Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 01 Mar 2025, 10:12

ABECEDARUL BINOCLULUI

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Dan2812 pe 30 Dec 2013, 12:19

Ai un IOR nou sau SH si ce tip ?
Dan2812
Nou membru

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Tranan pe 30 Dec 2013, 12:23

:arrow:
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Tranan
Veteran

Locaţie: SUEDIA

Mesajde b44kwz pe 25 Ian 2014, 00:02

Buna ziua,

Imi recomandati un binoclu cu ajutorul caruia sa pot monitoriza in bune conditii obiective aflate la maxim 6 km ? ( detin terenuri agricole situate pe o raza de 6km fata de ferma -(zona de campie) si doresc sa observ din ferma "activitatea" din camp )

Multumesc
b44kwz

Mesajde Tranan pe 29 Ian 2014, 18:17

La o astfel de distanta nu prea ai ce face cu binoclu. O luneta terestra gen 20-60x80 e mai de preferat.
Tranan
Veteran

Mesajde b44kwz pe 29 Ian 2014, 18:27

Tranan scrie:La o astfel de distanta nu prea ai ce face cu binoclu. O luneta terestra gen 20-60x80 e mai de preferat.

Multumesc!

Se poate o recomandare pentru un astfel de dispozitiv ? Exista astfel de dispozitive cu night vision ?
b44kwz

Mesajde comanr pe 06 Feb 2014, 12:52

Sunt nou pe aici si tin sa multumesc celor cativa oameni priceputi pe subiectul asta, care din punctul meu de vedere fac lumina oferind parerile si experienta lor celorlalti.

Obisnuiesc sa ies pe apa vara cu barca si de aici nevoia de un binoclu. Buget alocat zero sau aproape zero(maxim 250-300ron) insa pretentii am, nu se stie de ce :D
Lucrand in telecom am folosit un gunoi mic de la bushnell o perioada insa mi a fost furat si am hotarat sa ma informez si sa testez un binoclu cu pedigree.

Un amic mi a aratat un IOR romanesc si am fost uimit de calitatea si luminozitatea binoclului romanesc, chiar se faceau lucruri odata.

Zilele trecute stateam pe un site de vanzari si din pura intamplare am dat o cautare pe binocluri, am luat o vechitura, care a venit acasa dupa vreo saptamana cu posta, pret 300ron, am zis ca oricum nu conteaza, parea intreg in poze.

Binoclul este marca Seedler Jagermeister Nachtglass Panorama 7x50.

Imediat cum l am vazut mi am dat seama ca am de lucru, era plin de vaselina si reglajul de focus nu functiona, se misca cu totul boltul de prindere cental.
Am stat o noapte, am scos totul cu grija , si prismele, le am curatat cat am putut eu de bine, eu cred ca se putea si mai bine insa am vrut sa vad ce iese.
Prismele au fost fixate cu o rasina insa erau desprinse(o vechitura) desi stateau bine in locul lor , suplimentar au sigurante metalice.
Am reusit sa deblochez filetul din antimoniu si sa il "adun".
Pare un lucru decent acum insa nu am gasit prea multe informatii despre acest binoclu, deasemenea vreau sa cred ca am nimerit bine punerea la punct al focus ului, o sa il testez mai bine sa vad la distanta daca face clarul cum trebuie.

Scuze pentru postul lung si multumesc pentru informatiile pretioase, practic de la voi am aflat ca pentru barca e buna varianta 7x50.
comanr

Mesajde comanr pe 06 Feb 2014, 18:55

am iesit pe bloc cu el pentru ca pe strada se uita lumea putin ciudat la mine, vreo doi vecini cred deja ca am o problema din cauza antenelor pe langa care am lucrat. :D

nasol, doua imagini clare ce i drept insa nu se suprapuneau.

din nou desfacut tot si verificat daca am asezat prismele cum trebuie desi stiam ca facusem bine, am avut ca reper urmele de rasina din trecut, totul parea bine fixat si la loc.

a urmat analiza ocularilor, unul parea ca nu este strans perfect la o lentila, insa nici lucrul asta nu a aranjat treaba.

apoi pentru ca am mai citit de aceste probleme/dereglaje pe aici m am gandit sa desfiletez putin partea de intrare/lentila mare in dreapta, nimic, mai rau chiar.

cand insa am inceput sa desfiletez partea stanga imagina a devenit doar una , totul foarte clar, deja devenisem un om bucuros de gunoiul sau.

problema sta in felul urmator, exista un reglaj cu un excentric al lentilei de intrare , reglaj care se reface la o eventuala curatare pentru ca imaginile de la cele doua monocluri sa se suprapuna corect pentru a da definitie, daca nu se suprapun, exact cum spunea si initiatorul topicului(cel de la care inca invat) te ia o durere de cap de iti vine sa il arunci.

am restrans corect corpul, si am umblat la acel reglaj rotind usor ansamblul pana cand imaginea a fost perfecta, am reusit, pentru pretentiile mele e ok, totusi performanta pe timp de noapte este peste modelele de la IOR din observatiile mele.
focalizarea merge si ea foarte bine, exista totusi un pic de joc in filetul respectiv care fusese blocat de vreme sau de interventii neavenite(cel mai sigur)

o sa pun cateva poze cu reglajul binoclului, va multumesc.

sfatul meu, nu faceti ca mine pentru ca desi aveam pe masa un binoclu nemtesc de calitate era practic un mare gunoi datorita proastei intretineri sau din alte cauze necunoscute, sunt echipamente sensibile la care achizitia second hand pe nevazute este o loterie.

ps:nu reusesc cu pozele, o sa incerc sa le urc undeva.
comanr

Mesajde adrian65 pe 09 Feb 2014, 10:26

Buna ziua, domnule Traian. Respecte pentru cunostintele in domeniu si pentru amabilitatea de a le impartasi!

Intreabarea mea este: as vrea sa imi cumpar un binoclu 10x sau cel mult 12x cu luminozitate buna (42 sau 50). Domeniul de utilizare ar fi in natura, la munte si la mare (nu PE mare deci limitarea 7x nu se aplica). La ora actuala am un monoclu porro 8x de fabricatie ruseasca, optica foarte buna dupa parerea mea dar parca as vrea mai mult de 8x.

Mi-am indreptat atentia asupra brandului VORTEX. M-a atras in primul rand gama Diamondback 10x50 sau 12x50. Dar am observat ca mai exista o gama, Viper. Diferenta de pret intre cele doua game este cam de le simplu la dublu (260$ - 600$ la Cabelas) si ma intreb daca aceasta diferenta se reflecta in calitatea imaginii, fiabilitate, etc. Intr-un cuvant, merita diferenta de pret avand in vedere o utilizare ocazionala?

O alta intrebare ar fi ce recomandati intre 10x50 si 12x50 Diamondback? Ceva plusuri/minusuri intre cele doua, exceptand bineinteles diferenta de magnificatie?

Va multumesc,

Adrian
adrian65

Mesajde Tranan pe 09 Feb 2014, 14:02

Ambele sunt binocluri foarte valoroase la banul platit dar Diamondback mi se pare si mai valoros decat Viper HD in pofida faptului ca Viper HD are o optica mai buna. Cu toate acestea exista inca unul care nu e la fel de cunoscut dar care din cateva puncte de vedere este mai interesant decat Viper HD si anume Talon HD. Optic vorbind mi se pare si mai interesant si e mai generos in ce priveste eyeboxul.
Oricare dintre aceste il vei cumpara vei fu multumit dar eu unul ti-as recomanda Talon HD daca vrei un binoclu foarte valoros la un pret mai decent decat Diamondback.

Viper HD e insa cel mai compact dintre ele si la munte asta e un avantaj.
Tranan
Veteran

Mesajde adrian65 pe 09 Feb 2014, 15:16

Multumesc mult pentru sfaturi. Talon arata bine intr-adevar si imi place ca are doua puncte de legatura intre cele doua "tuburi". Pare mai rezistent din pct de vedere mecanic, cel putin aparent. La Talon nu exista insa varianta 12x.

Tranan scrie:...eu unul ti-as recomanda Talon HD daca vrei un binoclu foarte valoros la un pret mai decent decat Diamondback...

Pe siteul pe care m-am uitat eu Talonul este mai scump dacat Diamondback-ul. Este, ce-i drept, ceva mai ieftin decat Viper.
adrian65

Mesajde Tranan pe 09 Feb 2014, 23:11

Scuze, am vrut sa spun "la pret mai decent dacat Viper HD". :oops:
Din punct de vedere al rezistentei nu cred ca Talon HD e mai rezistent decat Viper HD. Viper HD e de fapt un binoclu foarte stabil si optic vorbind e putin mai bun decat Talon HD dar precum am spus, Talon HD e mai luminos si are un eye box mai confortabil.
Tranan
Veteran

Mesajde adrian65 pe 10 Feb 2014, 16:12

Multumesc din nou!
adrian65

Mesajde pacman pe 19 Mar 2014, 09:33

Buna ziua, imi puteti da va rog o parere referitoare la binoclurile Luger? Am vazut sub acest brand binocluri de la 50 la 750 de euro si vroiam sa stiu daca inseamna ceva in acest domeniu.

Modelele de care as fi interesat in special ar fi Luger DA 8x42 si DA 10x42. Vreau un binoclu pentru outdoor si vanatoare mai tarziu.

Multumesc
pacman

Mesajde Tranan pe 20 Mar 2014, 23:10

Luger e o marca numita la noi in badjocura Ljuger ceea ce inseamna "minte (adica minciuna)". Asta din cauza ca e o marca germana care fabrica binocluri in China dar pe care le vinde la preturi foarte mari fata de calitatea oferita. Nu sunt neaparat gunoaie dar la preturile la care se dau gasesti adesea binocluri de calitate mai buna.
Tranan
Veteran

Mesajde pacman pe 24 Mar 2014, 12:26

Multumesc mult de raspuns. Deci sunt un fel de Adibas, etc...

As dori sa va mai solicit o parere despre Nikon Sportstar EX 10X25 DCF si Barr & Stroud Sahara 8x32. Le vinde cineva sub pretul de magazin si as putea sa aleg unul dintre ele. Inteleg ca Nikon-ul este clar mai ...portabil, dar ma atrage si acel Barr&Stroud ce pare destul de compact.

Multumesc.
pacman

Mesajde Tranan pe 24 Mar 2014, 20:49

Adibas, Eberstark, Oberwerk, Luger, Bauer toate sunt o apa si un pamant. Chinezarii cu nume nemtesti si cu preturi umflate.
Am si Nikonul si Barr & Stroud Sahara si eu unul te-as sfatui la Barr & Stroud care e mai usor de manevrat. Optic, Nikonul nu e de loc mai bun.
Tranan
Veteran

Mesajde blackcrotal pe 26 Mar 2014, 08:29

Salut,
Am gasit o oferta atractiva de binoclu si lunete vanatoare marca Yukon . A auzit cineva sau are cineva produse de la aceasta marca ?
Din cate am vazut pe siteul lor ( http://main.yukonopticsglobal.com/company-info.html ) este o companie Lituaniana dar cu structura multinationala ( Rusia, Belarus, China, USA si Anglia ) .
Ei se jura ca produsele lor sunt . .. dar chestia cu China ma pune pe ganduri .
Ce parere au experti in optica ?
Multumesc
Razvan
Razvan
blackcrotal
Veteran

Mesajde Tranan pe 27 Mar 2014, 07:55

Majoritatea produselor YUKON sunt gunoaie. Eu am cateva la magazin de care e imposibil sa ma scap. Chiar luneta aia terestra ce o vezi pe site-ul lor, in banerul de sus, am avut-o de cativa ani si nu reusesc sa pacalesc pe nimeni sa o ia. :lol: E sub orice critica. Binoclurile sunt super proaste. NV-urile gen 1 sunt foarte slabe.

Produsele lor NV insa de gen 2 si mai sus sunt bune insa si fac treaba ca lumea, dar in ce priveste binoclurile: no way!!!
Zi cam care e bugetul maxim si iti dau niste sugestii referitor la ce ar fi mai interesant!
Tranan
Veteran

Mesajde adi t pe 27 Mar 2014, 10:32

-Buna ziua!daca ar fi sa aleg intre un binoclu delta titanium 10x42 . delta forest 10x42 sau delta forest 10x50 ,care credeti ca este alegerea cea mai buna.
adi t

Mesajde blackcrotal pe 27 Mar 2014, 15:06

Tranan scrie:Majoritatea produselor YUKON sunt gunoaie. Eu am cateva la magazin de care e imposibil sa ma scap. Chiar luneta aia terestra ce o vezi pe site-ul lor, in banerul de sus, am avut-o de cativa ani si nu reusesc sa pacalesc pe nimeni sa o ia. :lol: E sub orice critica. Binoclurile sunt super proaste. NV-urile gen 1 sunt foarte slabe.

Produsele lor NV insa de gen 2 si mai sus sunt bune insa si fac treaba ca lumea, dar in ce priveste binoclurile: no way!!!
Zi cam care e bugetul maxim si iti dau niste sugestii referitor la ce ar fi mai interesant!

Salut Tranan,
Bugetul maxim pentru binoclu in jur de 700-800 lei . Ma gandeam la IOR 7 x 40 dar nu sunt convins ca-mi poate rezolva 100 % dorintele. Si cand am vizitat site-ul lui YUKON
De fapt eu vreau sa pot vedea bine la maxim 250-300 m detaliile coarnelui unui cerb comun sau carpatin cum i se spunea o data.
Crezi ca mi s-ar potrivi acel IOR sau mai trebuie sa mai adun ceva banuti pentru un alt binoclu.
Multumesc
Razvan
Razvan
blackcrotal
Veteran

Mesajde DART pe 27 Mar 2014, 17:57

La nivelul de pret de 500-700 lei Binoclul IOR este imbatabil(este la bani muuuult mai putini... fata de calitatea pe care o ofera).Am unul si il folosesc ca si binoclu de serviciu pe langa un Leica Trinovid 10x42...de cand am IOR-ul aproape ca nu mai folosesc Leica :).
Nu fugi de acest binoclu daca il gasesti ”stoc” neatins din ce sa vandut de catre armata...fugi spre el :lol:...
DART
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde blackcrotal pe 27 Mar 2014, 18:41

Salut,
Va multumesc, asa o sa fac.
Razvan
Razvan
blackcrotal
Veteran

Mesajde Tranan pe 27 Mar 2014, 19:27

Si eu tot asta zic. Mergi pe IOR. Cu un IOR 7x40 vezi mult mai bine si mai mult decat vezi cu rahaturi dinastea cu lentile de plastic. Nu poti sa compari lentilele SCHOTT de la IOR cu plasticuri chinezesti.
Tranan
Veteran

Mesajde DART pe 28 Mar 2014, 09:55

@Tranan viseaza optica... el/si inca f. putini au introdus studiul ”intensiv” al acestei ”materi”pe forumuri si au pus bazele acestor cunostiinte pt. vanatori.De aceea daca si el spune ca IOR-ul este imbatabil la categoria de pret 500-700 lei ...asa este.
Cu acest binoclu vad clar comformatia coarnelor de caprior... in detaliu... la 300 m...atunci la un cerb carpatin nu se pune problema cred ca se vede si perlajul.
Reglare binoclului se face la oculare,separat pt. fiecare ochi,acoperi unul din obiectivele(partea care nu o reglezi :D ) si te uiti prin binoclu cu ambi ochi,stabilesti o distanta sa zicem 250 m si atata rotesti reglajul pana obtii cea mai clara imagine pt. aceasta distanta,la fel faci si pt. ochiul celalalt.Apoi uitandute in binoclu cu ambi ochi imaginea va fi sublima...usor galbuie(daca ai fi ornitolog ar fi o problema) dar f. clara.La fel procedezi pt. alte distante...mai mari daca este cazul.
DART
Veteran

Mesajde blackcrotal pe 28 Mar 2014, 10:06

DART scrie:@Tranan viseaza optica... el/si inca f. putini au introdus studiul ”intensiv” al acestei ”materi”pe forumuri si au pus bazele acestor cunostiinte pt. vanatori.De aceea daca si el spune ca IOR-ul este imbatabil la categoria de pret 500-700 lei ...asa este.
Cu acest binoclu vad clar comformatia coarnelor de caprior... in detaliu... la 300 m...atunci la un cerb carpatin nu se pune problema cred ca se vede si perlajul.
Reglare binoclului se face la oculare,separat pt. fiecare ochi,acoperi unul din obiectivele(partea care nu o reglezi :D ) si te uiti prin binoclu cu ambi ochi,stabilesti o distanta sa zicem 250 m si atata rotesti reglajul pana obtii cea mai clara imagine pt. aceasta distanta,la fel faci si pt. ochiul celalalt.Apoi uitandute in binoclu cu ambi ochi imaginea va fi sublima...usor galbuie(daca ai fi ornitolog ar fi o problema) dar f. clara.La fel procedezi pt. alte distante...mai mari daca este cazul.

@Tranan viseaza optica si voi doi si inca cateva persoane de pe acest forum sunteti adevarate depozite de CUNOSTINTE si de GENEROZITATE .
Din pacate acum nu pot sa fiu decat coleg de forum cu voi, dar dupa ce s-o rezolva aceasta "mica" problema a permisului de vanatoare si a armei asi fi ONORAT sa vanez o data sub ochii vostri .
Sincer , primul pe care m-asi duce sa-l vizitez este @Tranan si o data cu asta sa vad Suedia si suedezele la ele acasa :) . Din cate am inteles o fata pe vremea vikingilor era considerata fecioara pana nastea al 7 lea copil. Interesant mod de a trata tineretea.
Razvan
Razvan
blackcrotal
Veteran

Mesajde DART pe 28 Mar 2014, 10:54

Nu exagera :lol:,dar iti multumesc ...dau inapoi ce am primit si eu...tot cu generozitate.Si la momentul potrivit si tu cand te vei ”umfla” de stiinta vei face la fel.Desprea asta este vorba in povestea asta...numit FORUM :D
DART
Veteran

Mesajde Crist1 pe 29 Mar 2014, 21:42

Salut ,
Ma numesc Cristian , am 14 ani si sunt pasionat de natura.Se apropie ziua mea si gasind acest forum ( foarte util) am citit acest topic si m-am hotarat sa imi achizitionez o luneta (care sa fie terestra si astrologica , daca se poate ) . Bugetul este pana-n 2000 lei ( sunt copil) si m-as bucura daca ma ve-ti ajuta recomandandu-mi niste lunete. Multumesc! :D
Crist1

Mesajde Tranan pe 30 Mar 2014, 08:21

Bine ai venit pe forum!

In cazul acesta ti-as recomanda ceva de genul:

http://magazin.telescop-expert.ro/acute ... x100a.html

Daca vrei sa o folosesti si la observatii astronomice e mai potrivita atat datorita faptului ca ai un grosisment de pana la 67x cat si pt. ca ai un obiectiv de 100mm ceea ce face ca luminozitatea lunetei sa fie mai buna decat e la altele cu obiectiv mai mic.

Ce e foarte important insa este sa iti iei un trepied de calitate care sa nu fie prea butucanos pt. a-l cara cand faci iesi cu ea dar nici prea usor incat sa nu poata sa care greutatea lunetei cum trebuie, ceea ce va rezulta in faptul ca iti va tremura prea mult in asa fel incat nu vei putea sa folosesti luneta. M-as orienta la ceva de genul acesta:

http://www.f64.ro/slik-pro-330-dx-picio ... -3way.html

La observatiile astronomice e nevoie ca trepiedul sa fie suficient de inalt incat sa poti sa stai drept cand studiezi cerul si asta se ridica destul de mult, deci merge cu lunete si e suficient de robust incat sa poata sa functioneze cu greutatea lunetei.
Tranan
Veteran

Mesajde Crist1 pe 31 Mar 2014, 19:34

Scuze iarasi , as vrea sa imi recomanzi ceva mai bun putin pt luneta ( 20 luneta fara suport).(scuze de deranj)

Multumesc!
Crist1

Mesajde Tranan pe 31 Mar 2014, 20:17

Ce vrei sa spui prin "20 luneta"?
Tranan
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Optica de vanatoare