Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 01 Mar 2025, 11:29

LEGE NR.407 A VANATORII SI A PROTECTIEI FONDULUI CINEGETIC

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderatori: biriuck, liviur

Re: LEGE NR.407 A VANATORII SI A PROTECTIEI FONDULUI CINEGETIC

Mesajde tavi pe 26 Iun 2015, 15:32

Pe data de 24 iunie 2015 a fost publicata in monitorul oficial al Romaniei , versiunea finala votata la legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic 407/2008.
Este legea nr.149/2015.
vânător - persoană fizică licenţiată, membră a unei organizaţii vânătoreşti gestionare de faună cinegetică, care ocroteşte, îngrijeşte şi extrage fauna cinegetică în condiţiile legii. aici se poate vedea marea diferenta fata de forma veche [ vânător - persoana fizică ce practică vânătoarea în condiţiile prezentei legi]
mistretul mascul -se poate vana tot timpul anului.
restul se poate consulta aici
http://lege5.ro/Gratuit/g4ydqobvgu/lege ... r-407-2006
sau
http://www.monitoruloficial.ro/emonitor ... g5RSszMA==
nu arma te face vanator!!!
tavi
Membru activ

Locaţie: Retezat

Mesajde violiv pe 26 Iun 2015, 15:44

Este interzisa
ae) urmărirea sau hăituirea exemplarelor din fauna cinegetică cu ambarcaţiuni cu motor a căror viteză de deplasare este mai mare de 5 km/oră, precum şi exercitarea vânătorii din autoturisme;

In codul rutier parca exista o definitie a autovehiculelor

6. autovehicul – vehiculul echipat cu motor în scopul deplasarii pe drum. Troleibuzele si tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Mopedele, vehiculele care se deplaseaza pe sine, denumite tramvaie, tractoarele folosite în exploatarile agricole si forestiere, precum si vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrari, care se deplaseaza numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule;

Iar in DEX gasim AUTOTURÍSM, autoturisme, s. n. Automobil cu caroserie închisă sau deschisă, cu care se transportă un număr redus de persoane; Automobil destinat transportului de persoane cu o capacitate de două până la șapte locuri;

Una peste alta inseamna ca nu-i interzis sa vanezi din tractor, combina, etc ... :twisted: :mrgreen:
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 26 Iun 2015, 15:49

Art. 42.
(1) Constituie infracţiune de braconaj şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, următoarele fapte:

m) vânătoarea pe timp de noapte la lumina farurilor autovehiculelor sau prin folosirea dispozitivelor precizate la art. 39 lit. ad), cuprinzând amplificatoare de lumină reziduală, dispozitive de vedere în infraroşu şi dispozitive cu termoviziune, care permit observarea vânatului pe timp de noapte şi tragerea pe întuneric asupra acestuia;

Aici scrie autovehicul, au renuntat la autoturism ,,,,
violiv
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 26 Iun 2015, 15:55

Pai ATV-urile si tractoarele nu sunt autoturisme....
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde yoghi pe 26 Iun 2015, 22:31

sau
balonul cu aer cald.?
:D
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde von BRAUN pe 27 Iun 2015, 12:48

violiv scrie:Este interzisa
ae) urmărirea sau hăituirea exemplarelor din fauna cinegetică cu ambarcaţiuni cu motor a căror viteză de deplasare este mai mare de 5 km/oră, precum şi exercitarea vânătorii din autoturisme;

In codul rutier parca exista o definitie a autovehiculelor

6. autovehicul – vehiculul echipat cu motor în scopul deplasarii pe drum. Troleibuzele si tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Mopedele, vehiculele care se deplaseaza pe sine, denumite tramvaie, tractoarele folosite în exploatarile agricole si forestiere, precum si vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrari, care se deplaseaza numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule;

Una peste alta inseamna ca nu-i interzis sa vanezi din tractor, combina, etc ... :twisted: :mrgreen:

... cred ca-i destul de complicat sa vanezi din tramvai !

von BRAUN
Decat sarac si in puscarie, mai bine liber si bogat !
von BRAUN
Membru important

Mesajde laurul pe 27 Iun 2015, 16:51

Pe la Arad cred ca merge... ca merge prin extravilan.
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde laurul pe 27 Iun 2015, 16:52

Pe la Arad cred ca merge... ca merge prin extravilan.
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde Remo pe 29 Iun 2015, 16:12

Ce parere aveti despre asta:
 "Art. 39. - Fără a se aduce atingere prevederilor art. 37 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sunt interzise şi următoarele:
   ................................................................
  h) utilizarea steguleţelor şi gardurilor pentru dirijarea exemplarelor din speciile de interes cinegetic, precum şi a detectoarelor de animale;"

Oare ce o fi un "detector de animale"?!
Remo
Veteran

Mesajde tehărău pe 29 Iun 2015, 19:38

Eu utilizez căţel. Cred că ăsta-i de interzis...
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde alinboboc pe 29 Iun 2015, 20:24

Pai da, acus ne trezira-m cu totii, ca pana acus....... am lancezit, unii dintre noi am am scos capu cu alea, alea, da, acu-i tarziu frate.Lasa taica, frectia, prin gura-i buna.Jos banu, traiasca burtosii, noi ca de obicei....
alinboboc
Veteran

Mesajde tehărău pe 29 Iun 2015, 23:12

@alinboboc, vrei să fi mai explicit şi să nominalizezi cui şi de ce i-a fost adresată postarea de mai sus. E evaziv, uşor agresivă şi fiind postatadupa glumamea, n-aş vrea să rămân fără replica de am gresit ceva. Scuze anticipat de am vreo vina!
tehărău
Veteran

Mesajde alinboboc pe 30 Iun 2015, 06:00

Liviu, postarea NU are legatura cu tine.Ma uit ca de-a lungul timpului, doar o mana de oameni au incercat sa faca ceva in privinta legii, petitia fiind doar un exemplu.Acum ne e greu la toti si de cele mai multe ori facem haz de necaz.
alinboboc
Veteran

Mesajde tehărău pe 30 Iun 2015, 10:56

Alin, de acord cu tine. Îți înțeleg răbufnirea. Cred că nu vom avea mai mulți susținători certându-i. Vom merge mai departe, fiecare cum putem, oamenii vor vedea că le e greu și că dacă nu acționează pierd, și vom fi mai mulți. Înțepăturile au făcut niște scindari în comunitate. Orgoliile sunt mari. Aș vrea să evitam dezbinarea. Și pe cei ce o produc (nu e cazul tău).
Mulțumesc.
tehărău
Veteran

Mesajde mcbun2 pe 30 Iun 2015, 16:19

Salut fratilor. Ma bag si eu ca musca in popoul iepii. Nu incerc sa ma arat viteaz la spartul targului dar asta nu ma impiedica sa fiu chibitz. Ma intrebam si eu ca si unii dintre domniile voastre anterior, daca tot e permisa vanatoarea pe timp de noapte la unele specii si legea (precum si constiinta si bunul simtz) te incaraca cu raspunderea absoluta a consecintelor apasarii pe tragaci cum draq faci sa tragi pe intuneric la mogaldeatza neagra din catarea imbeznata a pustii. Pot intelege ca nu este voie (la noi) cu lunete in infrarosu, aparate cu termoviziune sau mai stiu eu ce container de achizitie multitzinta de pe F 16 multirole dar macar un rahat de lanterna sau bricheta cu led puteau sa lase, nu?!! Sau poate ca baga UE vreo lege sa oblige mistretii (masculi), vulpile si sacalii sa isi schimbe ritmul nictemeral. Sa le dea stingetrea la 9.30 si desteptarea la 5.30 dimineatza. Ma si gandesc deja cum fac sa deosebesc vierul de scroafa la lumina luceafarului mioritic. Sau poate reusesc sa stabilesc o comunicare verbala cu el. Sa recunoasca ca-i vier. Sau poate ne ajuta militia asta de la arme si munitii. Sa vina ei sa-I bata ca in bancul ala pana recunoaste ca-i vier. Unde esti tu Tzepes Doamne ca punand mana pe ei, Sa-I imparti in doua cete, in nebuni si in misei, Si in doua temnitzi large cu de-a sila sa-i aduni, Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni..... Rade eu rad dar nu este nici rasul meu nici al nostru...
Membru ANDA
mcbun2
Membru activ

Locaţie: Bucuresti, Romania

Mesajde violiv pe 30 Iun 2015, 16:32

Remo scrie:Ce parere aveti despre asta:
 "Art. 39. - Fără a se aduce atingere prevederilor art. 37 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sunt interzise şi următoarele:
   ................................................................
  h) utilizarea steguleţelor şi gardurilor pentru dirijarea exemplarelor din speciile de interes cinegetic, precum şi a detectoarelor de animale;"

Oare ce o fi un "detector de animale"?!

Astea erau si in vechea forma a legii.
Luand-o strict in sensul cuvantului detectie, pe langa animalul istet ce ne insoteste pomenit mai sus putem include si ceva dispozitive, de ex. o camera cu termoviziune de buna calitate care poate detecta un iepure pe croh intr-o zi friguroasa sau un mistret intr-o rariste sau chiar dispozitive de urmarire plasate pe animale pentru scopuri stiintifice si care pot fi urmarite prin satelit, antena portabila, etc.

Cat despre partea cu lumina, nu peste tot e mai bine ca la noi, in unele locuri nu-i voie sa vanezi noaptea deloc. "Spiritul" legii este acela de a impiedica vanatorul sa fie pus intr-o pozitie de "suprematie absoluta" fata de animalul cautat, adica sa nu aibe la indemana o gramajoara de mijloace tehnice moderne in fata carora animalul nu ar mai avea nicio sansa. Asta nu contrazice cu nimic faptul ca sa ai voie sa vanezi noaptea dar pe orbeste e o mare tampenie. Totusi, mai bine asa decat deloc.
violiv
Veteran

Mesajde mcbun2 pe 30 Iun 2015, 16:49

Asa este. Ai dreptate. Nici la noi nu fu voie sa vanam noaptea pana mai acu catziva ani. Insa freza mea se gandeste ca, bai daca tot ai voie, nu o poti face in conditii de deplina sigurantza si discernamant? Cu ce il ajuta pe saracul mistretz (mascul) ca I-o dai pe intuneric la dibuite de la 10 metri, il ranesti / eventual il pierzi de tot si l-ai omorat ca sa-l pape pardalnicii de sacali?? Sau ce, daca ai o lanterna pe care I-o pui in ochi oricum doar cu o fractiune de secunda inainte de impactul glontului crede legiuitorul ca vine mai precaut si are sanse mai mari?? Pe naiba. Legi facute cu curu' (scuzati moncher) nu cu capu'...
Membru ANDA
mcbun2
Membru activ

Mesajde tehărău pe 30 Iun 2015, 19:05

Mai băieți, dar dacă tot am obiceiul de a face pe avocatul diavolului, hai să vă dau o temă.
Să zicem că eu, băiat crescut pe maidanul forumistic (cu acapela cum zicea limbutul ăla se Ionuț), mă ajung si pot influența o lege. Mă, da nu să o fac eu, acolo ceva, o limbă în ureche (care ai zis cur, rușine!). Și vreau eu să nu mai fie interzis noaptea. Pai dacă zic de lanternă, se prinde jupânul și mi-o trage. Așa că îl fac să mă lase cu autorizație. Și cu lanternă să mă deplasez. Pe pușcă nu pun, că e interzis și poate vine după mine la dracu și mă prinde, plus că eu sunt legist. Acolo, mănânc un morcov, (aia din spate care ați zis pulă , rușine), văd bine în ce dau și regruparea la mașină. Așa că eu zic că nu-i dracu chiar negru dacă mai citim și printre rânduri.
tehărău
Veteran

Mesajde tehărău pe 30 Iun 2015, 19:16

Eu lui ăla de a modificat treaba asta, i-aș face cinste! Acum, pe bune. Ia mai uitați-vă voi la filmele alea cu ședințele, de l-a pus parca alinboboc până în lege. Alea de la comisie. Abia aștept să le mai văd odată. Era o încrâncenare și o ura mută intre aia prezenți, de ziceai că i-a împușcat mistrețul ce ieșea pe el. Cred că nu-i ușor să vrei să schimbi ceva în bine când te pândesc ăia să îți dea la gioale. Hai să-i mai și lăudăm, bealea-s banii!
tehărău
Veteran

Mesajde mcbun2 pe 01 Iul 2015, 11:00

Am zambit shagalnic si am clipit des ca fata mare la morcov... Si aici iti dau dreptate. Vedeti voi, asta ne tzine in viatza de secole, cititul printre randuri si adaptarea la situatie. In fine... Dar freza mea se mai gandea la ceva. Ca sa fie si mai etic si mai incitant. Eu zic sa se inerzica reticolul sau punctu la lunete. Sa se dea prin lege ca la goana ai voie doar cu lunete cu factor de marire minim 6 iar la panda cu maxim 1x. Am putea de asemenea sa tragem la sortzi cartusul din 10 bucati. Unul cu pulbere si restul cu nisip. Cred ca militia poate organiza asemenea tombole vinerea de la 8 la 10 (program cu publicul) pentru a avea munitie in we. Sa se interzica si cainii de vanatoare ca pot fi considerati conform legii ca "detectoare de animale" nu. Si chematorile astea de gura.. Un rahat. Orice natarau poate sufla in ea si pana la urma tot imita un parsh acolo.. Eu as da prin lege sa suflam in ele fiind infipte in cur. Atunci da virtuozitate si talent. Si mai am unele idei practice de acest fel dar eu zic sa ma opresc aici cu ele.... Am oprit barbaria si am salvat ciocarlia!!!
Membru ANDA
mcbun2
Membru activ

Mesajde tehărău pe 01 Iul 2015, 15:32

Care zicea să gândim dorinta mai tango, că poate avem parte de ea?
tehărău
Veteran

Mesajde the_mav pe 01 Iul 2015, 18:28

mcbun2 scrie:Am zambit shagalnic si am clipit des ca fata mare la morcov... Si aici iti dau dreptate. Vedeti voi, asta ne tzine in viatza de secole, cititul printre randuri si adaptarea la situatie. In fine... Dar freza mea se mai gandea la ceva. Ca sa fie si mai etic si mai incitant. Eu zic sa se inerzica reticolul sau punctu la lunete. Sa se dea prin lege ca la goana ai voie doar cu lunete cu factor de marire minim 6 iar la panda cu maxim 1x. Am putea de asemenea sa tragem la sortzi cartusul din 10 bucati. Unul cu pulbere si restul cu nisip. Cred ca militia poate organiza asemenea tombole vinerea de la 8 la 10 (program cu publicul) pentru a avea munitie in we. Sa se interzica si cainii de vanatoare ca pot fi considerati conform legii ca "detectoare de animale" nu. Si chematorile astea de gura.. Un rahat. Orice natarau poate sufla in ea si pana la urma tot imita un parsh acolo.. Eu as da prin lege sa suflam in ele fiind infipte in cur. Atunci da virtuozitate si talent. Si mai am unele idei practice de acest fel dar eu zic sa ma opresc aici cu ele.... Am oprit barbaria si am salvat ciocarlia!!!

+11111
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde tehărău pe 01 Iul 2015, 22:16

Ca o consecinţă firească, cât de curând va începe discuția pe modificarea 295. Dacă până acum am avut ceva încercări timide de trece de la criticarea din vârful degetelor bazată de cele mai multe ori pe comoditate și profitând de underground ul protectionist al nickname ului, la participarea activă și cu rezultate (așa proaste cum le considera parte din noi), sper ca la viitoarea dezbatere să ne arătam capacitățile în timp real. Altfel, ca și strămoșeasca eludare a meandrelor concretului și vitejia chibritului arătată prin lingerea rănilor părții beligerante victorioase, poate aminti de înțelepciunea populară.
tehărău
Veteran

Mesajde Clujeanul pe 02 Iul 2015, 07:08

mcbun2 scrie:Eu as da prin lege sa suflam in ele fiind infipte in cur.

Cu asta te-ar sustine Remuls Cornea.
Clujeanul
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde violiv pe 04 Iul 2015, 09:44

Au avut si altii idei de astea, ba chiar le-au dus si mai departe. Se poate si cu "auto-propulsate"

https://www.youtube.com/watch?v=Y09lIC7kcSs
violiv
Veteran

Mesajde mcbun2 pe 06 Iul 2015, 17:10

Violiv dragule, nici macar de artificii in cur nu mai beneficiem caci este illegal dupa cum bine stim cu totzii. Cu alea de 2gr sau cat ne lasa legea nici macar sa stam cu curu pe jar ca in poveste nu mai avem sansa. Bashka faptul ca ne da draq la televazator si se gaseste vreo prompterista si niste flirfuteni care sa inceapa sa ne insire riscurile la care am expus populatia de cuvantatoare si ne-cuvantatoare si cine stie, poate ne interzice si sa avem gaura in cur (ca din combinatia petarda / cur, jumatatea exploziva e interzisa deja). Ei si atunci filosofii si anal-istii se vor intreba si vor dezbate in prime time cum ne mai cacam. Iar noi, cuvantatoarele aduse aproape la stadiul de ne-cuvantatoare, vom fredona in barba pe la coltzuri cantecelul acela cu " Ca-care din noi e mai mare, Ca-care din noi e mai tare?!!" Celor eventual deranjati de limbaj, scuze ca am fost trivial, obscene, violent in exprimare dar folosesc cuvinte din DEX deci, romana literara.
CUR, cururi, s. n. (Pop.) Șezut, popou. – Lat. culus.
Sursa: DEX '09 (2009)
CĂCÁRE, căcări, s. f. (Pop.) Defecare. – V. căca.
Sursa: DEX '09 (2009)
Membru ANDA
mcbun2
Membru activ

Mesajde alinboboc pe 13 Aug 2015, 09:39

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/77053
Painea noastra cea de toate zilele,detaliata.
alinboboc
Veteran

Mesajde Cristi pe 07 Sep 2015, 20:40

“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 08 Sep 2015, 01:10

Cristi scrie:http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2015-09-04_Anunt_CNV.pdf

Ia sa vedem noi acum cine se urca pe calul alb! :lol: 8)
Alin3006
Veteran

Mesajde Gheorghe.Rectrice pe 08 Sep 2015, 09:33

Un om merituos, nu incape indoiala :twisted:
Singurul criteriu vad ca se refera la neafiliere, asta e simpla. Ar trebui ca ministerul sa primeasca vreo 2000 de nominalizari si apoi sa se descurce :lol: :lol:

"Dorim reprezentantul celor necoagulati in nicio forma organizationala!" Bravo, ministerule!
Oamenii aceia trebuie sa isi spuna si ei pasul in consiliu dar nominalizarea unei singure voci nu va face asta! Singura solutie viabila, daca chiar se doreste parerea reprezentantilor asociatiilor vanatoresti acolo, ar fi ca toate deciziile consiliului sa fie supuse la vot si fiecare asociatie sa aiba cate un reprezentant care sa voteze (electronic, nu trebuie prezenta fizica).
Fiecare vot trebuie sa aiba o pondere in functie de numarul de membrii ai organizatiei si de numarul de fonduri.

La finalul oricarui vot, majoritatea decide pozitia asociatiilor vanatoresti fata de subiectul discutat si cele 3 voturi sa imparta prin rotunjire (65% au votat cu Da, 35 cu Nu => 2 voturi DA si unul NU etc).

Evident, corectitudine nu cred ca se doreste in vanatoare la noi. Cel mai probabil ala nominalizat ca HarapAlb isi va face un AGVPS al lui :lol: :lol:
Gheorghe.Rectrice
Nou membru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!