Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Feb 2025, 14:39

boicot impotriva magazinelor virtuale, relicve din stoneage

Stiti un armurier bun, un mester care reconditioneaza paturi de arma sau un atelier de reparatii arme serios? Impartasiti si colegilor forumisti experientele voastre!

Moderator: liviur

Re: boicot magazine arme din epoca de piatra

Mesajde zeb stump pe 18 Mar 2014, 14:06

In cea mai mare parte de acord cu Violiv.Mai ales lipsa preturilor şi a informaţiilor pe unele site-uri ma deranjează.De ce sa dau telefon să întreb cât costă un produs?Cand imi fac bugetul,şi vreau să mă hotărăsc,după ce caut pe site-uri,trebuie să-mi fac timp să stau pe telefoane, să aflu preţurile,şi să intru pe site-ul producătorului(evident,în altă limbă), să aflu toate caracteristicile...
Nu e normal să ştiu din prima preţul,iar dacă depăşeşte bugetul,să mă reorientez?
Iar cu "disponibil la comandă",la fel...La ce preţ ar fi?Cât timp ar dura până se onorează comanda?E nevoie de avans,sau nu?
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde violiv pe 18 Mar 2014, 14:18

Ca suntem o piata mica-mica am spus-o din start.
De-a lungul timpului am luat de multe ori partea vanzatorilor tocmai cu ce-ai spus mai sus. Realmente sunt curajosi si descurcareti (in sens pozitiv) ca reusesc sa duca treaba mai departe.
Ce ma deranjeaza pe mine cel mai mult este ca IMAGINEA scartaie. Si nu numai dintr-o singura privire. Sistemul asta romanesc cu "merge si-asa" ....

Daca esti in stare sa faci efortul major sa existi in piata de ce sa nu mai misti inca un pai ca sa fie lucrurile OK pana la capat?

Oricum, n-o sa schimb eu sistemul .... capitalism in putrefactie - cum se zicea candva .... daca vi s-a parut c-am fost prea virulent luati-o ca pe o mica rabufnire si treceti mai departe.

P.S. vazui ca Arrow a mutat tevile si o parte din accesorii la "arme", la locul lor :lol: :mrgreen: da' semi-weight in descriere a ramas tot acolo ....
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Alin3006 pe 18 Mar 2014, 14:42

violiv scrie:Ca suntem o piata mica-mica am spus-o din start.
Oricum, n-o sa schimb eu sistemul .... capitalism in putrefactie - cum se zicea candva .... daca vi s-a parut c-am fost prea virulent luati-o ca pe o mica rabufnire si treceti mai departe.

P.S. vazui ca Arrow a mutat tevile si o parte din accesorii la "arme", la locul lor :lol: :mrgreen: da' semi-weight in descriere a ramas tot acolo ....

Pai asa am si facut, am detaliat un pic ca sa inteleaga tot romanu ce si cum si sa nu traga concluzii gresite.

Faptul ca au mutat tevile e un exemplu clar de ¨customer care¨. :lol: :lol:
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde Ghinda pe 18 Mar 2014, 14:53

A inviat zeb stump!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde florin.t pe 18 Mar 2014, 15:55

Problema cu piata asta mica-micuta care de fapt e mare-marisoara e si lipsa de informare la nivelul vanatorilor si cultul pentru produse sh. Hai sa ne gandim cum arata cei cu care vanam la grupa : cati au bocanci, cati cizme de cauciuc, cati au luat vreodata in spinare o haina cu gore-tex , cati vaneaza cu haine de la talcioc uzate surplus de la diferite armate ? Cat priveste armele , cati merg la magazin sa ia o arma noua si cati cumpara una sh ?
In alta ordine de idei, ca negustor cinstit nu poti supravietui pe o piata cu concurenta neloiala. Cam asta e piata armelor in Romania acum, sunt o gramada de smecherasi are aduc arme din vest si care nu au magazin , n-au angajati etc si nu platesc nici o taxa in RO.
florin.t
Veteran

Locaţie: malu' Crisului

Mesajde NicuNicuta pe 18 Mar 2014, 15:59

zeb stump scrie:De ce sa dau telefon să întreb cât costă un produs?

Din acelasi motiv pentru care ceasurile nu sunt vandute online.
Sunt considerate domenii exclusiviste si trebuie intai sa le probezi, sa te convingi ca-ti place si apoi sa pui in dicutie pretul.

As lansa o alta intrebare; daca nu esti dispus sa dai un telefon oare esti dispus sa faci un drum pana la magazin sa vezi daca iti place cu adevarat obiectul ? sau mai mult; Chiar vrei sa cumperi ?
Cu Stimă,
Nicolae
NicuNicuta
Membru important

