Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Feb 2025, 17:33

Distanta Maxima de Tragere Fara Corectie (DMTFC)

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Distanta Maxima de Tragere Fara Corectie (DMTFC)

Mesajde dtdpuu pe 31 Mai 2018, 13:39

Distanta Maxima de Tragere Fara Corectie (Maximum Point Blank Range)

Introducere

Nu stiu daca mai este pe forum o discutie despre Distanta Maxima de Tragere Fara Corectie (DMTFC) dar cred ca ar trebui sa fie. In special pentru incepatori cred ca este util sa stie ce este si cum putem folosi aceasta notiune. Internetul este relativ plin de articole despre DMTFC dar cred ca din majoritate lipseste o notiune importanta (o sa explic mai jos). Termenul in engleza este Maximum Point Blank Range (MPBR).

Asadar ce este DMTFC ?

E mai usor de explicat print-o schitza, dar in cuvinte ar fi cam asa: DMTFC este distanta maxima la care proiectilul se ridica si apoi coboara pe verticala intre anumite limite prestabilitie. iImitele verticale sint marimea tzintei, de obicei marimea zonei vitale a vinatului. Imaginiativa ca tragem printr-un tub imaginar cu diametrul egal cu marimea zonei vitale a vinatului. DMTFC este lungimea maxima a tubului imaginar la care putem sa tragem fara ca sa atingem peretii tubului. In figura de mai jos, distanta maxima la care traiectoria proiectilului (linia verde) intersecteaza tubul imaginar este DMTFC.

Imagine

La ce e bun DMTFC? Pentru majoritatea vinatorilor si “si mai mare majoritatea” incepatorilor DMTFC este distanta ideala la care este recomandat sa isi regleze luneta (respectiv catarile). Este recomandata aceasta distanta, evident pentru a evita corectia de tragere (elevatia mai precis) in distante mai mici decit DMTFC, care sint de fapt distantele practice la calibrele comune. Mai spre sfirsit o sa incerc o sa descriu modul de reglare in DTMFC, in opinia mea..dar un pic de rabdare.

DMTFC depinde in principal de:
- De viteza initiala (care depinde de calibru, arma, proiectil, incarcare, etc.)
- De cum zboara proiectilul (care din nou depinde de calibru, de coeficientul balistic)
- De marimea tzintei (adica intre veverita si mistretz e clar ca DMTF e mai mare la mistrez decit la veverita, restul variabilelor fiind aceleasi)

Mai sint si alte dependinte (cum ar fi presiune, temperatura), dar pentru discutia noastra lasam doar factorii practici pentru incepatori...ca restul sint…”condimente”.

Putem afla DMTFC folosind un progam balistic (sint multe libere online). Spre exemplu folosind JBM Ballistics (http://www.jbmballistics.com/ballistics ... tors.shtml) pentru 308 Winchester, munitie Hornady 168 grain Amax, si o marime a tzintei de 10 inch (cca 25 cm), iese un DMTFC de 434 yards (396 m). De asemenea programul balistic ne spune distanta la care avem 0, distanta la care proiectilul are urcarea maxima si ne da tabela balistica din care putem vedea cum trebuie sa reglam luneta la distanta cunoscute (100 yards, 200 yards) in asa fel ca sa realizam DMTFC pentru vinatul respectiv.

Pare relativ simplu, cel putin in teorie nu-i asa? Hmmm...din pacate in opinia mea ne chiar asa simplu, nici chiar in teorie. Din cite imi amintesc, in toata literatura care mi-a picat in mina despre DMTFC, nici un articol nu include precizia armei. Uneori se aminteste de ea, dar nu este nici un suport teoretic care sa arate ce se inimpla si cum afecteaza practic reglarea armei.

DMTFC considerind precizia - DPTFC

Inainte de vorbi de efectul preciziei in DMTFC, sa facem un pic de recapitulare. Dupa cum majoritatea stiti, precizia se masoara in practic in marimea grupului la o anumita distanta. Spre exemplu aici la Trump se masoara in inch la 100 yards. In Romania sint probabil in cm la 100m. Cum marimea grupului depinde de distanta de tragere, ca sa comparam mere cu mere se defineste precizia ca marime unghilara, adica Minutes Of Angle (Minute de Unghi), pe scurt MOA. Se intimpla ca 1 MOA este aproximativ marimea unui grup de 1 inch la 100 yards, foarte convenabil in a transoforma grupuri trase la 100 yards. In cm 1 MOA este cca 3 cm la 100m.

De asemenea reglarile lunetei se fac in marimi unghiulare, si lunetele sint marcate ca atare (MOA si MILs), atit turetele cit si reticolele. Spre exemplu pentru o luneta cu tureta in MOA reglind elevatia cu +1MOA ridica punctul de impact cu 1 inch la 100 yards.

Asadar ce are de a face precizia cu DMTFC? Sa presupunem ca avem o arma care trage cu o precizie de 2 MOA (inteleg ca 95% din forumisit si toti incepatorii sint capabili de 0.2 MOA :-) dar eu sint mai ne-coordonat si trag doar 2 MOA). Din figura de mai jos puteti vedea ca traictoria proiectilului nu mai e unica acum (linia verde) ci urmeaza o distributie, adica proiectilul, la orice distanta poate lovi mai sus sau mai jos cu 1 MOA (+/- 1MOA) - linile rosii.

Imagine

Daca proiectilul trage mai sus (sa zicem ca e +1 MOA) iese din tubul imaginar si deci ratam pe orice distanta in care proiectilul iese din tubul imaginar (sau ranim, posibil sa pierdem vinatul). Daca tragem mai jos ( -1 MOA cel mai rau caz), si vinatul este aproape de DMTFC, vom trage sub zona vitala...si iar ratam. Vedeti zonele de Ratare din figura de mai sus.

Asadar DTMFC...in opinia mea e..."un mit" daca nu consideram si precizia in calcularea lui. Ce putem face totusi? Putem sa reglam luneta sa bata mai jos (1 MOA in exemplu) ca sa nu mai tragem sus si sa nu iesim din tubul imaginar (vedeti figura de mai jos). Facind acest lucru DMTFC se micsoreaza practic. O sa introduc un alt termen - Distanta Practica de Tragere Fara Corectie (DPTFC) ca fiind distanta practica la care trebuie sa reglam luneta considerind si precizia armei.

Imagine

Calcularea DPTFC

Asadar, considerind precizia (2 MOA in exemplu) cum putem calcula DPTFC (figura de mai jos). Cu un pic de geometrie si algebra si aproximari putem calcula distanta ATs din triunghurile ATsTj si BTsT. Nu o sa va plictisesc cu calculatia, aproximarile si sursele de eroare. Dar am facut aceste calcule pentru 16 calibre uzuale. Evident pentru fiecare calibru am folosit aceeasi marime a tzintei (10 inch cca 25 cm) si aceeasi precizie 2 MOA.

Imagine

Am facut calcule folosind si aproximari grosiere (drepte si triunghuri) si aproximari mai fine (polinoame, etc.) si pentru practica nu cred ca diferenta e atit de mare. Asadar am continuat sa folosesc metoda simplificata pentru cele 16 calibre.

Insa calculele desi nu sint foarte complicate, nu cred ca fiecare vinator vrea sa le faca. Trebuie sa fie o metoda mai simpla si mai rapida pentru a calcula DPTFC, si cred ca este o metoda practica mai simpla. O sa numesc prima metoda de calculare, metoda geometrica si a doua, metoda practica.

Metoda practica, consta in a micshora marimea tzintei cu marimea preciziei inainte de a introduce datele in calculatorul balistic. Urmind exemplul, 2 MOA la 100 yards (unde JBM cere marimea tzintei) inseamna 2 inch. Asadar 10 - 2 = 8 inch si asta este noua marime a tzintei introdusa in programul balistic.

Evident ca am calculat din nou DPTFC prin metoda practica pentru cele 16 calibre si am calculat diferentle dintre cele 2 metode pentru toate cele 16 calibre. Diferentele sint intre 0 si 4% si consider ca provin din aproximarile geometrice pe care le-am facut. Consider metoda practica mai precisa si mai usoara.

Imagine

In tabelul de mai sus coloanele sint:
- Calibrul …….evident
- Munitie - tipul munitiei considerate. Pentru a pastra acleasi “mere” am incercat sa consider munitie de la un singur producator (Hornady) in cazul asta si cam aceleasi tipuri de proiectile
- DMTFC (JBM Ballistics) - este DMTFC caculat intial folosind programul balistic
- DPTFC (Metoda geometrica) - este DPTFC calculat cu metoda geometrica
- DPTFC (Metoda practica) - este DPTFC calculat cu metoda practica
- Delta este diferenta absoluta intre DPTFC calculat prin cele 2 metode
- Delta % …. Diferenta dintre metode exprimata procentual

Nu intru in amanunte dar distributia erorilor imi arata ca Delta mai mare provine din aproximarile geometrice care le-am facut.

Reglajul armei in DPTFC

Asadar, in final cum reglam arma pentru DPTFC?
Sint 2 etape:
1. Obtinerea DPTFC din programul balistic
2. Practic in teren

Programul balistic de multe ori nu se potriveste 100% si trebuie neaparat incercat si in teren.

Sa consideram de exemplu calibrul 308 Winchester si munitia Hornady 168 grain Amax. Sa presupunem ca stim deja viteza initiala din arma noastra si precizia de care este capabila. Sa zicem 1 MOA.

DPTFC in programul balistic:

Asadar sa zicem ca pentru munitia considerata, in arma noastra:
Viteza initiala este 2700 feet/second (823 m/s).
Coeficientul balistic 0.475
Greutatea 168 grains (10.88 grame)
Calibrul .308 inch
Precizia PRACTICA sa zicem 4 MOA - vezi mai jos explicatia
Zona vitala a vinatului 8 inch (cca 20 cm)

Viteza intiala in arma considerata se poate masura cu cronographul. Ar trebui sa fie suficient de comun sa il puteti imprumuta. Daca totusi nu aveti, folositi viteza de pe cutie redusa cu vreo 10%...dar nimic nu poate inlocui cronographul in a va da o viteza precisa. De asemenea puteti intreba pe forumuri daca cineva a masurat proiectilul respectiv in arma considerata pentru a avea cit de cit o viteza apropiata de realitate.

Precizia este evident masurata tragind grupuri in poligon. Cite focuri se trag pentru un grup, cite grupuri e nevoie...e o teorie lunga si aici. Eu trag grupuri de 5 si de obicei trag vreo 5 grupuri. Oricum sa zicem ca precizia in poligon este de 1 MOA cinstit. Precizia in teren, adica precizia Practica este in conditi de teren e de pe suport improvizat. Adica in cel mai bun caz din stand. Intr-un caz optimist sint 2 MOA, dar daca consideram si adrenalina, conditii de vizibiliate, etc....sa fim mai realisti sa zicem 4 MOA.

Urmind discutia de mai sus, 4 MOA la 100 yards inseamna cca 4 inch. Zona vitala practica, de introdus in program devine 8-4= 4 inch (cca 10 cm).

Folosind JBM balistics pentru datele de mai sus si o zona vitala de 4 inch ne da
DPTFC (Maximum PBR in program) = 300 yards
Zero = 255 yards
Maximum de traiectorie (distanta la care proiectilul se ridica cel mai mult)= 142 yards
Energia la DPTFC = 1737 foot-pounds - adica arhi-suficient pentru capra, mistretz etc. la acea distanta

Foarte important practic, tot din calculatorul balistic avem traiectoria la 100 yards (3.5 inch sus) si 200 yards(3 inch sus). Acestea sint datele cu care vom face reglarea armei si verificarea.

DPTFC in teren.
Calculatorul balistic ne spune ca pentru a regla arma la distanta DPTFC calculata (300 yards) trebuie sa reglam luneta in asa fel ca sa lovim 3.5 inch sus la 100 yards. Asadar reglam arma sa traga 3.5 inch sus la 100 yards. Nota: trageti grupuri pentru a regla arma, nu doar cite un foc.

Apoi verificam ca la 200 yards trage 3 inch sus. Nota: Acelasi lucru, trageti un grup, doar un foc va inseala.

Daca verificare la 200 e ok, am putea fi gata. De control mai putem incerca si alte distante, respectiv unde ar trebui sa fie 0, adica 255 yards si chiar maximum DPTFC adica in exemplul nostru 300 yards. Daca le facem toate astea si toate se potrivesc chiar sintem gata si ne putem baza practic pe ce am calculat in programul balistic.

Practic insa...s-ar putea sa nu fie exact ce am calculat. Adica in exemplul nostru la 200 yards s-ar putea sa nu lovim 3 inch sus, poate numai 2 inch, sau 3.5, etc. Din nou trageti grupuri pentru ca, cu un singur foc va inshelati cu erori atit de mici. Diferentele cel mai des provin din viteza intiala, daca folositi ce e pe cutie, de obicei nu se potriveste cu arma pe care o reglati. In acest caz puteti merge inapoi la program si ajusta viteza intiala pina cind balistica se potriveste cu ce a-ti tras in teren, sau si mai bine...folositi cronograph de la inceput :-). Daca nu vreti sa mergeti inapoi la calculator si apoi din nou in teren, puteti sa lasati reglajul dar verificati in terne unde bate arma la DPTFC calculat. In functie de rezulatate, puteti ajusta DPTFC, adica daca trageti mult sus, DPTFC e mai mare, mult jos e mai mic.

Incheiere:

Calculatorul balistic ar trebui sa va aduca la un reglaj intial bunicel daca viteza intiala e corecta.
In practia la vinatoare, dupa cum vedeti pentru calibrele moderne, distantele DPTFC sint mari. Chiar si pentru calibre leneshe depaseste 200m. Acestea sint distante rareori intilnite la vinatoare, decit daca le cauti (cum fac unii :-)...oops). Asadar daca reglam arma in DPTFC calculat, si ne limitam sa tragem in cca 80% din DPTFC tot este peste vreo 200m cit e practic de tras.

Sugerez sa va reglati armele in DPTFC pentru cel mai mic vinat pe care vreti sa il luati si se va potrivi si pentru la unul mare atita timp cit va limitati in DPTFC reglat. Invers evident nu e valabil, adica dac reglati DPTFC pentru urs, nu se potriveste la ….veveritza :-).

Personal am ales calibre si arme dedicate pentru diferite marimi de vinat (de la veveritza la mistret), care nu e totdeauna fesabil. Ce este mai practic, aceeasi arma la o gama larga de vinat cu diferite muntii. Puteti avea diferite reglage de DPTFC pentru diferite munitii.

Daca vreti sa fiti super leneshi (si nu e nimic rau in asta), o combinatie de muntie si o singura arma universala (relativ)...se poate si asa..si la distante practice nu va limiteaza foarte mult. Trebui sa se potriveasca insa balistica terminala, deci trebuie sa alegeti proiectilul cu grija. De asemenea universal...are anumite limite, adica de la caprior la mistretz se poate. Dar de la iepure la mistretz nu se poate. Iepurele e caz extrem si nu stiu daca se vineaza legal cu carabina in Ro...asdar luati-l ca exemplu doar.

Spor la reglat si ochit!

CristianC
dtdpuu
Veteran

Locaţie: Michigan, USA

Re: Distanta Maxima de Tragere Fara Corectie (DMTFC)

Mesajde laurul pe 31 Mai 2018, 17:04

Bine scris.
Multumiri Cristian
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde dtdpuu pe 31 Mai 2018, 20:02

Merci laurual. A iesit cam lunga postarea, pentru ca am pus si "teoria". Ce este important cred, este partea practica cu reglajul armei.
dtdpuu
Veteran

Mesajde AXP pe 31 Mai 2018, 22:30

Frumoasa expunere, mi-a facut placere sa o urmaresc, pe langa experienta practica ai si talent de pedagog.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran

Locaţie: Cluj

Mesajde tehărău pe 01 Iun 2018, 07:08

Bravo Cristian! Nu e chiar pentru orice începător. Dacă nu are noțiunile de baza de geometrie și fizica e cam greu să înțeleagă.
Am un comentariu. Discuția a mai fost și cred că vio a ridicat problema mai demult. O reiau pentru că dpdv fizic așa e fenomenul.
Proiectilul nu urcă! Folosind expresia asta, foarte mulți vânători (am întâlnit în discuții) înțeleg că țeava e îndreptată în direcție de tragere orizontala și proiectilul pleacă spre cer că așa vrea el.
De fapt e o aruncare pe oblica, clasica. Pentru că proiectilul începe să cadă chiar de la gură țevii, dacă consideram că pe luneta ne uităm orizontal, pentru a avea un punct de intersecție zero între axa lunetei și cea a proiectilului, trebuie să trimitem proiectilul cu bolta. Când zic axa lunetei zic greșit. Normal ar fi axa aparatelor de ochire.
Deci, proiectilul e tras de noi un pic în sus și apoi cade până ce atinge zero. Și tot cade până nu mai are energie suficientă pentru a avea efectul pentru care a fost tras, apoi în cădere își mărește raza spiralei în care zboară și își pierde din precizie (efectul giroscopic) și tot așa.
În calculele tale ai folosit o condiție ce trebuie mentionata: axa lunetei și cea a țevii se află în cazul ideal, adică suprapuse vertical într-un plan perpendicular pe cel considerat orizontal. În practică e greu de ținut arma complet vertical. Dacă tot faci studiu în poligon, trebuie ținut cont și de eroarea dată de înclinarea armei pe o parte (majoritatea avem tendința de a o inclina spre ochiul ce nu e folosit la tintire). În cazul monturilor înalte, acesta înclinare duce la mărirea grupajului.
Sunt pe telefon și e greu de detaliat. Sper că m-am făcut înțeles.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Iun 2018, 11:16

Poate ca la prima vedere nu se inteleg bine limitele acestei metode de reglaj.

Am si acum arma reglata cam asa dar m-am lovit de diverse situatii in care trebe sa te gandesti cam la fel de mult ca in cazul in care ai avea reglaj la fix la 100.
Adica, vanatorul roman vrea sa traga fara corectii "unde vezi cu ochii". Dupa multe si repetate teste pe tot felul de oameni si situatii, asta inseamna practic 200-225 m, max 250 m, fiind mai degraba o distanta de comfort decat ce poate arma.
Daca visezi la distante prea mari fara corectie ajungi la o bolta initiala prea ridicata....si tragi printre urechile vulpii care se uita la tine din 75 m.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 01 Iun 2018, 11:24

Reglajul asa zis vanatoresc, cu fix la 150 m s-a dovedit cam cel mai practic. Pentru cele mai multe calibre uzuale e echivalentul lui "+4 la 100". Practic poti trage fara griji la 175 m, cu "un lat de palma" la 225...

De cate ori am reglat pentru distante lungute, in stilul american prezentat mai sus, s-a nimerit cate o tinta micuta ori prea aproape ori la limita distantei...si a primit doar sperietura.

Teoria e usor de priceput. Nici practic nu-i foarte greu reglajul. Doar ca practic, pe la noi, rar ai nevoie de acest maxim si e un pic mai practic sa "tii mai din scurt" si sa corectezi la nevoie.

Multumim pentru efortul depus!
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde dtdpuu pe 01 Iun 2018, 14:45

Violiv, teherau, axp, merci de comentarii.

@teherau, am inteles ce vrei sa spui. Nu le-am mentionat pentru simplificare. Dar majoritatea programelor balistice iau in calcul ce ai mentionat, spre exemplu inaltimea lunetei relativ la teava. Am sperat ca desenele ajuta in intelegerea fizicii, ca de fapt nu e complicata. Oricum cine vrea poate sari peste partea teoretica si sa inceapa sa citeasca doar de la Reglajul armei in DPTFC

@violiv
Cam asa e, DPTFC de obicei este mai mare decit distanta de confort.
De asemenea daca faci reglajul strict pentru mistretz, cum spui, tragi prin urechile vulpii. De aceea am sugerat sa regleze arma pentru cel mai mic vinat, adica la vulpe, daca "e in meniu", si va fi buna si pentru mistretz in DPTFC pentru vulpe. In general si pentru vulpe DPTFC este mai mare decit distanta de confort la majoritatea dintre noi.

@toti
As vrea sa mai subliniez inca odata relatia DPTFC cu Precizia. Daca folositi programele balistic pentru a avea o estimare a DPTFC (MPBR in programe), REDUCETI MARIMEA TZINTEI cu PRECIZIA. In opinia mea doar asa vom obtine ceva util din programul balistic, altfel e doar teorie si vom rata pe o buna parte a traiectoriei.

Merci,
CristianC
dtdpuu
Veteran

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont