin fata masinii :D Avem cota 0 la asa ceva si nici nu prea as vedea rostul adaugarii lor pe lista la noi.
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde Sly_Fox pe 30 Iun 2020, 15:52

Paraschiv Dan scrie:Inevitabil, cata combatere faceti? Spre exemplu acum vreo 2 sezoane impreuna cu un prieten am impuscat peste 350-400 .....salbaticiti pe fondul din jurul orasului si pe margini pe la vecini...Bogdan Nica poate confirma.

Nu are treabă cu nivelul combaterii dăunătorilor. Cotele la vulpi, șacali, coțofene și ciori grive se realizează integral. De ani de zile se fac și acțiuni organizate de către asociație cu paznicii de vânătoare și vânătorii doritori în care sunt vânați șacalii, vulpile și hoinarii. Nu avem probleme cu dăunătorii mai mari ca la alte asociații de vânătoare bine gospodărite.
În zonă la noi alta este problema. Agricultura hiper-intensivă, chimicalele cu efect toxic pentru exterminarea rozătoarelor, aruncate de-a valma pe câmpuri, instalațiile industriale răsărite precum ciupercile după ploaie.
Corpurile de pădure au dispărut, canalele de irigație sunt secate de ani de zile, răzoarele, pâlcurile de stuf au fost distruse pentru teren agricol în plus, lacurile sezoniere au fost asanate și transformate în teren productiv agricol și bineînțeles monoculturile pe suprafețe mari.
În urmă cu 10 ani terenurile de vânătoare încă mai aveau acel aspect de sălbatic, acum nu mergi un kilometru fără să vezi activitate umană. Mai nou au început construirea pe tot câmpul de instalații de puțuri forate și sisteme de irigații. Estimez că în maxim 10 ani aceste terenuri vor trebui scoase din circuitul terenurilor productive cinegetic, asta deoarece factorul antropic își va spune cuvântul definitiv.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 13 Noi 2024, 14:11

Ia uite una proaspata ... au nimerit in raiul vanatorilor de iepuri!

https://youtu.be/tQiiJHdz8MU?si=F3iYQ8ix7KJFyUrE
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Sly_Fox pe 14 Noi 2024, 00:01

Foarte bun trăgător. Iepuri ca în vremurile bune. Mă gândesc că este un fond care are iepuri și nu a fost doar o concentrare de iepuri într-o parcelă. Concentrați în anumite zone, pe lângă localități, sunt mai mult iarna, pe ger, nu în perioada asta.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde violiv pe 14 Noi 2024, 00:24

Și a avut ocazia să tragă la iepure stand și n-a făcut-o, i-a gonit, i-a lăsat să ia distanta ... multă experiență!
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Ghinda pe 14 Noi 2024, 09:06

S-a bucurat.
Încă se mai fac din astea în vestul țării. Sunt asociații care organizează.
Oradea, Satu mare, Timiș, Arad, zonele alea. Cu 100 minim pe zi. Fac 2-3 vânători, preț de la 100 euro/zi, au mușterii lor. Brava lor! Și se și ocupă să aibă!!!!!!!! Asta este baza!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde teuton pe 14 Noi 2024, 10:25

Anul acesta, pe un fond din lunca Dunarii am impuscat doar eu cam 30 de sacali. Vulpi am vazut foarte putine comparativ cu sacalii, cam o vulpe la 6-8 sacali. Iepuri, in 5-6 iesiri seara si mers pe camp cate 3-4 ore cu masina pe intuneric, am vazut fix 3 !
Pe fondul asta era patria iepurilor prin 2007, greu de crezut si de imaginat cat de multi erau. Am vazut cu ochii mei.
Care este cauza disparitiei? Agricultura se face asemanator cu cea din vestul tarii (unde sunt iepuri), pe aceleasi suprafete mari, aceleasi utilaje, aceleasi substante; sacalii erau si inainte (nu stiu daca atat de multi) si cred ca si in Timisoara - Arad sunt sacali;
Eu cred ca mai este ceva si ma gandesc sa nu fie o boala nasoala care sa-i fi terminat in asa hal. Din pacate nu cred ca domnul Minister sau doamna AGVPS a facut ceva ca sa afle. Asociatiile nu fac nici ele nimic, cifrele de la evaluari sunt in limitele normale, cotele de recolta sunt in limitele normale. Toti stiu ca nu sunt iepuri dar nu zice nimeni nimic
teuton
Veteran

Locaţie: valcea / bucuresti

Mesajde Septimiu pe 15 Noi 2024, 08:06

Stiu ca in anii trecuti un profesor de la USAMV Cluj a colectat blana si viscerele de la iepuri vanati in toata tara pentru a face analize dar nu am mai vazut si rezultatul. Eu i-am dus probe de la 2 iepuri vanati in jud. Bistrita-Nasaud si o sa iau legatura cu el zilele astea sa vad care este concluzia studiului. Daca primesc ceva, o sa postez aici.
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
Septimiu
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Înapoi la Vanatoarea de iepure