Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Juli, viteza si greutatea proiectluluiModerator: liviur
27 mesaje • Pagina 1 din 1
Juli, viteza si greutatea proiectluluiVa salut,
De ceva vreme, ma framanta o chestiune la care, daca stiti, va rog un semn. Pe toate cutiile de munitie gasim datele balistice ale proiectilelor vandute, toate bune si frumoase... Cautam o viteza cat mai mare si multi juli care, teoretic ne ofera o razanta cat mai buna si un impact puternic in vanat. Pana nu demult ma gandeam ca varf greu.... multi juli... viteza mica jos porcul instant. Dar, uitandu-ma pe specificatiile Norma oryx 30.06 gasesc 3 variante. Si ghice ce, varful cel mai usor,cel mai rapid, normal dar si cei mai multi juli. Si atunci, va intreb, la ce ne ar ajuta cateva grame in plus, viteza mai mica, impact mai putin intens? Binenteles, diferentele nu sunt semnificative... doar asa ca idee. Multumesc, TudorB Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiE ceva teorie in legatura cu aceasta intrebare... Ideal ar fi viteza mare, proiectil greu si destept care descarca energia in vanat. Depinde si de tipul de Vanatoare:
1. La goana alegeti varful/proiectilul cel mai greu; 2. La panda alegeti varful cel mai usor (legal la porc) si cel mai vitezist (razanta mai mare). Julii astia cresc in functie de viteza si masa proiectilului. Pentru mistret ajung 2500J. Asta orice proiectil stie lejer din .30-06 la 100 metri. Dar julii nu conteaza daca dati la urechi, orice porc cade instant, daca dati la coada, nici de la .50 BMG nu cade. Proiectil greu si lent: stop mai bun, trebuie corectie un pic mai mare, recul mai mare(sanse de dublare a focului sunt mai mici) Proiectil usor si rapid: corectie mai mica, sansa mai mare sa treaca rapid prin corpul vanatului si sa nu descarce energia in vanat. Depinde de varf, distanta, locul unde ati lovit vanatul.... Depinde. La panda formula e simpla: dati la urechi si cade porcul instant cu orice proiectil din .30-06. Eu as alege 10.7g din optiunile enumerate de Dvs. Personal eu trag cu RWS KS 9.7g (dar in trecut am folosit si EvoGreen 8.8g, RWS HIT 10.7g, RWS Evo 11.9g, Geco Express 10.7g). CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiMai exista o marime fizica ce leaga viteza si masa: impulsul (sau "momentul") care este masa x viteza, fara patratul celei din urma.
Mai pe inteles impulsul s-ar lega de inertie, de penetratie. Un proiectil usor si rapid este franat mai rapid in tesuturi, poate ca descarca mai multa energie la impact dar penetreaza mai putin decat unul mai lent si mai greu. Se poate sa scuture un pic animalul chiar sa-l dea tumba dar, in lipsa unei rani suficient de adanci cat sa lezeze grav organe vitale, animalul se scoala si pleaca mai departe. O alta chestie este ca nu analizezi complet intreg tabelul. Se poate ca un proiectil mai greu dar cu un coeficient balistic mai bun sa pastreze mai bine viteza pe traseu decat unul usor astfel incat la o anume distanta sa aibe mai multa energie decat cel usor. Ori energia la gura tevii nu conteaza decat pentru hartie, animalul fiind la o distanta xx de gura tevii. Pentru animale mici nu conteaza. Orice proiectil ce ajunge precis in tinta e suficient. Problema e la animale mari, in special cu pielea groasa, exemplul perfect fiind mistretul. Statistici pe multe mii de piese arata ca este mai eficient si cauti mai putin animalul dupa un proiectil greu. Nu e vorba de tras perfect, e chestie de statistica. Si cel mai bine este atunci cand proiectilul este "bimodal": explodeaza partial la impact descarcand energie si producand stop dar pastreaza suficienta masa pentru penetratia adanca asigurand si decesul. Din aceasta cauza, proiectile inventate acum 60-70 ani, ca UNI-TUG, Nossler Partition sint folosite cu succes si azi iar cele moderne ca Accubond sau Orix s-au chinuit sa le imite comportamentul.
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiMultumesc pentru raspunsuri.
Am ales pentru exemplu Oryx ul de la Norma pentru ca este un varf la moda si nu degeaba, este disponibil in mai multe variante sitotodata unul printre cele mai bune pentru vanatul de la noi. In testele de descarcare a energiei efectuate de producator este in top, alaturi de noul lor ecostrike, monolit cupru. Mult mai usor si totodata cu expandare controlata. Nedumerirea mea este daca acele 2,3 grame fac diferenta in vanat? Multumesc, Tudor
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiAm fost foarte curios si dornic sa incerc monolitele atunci cand au aparut. Am incercat si nu sint complet lamurit. Intre timp s-au lamurit altii, mai bine, pe un numar mult mai mare de situatii.
De la origini, monolitele n-au aparut ca o necesitate balistica. Legea le-a cerut, aia care a interzis plumbul in unele locuri. De sute de ani se stie ca pentru proiectil de pusca trebe metal cu densitate mare. Cel mai bun monolit ar fi din aur dar e prea scump. Miez de plumb imbracat cu ceva care sa-l tina mai tare este compromisul cel mai bun. Monolitele sint o moda. Legea le-a cerut. Producatorii le-au construit. Au constatat ca-i mult mai usor sa le produci la constanta super. Ba chiar e mult mai ieftin sa le faci asa decat clasic. Prin urmare le-au facut reclama cat cuprinde si-au inceput sa le vanda, eventual mai scump decat pe cele clasice, pe acelasi principiu folosit de cei care vand zahar nerafinat mai scump decat cel tos: exploatarea prostiei umane. Am vazut o statistica pe multe mii de piese facuta peste ocean. Concluzia era cam asa: monolitul omoara la fel de sigur sau nesigur ca un proiectil clasic dar nu tranteste animalul in foc. Raportarea era facuta la Nossler Partition, proiectilul etalon si astazi peste ocean pentru eficienta si concluzia nu era favorabila monolitelor - in 75% din cazuri animalele doborate cu monolite au mers de peste cinci ori mai mult decat cele cazute din proiectile clasice. Cel putin pentru mistret, cu atat mai mult in goana, nu cred ca fac monolitele mai mult ca Orix sau UNI.
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiDaca Blaser ar scoate pe piata proiectile monolit din aur, s-ar gasi la noi doritori sa le cumpere
Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului
Doar la noi? De ce nu?
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiS-ar găsi doritori, dar nu pentru a trage cu ele după mistreți, ci pentru a le planta printre gingii.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiAle cui gingii? Si ce mod de plantare?
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiDe-a lungul timpului s-au facut. Ori a fost vorba de arme in editii omagiale care au venit si cu 5-6 cartuse cu tub si proiectil de aur ori de cartuse pentru vanatoare africana....a existat o serie in 416 si 458 cu proiectile de aur 22k. Aliajul are densitatea ca a plumbului si o plasticitate mult mai buna - se deformeaza rapid si controlat, fara pierdere de masa, cu foarte rare situatii in care n-au fost recuperate din bivoli, hipo, elefanti, antilope uriase. Eficienta lor a fost foarte buna, odata recuperate erau trimise inapoi la fabricant si returnate. Costul prohibitiv si cresterea eficientei proiectilelor moderne cu plumb le-au transformat in curiozitati istorice.
Ca tot a venit vorba, monolitele castiga teren in doua situatii particulare, unde sint la paritate sau chiar mai bune decat clasicele cu plumb: - atunci cand se trage cu calibre subdimensionate pentru animal...ex 223, 243 la mistret, cerb la panda si revers - cand se trage cu calibre mari la tinte mici, de ex. 9,3*62 cu KJG la tap - in tirul la distanta mare unde este mai usor sa strunjesti din plin un proiectil foarte aerodinamic si perfect echilibrat fata de producerea unuia clasic, cu manta si plumb. Densitatea mica, adica o lungime foarte mare a proiectilului, nu mai este un handicap - oricum armele folosesc pas de ghinturi scurt de tot si le stabilizeaza bine si trag cate un foc, incarcat manual si faptul ca nu incap cartusele in magazie iar nu mai reprezinta un handicap.
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiNorma a folosit varfurile Nosler ceva vreme. Apoi le au “inventat” pe ale lor Swift A Frame,care se vinde si acum. Dar, este mai putin promovat, folosit.
Un alt exemplu, de proiectil , in 2 gramaje diferite, dar aceeasi forma, este Uni de de RWS asa cum cum ziceu si colegii mai sus. Nedumerirea mea, in continuare este, de ce un varf mai greu are mai putini juli decat unul de acelasi fel un pic mai usor. “Mmentul” asa cum zicea Vio, poate fi masurat? Multumesc,
Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului
Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului
Mai exista KS-ul de la RWS care in calibru 8x68S exista in varianta de 11.7g si 14.5g, sau cel putin era ca de vreo 2 luni se pare ca a disparut de pe siteul lor (la naiba iar trebuie sa schimb munitia ) Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76 Nissan Terrano R20 ZD30
Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului@Tudor B, asta ai citit?
viewtopic.php?f=73&t=6030
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiPana sa imi ziceti de el, Nu.
Multumesc de info!
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiIn formula energiei viteza vine cu valoarea ei la patrat. O crestere mica de viteza determina o crestere mare de energie pe cand o crestere mica de masa determina o crestere mica de energie. De aici diferentele alea aparent inexplicabile. Momentul sau impulsul se poate calcula, este masa x viteza. Pentru ca nu mai apare puterea a doua la viteza, aceasta influenteaza in egala masura cu masa.
KS ca si proiectil se scoate incet-incet din fabricatie. Firma zice ca din cauza cererii reduse. Swift A-frame nu e proiectil Norma ci al firmei americane Swift, care mai face si proiectilul Scirocco, pe care il mai incarca Sako. Ambele sint bune dar au doua problemute: sint foarte scumpe fata de altele care fac acelasi lucru si sint foarte dure, adica expandeaza greu, limitat, la viteza mare de impact si in animale mari si zdravene. In animalele de pe la noi nu prea fac tot ce stiu ele sa faca.
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiMultumesc colegi pentru info si lamuriri!
Cam desprea asta cred ca e vorba. M am uitat peste topicul de mai sus si coroborat cu cele de aici mi am facut o idee. TudorB
Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului
De unde ati citit aceasta informatie? Ce e drept pentru calibrul 7x57 scrie pe sait https://rws-munition.de/en/rws-hunting- ... l#!0/43/24 Firma recomanda RWS ID Classic in loc de KS pentru 7x57. Oare e valabil/va fi valabil si pentru restul calibrelor? Am verificat si alte calibre, dar (deocamdata) nu scrie. CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului
La 8x68S varianta de 14.5g a disparut subit, nu au scris nicaieri doar nu mai vand si au scos modelul de pe site Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76 Nissan Terrano R20 ZD30
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiAtunci clar, incet incet dispare. La 8x68 a mai ramas varianta cu 11.7grame, in schimb la .30-06 inca sunt 2 variante disponibile: 9.7g (ce folosesc si eu) si 10.7g.
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului
La 3006 era disponibul si cel de 13 g dar a disparut subit!
Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului
Este disponibil atat in oferta Norma cat si a importatorului. Probabil ca nu e stoc momentan la importator dar s-o mai gasi prin magazine. Deh...asa se intampla cand e apreciat in top 3 pentru mistret in 30-06sprg..... cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiVorbeam de RWS
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului
Scuzati neintelegerea. Cam multe fitze acceptate de la RWS cand exista......altele! cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiSi la RWS, ca la unele femei, ..., bune dar fitoase, ...
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: Juli, viteza si greutatea proiectluluiMai exact discutam de RWS KS adica Kegel Spitz/Cone Point
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76 Nissan Terrano R20 ZD30
Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului
DA , evident.
27 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 53 vizitatori |
Publicitate
|