Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 08 Apr 2025, 12:44
|
|
|
Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .
Moderator: liviur
de Skyler pe 01 Apr 2022, 09:44
Salutare, Pentru ca am reusit sa intru in asociatia in care imi doream sa ajung, dupa lupte seculare care au durat un an, ma vad in pozitia de a cumpara si o carabina. De vreo saptamana citesc 10 ore pe zi forumul, ma hotarasc la o arma, apoi a doua zi dau de noi informatii si imi dau seama ca tot nu stiu ce sa iau, chiar daca intrebarea mea a fost pusa de zeci de ori. Fondurile noastre de vanatoare sunt in zona de munte, iar cote avem pentru mistret, caprior, capra neagra si cerb. Bugetul maxim pe care mi-l permit pentru arma si optica este de 3000 de euro si cel putin pentru doi sau trei ani as vrea sa fie singura achizitie in materie de arme, pentru ca mai am si alte hobby-uri la fel de scumpe care imi afecteaza portofelul  Printre cerinte, stiu ca vreau in mod special doua lucruri, sa fie cu pat de lemn si sa fie usor de intretinut, asa ca m-am uitat mai mult spre carabinele bolt action, dar nu exclud nici semi automatele. Pentru calibru oscilez intre 308W sau 30.06, cred ca s-a spus deja tot ce era de spus despre aceste doua calibre si e destul de clara treaba. La ce m-am uitat pana acum: BROWNING MARAL SF BG FLUTED HC 30.06 S https://www.arw.ro/carabine-bolt-action ... 035080226/MAUSER M12 MAX https://www.arw.ro/carabine-bolt-action ... -max-308w/BROWNING MK3 HUNTER https://www.amis-instinct.ro/produs/bro ... k3-hunter/TIKKA T3X HUNTER https://www.amis-instinct.ro/produs/tikka-t3x-hunter/SAKO 85 HUNTER https://www.amis-instinct.ro/produs/sako-85-hunter/Pentru ca nerabdarea e mare, as prefera sa iau o arma care e deja pe stoc, sa nu astept prea mult dupa ea, autorizatia o sa iasa saptamana viitoare. La Pitesti au un SAKO 85, dar in calibrul 7x64, despre care nu stiu prea multe si armurierul de la mine din zona are si un CZ 550 in 30.06. Voi ce ma sfatuiti?
Beretta 686 Silver Pigeon I 12/76 Sako 85 Bavarian 7x64
-
Skyler
- Membru activ
-
de pipabh pe 01 Apr 2022, 10:03
La mine , ordinea de interes ar fi urmatoarea: BRW Maral, Sako 85 hunter, Tikka T3X hunter semiautomata si M12 nu ma dau deloc, deloc pe spate. Daca mai ai rabdare pana vine BRW Maral e o arma foarte ok. Daca o vrei repede ... Sako 85 Hunter e o alegere perfecta! CAt despre calibru ... e ok!
-
pipabh
- Veteran
-
de laurul pe 01 Apr 2022, 10:06
Tikka de 1200, optica de 1800....
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
-
laurul
- Veteran
-
- Locaţie: Dupa vanat, oriunde!
de Skyler pe 01 Apr 2022, 10:28
Daca as merge pe Tikka, m-as incadra la o luneta Leica 2.5-15x56 https://www.amis-instinct.ro/produs/lun ... -5-15x56i/Iar pentru goana sa iau cu alta ocazie un red dot sau sa merg cu lisa fara optica.
-
Skyler
- Membru activ
-
de geopit pe 01 Apr 2022, 10:49
Mare diferenta intre 30.06 si 7x64 nu este. Personal as merge pe 7x64 fiind un calibru conceput special pentru vanatoare.Poate altii ar prefera 30.06 datorita unei mari varietati de munitie pe piata noastra.
Un alt motiv pentru care as merge pe 7x64 ar fi magazinul, ai spus Pitesti , presupun ca e vorba de Amis. De-a lungul timpului, fara intentia de a supara pe cineva, doar la Amis am simtit o dorinta reala de a ajuta clientul, uneori si fara interes comercial. Orice magazin vrea sa te ajute cand achizitionezi ceva, diferenta se vede in timp cand se elimina partea financiara, in cazul unor eventuale probleme,garantii samd.
Bafta!
-
geopit
- Nou membru
-
de Skyler pe 01 Apr 2022, 11:07
Da, despre Amis e vorba, e magazinul meu de suflet, tot de la ei am luat si bock-ul.
La 7x64 vad ca nu exista varfuri mai grele de 11.5g. Si cei de la Amis mi-au zis ca nu ar trebui sa am nici o problema cu acest calibru. Daca e asa, e destul de inclinata balanta in favoarea Sako. Altfel, cred ca o sa merg pe Tikka.
-
Skyler
- Membru activ
-
de Sly_Fox pe 01 Apr 2022, 11:29
Sako 85 sau CZ-ul 550! Sunt arme pe care te poți baza oriunde, oricând, în orice condiții. Potop, cutremur, asteroid, molimă, furtună, foc, nucleară, ție nu-ți pasă...asta dacă ai Sako sau CZ în casă. 
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de violiv pe 01 Apr 2022, 13:01
Pat de lemn si intretinere usoara nu prea se potrivesc. Plasticul merge cu asta. CZ 550 are un singur dezavantaj - este semnificativ mai grea decat armele moderne. Sako 85 e o arma din aia care te tine o viata. Merita si ultimul leut. Cu atat mai mult cu cat vei ajunge greu sa mai dai de alta. Tikka este, de departe, cea mai reusita dintre armele zise de buget mic. Este alegerea a peste un milion de posesori asa ca nu gresesti cu nimic. Maral este disproportionat de scumpa pentru ce ofera, nu cred ca merita. Ca-i 308, 30-06 sau 7x64 ori dai cu banul ori te impiedici de ce-ti iese in cale. Nu prea gresesti. Daca ai fonduri suficiente nu merita sa te incurci cu cele foarte ieftine. P.S. am vazut ca nu ai pus deloc in discutie piata s-h. Rau faci .... Uite un exemplu: https://www.narmao.ro/blaser-r93-cal-30 ... ant-13060/E in limita bugetului tau, e cu lemn (chiar frumos), e in calibrul dorit, e disponibila, e gata dotata cu optica si nu te vor obliga la schimbari in urmatorii 3 ani. Iar un punct rosu pentru eventuale goane, gasesti si la bani putini ... tot s-h.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de Croco pe 01 Apr 2022, 14:06
Cateva remarci: 1. Ai expus modele! Nu arma ucide, ci proiectilul! Avantaje, dezavantaje si compromisuri! 2. Proiectilul sau tipurile respective (material, greutate, deformare, deformare la diverse distante, calibru, energie cinetica, soc hidrostatic, balistica interna, balistica externa, etc) au o anumita viteza. Sau o definesti ca si cerinta! 3. In functie de proiectil si viteza alegi cartusul. Avantaje, dezavantaje, etc. Tot timpul intrebarea pe care o pui este “De ce?” 4. Apoi alegi arma: in functie de tipul de vanatoare si apoi de cartus. Cand e molima stai adapostit, cand e cutremur nu vanezi, cand … Sa ma ierte colegii, dar toate sunt marketing. Altele conteaza! Nu pretul! Optica de asemenea! Ma scuzati ca am intervenit! Obiceiuri vechi la oameni noi! Sau invers?
-

Croco
- Veteran
-
- Locaţie: Ilfov
de Skyler pe 01 Apr 2022, 14:20
Multumesc pentru raspunsuri. Piata de sh nu o prea cunosc, nu stiam de site-ul narmao, m-am mai uitat doar la rubrica de vanzari de pe forum. Am fost sfatuit de multe ori sa nu iau arma sh daca nu ma pricep, pentru ca risc sa iau ceva defect, iar la optica am citit si aici ca in niciun caz sh, pentru ca e foarte fragila si nu se stie cum a fost tratata pana acum.
Blaser-ul e Blaser, arata fantastic, multumesc pentru link, o sa iau in considerare. Am mai aprofundat astazi subiectul cu 7x64 si mi-a mai crescut increderea in el, asa ca Sako 85 e cu siguranta pe lista.
Atunci, asa avea cam asa pana acum: 1. Sako 85 Hunter 2. Blaser R93 second hand 3. Tikka (daca e pe stoc) 4. CZ 550
@Croco Despre proiectile nu am mai deschis discutia pentru ca s-a cam spus tot ce era de spus pe acest forum, ma interesa doar arma sa fie fiabila si placut de folosit. Tipul de vanatoare o sa fie panda si goana si toate cele 3 calibre am inteles ca se descurca bine pentru ambele . Dar sunt deschis la orice sugestie, daca mi-a scapat cumva ceva. Am nevoie de mai mult de 11.5 g pentru un proiectil?
-
Skyler
- Membru activ
-
de Sly_Fox pe 01 Apr 2022, 14:30
Croco scrie:Cateva remarci: 1. Ai expus modele! Nu arma ucide, ci proiectilul! Avantaje, dezavantaje si compromisuri! 2. Proiectilul sau tipurile respective (material, greutate, deformare, deformare la diverse distante, calibru, energie cinetica, soc hidrostatic, balistica interna, balistica externa, etc) au o anumita viteza. Sau o definesti ca si cerinta! 3. In functie de proiectil si viteza alegi cartusul. Avantaje, dezavantaje, etc. Tot timpul intrebarea pe care o pui este “De ce?” 4. Apoi alegi arma: in functie de tipul de vanatoare si apoi de cartus. Cand e molima stai adapostit, cand e cutremur nu vanezi, cand … Sa ma ierte colegii, dar toate sunt marketing. Altele conteaza! Nu pretul! Optica de asemenea! Ma scuzati ca am intervenit! Obiceiuri vechi la oameni noi! Sau invers? Eu din ce văd, inițiatorul topicului nu are de gând să proiecteze un nou calibru în jurul căruia să construiască o armă, ci vrea să cumpere o armă deja aflată în raft care să fie de uz general, de toate zilele. Ce spui tu este din alt film, altă regie, alți actori, alte decoruri.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de Croco pe 01 Apr 2022, 15:16
Sly_Fox scrie:Eu din ce văd, inițiatorul topicului nu are de gând să proiecteze un nou calibru în jurul căruia să construiască o armă, ci vrea să cumpere o armă deja aflată în raft care să fie de uz general, de toate zilele. Ce spui tu este din alt film, altă regie, alți actori, alte decoruri.
Da, sunt constient. Pentru unii asa este!
-

Croco
- Veteran
-
de Croco pe 01 Apr 2022, 15:21
Skyler scrie:@Croco Despre proiectile nu am mai deschis discutia pentru ca s-a cam spus tot ce era de spus pe acest forum, ma interesa doar arma sa fie fiabila si placut de folosit. Tipul de vanatoare o sa fie panda si goana si toate cele 3 calibre am inteles ca se descurca bine pentru ambele . Dar sunt deschis la orice sugestie, daca mi-a scapat cumva ceva. Am nevoie de mai mult de 11.5 g pentru un proiectil?
Asa este!
-

Croco
- Veteran
-
de ravenstein pe 01 Apr 2022, 17:51
Tikka all day!
12/70 - 12/76 - 20/76 - 308w
-
ravenstein
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj Napoca
de popaliviu pe 01 Apr 2022, 18:20
Dacă vrei optică mai bună, Tikka, iar dacă vrei armă mai bună Sako. Chiar dacă probabil trag identic pentru 98% dintre posesori, finisajele la Sako sunt mai bune, iar la Tikka ai plastic la garda trăgaciului și la trăgaci. Eu zic să îți iei Sako+ lunetă decentă. Și peste ceva timp, când mai economisești bani, poți să îți iei lunetă mai scumpă și mai bună, dar doar dacă nu ești mulțumit de prima achiziție.
12, 16, 9mm, .223, .30-06
-
popaliviu
- Veteran
-
de yoghi pe 01 Apr 2022, 23:26
Blaser merge si sh doar pt ca e blaser?
Daca arma second functioneaza si scoate un grupaj corect..de ce nu second?
Calibru.nici unul din cele alese. Vanazi la munte unde : animalul este mult mai rezistent decat la campie. Cu 308 tau si 3006 daca nu lovesti organe vitale, mistretu, sa nu zic cerbul se mai duc 500m.
Cal.300win e cel mai corect. Face pagube mari indifent de lovitura si distante ,iar la gramaj gasesti intre 11 si 16g. Adica de la tap la cerb fara probleme.
Arme...Steyr,Browning,sau Sako.
Lunete...,swarovki,zeis.smith bender,leupold
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel, Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
-

yoghi
- Veteran
-
- Locaţie: Romania
de Skyler pe 02 Apr 2022, 17:58
Da, Blaser merge doar pentru ca e Blaser, pentru ca e singura sansa sa am unul  Nu intentionez sa 5000 de euro pe o arma prea curand. Despre calibru, 30.06 ajunge cu siguranta, 90% din vanatorii de la noi din asociatie il folosesc si nu au avut animale pierdute, singurul care a patit mai rau a fost unul cu unic din lisa care a retezat piciorul scroafei si a cautat dupa ea 5 km ca sa ii dea lovitura de gratie. Aproape ma hotarasem pe Sako in 7x64, ma gandeam ca nu are ce sa se mai intample, dar a reusit yoghi sa ma faca sa bage iar indoiala. Bun, .300Win e si el pe lista. Ma apuc sa citesc despre el.
-
Skyler
- Membru activ
-
de AXP pe 02 Apr 2022, 18:19
Daca alegi Tikka este o alegere buna, daca alegi Sako este o alegere foarte buna, …, insa in timp, peste o vreme,  …, sansele sunt maxime ca tot la Blaser o sa ajungi …  Ai sansa sa o faci de la bun inceput … 
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
-
AXP
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj
de yoghi pe 02 Apr 2022, 19:48
Skyler scrie:.... Aproape ma hotarasem pe Sako in 7x64, ma gandeam ca nu are ce sa se mai intample, dar a reusit yoghi sa ma faca sa bage iar indoiala. .
Colegu vorbesc din experienta personala. Timp de 10 ani asociatia mea gestiona 3 fonduri de munte .timp in care am folosit 270;308;306;7rem,300win ;9,3 ;375 ; breneke 12 si 20. Am schimbat arme intrucat pe de o parte nu am fost multumit de ""raspunsul"" mistretului sau cerbului si pe de alta parte oricum vroiam sa testez.calibrele. Ex :mistret de campie cu plamanii distrusi sa dus 200m ,aceasi lovitura la munte nea dus 1000m ,la vale binenteles dar sa dus. Mistret cu burta taiata la ses la dus 1000 m ,iar la munte...3munti Si.. faza cu ""colegii nu au avut probleme"" e vanatoreasca.Adica Toate focurile trase de colegii tai au dat peste cap mistretul cand fugea in goana? Aaa la pinda in 40m da sunt de acord pt reusita 90% . Dar totusi asta nu inseamna ca tragand cu 3006 nu vei dobora mistretul....Cerbul in schimb ...ioc. Bafta. PS .Nu uita totusi de Steyr .
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel, Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
-

yoghi
- Veteran
-
- Locaţie: Romania
de Skyler pe 02 Apr 2022, 21:23
Cum fac, cum nu fac, vad eu ca tot inspre doua arme in calibre diferite ma indrept Dupa ce am citit cateva ore despre .300WM, pare intr-adevar calibrul de care am eu nevoie, dar nu calibrul pe care mi-l doresc pentru prima mea carabina, din pricina reculului. Daca asta inseamna ca trebuie sa aman cativa ani vanatoarea la cerb, prefer sa o aman, decat sa regret ca mi-am cumparat o arma cu care imi e frica sa trag. Nu sunt eu chiar firav, am 1.83 si 105kg, dar vad ca multi se plang de reculul de magnum... Sa nu mai zic de urechi, dupa ce le-am distrus cu petarde cand eram mic si cu concerte si cluburi dupa aceea, nu mai pot sa trag nici cu lisa fara antifoane, ca imi tiuie urechile. Multa lume zice ca si 7x64 e suficient pentru tot vanatul din Romania si e un calibru prietenos cu incepatorii. E vreun asterix la treaba asta, am inteles ceva gresit? Va multumesc pentru rabdare si sper ca nu pun intrebari prea prostesti.
-
Skyler
- Membru activ
-
de violiv pe 03 Apr 2022, 09:28
Skyler scrie:Da, Blaser merge doar pentru ca e Blaser, pentru ca e singura sansa sa am unul  Nu intentionez sa 5000 de euro pe o arma prea curand. Despre calibru, 30.06 ajunge cu siguranta, 90% ..... Bun, .300Win e si el pe lista. Ma apuc sa citesc despre el.
Blaser mai merge pentru inca un motiv, motiv pe care cei mai multi il scapa din vedere: cu trecerea anilor vei dori sa incerci si alt calibru, poate mai mic, poate mai mare - odata depasit efortul initial si Blaser-ul in dulap, ai scapat de chinul trecerii printr-o noua alegere a armei, pe de o parte iar pe de alta parte, cu pretul unei carabine modeste ai un calibru nou pe arma cu care esti deja obisnuit .... acelasi pat, tragaci, manevrabilitate. Nu spun ca nu mai exista alta arma pe lume! Nici macar eu nu am doar Blaser in dulap. Doar ca inca nu s-a confirmat in piata ca exista alta care sa ofere tot ce ofera Blaser ... desi multi incearca sa o imite. 300 wm??? Nu intotdeauna mai mare sau mai iute inseamna mai bun. Clasic, definitia lui este "face la 500 m ce face 30-06 la 300 m!" La 25-150 m nu vezi nicio diferenta - mai mari diferente o sa vezi daca folosesti proiectile diferite la 30-06. Daca lovesti prost are exact acelasi efect: prost! Am vreo 4-5 magnum-uri in dulap ... si cam stau degeaba, ca nu le simt nevoia. P.S. @yoghi Ce cartus comercializat pe undeva ai vazut incarcat cu proiectil de 16 g - 250 gr in 300 wm??? Nu spun ca nu exista astfel de proiectile. Dar toate cer un pas al ghinturilor, freebore si lungime a magaziei care nu se gaseste in arme uzuale si, cel putin deocamdata, nimeni nu ofera munitie incarcata cu asa ceva pentru 300 wm. Mai degraba cu grame mai putine decat cele 11 pomenite gasesti munitii. Mai mult de 13-14 g nu prea gasesti in 300.
-
violiv
- Veteran
-
de adisan77ro pe 03 Apr 2022, 18:08
Grea decizie mai ales ptr atunci cand este prima carabina si vedem foarte frecvent situatia in care se doreste de la inceput .300WM (ca e cel mai tare/ cel mai bun dupa gura targului); apoi dupa luarea deciziei bazata pe emotie, frustrarea isi face simtita prezenta iar posesorul devine profund descurajat dupa prima sesiune in poligon, cand constata ca meciul direct cu un magnum poate sadi si oaresce sentiment de teama in a continua cu inca o runda Nu degeaba se spune ca cel mai bine este daca reusesti sa inveti din greselile altora. E si mai ieftin dar e drept ca nu doare atat de tare Armele si calibrele pe care le-ai adus in discutie sunt chiar de bun simt, la fel si parerile exprimate pe seama lor. Ca posesor si utilizator de-a lungul timpului a mare parte din ce ai adus in discutie eu am ramas la Tikka si ulterior la Sako, pe al caror bolt dupa ce pui mana nu cred ca vei mai fi usor multumit de cum vei simti alte modele. Poate sunt putin subiectiv dar mie asta mi-a placut desi sunt cu siguranta si variante mai bune. Bineinteles asta nu este totul si asa cum s-a mai spus calitatea patului, finisajului la Tikka nu e la nivelul suratei mai mari. Chiar si la Sako gasesti modele de plastic de la care te astepti la mai mult si care te pot dezamagi cu "sunetul de gol ", dar gasesti de asemeni si plastic de f buna calitate. Maral..o frumusete daca esti fan al sistemului. De Blaser numai de bine, desi mie nu mi s-a potrivit deloc, dar asta nu inseamna ca nu apreciez calitatea alaturi de celelalte plusuri majore discutate frecvent pe forum, pe care le are fata de competitie. Cred ca e bine sa alegi in functie de ce ti se potriveste nu neaparat prin prisma a ce gasesti disponibil acum la raft. Daca faci vanatoare de goana, deset, etc.. oricat de mult iti place un SAKO 85 cu un lemn superb, nu cred ca e varianta castigatoare sa fi tot stresat sa o feresti de inerentele zgarieturi care vor aparea, dar asta nu inseamna ca nu poti alege un SAKO 85 Black Bear de ex. Daca esti genul meticulos caruia ii pasa de investitiile facute un SAKO 85 cu finisaje de calitate, e dupa cum s-a spus deja o arma ptr o viata. Daca iti place Blaser, ti-l permiti, l-ai incercat si te simti confortabil cu el, cel mai probabil ca e o varianta cu care nu poti da gres si ai la dispozitie de la finisaj de lemn, plastic si pana la piele asortata cu camuflajul hainelor Blaser daca asta te satisface. Daca esti unul mai greu de mana, caruia nu ii pasa de arma pre mult, atunci alege in consecinta. Pe scurt: alege arma in functie de ce ti se potriveste atat ca fire cat si ca tip de vanatoare pe care il practici. Incearca cat mai multe, pune mana pe ele si vezi ce simti. Nu alege doar ptr ceva anume e disponibil acum iar ulterior sa ingrosi randurile anunturilor SH. Cand ai decis ce arma te face fericit, alege un calibru adecvat si mai ales pe care sa il poti si stapani. Nu ajuta cu nimic un magnum tras prost. Si DA, 30,06 gasesti si mai greu de 11gr. Cel putin se gasea HH de la Sako de 14,3gr care mergea impecabil din Tikka/Sako cu pas de 11. Ca Cerbul "nu pica ioc" la .308 as lua-o cu rezerve mai ales cand stiu cativa doborati cu .308 De cautat se poate intampla sa il mai cauti si cu .308 si cu .300wm. Cu timpul am ajuns sa apreciez mai mult un foc pe care sa il poti plasa precis acolo unde doresti in detrimentul unuia mai potent dar imprecis plasat, iar din armele mele pot targe constant si lejer acum in plaja 0,25-0,5 MOA la distante medii de vanatoare si sub 1 MOA la distante care depasesc oricum etica vanatoreasca si la care oricum proiectilului nu ar mai expanda si penetra eficient. Cand am luat Sako l-am luat din raft ptr ca am stiut ca acela il doream si nu am vrut sa mai astept mai bine de jumatate de an ca sa iau unul si cu muzzle break iar ulterior mi-as fi dorit sa fi avut rabdare ca sa fiu impacat deplin. La ultima Tikka am asteptat 9 luni si ma felicit ptr alegere. Ultima arma am comandat-o de anul trecut si deja fabrica a depasit termenul de livrare catre dealer cu 3 luni, insa atata timp cat va fi sa imi ajunga exact ce am cerut, sincer nici nu ma intereseaza ca va ajunge la sfarsitul acestui an de ex. Priveste ansamblul arma-optica-targator ca un singur sistem, asculta parerile altor utilizatori, trece totul prin filtrul gandirii proprii iar apoi in bugetul alocat alege din ceea ce iti place ceva ce sa poti stapani si controla eficient, chiar daca va trebui sa astepti ceva timp ptr asta. Important sa fi fericit ulterior de fiecare data cand o vei folosi si sa nu ai regrete. Spor si alege intelept 
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
-
adisan77ro
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj-Napoca
de adisan77ro pe 03 Apr 2022, 18:25
Skyler scrie:Da, Blaser merge doar pentru ca e Blaser, pentru ca e singura sansa sa am unul  Nu intentionez sa 5000 de euro pe o arma prea curand. Despre calibru, 30.06 ajunge cu siguranta, 90% din vanatorii de la noi din asociatie il folosesc si nu au avut animale pierdute, singurul care a patit mai rau a fost unul cu unic din lisa care a retezat piciorul scroafei si a cautat dupa ea 5 km ca sa ii dea lovitura de gratie. Aproape ma hotarasem pe Sako in 7x64, ma gandeam ca nu are ce sa se mai intample, dar a reusit yoghi sa ma faca sa bage iar indoiala. Bun, .300Win e si el pe lista. Ma apuc sa citesc despre el.
Tot 5km l-ar fi cautat si daca i l-ar fi retezat cu .300WM sau 6,5x55 de ex. Cu ani de zile in urma se discuta pe forum cu privire la efectul doborator al unor calibre si daca nu gresesc unicul din lisa de 12 avea efectul cel mai mare la distanta eficienta de 50m bineinteles. Precis, consistent, repetabil poate fi mai eficient decat puternic dar dificil de plasat precis
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
-
adisan77ro
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj-Napoca
de TudorB pe 03 Apr 2022, 18:45
Va salut,
Sunt destule locuri in tara, unde poti “testa” litermente, atat .300 cat si .30-06. Du te, joaca te 2-3 ore cu ele, nu te costa mai mult de 200 lei, si vei privi cu o “mica” alta perspectiva situatia. Multi dintre noi am avut .300, 9.3 si altele si mai aprige, dar, primul pas, din perspectiva mea, pune mana pe el, invinge ti teama de recul, simtindu l, nu din povestile noastre si alegerea va fi mai usoara.
TudorB
-
TudorB
- Membru important
-
de TudorB pe 03 Apr 2022, 19:15
Si ca sa merg mai departe, cu o propunere, care mi a fost facuta si mie, acum ceva ani, cand vroiam magazie de n + 1….. Cand vei avea ocazia ferma, si sigura, sa tragi la 300+ m,si tu esti cu unul din calibrele de la inceputul topicului, noteaza o pe raboj, ca prima liniuta. Vezi cand vine a doua a, in aceleasi conditii, si apoi, zic sa mergi la magazin sa iei in calcul calibru Magnum. Si… sa nu iti fie ciuda ca ai “ratat” 2 sanse, bem o palonca impreuna. O dau eu!
TudorB
-
TudorB
- Membru important
-
de Zeres Ciprian pe 03 Apr 2022, 19:50
Daca alegi Blaser in calibru magnum trebuie sa ști că, daca cumperi o țeavă de schimb in calibru standard va trebui să schimbi și capul închizător care costa vreo 300 euro. Ținând cont că la magnum nu ai decât calibre mari, in caz că vrei un calibru standard pe a doua țeavă, costul creste cu acei 300 euro. Asta îți spun din experiența. Așadar, eu as alege o armă cu țevi interschimbabile in calibru standard ca la Blaser și as alege un calibru, optica și muniție specifica astfel încât să pot compensa/acoperi gama de vanat cu un alt calibru mai mic. De exemplu, o țeavă in 8x57 sau 9.3 cu luneta de panda/dib+luneta de goana/aimpoint la care voi folosi muniție dedicata și o țeavă de 243 win/223R. Așa aș face eu planul.
-
Zeres Ciprian
- Veteran
-
de AXP pe 03 Apr 2022, 20:39
Am vanat si vanez pe doua fonduri de deal si unul de munte, …, am inceput cu .300WM si dupa o vreme am renuntat la el, si nu din cauza reculului, il gestionam bine si nu simteam nici un deranj la vanatoare (ajuta ca era semiautomata, pat comfortech, …) in poligon dupa 10-15 focuri incepeam sa simt un disconfort … daca in poligon nu ma deranja zgomotul fiindca eram tot timpul cu casti, nu acelasi lucra se intampla la vanatoare, unde nu totdeuna purtam casti, … pur si simplu imi tiuiau urechile cateva zeci de secunde dupa foc, … nu mai spun ce s-a intamplat ca zgomot, cand experimental, am pus si frana de gura, zici ca trageam cu ceva minitun … iar ca efect in animal, pentru distantele uzuale de vanatoare (in cel putin 90% din situatii, sub 200 m) .300WM este complet inutil, face exact acelasi lucru ca si 30.06 sau .308W cu focul plasat unde trebuie si proiectilul adecvat, …, o lovitura prost plasata la goana, are acelasi efect fie ca e cu .300WM, fie cu .375HH, sau 30.06, .308W, toate trec la fel prin burta mistretului sau la fel reteaza piciorul, iar un porc in trei picioare poate alerga cu andrenalina carburant, peste kilometru … iar in cazul cerbului se vaneaza la dibuit dau panda, unde ai timp sa iti pregatesti lovitura si sa o plasezi unde trebuie, … am vazut cerbul cazut exact la fel si din .308W, .30.06, 9,3x62 ca si din .300WM. Cum spunea un coleg mai sus, … .300WM face acelasi lucru la 500m ca si 30.06 la 300m sau .308W la 250m, … acum daca consideri ca este cazul de asemenea distate este decizia ta, altfel, din diferenta de pret la munitie mergi la poligon si te antrenezi. Cum spunea un coleg, dute pune mana pe fiecare, punele in umar, si ai sa vezi tu care ti se potriveste, … Daca alegi Blaser, ai marele avantaj al tevilor interschimbabile, poti avea mai multe tevi, fiecare se imperecheaza cu propia optica. Eu personal, pentru vanatoare, dupa mai multe carabine schimbate, m-am oprit la Blaser, la care folosesc doar calibre standard, deci acelasi cap inchizator, am o teava in 9,3x62, una in .308W si urmeaza sa vina una in 6,5x55, asa pentru distractie in poligon la distante medie spre lunga, …
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
-
AXP
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj
de violiv pe 03 Apr 2022, 20:55
https://www.narmao.ro/carabina-steyr-sa ... ant-12970/Alta oferta buna-buna! Arma are deja proba timpului, aproape ca trage mai bine ca Blaser - cel putin nu este pretentioasa la munitie si trage multe feluri in acelasi loc, este suficient de grea cat sa poti trage un magnum fara efect doborator si pentru tragator, manevrabilitatea este de top, are cam tot ce-si doreste un vanator de la o arma clasica, bla-bla-bla Montura si luneta trebuie altele, astea lasa-le dusmanilor. https://www.narmao.ro/blaser-r93/ant-13241/In aceeasi idee, a calibrului 300 wm. Pret de dumping, nivel superior de finisare. Daca nu vrea sa dea decat pachetul complet si consideri ca 22 hornet nu prea satisface dorintele si cerintele vanatorii de pe la noi .... vorbim si iau eu teava in 22 hornet, ca din asta inca n-am. 
-
violiv
- Veteran
-
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 20 vizitatori