Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 26 Feb 2025, 00:35

Arma talere: Browning - Miroku - Beretta - Rizzini - FAIR

Topic pur informativ, destinat celor care vor sa imbratiseze aceasta nobila arta si nu stiu care sunt etapele de parcurs.

Arma talere: Browning - Miroku - Beretta - Rizzini - FAIR

Mesajde silian79 pe 27 Aug 2024, 09:48

Buna dimineata, dragi camarazi

Dupa o relativa (dar obiectiva) lipsa de activitate in domeniul vanatorii, m-am decis sa nu renunt total la idee, ci sa testez si o varianta alternativa: tirul la talere.

In ultimele saptamni am petrecut nenumarate ore citind articole/review-uri despre armele de trap/skeet. Si tot nu am reusit sa ajung la o concluzie, care ar fi arma ideala pr un incepator .

Dar stiu ca:

1) O voi cumpara la mana a 2-a . Iar bugetul este maxim 2.000 EURO
2) Calibrul va fi 12/70 . Desi , si un 12/76 ar bun, pt o "conversie" (utilizare) ulterioara, la vanatoare.
3) M-am oprit la 4/5 modele, cunoscute pt raportul pret/calitate rezonabil:

- Browning 525
- Miroku MK38
- Beretta Silver Pigeon I
- Rizzini BR110
- F.A.I.R. Carrera

Ordinea ma tradeaza ... iar cel mai mult mi-a ramas la suflet Miroku MK38. Stiu ca Miroku este o varianta a Browning 525, ceva mai bine lucrata.

Pentru cei mai experimentati ... s-ar merita sa fac rabat la calitate in favoarea bugetului (si sa ma indrept spre Rizzini/FAIR), sau sa restrang cautarea la Browning / Miroku / Beretta .... in functie de ce gasesc pe piata SH.

Va multumesc anticipat
22lr - 32ACP - 9mm - 357 - 5.56x45 - 6.5CM - 7.5x55 - 308 - 7.62x39 - 12/76
silian79

Locaţie: Iasi

Re: Arma talere: Browning - Miroku - Beretta - Rizzini - FAIR

Mesajde CCM pe 27 Aug 2024, 16:19

Salut,

Am Beretta 690 si Rizzini; Beretta cu teava de 76 si Rizzini de 70 sau 71, nu imi amintesc exact; pe parte de metal, nici o diferenta la finisare; la lemn, Rizzini e mai in urma net; camera nu conteaza, 70 e la fel de buna ca 76, ale mele sint ambele 76, dar trag exclusiv cu 70;
Browning = Miroku, plus minus;
La 2000 de euroi mai poti spera, nu stiu daca si gasesti, Zoli, arma mea preferata; de ce preferata? pt ca ma potrivesc cel mai bine cu ea; si aici ajungem la cel mai important lucru: arma trebuie sa iti vina, sa ti se potriveasca, si sa iti placa; cu alte cuvinte, trebuie macar sa o vezi si sa o pui in umar la rece macar; ideal sa tragi cu ea inainte sa te hotarasti ce cumperi.
nu exista arma buna pt incepator sau expert, exista arme bune si arme mai putin bune si respectiv arme care ti se potrivesc sau care nu ti se potrivesc; in lista ta, cu unele mici diferente, toate sint bune
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 27 Aug 2024, 16:30

Atentie si la destinatie, sint diferente intre Skeet/ Sporting si respectiv trap; dar uitandu-ma la ce calibre ai, banuiesc ca stii mai bine decat mine.
Ar mai fi si Guerini de adaugat la lista scurta
CCM
Veteran

Mesajde violiv pe 27 Aug 2024, 22:07

Ca la orice chestie in care trebuie sa coordonezi ochi cu maini si picioare, numai exercitiul te poate face sa intelegi ce ti se potriveste mai bine.

In principiu exista doua variante:
1. n-ai ce face cu banii ...
- atunci te duci din start la o arma de top construita pe masura (sau cu pat reglabil)
- si angajezi un profesor de top la un poligon celebru

2. ai buget limitat si o vaga idee despre ce inseamna ceea ce vrei sa faci ...
- atunci tragi intai si intai cu ce ai si ai tras pana acum
- si rogi un prieten mai avansat decat tine (macar pana la genunchiul broastei) sa-ti arate cum face el si unde gresesti tu

Plimbandu-te mai des pe la poligon vei avea prilejul sa cunosti tragatori si sa incerci mai multe feluri de arme. Incet-incet vei vedea ce lipseste din echipament si cum se poate completa eficient. Sa stii ca am cunoscut tragatori buni si pasionati, cu rezultate bune in competitii, care stricau un bock IJ 27 in fiecare an la antrenamente si trageau cu DT10 in concurs. Orice varianta functioneaza daca esti in stare sa inveti ce are bun si ce-i lipseste. Mai ales cand bugetul e limitat face mai bine la inceput sa investesti in cartuse decat in arma.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde silian79 pe 28 Aug 2024, 08:48

Buna dimineata si multumesc pt indrumari !

1) Am uitat sa precizez ... disciplina ar fi "Trap" ( FR = Fosse Olimpique). Accesul la un poligon de trap mi-e cel mai usor.

2) Imi place sa cred ca sunt temperat si nu ma entuziasmez atat de usor. Deja mi se conturase in minte varianta a II-a mentionata de maestrul Violiv. Incep cu o arma simpla, modesta pt a-mi pune bazele si invata elementele de baza (pozitia in stand, echipamentele si calitatea lor, balistica, etc).

Asta imi va permite sa :

- economisesc bani pt o urmatoare achizitie, pe viitor (daca e cazul)
- am acces la un poligon , si sa vad cum mi se potrivesc (ergonomie si tir) si alte arme/marci , ale celorlalti colegi de stand.
silian79

Mesajde violiv pe 28 Aug 2024, 11:57

Poate ai un drum la Mare ... pot sa-ti arat un tip de arma construit pentru a satisface astfel de dorinte inca nu foarte bine definite.
Adica un bock care a existat initial ca varianta de arma de vanatoare apoi a fost discret modificat de producator si oferit ca arma "buna la toate" ... adica un picut mai grea, cu bascula mai tapana, cu patul un pic mai drept dar cu tevi ca de vanatoare, cu socuri mobile si tragaci unic cu selector.
Multi fac astfel de variante in ideea ca de vrei talere da' nu te impaci cu ele sa poti folosi arma si la vanatoare sau daca o vrei pentru vanatoare sa poti trage si la un taler cand ai chef.
Ca orice chestie "universala" pacatuieste prin a nu face foarte bine niciunul din lucruri dar surprinde prin faptul ca este un bun profesor de "ce ti-ar trebui". Eu la talere nu trag iar pentru vanatoare are patul asa de drept ca e singura lisa pe care am pus un punct rosu pe sina ca sa pot ochi cu ea. Fiind si catre 3,5 kg o scot cam o data la 2 ani din dulap, avand in vedere ca am altele mult mai usoare. Puteam sa-i modific patul dar mi-a fost mila...
violiv
Veteran

Mesajde CCM pe 28 Aug 2024, 12:24

Atunci iti trebuie arma dedicata pt trap; ieftina, scumpa, dupa cum e posibil. Ideal, scumpa, DT10 sau 11, Perazzi sau Zoli Z, pat reglabil, teava min 76; asta, daca vrei chestii serioase pt rezultate serioase;
Pt amuzament, ar fi o prostie, orice entry-level italian va face treaba f bine;
Un fost campion olimpic care trage cu o batrana 682 (cred ca mai trage inca, e batran), cand a aparut DT10, Beretta i-a pus la dispozitie arma din ratiuni de imagine; dl Toman a tras cu ea o zi, cred, si a dat-o inapoi, cu un comentariu gen: "n-am ce face cu ea, e f buna, dar mi-as strica mina cu ea"; si a continuat sa castige concursuri nationale cu batrana 682 Gold; acum multi ani, e drept. Skeet.
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 28 Aug 2024, 12:41

scuze, nu a fost olimpic, numai ceva regional, nu am rabdare sa caut; pe echipe parca. Ioan Toman.
CCM
Veteran

Mesajde silian79 pe 28 Aug 2024, 13:12

Se pare ca anul acesta, acum cateva saptamani, la Paris, Beretta a luat (cu DT11), tot ce se putea lua.

- Peste 50% din sportivii de la Trap/Skeet/etc au folosit o Beretta
- Si peste 93% din medalii au fost castigate de Beretta. Se pare ca ar fi o singura medalie , de bronz (la o proba la feminin) , cu o alta marca.

Revenind insa la postarea initiala ... cu cat trece timpul (orele si zilele), cu atat imi ajustez asteptarile :) .

Cred ca ma voi limita la ceva modest, "de tavaleala", pt 1-2 ani. Sa vad macar daca imi place.

Iar apoi, voi putea lua in considerare un Zoli / MX8 / DT11... daca chiar voi vrea sa fac performanta.

PS - unele arme sunt luate si pt imagine. Cand am fost la poligonul local, pt inscriere, mi-a atras atentia un Porsche 911, cu o cutie inscriptionata "Perazzi", ce se vedea prin haion-ul transparent :)
silian79

Mesajde violiv pe 28 Aug 2024, 22:40

In materie de "tehnic" armele pentru tir chiar au atins perfectiunea. Sportivii sint foarte aproape de ea.
Ca novice, sa simti diferenta de un fir de par intre armele din top 5 e aproape imposibil.
Daca vrei sa stralucesti constant atunci iti trebuie si scula pe masura. Dar realitatea este ca sportivii din top sint atat de buni si armele atat de apropiate incat arma care "castiga o olimpiada" e legata mai mult de aspecte economice decat de ce poate efectiv.
Acu' vreo 3 olimpiade a cules Perazzi 13 din 15 medalii posibile, cu peste 50 de arme la start si absolut nicio eroare tehnica din partea armelor.
Cativa ani mai tarziu F3 de la Blaser era "pe val", azi e Beretta si tot asa.

La tine problema e un pic altfel. Intai trebuie sa incepi sa tragi constant, macar la doua saptamani ... vezi daca iti place, ajunge timpul, banii, etc. Daca iesi 2-3 zile o data la 2-3 luni nici nu merita efortul unei arme dedicate.
violiv
Veteran

Mesajde yoghi pe 30 Aug 2024, 11:57

Daca te hotaresti, exista in Bucuresti o beretta DT11 si o 694 second hand.ambele ca noi ,la pret f bun.
Nu am acum nr propietarului dar il pot gasi.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde CCM pe 09 Sep 2024, 21:40

Daca nu as avea 690 - f buna arma! - as sari pe DT11, clar; 694 ar trebui sa fie mai buna decat ce am eu, sau cel putin la fel;
Cat costa, respectiv, cele doua surate?
CCM
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 10 Sep 2024, 15:36

Referitor la acest subiect treaba este destul de simplă. Marca contează mai puțin, mai mult contează potrivirea armei cu trăgătorul. Cele mai bune rezultate la talere le-am obținut cu o semi-automată, focul și talerul. Nu aș fi crezut și m-aș fi contrat cu oricine că nu are cum să fie așa, eu fiind adeptul armelor suprapuse. Fiecare poate alege cu inima o marcă sau alta, cu mintea o platformă sau alta, dar talerul este spart dacă arma se potrivește cu trăgătorul, iar trăgătorul știe ce să facă cu acea armă. Restul...
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi!