Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 27 Noi 2024, 05:29

Armele si plumbul

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Armele si plumbul

Mesajde Azmodan pe 09 Sep 2024, 20:51

https://armevechi.com/2024/09/09/tirul-si-plumbul/

un articol de prezentare a pericolului reprezentat de plumb in activitatea de manuire a armelor
Avatar utilizator
Azmodan
Membru important
 
Mesaje: 147
Membru din: 11 Apr 2018, 13:18
Locaţie: Cluj

Re: Armele si plumbul

Mesajde violiv pe 09 Sep 2024, 22:31

Meritoriu efortul. Din pacate, incomplet ...
Asa iese cand pornesti preconditionat pe o idee: gasesti dovezi numai pentru sustinerea ideii... Plumbul e toxic. Punct. Atunci trebuie eliminat! Gata, trecem la treaba si eliminam plumbul.

Din fericire pentru noi vanatorii si tragatorii utilizatori de plumb nu-i niciun pericol pentru sanatate. Din nefericire, prea multi gandesc ca cel ce a deschis subiectul ... si ne imbolnavesc la buzunar.

Este cat se poate de real: acumularea de plumb in organism, ca si de mercur sau alte metale grele, este foarte nociva pentru organism.
Este la fel de real ca noi (si nici ratele sau alte animale) NU DIGERAM PLUMB!!! Si nici mercur.
Ba chiar nu sintem in stare sa-l afectam cu nimic la trecerea lui prin tubul nostru digestiv. Adica acidul clorhidric din stomac, sarurile si acizii biliari sau oricare alte enzime ale noastre nu "ataca" plumbul in forma lui metalica, nu smulg atomi din el ca sa-i treaca apoi in sange.
Folosirea plumbului inca din antichitate la "conducte" s-a datorat stabilitatii lui deosebite in mediu, in apa, etc. Nu s-au imbolnavit cei care beau apa din conducte de plumb sau cei care se jucau cu soldatei de plumb ci cei care manufacturau aceste conducte, care extrageau plumbul, care turnau jucarii sau litere din plumb.
Practic, putem inghiti in fiecare zi cateva alice si nu ne vom intoxica cu plumb. Poate ca mecanic exista riscul sa se depoziteze pe undeva prin mate dar toxic nu este. Cum nu este nici pentru rate sau alte pasari de balta ... de la care a inceput nebunia interzicerii plumbului la vanatoare.

Plumbul este toxic pentru noi numai atunci cand este inhalat ca vapori - in turnatorii de plumb - sau cand este ingerat sub forma de compusi - oxizi sau saruri sau compusi organici cu plumb - din care tubul nostru digestiv este in stare sa scoata atomii de plumb, sa-i combine cu altceva si sa-i depuna in zone critice.
Ne-am intoxicat cu plumb de la tetraetilul de plumb folosit ca anti-detonant pentru cresterea cifrei octanice la benzine, din vopselurile ce aveau coloranti pe baza de oxizi si saruri de plumb, de la conductele de plumb de sub chiuveta ... pentru ca Ceausescu dadea apa cu portia, ca de era teava plina mereu cu apa nu pateam nimic . Dar nu ne imbolnavim de la alice si gloante de plumb!

Nebunia actuala cu plumbul este inca un exemplu de "un nebun arunca o piatra si alti o suta sar dupa ea". Un exemplu cat se poate de tipic al pervertirii societatii in care traim, in care luam de buna orice prostie numa' pentru ca-i la moda, de "daca o spun atatia trebuie sa fie adevarat"! Ei bine, nu este!
Tocmai de aia se judeca acum la UE interdictia folosirii alicelor de plumb ... pentru ca nu exista dovezi ca-s toxice. Doar vrajeli ecologiste.

Stiu, e foarte greu sa descoperi adevarul, mai ales daca nu esti de specialitate si apelezi numa' la google ... primele 9999 rezultate vor "confirma" prostia asta si te vor face s-o crezi.

Asadar, daca nu-ti torni singur proiectilele din plumb, intr-un beci inchis si fara sa porti masca, nu ai nicio sansa sa te imbolnavesti de saturnism ... nici macar daca-ti ramane vreo alica sub piele timp de 25-30 de ani, in urma vreunui incident la vanatoare.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8649
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Armele si plumbul

Mesajde yoghi pe 10 Sep 2024, 02:42

@azmodan

Treci bre la un sport care nu provoaca probleme. Vezi cu sah dar si acolo sunt seturi din plumb....polo...e cu clor...nu merge,. Calarie...uf aici e cu oase rupte...auto/moto =benzina si ulei,



De la 10 ani pina la 25 am incarcat mii de cartuse(pt toata grupa ) Alice de plumb de la contescu si cernute/sortate cu mana pe sita, apoi puse in tub.+ Reincarcarea cartuselor de tir de la munirom si metaloglobus,
Alte mii de Alice facute pt pusca de AC, din alica rotunda de 5mm.....cred ca am murit deja "intoxicat"".
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3799
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Armele si plumbul

Mesajde zeb stump pe 10 Sep 2024, 12:45

Mai vad influenceri care tot lauda proiectilele de cupru pentru ghintuite, tot cu argumente din astea, inclusiv ca nu vor ca, in urma expandarii glontului, sa fie "schije" de plumb în carne, ca plumbul e toxic, nu-i asa? Sincer, mi-as face mai multe griji de vreo schijă din camasa de cupru, ascutită uneori ca o lamă, care iti poate produce rani serioase in gat, stomac sau intestine, decat de schijele de plumb.
zeb stump
Veteran
 
Mesaje: 660
Membru din: 15 Noi 2006, 08:44
Locaţie: Rm.Vilcea

Re: Armele si plumbul

Mesajde Sly_Fox pe 10 Sep 2024, 15:29

Plumbul pericol pentru vânători este cea mai mare gogoriță scornită de către cei cu rea voință, care de altfel au motivele lor pentru a face acest lucru. Doar dacă nu cumva plumbul intră în organism sub formă de proiectil lansat din pușcă, dar atunci toxicitatea lui este dată de masă și viteză. Bine, eu am mai spus pe forum că plumbul nu ar trebui interzis în cazul munițiilor. Și am mai spus că scopurile interzicerii sunt obscure. Dar tăvălugul își continuă mișcarea pe traiectorie și ne aplatizează chiar dacă nu vrem. Cu părere de rău o spun, în final o să ne obișnuim să fim plați.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5747
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Armele si plumbul

Mesajde Azmodan pe 10 Sep 2024, 15:46

deci sa inteleg ca un nivel ridicat de plumb in sange e ok?
Avatar utilizator
Azmodan
Membru important
 
Mesaje: 147
Membru din: 11 Apr 2018, 13:18
Locaţie: Cluj

Re: Armele si plumbul

Mesajde DanCo pe 10 Sep 2024, 15:51

Asa cum s-a găsit o teorie justificativa pentru trecerea de la masinile cu combustibili fosili la cele electrice, cum s-a găsit o explicație pentru a justifica trecerea de la centrale de apartament la încălzire centralizata sau pompe de caldura, cum s-au găsit motive aparent plauzibile pentru instalarea panourilor fotovoltaice, etc. tot asa s-a brodit o explicație pseudo științifică pentru a interzice plumbul ca și componenta a muniției armelor. De ce? Pentru ca interzicerea unui lucru necesar atrage după sine înlocuirea lui cu altceva. În spate este o industrie mare care vrea sa își mărească brusc profitul. În cazul armelor înlocuirea plumbului insramna munitie mai scumpa pentru ghintuite și munitie mai scumpa plus înlocuirea multor arme pentru lise. Europa este bin păcate foarte receptiva la orice bazaconii care privește poluarea, siguranță sau sănătatea. Dacă însă comparam spre exemplu gradul de risc în a ne îmbolnăvi de la plumbul din munitie cu riscul de a acumula metale grele din pestele oceanic eu zic sa tragem liniștiți în continuare cu munitie cu plumb și sa ne gândim cu ce înlocuim pestele. Eu personal probabil ca o sa înlocuiesc muniția cu plumb cu cea fără pentru ca nu o sa o mai găsescin curand nu pentru ca vreau însă la peste nu renunț ca tot am dat exemplu mai sus.
DanCo
Veteran
 
Mesaje: 413
Membru din: 17 Iul 2019, 17:24
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Armele si plumbul

Mesajde Sly_Fox pe 10 Sep 2024, 16:42

Azmodan scrie:deci sa inteleg ca un nivel ridicat de plumb in sange e ok?

Bineînțeles că nu este OK. Dar nu aceasta este întrebarea care să ne preocupe, ci cum a ajuns acel plumb în sânge. De la manipularea muniției de către vânători în mod sigur nu.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5747
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Armele si plumbul

Mesajde zeb stump pe 10 Sep 2024, 18:06

Azmodan scrie:deci sa inteleg ca un nivel ridicat de plumb in sange e ok?

NU! Doar ca plumbul nu ajunge in sange din cauza folosirii alicelor si gloantelor cu plumb…Violiv a fost foarte clar in explicatii…Nu cred ca era cazul sa fi ironic prefacandu-te ca nu ai inteles …
zeb stump
Veteran
 
Mesaje: 660
Membru din: 15 Noi 2006, 08:44
Locaţie: Rm.Vilcea

Re: Armele si plumbul

Mesajde violiv pe 10 Sep 2024, 18:28

Azmodan scrie:deci sa inteleg ca un nivel ridicat de plumb in sange e ok?


Mi-am inceput expunerea spunand exact pe dos: plumbul acumulat in organism e toxic.
Am continuat expunand caile prin care plumbul poate sa se acumuleze in organism precum si pe cele prin care nu poate.
Ca s-o citez pe bunica: nu te fa ca nu intelegi! Imi zicea asa si insotea vorbele cu o nuia pe fund cand faceam exact ca tine - o tineam una si buna pe-a mea, in pofida evidentei!

Daca tot ai scotocit net-ul, testul facut de medici in Texas privind dozele de plumb din oameni, ala in care vanatorii (in numar semnificativ statistic acolo) au iesit cu cel mai putin plumb, l-ai gasit? Si ei pornisera ca si tine, cu gandul sa dovedeasca toxicitatea munitiilor de plumb. Le-a iesit exact pe dos. Da' fiind oameni cinstiti au cautat si explicatia. Stii cine i-a ajutat? Biciclistii! Astia aveau cel mai mult plumb. Pentru ca petreceau cel mai mult timp in aerul oraselor, respirand intens. Vanatorii petreceau statistic cel mai mult timp inafara oraselor. Faptul ca mancau pana la 100% carne de vanat impuscat cu munitii cu plumb nu a contat absolut deloc.
Cum pentru surzi nu conteaza ca nu exista pe planeta noastra nici macar un singur caz dovedit de saturnism de la mancat carne de vanat impuscat cu plumb.

Acu' ar fi bine sa fii baiat bun pana la capat, ca studios esti, sa abordezi problema si in functie de ce ai mai aflat de la noi .... poate modifici eseul.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8649
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Armele si plumbul

Mesajde DanCo pe 10 Sep 2024, 19:44

Acuma ma gândesc la factori care pot facilita acumularea de plumb în acest caz în particular și nu la modul general. Știm că @Azmodan produce munitie. Ma gândesc la cantități mari de alice de plumb depozitate în spatii mici în care se si lucrează și se sta perioade mari de timp, la temperaturi ridicate în zonele unde exista plumb, la turnat chestii din plumb, etc. Inițiatorul topicului poate ca ne poate lamuri făcând o analiza asupra mediului in care vine în contact cu plumbul. Nu sunt medic sau specialist în chimie doar ma gândesc dacă este posibil.
DanCo
Veteran
 
Mesaje: 413
Membru din: 17 Iul 2019, 17:24
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Armele si plumbul

Mesajde Azmodan pe 10 Sep 2024, 23:18

plumbul vine de la tir: tras cu arma in poligon indoor si manuit peleti de arma aer comprimat.
nu sunt vanator. sunt colectionar si sportiv tir
Avatar utilizator
Azmodan
Membru important
 
Mesaje: 147
Membru din: 11 Apr 2018, 13:18
Locaţie: Cluj

Re: Armele si plumbul

Mesajde violiv pe 11 Sep 2024, 15:27

Plumbul, exact ca si aluminiul in stare metalica, lasat in aer oxideaza aproape instant. Daca tai cu lama o alica de plumb, pe sectiune este lucioasa ... lasata in aer devine cenusie in cateva minute. Acel strat de oxizi este unul foarte rezistent chimic si permite plumbului ca si aluminiului sa nu "rugineasca".
Bine-nteles ca exista situatii in care plumbul se dizolva ... nu este absolut infailibil. Cum nici aurul nu este si poate fi dizolvat de "apa regala". Si aurul il poti pune pe piele, inghiti, manca si nu patesti nimic dar daca inghiti compusi cu aur poti depune in organism.

Manuirea alicelor de plumb la poligon nu te imbolnaveste. Daca vrei sa fii si mai sigur poti purta o manusa pe mana cu care incarci. Chiar si daca-ti torni singur alice riscul e mic. Numai daca folosesti temperaturi mult mai mari decat alea de topire risti sa inhalezi vapori de plumb si sa stochezi in corp.
Pe vremuri, la noi mai era denumita boala zetarilor. Zetarii erau lucratorii care aranjau litere de plumb in siruri pentru prese de tiparnita, la tipografii. Plumb in litere, plumb in corp ... s-a crezut ca de acolo li se trage. S-a constatat in timp ca de fapt li se tragea de la cerneala, care avea ca pigment compusi de plumb. Doar cei care efectiv turnau literele ... si asta se facea in stil industrial, nu cu lingurita ... riscau boala direct de la plumb. Mai riscant decat lucrul cu plumb a fost obiceiul multora prin anii "60-"70 de a inveli pachetelul cu mancare in hartie de ziar ... plumbul din cerneala de pe ziar trecea pe mancare si se acumula zi de zi. E mult de povestit daca stai sa cauti istoria plumbului si a saturnismului.

Insa e sigur ca este ultra-exceptional sa te imbolnavesti direct de la plumb.

In poligon, expus mult timp la gazele rezultatele in urma arderii, puteai acumula mercur ... acesta era foarte folosit intr-o vreme sub forma de fulminat de mercur la constructia capselor de aprindere. Dar ca soldat sau vanator riscul era foarte-foarte mic ... tragand in aer liber doza posibil de aspirat era sub-infinitezimala, practic nici intr-o viata de vanator pasionat nu strangeai destul mercur in corp/sange. Cu toate astea s-a scos din uz, cum s-a scos si din termometre sau manometre de presiune cu coloana ... desi practic poti bea cu lingurita mercur si nu patesti nimic. Alta categorie de imbolnaviti erau pacientii cu sifilis, care inainte de era antibiotica se trata cu "saruri de mercur". Nu numa' ca tratamentul era foarte putin eficient da' te mai si intoxicai cu mercur.

Fara gluma, cat se poate de serios, riscul de a face saturnism practicand tir-ul, cu aer comprimat sau 22 lr, unde marea majoritate a proiectilelor sint de plumb si le manevrezi direct cu mana este zero. Riscul de a face saturnism ca vanator este "chiar mai mic" :))
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8649
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta


Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 42 vizitatori

cron
Publicitate