Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 24 Dec 2024, 17:58

Efective caprior

Vanatoarea de trofeu sau de selectie la caprior, la dibuit sau la panda, vanatoarea de caprioara iarna la selectie (subiect greu pentru cei care fac selectia!) Un vanat in principal de "trofeu". Discutii libere despre calibre, tehnici de vanatoare la caprior, cele mai bune chematoare de caprior, inceput de sezon versus perioada alergatului, panda la caprior si calitatea trofeelor.

Moderatori: Ghinda, CCM

Efective caprior

Mesajde CCM pe 17 Mai 2024, 15:39

Se cunoaste in Ro - macar aproximativ - cam care sint efectivele de caprior si mai ales, care e dinamica lor de la an la an? Intreb pt ca avem o gramada de sacali si banuiesc ca influenteaza, in rau presupun, ca in bine nu are cum; aici unde stau eu temporar, Franta, efectivele sint relativ constante - iar sacali nu prea sunt; s-a reintrodus lupul, dar nu sint multi deocamdata si nu cred ca populatia de lupi are impact pe caprior; deocamdata.

Pierdem si capriorul, dupa ce aproape am ramas fara mistreti? macar aia se inmultesc rapid, capra face putini ieduti.
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran
 
Mesaje: 875
Membru din: 10 Mar 2015, 21:13

Re: Efective caprior

Mesajde Sly_Fox pe 17 Mai 2024, 15:55

Eu pot să spun pentru fondul cinegetic la care sunt înscris. Dacă este să mă raportez doar la căpriorii indigeni, de pe acel fond, mai că nu prea aș avea de scris. Asta deoarece fondul s-a transformat radical în ultimii 10 ani. De la un paradis pentru vânători s-a transformat într-un paradis pentru agricultori și industriași. Exista un efectiv foarte bun de căprior, dar agricultura intensivă și construcțiile industriale (parcuri eoliene, stații de transformare și construcția de rețele pentru transportul energiei electrice) au redus mult potențialul cinegetic al fondului. Corpurile de pădure s-au împuținat, livezile au dispărut, pârloagele au dispărut, iar căpriorul a devenit rar. În acest caz factorul antropic și-a spus cuvântul! Speranța mai este la fondurile vecine, care nu sunt bune nici pentru agricultură, deoarece terenurile sunt sărate, nu sunt bune nici pentru construcții industriale, pentru că sunt incluse în zone de protecție pentru gâsca cu gât roșu. Astfel că mai vin căpriori de pe acele fonduri! Cotele pentru fondul nostru sunt: zero sau maxim un căprior selecție și 2-3 femele pe sezon . A fost fond foarte bun pentru căprior, nu mai este! Trebuie căutat în altă parte!
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5752
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Efective caprior

Mesajde proteam pe 17 Mai 2024, 16:33

vezi aici:
https://mmediu.ro/categorie/efective/292
situatia oficiala .
La noi sunt probleme mai ales din cauza rasului, dar efectivele sunt stabile. Nu recoltam femele si tineret (cel putin din 2011 de cand am preluat gestionarea fondului), iar masculi cativa, nu intreaga cota.
In fiecare an ne iau la ture ca nu recoltam intreaga cota, pana acum am scapat.
proteam
Membru activ
 
Mesaje: 106
Membru din: 20 Iul 2015, 11:43

Re: Efective caprior

Mesajde Ghinda pe 17 Mai 2024, 16:39

Fiind asociație, ce vă costă să scrieți autorizații și să dați făcute? Oricum, a lăsa femele în pace este o greșeală. Efectiv optim trebuie să aibă și un sex ratio bun. Ca să ajungă la montă cine trebuie, nu cine prinde.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7828
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Efective caprior

Mesajde proteam pe 17 Mai 2024, 19:50

"Fiind asociație, ce vă costă să scrieți autorizații și să dați făcute?"
Nu suntem asociatie, suntem ocol. Asa ca nu dam recolte din "B1".
Sunt de acord cu sex ratio, dar avem rasi si lupi. Fac ei selectia . In fiecare iarna , cand e zapada mare, gasim urmele ospețelor. Si nu numai iarna.
Si mai avem cateva trecatori unde avem accidente de masina. Ultimul acum vreo 5 zile. Avem un proiect cu ICAS Brasov cu senzori de miscare noaptea si sirene care sa sperie animalele cand sunt masini in apropiere dar sistemele sunt insuficiente.
Eu am o teorie personala: 2 capre si un tap pot sa aibă doi iezi, o capra si un tap nu pot sa aiba decat un ied. Ca urmare avem un efectiv stabil.
proteam
Membru activ
 
Mesaje: 106
Membru din: 20 Iul 2015, 11:43

Re: Efective caprior

Mesajde mialxx pe 17 Mai 2024, 20:44

Aici în Elveția și Germania din cite știu eu, efectivele ideale sunt 1-1, atunci spun biologii că efectivul este sănătos. Noi și încercăm să facem cota 1-1, dar nu reușim în fiecare an.
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 973
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Efective caprior

Mesajde CCM pe 17 Mai 2024, 20:47

@proteam: multumesc pt link!
aveti lupi multi? inseamna ca nu aveti sacali, nu-i asa? pai asta-i o veste excelenta pt sacali!
Lupul este esential pt un ecosistem sanatos, sacalul, dimpotriva.
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran
 
Mesaje: 875
Membru din: 10 Mar 2015, 21:13

Re: Efective caprior

Mesajde CCM pe 17 Mai 2024, 20:48

s-a inmultit asa mult si rasul?
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran
 
Mesaje: 875
Membru din: 10 Mar 2015, 21:13

Re: Efective caprior

Mesajde proteam pe 18 Mai 2024, 08:59

Filmati in ultimele 45 de zile 9 bucati de ras. E drept ca facem evaluarea la carnivore si am pus camerele cu senzor de miscare pe traseele rasilor, ca avem destule filmari cu ursi. Dupa urme evaluez cam 12 bucati, nu am pus la socoteala decat cei care se vad bine, sa poata fi identificati. Noaptea sunt multi, dar nu iti poti da seama care indivizi trec.
Lupi avem 3 haiticuri, cam 14 bucati dupa urmele din iarna, filmati acum doar 4 .
Sacal: am recoltat 2 anul trecut, au o prezenta sporadica, ii auzim mai mult toamna. Personal cred ca vin dupa mistertii care se retrag din lanurile de porumb (cand incepe recoltarea). Nu s-a vazut nici o femela cu pui mici, de aceea presupun ca nu in zona noastra isi fac "veacul", probabil stau in zona de podis.
Peste tot am gasit sex ratio 1:1 (sau 1:1,1 ceea ce e tot aia, dupa parearea mea, efectivele fiind EVALUATE, nu numarate). Dar in perioada in care s-au facut cercetarile in Romania se extrageau si carnivore. Si nu aveau pesta porcina africana sa decimeze efectivele de mistreti. Iar in Elvetia aveti, din cate imi amintesc ca mi-a spus Herve Lethier, doar rasi, asa ca selectia naturala e destul de redusa, trebuie "ajutata".
Nu pretind ca este varianta cea mai buna sa nu recoltezi femele si tineret. Este doar decizia pe care am luat-o, avand in vedere situatia din fondul unde lucrez si cele vecine (si prietene :D ). Din experienta mea, trebuie sa pastram un echilibru si eu asa consider ca e mai bine pentru viitor.
Intr-adevar, anul acesta am vazut un caprior cu un corn normal si unul "sulita", fara nici o raza. Dupa conformatia corpului si cornul normal, nu e tineret. Este tinta noastra nr. 1, sa nu apuce sa se imperecheze. Am avut discutii ca e din cauza ca nu recoltam femelele si apuca toti sa se impercheze. Poate ca da, poate ca nu. O sa vedem. Cred ca trebuie sa fii flexibil, sa tii cont de ce e in teren, iar apoi de teorie.
proteam
Membru activ
 
Mesaje: 106
Membru din: 20 Iul 2015, 11:43


Înapoi la Vanatoare de caprior

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

Publicitate