Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Feb 2025, 17:01

WUM pe vanatoare?

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: WUM pe vanatoare?

Mesajde CCM pe 16 Dec 2021, 12:42

Croco scrie:In primul rand, ca sunt mai nestiutor, de ce 7,62x39 este nepotrivit pentru vanatoare?
Si ca sa ajut, eu zic ca e mai bun decat 308win, 30-06, 300wm. Argumente!

... nu vrei sa dezvolti un pic?
Banuiesc ca multa lume ar putea fi interesata de subiect; eu, cel putin, sint.
Merci!
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran

Mesajde violiv pe 16 Dec 2021, 16:38

Cand zici "vanatoare" si pui un cartus cu glont alaturi, 90% din romani gandesc mistret sau mai mare. Ca vulpe, sacal, tap pica si din lisa... :ymdevil:
Si atunci normal ca nu-i bun.
Pe de alta parte, acei cativa care au folosit pe vremuri 7,62x39 tras din wum stiau una si buna: ca alta arma si glont mai bun nu exista pe lume! Ca invatasera in armata ca are efect omorator la 1500 m. Si daca da jos un om atunci va da jos si un porc. Coroborat cu munitia disponibila atunci - 90% fmj - rezultatele au fost catastrofale la vanatoare, mai ales la mistret in goana.

In fapt, exista multe alte specii de vanat pentru care 7,62x39 este bun. Pe hartie si in practica este perfect superpozabil peste vechiul american 30-30 .... si daca nici cu asta nu s-a vanat si nu se vaneaza, sa fim noi sanatosi! (In paranteza fie spus, si pe 30-30 l-a incercat romanul in goana la porc, tras americaneste din lever-action, cu rezultate exact la fel de inconstante).
Cu un proiectil expansiv de 8-9 g, dupa ce-i inveti balistica ceva mai abrupta, 7,62x39 poate fi foarte bun la orice tinta permisa de lege.
Tras din CZ 527 (dar si din wum sau sks) geco sp s-a dovedit si precis si eficient, exact asa cum a fost proiectat si construit - 300 m, tinta cu kilograme ceva mai putine ca ale unui om, daca vrei sa ramana in foc.
Asadar, acolo unde si la ce specii este permis de lege, 7,62x39, chiar tras din platforme AK, cu teava scurta, e la fel de eficient la combatere sau tap ca si verisorii de peste ocean 222 sau 223, mult folositi si la noi.

Arma in sine nu mi se pare cea mai grozava pentru asta. E relativ grea, agati greu optica pe ea, tragaciul e criminal dar daca tii mortis poti vana cu AK la fel de bine si aceleasi animale pe care le-ai vana cu o AR sau cu o Steyr light in 223.

Un fier e doar un fier! Fara mana care sa-l puna in functie nu e nimic. Capul e vinovat pentru ce nu va face suficient de bine, glontul.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Sly_Fox pe 16 Dec 2021, 17:56

violiv scrie:Cand zici "vanatoare" si pui un cartus cu glont alaturi, 90% din romani gandesc mistret sau mai mare. Ca vulpe, sacal, tap pica si din lisa... :ymdevil:
Si atunci normal ca nu-i bun.
Pe de alta parte, acei cativa care au folosit pe vremuri 7,62x39 tras din wum stiau una si buna: ca alta arma si glont mai bun nu exista pe lume! Ca invatasera in armata ca are efect omorator la 1500 m. Si daca da jos un om atunci va da jos si un porc. Coroborat cu munitia disponibila atunci - 90% fmj - rezultatele au fost catastrofale la vanatoare, mai ales la mistret in goana.

Nu erau câțiva, ci majoritatea aveau derivate din AK, cel puțin asta am văzut eu pe unde mergeam. Se zvonise că nu scapă nimic cu alea, că sunt devastatoare, și când se făcea adunarea dimineață ziceai că ești la instruirea trupelor patriotice. Câteva lise cu două țevi, în rest, "patriotice". Iar unele în niciun caz nu erau cu magazie de cinci, de pe undeva au făcut rost de magazii modificate cu capacitate extinsă, ori la comandă, naiba știe. Muniție militară, bineînțeles! FMJ!
Așa, acum să-ți spun rezultatele catastrofale. Am participat la acele vânători și am văzut cum se trăgea. Venea ciurda de mistreți și "patriotul" începea cu scroafa conducătoare și nu se oprea din apăsat trăgaciul până la ultimul. Lua așa în linie, poc, poc, poc, poc, poc, până termina magazia, fără să-i pese dacă primul porc sau al doilea a marcat sau nu focul, oare mai trebuie un foc de grație, nu conta. Ce rămânea, ce nu... ducă-se! Și ăia ducă-se se duceau, se duceau cu durerea și moartea lentă în ei și îi găseam a doua sau a treia zi, când mergeam la pasajele de gâște. Sfârtecați, cu infecții în tot corpul, de se vedea puroiul cum se scurge din ei, unii mergând împleticiți, cu oprire la fiecare doi pași, alții chinuiți de spasme. Și îi găseau și ciobanii, care puneau câinii pe ei pentru a-i sfâșia de vii. N-am vrut să scriu asta pe forum că este dur, am mai discutat vreo două vorbe în privat, dar...
Imaginile astea le țin eu minte și nu au fost OK, de asta am spus ce-am spus, nu de tâmpit și că vreau eu interziceri sau că am eu ceva cu arme, fie ele militare sau civile. Și astea au încetat după ce s-au scos "patrioticele" și nu a mai înscris poliția decât arme cu magazie de două. Ulterior a început să se diversifice și oferta de arme create pentru vânătoare, cu magazii de două, s-au astâmpărat toți, trăgeau atent, cu calibre optime, altă situație.
Și când am spus ce am spus, am luat în considerare și altă chestie, nu a verificat nimeni niciodată cu ce calibre se venea la vânătoare, am văzut inclusiv cu .22 Hornet la goană la mistreț. Poate prin unele părți se verifică, dar prin altele în mod sigur nu se verifică, și dacă una din asta... pentru căprior...hai și la mistreț.
Ca să nu mai dau mesaje private, am scris. În caz că se consideră postare care nu avantajează vânătorii...să o șteargă, dar nu am avut încotro.

Capul este vinovat, sunt de acord, dar nu prea am văzut cucuie pe aceste capete.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde yoghi pe 16 Dec 2021, 18:11

Vechimea in vanatoare si activitatea in domeniu ma gasit in preajma modificarilor facute in 96 cind a fost publicat normele de aplicare ale legii .
AGV de atunci (cine o fi fost la conducere??) A trimis cateva adrese. Catre IGP cu solicitarea interzicerii prin lege a armelor tip geco .motive invocate: energia cinetica a plumbului de 22lr nu poate provoca moartea instantanee a animalului si binenteles folosirea generala la braconaj.(chiar era folosita pe scara larga ca si carabina.
Umc 5,5 costa noua 100$ iar Dragana cam 700$.daca grupa avea 20 de vanatori cel putin 10 aveau geco.)

Apoi AGV aintervenit pt interzicerea armelor Tip AK47 si SKs. Pina in 2001 nu a avut succes cu petitiile la politie. Dar in 2002 Directia Arme din IGP a devenit Serviciu independent si cadrul Directiei de Ordine Publica al carui sef era interesat de o relatie buna cu renumita AGV (pur si simplu a mers pe Mosilor la AGV si a intrebat___""noi suntem noii sefi la Arme cu ce va ajutam"" AGv a zis UF ce bine de cand asteptam ....asta vrem. Si a aparut ordinul de confiscare a Ak urilor. Din cate imi amintesc in jur de 1500 in toata tara(Tot ma gandesc...cine era sef la asociatia fermecata...stiti voi cumva...era un tip asa mic la stat ...un fel de Chak Noris al vanatorii. ....mai gandesc )

Din nou motivatia a fostcu energia mica a cartusului ,faptul ca se foloste incarcatoare cu 30 focuri si ca arma poate deveni automata cu ceva modificari.

Gurile rele ...conducerea fabricii ...ziceau ca motivul interzicerii era refuzul unei sponsorizari catre o asociatie ..renumita .

Sa stiti ca daca acum presa e dusmanul vanatorii ,atunci demult agv a stiut sa o foloseasca pt
a salva vanatoarea de arme militare.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Croco pe 16 Dec 2021, 18:49

CCM scrie:
Croco scrie:In primul rand, ca sunt mai nestiutor, de ce 7,62x39 este nepotrivit pentru vanatoare?

Merci!

Dedicat! Daca aveam bani si traiam altundeva, nu stiu unde… Idei am; stiti cum se numesc oamenii cu idei!
Tatal meu, daca-l intreb despre o scula, prefera sa-mi zica ca nu este buna daca nu face de doua ori mai mult decat ai nevoie! Un cartus adaptat, este cel care are recul mic, descarca energia in animal, are putere de stopaj, moment, adaptat.
Tragerile sunt intre 20-30m, greutatea medie 100kg. O pusca manevrabila, cu teava scurta, adaptata, este necasara.
Stai in Franta! Revenim la cartus! Desi foloseste .312 proiectil, l-as face in .308. Pentru proiectile. Pentru cartoane, as folosi un proiectil flat base pana in 400m, de la Berger, 115 grains. 700-750 m/s. Un tub de la Lapua. Jucarie!!! Chirurgie, cum zice un prieten! Peste as folosi 150 grains, oferta e mai mare!
Pentru vanatoare, viteza nu permite trecerea prin vanat! Reculul permite dublarea rapida a focului, ramanerea pe tinta si usurinta specifica in tras. Varful l-as alege in functie de vanat! Reculul e principalul criteriu! Dar cand se alege un calibru se prefera altele!
In Romania, datorita ofertei, stau diferit lucrurile! Alegerea are la baza criterii de disponibilitate, nu de eficienta!
Ultima oară modificat de Croco pe 16 Dec 2021, 18:56, modificat 1 dată în total.
Croco
Veteran

Locaţie: Ilfov

Mesajde Croco pe 16 Dec 2021, 18:54

Suntem tara, repet, care pedepseste mijlocul, nu faptiutorul!
Din ciclul daca taceai filosof ramaneai!
Cocluzie: puteam foarte bine sa indeplinim functia de presedinte AGVPS! Gandim la fel!
Croco
Veteran

Mesajde zeb stump pe 16 Dec 2021, 19:49

@ yoghi:
Nu am vrut sa spun, dar daca ai amintit, se transforma cu FOARTE mici modificari in arma automata...Cel putin unde vanz eu, toti cunosteau cate un nene care lucra la fabrica de ”masini de cusut” si care iti arata cat e de simplu...
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde zeb stump pe 16 Dec 2021, 19:55

Daca tot vorbim de interdictii, e un zvon ca se pregateste modificarea conditiilor pentru poligoane, intr-un mod in care va fi jale pt tirul cu glont...Multe vor functiona numai cu sant de 100 m pt reglat/verificat optica...Sper sa fie doar asa, un zvon...
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde yoghi pe 16 Dec 2021, 20:10

Zvonul despre transformare era doar zvon. Pt a fi transformate era / este nevoie in plus (si nu in minus cum zice lumea)de un bolt,o parghie si un alt arc de armare ,(de la tragaci)de alta forma, plus priceperea de a le pozitiona in noua forma.

Zvonul cu poligonul este maivechi si intradevar exista noi reguli de constructie, cu unghiuri si inaltimi deja stabilite.

Sunt niste PDF.nu stiu sa le pun.
Dami mesaj cu nr tau si iti trimit.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde CCM pe 16 Dec 2021, 20:21

Numai asa ca idee, ca tot am facut publicitate GIGN (extrem de meritata dealtfel, sint niste oameni incredibili... si prost platiti in plus)
Una din ultimile lor dotari este CZ Bren2 in calibrul ... ei, ai ghicit, 7,62x39!
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 16 Dec 2021, 20:35

Croco scrie:Suntem tara, repet, care pedepseste mijlocul, nu faptiutorul!
Din ciclul daca taceai filosof ramaneai!
Cocluzie: puteam foarte bine sa indeplinim functia de presedinte AGVPS! Gandim la fel!

Aici, m-ai cam pierdut, cu a doua linie...
Cu ultima sint de acord: cred ca (aproape) oricine ar face cam la fel de bine in functia respectiva.
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 16 Dec 2021, 20:40

Croco scrie:
CCM scrie:

Merci!

Dedicat! Daca aveam bani si traiam altundeva, nu stiu unde… Idei am; stiti cum se numesc oamenii cu idei!
Tatal meu, daca-l intreb despre o scula, prefera sa-mi zica ca nu este buna daca nu face de doua ori mai mult decat ai nevoie! Un cartus adaptat, este cel care are recul mic, descarca energia in animal, are putere de stopaj, moment, adaptat.
Tragerile sunt intre 20-30m, greutatea medie 100kg. O pusca manevrabila, cu teava scurta, adaptata, este necasara.
Stai in Franta! Revenim la cartus! Desi foloseste .312 proiectil, l-as face in .308. Pentru proiectile. Pentru cartoane, as folosi un proiectil flat base pana in 400m, de la Berger, 115 grains. 700-750 m/s. Un tub de la Lapua. Jucarie!!! Chirurgie, cum zice un prieten! Peste as folosi 150 grains, oferta e mai mare!
Pentru vanatoare, viteza nu permite trecerea prin vanat! Reculul permite dublarea rapida a focului, ramanerea pe tinta si usurinta specifica in tras. Varful l-as alege in functie de vanat! Reculul e principalul criteriu! Dar cand se alege un calibru se prefera altele!
In Romania, datorita ofertei, stau diferit lucrurile! Alegerea are la baza criterii de disponibilitate, nu de eficienta!

Absolut de acord; reculul ar trebui sa fie principalul criteriu; nu e..
Da' stiu ca scrii scurt de tot, la viteza cu care gandesti tu! Trebuie sa te descifreze un pic ala care citeste...
Merge!
CCM
Veteran

Mesajde CCM pe 16 Dec 2021, 20:49

...diferentele balistice intre diferitele .308/ 7,62 mm (care sint de fapt 7,82 - samd) sint fix zero dpdv vanatoare, si nu vorbim de goana la 30m, ci pana la 150-200m;
Atata doar ca celebrul Daea Petre (ministrul!-cine l-a pus ministru a gresit un pic) inca mai buchiseste printre manuale, daca nu a avut consilieri competenti... na! tre sa se lamureasca personal! si nu merge!!
CCM
Veteran

Mesajde popaliviu pe 16 Dec 2021, 20:51

zeb stump scrie:@ yoghi:
Nu am vrut sa spun, dar daca ai amintit, se transforma cu FOARTE mici modificari in arma automata...Cel putin unde vanz eu, toti cunosteau cate un nene care lucra la fabrica de ”masini de cusut” si care iti arata cat e de simplu...

De ce ar vrea cineva pentru vânătoare armă automată? :-? Poate de război, în cazul în care eram invadați! x_x
12, 16, 9mm, .30-06
popaliviu
Veteran

Mesajde dtdpuu pe 16 Dec 2021, 21:06

Tehnic a raspuns violiv si nu o sa mai adaug multe. O sa comentez de situatia de aici si experienta mea (cred ca sint unul din putinii care am vinat cu 7.62 x39 de pe forum).

Asadar in SUA dupa cum era de asteptat e reglementat calibrul si nu arma pentru un vinat (cu unele restrectii de capacitate de magazie in unele state). Cum a spus violiv 7.62x39 e energetic cam pe la 30-30 dar cu gloante usoare (cele comune in care se gaseste 95% din munitie) are penetratie mai slaba decit 30-30 care de regula e incarcat cu gloante mai grele. Este totusi ok la limita si asa. Majoritatea munitiei este FMJ aici deci lumea nu o foloseste la vinatoare, dar exista si hollow point si soft point. Soft point este mai greu...cca 10g si e potrivit la vinatoare de capra (energie in jur de 2100 Joules) si se poate folosi cu succes pe aceeasi distante pe care se foloseste 30-30...sau un pic mai scurte. 7.6x39 este mai mai slab energetic decit 308 (cca 55% din energia 308) si evident si mai departe de 3006 si 300WM. Practic cred ca este un calibru acceptabil pentru capra adica vinat pina pe la 80-70kg, nu foarte rezistent la foc in limita +/- 150m. De mentionat ca aici caprele sint mai mari decit capriorul de Romania, o capra tipica de Michigan este pe la 50-60kg. Nu cred ca este un calibru de mistret de Romania, un vinat mai mare, masiv si rezistent.

Personal am vinat cu 7.62x39 (arma SKS) ca si...o provocare de a vina pe catare si inaltator. Am folosit un proiectil hollow point care am crezut ca se expandeaza...dar nu s-a expandat. Asadar am folosit munitia nepotrivita in ambele cazuri. Primul vinat a fost un mistret la 50m cu o lovitura inima+picior si a cazut in foc. Al doilea vinat a fost o capra cu o lovitura imperfecta (sau poate ca nu a fost chiar asa de rea, nu stiu) la 30 m, si am pierdut-o. Personal nu voi mai folosi 7.62x39 pentru vinatoare decit cu glont soft point de 10g..care nu le am inca.

Multumesc CristianC
dtdpuu
Veteran

Locaţie: Michigan, USA

Mesajde dtdpuu pe 16 Dec 2021, 21:09

...era sa uit, referitor la interdictie, cum am spus mai sus nu mi se pare ca problema are de a face cu armele militare. Problema este aplicarea legii si regulamentelor existente si aplicarea/inasprirea pedepsei....dar imi dau si eu ca parerea nu sint mijlocul problemei.

CristianC
dtdpuu
Veteran

Mesajde Ghinda pe 16 Dec 2021, 21:44

Deci agvps a militat împotriva vânătorilor. Nu pentru! Huo! La oase!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Croco pe 16 Dec 2021, 23:30

Aproape ca am varsat o lacrima! Cuvinte imagini, scene terifiante, ca in puiul lui Bratescu Voinesti sau caprioara lui Labis! Serios!
Armde fara suflet, trageau singure cu munitia nepotrivita! Bine ca le-au interzis, nu mai au ce sa caute la vanatoare!
Tovarasii, s-au reprofilat! In loc de semiautomatele militare, acum aveau semiautomate de vanatoare. Nimeni nu-i intreba nimic! Aveau voie! Era legal! Nu mai exista surplus, aveau soft point-uri acum! Si stii de ce? Pentru ca nu faceau diferenta intre ele. Sunt lipsiti total, peste 99% dintre noii vanatori, de cultura armelor. Daca stie o mana de oameni din tara aceasta sa aleaga proiectilul, viteza si diametrul potivite! Si stiti de ce? Pentru ca accesul la arme este foarte ingradit! FMJ - urile erau accesibile, si ca pret si ca numar; din cauza aceasta erau asa de folosite! Suntem o societate care prefera cantitatea, nu calitatea!
Nu am vazut o intrebare, din 2006 pana acum, de la un vanator nou, legata de proiectile! Numai calibre, universalitate si putere! Nu e vina lor! Nu au de unde sa invete! Daca le spui ca trebuie interzise pustile semiautomate militare ca sunt niste tampiti cei care trag cu ele, ne meritam soarta!
Slyfox, ce ai facut cand ai vazut asa ceva? Iti spune oricine, nu patrioticele erau de vina, ci patriotii! La fel ca si Selaru, nu ati putut decat sa interziceti armele! Bucurie mare! Daca se fura motorina cu furtunul interziceti furtunele! Desteapta miscare!
La fel s-a procedat in mai multe cazuri! Bine ca s-au scos! Sa va duceti cu arcul la vanatoare! Sa nu va plangeti ca va meritati soarta!
Lasand la o parte patosul, patetismul unor postari este evident! Dezvoltarea societatii, a stiintei si tehnicii, se vad si in vanatoare. Nu mai mergem cu teava lisa, ci cu night vision, termale si masini puternice! Ori ne schimbam ori stam acasa!
Croco
Veteran

Mesajde Croco pe 16 Dec 2021, 23:45

Cine vorbeste de gestionare cinegetica e ca un caine care latra la luna! Lucrurile au evoluat atat de repede incat si cei care au vrut sa faca ceva au fost depasiti! Ideal ar fi sa Invatam din greselile altora; se pare ca nici din ale noastre nu putem!
Croco
Veteran

Mesajde Croco pe 16 Dec 2021, 23:51

#ccm
Era vorba despre altceva si altcineva. Cateodata nici eu nu ma inteleg. Incerc sa fiu specific.
#dtdpuu
Sa ajungi intr-o tara si sa gandesti ca acasa e ceva! Privind un cartus prin ceea ce gasesti in magazin te limitezi, tu insuti te ingradesti. Traiesti in tara wildcat-urilor si te referi la ce este in Romania! Sau doar te referi?
Croco
Veteran

Mesajde violiv pe 17 Dec 2021, 00:01

Apropo, ca amintea cineva mai sus ca unul din motivele interzicerii a fost "energia mica" ..
Nici vorba. Motivatia scrisa negru pe alb, in ordin, este ca are energie PREA MARE!!!! Atat de idioti au fost .... si mai sint inca! Asta-i partea cea mai proasta.
De cate ori, de atunci, nu s-a repetat povestea?!
O scurta trecere in revista:
- au aparut in magazine pompe cu pat normal dar care se demonta usor si se inlocuia cu unul tip pistol. S-au vandut legal. S-au interzis ilegal prin articol in "norme" nu prin lege ... ilegal pentru ca exista o lege care zice ca normele de aplicare n-au voie sa schimbe legea, nici sa o "inmulteasca"
- 50 bmg - a fost suficient sa apara DOUA astfel de arme in Ro, cu care nu stiu daca s-au tras 50 cartuse, niciunul la vanatoare, pentru ca vestitul prim-vanator mai sus amintit sa scrie articole pline de balbe in revista "noastra" impotriva lui. Si gata interdictia.
- magazii de 10-5-2, reductoare, limitatoare fixe, bla-bla
- amortizoare de sunet
- "ochitoare pe principiul laser"
- iluminarea tintei
- ochitoare care vad noaptea
- orar zilnic de vanatoare
Ca sa nu uitam - "soimi", "ogari", arc, arbaleta si cate si mai cate...cota la migratoare, ca tot doare rau acum.
Asa vanatori care sa-si bata singuri cuie in talpa nu visau nici cei mai vajnici ecologisti....

Ce nu i-a trecut politiei prin cap i-a trecut AGVPS-ului si invers pana au ajuns sa se concureze care scot mai multe interdictii.

Eu tot ma intreb: cum mama ma-sii de mai multi vanatori ca acum vanau mai mult (si mai corect, macar pentru faptul ca nu aveau atatea legi ingraditoare) inainte de "89???? Cum dracu puteau face asta fara sa fie dusi de manuta de atatea minti luminate????
Dupa mine, exista un singur raspuns: odata cu trecerea timpului ne-am tampit de tot!
Si atunci e clar ca ne meritam soarta!
violiv
Veteran

Mesajde dtdpuu pe 17 Dec 2021, 05:39

Croco scrie:#dtdpuu
Sa ajungi intr-o tara si sa gandesti ca acasa e ceva! Privind un cartus prin ceea ce gasesti in magazin te limitezi, tu insuti te ingradesti. Traiesti in tara wildcat-urilor si te referi la ce este in Romania! Sau doar te referi?

Nu inteleg foarte bine intrebarea ta, dar cred ca in principiu sintem de acord (imi place exemplul cu furtunul). Am increcat doar sa expun experienta mea si sa imi dau cu parerea in rezolovarea problemei la radacina, ca se poate aplica in Ro, sau nu...nu stiu. Cred ca in Ro problema e mult mai mare si are de-a face cu intregul legalo-exectuor...care nu prea functioneaza.

CristianC
dtdpuu
Veteran

Mesajde dtdpuu pe 17 Dec 2021, 05:49

violiv scrie:.....
Eu tot ma intreb: cum mama ma-sii de mai multi vanatori ca acum vanau mai mult (si mai corect, macar pentru faptul ca nu aveau atatea legi ingraditoare) inainte de "89???? Cum dracu puteau face asta fara sa fie dusi de manuta de atatea minti luminate????
Dupa mine, exista un singur raspuns: odata cu trecerea timpului ne-am tampit de tot!

In opinia mea raspunsul este FRICA, legea se aplica, durea si avea implicatii de lunga durata. Doamne fereste sa spun ca era mai bine inainte ca NU ERA. Dar FRICA impune ordine si te face sa gindesti "oare nu incalc legea?" versus de ce se intimpla acum cind lumea gindeste "oare cum pot sa fentez legea?" sau "oare daca ma prinde patetesc ceva?"

CristianC
dtdpuu
Veteran

Mesajde Croco pe 17 Dec 2021, 08:51

dtdpuu scrie:Nu inteleg foarte bine intrebarea ta, dar cred ca in principiu sintem de acord (imi place exemplul cu furtunul). Am increcat doar sa expun experienta mea si sa imi dau cu parerea in rezolovarea problemei la radacina, ca se poate aplica in Ro, sau nu...nu stiu. Cred ca in Ro problema e mult mai mare si are de-a face cu intregul legalo-exectuor...care nu prea functioneaza.

CristianC

Faptul ca traiesti in SUA reprezinta o resursa foarte importanta pentru noi, pentru acest forum! Noi suntem in formare! Nu a trebuit sa ne integram intr-un sistem, ni l-am creat singuri. Unii au furat startul! Prost sunt eu , care am crezut in corectitudine!
Pe scurt, ca aberez prea mult: noi trebuie sa invatam de la tine nu tu de la noi! Ai o lume noua, si la propriu si la figurat, si avem multe de aprofundat! Invata-ne!
Croco
Veteran

Mesajde violiv pe 17 Dec 2021, 09:30

dtdpuu scrie:

In opinia mea raspunsul este FRICA, legea se aplica, durea si avea implicatii de lunga durata. Doamne fereste sa spun ca era mai bine inainte ca NU ERA. Dar FRICA impune ordine si te face sa gindesti "oare nu incalc legea?" versus de ce se intimpla acum cind lumea gindeste "oare cum pot sa fentez legea?" sau "oare daca ma prinde patetesc ceva?"

CristianC

Asta e valabil peste tot, nu numai la noi.
C-asa a fost soarta, m-am plimbat prin Germania in "92 apoi am mai trecut o data la 25 ani distanta.
Mai tot din ce admirasem in "92, ordine, curatenie, birocratie minimala si super-eficienta, politete (chiar daca rece), expresia oamenilor pe strada ... sint pe cale de disparitie. In "92 imi povestea un neamt: nu sintem cu bimic mai destepti decat alte neamuri, sintem doar mult mai bine tinuti in frau; pedepsele sint aspre, lungi si cu implicatii multe asa ca numeni nu se gandeste sa nu plateasca parcarea, sa parcheze pe iarba, sa fure un stergator sau oglinda de masina, sa depaseasca viteza,!sa nu-si plateasca o luna chiria sau impozitul. Odata cu "imblanzirea" regimului si cu inmultirea nespalatilor (la propriu si figurat) s-a dus naibii tot in mai putin de o generatie.

In teorie pare frumos ca sa previi e mai usor decat sa pedepsesti. Doar ca, de vreo 15.000 de ani incoace practica a demonstrat ca cea mai buna preventie este frica de pedeapsa nu introducerea in legi a tot felul de restrictii....si pe care nu le respecta nimeni pentru ca sanctiunile sint minimale sau usor eludabile. Ce vorbim noi de pedepsirea braconajului intr-o tara in care omori oameni pe strada si esti pedepsit cu o "dojana parinteasca" cu suspendare???
violiv
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 17 Dec 2021, 10:27

violiv scrie:Ce vorbim noi de pedepsirea braconajului intr-o tara in care omori oameni pe strada si esti pedepsit cu o "dojana parinteasca" cu suspendare???

Și uite așa s-a ajuns la concluzia pe care am exprimat-o eu și pentru care am fost zoit și ironizat. Pedepsește idiotul, s-a spus! Să fie normalitate! Este chiar așa de greu?
Măi, ce să spun, cu o dojană părintească tot sunt pedepsiți, întradevăr.

Croco scrie:Aproape ca am varsat o lacrima! Cuvinte imagini, scene terifiante, ca in puiul lui Bratescu Voinesti sau caprioara lui Labis! Serios!
Armde fara suflet, trageau singure cu munitia nepotrivita! Bine ca le-au interzis, nu mai au ce sa caute la vanatoare!

Cu ironii de acest fel nici nu o să înțelegi nimic și nici nu o să ajuți pe nimeni niciodată cu nimic. Nici imboldul ăsta de genul: să facem, gata, lumea nouă de mâine, construim, asta fără să te uiți dacă ai vreo piuliță sau vreo șaibă în buzunar, nu va ajuta la nimic. Ai spirit întreprinzător, vrei să faci, vrei să repari, să îndrepți, asigură-te întâi că ai materia primă și unelte potrivite.
Croco scrie:Pe scurt, ca aberez prea mult: noi trebuie sa invatam de la tine nu tu de la noi! Ai o lume noua, si la propriu si la figurat, si avem multe de aprofundat! Invata-ne!

A fost lume nouă din momentul în care a fost zărită de către observatorul plasat în "cuibul de cioară" și până când a descălecat Columb de pe catargul corăbiei pentru a pune piciorul, moment în care s-a învechit instantaneu.
Cât privește îndemnul învată-ne...! Eu mă gândeam că ești autodidact în primul rând, asta mi-a fost prima impresie, dar m-am înșelat. Dacă nu ești în primul rând autodidact, de abia ulterior acumulând cât mai multe informații de pe unde poți și de la cine poți, se va întâmpla ca la clasele primare în comunism, atunci când ieșeau în față strălucind elevii "cu sete de cultură". După ce învățau papagalicește ce l-i se băga în cap, când se striga catalogul și ajungeau la ei, le lua minute bune să-și dea seama că au fost strigați la catalog. Ulterior i-am văzut, nu realizau decât faptul că este un drum pe care trebuiau să calce, nu au mai realizat niciodată că există și șanțuri, iar dincolo de șanțuri o întreagă lume, neasfaltată, nepietruită, pe unde trebuie să mergi în cizme nu în botoșei cu ciucurei.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Croco pe 17 Dec 2021, 11:48

#slyfox
Asa este! Ai dreptate!
Croco
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 17 Dec 2021, 12:37

Croco scrie:#slyfox
Asa este! Ai dreptate!

Jocul acesta denumit "bine, ai dreptate", l-am jucat și eu, stai liniștit. L-a jucat toată lumea, fie că s-a săturat și vrea să iasă dintr-o polemică, fie pentru a arăta că...uite, eu renunț, nu am cu cine!
În privința dreptății...eu am dreptate, tu ai dreptate, toți avem dreptate în felul nostru, dar să nu uităm că o întreagă societate ante '47 a sfârșit în canale și închisori cu dreptatea în buzunar. O nouă dreptate a fost impusă, iar efectele ei se văd până în ziua de astăzi!
Sly_Fox
Veteran

Mesajde tehărău pe 17 Dec 2021, 14:25

Dragi tovarasi si preteni! Nu uitati ca o opinie e o parere si atat. Ca e aceeasi ca a altuia sau exact contrara, tot o o vorba-n vant ramane! Daca ai cum s-o pui in aplicare, daca vorbim de un text ce va fi publicat intr-un proiect de lege, aia-i altceva si merita osteneala. Merita sustinere si lupta cu pungi (cu apa, ca oameni suntem). Dar asa??!

Itic si Strul merg la rabin cu o galceava. Explica Itic ce are pe suflet. Rabinul:
- Itic, tu ai dreptate!
Ii vine randul si lui Strul, argumenteaza ala si contrazice tot ce a zis Itic. Rabinul:
- Strul, tu ai dreptate!
Tuterul se pronunta ca (Petre Tutea, Tzutzer), ala de sta in spatele rabinului si ii da dreptate, se vede nevoit sa intervina: Rabine, i-ai dat dreptate si lui Itic si lui Strul, asa ceva nu se poate! Rabinul:
- Ma, si tu ai dreptate!...
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde dtdpuu pe 17 Dec 2021, 17:22

violiv scrie:
dtdpuu scrie:

CristianC

Asta e valabil peste tot, nu numai la noi.
C-asa a fost soarta, m-am plimbat prin Germania in "92 apoi am mai trecut o data la 25 ani distanta.
Mai tot din ce admirasem in "92, ordine, curatenie, birocratie minimala si super-eficienta, politete (chiar daca rece), expresia oamenilor pe strada ... sint pe cale de disparitie. In "92 imi povestea un neamt: nu sintem cu bimic mai destepti decat alte neamuri, sintem doar mult mai bine tinuti in frau; pedepsele sint aspre, lungi si cu implicatii multe asa ca numeni nu se gandeste sa nu plateasca parcarea, sa parcheze pe iarba, sa fure un stergator sau oglinda de masina, sa depaseasca viteza,!sa nu-si plateasca o luna chiria sau impozitul. Odata cu "imblanzirea" regimului si cu inmultirea nespalatilor (la propriu si figurat) s-a dus naibii tot in mai putin de o generatie.

In teorie pare frumos ca sa previi e mai usor decat sa pedepsesti. Doar ca, de vreo 15.000 de ani incoace practica a demonstrat ca cea mai buna preventie este frica de pedeapsa nu introducerea in legi a tot felul de restrictii....si pe care nu le respecta nimeni pentru ca sanctiunile sint minimale sau usor eludabile. Ce vorbim noi de pedepsirea braconajului intr-o tara in care omori oameni pe strada si esti pedepsit cu o "dojana parinteasca" cu suspendare???

Am vrut sa sa scriu dar si aici functioneaza FRICA, legile si regulamentele sint legi si se aplica. Insa cred ca mai este un aspect, legile, cel putin astea lumesti de care ne pasa noua, sint relativ normale si fac sens, sint relativ usor si clar de respectat. Cind spun ca sint normale, adica iti dau access la ce consider ca e normal si nu te bate gindul sa o incalci ca sa ai access, de ce sa te complici. In cazul de fata la vinatoare de capra...militare daca vrei...sau nobile daca nu vrei militare..sau scumpe..sau ieftine..sau lisa daca face sens. Asadar cred ca pentru SUA (ca si pentru Germania) cred ca e un amestec de FRICA imreuna ca libertatea de a face lucrurile normal....in sfirsit incep sa alunecam pe o pant socio-filozofica. Ma opresc aici :D

Multumesc,
CristianC
dtdpuu
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont