Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Unde plasați focul?!
19 mesaje • Pagina 1 din 1
Unde plasați focul?!Nu fiți ipocriți, carnea contează.
Cu ce calibru trageți, unde îl puneți și cu ce rezultate?! Eu unul nu trag la gât, 30.06, ca e bucata mea preferata! cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Unde plasați focul?!Nu sunt ipocrit! Carnea nu contează! Cel puțin pentru mine! Am vânat căprior destul re rar, pentru că nu a intrat vreodată în atenția mea. Dar când am făcut-o, a fost exclusiv pentru trofeu.
Căprior am vânat la pândă în zonele de baltă și de terasă, prin zona canalelor de irigație care se aflau în apropierea corpurilor de pădure, ori prin micile livezi din zonă. Primul căprior a fost cu proiectil unic, de la vreo 10 metri, prin adolescență. Iar de atunci am tot avut ocazii să vânez căpriori „la plan”, dar de puține ori m-am încumetat. Toți au fost vânați de aproape și foarte aproape. Pe ultimul l-am vânat în câmp deschis, așteptând să iasă stând într-un canal de irigație plin de buruieni. Cu o carabină cu repetiție în 30.06, pe aparate mecanice. Cartușe Winchester Power Point de 9,7 grame. Țintit, ca întotdeauna, la blat! Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Unde plasați focul?!....tot 30-06.
Ideal ar fi in coloana, dar tre sa ai laser... in blat e mai de siguranta rezultatul tine mult de tipul de glont, daca ne referim la stricaciuni; arma mea e reglata cu Norma Orix, dar si Geco merge aproape la fel.... si e mult mai ieftin in plus! Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: Unde plasați focul?!Nu sunt ipocrit,sunt trăistar,doar carnea mă interesează,nu oasele,oricare ar fi ele.
Și pentru că vânătoarea care îmi place mie este goana la mistreți ce autorizații individuale am avut le-am cam făcut cu 9.3-ul,cu orix de 18.5g...chiar daca de 3 ani n-am mai avut porc pe pușcă eu sunt consecvent și merg săptămânal la vânătoare în sezon. Grija mea când trag e sa nu stric carnea...la ciuta din iarna chiar am întârziat mult focul din motivul asta dar mi-a ieșit lovitura,a intrat orixul pe spinare și a ieșit prin stern,fără nici o expandare....am curățat un pic doar pe lângă coasta ruptă. Acum am luat un țap de selecție,o să-l caut cu 308-ul...sper sa dau de unul gras,altfel nici nu trag. Daca am șanse să-i dau la cap bine,daca nu blat că e sfânt. Mi-ai făcut pofta cu gâtul ăla Laure,am scos o bucată de gât de ciuta să îl fac mâine...
Re: Unde plasați focul?!Pe mine mă interesează ambele, am preparate aproape toate trofeele de căprior, din cele mai slabe am făcut un cuier de agățat hainele.
Trag de obicei în spatele blatului, undeva la a cincea coastă, să aibă și câinele de lucru. Dar trag și la gât cind situația o impune. Folosesc 308, 30-06, 7x65R și alică de 4mm. Caut să lovesc cit mai jos să nu stric spinarea, aia e cireașa de pe tort.
Re: Unde plasați focul?!Pentru carne, valabil la orice animal. Blat, departe de piciorul din fața dar în fața stomacului. Sa ia plămâni dar sa nu ciupească stomacul, un pic mai sus de el și mai în față. Zice bine @mialxx cam pe la a 5, poate chiar mai în spate 2,3 degete.
Dacă ești meșter, merge și cap și baza maxilarului, dacă mergi pe principiul "eu nu mănânc coarne".
Re: Unde plasați focul?!
Cam asa și eu.... O palma în spatele cotului, cât mai perpendicular pe torace., în treimea inferioara a acestuia. Doar dacă e un trofeu bun-bun trag în lung, din fata sau din spate! cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Unde plasați focul?!Intr-adevar, cea mai buna lovitura este cea enuntata mai sus. Pentru carne!