Mesajde Sly_Fox pe 18 Mar 2014, 19:35

Pana in urma cu vreo doi ani,aveam cam aceleasi nemultumiri ca si Violiv (le mai am si acum,dar la ce ma ajuta) si le strigam in gura mare pe unde ma duceam.
Acum m-am obisnuit,nu mai strig in stanga si in dreapta ca la noi nu este ca la altii (normal, imi spun cu pasivitate ortacii,asta stim si noi,nu ai descoperit ceva nou) ci am schimbat tactica.
Mi-am gasit trei sortimente excelente de cartuse incarcate cu alica si doua cu glont,prezente in permanenta in doua magazine pozitionate relativ aproape de mine,magazine mici dar constant si bine aprovizionate. Si am rezolvat cu munitia.
Tot la cele doua magazine gasesc tot timpul accesorii si consumabile,precum huse,cartusiere,ciochinare,uleiuri,etc. Am rezolvat si cu astea.
Nu mai caut nici cartuse si nici accesorii in mediul on-line.
Acum cu armele. Armele pe care le-am achizitionat pana acum,in afara de prima cumparata cand era cainele catel,au fost achizitionate prin comenzi telefonice. Adica am vazut prima data modelul pe net,m-a interesat,am cautat sa o vad pe viu la un coleg,eventual sa trag cu ea,apoi am sunat sa vad daca modelul se poate aduce,am fost la magazin am dat un avans si a venit. Bineinteles armele erau in ofertele magazinelor dar nu si pe stoc,ce naiba era sa fac,am urmat standardul de procedura romanesc.
Pe site-urile marilor magazine de arme romanesti nu mai intru sa fac vreo comanda on-line,ci doar sa vad care mai este oferta. Ma intereseaza ceva ii sun,ca de asta este, m-am saturat de zbierat ca la noi nu este ca in vest,si ii intreb daca produsul este in stoc. Daca nu este,atunci intreb cand se preconizeaza ca se va aduce,la ce pret,apoi vad ce optiuni am.
Toate astea cu mare calm,ca altfel exista riscul imbolnavirii de nervi si nu este bine,picam la testul psiho. :mrgreen:
Acum partea a doua.
Am si eu un gandac ce nu imi da pace,referitor la ce a spus Alin despre Violiv formatorul de opinie. Eu,in invalmaseala mea de ganduri,nu imi pot imagina ce naiba este ala formator de opinie. Chiar daca marii jurnalisti,sociologi,politicieni sau ce or mai fi, accepta termenul si fenomenul numit formator de opinie,eu nu il accept si spun tare si raspicat ca nu exista.Este un termen inventat,fara corespondent in realitate,
Ma, eu nu inteleg cum un om poate sa imi formeze mie o opinie. Poate sa imi transmita opinia lui,dar nu sa mi-o formeze pe a mea. Nu are cum.
Sa luam cazul Violiv,asa cum ai afirmat. El,om citit,bine pregatit,pasionat de domeniul arme,scrie despre o arma,face o prezentare si spune ca este cea mai cea,best of the best.
Pai asta este in conceptia lui,dupa ce a testat arma,a verificat-o,a comparat-o cu alte modele din clasa ei.
Insa eu,care citesc postarile lui,cum sa am automat opinia formata despre acea arma cand nu am testat-o,nu am verificat-o,nu am comparat-o cu alte arme. Doar asa ca a spus Violiv? Nu prea cred.
Eu voi tine cont doar ca este o arma apreciata de catre o persoana si cam atat,opinia mea ca arma este sau nu cea mai tare din parcare,vine nu din postarile persoanei respective ci din experianta personala cu aceasta arma. Si afirmatia este universala pentru toate domeniile,cel putin asa vad eu lucrurile.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 18 Mar 2014, 19:53

Perfect de acord cu tine.
Mai intotdeauna am precizat ca este vorba de gustul meu in ceea ce priveste produsul descris atunci cand am anuntat un "verdict". Gust privitor la alura generala, materiale, echilibru, tragaci, manevrabilitate, etc.
Atunci cand am constat ceva ascuns binisor pe sub lenjerie am spus-o insa cat se poate de tare.
Cand am adus in discutie parerile altora am incercat sa precizez si sursa.

Tocmai de aia "adevaratele" testari se fac pe un numar mai mare de persoane, profesionisti si novici la un loc si fiecare acorda note la diferite capitole. Pot sa va spun fara sa mint absolut deloc ca doamna mea n-are nici pe departe gusturile mele in materie de arme si unde vad eu "bun" ea vede sigur "urat" :?

Nu mi-am dorit niciodata sa "formez o opinie". Insa e adevarat ca am incercat sa-i invat pe colegi cum sa stranga toate datele necesare pentru a-si putea forma singurei o opinie cat mai departe de subiectivism.
violiv
Veteran

Mesajde pipabh pe 18 Mar 2014, 20:53

violiv scrie:Perfect de acord cu tine.
Mai intotdeauna am precizat ca este vorba de gustul meu in ceea ce priveste produsul descris atunci cand am anuntat un "verdict". Gust privitor la alura generala, materiale, echilibru, tragaci, manevrabilitate, etc.
Atunci cand am constat ceva ascuns binisor pe sub lenjerie am spus-o insa cat se poate de tare.
Cand am adus in discutie parerile altora am incercat sa precizez si sursa.

Tocmai de aia "adevaratele" testari se fac pe un numar mai mare de persoane, profesionisti si novici la un loc si fiecare acorda note la diferite capitole. Pot sa va spun fara sa mint absolut deloc ca doamna mea n-are nici pe departe gusturile mele in materie de arme si unde vad eu "bun" ea vede sigur "urat" :?

Nu mi-am dorit niciodata sa "formez o opinie". Insa e adevarat ca am incercat sa-i invat pe colegi cum sa stranga toate datele necesare pentru a-si putea forma singurei o opinie cat mai departe de subiectivism.

Speram ca nu te opresti ACUM! sa-ti continui sa-ti spui parerea.
pipabh
Veteran

Mesajde biriuck pe 18 Mar 2014, 21:56

Sly_Fox scrie:Pai asta este in conceptia lui,dupa ce a testat arma,a verificat-o,a comparat-o cu alte modele din clasa ei.
Insa eu,care citesc postarile lui,cum sa am automat opinia formata despre acea arma cand nu am testat-o,nu am verificat-o,nu am comparat-o cu alte arme. Doar asa ca a spus Violiv? Nu prea cred.

Da, Sly_Fox, dar tu faci ceva ce se practica mai rar, tu mai si gandesti. :lol: Oamenii sunt prosti si evita gandirea, bazandu-se pe automatisme.(ma refer la marea majoritate) Algoritmul lor este simplu, afirma X ceva? Este X perceput de opinia generala ca o persoana competenta pe domeniu? Daca da, atunci asa e! Nu mai "pierde" vremea sa analizeze si se bazeaza pe asta.

