Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 26 Feb 2025, 11:51

Pasi de urmat pentru a detine o arma de tir

Topic pur informativ, destinat celor care vor sa imbratiseze aceasta nobila arta si nu stiu care sunt etapele de parcurs.

Pasi de urmat pentru a detine o arma de tir

Mesajde Vali90 pe 20 Iun 2016, 09:16

Salut,sunt Vali si am 20 de ani. In ianuarie mi-am inceput perioada de stagiatura,urmand ca anul viitor sa devin vanator. Pana atunci as vrea sa ma antrenez,sa stiu sa trag si am auzit ca poti sa-ti cumperi arma, sa tragi in poligon cu ea,ca mai apoi cand devii vanator, ii poti schimba destinatia pentru vanatoare(Am absolvit cursul de arme si munitii) Se poate? Si daca se poate,ce acte mi-ar trebui? Ce pasi sunt de facut? Va multumesc
Vali90
Nou membru

Re: Pasi de urmat pentru a detine o arma de tir

Mesajde yoghi pe 20 Iun 2016, 10:39

.... la cursul de arme nu va explicat.?? sau ai mai lipsit?

Nu se poate .Cu excetia unei arme cu aer comprimat. Arma de tir cu cartus poti cumpara doar daca esti vanator....sportiv legitimat sau antrenor.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Vali90 pe 20 Iun 2016, 10:42

Si ca sa devin sportiv legitimat,trebuie sa ma inscriu intr-un club ceva?
Vali90
Nou membru

Mesajde Sly_Fox pe 20 Iun 2016, 11:33

Cam asa ceva, doar ca trebuiesc indeplinite si niste bareme. Trebuie sa ai calitatea de sportiv de tir categoria I, membru al lotului national sau al celui olimpic. Crezi ca te incadrezi? :D
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Vali90 pe 20 Iun 2016, 11:38

Nu. Vazusem ceva intr-un topic pe net,despre colectionarii de arme,pot iesi cu ele la 2 saptamani in poligon,exista varianta asta? Adica ar fi o alternativa?
Vali90
Nou membru

Mesajde Sly_Fox pe 20 Iun 2016, 12:26

Colectionarii pot detine numai arme de colectie, dar asta este alta mancare de peste si nu face obiectul topicului. Vorbim dersprer pasii de urmat pentru a detine o arma de tir. Deci nu este o alternativa.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Vali90 pe 20 Iun 2016, 12:33

Consider ca esti putin rautacios. Trebuie sa fac 100 de topic-uri pentru aceasta nedumerire? Eu zic ca nu.
Vali90
Nou membru

Mesajde kama3 pe 20 Iun 2016, 13:52

Salut!
Pe tine de fapt te intereseaza sa poti trage cu o arma de vanatoare in poligon.
O arma de vanatoare nu poate avea destinatia decat vanatoare(daca esti vanator) sau de colectie ( daca esti atestat ca colectionar).
Poti obtine atestat de colectionar( nu e imposibil, citeste legea si vezi ce iti trebuie exact), si sa iti cumperi o armz de vanatoare pe care sa o detii ca arma de colectie.
Cu arma de colectie poti trage in poligon, dar trebuie sa obtii pt fiecare iesire autorizatie de la AEST(c-asa zice legea).
Timpul banii si nervii necesari ( ca ai nevoie mare de toate cele trei) echivaleaza cu asteptarea pana iei permisul de vanatoare.
Si daca te incapatanezi sa-ti iei arma de vanatoare pe colectie, cand o sa vrei sa si vanezi cu ea o sa trebuiasca sa-i schimbi destinatia in arma de vanatoare pt ca cu arma de colectie nu poti vana(asa zice legea).
Parerea mea e ca daca vrei sa tragi, ia-ti o arma cu aer comprimat mai zdravana. Exerseaza cu ea psna nimeresti gaura in gaura ca iti vs prinde bine antrensment. Iar timpul pana la examen trece repede.
Succes orice varianta ai alege!
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
kama3
Veteran

Mesajde Vali90 pe 20 Iun 2016, 14:15

Multumesc mult pentru sfat
Vali90
Nou membru

Mesajde kama3 pe 20 Iun 2016, 15:05

Mai e o chestiune pe care am omis-o si care e poate mai importanta decat ce am scris mai sus.
Du-te la domnii de la AEST-ul de care apartii si cu care o sa colaborezi si expunele aceasta problema si o sa vezi si parerea lor.
Exista posibilitatea ca o problema legal posibila, pe plan local sa fie "imposibila" si sa mori cu dreptatea in mana.
Si chiar daca teoretic ai putea sa obtii dreptatea in instanta nu vrei ca viitor vanator sa ai dusmani la AEST. (o chestiune din ce in ce mai rar intalnita dar nu complet eradicata -mentalitatea de militian).
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
kama3
Veteran

Mesajde miha pe 20 Iun 2016, 15:08

e foarte prost facuta legea in momentul de fata din pacate...
practic singura varianta de a-ti satisface pasiunea este sa iti iei atestatul de colectionar (teoretic in 30 de zile) si sa iti iei o arma de colectie-orice arma lunga indiferent de anul proiectarii sau orice arma scurta proiectata inainte de 1945-orice revolver si colt 1911, exclus glock si tot ce e polimer (alte 30 de zile) pe care sa o scoti in poligon din cand in cand.

ori ca te faci colectionar ori ca te faci vanator e tot aia dpdv a ce vrei sa faci tu pt ca arma indiferent ca are destinatia colectie sau tir, o vei scoate din dulap doar cu autorizatie de la politie.

ca sa scoti arma de vanatoare in poligon nu ai nevoie de autorizatie dar toate armele semiauto de vanatoare sunt limitate la 3 cartuse, ori e cam aiurea sa incarci mereu dar ma rog poate unora le place.

cu ce arma vrei sa tragi?
.45/5.56/12
miha
Membru activ

Locaţie: bucuresti

Mesajde Vali90 pe 20 Iun 2016, 15:34

Cu o lisa
Vali90
Nou membru

Mesajde OVI762 pe 20 Iun 2016, 16:18

Salutari,kama3 :D
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 20 Iun 2016, 16:45

Vali90 scrie:Consider ca esti putin rautacios. Trebuie sa fac 100 de topic-uri pentru aceasta nedumerire? Eu zic ca nu.

Sunt rautacios ca ti-am raspuns, sau poate ca nu pricepi din prima?
De ce trebuie sa faci 100 de topicuri cand poti foarte bine sa citesti legea sau sa asculti ce iti spunem noi. Ai intrebat despre o arma de tir pe care se o folosesti in poligon.
Este simplu, in cazul tau trebuie sa ai calitatea de vanator, sportiv categoria I sau antrenor. Nu te incadrezi in niciuna din categorii, nu poti avea o arma de tir.
Vrei colectionar, foarte simplu din nou, ai voie sa cumperi doar arme de colectie, la care (dupa ultimile modificari ale legii) nu mai ai voie sa detii si munitie. In acest caz insa trebuie sa ai si calitatea de membru intr-o asociatie de colectionari. Este mai complicat si nu vorbim despre aceeasi categorie, respectiv arma de tir.
Daca nici acum nu pricepi, chiar incep sa fiu rautacios. :?
Sly_Fox
Veteran

Mesajde kama3 pe 20 Iun 2016, 18:12

Salutari ovi!
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
kama3
Veteran

Mesajde Marksman pe 20 Iun 2016, 23:06

Am si eu o intrebare despre arme de tir .
Am vazut ca acum mai nou in Europa , au inceput sa apara competiti pentru arme de tir , la capitolul asta intra mai multe clase/arme si mai multe discipline . Eu as fi interesat de tras la distanta in Long range shooting.. Am vazut competiti le astea ( pe internet) in Slovacia, Cehia Ungaria si probabil mai sunt inca cineva tari in estul Europei.( am vazut ca accepta si straini) tarile astea
Pentru ca sincer am gindesc sa vin anul viitor si sa particip , intrebatea mea este :
Pot sa vin cu o arma ca asta in Romania ( doar in transit ).?
Care ar fi limita de gloante cu care pot sa vin?
Ar fi undeva loc de tras/antrenament pentru asea ceva ... Poate la padure.. ar fi legal ?
As fi interesat sa aflu ce spune legea la capitolul asta ... Daca aveti ceva informatie in domeniul asta m-at ajuta ( s-au unde pot gasi eu informatie in domeniul asta )
Multumesc!
Marksman
Veteran

Mesajde yoghi pe 21 Iun 2016, 01:44

[quote="Marksman"]Am si eu o intrebare despre arme de tir .
Am vazut ca acum mai nou in Europa , au inceput sa apara competiti pentru arme de tir , la capitolul asta intra mai multe

In Europa dar nu Romania.La noi armele pt long range sunt trecute ca arme de vanatoare.Nu exista proba ca ramura de tir.Limita de intrare in tara e 200.Dar trebuie sa aduci arma ""pt vanatoare""". asta nseamna invitatie de la o asociatie....complicat. trasul la tinta edte numai in poligon. restul e ilegal.
yoghi
Veteran

Mesajde Marksman pe 21 Iun 2016, 03:19

Da se pare ca e complicat cu Romania [-( , in tarile vecine noua lucrurile se misca putin mai bine ...
Am citva prieteni Americani / eu Canadian ( de origine Romana ) si ne gindim sa venim anul ce vine in Europa pt o competitie ca astea .... sa trecem si prin Romania , nu stiam care sint legile/ restrictile si de unde sa incep cu cautarile pentru a gasi o portita pentru asta .....
Mulumesc.. ;) @Yoghy bear
Marksman
Veteran

Mesajde violiv pe 21 Iun 2016, 11:40

Tarile Nordice sunt in frunte. Au multe competitii, atat clasice deja cat si mai moderne si mai "stil american". Se trage atat in poligoane cat si in teren. Mai la sud un pic Germania sta iar foarte bine si are vreo doua poligoane de 1500 m si parca unul de 2500 m. Se trage si inafara poligoanelor mari, pe locuri amenajate de asociatii de vanatoare, etc.
Si mai la sud ajungi la cehi, slovaci si unguri unde s-a dezvoltat exploziv partea cu tir-ul sportiv.
Italia are serii intregi de competitii, o federatie puternica si zeci de mii de practicanti. Au si ei poligoane de 600 m si chiar peste 1000 m si se mai poate trage si pe langa poligoane.

Noi stam cel mai prost de departe. Desi teoretic ar exista posibilitatea, practic nu poti trage legal nicaieri peste 300 m. Nu exista discipline de tir cu calibre mai mari de 22 lr si ce se mai petrece e cate un mic concurs organizat intre vanatori si atunci tot in poligoane oficiale. Neavand competitii de gen nu poti nici intra cu arma in calibru mare ca arma de tir.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde mili_ngo pe 21 Iun 2016, 16:19

Pt a te antrena poti merge intr-un poligon unde poti trage cu orice arma, fara a fi nici legitimat la un club, nici vanator, doar platind serviciile pe care poligonul le ofera (armament, munitie, instructor, etc.)
mili_ngo

Mesajde Marksman pe 22 Iun 2016, 01:02

Tarile Nordice sunt in frunte. Au multe competitii, atat clasice deja cat si mai moderne si mai "stil american". Se trage atat in poligoane cat si in teren. Mai la sud un pic Germania sta iar foarte bine si are vreo doua poligoane de 1500 m si parca unul de 2500 m. Se trage si inafara poligoanelor mari, pe locuri amenajate de asociatii de vanatoare, etc.

Mersi mult @Violiv... se pare ca aproape in toate tarile din jurul nostru se poate trage long range ... te poti antrena ... ( si sunt competiti ) in Romania NU :oops:
asta chiar ca ma enerveaza ... ce pisici fac aia in parlament :-o ce voteaza? si am auzit ca numarul la... parlamentari / senatori/deputati este mai mare decit ar fi normal ... Va rog sa imi iertati indicnarea!! si zelul dar nu inteleg de ce pot Unguri, Cehi ( si in Polonia am vazut competiti) .. si baieti incarca gloantelor / probabil au cunostinte despre balistica ... normal ca asea la ei o sa fie campioni in disciplinele astea si in Romania? ... sincer este dureros pentru mine [-( .. poate trebuie sa le spuna cineva ca nu traim numai o singura data, si sunt pusi acolo ca sa caute/ apere interesul populatiei , nu profitul personal ...
Imi cer scuze!!!! daca am fost luat de val .. dar sincer m-am enervat .. eu nu pot sa inteleg asta...

Pt a te antrena poti merge intr-un poligon unde poti trage cu orice arma, fara a fi nici legitimat la un club, nici vanator, doar platind serviciile pe care poligonul le ofera (armament, munitie, instructor, spune @mili_ngo

Probabil ca vorbesti despre tarile Nordice ? cind spui ca poti inchiria arma , munitie, instructor... ? da se poate eu nu cunosc legile si regulile lor ....
Pentru a te antrena pentru competiti nu ai nevoie de asea cava , consider ca cei care intra in competiti deja sunt la un nivel la care cunosc notiunile de baza la tragere ... ce pot sa ti le explice un instructor nu ajuta prea mult .. ( daca ai antrenor personal pentru competitie ) . probabil vre un fost campion ... asta este alceva ... de ce ai nevoie este de posibilitatea sa te antrenezi sa iti cunosti arma sa ai experienta necesara pe arma ca ...sa poti gasi soluti pentru ori ce problema care poate sa apara in timpul trasului /competitiei
Eu consider ca o arma inchiriata chiar daca este performanta ... si pe care nu o cunosti si nu esti obisnuit cu ea .. NU ajuta prea mult pe tragator cind e vorba de performanta ... Este doar parerea mea personala!
Marksman
Veteran

Mesajde yoghi pe 22 Iun 2016, 08:53

coleguuu cand vrei sa postezi mesajul altui utilizator ..foloseste patratica din dreapta sus """"citeaza"" si apoi selectezi de acolo ce vrei sa ramana .
se face astfel diferenta intre mesalu tau si cel citat.
yoghi
Veteran

Mesajde blackcrotal pe 22 Iun 2016, 10:05

Marksman scrie:.....................
Am citva prieteni Americani / eu Canadian ( de origine Romana ) si ne gindim sa venim anul ce vine in Europa pt o competitie ca astea .... sa trecem si prin Romania , nu stiam care sint legile/ restrictile si de unde sa incep cu cautarile pentru a gasi o portita pentru asta .....
............

Salut Marksman,
Colegii ti-au raspuns ca in Romania este foarte complicat sa intri cu arma ta si te costa destul de multi bani pe care ii platesti aiurea ( invitatie la vanatoare din partea unei asociastii cu plata conform tarifelor pentru straini ). In plus nu poti sa tragi cu arma ta conform caracteristicilor ei pentru ca dupa cum spuneau colegii distanta maxima de tragere pe cateva din poligoanele din Romania = 300 m.

Dar pentru ca tot ziceai ceva de gasit portita, daca tot veniti in una din tarile vecine mult mai dezvoltate decat Romania in ale vanatorii, este bine sa incluzi si Ungaria in acea categorie.
Deci puteti sa mergeti la concurs intr-una din tarile vecine si dupa ce se termina concursul va lasati armele in custodia in tara respectiva si veniti sa faceti turism in Romania.
Dupa ce-ti incarci bateriile pe pamantul natal, si va scaldati ochii pe meleagurile mioritice, va intoarce-ti acolo unde ati lasat armele, le luati si plecati tu in Canada si prietenii tai in USA.
Sigur ca trebuie inainte de a lua hotararea sa veniti cu armele in Romania trebuie sa verificati conditiile tarii in care va duce-ti referitoare la intrarea cu arme pe teritoriul ei si posibilitatea de al lasa intr-un loc asigurat armele cat timp vizitati Romania.
Respect,
Razvan
blackcrotal
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Marksman pe 23 Iun 2016, 04:28

Da multumesc de sfat @ blackcrotal .. adica Razvan ;) probabil ca asta este singura posibilitate , dupa ce ma hoterasc cu baieti la care o sa participam va trebui sa sun organizatori , e imi trimit o invitatie si o sa putem participa .. ( asta normal dupa ce ne-am interesat si o sa fie ok sa intram cu armele in tara respectiva ) si Romania o sa ramana afara din schema ( fara tras cu arma in tara... la asta ma refer ) .... as fi dorit mult ca sa sa pot folosi arma putin in Romania ( pentru long range ) ... Dar ce sa faci asta este .. #:-s ...
Multumesc inca o data pentru toata informatia asta !!!!
Respect ...@ Marksman
Marksman
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 23 Iun 2016, 10:24

Pana la urma daca vrei neaparat sa tragi cateva cartuse intr-un poligon din Romania, se poate, chiar daca metodologia este asa de greoaie si restrictiva in unele privinte. Concursuri de genul celui amintit de catre tine nu avem, insa sunt cateva poligoane in tara ( cat sa le aduni pe degete) unde poti trage pe la 150-200 metri. Stiu, la voi la 150 de metri se trage cu prastia, insa totusi cateva focuri pentru destins degetele puteti da, in plus le arati amicilor din SUA cum este Romania, cultura, traditii, locuri, bucataria traditionala etc.
Eu zic sa va rezumati la strainatate doar pentru concursul long-range shooting, iar restul la noi, ca totusi mai au ce vedea strainii in tara asta.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde yoghi pe 23 Iun 2016, 19:01

exista si poligoane de 800m dar sunt cateva si pt a ajunge acolo trebuie un contract pe firma cu ministerul aparari .
e destul de complicat. si preturile sunt ""dificile"".
yoghi
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 23 Iun 2016, 19:08

Bine acelea sunt poligoane ale armatei si dupa cum ai spus si tu, este destul de complicat. De exemplu sunt poligoane ale jandarmeriei prin mai multe orase din tara, poligoane care ar putea ajuta foarte mult vanatorii si sportivii. Numai ca in aceste poligoane nu ne putem duce cand vrem, ele fiind puse la dispozitia fimelor de profil in baza contractelor, persoanele fizice neavand acces direct.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde laurul pe 23 Iun 2016, 19:39

Sly_Fox scrie:Bine acelea sunt poligoane ale armatei si dupa cum ai spus si tu, este destul de complicat. De exemplu sunt poligoane ale jandarmeriei prin mai multe orase din tara, poligoane care ar putea ajuta foarte mult vanatorii si sportivii. Numai ca in aceste poligoane nu ne putem duce cand vrem, ele fiind puse la dispozitia fimelor de profil in baza contractelor, persoanele fizice neavand acces direct.

Romarm? Radmil?!
Sa ni le subcontracteze prin Asociatii.....
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde blackcrotal pe 23 Iun 2016, 21:44

Exista un poligon in apropierea Bucurestiului la Mihai Bravul in apropiere de Calugareni al armatei. Acolo se faceau si foarte probabil se fac si acum antrenamente si trageri cu tancurile si cu artileria . Poligonul este imens avand latinea de aproximativ 5 Km si lungimea Dumnezeu stie cat de mare este. Apoi mai este poligonul de la Capul Midia mai mare decat cel de la Mihai Bravul etc, etc.
Pe linia de centura a Bucurestiului inainte de '90 era active 3 sau 4 poligoane ale GP noi noute cu cate 4 linii de tragere de maxim 150 m care dupa '90 au fost privatizate si transformate in ciupercarii :))
Dar, vorbim de poligoane ale Jandarmeriei, SRI, Armata ca sa ne aratam muschii pentru ca acolo nu au intrat civilii decand inainte de ' 90 cand se antrenau cu GP.
Colegul nostru a intrebat altceva si cinstit este sa-i spunem ca nu avem disponibile pentru civili poligoane cu linii de tragere mai lungi de ... am inteles de la colegi de 300 m. toate celelalte sunt vise !
Respect,
Razvan
blackcrotal
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde yoghi pe 23 Iun 2016, 23:54

Eu m_am exprimat F.clar ""este dificicil"" am zis.Nu imposibil , nu vise. Nu este nevoie sa dublezi postarea cuiva.
Am avut contract cu jandarmeria si armata. mai sunt cativa aici care au.
contractul se semneaza in 30zile si numai daca firma are acordul politiei.Este pe un an calendaristic .Adica indifernt de data semnarii e valabil pina la 31 dec.facturarea este la sfarsitul lunii.si trebuie sa anunti tragerea cu mimim 7 zile inainte;iar costurile sunt pe ora/stand 300lei poligon 100m pina la 1200 lei poligon de 800m. La peste 800 e discutie separata.In pret sunt inclusi si cel putin doi subofiteri ca ajutoare si un ofiter observator
Deci ma repet ...se poate dar un pic dificil.
yoghi
Veteran

Următorul

Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi!