Ghinda scrie:Este magazin în Reghin cu Hornady?
DA!
MituriModerator: liviur
128 mesaje • Pagina 4 din 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Mituri
DA!
Re: MituriNu mai țipa la mine. Am întrebat doar, caut nește Hornady și nu mai găsesc. De 243. Și habar nu aveam de Reghin. Așa cum, aflai că este poligon în Orșova. Am bântuit ceva ani de zile Ibăneștiul!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: Miturihttps://fanarm.ro/ Aici poți sa și suni sa vezi ce munitie au.
Re: MituriZilele trecute ma uitam pe youtube la un influencer roman in domeniul armelor de foc. Regland o luneta, grupajul gloantelor pe tinta, la 100m, se largea pe masura ce tragea. La un moment dat, dupa 2-3 focuri, pune abaterile pe seama tevii de vanatoare, prea subtire. E corect?
Oare la aceleasi dimensiuni ale tevii depinde fabricantul? Cate focuri pot fi trase fara sa afecteze grupajul? Oare curatarea tevilor e la fel?
Re: MituriSi da si nu. Când reglez o luneta încerc sa îmi rezerv timp si nu trag mai mult de doua focuri fără sa fac pauza pana când se răcește teava dar prefer chiar sa fac pauza dupa fiecare foc. La Tikka t3x CTR în 308win pe care o am cu munitie Hornady SP Custom International 180gr daca sunt si peste 25 grade afara nu iasă bine. La 3 focuri ma opresc si daca sunt foar la o partida in poligon si exersez pentru ca începe sa se vadă ca împrăștie grupajul. Daca nu las teava sa se răcească și trag în continuare este ca și cum as arunca muniția. La CZ 600 Alpha in 300wm nu este chiar asa sensibila cu Norma bondstrike dar tot nu merg mai mult de 5 cartuse ca si aici se vede ca împrăștie daca trag mai mult. Când zic ca împrăștie vorbesc de peste 2 moa.
Re: Mituri
Pune un link sa vedem si noi!
Re: Mituri@croco
Intrebarile tale ...ultimile NU sunt mituri. Si presupun ca le_ai pus ,ca sa poti raspunde tot tu ,pe 50 de randuri? Ori e Mit Ori nu. Ex. 1.Daca bagi varful tevii de Alice in zapada, cand tragi explodeaza teava,sau macar se umfla.? 2.Daca tragi multe focuri cu o teava de Alice fara a avea montate socurile , se strica filetul interior al tevii.? Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Re: Mituri
Influencer? Român? În domeniul armelor de foc? Cea ma tare glumă auzită în ultimul timp. În primul rând dacă ai peste 30-35 de ani, numai auzul cuvântului influencer trebuie să aprindă beculețele roșii de alarmă. Mulțumesc, dar nu mă interesează persoanele care taie frunze la câini. Pentru a înțelege ce și cum în privința armelor de foc tragi cu armele, nu te uiți la „influenceri”. Ce naiba, suntem la pubertate? Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: MituriCa se duc focurile tot mai aiurea pe masura ce se incalzeste teava este adevarat. Ba chiar exista si o formula de calcul cu care determini la ce diametru interior ajunge teava pe masura ce creste temperatura ... pentru ca metalul se dilata. Depinde de temperatura de la care pleci (ambientala), de cantitatea de pulbere arsa, de masa proiectilului folosit in cadrul unei game de la acelasi calibru ... cu cat e mai greu avanseaza mai incet de-a lungul tevii si teava este supusa mai mult timp temepraturilor mari, bla-bla-bla.
La ce temperatura incep sa se imprastie e discutabil. Cei care s-au jucat si au masurat zic ca pe la 150 grade intern iar de la 200 in sus risti sa termini teava. La o teava de vanatoare, cu profil subtire, din asta cu 15-17 mm diametru la gura, ajungi la 150 grade intern cam pe cand nu mai poti tine mana pe teava la exterior, adica treci de 55-60... Cum influenteaza grosimea peretelui tevii? Simplu - cu cat ai mai mult material cu atat se incalzeste mai greu. Otelul conduce bine temperatura prin grosimea lui si energia "se imprastie". Mai putin bine este la interfata cu aerul din exterior si caldura ramane "captiva" in metal. Cate focuri poti trage? Depinde de tot ce-am spus mai sus si in plus grosimea tevii. Din acest motiv eu am renuntat la a mai trage grupuri cu arme de vanatoare. Si cand reglez si cand verific si cand testez munitii trag intotdeauna cate 2 focuri, las sa se raceasca si trag alte 2. Pot trage 5 grupuri de cate 2 si sa aflu mai bine ce poate combinatia decat 2 grupuri de 5 care nu ma ajuta cu nimic. Mai ales ca niciodata n-am avut nevoie in teren sa trag 5 focuri de precizie in 2-3 min. Imi amintesc ca o data am incercat, asa "ca intre baieti" sa vedem cam cand o iau razna tevile, fara insa a avea de gand sa le abuzam. Am tras cate un foc la 30-45 sec, cat sa ochesti bine pana am constatat ca nu mai putem lega doua focuri sau pana nu am mai putut atinge teava. Eu am tras atunci cu R 93 in 30-06 si 243. La 243 al 11-lea foc a iesit din bulina aia rosie de 1 moa iar la 30-06 al cincelea musca din bulina iar urmatoarele erau afara. Pe de o parte pulbere cu ~1 g mai putina, pe de alta un perete de teava cu ~1 mm mai gros la 243 au facut sa se incalzeasca teava mai incet.
Re: Mituri
Bineinteles! Inception!
Re: Mituri
Daca are mistria in mana si coiful in cap se numeste zugrav! Ca e calificat sau nu, ca are facultate, postliceala sau profesionala, nu stiu! Acum fara gluma! Daca are 140.000 abonati trebuie sa tac. De doua ori mai mult decat posesorii de arme din Romania. Ca sunt sau nu de acord cu el e alta poveste.
Re: MituriExista tendinta sa se creeze un sablon, un numar de focuri trase. Ne se tine cont de grosimea tevii, deviteza proiectilului, de materialul din care e facuta teava, etc. Si pe buna dreptate, acestea sunt detalii.
Ca sa nu mai zic de tendinta de a se erija a tragatorului. E si mit si realitate. Unde e granita dintre ele? Depinde! Stiintific. Materialul din care e facuta teava, de obicei este otel 416R datorita proprietatilor lui inoxidabile, ductibilitatii, etc. Calirea are loc la aproximativ 700 grade. Revenirea la 350. Incepe la 150. Duritatatea otelului tevii pe scala HRC cam 30. Dilatarea este fenomenul caracteristic fiecarui material care incepe de la 0 grade. Temperatura atinsa in camera cartusului in momentul detonarii este aproximativ de 1100 grade. E un varf! Maxim cat suporta omul atingand teava este cam de 50-60 grade. La exterior! Exista niste benzi mici, autocolante, care se pun pe teava, langa camera, pentru a monitoriza temperatura. Isi schimba culoarea in functie de temperatura resimtita la exterior. Dar sa revenim! Tragatorii sportivi cu teava groasa trag 10 cartuse unul dupa altul, fara pauza. Tragatorii de benchrest de asemenea. E un must pentru ei. Si atunci, noi care tragem 3 cartuse in 3 minute si spunem ca teava s-a inalzit si i se datoreaza pozitionarea pe tinta, avem dreptate? E un mit sau nu? Si nu tinem cont de fabricant. De ce zic aceasta? Am curatat o teava cu abraziv Iosso bore paste dupa 2500 focuri. Am ramas masca! Nu ma asteptam sa fie asa! Foarte mica uzura! De aceea zic ca fabricantul conteaza.
Re: MituriCe arme au cei care trag 10 cartuse consecutiv, ce încărcături, ce calibre, nu știu. Ce știu este ca eu, cu arma mea, muniția folosita de mine, in condiții normale, pot sa trag maxim 3 focuri pana când sa se vadă o diferență pe tinta. Ca nu putem generaliza este adevărat dar nu este un mit. Este o certitudine ca focurile sa se împrăștie odată cu încălzirea țevii. Ca unii trădători dau vina pe acest lucru pentru greșelile personale este posibil dar nici nu putem ignora acest fenomen care afectează precizia in cazul armelor normale de vanatoare pe care le folosim majoritatea din noi.
Re: MituriPe certificatul care a insotit armele SAKO, este mentionat ca se garanteaza precizia de 1MOA /100m din 5 focuri, chiar 3 focuri la A7, iar la TIKKA grupajul este garantat din 3 focuri in cazul tevilor normale si 5 focuri in cazul tevilor varmint sau tactical. Asta in conditiile in care SAKO A7 are teava medie de 17mm deci nu cea de 15mm intalnita cu preponderenta in cazul majoritatii armelor de vanatoare. Bineinteles ca mai exista si exceptii gen Blaser in cazul carora exista mai multe variante de grosime a tevii.
Deci DA acea dispersie nu este un mit din moment ce si producatorul ia in calcul garantarea mentinerii preciziei la un anume nr de focuri in functie de grosimea tevii. Evident ca o teava de 15mm se incalzeste mai repede decat una de 20-22mm care disperseaza altfel caldura, dar importanta este si cadenta de tragere, intrucat cu ceva rabdare si in conditii atmosferice prielnice se poate trage si cu cea de 15mm mai mult de 3-5 focuri si inca sa isi pastreze grupajul. Deci important este si cum le tragi. La Tikka Hunter cal .30.06 ma bazam maxim pe 3 focuri in zi calduroasa. La SAKO cal 30.06 cu teava de 17mm trag fara probleme 5 focuri iar daca prelungesc intervalul intre focuri as putea merge spre maxim 10 focuri inainte sa se deschida grupajul mai tare. La Tikka TAC A1 cal. 6,5 creed. cu teava de 20mm primele 10-12 focuri nici nu conteaza cu ce cadenta le trag ca merg tot acolo,apoi incepe sa se incalzeasca iar pe la 20 focuri consecutive deja teava isi arata limitele mai ales daca este si cald afara. La Accuracy International 6,5 creed. cu teava de 24mm trag o cutie si abia se incalzeste teava. De asemenea calibrul si viteza proiectilului e si ea de luat in calcul ptr ca nu e totuna sa tragi cu 780 m/s sau cu 900+. Parerea mea e ca desi fenomenul exista si nu e mit, a spune totusi ca dupa 3 sau 5 focuri trase se si manifesta acest fenomen deschizandu-se grupajul e cam simplist spus intrucat intervin o serie de nuante. Totusi in calibre de vanatoare si arme cu tevi normale de 15mm cred totusi ca limita de 3-5 cartuse este plauzibila. RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
Re: MituriFenomenul apare, sigur, dar depinde cand. Faptul ca producatorii de arme publiciteaza precizia produselor lor vis a vis de numarul de focuri? Nu are nicio legatura cu dilatarea! Si pentru a evidentia, aceeasi munitie cumparata din magazin trasa in momente diferite, cu umiditate, temperatura si la timp considerabil intre focuri va evidentia grupaje diferite. Unele peste 1 moa.
Ceea ce ma intrebam, oare 3 focuri, in timp rezonabil, 3 minute sa zicem, (ca sa fiu mai specific) creaza acest fenomen? Sau nu? Nu cum procedeaza fiecare, ci cum crede. Pentru ca personal sunt convins ca e un mit dar dovediti-mi contrariul. Cu argumente; poate si stiintifice!
Re: MituriIar bagi bățul?
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: MituriAcest versus devine obositor. Mai ales pe un forum unde majoritatea membrilor sunt vanatori care merg cu arma la un poligon si omul de acolo le reglează arma si apoi o folosesc asa ani de zile. Foarte putini din noi tragem in poligon grupaje încât sa putem constata fenomene și efecte ale diferitelor situatii și condiții de tragere. Majorității din noi nici nu ii pasa de aceste lucruri pentru ca rar ajungem sa tragem in condiții reale de vanatoare si măcar acele 3 focuri de la care încolo sa apară asemenea fenomene. Iar o diferență de grupaj de 1-2 moa la distantele la care se trage la vanatoare in viata reala sunt absolut irelevante.
Re: Mituri
Am inteles, sa traiti! Traiasca Kim John-un! Ultima oară modificat de Croco pe 06 Noi 2024, 10:06, modificat 1 dată în total.
Re: Mituri
Asa este, ai dreptate!
Re: MituriTrei focuri trase in ritm lejer, cu pauze de 1-2 min. nu vor schimba mai nimic in posibilitatea tevii de a trimite gloantele in acelasi loc, indiferent de cat de e groasa.
Insa aceleasi 3 focuri, daca sint trase la 15-30 sec. sau sint trase dintr-o semi, mixta ... vor schimba ceva in ce poate arma. S-a omis in discutie un factor care produce incalzirea: frecarea! Care nu este deloc de neglijat. Si este factorul care face diferenta intre tevile bune de cele naspa, nu neaparat intre marci ... ca acelasi producator face tevi in 2-3-4 game de preturi. Practica a aratat ca prea putin conteaza in ce mod tehnic sint facute ghinturile si numarul sau profilul lor. De-a lungul timpului s-au incercat zeci de variante si nu s-a dovedit niciuna mai grozava. In schimb conteaza enorm cat de curat si uniform faci gaura. Tevile cu urme circulare de la foraj, prezente evident pe segmente sau intreg grupeaza mai prost din start, se incalzesc mai repede, trag serii mai scurte pana la necesar de curatare, etc. Dupa mine, "chestia" nu este mit ci realitate cu multe variante si o singura regula: e mai bine si pentru grupaj si pentru viata tevii sa tii temperatura jos! Asa cum bine zicea mai sus un coleg, asta poate fi extrem de diferit de la o teava la alta, de la un calibru la altul, de la o zi la alta.
Re: MituriKim-Jong Zero, @Croco. Ăilalți sunt puii mei!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: Mituri
O diferenta de 1-2 MOA, se poate dovedi a fi deloc "irelevanta" chiar si la vanatoarea de zi cu zi, cu atat mai mult cu cat in ultima perioada tot mai multi vanatori incearca foc la distante dincolo de cele medii si chiar spre mari. Fie voit, ca sunt tentati si de cele mai mute ori prea increzatori in ceea ce pot livra (eficient, repetabil ca sa nu spun etic), fie ca sunt nevoiti de faptul ca vanatul e tot mai rar si ajung adesea in situatii in care le impun sa traga si la o distanta cu care nu sunt sau nu au fost confortabili pana atunci. Iar acel 1-2 MOA e al dracului de mult cand vrei sa plasezi un foc la un caprior al naibii de frumos, siret neam cu cumatra, care nu iese decat tarziu la liziera padurii ptr putin timp pe un deal dincolo de-o vale si de care nu te poti apropia nevazut sa zicem si vei si nevoit sa plasezi focul de la 500m. Si uite asa acel "irelevant" 1-2 MOA te scoate coplet din zona vitala. Evident sunt destui care nu-si pun problema cum doboara vanatul, ptr ei fiind important doar sa apese tragaciul neputandu-se stapani deseori si apoi vad ei unde-l lovesc si daca il chinuie sau nu ori cat vor fi nevoiti sa il caute. Conditiile imaginare de mai sus le-am creionat doar ptr a exemplifica "irelevanta", in practica nici nu trebuie sa fie atat de "perfecte" ptr ca acei 1-2 moa irelevanti sa se dovedeasca suficient de relevanti de-altfel incat a se transpune intr-o piesa ratata sau mai rau una chinuita. Multiplele cauze care pot genera acei 1-2 MOA off, n-are sens sa le mai dezbatem ca acel "irelevent" MOA tot MAO ramane indiferent de ce anume il genereaza (c-o fi de la grupaj ori de la paharelul de "dupa" vanatoare, ca la vanatoare nu se consuma "apa" din paharel, ori din alta cauza?nici ca mai conteaza) Ultima oară modificat de adisan77ro pe 06 Noi 2024, 18:49, modificat de 2 ori în total.
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
Re: Mituri
Perfect de acord RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
Re: Mituri
Eu ma refeream la distante de 100-200 metri cum sunt peste 90% din focurile trase de vanatori. La peste 300 de metri ar trebuii sa se limiteze sa tragă doar cei câțiva care sunt siguri ca pot, ca știu și ca au cu ce pentru ca la distante de 500 metri cum spui tu bineînțeles ca este importanta precizia ansamblului arma - munitie - tragator. Dar la o asemenea distanta sigur nu o sa ajungi sa tragi 3-4 focuri consecutive încât sa te gândești ca se încălzește teava si ca iti deschide grupajul. @Croco spunea despre afectarea preciziei ca urmare a încălzirii țevii si deschiderea grupajului dupa un număr de focuri ca fenomen general și nu neapărat ca o problema pentru noi vânătorii.
Re: Mituri
Nu doar ca nu ni se aplica noua. Trag din arme cu țevii ca niște burlane si cu calibre destul de mici. Eu dintr-o arma cu teava de 17-19 mm grosime dupa 3 focuri vad diferență pe tinta. La 5 focuri nu mai pot tine mana pe teava si daca continui distrug teava. Calibrele mai mici cum sunt 223, 243, 6.5 cu siguranță ca nu încălzesc o teava la fel cum o fac 30-06, 300wm, 8x68. Un varf de un diametru mai mic are un contact mai mic cu metalul țevii iar intr-o teava de 20 mm rămâne un perete al țevii mai gros și este împins de mai putina pulbere și în consecință mai puține gaze arse in teava daca de exemplu il comparam cu un 300wm in aceiasi teava care va avea un perete mai subțire, un vârf mai gros cu o frecare mai mare cu teava si o încărcătură mai mare cu gaze mai multe care ard în teava. Daca aducem totul în lumea noastră a Vânătorilor unde țevile sunt cat mai subțiri pentru ca armele sa fie cât mai ușoare (15-17mm), iar calibrele sunt în majoritatea cazurilor peste 7 mm efectul încălzirii țevii și a deschiderii grupajului este mult amplificat. Noroc ca nu prea tragem grupaje pentru a vedea acele efect. Ne putem uita la oricâte teste daca nu sunt făcute cu arme, calibre și in condiții similare cu ale noastre. Nu vorbim din auzite ci unii dintre noi chiar am testat aceste lucruri.
Re: Mituri
1. Foloseste persoana intai singular, nu plural. Nu te identifica cu o comunitate intreaga ca nevoile sunt diferite. 2. Gandeste si apoi vorbeste. Esti pe contrasens dar nu e o problema, suntem aici ca sa invatam. Asa am fost si eu, ignorant. Si pe deasupra total contrar realitatii. Niciodata nu am contrazis, doar am intrebat retoric. Si mai am o dilema: daca nu se aplica pentru tine, de ce mai raspunzi? PS Cred ca nu ai inteles nimic din filmulete, asa e?
128 mesaje • Pagina 4 din 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 38 vizitatori |
Publicitate
|