Multe site-uri de prezentare sunt execrabile. Sunt asa pentru ca sunt vechi sau prost proiectate. La multe, administrarea lor este un chin si trebuie sa treaca omul de mana orice modificare stoc, nefiind implementata comunicarea cu o baza de date a magazinului :wink: Solutii bune se pot face, dar si programatorii trebuie sa manance si munca lor costa :roll:

Despre comert eu pot zice ca fac o chestie ce pare desueta si ineficienta (nu doar la ce tine de vanatoare ci la toate produsele). Incerc sa incurajez piata locala alegand produsele in urmatorul mod:
-stabilesc calitatea minima care sa ma satisfaca;
-la calitate egala sau asemanatoare, aleg produsul romanesc in defavoarea celui strain (marja de pret 20%);
-dintre 2 produse romanesti, la calitate asemanatoare, il aleg pe cel din Prahova. Daca nu e din PH, aleg din Buzau, Brasov sau alte judete vecine (adica vreau ca banul meu sa se intoarca in economie cat mai aproape de casa) :!:
-nu imi iau lucruri de pe net de la firmele facute prin diverse garaje. Iau de pe net doar daca nu gasesc in magazin (magazinul plateste multe taxe, tine 2-3 angajati etc)
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde zeb stump pe 18 Mar 2014, 22:22

@NicuNicuţă:
Cumpăr dacă îmi convine...
Nici masinile nu se vand on-line,dar uită-te pe site-urile reprezentanţelor...Surpriză: sunt indicate preţurile!Dacă o maşină costă de două ori mai mult decât vreau/pot să plătesc,pentru ce să merg la reprezentanţă,să fac poate şi un drive-test?
Cât priveşte "domeniul exclusivist", poate sunt subiectiv, :twisted: dar eu nu consider un Baikal MP 153 sau IJ 18,nici Sabatti etc,etc, produse exclusiviste,ori o lunetă Burris!
Nu am în vedere Holland&Holland,nici măcar Perrazzi,vorbesc de armele de serie,care se vând cam în toate magazinele.
Ei,uite că din respect pentru clienţi, pe site-uri străine au preţul inclusiv la H&H (asta chiar e marcă exclusivistă :twisted: )...Ori,pe Frankonia,au preţul afişat şi la, de exemplu, Borovnik,care,uneori,are multe zerouri...
Poate că nu trebuie să mă joc în magazin cu o armă pt. a lua hotărâre să o cumpăr.Poate am văzut la vreun coleg,şi am şi tras cu ea.
Nu mai vorbesc de site-uri cu opţiunea "cere ofertă de preţ"...Adică,îl rog să-mi facă favoarea de a-mi comunica preţul,apoi,să aştept cu "înfrigurare" un mail, de la cel care, de fapt, se presupune că vrea banii mei...
Aici e vorba de respect pt. cumpărător!
Nu mai vorbesc de cei care lasă preţuri vechi,sub cele actuale ale pieţei,că tot nu au în stoc produsul.Asta e măgărie şi faţă de client,şi faţă de concurenţă,pt. că dau impresia că,în general, au preţuri mai mici!
Eu ofer Blaser R8 nou la 843,76 EURO!Super preţ!Păcat că nu îl am,dar,dacă l-aş avea, atâta aş cere pe el...Asta nu sună a miştocăreală?Ei,şi pe asta o fac unele magazine!
@Ghindă:
Nu am înviat,pt că nu am murit! :lol: :lol: :lol:
zeb stump
Veteran

Mesajde violiv pe 18 Mar 2014, 22:43

NicuNicuta scrie:
zeb stump scrie:De ce sa dau telefon să întreb cât costă un produs?

Din acelasi motiv pentru care ceasurile nu sunt vandute online.
Sunt considerate domenii exclusiviste si trebuie intai sa le probezi, sa te convingi ca-ti place si apoi sa pui in dicutie pretul.

As lansa o alta intrebare; daca nu esti dispus sa dai un telefon oare esti dispus sa faci un drum pana la magazin sa vezi daca iti place cu adevarat obiectul ? sau mai mult; Chiar vrei sa cumperi ?

Poate ceasurile din clasa de pret cu multe-multe 0-uri. Altfel, daca vorbim de produse de serie, sunt disponibile cu gramada. Ori noi nu vorbeam aici de cine stie ce arme facute pe comanda speciala ci de produse de serie, in cea mai mare parte.

Apropo de multe 0-uri. Am intalnit un "prestator de servicii" destul de vestit intr-o anume bransa, la care primul contact cu clientul decurgea normal, politicos, pana cand acesta indraznea sa puna intrebarea cheie "cam cat ar costa totul?". Din acel moment clientul era determinat politicos, amabil si foarte discret sa-si caute alt furnizor. Motivul respectivului? Cine intreaba de pret inseamna ca n-are bani cat costa la mine .... cam asa si cu povestea cu ceasurile de mai sus. De ce n-as putea sa stiu inainte de a-mi placea cam cat pot sa ma intind sub plapuma. Oricum preturile nu sunt secrete absolute si daca sapi un pic le afli si fara sa suni magazinul, cu precizie de 90-95%. De ce nu s-ar putea sa aflu usor, inainte de a bate drumul pana la magazin daca exista in raft ca sa am ce proba?

Am fost la magazin, am "batut palma" pentru produsul din raft, am scos autorizatia, am sunat la magazin sa ma asigur ca nu cumva e inchis pentru cine stie ce motiv si ca arma e la locul ei, m-am urcat in masina si-am facut iute 250 km ca sa ajung la magazin si sa constat ca arma nu mai era in raft iar persoana cu care vorbisem habar n-avea despre ce e vorba, asa ca am batut drumul inapoi degeaba.
Am facut dus intors 27 ore Constanta - Baia-Mare ca sa cumpar o arma, luata tot numai "pe vorbe".
Da! Sunt dispus sa dau oricate telefoane e nevoie si sa bat drumuri lungi de tot pentru arma dorita, numa sa stiu inainte ca exista, s-o vad undeva in poza, sa-mi trezeasca interesul.

Imi pare rau, nu vorbim aici de vandut sireturi de pantofi sau scobitori ci de anume produse pe care, cel putin in prima faza, omul crede ca le va cumpara sa-l tina o viata, de produse cu un pret deloc de neglijat si mai mult, de produse la care conteaza orice marunt detaliu, nu numai pretul. Intr-o astfel de bransa te straduiesti sa-ti convingi clientul sa te aleaga ca vanzator nu pentru ca esti reprezentantul nu stiu carei firme, eventual unic (apropo, chestie absolut iluzorie) si ca omul n-are de unde cumpara decat de la tine - lucru mai fals ca asta chiar ca nu exista, cu toata saracia ofertei noastre.
Cand am vrut ceva, nici eruptia vulcanului din Islanda nu m-a impiedicat.
violiv
Veteran

Mesajde NicuNicuta pe 18 Mar 2014, 23:57

@zeb stump
Cumperi daca iti convine, general valabil ...
In ceea ce priveste exclusivismul, nu ma gandesc decat la raportul detinatori per total populatie.

@violiv
Exista firme de traditie care vand ceasuri cu preturi de doar doua zerouri si conditia pentru importatori e sa nu fie vandute online.

Ca si generalitati, indiferent de produsul dorit, am fost cu totii pusi in situatia de a vorbi la telefon ceva si constata altceva la fata locului; de a obtine informatii false prin intermediul anunturilor incomplete sau promovate doar pentru a atrage atentia. Nesimtirea si reaua intentie sunt nescuzabile. In toate aceste cazuri am refuzat sa mai revin in locatiile respective, pe modelul "de-al dracu' si de'ambitios". (https://www.youtube.com/watch?v=prY_qJLh93E)

Revenind la motivul pentru care as da un telefon inainte sa merg in magazin, doar ca sa ma asigur ca asteptarile imi vor fi satisfacute(se intampla si la case mai mari, gen eMag).
Am avut placerea sa schimb mesaje un un coleg forumist pentru a discuta oferta pentur o arma, dupa o convorbire telefonica am decis ca atitudinea nu e chiar pe placul meu si am renuntat la a mai avansa in dicutii.

Motive si argumente sunt de toate partile, cee e drept e drept, daca merg pe site-ul celor de la Arrow imi ia cu 5 minute mai mult sa gasesc un produs decat pe oricare din celelate site-uri de profil. De cele mai multe ori prefer sa merg in magazin si sa mai povestesc cu cei de acolo.
Cu Stimă,
Nicolae
NicuNicuta
Membru important

Mesajde romaniac pe 19 Mar 2014, 00:46

violiv scrie:
Am fost la magazin, am "batut palma" pentru produsul din raft, am scos autorizatia, am sunat la magazin sa ma asigur ca nu cumva e inchis pentru cine stie ce motiv si ca arma e la locul ei, m-am urcat in masina si-am facut iute 250 km ca sa ajung la magazin si sa constat ca arma nu mai era in raft iar persoana cu care vorbisem habar n-avea despre ce e vorba, asa ca am batut drumul inapoi degeaba.
Am facut dus intors 27 ore Constanta - Baia-Mare ca sa cumpar o arma, luata tot numai "pe vorbe".

Pam, pam!
De vreo doua ore stau si ma gandesc ce ar fi de zis aici. Singurul lucru care-mi vine in minte e durerea in xxxx de client.
Imi mai aduc aminte ca nu am talent oratoric (sau de "formator de opinie", :D , scuze Vio trebuia sa o zic) si ca fiind peste balta de 15 ani cand aud asa ceva mi-e sila.
De ce mai raspunzi la telefon si zici ca rezervi un produs pentru client daca in momentul in care pui telefonul jos te doare fix la banana?! Incredibil.
Vio, banuiesc ca si daca ai fi cerut o reducere de pret pentru o achizitie viitoare te-ar fi luat in deradere.
Sa nu mai pomenesc de platitul carburantului pentru deplasare pentru ca ai fost luat de fraier.
romaniac
Veteran

Locaţie: WI

Mesajde violiv pe 19 Mar 2014, 00:51

Si daca tot am atins subiectul, hai sa mai amintesc cate ceva....

A. Vanzatorul unei arme ar trebui sa fie primul si cel mai important "filtru" intre producator si cumparator. Poate ca e iluzoriu sa cer la noi ca vanatorul sa stie exact ce-mi trebuie mie, ca alegerea mea de nepriceput e nepotrivita scopului si ca voi plange dupa bani si sa ma orienteze catre ceva cu adevarat util mie, chiar daca e mai ieftin.
Insa nu mi se pare deloc exagerat sa cer ca vanzatorul sa fie primul care verifica ce vinde. In fond, daca nu e in regula ceva la gatul lui sar nu la al producatorului care a trimis cutia "sigilata". Stiu magazine nu foarte departe de noi in care fiecare arma e minutios studiata si testata in poligon inainte de a ajunge la raft, tocmai pentru ca sumanul e mai departe de corp decat camesa.
In multe situatii in care produsul achizitionat la noi n-a corespuns nici macar asteptarilor unui cumparator putin pregatit, deficientele erau atat de vizibile incat arma respectiva nici n-ar fi trebuit sa ajunga in raftul magazinului daca vanzatorul stia ce vinde.

Exista opinii, unii chiar baga mana-n foc, ca produsele destinate pietei noastre sunt de calitate mai slaba decat cele destinatei pietei vestice. Eu nu bag mana-n foc ca e o politica directa catre asa ceva insa stiu doua chestii:
1 - toti producatorii trateaza pretul cu importatorul; marja este destul de mare si nu implica numai diferente legate de cantitate ci si diferente legate de calitate. Unii o spun pe fata, de ex. rusii: pretul de plecare la o Ij 18 variaza intre 90 si 180 E. Sub jumate din variatie e datorata importantei in piata a distribuitorului, restul tine doar de calitatea comandata - vrei ieftin, rusii iti dau ieftin si apoi cum ti-o fi norocul, vrei calitate mai buna te costa in plus. Nu pot sa ma pun chezas ca asa fac toti dar mare parte, chiar din nume celebre, practica asta. Foarte putini sunt cei care nu fac rabat de niciun fel la calitate.

2 - producatorul raspunde in fata distribuitorului pentru problemele aparute. Normal ca va raspunde mai atent si mai rapid celui care il bate la cap zi de zi. Un distribuitor care practica sistemul "merge si-asa" va fi incet-incet aprovizionat cu marfa ceva mai putin atent inspectata, ceva mai neingrijit impachetata, etc.

Altfel cum as putea sa-mi explic faptul ca a mea Blaser a venit fara nicio picatura de "unsoare" in mecanisme si scartaia si scrasnea cand am scos-o din cutie sau ca niciun surub infiletat in pat nu se poate desface, nici macar alea de la talpa daca vreau sa-i pun kick-stop ???
Nu aduc in discutie experientele altora, e doar ce-am trait pe pielea mea. Intr-un sistem civilizat, vanzatorul ar fi inspectat inainte fiecare arma, ar fi "terminat" ce nu a terminat producatorul si l-ar fi tras de urechi pentru data viitoare sau ar fi trimis-o direct inapoi fara astepte o reclamatie de la client. Numa ca trebe sa fie un vanzator care stie ce vinde si sa mai aiba si un pic de grija ... pentru afacerea lui, pentru nume, pentru cumparator.

In concluzie, un distribuitor mai putin exigent va sfarsi incet-incet prin a primi marfa ceva mai slabuta decat cea livrata unuia mai "capos". De aici si pana la practica: nu ti-o aduc decat daca o cumperi (a se citi in substrat - indiferent de cum o fi) nu mai este decat un pas si asta chiar a fost facut pe la noi.

B. Reclama e sufletul comertului
Parca din partea de publicitate face parte si promovarea. Avem de ~20 de ani comert privat cu arme. In tot acest interval eu am participat doar o singura data la o sedinta de teste cu arme puse la dispozitie de un importator. N-a fost tocmai o excursie de placere pentru ca in aceeasi sedinta am si montat, reglat o stiva de arme in conditii cu adevarat cainesti. Da' macar a fost un inceput.
Am mai auzit de inca una si-mi pare rau ca n-am fost prezent, chiar si numai pentru faptul ca as fi incercat s-o dirijez intr-un sens mai aproape de dorintele mele in ceea ce priveste testarea.

Au fost nenumarate intalniri ale forumistilor, in toate colturile tarii. Unele deja au devenit traditie. La cate din astea ati trait ca un importator de pe la noi sa aduca macar o cutie de cartuse pentru teste, ce sa mai vorbesc de vreo arma.
Cati din vanzatori au macar O ARMA disponibila pentru teste? Nu o arma din fiecare marca vanduta, doar una singura ! De cate ori ati auzit de "ziua portilor deschise", "programare la drive teste" sau alte asemenea instrumente de promovare din partea vanzatorilor de arme?

De 6-7 ani facem publice aici teste la tot felul de arme si munitii. Strangem date, le punem cap la cap, acumulam experienta si-o impartasim tuturor celor ce vor sa citeasca, absolut gratuit. Nu vorbesc de vreo arma sau vreo luneta dar nici macar UN SINGUR CARTUS nu mi-a fost oferit vreodata GRATIS, de vreun vanzator, pentru teste. Si nici nu stiu sa i se fi intamplat asta vreunui coleg de suferinta. Absolut toate testele publicate aici au fost facute prin eforturile personale ale incercatorilor.
Sa va amintesc numa cate sorturi de "gloante" au disparut iute din rafturi pentru ca au primit aprecieri pozitive aici pe forum, din multe parti, mai mult sau mai putin avizate. Au fost suficiente sa "formeze o opinie" (ca tot s-a amintit termenul) si comerciantii sa fie luati pe nepregatite de vanzarile subit crescute. Dupa mine, un vanzator limitat ca putere financiara, care nu-si permite sa comande munitie cu trenul, ar fi mult mai inspirat sa aduca doar cateva sorturi, cele mai bune si mai cerute decat sa se "dilueze" aduncand la gramada din toata oferta a nu mai stiu cati producatori. Ar evita asa si vidul de marfa si stocurile ce zac pe rafturi, nevandabile decat ca n-ai altceva de luat. Numa ca trebe sa stie ce sa ceara ....

E foarte adevarat si aici cred ca este singurul loc in care pot sa spun ca as putea muri impacat - forumul acesta si-a tins scopul propus acum 7-8 ani, la infiintare: a reusit sa educe efectiv o parte din "ignorantii" in domeniu, a creat niste curente, a stabilit niste standarde (asa modeste cum sunt ele, exista), a creat dorinte de mai bine. Numa cine nu s-a obosit sa intrebe sau sa citeasca nu a aflat raspunsul dorit.

Puteti cuantifica in bani cate "ore munca" s-au strans in spatele acestui forum? Poate ca pentru multi e o mica distractie sa lectureze aici. Luati problema la bani marunti si-o sa realizati ca acumularea de noi cunostinte, "desteptarea" unor noi intrebari, punerea acestor intrebari si digerarea raspunsului la ele inseamna, de fapt, munca. E adevarat ca e in scopul unei distractii dar tot munca e. Simplul fapt sa creezi o intrebare, oricat de puerila ar parea, denota ca ai muncit ceva neuroni. Fiecare om ce a primit un raspuns la o intrebare aici a discutat asta cu cel putin alti doi, in teren. Poate ca a sadit o mica indoiala in mintea macar a unuia din ei si a "dus vorba" mai departe.

Hai sa trecem si la niste cifre. Conform statisticilor politiei, numarul de arme de vanatoare in tara noastra a crescut semnificativ in ultimii ani asta desi numarul de posesori a ramas constant sau chiar a scazut discret. Ce inseamna asta? Ca tot mai multi dintre noi si-au dorit si au obtinut o a doua arma sau chiar mai multe? Cate arme au intrat in tara in ultimii 5 ani? Cateva ZECI DE MII! Cateva poate insemna si doua dar in limba noastra poate insemna si patru .... adevarul e undeva la mijloc. Cel putin jumate au venit prin magazinele de profil. Cum nu toate au venit prin importatori oficiali inseamna matematic ca dorinta e mai mare ca oferta locala si concluzionand (un pic tras de par) nu oferta a determinat dorinta ci cam invers.
Cati "glontari" erau la goana la mistret acum 5 ani si cati sunt astazi? De unde a venit schimbarea asta? A promovat vreun magazin calitatile glontului sau practica a demonstrat asta? A creat vreun magazin dorinta in noi de a schimba unicul din lisa cu glontul din ghintuita sau noi am determinat magazinele sa importe carabine? Cate carabine erau in raft acum zece ani si cate sunt acum?

doar 10.000 de arme, cu 500 E pret mediu si un profit decent de 5% la bucata pentru vanzator (pret si profit la limita inferioara a estimarii) inseamna 250.000 E.
Peste asta mai puneti ca cifrele de vanzari din munitii reprezinta de 4-5 ori valoarea celor din arme. Rotunjim frumos si ajungem undeva la 1,5 milioane euro profit, nu cifra de afaceri, estimat aproape minimal.

oare nu meritam un pic de respect pentru milionul asta ?

Dupa mine, a cam venit vremea sa-l cerem in gura mare daca nu ne este oferit apriori ... in fond, nu noi traim de pe urma lor ci ei traiesc de pe urma noastra. Si daca noi avem alternative ei n-au de unde sa faca rost de alti cumparatori .......
violiv
Veteran

Mesajde pipabh pe 19 Mar 2014, 08:03

Violiv, cum sa vina in intampinarea vanatorilor magazinele de specialitate daca nu participa nici macar la putinele targuri care se organizeaza la nivel local! Voi primi raspuns ca nu pot veni din cauza preturilor pentru expozanti?!?!?! Nimeni nu da nimic gratis si reclama e sufletul comertului, daca astepti numai sa castigi fara sa investesti in ceva gresesti. Am asistat la 2 esecuri rasunatoare din acest punct de vedere unul la Cluj in urma cu vreo 4-5 ani si unul la Oradea anul trecut - despre cel de la Oradea s-a tot scris. Cum naiba sa te cunoasca cineva daca nici nu te prezinti!!!!!!
In conditiile actuale te astepti sa ne bage cineva in seama ???
Poate , poate cei de la AGH, par sa fie diferiti, sper sa tina linia!!!!
pipabh
Veteran

Mesajde zeb stump pe 19 Mar 2014, 09:16

@NicuNicuţ:de fapt,imi dai dreptate!E adevărată treba cu unii producători impun pt. ceasuri să nu fie comercializate on line,eventual,să nu afişeze nici preţul.Dar la arme,dacă unul sau mai multe megezine afişează preţul,e clar că producătorul nu o interzice,deci,e doar indolenţa vânzătorului!Oricum,armele nu le putem cumpăra on line!
Cand am vrut sa-mi iau armă,am vazut-o pe forum,avea ceva descriere,PRET,am sunat doar ca sa o rezerv si sa spun omului cand vin după ea,si am mers pană în capătul celalalt al ţării!Dacă nu avea preţul afişat,te asigur că nu sunam!
Asa cum arata şi Violiv:uneori afli mai multe despre o armă fără să mergi la magazin să o vezi şi să vorbeşti cu vânzătorul!Dacă o are un coleg,o văd, trag cu ea,mi se potriveşte şi îmi place,mai trebuie să ştiu doar cât costă şi unde o găsesc!Dacă îl sun şi merg la magazin înainte de a mă hotărâ,cu ce sunt mai câştigat?Crezi că îmi dă arma să trag cu ea?
Spune cineva mai sus că nu e normal ca toţi curioşii să percuteze în gol arma nouă...Corect!Dar ar fi aşa mare efortul pentru un magazin să aibă cartuşe pt. percuţie pentru calibrele pe care le vinde???
zeb stump
Veteran

Mesajde Aght pe 19 Mar 2014, 10:36

Despre Targuri vreu sa povesesc ceva,
acum 1 an ne au proprus sa participam la un tirg din Bucuresti, ok suntem interesati, cerem informatie pentru ce vrem sa expunem arme, aste vindem... surprisa, daca vrem sa expunem arme, le aducem dimineata de la depozit, seara la aducem inapoi, si asa mai departe pentru fiecare zi de expozitie, si atentie atentie.. toate miscari insotite de Jandarmi!

Violiv, crad ca gresesti ceva..

1. 10.000 de arme pe an in Romania? da, poate dar cu toate neletale care sunt la vanzare cu 150€ incluziv aer comprimat care intra si aste la socoteala. pentru ca tot la autorizare sunt.

2.1,5 milioane de euro nu este profit, dar adaos comercial, la care dupa sa scade cheltuieli firmei.

3. intrun alt topic ati incurajat si laudat cumparaturi in afara, mai exact la Brignoli, atunci sa ne intelegem un pic, eu trebuie sa platesc mii de euro de chiria, angajati, sa ma lupto cu legea, sa intretin un site, sa am arme la dispozitie, mai bine daca am si arme pentru probe, si dupa ta duci sa cumperi arma de la Brignoli?? si macar dupa daca ai o problema vini la mine ca reprezentanta in Romania pentru garantia?

nu eu zic ca nu este corect asa..
Aght
Membru important

Mesajde NicuNicuta pe 19 Mar 2014, 10:50

@zeb stump
Fiecare dintre cei care posteaza are dreptate, tot ce trebuie sa aliniem sunt asteptarile celor care cumpara cu a celor care vand.
Cu Stimă,
Nicolae
NicuNicuta
Membru important

Mesajde zeb stump pe 19 Mar 2014, 11:36

Corect!Dar intr-o economie de piata,vanzatorul trebuie sa se conformeze cerintelor clientilor.Parca oferta trebuie adaptată cererii de pe piata.Din păcate,atatia ani de economie planificata,in care trebuia sa zici mersi cand gaseai ceva,indiferent cu ce eforturi si cum se purta vanzatorul cu tine,se pare ca au lasat urme adanci,si chiar unii din noile generatii de comercianti au atitudine de genul "nu-ti convine-nu cumperi".Aici,noi,potentialii clienti,trebuie sa reactionam,sa le aducem aminte regulile economiei de piata!
zeb stump
Veteran

Mesajde florin.t pe 19 Mar 2014, 11:41

Aght scrie:3. intrun alt topic ati incurajat si laudat cumparaturi in afara, mai exact la Brignoli, atunci sa ne intelegem un pic, eu trebuie sa platesc mii de euro de chiria, angajati, sa ma lupto cu legea, sa intretin un site, sa am arme la dispozitie, mai bine daca am si arme pentru probe, si dupa ta duci sa cumperi arma de la Brignoli?? si macar dupa daca ai o problema vini la mine ca reprezentanta in Romania pentru garantia?

Asta era schema clasica la electronice la mine in zona acum ceva timp : merg la un magazin care are produsul si-l bumbalesc cat pot, apoi merg la unguri si-l iau de acolo, per total (drumul+zile pierdute+alte ch.) nu castig nimic dar sunt smecher ca pe factura e mai ieftin. De obicei nu vine la tine nici pentru garantie, merge la "un prieten care se pricepe" si o carpeste. Apropo, poate Alin isi aminteste , la targul de la Oradea, la el in fata standului era cetatean (politist in timpul serviciului) care racola doritori sa-i duca in Germania sa-si ia pusca si luneta.
florin.t
Veteran

Locaţie: malu' Crisului

Mesajde alex1500ro pe 19 Mar 2014, 11:46

Aght scrie:Despre Targuri vreu sa povesesc ceva,
acum 1 an ne au proprus sa participam la un tirg din Bucuresti, ok suntem interesati, cerem informatie pentru ce vrem sa expunem arme, aste vindem... surprisa, daca vrem sa expunem arme, le aducem dimineata de la depozit, seara la aducem inapoi, si asa mai departe pentru fiecare zi de expozitie, si atentie atentie.. toate miscari insotite de Jandarmi!

1. 10.000 de arme pe an in Romania? da, poate dar cu toate neletale care sunt la vanzare cu 150€ incluziv aer comprimat care intra si aste la socoteala. pentru ca tot la autorizare sunt.

2.1,5 milioane de euro nu este profit, dar adaos comercial, la care dupa sa scade cheltuieli firmei.

3. intrun alt topic ati incurajat si laudat cumparaturi in afara, mai exact la Brignoli, atunci sa ne intelegem un pic, eu trebuie sa platesc mii de euro de chiria, angajati, sa ma lupto cu legea, sa intretin un site, sa am arme la dispozitie, mai bine daca am si arme pentru probe, si dupa ta duci sa cumperi arma de la Brignoli?? si macar dupa daca ai o problema vini la mine ca reprezentanta in Romania pentru garantia?

Din moment ce sunteti reprezentanta aveti obligatia de a asigura garantia, indiferent de unde a fost cumparat produsul. Este ca si in cazul masinilor, daca o iau din Germania beneficiez de garantie si in Romania si invers. Daca preturile sunt bune nu se duce nimeni la Brignoli sa cumpere arme, insa cand diferenta este de 300 de euro este deja clar de unde va fi cumparat produsul.
alex1500ro
Membru activ

Locaţie: Germania

Mesajde the_mav pe 19 Mar 2014, 12:03

alex1500ro scrie:
Aght scrie:Despre Targuri vreu sa povesesc ceva,

Din moment ce sunteti reprezentanta aveti obligatia de a asigura garantia, indiferent de unde a fost cumparat produsul. Este ca si in cazul masinilor, daca o iau din Germania beneficiez de garantie si in Romania si invers. Daca preturile sunt bune nu se duce nimeni la Brignoli sa cumpere arme, insa cand diferenta este de 300 de euro este deja clar de unde va fi cumparat produsul.

@alex: TOTAL GRESIT!!! :!: :!:
nu SUNT OBLIGAT ca reprezentanta (decat eventual printr contractul direct dintre mine si producator/distribuitor), insa daca asigur un serviciu fii sigur ca sunt platit pentru acel serviciu fie de producator, fie de distribuitor, fie de clientul caruia ii dau garantia (atentie ca garantie nu inseamna musai GRATIS!!!).
deci pot da garantia DIN OBLIGATie (chestiuni contractuale de regula) sau DIN CONVENIENTA (comercial imi convine sa prestez un serviciu pt care castig).

cazuistica: BMW luat din germania, sub 3 luni vechime, REFUZAT la garantie de MHS Romania (concurentul direct al Automobile Bavaria). motivul este de ras, dar este real: a fost PRIMA masina acel model importata in romania si nu aveau la acel moment nici macar softurile in bazele de date de aici. dupa ce au reglementat ei si L-AU RUGAT pe client sa revina pt garantie la ei, clientul evident alesese un service DIN UNGARIA.
2. daca tu cumperi un bilet de avion / cazare de la agentia din coltul strazii si nu iti place camera, vii sa faci plangere la agentia mea din bucuresti?

cine a ramas cu mentalitate de OBLIGATIVITATI in economia de piata, SE INSALA AMARNIC DOMNILOR! :!: :!: :evil: :evil: :!:
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde Aght pe 19 Mar 2014, 13:01

Alex,

nu este asa, absolut.
una este garantia vanzatorului, una este garantia producatorului. eu iti dau garantia vanzatorului daca produs este cumparat de la mine, atunci in termen legal poti si sa o returnezi, daca vorbim despre garantia producatorului, tu vorbesti la fabrica, ta intelegi cu ei iti fac ei expertiza daca intradevar este in termen legal de garantia si apoi poate fabrica iti trimite piese de schimb la reprezentant din zona si ta duci acolo sa ilocuiesti piesa, si platesti manopera pentru ca asta nu este in sarcina producatorului si mai putin vanzatorul care nici nu ti a vindut produs.

la o diferenta de 300€ sa pote discuta dar nu crad ca este diferenta asa de mare intre pret di Romania si pret din afara cu transport si rest. dupa daca cei din afara fac facturi mai mici, pentru a plati mai putine taxe atunci vorbim de evaziune fiscala, inselaciune la stat toate jucarii care aduce la dosare penale. merita incurajat asa ceva??
Aght
Membru important

Mesajde zeb stump pe 19 Mar 2014, 13:58

Cum adica,manopera nu e in sarcina producătorului?Pai,să ne întelegem:efectuarea manoperei este urmarea unei piese necorespunzătoare montate de producător!De ce sa plătească clientul???Doar nu cerut schimbarea unei piese pentru ca asa a visat noaptea...Cand iesi cu un produs pe piata,suporti toate consecintele pentru exemplarele cu probleme!
E-he,câta dreptate dai lui Violiv!Asta da atitudine faţă de client!Sa plătescă,mama lui de hoţ!!!Da comerciantul plăteşte salarii,taxe,e munca lui!Dar,poate unii nu stiu:nici clientul nu adună banii de pe jos!Si el aleargă,munceşte,plăteşte taxe,îşi consumă energia şi nervii,are şefi,răspunderi,etc!
Aşa că,chestia cu investiţia,taxele,etc. nu dă dreptul comerciantului să trateze pe client ca pe un pomanagiu!
Evident,nici clientului nu-i dă dreptul să-l trateze pe comerciant ca hoţ,decât dacă are motive concrete!!!
zeb stump
Veteran

Mesajde cybelle pe 19 Mar 2014, 14:12

Un punct ''al boicotului'' care nu s-a atins in discutie este calitatea(in general) deplorabila a angajatilor. Acestia habar nu au ce vand, nu pot da explicatii/indicatii, sunt simpli servitori ai unui produs de pe raft.

Ps: putem detalia si aici cate ceva.... comentarii.... :!: :!: :!: :mrgreen:

pps: Cu multi , dar multi ani in urma, am avut un interview la Arrow pt angajare(la momentul respectiv vanzator la Magazinul din Bucuresti, Gara de Nord)...; va ia capul daca povestesc despre ce discutam si ce intrebari mi s-au pus... :idea: :idea:
Vand carti de gramatica. E ieftine...
cybelle
Veteran

Locaţie: Magurele

Mesajde zeb stump pe 19 Mar 2014, 14:35

@ The mav, şi,mai puţin,Aght:
Pentru că nu sunt băiat rău :twisted: ,te sfătuiesc să ai grijă ce contracte închei cu producătorii sau distribuitorii de la care te aprovizionezi,pentru că legea română e clară: faţă de cumpărător răspunde NUMAI vânzătorul!Şi răspunde pentru TOATE cheltuielile legate de remedierea deficienţelor!Cumpărătorul nu are treabă cu producătorul,distribuitorul,etc,etc.Îţi citez şi textele din OG 21/1992!
ART. 12
(1) Consumatorii au dreptul de a pretinde vânzătorilor sau prestatorilor de servicii remedierea ori înlocuirea gratuită a produselor şi serviciilor obţinute, precum şi despăgubiri pentru pierderile suferite ca urmare a deficienţelor constatate în cadrul termenului de garanţie sau de valabilitate. După expirarea acestui termen, consumatorii pot pretinde remedierea sau înlocuirea produselor/serviciilor care nu pot fi folosite potrivit scopului pentru care au fost realizate, ca urmare a unor vicii ascunse apărute pe durata medie de utilizare a acestora.
(2) Vânzătorul sau prestatorul de servicii suportă toate cheltuielile legate de aceste deficienţe, situaţie care nu îl exonerează de răspundere pe producător în relaţia cu acesta.
#M2
ART. 13
(1) Remedierea deficienţelor apărute la produse sau servicii ori înlocuirea produselor care nu corespund în cadrul termenului de garanţie sau de valabilitate şi care nu sunt imputabile consumatorului se face în termen de maximum 15 zile din momentul când operatorul economic a luat la cunoştinţă de deficienţele respective.
(2) În cazul unor vicii ascunse, termenul maxim stabilit la alin. (1) curge de la data finalizării expertizei tehnice efectuate de un organism tehnic neutru.
Încă un bun exemplu de respect pentru cumpărător din partea unui vânzător:nici nu cunoaşte dispoziţiile legale în materie de garanţie...
#M2
zeb stump
Veteran

Mesajde Aght pe 19 Mar 2014, 14:54

ALO, ALO!!!

Vanzatorului este responsabil de produse pe care le VINDE!!! daca nu am vindut eu acel produs si ai cumparat din Germania sau din Italia sau de la mama dracului , eu vanzatorul prost din Romania ce datoria am in fata de tine??
Aght
Membru important

Mesajde the_mav pe 19 Mar 2014, 15:05

zeb stump scrie:@ The mav, şi,mai puţin,Aght:
Pentru că nu sunt băiat rău :twisted: ,te sfătuiesc să ai grijă ce contracte închei cu producătorii sau distribuitorii de la care te aprovizionezi,pentru că legea română e clară: faţă de cumpărător răspunde NUMAI vânzătorul!Şi răspunde pentru TOATE cheltuielile legate de remedierea deficienţelor!Cumpărătorul nu are treabă cu producătorul,distribuitorul,etc,etc.Îţi citez şi textele din OG 21/1992!
ART. 12
(1) Consumatorii au dreptul de a pretinde vânzătorilor sau prestatorilor de servicii remedierea ori înlocuirea gratuită a produselor şi serviciilor obţinute, precum şi despăgubiri pentru pierderile suferite ca urmare a deficienţelor constatate în cadrul termenului de garanţie sau de valabilitate. După expirarea acestui termen, consumatorii pot pretinde remedierea sau înlocuirea produselor/serviciilor care nu pot fi folosite potrivit scopului pentru care au fost realizate, ca urmare a unor vicii ascunse apărute pe durata medie de utilizare a acestora.
(2) Vânzătorul sau prestatorul de servicii suportă toate cheltuielile legate de aceste deficienţe, situaţie care nu îl exonerează de răspundere pe producător în relaţia cu acesta.
#M2
ART. 13
(1) Remedierea deficienţelor apărute la produse sau servicii ori înlocuirea produselor care nu corespund în cadrul termenului de garanţie sau de valabilitate şi care nu sunt imputabile consumatorului se face în termen de maximum 15 zile din momentul când operatorul economic a luat la cunoştinţă de deficienţele respective.
(2) În cazul unor vicii ascunse, termenul maxim stabilit la alin. (1) curge de la data finalizării expertizei tehnice efectuate de un organism tehnic neutru.
Încă un bun exemplu de respect pentru cumpărător din partea unui vânzător:nici nu cunoaşte dispoziţiile legale în materie de garanţie...
#M2

cand eu voi fi obligat sa repar pe banii mei ceva ce NU am vandut/prestat/oferit/etc EU, cred ca stii direct cum se numeste aceasta fortare - juridic vorbind.
reciteste ce am scris eu: NU poti forta un tert intr-o relatie de doi in care nu a fost implicat de la inceput!
the_mav
Veteran

Mesajde the_mav pe 19 Mar 2014, 15:06

zeb stump scrie:@ The mav, şi,mai puţin,Aght:
...Încă un bun exemplu de respect pentru cumpărător din partea unui vânzător:nici nu cunoaşte dispoziţiile legale în materie de garanţie...
#M2

detaliezi putin aici :!: :?: :!: :?:
:idea: :evil: :!:
the_mav
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Armurieri, ateliere de reparatii, produse de intretinut armele