Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 26 Feb 2025, 13:30

Prima arma - lisa...de care?

Topic pur informativ, destinat celor care vor sa imbratiseze aceasta nobila arta si nu stiu care sunt etapele de parcurs.

Re: Prima arma - lisa...de care?

Mesajde ovidiu_alin pe 07 Iul 2014, 10:22

E greu de tot sa ti alegi prima arma...mai ales ca la noi nu prea ai unde sa faci "experienta" nicic macar in trasul la "rece"..exceptind unii care au poligon pe aproape.
In anul de goana , facut la zi...am pus pe toate armele colegilor de vanatoare...marea majoritate ij-uri...
Vreau sa spun ca nu mi au picat cu tronc absolut deloc.Pe langa astea am mai amprentat un bock angelo zoli, , un fabarm , o bereta semi,un suhl,un cifsan,un zb .
Am avut si norocul ca stand in Ludus poligonul e la indemana si am facut cateva sedinte de tragere.Doua arme mi au "picat " bine...o bereta bock cu patul de 34 cred, si un ij 27 vechi, cu extractoare,cam in aceeasi configuratie a patului ,ambele cal 12 .Cu ambele la epolare vedeam sina stearsa si cuiul catarii cu rezulatate foarte bune; focul si talerul.
Iar la final m am hotarat asupra unei clasice spaniole AYA habicht , de 16,foarte usoara si foarte ingrijit lucrata,lemnul la nivel cu fieratania, se inchide cu un "clinchet" foarte finut...muzica la ureche :D
are insa un neajuns...patul are inclinatia o idee mai mare si vad un pic sub sina.
Rezolvarea e una foarte simpla:(am gasit una articol legat de vibratiiile transmise prin pat urechii interne)un "ciorap" de neopren pe pat.... :D
si asa am impuscat 2 cu un foc..o arma sa ma bucure la suflet cand o privesc si sa mi protejeze "fizicul''

In concluzie...arma,INDIFERENT DE MARCA, trebuie sa ti se potriveasca ,dar sa te si "satisfaca" ...in fond vinatoare se practica de PLACERE!
ovidiu_alin
Nou membru

Mesajde ovidiu_alin pe 07 Iul 2014, 10:44

P.S.
Tanar si cu pofta sa scobesc pe net dupa informatii..care sa gasesc din belsug am avut "proasta inspiratie" si "tupeul nesimtit"ca un neavenit de gonac sa intru in "polemica" legat de arme si munitii, greseala pe care nu o voi mai face in viitor la nici o grupa de vanatori "batrani" :D :D
Si da .."16 merge mai departe ca 12" si "grupeaza mai bine" si teava cu" 5 cm mai lunga bate mai departe"....INDISCUTABIL :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Am pus masina la pariu ca ii contrazic pe aia mai batrini si ca bat campii... ca balistica de fapt demonstreaza cu totul altceva ..Bineinteles ca nimeni nu a acceptat pariul ..,iar concluzia discutiei a fost..."cei aia balistica? cine i balisitica sa mi spuna mie dupa 30 de ani de vanatoare cum trage pusca si cum merg alicele"...
ovidiu_alin
Nou membru

Mesajde ovidiu_alin pe 07 Iul 2014, 10:54

P.P.S.
si cea mai tare "batraneasca " e aia cu "se raceste alica si nu mai intra bine" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ovidiu_alin
Nou membru

Mesajde drmarius pe 07 Iul 2014, 13:02

1977:

Imagine
drmarius
Membru important

Mesajde OVI762 pe 07 Iul 2014, 16:28

ovidiu_alin scrie:P.P.S.
si cea mai tare "batraneasca " e aia cu "se raceste alica si nu mai intra bine" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Da' pe aia,tot batraneasca, cu ''tevile ruginite otravesc alicele si moare iepurele mai repede'' ai auzit-o?Scuze de off-topic.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde violiv pe 07 Iul 2014, 19:58

DA! Dar nu se refera la rugina ca otrava chimica ci tocmai la faptul ca o teava plina de asperitati la interior "infierbanta" alicele mai tare si astea au efect omorator mai bun. :lol: bine-nteles, cu conditia esentiala ca alicele sa fie din plumb moale, cu foarte putin antimoniu, ca sa se deformeze cat mai mult la trecerea prin teava :shock: :shock:

Alicele de alta forma decat perfect sferice se folosesc de multisor si au un efect bun daca asta se doreste de la cartusul respectiv - cresc dispersia si obtin un snop mai larg pe distanta mai mica de la gura tevii. Pentru vanatori la care se trage iute, de aproape, in tinte mici si rapide, cum e si sitarul citat mai sus, e de dorit un snop iute larg ... daca tevile si socurile armei nu te ajuta, faci cartusul sa te salveze.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde dudas01 pe 07 Iul 2014, 21:32

in bihor cel mai bun tragator la talere si unul dintre cei mai buni vanatori cu lisa de la ajvps a avut un boc ij si acuma o semi tot ij si tot pe primul loc, il cunosc si l-am vazut la vanatoare... fazani impuscati la o vanatoare pe un fond bun... multi , nu 2-3... se poate si cu ij daca tragi bine cu un ij care ti se potriveste tragi si cu o beretta care ti se potriveste daca tragi prost nu ai leac
dudas01
Membru important

Mesajde Clujeanul pe 08 Iul 2014, 07:50

Daca ai de ales, pentru vanatoare ii de preferat o arma care se asigura automat.
Clujeanul
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde Daaaaan pe 08 Iul 2014, 09:57

Clujeanul scrie:Daca ai de ales, pentru vanatoare ii de preferat o arma care se asigura automat.

Poti sa imi dai cateva exemple, si eventualsa imi explici ce inseamna? De asta inca nu am auzit pana acum :oops:

Sau toate sunt din gamele de varf ale producatorilor de top?
Daaaaan

Mesajde ovidiu_alin pe 08 Iul 2014, 10:31

La basculante e simplu..in momentul in care o rupi sa bagi cartusul pe teaza siguranta sare pe pozitia"safe" automat.Adica ai incarcat arma,ai inchis-o si degeaba apesi pe tragaci ca nu percuteaza .Trebe sa impingi siguranta pe pozitia"foc".
Siguranta e chestia aia din spatele ''cozii de vulpe'' sau cheitei .
Am inteles ca sant modele la care siguranta nu sare automat pe "safe" si trebe sa o pui tu pe safe inainte de a rupe si incarca arme.
ovidiu_alin
Nou membru

Mesajde Clujeanul pe 08 Iul 2014, 11:33

Chestia cu siguranta automata sau manuala nu cred ca are vreo legatura cu varfurile de gama sau cu perioada de fabricatie.
Clujeanul
Veteran

Mesajde dan_dumitrescu pe 08 Iul 2014, 13:15

ovidiu_alin scrie:La basculante e simplu..in momentul in care o rupi sa bagi cartusul pe teaza siguranta sare pe pozitia"safe" automat.Adica ai incarcat arma,ai inchis-o si degeaba apesi pe tragaci ca nu percuteaza .Trebe sa impingi siguranta pe pozitia"foc".
Siguranta e chestia aia din spatele ''cozii de vulpe'' sau cheitei .
Am inteles ca sant modele la care siguranta nu sare automat pe "safe" si trebe sa o pui tu pe safe inainte de a rupe si incarca arme.

La modelele rusesti am vazut chestia asta. Lanberul meu trebuie asigurat manual inainte de a o frange.
Life is hard.It's harder when you're stupid. John Wayne
dan_dumitrescu
Veteran

Locaţie: Targoviste

Mesajde Remo pe 08 Iul 2014, 17:07

In cazul suprapuselor/juxtapuselor exista producatori care prefera siguranta automata (se asugura automat atunci cand deschizi arma) şi producatori care prefera siguranta manuala (utilizatorul trebuie sa o asigure, altfel e mereu pregatita de foc). Nu am auzit despre nici o semiautomata care sa aiba siguranta automata. Mi se pare ca siguranta automata iti procura un plus de ... siguranta la vanatoare. Trebuie insa sa te obisnuiesti sa dezasiguri inainte de a trage, altfel vei avea ceva motive de frustrare. La talere, siguranta automata e mai mult o sursa de iritare decat un beneficiu. Daca vei arunca un ochi si pe forumurile straine (recomand shorgunworld.com) vei vedea ca sunt multi cei care isi modifica siguranta, din automata in manuala. Oricum, nici o siguranta nu te scuteste să exerciti cea mai stricta autodisciplina in ceea ce priveste directia in care indrepti arma si ar fi recomandabil sa inveti sa tratezi orice arma ca fiind nu numai incarcata, dar si dezasigurată.
Remo
Veteran

Mesajde Daaaaan pe 08 Iul 2014, 18:08

Remo scrie:In cazul suprapuselor/juxtapuselor exista producatori care prefera siguranta automata (se asugura automat atunci cand deschizi arma) şi producatori care prefera siguranta manuala (utilizatorul trebuie sa o asigure, altfel e mereu pregatita de foc). Nu am auzit despre nici o semiautomata care sa aiba siguranta automata. Mi se pare ca siguranta automata iti procura un plus de ... siguranta la vanatoare. Trebuie insa sa te obisnuiesti sa dezasiguri inainte de a trage, altfel vei avea ceva motive de frustrare. La talere, siguranta automata e mai mult o sursa de iritare decat un beneficiu. Daca vei arunca un ochi si pe forumurile straine (recomand shorgunworld.com) vei vedea ca sunt multi cei care isi modifica siguranta, din automata in manuala. Oricum, nici o siguranta nu te scuteste să exerciti cea mai stricta autodisciplina in ceea ce priveste directia in care indrepti arma si ar fi recomandabil sa inveti sa tratezi orice arma ca fiind nu numai incarcata, dar si dezasigurată.

Foarte de acord cu ce spui, in special cu ultima parte!!!

Totusi, nu gasesc in specificatii mentiunea asta. De ex. Fabarm Elos e cu siguranta automată sau nu?
Daaaaan

Mesajde Remo pe 08 Iul 2014, 20:02

Din pacate nu am tinut niciodata in mana un Elos. Am aruncat un ochi pe fabarm.com si am descarcar manualul utilizatorului. Nu spune mimic de angajarea automata a sigurantei ba mai mult, zice ca arma se asigura mutand butonul sigurantei inapoi. Presupun deci ca e manuala.
Remo
Veteran

Mesajde biriuck pe 08 Iul 2014, 21:27

Remo scrie:Mi se pare ca siguranta automata iti procura un plus de ... siguranta la vanatoare.

Acest lucru este discutabil, daca respecti restul regulilor, siguranta automata este redundanta! Tinem arma incarcata doar in stand, ne luam frumos reperele laterale pana la care putem indrepta tevile inspre vecini si e cam gata treaba. Daca tratam mereu arma ca si cum ar fi incarcata, nu vom avea probleme!

Remo scrie:Trebuie insa sa te obisnuiesti sa dezasiguri inainte de a trage, altfel vei avea ceva motive de frustrare.

Ca scapi un prapadit de iepure nu e problema, nu e problema nici daca scapi mistretul cu colti de argint, problema e cand dupa 2 focuri porcul cade si se ridica spre tine cu coama zburlita :!: E drept ca in timp se formeaza un automatism si degetul va impinge aproape fara comanda siguranta in fata, dar in acele momente de adrenalina nu cred ca e prea placut sa tragi de tragaci pana devine dureros si sa nu plece focul :lol: Lipsa sigurantei automate si tragace duble, independente au fost cerinte de baza cand mi-am ales prima pusca :wink:
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde Clujeanul pe 09 Iul 2014, 07:22

Si pentru acele momente de adrenalina trebuie siguranta automata!
Nu prea-i bine daca nu esti in stare sa executi in mod constient gestul de asigurare/dezasigurare a armei.
Este foarte periculos asa. Indiferent ca animalul in care ai tras cade sau nu cade, reincarci arma si te trezesti cu ea in stare dezasigurata.
Eu am doua arme cu tevi lise, si niciuna din ele nu se asigura automat. De acum 20 de ani de cand am inceput sa vanez cu asa ceva mi-am format reflexul de a asigura arma intodeauna imediat dupa foc/focuri. Inainte de a bascula pentru eventuala reincarcare sau inainte de a ma deplasa sa-mi ridic vanatul cazut vreau sa am arma asigurata.
Nu stiu prin alte parti cum se obisnuieste, dar la noi vanatorii fac si goana - si la mistret si la vanat mic. Nu mi-ar placea sa stiu ca cineva merge aplecat prin desis (cu sau fara zapada) cu arma incarcata si neasigurata.
Cu arma asigurata stau si in stand, sau la panda la caprior.
Nu ma intereseaza absolut deloc prostii de genul ca animalul in care vreau sa trag aude clicul de la dezasigurare sau ca nu o sa am vreme sa trag daca trebuie sa dezasigur mai intai.
Clujeanul
Veteran

Mesajde Clujeanul pe 09 Iul 2014, 07:28

P.S.
Si prezervativul e o chestie redundanta daca respecti abstinenta.
Clujeanul
Veteran

Mesajde Daaaaan pe 10 Iul 2014, 18:17

biriuck scrie:Ca scapi un prapadit de iepure nu e problema, nu e problema nici daca scapi mistretul cu colti de argint, problema e cand dupa 2 focuri porcul cade si se ridica spre tine cu coama zburlita :!

Cred ca in situatia asta, cea mai mica problema a ta este siguranta automata sau nu a armei...

Adica, daca nu cumva esti cu o semiautomata in mana si mai ai cartuse in magazie, cu un bock sau o juxtapusa (lasand la o parte siguranta automata sau manuala) ai de frant arma, de scos cartuse, de bagat altele, de armat, de epolat, de ochit, si de lovit "mistretul cu colti de argint" in punctul optim ca sa cada definitiv.

Toate astea, in timp ce adrenalina e la maxim si poate scapi si doi stropi de pipi pe crac in jos... :mrgreen:
Daaaaan

Mesajde ovidiu_alin pe 11 Iul 2014, 09:36

Daca iti cumperi o basculanta cu ejectoare..atunci cel putin ai un pas in minus de realizat :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ovidiu_alin
Nou membru

Mesajde Clujeanul pe 11 Iul 2014, 09:51

Nu-s nicio sfârâială ejectoarele la vânătoare.
Clujeanul
Veteran

Mesajde OVI762 pe 11 Iul 2014, 21:03

Ba eu zic ca da,si am patit-o pe pielea mea.In stand la iepure-primul foc,primul iepure.Al doilea iepure rasare din pamant,trag insa trag in spate si nu reusesc decat sa-l ating la picioarele posterioare,iepurele trece la 4,5 metri de mine in spatele canalului pe care era insirat standul si o taie peste camp;din pacate eu sunt flanc si nu este niciun vanator care sa poata trage pe unde a taiat-o urechila.Frang arma,scuipa rapid tuburile,incarc teava de sus,mai socata,pun la ochi,trag si peste inca 1 metru iepurele era mort;m-as fi ofticat de moarte si s-ar fi dus dracului toata ziua daca nu l-as fi impuscat pe bietul urechila-la cum era de ranit s-ar mai fi chinuit o zi,doua insa viteza cu care am reincarcat a facut diferenta.Am patit-o si la rate unde de cateva ori am avut timp sa reincarc si s-a cunoscut rapiditatea cu care am reusit sa trag din nou comparativ cu alti colegi care aveau arma cu extractoare sau cu ejectoarele dezactivate.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde biriuck pe 11 Iul 2014, 22:36

@Clujeanul Nu ma intelege gresit, si eu folosesc siguranta si sunt mereu constient de pozitia ei. Nu tin arma neasigurata nici macar in stand. La goana nu aude siguranta nici tatal porcilor, adrenalina in vanat e prea mare. Ma refer strict la cazul in care tragi, il trantesti si se ridica iar spre tine

Daaaaan scrie:Cred ca in situatia asta, cea mai mica problema a ta este siguranta automata sau nu a armei...

Adica, daca nu cumva esti cu o semiautomata in mana si mai ai cartuse in magazie, cu un bock sau o juxtapusa (lasand la o parte siguranta automata sau manuala) ai de frant arma, de scos cartuse, de bagat altele, de armat, de epolat, de ochit, si de lovit "mistretul cu colti de argint" in punctul optim ca sa cada definitiv.

Toate astea, in timp ce adrenalina e la maxim si poate scapi si doi stropi de pipi pe crac in jos... :mrgreen:

Nu cred ca ai vazut vreo faza de genul la care ma refer, frantul armei, ejectarea tuburilor si introducerea altor 2 (intodeauna pregatite!) dureaza putin, sub 2 secunde, dar suficient de mult pentru ca animalul este sub influenta primului soc. Au fost insa cazuri in care chiar si vanatori mai batrani s-au trezit ca apasa pe tragaci pana ii fulgera durerea in deget si focul nu pleaca :lol: In functie de prezenta de spirit, s-au prins si au dezasigurat la timp... sau nu. Adrenalina te schimba, pe unii ii face mai zapaciti si mai predispusi la boacane, pe altii foarte calmi si lucizi!
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde violiv pe 12 Iul 2014, 12:55

@Daaaaan

vezi c-a aparut la vanzare o Benelli M2 Comfort ... si la pret bun.
violiv
Veteran

Mesajde Daaaaan pe 12 Iul 2014, 16:56

violiv scrie:@Daaaaan

vezi c-a aparut la vanzare o Benelli M2 Comfort ... si la pret bun.

Recomanzi? Cunosti arma, in sensul ca e in stare buna?

Nu o gasesc intre anunturile recente...
Daaaaan

Mesajde violiv pe 12 Iul 2014, 20:58

Nu stiu arma in cauza. Nu prea are ce sa nu mearga la ele.
E postata la vanzari pe forumul paralel, vinatoare.ro

Ca model a fost recomandarea mea din start.
violiv
Veteran

Mesajde drmarius pe 13 Iul 2014, 21:33

Sunt de parere ca cea mai proasta alegere pentru un incepator in Romania este o semi. Primul lucru pe care o sa il faca la primele ieri este poc, poc, poc. Pana acum nu am intalnit vanatori cu semi sa se opreasca la 2 focuri.

In toate tarile cu traditie, cine vrea sa faca vanatoare la vanat mic se orienteaza catre 2 tevi. Noi la inceput in Romania nici nu stim exact ce trebuie sa facem cu arma pe care o tinem in mana. Daca ne uitam la primele rezultate de pe google cand cautam o scoala de tir in UK (asta este inceputul la ei) :
http://www.shootingschool.co.uk/
http://rbss.co.uk/really-wild-clay-days/
http://www.theoxfordshireshootingschool ... tting.html
http://iancoley.co.uk/
http://www.shootingschooluk.com/clay-pi ... ng-lesson/
http://www.lainsshootingschool.co.uk/

... nu prea gasim arme semiautomate. Oare de ce aceste scoli dintr-o tara cu traditie uriasa nu promoveaza atat de mult semiautomatele? Plus ca foarte apreciata la ei este o suprapusa italiana ... Beretta Silver Pigeon I.

Orice vanator incepator poate sa aleaga vanatoarea pe care doreste sa o faca, cea care se vede mai sus, imbracat civilizat, cu 2 tevi si un caine la picior sau poc - poc - poc, magnum, haine militare si o arma cu aspect miliar. Sigur exista si cale de mijloc, dar nu prea o stiu eu.

Este doar o parere personala ... fiecare este liber sa aleaga.
drmarius
Membru important

Mesajde NicuNicuta pe 13 Iul 2014, 22:03

drmarius scrie:Sunt de parere ca cea mai proasta alegere pentru un incepator in Romania este o semi. Primul lucru pe care o sa il faca la primele ieri este poc, poc, poc. Pana acum nu am intalnit vanatori cu semi sa se opreasca la 2 focuri.

Cred ca depinde mai mult de vincepator, de puterea de a se stapani.
Am apucat doar doua luni si jumatate in sezonul trecut si am tras cartuse in vanat, nu mai mult de 10, cu indulgenta. Nu am tras niciodata toate cele 3 cartuse din arma, pur si simplu nu am simtit nevoia.
Cum exista mai multe opinii pe aici, sunt ceva avantaje pentru incepatori, o singura teava si un pat reglabil poate ca e o optiune importanta.
Cu Stimă,
Nicolae
NicuNicuta
Membru important

Mesajde Daaaaan pe 14 Iul 2014, 00:32

drmarius scrie:Sunt de parere ca cea mai proasta alegere pentru un incepator in Romania este o semi. Primul lucru pe care o sa il faca la primele ieri este poc, poc, poc. Pana acum nu am intalnit vanatori cu semi sa se opreasca la 2 focuri.

Orice vanator incepator poate sa aleaga vanatoarea pe care doreste sa o faca, cea care se vede mai sus, imbracat civilizat, cu 2 tevi si un caine la picior sau poc - poc - poc, magnum, haine militare si o arma cu aspect miliar. Sigur exista si cale de mijloc, dar nu prea o stiu

De acord cu tine daca o spui la modul general, insa foarte impotriva in momentul in care cataloghezi orice începător drept "Rambo de Romania". Parerea mea e ca tine de caracter in primul rand, si apoi mai tine si de dorinta de a invata ceva ca lumea sau nu.

Singurul motiv pentru care as vrea o semiautomata este pentru ca e o arma foarte versatila, poti merge cu ea si la rate, unde ai nevoie de mai multe focuri (cel putin de la un nivel incolo) si la mistret sau altceva. Plus ca pe mine ma tentează mai degraba un pat din compozit decât din lemn, pentru simplul motiv ca sunt foarte ghinionist cand vine vorba de îngrijit lucruri sensibile si costisitoare :) Nu cred că materialul sau aspectul armei te defineste ca si persoana, sau ca vânător daca e pana acolo.

Cel putin la primele cateva partide nici macar nu voi pune al doilea cartus in magazie, tocmai ca sa nu fiu tentat sa il folosesc. Vreau sa ma obisnuiesc de la început să imi pretuiesc fiecare foc. Eu asa inteleg sa incep "arta" asta.

Cat despre îmbrăcăminte, poate o sa imi sara lumea in cap, dar mie imi plac imprimeurile de camuflaj. Nu ma refer aici la cele nepotrivite cu activitatea pe care o desfasuram, nu trebuie nici sa ajungi sa arăti ca un Navy SEAL ca e penibil...dar un "realtree" sau "wetlands" nu cred că e deplasat...
Daaaaan

Mesajde Clujeanul pe 14 Iul 2014, 07:21

Te asigur ca cel putin la fel de bine se poate vana la rate, mistret, caprior sau altceva si cu arme cu doua tevi.

Daaaaan scrie:Singurul motiv pentru care as vrea o semiautomata este pentru ca e o arma foarte versatila, poti merge cu ea si la rate, unde ai nevoie de mai multe focuri (cel putin de la un nivel incolo) si la mistret sau altceva.

Versatila - pentru ca poti merge la rate sau la mistreti ...
Foarte versatila ar fi una cu care poti ceva mai mult: adica alice+unic trase in ce ordine vrei. Asta inseamna doua sau mai multe tevi, din care cel putin una lisa.
Clujeanul
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi!