Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 07 Noi 2024, 06:38

Sfat achizitie prima arma

Topic pur informativ, destinat celor care vor sa imbratiseze aceasta nobila arta si nu stiu care sunt etapele de parcurs.

Sfat achizitie prima arma

Mesajde Cornelybu pe 30 Oct 2024, 20:14

Salutare .
Proaspat absolvent al examenului de vanator 30 din 30 ( sa ma laud putin )acum sunt in asteptarea permisului . Dulapul pentru depozitarea armei a sosit azi si urmeaza sa il prind in perete . Din pacate mentorul meu in ale vanatorii a decedat (https://olt-alert.ro/2024/09/27/el-e-fo ... esul-foto/ ) si nu mai pot primi acele sfaturi calde in ale vanatorii si as vrea sa obtin ajutorul vostru in procurarea unei arme .
Mentorul meu meu imi spunea ca pentru inceput ca plec cu un ij 58 dar nu ma impac cu aceasta . Ma antrenez la talere in poligon la joita si ma impac cu bockul . Pentru inceput as vrea un bock sa aiba selector de teava , extractor , 1 singur tragaci si daca se poate socuri .
Va rog daca imi puteti da cateva sfaturi si modele .
Multumesc !
Cornelybu

Re: Sfat achizitie prima arma

Mesajde Stefan_23 pe 30 Oct 2024, 22:09

Felicitari pentru promovarea examenului cu maxim!
Bine ai venit.
Arme gasesti, dar acum depinde de buget.
Stefan_23
Membru important

Locaţie: Bucuresti

Mesajde violiv pe 30 Oct 2024, 22:57

Bine ai venit printre noi!
Condoleante!

Despre morti numai de bine!
Dar mentorul tau ramasese undeva in anii "80. In vremurile alea multi am inceput cu IJ 58 ... ca altceva nu gaseai, nu ca era arma grozava. Era cat de cat cinstit lucrata ... si cam atat.
Nu se mai fabrica de zeci de ani si este practic imposibil sa gasesti una in stare perfecta ... ca nimeni n-a luat-o s-o tina in colectie. Nici chiar in stare acceptabila nu mai gasesti, marea majoritate fiind reconditionate in diverse moduri. Asa ca e mai bine sa uiti de sfatul acedta.

Trecand la bock:
- buget?
- noua sau merge si s-h?
- camere de 76 mm sau merg si 70?
- e mortis sa aiba tevi moderne, cromate dur sa poata trage si alice de otel?
- numai extractor se gaseste mai greu in zilele noastre, imensa majoritate fiind dotate cu ejectoare

... cred ca ultimele arme pe care le-am vazut noi, in magazin, in configuratie exact ca cea descrisa de tine au fost tot rusestile IJ 27. Insa nu se mai gasesc noi.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde zeb stump pe 31 Oct 2024, 15:40

Poţi uita armele rusesti. Daca ai ocazia, epoleaza cu un bock rusesc din astea noi, si cu alte arme bock, chiar si turcesti, ai sa simti singur diferenta.
Nu mai vorbim de finisarile proaste, lemnul prost si tratat superficial cu ceva gudron, predispus la crapaturi din nimic, etc.
Am colegi de grupă care tot după legende din astea au luat rusesti noi, unuia cu juxtapusă cu camera de 76, la primul foc cu un magnum, i-a zburat o bucata din uluc, altuia, cu bock, i-a crapat lemnul la imbinarea patului cu cutia mecanismelor si a avansat incet-incet pe crosa, pana a trebuit sa schimbe patul , etc...
De ce vrei neapărat cu extractor, si nu ejector? Nu vad vreun avantaj.
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde Clujeanul pe 31 Oct 2024, 17:58

Poți să te piși cu boltă pe faza cu "șocurile".
Dacă faci asta, cam orice bock fabricat în ultimii 20 de ani se încadrează în specificațiile rămase.
Ok și pt. camere de 76, dar dacă mai ai jet, dă o boltă și pe muniția magnum de 12.
Iei arma prima care îți vine bine și se încadrează confortabil în bugetul tău.
În timp, dacă nu îți place iei alta ș.a.m.d.
Clujeanul
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde Clujeanul pe 31 Oct 2024, 18:00

Dacă ai de ales la "șocuri" le iei sau le montezi pe cele mai largi. Și pusiiii restul.
Clujeanul
Veteran

Mesajde Cornelybu pe 31 Oct 2024, 18:30

violiv scrie:Bine ai venit printre noi!
Condoleante!

Despre morti numai de bine!
Dar mentorul tau ramasese undeva in anii "80. In vremurile alea multi am inceput cu IJ 58 ... ca altceva nu gaseai, nu ca era arma grozava. Era cat de cat cinstit lucrata ... si cam atat.
Nu se mai fabrica de zeci de ani si este practic imposibil sa gasesti una in stare perfecta ... ca nimeni n-a luat-o s-o tina in colectie. Nici chiar in stare acceptabila nu mai gasesti, marea majoritate fiind reconditionate in diverse moduri. Asa ca e mai bine sa uiti de sfatul acedta.

Trecand la bock:
- buget?
- noua sau merge si s-h?
- camere de 76 mm sau merg si 70?
- e mortis sa aiba tevi moderne, cromate dur sa poata trage si alice de otel?
- numai extractor se gaseste mai greu in zilele noastre, imensa majoritate fiind dotate cu ejectoare

... cred ca ultimele arme pe care le-am vazut noi, in magazin, in configuratie exact ca cea descrisa de tine au fost tot rusestile IJ 27. Insa nu se mai gasesc noi.

Ma gandesc pentru prima data ceva sh pana in 4000 lei
Uiti cam repede dupa ce ai scris 30 de cuvinte ca sunt incepator si poate de la oboseala poate de la domeniul auto am ramas cu extractor dar este bine ca ai inteles ideea . Sa revenim la arme : sa aiba camera de 76 sa pot trage cu magnum sa aiba tevi cromate dur sa pot trage cu alice de otel . Tocmai de aceea daca sunt vanatori mai experimentati imi pot spune cateva modele de arme conform cerintelor mele si sa incep sa le probez . Multumesc !
Cornelybu

Mesajde Clujeanul pe 31 Oct 2024, 19:26

Troll. A di os.
Clujeanul
Veteran

Mesajde violiv pe 31 Oct 2024, 19:37

Hai sa mai povestim un picut despre cerinte, mit si realitate.

Numarul 1, de departe, bau-baul ultimilor 10-15 ani ... cromajul dur care sa permita tragerea cu cartuse cu alice de otel. A aparut ca o "necesitate" la modificarile legislative care prevedeau si pentru UE, ca pentru vecinii amarati de peste ocean, interzicerea alicelor de plumb la vanatoarea in zone umede. Desi peste ocean sint chiar mai multi vinatori ca in UE, se pare ca aici au fost un pic mai insistenti/incisivi/norocosi si au avut sprijinul producatorilor astfel incat masura a tot fost contestata eficient, impinsa an cu an mai departe si acum este supusa unei forme de judecata "pe undeva pe sus" la UE ... se contesta insasi esenta, asa-zisele studii care au dus la luarea acestei masuri, studii care s-au dovedit masluite, pe care nu le-a mai putut replica nimeni cu aceleasi rezultate. Oricum ar fi, una peste alta, desi trei sferturi din armele mele pot trage si alice de otel ... nu am tras niciodata vreun cartus cu astfel de incarcaturi. O singura data un coleg le-a experimentat la rate iar eu am studiat efectul in corpurile lor.
Deci, marea amenintare s-a dovedit o si mai mare gogorita si fericiti au fost cei care au luat arme foarte bune la pret de fier vechi doar pentru ca nu puteau trage otel.
Totusi, unele tari europene au introdus restrictiile iar de cand cu razboiul din vecini, dupa un lant nesfarsit de alte razboaie recente care au dus la scumpirea incredibila a plumbului, alicele "alternative" sint iar pe tapet si firmele mari fac eforturi sa lanseze otel dar si bismut la eficienta comparabila si cu preturi cat de cat accesibile.
Optiunea poate fi mentinuta dar asta nu inseamna ca de-ti iese in cale un bock OK la pret bun, sa renunti numa' pentru ca nu poate trage otel.
Nu e chiar greu sa gasesti o arma cu optiunea asta prezenta pentru ca de vreo 20 de ani mai toate au tevi moderne. Ar trebui sa fie ori foarte veche, ori cine stie ce firma obscura.

2. Magnum, adica sa aiba camere de 76 mm si arma testata la presiuni mari. Asta chiar este o cerinta aproape inutila pentru ca vei constata destul de repejor ca nu e cu mai nimic mai eficient un magnum "adevarat", din ala cu +50 grame incarcatura de alice, in schimb este super-naspa de tras din bock. In plus, mai toti producatorii de munitie au reusit sa iasa pe piata cu incarcaturi mai mari decat cele clasice cu 32 g si gasesti 33-36 g care functioneaza la presiuni normale, cartuse foarte eficiente si care sint si ceva mai decente la pret. Cele exotice, adica 40 g cu viteze mari, cu presiuni de lucru mari, sint scuuuumpe si nu aduc mare beneficiu unui incepator, in faza de invatare a distantelor si corectiilor necesare.

3. Ejectoare versus extractoare ... asta chiar e fix-pix. Daca arma nu este IJ, ejectoarele nu se strica, nu pun probleme de extractie, etc. Am arme din anii "70-"80 care au tras la nesfarsit si inca functioneaza. Posibil sa gasesti si cu extractoare dar nu trebuie sa fie o cerinta.
Bugetul este destul de limitativ in alegerile pe care le-ai putea face dar nu este unul imposibil, mai ales pe piata s-h.
violiv
Veteran

Mesajde Cornelybu pe 01 Noi 2024, 22:20

Violiv . Multumesc mult pentru raspuns ! Asta este raspunsul pe care il asteptam . Ai mare dreptate prima data o sa imi iau o arma sa ma invat sa trag cu ea ( nu ca nu as stii dar nici expert nu sunt ) . Da intradevar mai am de mancat multa paine pana o sa ajung sa ma duc la vanatoare si sa folosesc munitii magnum etc etc otel si altea alea .
Cornelybu

Mesajde unknown pe 01 Noi 2024, 22:55

Sfatul numarul 1: asculta-l pe @violiv ca stie bine ce spune.

Sfatul numarul 2: documenteaza-te cat mai mult (citeste pe forumul asta sa afli ce au si altii de spus si mai cauta si in alte parti, ca internetul e mare) apoi ia o decizie asumata.

P.S.
Desi multi iti spun sa fugi de rusesti si poate au dreptate (vezi ce zice @zeb stump mai sus) eu zic ca ar fi bine sa le ai totusi in vedere chiar daca nu se vor compara niciodata cu cele italiene sau altele "mai de soi", asa ca uite aici ceva pentru tine (asa ca pentru inceput): https://www.narmao.ro/ij-mp-27/ant-68600/
unknown
Membru activ

Mesajde violiv pe 02 Noi 2024, 19:25

violiv
Veteran

Mesajde sean pe 02 Noi 2024, 21:16

După părerea mea un începător care vrea să învețe ceva ar trebui să aibă mai multă condescendență...stilul de răspuns îmi aduce aminte de un vechi troll...părerea mea e că va obosiți degeaba. :lol:
sean
Membru important

Mesajde tehărău pe 03 Noi 2024, 17:26

sean scrie:După părerea mea un începător care vrea să învețe ceva ar trebui să aibă mai multă condescendență...stilul de răspuns îmi aduce aminte de un vechi troll...părerea mea e că va obosiți degeaba. :lol:

+1
Știm.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi!