Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
SHACALULSHACALULVazand din nou pozele lui Claudiu cu lupii si citind cele scrise de ims despre coioti, mi-au venit in minte sacalii de la noi.
Din ceea ce stiu, sacalul nu e o specie tipica pentru fauna noastra. Pe vremuri, ori nu existau, ori erau foarte rari prin sudul Dobrogei. Astazi situatia s-a schimbat. Arealul lor s-a extins treptat din sudul Dobrogei in toata Dobrogea si au aparut destule exemplare si in Baragan. Din cate am discutat cu paznici de vanatoare sau cu altii mai priceputi, sacalul e o mare pacoste in fondurile unde exista. E un pradator inteligent, destul de puternic si vaneaza in haita. Se zice ca in Dobrogea a facut ravagii in populatiile de caprior (daca nu cumva i se imputa sacalului ravagiile facute de braconieri ). Eu am vazut sacal de trei ori. De doua ori pe grindul Chituc (unde i-am auzit urland de mai multe ori) si odata la Oltina. Ambele locuri sunt in Dobrogea. Cel de la Oltina a fost impuscat cu carabina de catre prietenul meu Bogdan.
Asa e Marius,
pe grindul chituc sunt f multi.am vazut si eu si i-am auzit de multe ori.am vazut impuscate exemplare f mari.sunt multe zone in dobrogea unde sunt din abundenta. se spune ca vin de la sud de dunare,din Bulgaria, si probabil s-au adaptat f bine conditiilor de la noi.anul asta la toate organizatele la care am participat am vazut sacal.deci..... numai bine
Drag Marius eu am apucat sa si impusc un exemplar mascul in padurea Magura , linga Greaca . Sunt multi sacali in zona si intradevar cam fac "ordine" prin populatiile de caprior . Fara a impresiona prin talie , un pic mai mare decit a vulpii , dar avind niste colti respectabili si o inteligenta de grup remarcabila , sacalul tinde sa ocupe zonele din Baragan , anterior ocupate de lupi .
Sacali sunt si linga Bucuresti mai ales la Branesti,acolo am impuscat 2,linga Sinesti 1,la Fundulea 1 si la vladeni in Ialomita 1.Intr-adevar sunt pacoste in fondul de vanatoare,dar eu ma bucur ca sunt ,mai intregesc peisajul uneori.Si tot ca o noutate s-a vazut elan mascul pe granita cu bulgarii,intr-un fond al filialei Oltenita.
Asta e chiar tare. Auzisem de un elen prin delta in urma cu vreo 3 ani, dar am crezut ca e "vanatoreasca", dar iata ca se confirma.
sacal si in SuceavaDaca tot veni vorba. S-a impuscat un sacal si in Suceava acum 5 ani(in partea de sud-est a judetului la cimpie). Cel care l-a impuscat(paznic) si-a dat seama abia dupa ce l-a vazut mort ca nu poate fi vorba de un ciine. Locul in care se localizase era curatat de iepuri. Confirmarea a primit-o dupa ce un specialist de la muzeul de stiintele naturii din Sv a vazut animalul.
Bucovina .... leaganul vinatorii
Pe fondurile din sudul Teleormanului la granita cu Bulgaria pe malul Dunarii sacalii au ajuns mai numerosi decat iepurii La ultima vanatoare organizata la care am fost s-au impuscat o vulpe,4 iepuri,4 mistreti si 5 sacali ,asta in conditiile in care pana la jumatatea partidei s-a tras exclusiv la mistret.
sacalul s-a extins in dobrogea datorita lipsei lupului. daca s-ar repopula cu lup sacalul va disparea. oricum acum sunt multi. se aud noaptea si la organizate de fiecare dat se impusca. anul trecut a fost inchisa vanatoarea. sunt curios anul asta cati sunt. duminica mergem in zona macin, special pentru sacal. va tin la curent
tir la zbor in filmul....."Pasarile"
as aprecia daca ma puteti anunta de "recolta" caci tare m-ar interesa 100 g de muschi de la fiecare exemplar....pt studiul Trichinelozei la sacali fie pe mine pe mail, fie pe dl dr Gherman 0722 344 916 ( FMV Cluj) cu multumiri,
sacalde rezultatele vanatorii de shacali de duminica sunt foarte interesat. Dar nu de doar 100 grame musculatura cu zice blecgec, ci de intreaga carcasa.Daca s-au impuscat ceva exemplare as fi foarte recunoscator daca s-ar conserva pana saptamana viitoare. Intre 2-5 nov, adica week-endul viitor voi fi in Tulcea.Mergem la o vanatoare de pasaret cu scop de cercetare.SI am posibilitatea sa preiau toate carcasele vanate.Deci, le aduceti din teren undeva, la un congelator sau camera frigorifica?O persoana de contact care s-ar putea ocupa pe plan local de ele ar fi Stefan Raileanu, telefon: 0742 881653, medic veterinar, angajat la Institutul Delta Dunarii, Tulcea.
Multumesc pt amabilitate Calin Gherman Facultatea de Medicina Veterinara Cluj Napoca 0722 344916 0744 423515 Traim in Romania si asta ne consuma extrem de mult timp...
am fost duminica, dar nu am vazut niciun sacal. am batut zona Jijila, stufarii si culturi (porumb). am gasit ceva fazani si multi iepuri. nici macar o vulpe. am fost 26 de pusti si 8 gonaci. multa plimbare. pe Stefan il cunosc. am sa tin legatura cu el. toate bune
tir la zbor in filmul....."Pasarile"
mersiMersi mult de mesaj.Probabil ca inca au hrana din belsug si sunt rasfirati prin teritoriu.
Dar ramane valabil interesul meu pt tot sezonul de vanatoare, pt sacal si enot. Numai bine Calin Gherman Traim in Romania si asta ne consuma extrem de mult timp...
OK in dobrogea este de inteles , ca s-a substituit lupul, nu am informatii asupra prioadei cand a disparut lupul, dar in lunca dunarii lupul a disparut de acum cca 250 ani , si sacalul a aparut de curind , adica prin 1980.
este de inteles ca anumite specii nu se suporta , cum ar fi:, cerbul lopatar si capriorul, dar in acelasi timp exista fonduri de vanatoare care au ambele specii/ hello
nu stiu Val daca iti mai aduci aminte in 2002 la vanatoare cu Tvr inter , cand a fost si Vastag, cand eu am impuscat un sacal si se uita toata lume la mine ,, ca ce este ala,, , te cred ca se imultesc din ce in ce mai mult, si tine cont ca vorbim de anul 2002, cand sacalul este aparut din 1980.
dorin coman hello
Salut Dorine , sigur ca imi aduc aminte . Atnci am vazut si eu prima data sacal in Romania . Cred ca am si niste poze de atunci dar trebuie sa le caut . Intre timp sa stii ca la Magura se impusca frecvent sacali - eu am 3 la activ pina acum .
acum doua duminici s-a facut vanatoare la Congaz, la iepuri si s-a tras la 3 sacali, dar nu a cazut nici unul in foc. zona este de padure. cred ca nu prea merge la goana si trebuie incercat la panda. vremea este calda si nu sunt inca stransi de frig
tir la zbor in filmul....."Pasarile"
Este clar ca in majoritatea zonelor a trecut de faza de colonizare a teritoriului cand umbla doar noaptea exemplare izolate.Ca areal are sanse mici sa depaseasca arcul carpatic deoarece trebuie sa treaca de lup si daca nu exterminam lupul...Deci este aici si o sa ramana.Sunt foarte curios cum se comporta fata de celelalte pradatoare prezente in teritoriu pt ca fata de vanat stim toti cum se comporta.Cu lupul e clar,este situatia ras vs pisica salbatica.Stie cineva ce comportament are fata de vulpe si cainele hoinar?
Till Death Comes!!!
Pentru cei din jud Arad : am vazut sacal in zona localitatilor Tarnova-Agrisul Mare-Maderat. In momentul in care l-am observat tocmai iesise din niste tufe de pe marginea drumului si s-a oprit in mijlocul drumului uitandu-se la masina cu care care ma apropiam.Am oprit la o anumita distanta si m-am uitat la el cu binoclul in timp ce se departa.Era in amurg, orele 20 aprox.
vanat in cuiul catarii
Trebuia sa te uiti prin luneta.
Constanta daca am primit informatia corecta are cota la LUP! Si inca dupa anii 90 la Baneasa s-a vazut si impuscat lup! Poate ca va reveni si va imputina sacalul!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
tot ce-i posibil. Eu am vazut acum cativa ani ( nu mai stiu exact cati , cred ca a fost ultima iarna grea , cu zapada multa ) lupi din tren, intre Braila si Faurei. Trageau de un hoit la marginea unui sat.
Si in Insula Mare ne-am dus ca le spusese cineva la Birdwatcheri ca a vazut dropii. Cine stie ce curcani a vazut ala Noi n-am vazut pana de dropie. Fazani, vulpi , sacali, orice! Numai dropii nu ! Si pare ca vulpea cu sacalul nu se deranjeaza f tare ca erau la greu si unul si altul.
Si apropo de cota la lup a Ct-ei. Mi-au picat ochii de curand pe niste hartoage de la Rezervatia Biosferei Deltei si am vazut ca ELANUL si CASTORUL sunt strict protejate Exista lighioanele astea pe la noi?
De unde pacatele ? Au venit de la rusi?
Este castor, dar nu stiu daca in delta. Pe Olt, Mures si cred ca si Ialomita dincolo de Cosereni. A fost adus in tara cu ajutorul ICAS. S-a ocupat de proiect o tipa de la ICAS.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ce inseamna "dincolo de Cosereni"? Aval sau amonte?
Am vazut urme si " lucrari" facute de castori la granita dintre Arad si Hunedoara. Le merge bine, dupa cate am vazut. Deocamdata. Am pus ceva poze in galerie.
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori |
Publicitate
|