ravenstein scrie:https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b147&an_cls=2021
Multumim!
Sezonul 2021-2022
83 mesaje • Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Re: Sezonul 2021-2022
Multumim!
Re: Sezonul 2021-2022Daca tot le descarc eu, pun textele si aicipentru usurinta lecturarii lor:
Re: Sezonul 2021-2022EXPUNERE DE MOTIVE
la propunerea legislativă privind modifcarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006 1. Practica europeană nu prevede o limitare a vânării păsărilor migratoare admire la vânătoare. Acest lucre demoflstrează că nu este nevoie de cote de recoltă la păsări migratoare a căror populaţie este stabila sae Îfl creştere. Legislaţia naţională transpune prevederile comunitare Îfl ceea ce privete stabilirea unui sistem de protecţie (Directiva Păsări —art. 5) Si a mijloacelor şi metodelor de vânătoare pentru~ aceste specii (Directiva 92/43/CEE a Coflsiliului privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de fauflă şi floră sălbaticăAnexa VI). Directiva Păsări precizează următoarele: „Datorită efectivului populaţiei, a distribuţiei geografice şi a ratei de reproducere pe îfltreg teritoriul Comunităţii, anumite specii pot face obiectul vânătorii, ceea ce constituie un tip acceptabil de exploatare, Îfl măsura în care se stabilesc şi se respectă anumite lirnite, astfel de acţiuni de vânătoare trebuind să fie compatibile cu menţinerea populaţiei din . speciile respective la un nivel satisfâcător. ((Directiva Păsări pct. 10 preambul )" Metodologia de stabilire a cotelor de recoltă la aceste specii migratoare nu se poate face în baza unor studii anuale privind efectivele existents pe teritoriul ţării, aşa cum este cazul speciilor sedentare. Esenţial de reţinut este faptul că Ghidul de Vânătoare, elaborat de CE pentru punerea Îfl aplicare a Directivei Păsări, stabile~te pentru statele IJE metodologia de calcul a cotelor de recoltă, în conformitate cu art. 9 din Directiva Păsări, care este respectată întocmai de ţările comunitare la stabilirea cotelor de recoltă pentru aceste specii. În mod concret, Ghidul precizat prevede: „3.5.34 În vederea determinării unei cifre exacte a acestui prag, sunt posibile două abordări: - cifra trebuie să fie mult mai mică, de eel puffin un ordin de mărime, decât cifrele caracteristice pentru prelevările efectuate în conformitate cu articolul 7. O cifră de 1% îndeplineşte această condiţie. - prelevarea trebuie să aibă un efect neglijabil asupra dinamicii populaţiei speciilor în cauză. O cifră de 1% sau mai puffin îndeplineşte această condiţie deoarece parametrii dinamicii populaţiei Bunt rareori cunoscuţi cu o precizie de mai puffin de un punct de filiaţie, iar o prelevare de păsări mai mică de 1% poate fi ignorată în modelele matematice. Mai ad~ugăm faptul că jurisprudenţa în materie confirmă justeţea acestui mod de calcul.” 2. Directiva Păsări - Articolul 7 - (1) Datorită efectivului populaţiei, a distribuţiei geografice şi a ratei de reproducere pe întreg teritoriul Comunităţii, speciile menţionate în anexa II pot face obiectul vânătorii în cadrul legislaţiei nationale. Totodată, Directiva recunoaŞte pe deplin legitimitatea vânătorii de păsări sălbatice ca o forma de utilizare durabilă şi ca o activitate care oferă avantaje sociale, culturale,economice şi de mediu considerabile în diferite regiuni ale Uniunii Europene. Aceasta este limitată la anumite specii, enumerate in directive, care se regăsesc şi în legislaţia naţională. Legislaţia europeană nu prevede o. metodologie tiinţifică pentru evaluarea speciilor de păsări migratoare care să se desfăoare pe teritoriile statelor membre si nici pentru stabilirea mărimii cotelor de recoltă. 3. Stadiul protecţiei speciilor admire la vânătoare conform Legii 407/2006 este prezentată conform listei roşii a speciilor IUCN, la locurile de cuibărire, iar majoritatea (cu excepţia becaţina mică şi cioara grivă sudică), runt clasate în categoric LC =least concern (fără grijă) Modul de stabilire a cotelor de recolta pentru speciile de păsări migratoare în spaţiul comunitare se face luând in considerare tendinţa populaţiilor acestor specii la nivel european, prezentata pe site-ul International Union for Conservation of Nature (IUCN), precum şi cotele de recoltă realizate în anii precedenţi. 4. Tendinţa populaţiilor speciilor de păsări admise la vânătoare din Anexa B ia Legea 407/2006, este conform iistei IUCN una îń creştere, ştabilă sau necunoscută. Valorile numerice ale efectivelor speciilor migratoare pot varia periodic, în creştere sau descretere, în acest ultim caz fără a periclita existenţa popuiaţiiior, iar printre cauzele principale se numără agricultura, fragmentarea habitatelor, deertificarea şi nicidecum .vânătoarea reglementată pentru asigurarea sustenabilitătii. 5. În perioada de stagiat~ră, candidatul, conform reglementărilor subsidiare Legii 407/2006, trebuie să întreprindă maxim 7 acţiuni (3 acţiuni de participare la vânătoare, 2 acţiuni de gospodărire fond cinegetic, 1 acţiune de vizionare fond cinegetic şi o acţiune de mânuire aYma de vânătoare, fără muniţie). În concluzie, practicantul are nevoie de numai 7 zile pentru realizarea stagiului, pe iângă depunerea unor alte documente (fiă medicală, cazier judiciar, o recomandare etc:), ce se pot efectua fără probleme în maxim 6 luni. De aceea, practica şi solicitarea foarte multor candidaţi a demonstrat că este inutil ca legea să prevadă un interval aşa de mare (un an) pentru realizarea celor minim 7 acţiuni. In plus, examenul de final, în baza căruia se obţine permisul de vânătoare permanent, se poate susţine o singură dată pe an în fiecare judeţ, candidatul putând să participe pentru prima dată numai în judeţul unde a făcut stagiul şi cu siguranţă tot timpul trece mult mai mult de un an de la data depunerii cererii de începere a stagiaturii până la susţinerea examenului. Faţă de cele prezentate mai sus, vă supunem spre dezbatere şi adoptare prezenta propunere legislativă. Initiator
Re: Sezonul 2021-2022PARLAMENTUL ROMANIEI
SENATUL CAMERA DEPUTAŢILOR LEGS pentru modificarea si completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006 Parlamentul României adoptă prezenta lege: Árticol uric. - Legea vân~torii si a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, publicat în Monitorul Official al României, Partea I nr. 944 din 22 noembrie 2006, cu modifkârile şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 1, liters h) se modifică ,i va avea următorul cuprins:" "h) cotă de recoltă - numărul de exemplare din fauna de interes cinegetic aprobat anual de către administrator pe specii şi gestionar până la data de 15 aprilie pentru specia căprior Si până la 15 mai pentru celelalte specii sedentare admise la vânâtoare, care se pot vâna în cadrul unui fond cinegetic;" "2. La articolul 6 alineatul (1), liters f~ se modifică şi va sues următorul cupriris:" "f) stabileşte şi aprobă anual, până la data de 15 aprilie pentru specia căprior i până la 15 mai pentru celelalte specii sedentare admise la vânătoare, cu avizul autorităţii publice centrale care ră.spunde de protecţia mediului, cotele de recoltă pentru speciile din anexa nr. 1, care devin obligatoriu de realizat, fără alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare;" "3. Articolul 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:" "Art.24. (1) Speciile cinegetice se vânează în numărul, în locurile, prin metodele, în perioadele şi cu mijloacele admise de lege, cu respectarea reglementărilor subsidiare, privind autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii. (2) Numărul maxim de exemplare de păsări care pot fi vânate într-o zi de către un vânător, din speciile de păsări admise la vânătoare, se face în limitele menţionate în Anexa nr. 11, fără alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare; " "4. La articolul 28 alineatul (3), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:" "b) să fi efectuat 6 1uni de stagiatură sub îndrumarea organizaţiei vânătoreşti care gestionează cel puţin un fond cinegetic, la care solicită să fie înscris, cu excepţia absolvenţilor de învăţământ superior cu profil cinegetic;" "5.După anexa nr.l se introduce o nouă anexă, anexa nr.11, având cuprinsul prevăzut în anexa la prezenta lege." Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art.75 şi ale art.76 alin.(2) din Constituţia României, republicata. Preşedhitele Senatului României Preęedintele Camerei Deputaţîlor
Re: Sezonul 2021-2022Conform cu anexa din propunerea de modificare, nu se vaneaza cormorani. Care-i faza cu cormoranul? Ocroteala europeana?
Re: Sezonul 2021-2022Asta e tabel, anexa. Daca va e greu sa-l cititi, cautati-l separat.
Numărul maxim de exemplare de păsări care pot Ii vânate într-o zi de către un vânător Denumirea speciei Perioada de vânătoare Valoarea de despăgubire (în EURO) in perioada Admisa/Interzisa Nr de exemplare/zi /vânător B. Păsări 1. Becaţina comună (Gallinago gallinago) 1 septembrie-28 februarie SS 135 IS 2. Becaţina mică (Lymnocryptes minimus) 1 septembrie-28 februarie SS 135 0 3. CioaNa gi^ivă (Corvus corone corn ix) 1 iunie- 31 martie 10 20 Conf cotă recoltă 4. Cioara grivă sudică (Corvus corone sardonius) 1 iunie-31 martie 10 20 0 5. Cioara-de-semănătură (Corvus frugilegus) 15 august-31 ianuarie 10 70 Conf cotă recoltă 6. Ciocârlia-de-câmp (Álauda ai^vensis) 15 septembrie-31 octombrie 20 30 25 7. CocoŞarul (Turdus pilaris) 1 septembrie-28 februarie 27 75 25 8. Cocoşul-de-munte (Tetrao urogallus) - mascul 10 septembrie — 31 noiembrie 1700 2.700 Conf cotă recoltă 9. Coţofana (Pica pica) 1 iunie-31 martie 10 20 Conf cotă recoltă 1 9 ' CoNnzoranul mare (Phalacrocorax carbo sinensis) 1 septembrie- 28 februarie 80 270 0 10. Fazanul (Phasianus colchicus) 1 octombrie-28 februarie 35 70 Conf cotă recoltă 11. Gaiţa (Garrulus glandarius) 1 septembrie-28 februarie 27 135 Conf cotă recoltă 12. Găinusa-de-baltă (Gallinula chloNopus) 1 septembrie-28 februarie 27 SO 0 13. Gâsca-de-vară (Anser anser NubNirostris) 15 august-15 februarie 55 275 10 14. Gârliţa mare (Ánser albifrons) 15 octombrie-1 S februarie SS 275 10 15. Graurul (Sturnus vulgaNis) 15 august-28 februarie 15 SS SO 16. GuguŞtiucul (Streptopelia decaocto) 15 august-28 februarie 27 80 Conf cotă recoltă 17. Iei^unca (Bonasa bonasia) 15 septembNie-30 noiembrie 150 350 Conf cotă recoltă 18. Lişiţa (Fulica atra) 1 septembrie-10 februarie 27 110 '15 19. Porumbelul gulerat (Columbapalumbus) 1 septembrie-10 februarie 27 80 20 20. PoNumbelul-de-scorbuNă (Columba oenas) 1 septembrie-10 februarie 55 110 3 21. Potârnichea (Perdixperdix) 15 septembrie-31 ciecembrie SS 220 Conf cotă recoltă 22. Prepeliţa (Coturnix cotuNnix) 15 august-31 octombrie 27 80 25 23. Raba mare (Anas platyrhynchos) 1 septenzbNie-1 S februarie SS 110 10 24. Raba mică (Anas crecca) 1 septembrie-10 februarie SS 110 10 25. Raba fluierătoare (Anaspenelope) 15 august-15 februarie SS 110 2 26. Raba-cu-cap-castaniu (Aythyaferina) 15 august-15 februarie 55 110 1 27. Raba moţată (Ayt/iyafuligula) 15 septembrie-10 februarie SS 110 0 28. Raba pestriţă (Anal strepera) 15 august-15 februarie SS 110 2 29. Raba sunătoare (Bucephala clangula) 15 august-15 februarie SS 110 1 30. Raba lingurar (Anas clypeata) 15 august-15 februarie 55 110 2 31. Raba, suliţar (Anas acuta) 15 august-31 ianuarze 65 130 2 32. Raba cârâitoaNe (Anas querquedula) 1 septembrie-10 februarie 65 130 1 33. Raba-cu-cap negru (Aythya manila) 15 august-15 februarie 65 130 0 34. Sitartcl-de păduNe (Scolopax rusticola) 1 septefnbnie-28 februarie SS 110 3 35. Stăncuţa (Corvus monedula) 10 iulie-20 martie 27 75 Conf. cotă Necoltă 36. Sturzul-de-vâsc (Turdus viscivorus) 1 septembrie-28 februarie 27 75 20 37. Sturzul cântător (Turdus philomelos) 1 septembrie-28 februarie 27 75 10 38. Sturzul-viilor (Turdus iliacus) 1 septembrie-28 februarie 27 75 20 39. Turturica (Streptopelia turtur) 15 august-30 septembrie 27 75 20
Nu știu dacă ne cunoaștem, apreciez faptul ca vorbești argumentat. De acord cu postarea de mai sus, cu o mențiune. Partea legislativă menționată sa rezolve cazul sa fie oricare, mai puțin 407. Și tocmai această cale a fost aleasă, după cum s-a văzut mai sus. Știind culisele ultimelor modificări, n-aș fi atins-o. Tare mi-e teamă că vor veni și alte propuneri de modificare, probabil care ne vor îngrădi / păgubi mai mult. Vedea-v-om...
Re: Sezonul 2021-2022Am pus un pdf la unde lege nu-i tocmeala cu forma propunerii
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: Sezonul 2021-2022A iesit careva?
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Astept sa se elibereze autorizatia saptamana aceasta. 12/70 - 12/76 - 20/76 - 308w
Da, eu am dorit un tap cu trofeu inca in par, am vazut prima data acu 2-3 saptamani, pe urma, am fost pe urma lui, nu am scapat din vedere, stiam unde umbla, cand si unde apare, si am observat, ca nu se curata... Restul tapiilor care am observat, toti aveau trofeul curatat. Este un exemplar de selectie, foarte tanar. Azi a venit ziua in care am primit autorizatia. Pentru mine este ceva deosebit. Date tehnice: - CZ 557 Sporter .30-06, - RWS KS 9.7g - Schmidt & Bender 4-16x/50 - Distanta: 109m A marcat bine lovitura, s-a dus inca 10 metri (practic fara plamani) CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Re: Sezonul 2021-2022Bravo! Așa da.
Eu, posibil sigur, doar după 17 să ies. O să cam plec pe sâmbătă și mai am treaburi de făcut. Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: Sezonul 2021-2022Si eu am avut noroc aseara.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Re: Sezonul 2021-2022Multumesc @ghinda, @ravenstein.
Felicitari @mialxx, foarte frumos trofeu. CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Re: Sezonul 2021-2022Felicitări amândurora!
Sunt o grămadă de avantaje pentru cei ce se grăbesc.
Re: Sezonul 2021-2022Multumesc @zforis, @teharau. Isi facea veacu linga un drum foarte circulat, altfel il lasam pina in August.
Re: Sezonul 2021-2022Multumesc!
Re: Sezonul 2021-2022beauty is in the eye of the beholder
Re: Sezonul 2021-2022De sezon.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj. Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: Sezonul 2021-2022Arma tikka t3x hunter, calibrul 308w, optica Aimpoint micro h2, munitia Norma Oryx 11.7g, lovit in coloana - aprox 80m.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj. 12/70 - 12/76 - 20/76 - 308w
Felicitari!
Felicitari!
Felicitari!
Felicitari!
Re: Sezonul 2021-2022Felicitari @ghinda! Interesant trofeu! Frumos!
Felicitari @ravenstein! Asta da optica dedicata pentru tap . Anul trecut si eu am folosit luneta de goana la tap, dar aveam macar 4x. Multumesc @croco. CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Re: Sezonul 2021-2022@Ghinda
Mijto trofeu. Felicitări!! @zforis Am zis ca un sezon, doua pana o sa îmi iau o arma și optica pentru căprior, vulpe etc, merge și asa. Arma am sprijinit o de stativ. Nu am emoții pana la 100m, mai ales dacă îmi pun intensitatea punctului pe mic. 12/70 - 12/76 - 20/76 - 308w
Felicitari! Acum trebuie sa te cert putin. Cind faci poze cu vinatul, scoateti palaria, sapca, caciula, asa arati respect vinatului. Iar lovitura e cam nasoala, mai avea putin si trecea pe deasupra lui, cel putin asa se vede in poza. Daca il lovea 2-3 cm mai sus il cautai si acum. In rest toate cele bune.
83 mesaje • Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Înapoi la Vanatoare de caprior Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori |
Publicitate
|