Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 14 Noi 2024, 08:27
|
|
|
Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .
Moderator: liviur
de CCM pe 06 Noi 2024, 23:56
Stimate coleg Croco, Eu nu sint moderator pe sectiunea asta, insa daca as fi, ti-as da un warn; atitudinea ta lasa mult de dorit, esti mai tot timpul arogant si agresiv; cu colegii carora le-ai raspuns mai jos ai fost deplasat complet. E un avertisment, daca continui pe linia asta nu cred ca o sa mai vrea cineva sa iti citeasca postarile; aici, regula de baza este ca ne respectam intre noi, nu facem pe desteptii asa degeaba, chiar daca sintem; sper ca ai inteles mesajul
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
-
CCM
- Veteran
-
- Mesaje: 869
- Membru din: 10 Mar 2015, 21:13
de CCM pe 07 Noi 2024, 00:13
Croco scrie:DanCo scrie:.
1. Foloseste persoana intai singular, nu plural. Nu te identifica cu o comunitate intreaga ca nevoile sunt diferite. 2. Gandeste si apoi vorbeste. Esti pe contrasens dar nu e o problema, suntem aici ca sa invatam. Asa am fost si eu, ignorant. Si pe deasupra total contrar realitatii. Niciodata nu am contrazis, doar am intrebat retoric. Si mai am o dilema: daca nu se aplica pentru tine, de ce mai raspunzi? PS Cred ca nu ai inteles nimic din filmulete, asa e?
Ar fi bine sa incerci sa pui si tu in aplicare punctele 1 si 2, la care faci referire; si da, esti pe contrasens, destul de evident
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
-
CCM
- Veteran
-
- Mesaje: 869
- Membru din: 10 Mar 2015, 21:13
de yoghi pe 07 Noi 2024, 00:35
Domn moderator Tot deschid topicul in speranta ca se discuta despre mituri
Si gasesc intrebari si raspunsuri citite pe net.despre aiureli
Schimba terog titlu in ,,intrebarile si raspunsurile Lui @croco
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel, Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
-
yoghi
- Veteran
-
- Mesaje: 3797
- Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
- Locaţie: Romania
de Croco pe 07 Noi 2024, 03:50
CCM scrie:Stimate coleg Croco, Eu nu sint moderator pe sectiunea asta, insa daca as fi, ti-as da un warn; atitudinea ta lasa mult de dorit, esti mai tot timpul arogant si agresiv; cu colegii carora le-ai raspuns mai jos ai fost deplasat complet. E un avertisment, daca continui pe linia asta nu cred ca o sa mai vrea cineva sa iti citeasca postarile; aici, regula de baza este ca ne respectam intre noi, nu facem pe desteptii asa degeaba, chiar daca sintem; sper ca ai inteles mesajul
Asa este, ai dreptate! Imi cer scuze! Pe de alta parte acestea sunt aiureli, nu le bagati in seama. Nu sunt specialist, nu am de unde sa stiu eu. Sunt de pe net, adunate! Erezie!
-
Croco
- Veteran
-
- Mesaje: 596
- Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
- Locaţie: Ilfov
de Croco pe 07 Noi 2024, 04:02
Oricum, ma retrag si las specialistii sa se pronunte! Imi cer scuze inca o data!
-
Croco
- Veteran
-
- Mesaje: 596
- Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
- Locaţie: Ilfov
de violiv pe 07 Noi 2024, 10:13
@Croco
In absolut orice bucatica din stiinta armelor vei gasi pareri diferite, chiar sustinute temeinic. Si asta pentru ca aproape nimic nu se petrece exact la fel atunci cand tragi 2-3-x focuri, chiar din aceeasi arma si cu aceeasi munitie. Este adevarat, de vreo 5 ani intra tot mai mult statistica in ecuatie si se discuta pe "numere mari", nu pe evenimente singulare. Daca ai fost un pic atent ai vazut ca 99% se refera la tras la cartoane si foarte putin la vanatoare ... e tot tras dar un pic diferit. Intr-un loc vrei ca 100 de focuri sa mearga intr-o zi perfect iar in celalalt vrei sa mearga unul pe luna. E adevarat ca tot pusca si glont sint implicate dar sint diferente mari si nu intotdeauna extrapolarile sint valabile. Si nici sa fii foarte chitit intr-o directie ... nu am vreme acum dar voi cauta un articol despre dilatare la caldura versus grupaj, cel putin la fel de pertinent, in care rezultatele ies un pic altfel.
Ma uitam recent la o arma SIG relativ noua pe piata, oferita in varianta de vanatoare si de "tir" ... pe afara arata cam la fel da' prima are sub 4 kg pe cand a doua cam 7 kg. Oare de ce nu foloseste nimeni arme in configuratie de vanatoare atunci cand trebuie sa traga mult deodata? (Cu exceptia disciplinelor dedicate, normal)
-
violiv
- Veteran
-
- Mesaje: 8647
- Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
- Locaţie: Constanta
de violiv pe 08 Noi 2024, 14:12
Nu este chiar cel pe care-l cautam dar este foarte explicit exact pe ce ne doare ... https://youtu.be/Z9ll8rmeqQ0?si=zVQzpkRcX_ihTYjBTe poti astepta la surprize chiar si dupa un numar mic de focuri, depinde mult de arma. P.S. in filmuletul cu masurarea temperaturii tevii inauntru si pe afara ... dovedeste ceea ce stiam, ca teava se incalzeste, ba chiar cu un ritm relativ constant de-a lungul seriei de cartuse, cum la fel de constanta este si "imprastierea" caldurii in grosimea metalului .... doar ca nu ne-a aratat ce se intampla pe foaie odata ce teava s-a incalzit cu vreo 30-35 celsius. In plus, are un ritm de tragere absolut rezonabil - maxim 2 focuri intr-un minut si trage un calibru bland intr-o teava grea. Ceea ce face ca incalzirea sa fie modesta pe seria suficient de lunga. Dinspre mine, daca discutia a fost "relansata" de acel filmulet cu reglajul armei si pauza de racire adoptata pe motiv ca s-a incalzit teava si a crescut dispersia proiectilelor pe tinta, eu cred ca cel din film avea dreptate. Cat din dispersie ni se datoreaza pe motiv de oboseala tragatorului la serii ori lungi ori rapide, nu stim. Stim ca o pauza prinde bine si armei si tragatorului. P.P.S. imi amintesc ca acu' mai bine de 10 ani, niste italieni cu posibilitati, de la o revista italiana celebra, testau de rezistenta niste arme cu tevi lise, semi-automate si au avut surpriza sa constate ca se duc focurile tot mai sus pe masura ce se incalzea teava. Bine, ei trageau ca la turturele in Argentina si tevile chiar ajungeau sa friga rau iar punctul de ancorare de la jumatea tevii, pe o parte, sina lunga sudata, pe partea cealalta numa' bine nu faceau dilatarii constante. P.P.P.S. si imi mai amintesc ca un nene a testat ce se intampla cu luneta cand se incalzeste arma ... si i-a cam dat cu virgula! A pus teava in menghina fix-fix, a reperat pe tinta pozitia reticulului si a incalzit teava si culata. La 7 grade diferenta de temperatura intre culata de otel si tubul de aluminiu, reticulul lunetei s-a mutat 1 cm pe tinta ... numai din catimea aia de mm dilatare si lungire a culatei fata de luneta. A incercat si varianta cealalta, adica a lasat arma cu totul la Soare pana la 40 grade si a obtinut acelasi lucru, de data asta din diferenta de coeficienti de dilatare. A facut si ceva calcule si ajunsese la 6-7 Nm tensiune in montura la intre 10 si 40 grade temperatura a ansamblului. Chiar a facut si o remarca fata de vechile monturi de tip german - eaw, picior de porc, etc - care au toate posibilitatea de compensare a dilatarii din montura, fata de foarte raspandita sina Picatinny cu inele deasupra.
-
violiv
- Veteran
-
- Mesaje: 8647
- Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
- Locaţie: Constanta
de zeb stump pe 08 Noi 2024, 15:18
Ma uitam la un clip cu Jim Harmer, imi place ca se preocupa mai mult de partea de vanatoare a tirului, si prezenta ceva arma pentru munte, foarte usoară, si remarca paradoxul că, e foarte usor de purtat ,dar, cum la munte se trage la distante mari, ceea ce reclama antrenament, are teva atat de subtire (pentru a fi usoara) incat nu te poti antrena cu ea pentru ca se incalzeste rapid si disperseaza focurile... Si tot el, in alt clip, nu rusea grupaje bune pentru ce era eagerat ce cald si teva efectiv nu se racea suficient... Si altii.. Vorbim de oameni care trag un numar imens de focuri, asa că nu putem pune pe seama oboselii dispersia, mai ales la calibre usor de tras. Sunt convins, si e cat se poate de logic, de faptul că cel putin armele cu tevi "normale" se incalzesc si nu mai grupeaza bine. După cate focuri/unitate de timp?asta depinde de teava, calibru, temperatura exterioara, etc... In afara de usoara largire a tevii, de care s-a vorbit mai sus, intuitiv cred ca mai intervine si o modificare avibratiilor tevii odata cu cresterea temperaturii, cat şi o amplificare a eventualelor tensiuni existente in teava după prelucrare ( aici intervine "maiestria" producătorului)...
-
zeb stump
- Veteran
-
- Mesaje: 657
- Membru din: 15 Noi 2006, 08:44
- Locaţie: Rm.Vilcea
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 60 vizitatori
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
|
|