Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 02 Dec 2024, 19:49

long range shooting ......

Sunt multi dintre Dvs care sunt interesati de latura sportiva si de competitie a detinatorilor de arme . Va stam la dispozitie in acest topic !
Subiectul este generos si asteptam postari pe masura .

Moderator: liviur

Re: long range shooting ......

Mesajde Marksman pe 11 Mai 2016, 07:14

Azi ma intorceam acasa .. ( am fost la padure.. shooting ) ... si ma gindeam ce as mai putea scrie la acest subiect .. Long range shooting .. care sa ajute pe vinatori din Ro . ... eram singur in masina iar pe scaunul din dreapta aveam . Kestrel ( asta este un program balistic , si statie meteo ) , camera video .. si sub ele pe scaun ... era caetul / cartea de shooting ...

Vreau sa va spun un pic ce fac eu cu acel...... caiet... si cum ma ajuta pe mine la tras la distanta ..
informatia care o sa o postez se poate folosi f bine si la 400-500m , nu se aplica numai la distantele f mari ..
De fapt asta ar fi cred eu al doilea pas dupa ( pozitia corecta de tragere )
'Map your shoots " este expresia in engleza ... nu o sa faca sens daca o sa traduc exact .. pentru ca este o expresie , dar in traducere libera cred ca inseamna
" A cunoaste ff bine arma " .. acum odata ce stapinesti bine pozitia de tragere , grupul se micsoreaza considerabil . si apoi probabil multi o sa incerce sa traga sa la 400m, 500m sau 600m .. si asta este bine . Daca ai un program balistic bun si informatia e pusa CORECT pe el o sa functioneze f bine si o sa inceapa sa apare rezultate la distantele alea . Aproape toate probramele balistice sint bune .. dar eu le prefer pe cele ce sint f meticuloase si complexe , care imi cer o gramada de date despre arma si luneta , o data ce am pus informatia pe program corect .. programul o sa isi faca treaba f exact .. din nou repet... daca si eu .. am pus informatia corecta si completa pe program ... Acum nu o sa stau mult aici la programe , probabil se cunosc citeva si in Ro .. ( daca nu se stie pot sa revin la subiectul asta ) .. Vreau sa va spun de ce trebuie sa iti cunosti bine arma si cum se comporta arma in unele situati ..

Un lucru care mie mi-a dat bataie de cap cind am inceput cu tragerile la distanta si ma enerva rau de tot :D , era ca erau zile cind trageam la 500m pe mijloc la tinta ... iar daca veneam in ziua urmatoare sa trag mi se" muta grupul pe tinta ".si nu intelegeam ce se intimpla .
Ca si exemplu... cu citeva zile inainte am tras si grupul era pe centru la tinta , ( dupa citeva zile ) toate gloantele erau grupate... dar erau dreapta sus pe tinta si eu nu mai intelegeam nimic ..
Stiam ca am tras corect gloantele erau grupate dar erau undeva 10-15 cm sus /dreapta pe tinta .

Sint doi factori care creaza problemele astea : Temperatuta de afara si o teava.." calda "..poate schimba considerabil impactul gloantelor spre tinta ..
Eu o sa va spun ce fac eu ca sa rezolv problema asta , pe caietul ala am tot ce pot sa stiu despre arma mea , cum functioneaza la temperatur ridicate sau la temperaturi scazute , si ce se intimpla daca trag 3-4 gloante fara pauza.
....Acum poate o sa spuneti ca programele balistice pot sa rezolve problema temperaturi :) si daca se pune informatia corecta pe luneta problema e rezolvata .. nu e rezolvata :D si va spun si de ce .
Cind temperatura ( de afara ) scade sau urca considerabil viteza de ardere se prafului de pusca se schimba la... 0 Celsius viteza gloantelui o sa fie ceva mai putini metri per/second si invers la 25Celseus afara viteza de ardere creste... si implicit si viteza gloantelui. Arma mea cint incalzesc teava si trag 3-4 gloante fara pauza imi urca grupul 1 1/4MOA sus si 1/2 MOA dreapta .. :) la 200yards ( acolo imi sint reglate armele mele ) .. Asa ca daca am reglat arma si.. ieri... la 28 C la 500m eram pe mijloc la tinta ( asta dupa ce am tras citeva gloante si teava era calduta ) :) si acum vinez cu arma aia si sint la 0 C dimineata ( teava rece ) si incerc sa pun un tap jos la 500 m sa nu o sa ma surprinda ca gloantele nu o sa mai aiba exact acelas impact ca ieri .. ..Probabil vi se par lucruri mici si fara o semnificatie majora la tragere , dar eu vreau sa stiu cum se comporta arma mea in ori ce situatie . Cu tot respectul pot sa spun ca oricind trebuie ... imi scot arma din seif si pot sa trag la peste 1 km .. si sa lovesc mici fara probleme . ( asta cu 338 lapua ) . Si pentru mine asta e FFF Important .. sa pot sa lovesc tinta cu primul glonte .. Nu se poate face asta daca nu iti cunosti fff bine cum se comporta arma in toate conditile . De acea este ff important caietul ala :) im spune tot ce vreau sa stiu despte arma , pentru ca am scris in el tot despre arma aia ... Daca vreti este " O Harta pentru arma " ..si in functie de informatia care am scriso in el pot lua o decizie corecta , pentru fiecare situatie ...
Marksman
Veteran

Mesajde yoghi pe 11 Mai 2016, 13:34

Auzisem de mult ca o teava inciinsa de focuri trase modifica locul de impact al glontului dar prima data cand am simtit pe propia piele a fost prin 2003 cand am reglat pt un prieten un Sauer 202 in 300win.
la 170m focurile loveau in 6 la ora3 ..in 8 la 3 ..in 9,5 la 3 si apoi unul in musca. (reglaj facut din luneta ..Swaro Habit 6-18 x 50) apoi inca doua focuri in ""musca"" cu grupaj de 1/2 moa.
Las pe prieten sa traga si el si ....doua focuri la 3cm unul de altul dar sus in 8 la ora 12 trag si eu alte doua focuri ...se suprapun cu primele tot 8ora 12. Lasam arma mergem la tinta , discutii de ce? cum? ne intoarcem ...inca un foc =musca : al doilea musca...al treilea 8ora 12. Am sunat un prieten armurier batran si primul lucru ma intrebat ce calibru e arma. Asa am aflat de la el si pe propia piele ca la mai mult de 10-12 cartuse un 300win isi schimba impactul. (cartse Winchester silvertip 220gr.)

Norocul prietenului (acum al meu pt ca de doua saptamani arma e a mea ) ca arma are abatere doar pe verticala .Si oricum pe camp nu trag dupa mistret 12 focuri.
Oricum inima mistretului e mai mare de 10cm asa ca nu e problema.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Marksman pe 12 Mai 2016, 07:36

Si oricum pe camp nu trag dupa mistret 12 focuri.
Oricum inima mistretului e mai mare de 10cm asa ca nu e problema. spune @yoghy

Eu nu cred ca ai nevoie de nici jumate din focurile de care vorbeste @yoghy mai sus pentru un 300 win magnum ca sa schimbe , punctul de impact , depinde si de intensitatea la care tragi ....Ce am vrut sa scot in evidenta este ca se intimpla asea ceva , si trebuie sa iti cunosti arma exact cit iti muta grupul ca tot timpul sa ramii pe tinta ... Pe mine informatia asta ma costat fffff scump L-) in competitie .. acolo asta face ( pentru a nu iti incalzi teava si a ramine grupul strins ) se cronometreza timpul dintre lovituri ai 15 gloante sa le tragi in 20 min ( in fiecare runda ... first set of strings ) .. sint trei runde .. ( daca le pot numi runde ) tragi 45 de cartuse plus 2 gloante doua daca vrei, sa iti reglezi arma inainte de a incepe competitia ... Regulile astea sint in America si Canada la FTR Competition .....Am inceput f bine si sveam punctaj mare , dar pe sfirsit la prima runda am inceput sa pierd puncte si nu imi dadeam seama ce se intimpla , in pauza dintre runde am aflat informatia asta doar asea subtil ( de la un prieten/coleg Canadian ) el avea experienta in competitii ..
Subiectul fiind despre.. Long range shooting... am considerat ca este bine sa se cunoasca asea ceva in felul asta tragatorul o sa aiba cunostinte cum poate sa remedieze problema asta , daca esti nevoit sa tragi mai multe focuri la interval scurt intre ele ..
Marksman
Veteran

Mesajde Marksman pe 13 Mai 2016, 19:57

Vreau sa revin putin la Telemetru ( rangefinder)
... in ultimele septamini am cautat un rangefinder care sa prinda tinte peste 2000m si se pare ca uneori gasesti , daca nu te dai batut :D ... si la un pret bun .... Ce am gasit este Sig Sauer Kilo2000 , la pretul de 450$ USD . cred ca este cea mai buna oferta pe market daca este vorba de pret/calitate ... Am vazut.. review ( teste )... astea sint ff importante si de fapt aici o sa vezi adevarata performanta a unui telemetru cind e vorba de viteza ce citite a tintei si distanta la care este capabil sa citeasca .. In asfel de review am citit ca este capabil sa reflecte inapoi tinte mari pina la 3000 yards ( era vorba de o casa ) . si tinte mai mici intre 1500-2000 yards ...
Mi sa parut interesant , si ma gindeam ca poate ar fi interesant ca sa stiti ca sint telemetre pentru distanta mare ... si la preturi bune

https://youtu.be/vKaBj6arHPc
Marksman
Veteran

Mesajde Marksman pe 14 Mai 2016, 06:58

Vroiam sa vb un pic despre programul ( balistic ) pe care il folosesc eu . Se numeste Kestrel .. sint mai multe versiuni eu am preferat sa imi cumpar versiunea ... Kestrel Applied Balistics 4500 NV ..nu demult am vazut ca a aparut versiunea( 5700 Elite ) .. are citeva imbunatatiri , dar sistemul de operare este acelas ca la( 4500 NV )
Kestrel este un mini comp/--- statie meteo .. care iti da toate datele despre conditile atmosferice la timpul prezent si f precis asta este un lucru ffff important cind se trage la distante mari . Calculeaza; Presiune barometrica , vintul ( viteza si directia ) , umiditate, temperatura , latitudinea . Pozitia ta ca tragator si pozitia tintei ( in comparatie cu Nordul ). Asta pentru ca trebuie iti calculeze un efect.. care are loc atunci cind se trage la distante ff mari . Rotatile pamintului ( Coreolis Efect ) ... afecteaza caderea glontului considerabil
Pamintul se invirte de la W spre E si pentru aproximativ o secunda la 1000 yards ( sau metri daca doriti ) :D glontul paraseste " pamintul este in zbor " si este ff afectat de fenomenul asta .. Tipul din video are o masa undeva afara in natura , si trage un grup de gloante la 1000 yards .. in W... si un grup in E doar pentru a explica Coreolis Efect , .. si efectul fenomenului asta asupra gloantelui .. El foloseste un 7 mm calibru .. daca ar folosi un 308 diferenta ar fi mult mai mare intre grupuri .. :D ( pentru ca blistic coeficient e mult mai mic la 308 comparat cu 7 mm )

https://youtu.be/jX7dcl_ERNs

Inca un lucru care il mai calculeaza programul asta este" spin drift " - rotatile glontului , Majoritatea armelor au rotatia ginturilor de la stinga spre dreapta , sint citeva compani care le fac invers rotatia ginturilor , dar numarul lor este f mic ..Acum daca glontul se invirte de la stinga spre dreapta la distante mari glontul are tendinta sa mearga spre dreapta , din cauza ca ii scade viteza , cade la un unghi mare , si se invirte in jurul axei sale spre dreapta .. #:-s .

Apoi programul asta are multe optiuni pentru a pune o gramada de informatie pe el fff exact ( despre arma si luneta de pe arma ) pentru a da rezultate ff exacta despre caderea glontului ..

Ar ma fi " drag curve " ... este vorba despre forma gloantelui , centrul de greutate si rezistenta lui in aer
( la distante extreme gloantele cade la un unghi mare ) .. si poate fi destabilizat f rapid #:-s

DACA , rotatile ginturilor nu sint ideale pentru ( greutatea si forma gloantelui ce il folosesti )

Un lucru ce ar mai putea destabiliza gloantele ar fi ... viteza scazuta a gloantelui la distante extreme .. atunci cind gloantele intra in zona... Transonica ( sub viteza sunetului ) ... majoritatea gloantelor se destabilizeaza ... ... si schimma punctul de impact ... Sint balisticieni care se ocupa cu studierea balistica a gloantelor ... un nume cunoscut ar fi Brian Litz ... tipul este fff bun lucreaza pentru firma Berger ... deacea cred ca gloantele de la Berger sint f reusite si sint folosite mult in competiti ... pentru ca baiatul stie meserie cind e vb de
Ce pot sa spun ca programul este ff bun si complex si o data informatia pusa corect pe el ... este ff exact .. la inceput nu este usor sa lucrezi pe el pina il intelegi cum functioneaza , dar o data ce te obisnuesti sa lucrezi cu el este extraordinar ...

https://youtu.be/ss-h9lYk3nQ

In video o sa vedeti cum arata un 4500 NV Applied Balistic ( cum am eu ) .. si" :D nenea" o sa explice cum pune informatia pe el( el vb in Engleza ) ... Ma gindeam sa fac un video in Romania despre cum folosesc Kestrel ... cum pun distanta pina la tinta , unghiul la care trag , gloantele care il folosesc , Vintul directia / viteza ( asta il citeste doar la locul unde trag ) .. la tinta eu trebuie sa determin directia si viteza vintului ..
Daca o sa fie interesati in ... cum folosesc Kestrel .. pot sa fac un video in Romana ....
Marksman
Veteran

Mesajde DART pe 16 Mai 2016, 11:50

Marksman scrie:Azi ma intorceam acasa .. ( am fost la padure.. shooting ) ... si ma gindeam ce as mai putea scrie la acest subiect .. Long range shooting .. care sa ajute pe vinatori din Ro . ... eram singur in masina iar pe scaunul din dreapta aveam . Kestrel ( asta este un program balistic , si statie meteo ) , camera video .. si sub ele pe scaun ... era caetul / cartea de shooting ...

Vreau sa va spun un pic ce fac eu cu acel...... caiet... si cum ma ajuta pe mine la tras la distanta ..
informatia care o sa o postez se poate folosi f bine si la 400-500m , nu se aplica numai la distantele f mari ..
De fapt asta ar fi cred eu al doilea pas dupa ( pozitia corecta de tragere )
'Map your shoots " este expresia in engleza ... nu o sa faca sens daca o sa traduc exact .. pentru ca este o expresie , dar in traducere libera cred ca inseamna
" A cunoaste ff bine arma " .. acum odata ce stapinesti bine pozitia de tragere , grupul se micsoreaza considerabil . si apoi probabil multi o sa incerce sa traga sa la 400m, 500m sau 600m .. si asta este bine . Daca ai un program balistic bun si informatia e pusa CORECT pe el o sa functioneze f bine si o sa inceapa sa apare rezultate la distantele alea . Aproape toate probramele balistice sint bune .. dar eu le prefer pe cele ce sint f meticuloase si complexe , care imi cer o gramada de date despre arma si luneta , o data ce am pus informatia pe program corect .. programul o sa isi faca treaba f exact .. din nou repet... daca si eu .. am pus informatia corecta si completa pe program ... Acum nu o sa stau mult aici la programe , probabil se cunosc citeva si in Ro .. ( daca nu se stie pot sa revin la subiectul asta ) .. Vreau sa va spun de ce trebuie sa iti cunosti bine arma si cum se comporta arma in unele situati ..

Un lucru care mie mi-a dat bataie de cap cind am inceput cu tragerile la distanta si ma enerva rau de tot :D , era ca erau zile cind trageam la 500m pe mijloc la tinta ... iar daca veneam in ziua urmatoare sa trag mi se" muta grupul pe tinta ".si nu intelegeam ce se intimpla .
Ca si exemplu... cu citeva zile inainte am tras si grupul era pe centru la tinta , ( dupa citeva zile ) toate gloantele erau grupate... dar erau dreapta sus pe tinta si eu nu mai intelegeam nimic ..
Stiam ca am tras corect gloantele erau grupate dar erau undeva 10-15 cm sus /dreapta pe tinta .

Sint doi factori care creaza problemele astea : Temperatuta de afara si o teava.." calda "..poate schimba considerabil impactul gloantelor spre tinta ..
Eu o sa va spun ce fac eu ca sa rezolv problema asta , pe caietul ala am tot ce pot sa stiu despre arma mea , cum functioneaza la temperatur ridicate sau la temperaturi scazute , si ce se intimpla daca trag 3-4 gloante fara pauza.
....Acum poate o sa spuneti ca programele balistice pot sa rezolve problema temperaturi :) si daca se pune informatia corecta pe luneta problema e rezolvata .. nu e rezolvata :D si va spun si de ce .
Cind temperatura ( de afara ) scade sau urca considerabil viteza de ardere se prafului de pusca se schimba la... 0 Celsius viteza gloantelui o sa fie ceva mai putini metri per/second si invers la 25Celseus afara viteza de ardere creste... si implicit si viteza gloantelui. Arma mea cint incalzesc teava si trag 3-4 gloante fara pauza imi urca grupul 1 1/4MOA sus si 1/2 MOA dreapta .. :) la 200yards ( acolo imi sint reglate armele mele ) .. Asa ca daca am reglat arma si.. ieri... la 28 C la 500m eram pe mijloc la tinta ( asta dupa ce am tras citeva gloante si teava era calduta ) :) si acum vinez cu arma aia si sint la 0 C dimineata ( teava rece ) si incerc sa pun un tap jos la 500 m sa nu o sa ma surprinda ca gloantele nu o sa mai aiba exact acelas impact ca ieri .. ..Probabil vi se par lucruri mici si fara o semnificatie majora la tragere , dar eu vreau sa stiu cum se comporta arma mea in ori ce situatie . Cu tot respectul pot sa spun ca oricind trebuie ... imi scot arma din seif si pot sa trag la peste 1 km .. si sa lovesc mici fara probleme . ( asta cu 338 lapua ) . Si pentru mine asta e FFF Important .. sa pot sa lovesc tinta cu primul glonte .. Nu se poate face asta daca nu iti cunosti fff bine cum se comporta arma in toate conditile . De acea este ff important caietul ala :) im spune tot ce vreau sa stiu despte arma , pentru ca am scris in el tot despre arma aia ... Daca vreti este " O Harta pentru arma " ..si in functie de informatia care am scriso in el pot lua o decizie corecta , pentru fiecare situatie ...

Salut fiind mai mult ocupat cu problemele mele medicale :oops: ...nu am urmarit ce ai scris in ultima vreme...
Imi place ce si cum scrii,sfaturile si experienta ta sunt de folos(mi-ai comfirmat si in aceasta scriere cateva experiente personale)te rog sa continui pt. ca ai lucruri de spus...si dai dovada de patriotism chiar daca acum "servesti" sub alte culori :lol: ajutand cu experienta ta vasta pe altii si nu glumesc de loc cand spun asta !!! :clap: .
Referitor la ce ai scris, conducerea unui "jurnal de tragere" este f. important, in acesta iti scrii observatiile asta ca sa poti "citii" orice situatie aparuta si sa intelegi ce faci.Si la mine dezideratul este sa stiu oricand pe orice vreme unde voi pune glontul la o vanatoare...insa numai simplu nu este ...jurnalul si unele gadget-uri (am deschis un topic despre acestea cu mult timp in urma) te pot ajuta in asta.

viewtopic.php?f=122&t=14317&p=209745&hilit=gadgeturi#p209745
DART
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde DART pe 16 Mai 2016, 12:06

yoghi scrie:Auzisem de mult ca o teava inciinsa de focuri trase modifica locul de impact al glontului dar prima data cand am simtit pe propia piele a fost prin 2003 cand am reglat pt un prieten un Sauer 202 in 300win.
la 170m focurile loveau in 6 la ora3 ..in 8 la 3 ..in 9,5 la 3 si apoi unul in musca. (reglaj facut din luneta ..Swaro Habit 6-18 x 50) apoi inca doua focuri in ""musca"" cu grupaj de 1/2 moa.
Las pe prieten sa traga si el si ....doua focuri la 3cm unul de altul dar sus in 8 la ora 12 trag si eu alte doua focuri ...se suprapun cu primele tot 8ora 12. Lasam arma mergem la tinta , discutii de ce? cum? ne intoarcem ...inca un foc =musca : al doilea musca...al treilea 8ora 12. Am sunat un prieten armurier batran si primul lucru ma intrebat ce calibru e arma. Asa am aflat de la el si pe propia piele ca la mai mult de 10-12 cartuse un 300win isi schimba impactul. (cartse Winchester silvertip 220gr.)

Norocul prietenului (acum al meu pt ca de doua saptamani arma e a mea ) ca arma are abatere doar pe verticala .Si oricum pe camp nu trag dupa mistret 12 focuri.
Oricum inima mistretului e mai mare de 10cm asa ca nu e problema.

Vezi Yoghi de ce mi-am luat eu Sauer 202C Wolverine cu teva match de 21 mm grosime si doar in .308win...sa nu am problema asta, insa in veac nu am s-o folosesc la mistret pt.ca goala are 4,400 g ,nu-mi fac insa probleme ca focuri trase succesiv deschid grupul ... se deschide doar din cauza tragatorului...Glumesc stiu ca tu stii asta f. bine...raman la concluzia ca si usora si permanent precisa(indiferent de nr. de focuri)) si stabila la tras, si cu razanta si cu stop si de vreme acasa nu exista ... eu zic ca iti alegi o combinatie care oricum va fi mereu un compromis !!! compensand prin experienta trasului si stiinta neajunsurile ... cine are mai putin de compensat si nu "doreste" sa exceleze cu aceeasi arma la toate disciplinele :roll: va trage cel mai constant bine.
DART
Veteran

Mesajde yoghi pe 16 Mai 2016, 12:47

Pt romani cal 300w este cam ultimul adoptat de vanatori prin 2005..2007 .scuze penultimul. ultimul este 7 rem mag.
prin anii 2000 toti erau fascinati de 3006.Eu mi am luat primul 300win in vara lui 2000. Browning Eurobolt. am schimbat _o cu un Prohunter apoi un Manlicher clasic .iar un Eurobolt iar acum de trei saptamani Sauer 202.
Reglate ""corespunzator"" (sa_i scoata ochii la 170m) armele au functionat perfect pt ca nu am tras mai mult de 3..4 focuri in ziua de vanatoare. binenteles cu o verificare a reglajului (un foc doua ) o data la cateva iesiri.

Trasul cu multe focuri imi place la calibre mai mici. E mult mai placuta o iesire in poligon cu 308 decat cu 300w.

O problema in Ro este accesul dificil la poligoane peste 300m
si atunci de ce m-a chinui cu calibru mare cand ma pot distra cu unul mic.
Astfel nu imi trebuie nici multe scule nici jurnal.Pt calculele am descarcat in tel. calculatorul balistic de pe site_ul lui Norma .Are : viteza la teava si tinta; vant la teava si tinta.traiectoria din 10 in 10 m; viteza tintei pinna la 10m/s si vreo 200 ..300 de tipuri de proiectile pe calibre.
yoghi
Veteran

Mesajde DART pe 16 Mai 2016, 15:49

yoghi scrie:Pt romani cal 300w este cam ultimul adoptat de vanatori prin 2005..2007 .scuze penultimul. ultimul este 7 rem mag.
prin anii 2000 toti erau fascinati de 3006.Eu mi am luat primul 300win in vara lui 2000. Browning Eurobolt. am schimbat _o cu un Prohunter apoi un Manlicher clasic .iar un Eurobolt iar acum de trei saptamani Sauer 202.
Reglate ""corespunzator"" (sa_i scoata ochii la 170m) armele au functionat perfect pt ca nu am tras mai mult de 3..4 focuri in ziua de vanatoare. binenteles cu o verificare a reglajului (un foc doua ) o data la cateva iesiri.

Trasul cu multe focuri imi place la calibre mai mici. E mult mai placuta o iesire in poligon cu 308 decat cu 300w.

O problema in Ro este accesul dificil la poligoane peste 300m
si atunci de ce m-a chinui cu calibru mare cand ma pot distra cu unul mic.
Astfel nu imi trebuie nici multe scule nici jurnal.Pt calculele am descarcat in tel. calculatorul balistic de pe site_ul lui Norma .Are : viteza la teava si tinta; vant la teava si tinta.traiectoria din 10 in 10 m; viteza tintei pinna la 10m/s si vreo 200 ..300 de tipuri de proiectile pe calibre.

Acum ca "ai pus mana" pe acest 202 si ca tevile se pot schimba...hai sa-ti zic la ce ma impinge gandul...am cerut oferta de pret de la un armurier din HU sa-mi confectioneze o teva pt. 202-ul meu in cal.6,5x55 cu filet la capat pt. o frana de gura tot de el inventata cu orificii laterale sa nu-ti sufle praful in ochi la trasul de pe burta ,o teava Lothar Walter cu diametru de 17-19mm caneleta.Acum astept sa vad ce pret imi ofera ca sa vad daca ma duc sa-mi scot o autorizatie la autoritati.Desigur ca sa-mi mai ususrez "sandramaua" imi trebuie si un antepat mai vanatoresc...al meu este unul mai masiv mai de banch pt. trasul de pe masa si de pe burta ii la fix dar din manuta ... :naughty:
DART
Veteran

Mesajde Marksman pe 16 Mai 2016, 15:54

Salut fiind mai mult ocupat cu problemele mele medicale :oops: ...nu am urmarit ce ai scris in ultima vreme...
Imi place ce si cum scrii,sfaturile si experienta ta sunt de folos(mi-ai comfirmat si in aceasta scriere cateva experiente personale)te rog sa continui pt. ca ai lucruri de spus...si dai dovada de patriotism chiar daca acum "servesti" sub alte culori :lol: ajutand cu experienta ta vasta pe altii si nu glumesc de loc cand spun asta !!! :clap:
Spune @Dart ...

Sincer multumesc mult de apreciere Doctore ! Sper sa se rezolve problema medicala si sa ... "Get back in business " :D .Eu personal pun experientele mele pe acest site doar sperind sa ajut pe uni tragatori , sau cel putin sa fac constienti pe majoritatea care citesc subiectul asta ca se poate face Long range shooting .. putin mai greu in Ro... si cu eforturi mai mari dar eu cred ca se poate . Acum nu vorbesc sa sari dupa un an de tragere la 1000m si sa fi constant pe tinta , eu cred ca se poate merge progresiv si sa se ajunga la unele performante . Depinde de arma din dotare , munitia folosita si cel mai important experienta tragatorului ...
Cu tot respectul nu caut ..Deloc .. sa fac pe cineva sa se simta inferior ( sau sa enervez lumea ) cu povestea asta espre Long Range Shooting ..eu sper ca toata informatia asta sa ajute si sa dea un punct de plecare la uni tragatori care se vad limitati in cunostinte despre shooting sau cu ce ar trebui sa inceapa cind e vb de asta .. daca o sa fie interes , si vinatori/tragatori cred ca pot invata ceva din toate experienta mea , da o sa continui cu subiectul asta ,
Marksman
Veteran

Mesajde Marksman pe 19 Mai 2016, 08:21

Referitor la ce ai scris, conducerea unui "jurnal de tragere" este f. important, in acesta iti scrii observatiile asta ca sa poti "citii" orice situatie aparuta si sa intelegi ce faci.Si la mine dezideratul este sa stiu oricand pe orice vreme unde voi pune glontul la o vanatoare...insa numai simplu nu este . Spune @DART
Insa numai simplu nu este :D .... sint deacord cu asta :-B , dar niciodata nu am vazit un tragator bun fara sa munceasca , sau o persoana pasiva care sa traga din "an in pasti " si sa fie un tragator bun ...cele mai importante lecti eu le-am invatat din greseli . Eu personal cred ca daca este motivatia necesara , toate celalalte necesare o sa se rezolve . Daca imi dati voie la un exemplu ..
Eu am citva prieteni in Seattle ( USA ) .. care isi permit sa isi faca ..arme custom .." la comanda "... aici vorbesc despre ori ce calibru ( cu BC mare ) care apare nou pe piata baieti astea isi comanda arma .. Sint citeva calibre care inca probabil nu sint cunoscute in Ro . 7mm saum , 6.5x284 7mm nosler 338 edge ( astea sint calibre cu potential ff mare ) un tragator bun nu ar avea probleme sa puna toate gloantele pe tinta la 1200-1400m ( cu calibrele astea ) . Am cumparat de la unul din baieti astea o luneta zilele trecute .. un Vortex Viper 6x24x50 pentru luneta aia aici in Canada plateam 1500$ ..asta este pentru arma de vinatoare .. luneta mea Zeiss se pare ca sa stricat ... pentru ca sintem prieteni si el nu o mai folsea am platit pe ea 25% din ce a platit el aproape un an in urma .. El a luatlunete IOR pe toate armele lui :D ..
Acum ce vreau sa spun ca baieti trag... dar nu suficient de bine pentru armele si calibrele pe care le au nu prea ies la tragere .. si nu sint experimentati ca tragatori .. Ce vb cu ei este ca ... daca ai o arma buna asta nu o sa te faca un tragator bun ( si lucru mare sint de cord cu mine .. :D .. dar tot nu au timp de iesit la tragere ) Se pare ca au invatat tare bine zicala aia .. Time it's money ;) ... Nimic nu poate sa inlocuiasca experienta unui tragator .. nici macar o arma performanta .. La unul din baieti ii spuneam cum vad eu chestia asta cu" fugitul dupa calibrele " este ca si un ciine care se invirte sa isi prinda coada :D
Morala este ca o sa ajunga doar obosit si ametit :D ...
De bani cheltuiti ce sa mai vb .. da la capitolul asta nu ii pling chiar deloc :D
Incerc sa motivez pe tragatori din RO cit se poate sa iasa si sa traga cu arma experienta este fff importanta .. si daca ajuta pe cineva toata informatia asta atunci consider ca mi-am facut treaba .
P/S Sper sa nu fiu inteles gresit sint calibre ff bune si de care ai nevoie pt tragere la distanta dar schimbind calibrele tot la 6 luni eu cred ca asta nu este raspunsul la problema .. Nimic nu poate compensa pentru experienta ' pe arma " ca tragator ...
Marksman
Veteran

Mesajde violiv pe 19 Mai 2016, 10:22

De cativa ani se desfasoara in Europa un concurs al "sniper-ilor" din armata si politie. Incet-incet a devenit tot mai animat si mai cautat, cu probe tot mai interesante si mai grele.
Cu ceva vreme in urma am citit un articol publicat de un sniper englez, participant pentru prima data la aceasta competitie (pe banii lui ca armata in care angajat si antrenat n-a vrut sa-l trimita oficial). Intai a ramas mut la vederea tintelor in care au fost pusi sa traga .... la cat de mici si de departate raportat la dimensiune erau; apoi la faptul ca multi participanti le si nimereau. Pana atunci nici nu le trecuse prin cap colegilor englezi sa taie gloante de lama unui cutit la 50 m, sa taie batul de la o umbreluta de pus in pahar la bar la 100 m sau sa sparga ou la 250 m - acestea fiind cateva din probele concursului.
Intamplarea a facut sa aiba standul alaturi de un ucrainean care a luat atunci unul dintre locurile pe podium. Cei doi au devenit suficient de amici pe parcursul concursului astfel incat sa-si impartaseasca din "secrete". La final englezul l-a intrebat cum reuseste sa traga atat de bine. Raspunsul ucraineanului a fost dezarmant: "pentru fiecare foc tras aici in aceasta competitie am tras 10.000 focuri acasa" !!!

Daca va mai amintiti, un alt roman stabilit peste ocean si care ne-a mai impartasit din experientele lui privind trasul la distante mari si foarte mari, se plangea la un moment dat ca s-a insurat si nu mai poate iesi in desert la trageri atat de des pe cat doreste. L-a intrebat un coleg forumist de cate ori iese acum, de se plange. Raspunsul a fost la fel de dezarmant: "numai de 3-4 ori pe saptamana". :-ss

E foate adevarat, o combinatie buna ajuta la trasul bine dar trasul mult, des si "constient" ajuta si mai mult.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde yoghi pe 20 Mai 2016, 03:32

un innotator medaliat olimpic intrebat cum a reusit sa castige a raspuns simplu ca in fiecare an a inotat 1500ore pt proba lui de 20 secunde.
Patachin are 18 ani de medalii ca sportiv ...stie toata lumea .Ce nu stie este ca a vaslit 5000km pe an la antrenamente.

iar la tir talere la un concurs internatinal te intalneai cu unyl altul si aflai ca un italian tragea 50000 de caruse pe an in timp ce noi abia ajungeam la 10_12000.

in orice performanta e nevoie de invatare si apoi repetitie a gestului..miscarii respective..mai ales in sporturile cu tehnica.
Antrenorul zicea mereu ca intro mansa de 25 talere un punc avem deja de la arma si doua de la cartus.celelalte22 sunt ale tragatorului.

In Ro ne incurca si lipsa poligonului -mai linga casa.apoi banii de cartuse si cel mai important timpul.

@Gekados ne poate zice cum face cu timpul si costurile ca sa concureze si sa castige la 1000m.
yoghi
Veteran

Mesajde Marksman pe 20 Mai 2016, 07:42

@Gekados ne poate zice cum face cu timpul si costurile ca sa concureze si sa castige la 1000m. spune yoghy@
As fi curios si eu sa aflu cum se antreneaza un tragator in Ro .. ce pot sa spun ca am respect pentru cineva care se antreneaza in Ro ( in conditile care sint in tara ) si poate sa cistige medalii la 1000m
Dar pina o sa spuna @Gecados o sa va spun eu cum ma antrenez si pe ce pun accentul pentru Long si extrem long range shooting ...
Pozitia pe arma, si alinierea cu tinta si exercituil de relasare mi-au intrat in reflex si toate astea le fac ca ceva natural ... ( pot sa imi dau seama cind ceva nu fac corect si in ordine )... incerc sa imi fiu auto didact ,, si sa corectez tot ce trebuie corectat , si numai cind ma sint sigur ca glontul o sa loveasca tinta incep sa rup tragaciul ...
Accentul meu nu mai cade pe pozitia de tragere cu aceasta sint ok , eu ma concentrez si incerc sa imi pun toata informatia corecta si completa pe luneta ...imi scriu fiecare remarca in "Jurnalul de tragere " ( expresia asta am copiato de la Dart @) :D .... daca impactul glontului nu este cel dorit .. ( si stiu ca am tras corect ) .. stau si analizez situatia ... vreau sa vad unde am gresit s-au unde am omis informatie sa pun pe luneta .
Eu cred ca asta este un "joc al nervilor " ... unde trebuie sa inveti din greseli ( si sa te corectezi ) sa intelegi fiecare fenomen care poate sa iti afecteze traiectoria gloantelui ...Daca tragi corect si conduci bine gloantele Trebiue sa ramii pe tinta si sa vezi impactul gloantelui ... chiar daca este la 1500m si glontului ii trebuie mai mult de 2 sec sa ajunga acolo ....eu ies acum cu arma afara doar o data la 2 saptamini .. si trag undeva la 15-20 gloante ( stau toata ziua la tragere ) nu trag mult dar incerc sa imi gindesc fiecare lovitura si sa bazat pe experienta sa pun informatia pe luneta ...
Problema care o am cu 338 lapua este acum la 1400-1500m unde glontul imi intra in zona transonica si poate schimba punctul de impact ... greutatea , rotatia si viteza gloantelui trebuie sa fie fff adecvate cu rotatia ginturilor pe teava ca grupul sa iti ramina strins si la distantele alea ... A aparut nu de mult un studiu in balistica se numeste .. "barrel harmonics " armonia tevi ( cred ca se traduce ) ...fff putini tragatori stiu despre el ... ( pentru ca sint fff putini care trag la distantele alea ) . dar o data ce incarci gloantele si esti capabil sa elimini vibratile din teava , grupul o sa iti ramina strins si la distante extreme ... Asta este un proces chinuitor si destul de lung pina iti gasesti o combinatie buna intre arma si gloantele facute ( daca incarci ) . Am simtit de multe ori ca procesul asta este o groapa fara fund care imi consma toata energia si bani :) .. Am mai auzit idea.. ar fi logic ... ca sa maresti incarcatura de praf ca sa elimini vibratile din teava .. :D , nu este adevarat ... un glont supra incarcat nu mai poate fi stabilizat defel si este este si fff periculos pentru tragator .. Punind presiune prea mare in spatele gloantelui iti poate distruge ff rapid teava si iti termina tuburile ... ( la tuburile Lapua ar trebui sa reziste la 10-12 incarcari ) daca incarci la parametri corespunzatori ... si ingadui ca presiunea ( praful sa arda pe toata teava ) sa se formeze pe toata teava .. atunci ai sanse mari sa poti stabiliza un gloante . Cartile iti dau uni patametri intre care iti recomanda sa iti incarci gloantele pentru calibrul si gloantele respecriv , mai poti gasi si" Burning rate of the powder " viteza de ardere a prafului de pusca .... ce fel de praf de pusca este , viteza de ardere si presiunea care o formeaza in spatele gloantelui ..
Dar toate astea sint recomandari ... doar parametri recomandati ... de acea aici este ilegal sa lasi pe cineva sa traga cu gloantele facute de tine ... Am invatat cred eu multe de cind incarc .. si inca mai invat .. dar pe mine incarcarea gloantelor ma tine pe tinta la distante extreme , pretul este putin mai ieftin ca gloantele de la magazin , si imi da satisfactia ca pot in mare masura sa inteleg procesul asta ...
Stiu ca in tara nu este voie sa incarci , eu spuneam doar asea de curiozitate , este un proces ff minutios dar care iti da satisfactie la tragere ...
Marksman
Veteran

Mesajde yoghi pe 20 Mai 2016, 14:27

Aici varianta cea mai simpla este sa cumperi 10 cartuse din fiecare 5..7.10..modele care le gasesti si tragi cu ele in poligon ,vezi cel mai bun grupaj si..gata. Stiu ca la peste500m este alta socoteala dar pt Ro e sinngura varianta.
yoghi
Veteran

Mesajde yoghi pe 20 Mai 2016, 14:41

pt antrenament merge si cu 22lr dar....cu tinta la 200m la peste200 scade rau energia si ...bate campii la propiu.
Dar un pachet de tigari si un chibrit la 200 e ...distractiv iar un dop de cocacola e ...competitie deja.
yoghi
Veteran

Mesajde Marksman pe 22 Mai 2016, 05:49

Imi plac si mie armele de calibru mic .. este distractie cu ele ... cind ma .. "lasa copii " mai trag si eu cu ele .. :D
Azi am fost la padure cu fica mea Stephanie ( are 8 ani ) ...am vrut sa imi reglez o luneta si.. asta.. ma batut la cap de ma zapacit ca ea vine cu mine .. si ca nu e drept sa il duc numai pe David .... si ea vrea sa traga .. L-)
Incerc sa ii invat pe copii notiunile de baza pt . shooting , pozitia pe arma , si daca o sa pot sa ii fac sa iubeasca trasul cu arma ... se pare ca pina acuma lucreaza metodele care le aplic ;) pentru ca la amindoi le place sa vina cu mine la shooting ... In video asta mica foloseste calibru 17 Winchester magnum ( putin mai mare ca 22 calibre .. si glontul are o viteza ff mare ( 3000fps ) undeva la 900-950mps . este distractie sa tragi cu calibrul ala ... glontul cade ff putin si este ff precis ..
Pentru ca nu a avut ce pusca ( spunea ca de tras la tinta sa plictisit :-o ) ficamea mi-a luat cafeaua ( Starbucks ) si a puso la tinta .... =)) ... si am ramas fara cafeaua .. :x
Calibrul asta este ff bun pentru predators ca Linx , Bobcat , Coyote , Fox .. si inca citeva rapitoare mai mici ...
Daca vreti sa vedeti cum trage asta mica o sa atasez un link la pagina mea de facebook ... problema este ca am ramas fara cafeaua (-| [-( ... dar trage bine fetita sint mindru de ea ...

https://www.facebook.com/saved/?notif_i ... ved_off_fb
Marksman
Veteran

Mesajde teuton pe 13 Iun 2016, 20:26

o intamplare relatata de un amic al meu, maistru de vanatoare, demn de incredere:
la vanatoare la capra neagra, la el pe fond, a venit un vanator (roman) cu 2 gloante si carabina. caibrul 7 rem mag, dar nu sigur 100%. tipul de munitie nu a stiut deloc sa-mi zica.
trec peste discutiile si amanuntele legate de vanatoarea in sine.
la 380m masurati cu telemetrul, din mana, nesprijinit de nimic a puscat tapul negru. un singur foc.
se poate oare? cum? de doua zile de cand mi-a povestit imi sta pe creier
teuton
Veteran

Locaţie: valcea / bucuresti

Mesajde Marksman pe 13 Iun 2016, 21:55

teuton scrie:o intamplare relatata de un amic al meu, maistru de vanatoare, demn de incredere:
la vanatoare la capra neagra, la el pe fond, a venit un vanator (roman) cu 2 gloante si carabina. caibrul 7 rem mag, dar nu sigur 100%. tipul de munitie nu a stiut deloc sa-mi zica.
trec peste discutiile si amanuntele legate de vanatoarea in sine.
la 380m masurati cu telemetrul, din mana, nesprijinit de nimic a puscat tapul negru. un singur foc.
se poate oare? cum? de doua zile de cand mi-a povestit imi sta pe creier

Personal eu cred ca se poate ajunge la asemenea performanta ,dar eu privesc asta in doua feluri... daca tragatorul poate sa repete asta... atunci inseamna ca e antrenat... si stie ce face
Daca este vorba de o "lovitura norocoasa " :D ... asta poate sa se intimple dar sansele sint putile... dar se poate ... este doar "lucky shoot"... doar o" lovitura norocoasa" ...

La distanta aia prefer sa fiu jos pe arma sau cel putin sa am cotul sting rezemat pe genunche si ghenunghele drept jos .. asfel imi maresc sansele si sint fff stabil .. Ceva ani in urma am puscat un urs si un coyote intre ochi , dar distanta a fost mult mai mica 80 yards si 138 yards ( asta din mina ) sint citva baieti care au fost cu mine atunci ...
Trebuie sa recunosc trasul din mina nu este ceva ce stapinesc ff bine... eu prefer sa trag din pozitia culcat sau rezemat in felul asta imi maresc enorm sansele .. dar ma descur binisor si din mina :D ....
Sint citeva lucruri cind" trag din mina " care pe mine ma ajuta sa iti imbunatatesc grupul la tinta:

Pentru ca este ff greu sa ti arma in mina .. fara sa o misti defel pentru citeva secunde .. eu cobor cu + jos pe vinat ( tinta ) :D ....
stiu , exact cind trebuie sa incep ...sa rup tragaciul
si sint ff atent ca presiunea pe arma sa fie la fel todeauna ... ( daca nu pun presiune constanta intre lovituri) , sau presiunea este prea mare pe arma , reculul" te arunca" de pe tinta )
Felul meu personal cum tin eu arma in umar cind trag din picioare si presiunea care o pun pe arma , am observat ca gloantele se grupeaza putind mai sus.. si mai in dreapta :D stiind asta stiu unde sa pun crucea pe vinat ca sa am impactul dorit ..
Din nou... se poate ajunge la asemenea performanta la 380m sa lovesti din mina f precis .. dar vinatorul TREBUIE!! ..sa aiba experienta substantiala ... probabil mii de gloante trase trase in pozitia asta ... sa stie ca trebuie sa compenseze putin si pentru caderea glonrului la 380m .
Eu sincer nu as incerca sa trag din mina la distanta aia , este prea riscant ... sint sanse... doar sa ranesc animalul ... ..
Marksman
Veteran

Mesajde violiv pe 13 Iun 2016, 23:24

https://en.wikipedia.org/wiki/Metallic_ ... e_shooting

plus ce-ti mai da google.
E o competitie de tras din mana, nesprijinit, din picioare, la tinte metalice. Ca fapt divers e singura de peste ocean la care distantele de tragere sunt in metri. La 300 m se trage in tinta de tabla mistretel ... ca are doar 36/56 cm. Nu nimeresc nici ei intotdeauna dar recordul de lovituri consecutive, destul de proaspat, este detinut de o pustoaica care n-are inca varsta legala de a purta arma la noi in tara ... 14 lovituri la rand in tinta.
La 500 m trag intr-o tinta de ~70-80 cm.

Pe vremuri, biatlonul insemna tras din picioare cu calibru serios, la 300 m intr-o farfurioara, fara optica. Nici azi nu-i joaca pentru ca tinta e proportional mai mica.
Tir-ul olimpic cu aer comprimat inseamna lovirea la 10 m a unui decar care e atat de mare cam cat lasa un ac un semn pe foaie ... si sunt multi care reusesc cu succes.

E cu totul altceva decat trasul din culcat la monezi. Nu e imposibil dar trebe sa te antrenezi special pentru asta. Eu sunt abea la inceput cu stilul asta de tras. Nu-mi iese intotdeauna un PET de 0,5 la 100 m pe luneta si mai ratez cand si cand unul de 2 l pe punct rosu. La 200 m poate ajung intr-o coala A 4....nu intotdeauna. Am avut sezonul acesta tapul la 160 m. N-am simtit c-as rata daca as fi tras din picioare, mi-era la indemana ... chiar m-am jucat cu tragaciul. Nu m-a lasat paznicul sa trag asa c-am tras la moneda din culcat.
violiv
Veteran

Mesajde Marksman pe 15 Iun 2016, 04:54

Probabil ca ar fi multe de adougat despre trasul cu arma din picioare ... spuneam mai sus ca sa poti sa iti iti dezvolti aptitudini , si poti sa devi bun.. dar asta numai daca practici in pozitia asta ...

Un lucru care am vazut ca se practica in armata ( aici in America si Canada ) este trasul cu arma din mai multe poziti , dar cele mai multe dintre pozitile astea ai cotul de la o mina sau amindoua coatele sprijinite pe ceva cind tragi;.... pozitia culcat (prone) ,... de pe genunchi( kneeling).. sau in pozitia sezind ( sitting position )
Inca nu lucru care ajuta este ....cureaua de la arma... daca sti cum sa o folosesti poate sa iti tina arma strins in umar si in mina .. dar si la aste este nevoie de practica :D Eu folosesc cureaua doar cind trag de pe genunchi sau din pozitia sezind ... am observat ca atunci cind trag din picioare cureaua ...nu ma ajuta deloc deoarece nu am unde sa imi sprijinesc coatele .... Peuntu trasul din picoare ma ajuta doar daca practic alceva nimic .. ( eu vb de mine ) :D
O sa postez un video tipul a fost instructor de Snipers la Puscasi Marini Americani ... si el o sa explice putin citeva din pozitile astea si cum te pot ajuta astea la tragere ...
Probabil daca o sa il urmariti atenti o sa vedeti si intelegeti ce face la fiecare pozitie ( chiar daca vorbeste Americaneste ) .. am studiat metodele lui de tras si technica pe care o foloseste :D il recomand stie meserie ... ^:)^
Cine o sa inteleaga mai in detaliu engleza.. va rog sa fiti atenti ca pe la sfirsitul la video spune ca pentru pozitia in picioare tras din mina, nerezemat .... singura posibilitate ca sa tragi bine ...este sa te antrenezi in pozitia aia , ori ce alta informatie nu ajuta daca nu faci practica ....

Baiatul asta mai are citeva video in care vorbeste despre : MOA , Understanding Mils ( sa intelegem Mils ) Wind corection ( corecti pentru vint ) si multe altele ...
Marksman
Veteran

Mesajde Marksman pe 16 Iun 2016, 04:54

Imi cer scuze!!!! ^:)^
Am uitat sa postez vidoe ieri cind am scris mesajul anterior ..

https://youtu.be/l-lzvjGPgKE
Marksman
Veteran

Mesajde Marksman pe 18 Iun 2016, 07:49

O saptamina in urma am fost in Washington State USA , ( am fost plecat pentru o nunta in familie ). Am ajuns cu o zi mai devreme acolo doar ca sa mergem la shooting , Am luat camera cu mine ca sa filmez cum trag acolo baieti , si putin probabil armele care le folosesc pentru tragere ... Am un prieten care trage ff bine (pistol ) si incarca foarte rapid ( o sa il vedeti in video ) ...nici cu arma lisa nu trag rau deloc .. iar la peste 800m trag la " cap " asta la tinta om bust ...Am tras si eu putin , dar am preferat sa ii filmez si sa fiu" spoter" sa le dau corecti ( pentru long range ) ...Filmarea nu este cea mai reusita , si imi cer scuze!!! eu doar vroiam sa aveti o ideie despre cum trag baieti acolo ...si ca se poate ajunge la performanta daca ai posibilitatea a te antrenezi ... si daca ai armele lor :)

P/S La mine in Canada nu am voie sa ies cu pistolul sau arma semiautomata la padure sau sa am magazie de 30 de boabe ( shotgun) teava lisa la 20 gauge ... asea ceva e intrezis .. [-x .
La ei nu au nici o problema i-) =)) ;) .... se pare ca nu deageaba se cheama"... tara tuturor posibilitatilor " :-? :D
Filmarea e postata pe facebook lamine o sa atasez un link ...

https://www.facebook.com/sbaciu1#
Marksman
Veteran

Mesajde yoghi pe 21 Iun 2016, 01:53

vezi MP.
yoghi
Veteran

Mesajde Marksman pe 21 Iun 2016, 08:14

Duminica am fost la shooting .. am planuit sa ma duc simbata si duminica , dar nu mi-a permis vremea a plouat si doar Duminica dimineata sa oprit ploaia asea ca am sarit in masina , am condus cam 2.1/2 h si am fost sa trag cu arma .. Daca ati urmarit ce am scris in mesajele anterioare .. spuneam ca vreau sa cumparat un telemetru nou Sig Sauer Kilo 2000. Am fost foarte curios sa vad pina unde o sa prinda telemetrul asta ...si am ramas dezamagit ... ei spun ca merge pina la 2000 yards .. in scurte cuvinte mai mult de 1600 yards nu merge .. este o porcarie ...Telemetrul asta este mic compact si citeste f repede ( daca il compar cu bushnell 1 mile ) ce am avut eu inainte ... cred ca am sa il trimit inapoi nu ma ajuta prea mult ....
Cele mai multe telemetre iti spun distanta yards/metri .. si unghiul la care trag idaca tragi in unghi adica sus pe munte sau jos in vale ( unghiul este f important cind tragi long range )
Ce imi place la telemetrul asta este ca are optiunea ca sa iti calculeze el ungiul la care tragi , si asta ma ajuta pentru ca nu trebuie sa mai fac eu asta manual .. si nu mai pierd timp ... Dar tot nu sint ok cum merge ca si distanta ... Am incercat si arma de vinatoare la 1200yards , este prima data cind trag cu 300 win mag la distanta asta , este mult mai greu sa trag cu un glont mai mic BC mai mic la distante mari .. vintul muta gloantele considerabil . la distante mari ... ... ...
Am filmat putin si am sa postez un video ...

https://youtu.be/HglXGk-W4sI
Marksman
Veteran

Mesajde violiv pe 21 Iun 2016, 11:47

...este o porcarie....

cred ca e un pic cam mult spus. Ce altceva la acesti bani merge si la 1600 ??? Care e urmatorul nivel de pret pentru ceva ce merge verificat si la 2000 si peste ??? Cred ca ai primit chiar un pic mai mult decat "cat dai atat primesti".

Daca poti detalia un pic .... adica:
masoara de fiecare data la fel?
masoara macar 1000 "din orice pozitie"?
cat de mari sunt influentele Soarelui, altor suprafete reflexive gen apa asupra masuratorilor?
comparat cu un produs de referinta la Leica 1600 cam pe unde se situeaza?

Multumiri anticipate!
violiv
Veteran

Mesajde DART pe 21 Iun 2016, 20:04

Nu as face compromisuri in ce priveste telemetrul...nici nu am facut.Aproape am transpirat "sange" si...mi-am vandut Bushnel-lul de "o mila" plus un binoclu Leica Trinovid si am mai pus 1000 si ceva de euro...si am luat un Leica Geovid-HD-B 10x42...care este de fapt o "uzina". Si acum sa-i dau satisfactie si lui violiv :D ...mi-ar place sa o pot folosi mult mai mult insa s-ar putea sa fie o cumparatura de care sa nu pot sa ma folosesc indeajuns :( mi-am asumat asta pt. ca ma fascineaza scula...desigur imi convenea un telemetru de mana pt. ca este mai practic... dar unul care sa aiba si acuratete musai sa fie un Vectronix Terrapin...sau macar un Leica rangemaster crf 1600-b.De Terappin nu am avut bani si posibilitate reala de a o cumpara si modelul de la Leica nu aparuse inca...
Insa dupa ce am consultat acest review...am inteles exact de ce aveam nevoie:

http://precisionrifleblog.com/2013/12/1 ... -b-review/
DART
Veteran

Mesajde Marksman pe 21 Iun 2016, 23:14

Da cred ca am exagerat .. ca sa il numesc "porcaie".. eram suparat :)
asteptam mai mult de la rangefinderul asta ... si m-am vazut din nou limitat si inapoi la punctul zero .. aproape de unde am plecat :) ...
Am gasit citeva videos cu telemetrul asta pe youtub inainte sa il cumpar , si am vazut ca baieti nu aveau probleme ca citeasca cu el la 1800-2000yards
in unele cazuri pe tinte mai si care reflecta bine citeam despre el ca prinde la peste 3000 yards . Intrun cuvint mi-a inselat asteptarile .. este foarte posibil sa fie ceva gresit doar cu unitatea care am cumparato eu .. nu stiu dat mai mult de 1600 yards nu prinde ...
https://youtu.be/vKaBj6arHPc

In al doilea video , cei de la sig sauer il compara cu doua telemetre care sint pe market , si spun ca este mult mai rapid si mult mai precis ...

https://youtu.be/AAi5p3J4YWk
astea in video cind fac test ca poate citi tinte care reflecta pina la 3400yards ( ascultati la 0:25 ) pe video )
Ce pot sa spun despre el ca citeste ff rapid si este ff practic , si mai are o chestie care nu am vazuto la celelalte rangefinders pina acum , AMR .
asta iti calculeaza el ungiul nu il mai afiseaza pe ecran ungiul la care tragi doar face corectia cind iti da distanta ...
Probabil conditile la care l-am incercat nu erau ideale , nu stiu.. o sa ma duc si o sa il incerc dn nou ... si apoi o sa ma decid daca raman cu el sau ma uit pentru un altul ...
@ violiv spunea ca pentru bani pe care am platit este ff bun .. sint de aord cu asta ... dar eu am nevoie sa citeasca peste 1 mile .. si unitarea asta nu ma ajuta ..
@ DART ... si eu as prefera un terapin Vectronix , dar modelul ala nu se mai face .. au ceva care spun ei ca prinde la 3 km si incepe de la 3000$ +
Leica Geovid sau Laica rangemaster probababil ar fi o solutie ... dar inca o sa mai incerc sa vedem ce pot sa fac..
O sa imi vopsesc tintele cu vopseaua reflectorizanta , si daca prinde asea cum spun aia pe video .. ( eu vreau doar la 2000 yards ) o sa ma declar multumit .. :D
Marksman
Veteran

Mesajde Marksman pe 23 Iun 2016, 05:23

Am amintit mai sus ca telemetrul asta care l-am cumparat are in el optiunea sa iti calculeze " adevarata" distanta cind tragi in unghi , si asta este ceva foarte de dorit cind ai distante mari si tragi in unghiul creste ... acum foarte simplu .. Todeauna.. cind se trage in unghi ..tinta... o sa fie lovita mai sus decit punctul ochit ... nu conteaza ca se trage sus pe munte sau jos in vale glontul o sa aiba impactul mai sus decit punctul ochit .... Daca o sa trag pinl la 200m si am un unghi reLativ mic , deviatia o sa fie nesemnificativa ... dar o sa fie ...
Cu cit unghiul si distanta se mareste glontul este afectat tot mai mult...
Fiecare unghi are un cosinus " numar " care trebuie multiplicat cu distanta la care se trage ..
O sa va traduc exemplul care il relateaza soldati aia in video ...
Masurat cu telemetrul tinta se afl la 400 yards
La un unghi de 30* grade ... cos pentru distanta asta este .87
.87x400= 348 yards asta este "distanta adevarata " si caderea gloantelui TREBUIE calculata in functie de distanta asta
La minutul 3:20 in video o sa posteze baieti un " cosine chart " unde este postat unghiul si numarul corespunzator pentru acel unghi ...
Acum Sig Sauer Kilo 2000 are optiunea AMR .. si imi da adevarata distanta fara a fi nevoit sa o mai calculez eu , si sa pierd timpul cu asta , asea cum am amintit cind distanta se mareste si unghiul creste este foarte evident efectul asta ...
Am incercat sa explic cit am putut mai bine efectul asta , daca nu am acoperit vreo parte suficient de bine si nu m-am facut inteles spuneti-mi si o sa incerc sa trec din nou peste partea respectiva ...
Respect!

https://youtu.be/aaV6QsuvXKA
Ultima oară modificat de Marksman pe 23 Iun 2016, 05:29, modificat de 2 ori în total.
Marksman
Veteran

Mesajde Marksman pe 23 Iun 2016, 05:25

https://youtu.be/nAYqr02dpQ4

Am postat din gresala video asta ... rog moderatorul sa il stearga .. ^:)^
Vorbeste despre cum sa " citesti" vintul si sa iti iei corecti pentru asta la tras L-) ..
Daca o sa fie interesati o sa vorbim alta data despre asta :D
Marksman
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Poligoane , concursuri de tir , samd