E mortala sigur dar s-ar putea sa cauti un pic dupa el - uzual, lovitura la plamani/inima/vase mari nu pune animalul jos instant daca se foloseste un calibru mic, gen 223, 243 sau varfuri mai legate. Insa faptul ca inima bate dupa incasarea loviturii si ca vase mari sint rupte face ca mare parte din sange sa ajunga in cavitatea toracica sau in iarba. Astfel, pe langa impactul local neglijabil si in parti mai putin importante, obtii carne curata in general, mai putin impregnata cu sange, care trebuie mai putin bibilita la gatit si care e mai gustoasa. La fel de buna dar un pic mai riscanta, este lovitura in fata piciorului din fata, cu cat mai jos, cu atat mai bine. Aparent e stricacioasa rau pentru ca face gauri mari. In realitate e stricat stern si cateva capete de coaste. Dar prinde vasele mari la iesirea din inima cu acelasi efect de exanguinare. E mai riscant pentru ca tinta e mai mica si poti rata. De ranit fara sa recuperezi e mai rar si atunci e doar pielea crestata si se vindeca. 2-3 cm daca prinzi e suficient sa cada definitiv. Daca tragi un pic prea in spate prinzi os mare din picior si e jale. Sigur doboratoare in foc este lovitura la cap, gat la baza capului sau la unirea cu toracele. Glontul prinde sistem nervos central si e jos instant. Dar daca nu prinzi si vase mari sau nu tragi "cu tunul" ca sa-l decapitezi, sangerarea nu e mare si sangele ramane in carne. De acolo il mai scoti dar ramane mult in ficat si de acolo iese tare greu si pierzi o delicatesa: ficatul cald inca fript pe jar. Lovitura drept din fata iar e doboratoare ... dar daca nu poti nimeri gat cam faci varza abdomenul si trebuie eviscerat rapid si spalat bine. O alta lovitura doboratoare, rusinoasa zic unii, dar de preferat decat sa tragi in burta ... sa zicem ca e trofeul vietii, mai face un pas si dispare in padure, e ultima zi alocata, bla-bla, una peste alta te decizi sa tragi riscant ... este cea in sold/bazin - de la baza cozii, oriunde pana-n 20 cm mai in fata, in jumatatea superioara a trunchiului. Glontul prinde oase mari si grele - bazin, articulatia soldului, femur, prinde sistem nervos la terminare, vase mari la terminare, este extrem de socogena si pune animalul jos instant. Chiar daca se mai ridica pe picioarele din fata si-i mai trebuie un foc de gratie (sau, mai barbateste, sa-l privesti in ochi si sa-i tai gatul ... cu avantajul eliminarii sangelui si a unei experiente cu adevarat marcanta) lovitura este de preferat uneia aruncata anapoda "in negru" (preluare de la vanatorile la mistret la goana) care prinde abdomen in plin, greu si urat mortala si cu posibilitate mare de a nu mai recupera. Loviturile in jumatea de sus, de la gat la coada, pun jos animalul pentru ca prind coloana, vase mari dar strica mult si din cele mai bune bucati. La "orizontala, pe blat" e mai usor. Dar cand tragi in unghi mare, fie in lung, fie de sus in jos sau de jos in sus, fie in animalul culcat in iarba, e mult mai greu sa gasesti o linie corecta. Locul unde ajunge glontul pe tinta e usor de gasit dar drumul prin tinta e complet anapoda si foarte greu de intuit. De multe ori presupune "sa tragi unde n-ai vrea, ca sa ajunga unde trebuie"!
Re: Unde plasați focul?!Ciuta de anul asta am făcut-o la prima ieșire cu autorizația in buzunar,la goană de mistreț...m-a pus bătrânul fost paznic pe un vârf și mi-a zis că acolo ies cerbii...la câteva minute după începerea goanei urcau în fugă pe valea de sub mine doua ciute și un sulițar...cu pușcuța la umăr i-am admirat prin Docter,nu as fi tras nicicum daca exista riscul sa sparg mațe,am dat drumul la foc în ultimă instanță,mai avea un pic și sarea pârleazul...nu a marcat deloc 9.3-ul,stăteam ca prostu cu arma epolata și nu înțelegeam ce se întâmplă...după ce s-a terminat goana am coborât pe urmele lor,era sânge mult și când am ajuns aproape de colegul de langa mine m-a strigat că e căzută în fața lui...a trecut orixul printr-o coastă și a ieșit prin stern,gaura de intrare era la fel cu ieșirea dar a luat o artera mare pe la plămâni,a fugit până a rămas fără sânge,cam 100 de metri.
La o astfel de lovitura animalul nu rămâne în foc,cu orice ai trage...dar nici carne nu strici. Lovitura a fost pe la 80 de metri de sus,animalul mă depășise.
Re: Unde plasați focul?!O poza cat o mie de cuvinte!
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Re: Unde plasați focul?!Si pentru mine carnea e importanta, dar daca e un trofeu foarte frumos, prioritate are trofeul.
Daca am posibilitatea sa aleg, plasez focul in spatele piciorului fata, in zona plamanului. Trag cu 243win acum cu geco softpoint. Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
Re: Unde plasați focul?!
La fel procedez si eu in majoritatea cazurilor, cateodata la blat, exceptie cand trag la gat, spre ex, capriorul se afla in grau si doar gatul se vede, si nu am alta varianta. Am tras cu .30-06, incepand de anul viitor, voi trage cu 6.5 Creedmoor. Carnea este valoroasa si buna, evident, insa in momentul in care trebuie sa trag, scopul principal este ca vanatul sa ramana in foc, daca pot in spatele picioarelor (unghiul permite) atunci acolo, daca doar blat, atunci blat. Cert este ca in momentul in care trag, fix la carne nu ma gandesc... CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Re: Unde plasați focul?!La tap, pina in 150m..la gat ...2cm sub cap.
La mistret la cap, pe linia dintre ochi si ureche. In ambele cazuzuri cu o lovitura buna cade nemiscat sau mai sare 2_3m. O ratare....se duce linistit si il impusca altcineva A am uitat ..a aparut o rasa noua de mistret in sudul tarii,cu o pata alba in dreptul inimii. E o deformatie genetica ,venita din bulgaria. Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Re: Unde plasați focul?!Din lateral, trag la blat, în V-ul rasturnat format de omoplat- humerus. Cu 30-06 Geco Plus mi-au cazut toti in foc, inclusiv atunci cand tapul tocmai s-a pus in miscare si a mers putin mai in spate focul (ficat, fara sa ciupesc stomacul).
Oblic din faţă, trag la baza gatului, cade in foc, hemoragie masiva, etc. Oblic din spate a am tras doar o data, era pe final de sezon si stateam cam prost cu timpul, am tras la coloana,pe ideea ca ori pica in foc fără sa sparg stomac,intestine, ori trag peste si se duce linistit. Nu s-a dus , am pierdut doar putin dintr-un muschi.
Re: Unde plasați focul?!
Am obisnuit sa trag la gat, dar nu prea imi place carnea ca se umple de hematoame. Mentionez ca nu il eviscaerez si jupoi imediat ce l-am impuscat ca se umple bena de sange, asa ca prefer o lovitura la plaman/inima chiar daca se rup cateva coaste. Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
Re: Unde plasați focul?!
Stiu ce zici. Am fost cu fimiu la o capra si a tras cu arma mea. Am uitat sa ai zic ca o am pe zero la . 210m (pt sacali si vulpi) si in loc de""sub cranium"" focul sa dus cativa cm Mai sus ,ia expldat mandibula si a lasat sange ca un purcel de craciun. Dar era iarna am agatato de un copac si dupa doua ore (cat am stat dupa primul sacal) nu mai avea sange deloc. 243 varmint Vmax Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Re: Unde plasați focul?!
Si eu tot cu 243 trag la tap si combatere, nu am tras cu vmax, doar cu tipstrike cu ceva ani in urma. Animalul agatat sa se scurga de sange rezolva problemele legate de focul la gat si cap. Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
19 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Vanatoare de caprior Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori |
Publicitate
|