Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 01 Mar 2025, 14:06

Propunere modificare lg.295

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderatori: biriuck, liviur

Re: Propunere modificare lg.295

Mesajde Johny Wolf pe 28 Feb 2014, 09:24

Problema nu este cat de mult ne afecteaza pe noi vanatori ci pe noi detinatori de arme. Este o singura legea pentru toti 295/2004.
La fel ca si topicul cu "Control mai strict a armelor în Europa:. Problema este ca modificarile propuse la legea armelor la noi si in Europa ne afecteaza pe noi cei care detinem legal arme. Dar nu NOI detinatori legali de arme am facut acele statistice negative si mediatizate :crime, incidente armate, furturi de arme, trafic ... ci infractori. Problema nu este la noi, asta incearca toti sa spuna, inclusiv prin acea petitie.
Noi, romani, avem o problema privind cultura si educatia armelor, trebuie sa recunoastem, dar nu putem progresa si invata ce inseamna resposabilitatea privind armele daca nu avem acces la ele. Este un cerc vicios.
Da, in Europa sa incerca impunerea unii control mai strict la arme, DAR noi romani nu avem nici pe departe drepturile pe care le au europeni in ceea ce priveste armele de foc. Exemplu pe linie de vanatoare - in unele tari din Europa, Danemarca daca am retinut bine, poti sa vanezi de la 16 ani daca esti insotit de un vanator experimentat. La noi iti trebuie autorizatie pentru AC.
Nu sunt adeptul armelor de foc scurte pentru autoaparare, dar sunt pentru tir sportiv ... sa ne permita sa folosim poligoanele armatei ... sau sa inchirieze asociatiilor de tir... noi vrem o relaxare a legii nu restrictiie sau macar aceleasi drepturi ca europeni.
Trebuie sa fim uniti sa reactionam si sa ne aparam drepturile comune. Nu este suficient sa spunem ca nu ne place acea propunere ci sa venim cu inca 2-3 propuneri in favoarea noastra, de cate ori se incerca modificarea legii.
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Locaţie: Iasi

Mesajde simi22 pe 04 Mar 2014, 13:21

Salut sunt din Iasi si am o intebare pentru dv. daca se poate si sunteti amabil sa i-mi raspundeti;
am depus actele la politie pentru permisul de arma neletala pentru a putea sa i-mi achizitionez o pusca cu aer comprimat GAMO CAL 5,5 ,acum trebuie sa vina sa vada seiful, intebarea este cine vine ,cei de la arme sau cei de la sectia de care apartii,multumesc.
Daca doriti sa v-a relaxati tragand la tinta va invit la 60 km de Iasi detin o proprietate in Cotnari si puteti trage cu arma cat doriti,iar peste jumatate de an devin crescator de mistreti iar daca doriti sa vanati in particular ma fac ca il scap in gradina 1ha de alunis si stufaris si credeti ca vanati in delta.
simi22

Mesajde dan_dumitrescu pe 04 Mar 2014, 13:32

simi22 scrie:Salut sunt din Iasi si am o intebare pentru dv. daca se poate si sunteti amabil sa i-mi raspundeti;
am depus actele la politie pentru permisul de arma neletala pentru a putea sa i-mi achizitionez o pusca cu aer comprimat GAMO CAL 5,5 ,acum trebuie sa vina sa vada seiful, intebarea este cine vine ,cei de la arme sau cei de la sectia de care apartii,multumesc.
Daca doriti sa v-a relaxati tragand la tinta va invit la 60 km de Iasi detin o proprietate in Cotnari si puteti trage cu arma cat doriti,iar peste jumatate de an devin crescator de mistreti iar daca doriti sa vanati in particular ma fac ca il scap in gradina 1ha de alunis si stufaris si credeti ca vanati in delta.

:roll: :roll: :roll: :roll: Mare ai gradina Doamne!
Life is hard.It's harder when you're stupid. John Wayne
dan_dumitrescu
Veteran

Locaţie: Targoviste

Mesajde george.b pe 04 Mar 2014, 13:50

E mortal omu':)
george.b
Nou membru

Mesajde alinboboc pe 04 Mar 2014, 16:46

@simi22, s-a facut astazi o modificare legislativa.In control vor veni cei de la DGIPI, ei sunt autorizati pentru control.Cei de la arme nu mai au nici o treaba.
Sunt interesat sa vin la tine pe propietate sa trag cu arma, numai ca nu am arma cu aer comprimt.Ma primesti cu carabina?
Vreau sa vanez mistreti si ce mai ai tu prin gospodarie,crezi ca-i posibil?
Multumesc, astept raspunsul tau aici pe forum.
alinboboc
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde vanatorul dibaci pe 04 Mar 2014, 17:28

alinboboc scrie:@simi22, s-a facut astazi o modificare legislativa.In control vor veni cei de la DGIPI, ei sunt autorizati pentru control.Cei de la arme nu mai au nici o treaba.
Sunt interesat sa vin la tine pe propietate sa trag cu arma, numai ca nu am arma cu aer comprimt.Ma primesti cu carabina?
Vreau sa vanez mistreti si ce mai ai tu prin gospodarie,crezi ca-i posibil?
Multumesc, astept raspunsul tau aici pe forum.

Nu mai poti Aline -am luat eu cu @Ursu toata cota de recolta pe 2014 :mrgreen:
Acum semnan sa luam si cherhanaua de la Cotnari in chirie anul asta !
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde acsph pe 05 Mar 2014, 12:06

simi22 scrie:Salut sunt din Iasi si am o intebare pentru dv. daca se poate si sunteti amabil sa i-mi raspundeti;

Recunosc stilul lui @geany ...parca un pic mai voios ca altadata... :D
Muget,deci exist !
acsph
Veteran

Locaţie: Ploiesti

Mesajde scirocco pe 05 Mar 2014, 16:50

Din nefericire pentru oamenii onesti posesori de arme,astazi a fost desemnat ca ministru de interne,in guvernul Intaiului Plagiator al Tarii,tocmai unul care a fost de acord cu modificarile (in mai restrictiv si mai prost,daca era posibil) legii 295,in speta:Gaaaaaabriel Opreeeeea.Va imaginati "amabilitate,"pe el acum....
Traiasca....ca morcovu'! :evil:
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
scirocco
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde OVI762 pe 05 Mar 2014, 22:09

Nu-l apuca vara ministru pe Izmana;din partea mea nici el sa n-o apuce :twisted:
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde biriuck pe 05 Mar 2014, 23:52

Se apropie niste alegeri, poate are treaba...
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde Cristi pe 25 Mar 2014, 09:16

“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 29 Mar 2014, 20:17

Probleme mari pe legea 295. Legat de arme, feudalismul inca isi face simtita prezenta in Romania,factorii decizionali din politie nu vor sa faca niciun compromis si sunt restrictivi de tot.
Nu vor rezolva niciodata problemele in acest mod,ba chiar le vor agrava. Istoria a aratat de nenumarate ori ca intr-o ordine de drept,cu cat se vor pune mai multe restrictii,cu atat tentativa lor de incalcare va lua o mai mare amploare,din aceasta chestiune iesind de fapt pagubiti oamenii de buna credinta,care au respectat regulile injuste ale jocului.
Singura solutie este masa negocierii si solutiile gasite de comun acord cu persoanele interesate direct de subiect,capabile sa respecte legea,sa o promoveze si sa arate beneficiile unui joc cinstit care avantajeaza ambele parti.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde OVI762 pe 29 Mar 2014, 21:52

Mai exista si alte solutii :twisted: Suntem zeci de mii...doar 10 la suta sa se implice si ar schimba tampeniile astea,brusc si definitiv :idea: :wink:
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde tehărău pe 31 Mar 2014, 17:28

Pentru a avea logica postarile, voi copia aici lista de cerinte ale forumistilor, sintetizata la discutia de la "vanatorul alege!":
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde tehărău pe 31 Mar 2014, 17:28

- Propuneri reglementari arme si munitii

- locuri de tragere
- iesire cu pusca in mod solitar, conditionata si reglementata, nicidecum interzisa
- transparenta si dialog din partea alesilor in raport cu alegatorii
- sistem informatic eficient si centralizat la Politie astfel incat verificarile facute de acestia cand ai nevoie de autorizatii sa se faca instant. Acelasi sistem ii poate ajuta prin functii de raportare si sa le scoata zilnic un raport cu oamenii ce se pot afla in afara legii din diverse motive
- dreptul la arme scurte, lungi etc.(Garantarea dreptului la viata, dreptul la sanatate (si asta unul fundamental) pe relatia arme-sport-sanatate si apoi dreptul al securitate/siguranta (la fel) o relatie evidenta.)
- inchizatoarele carabinelor,penele sau alte componente functionale ale armelor sa nu se mai tina separat de arme. Aceasta obligativitate de a tine inchizatoarele si penele separat poate duce la unele probleme acestor componente.
Argument: in cazul majoritatii carabinelor cu repetitie sistem bolt action,armarea arcului ce lanseaza percutorul se face la deschiderea boltului,astfel atunci cand el este scos din arma,in vederea pastrarii separate,acest arc ramane tensionat pe o perioada mare de timp. Tinerea arcului sub tensiune o perioada mare de timp,poate duce la probleme de functionare a armei in ansamblu,probleme precum forta insuficienta la lovirea capsei cartuselor si posibilitatea aparitiei fenomenului de foc intarziat sau foc lung. Asemenea incidente nedorite cauzate de functionarea incorecta a armei duce la posibilitatea aparitiei unor accidente.
Pentru a preintampina folosirea neautorizata a armelor ca si asigurare suplimentara,in loc de pastrarea inchizatoarelor separat, sa se introduca obligativitatea ca pe timpul pastrarii si transportului ,acestea sa fie dotate cu blocatoare de tragaci.
- solicitarile privind eliberarea autorizatiilor de cumparare pentru a doua,a treia arma sa fie rezolvate pe loc.
Deoarece solicitantul are deja o arma in posesie,dovedind astfel ca a indeplinit toate conditiile impuse de catre lege,eliberarea autorizatiilor pe loc,pentru urmatoarele arme,ar elimina birocratia si ar ocupa mai putin din timpul personalului BAESP. Totodata solicitantul are posibilitatea de a achizitiona rapid arma dorita,care uneori sta la vanzare foarte putin timp,este inclusa intr-o oferta delimitata in timp,etc.
- termenul valabilitatii permisului de arma sa ramana neschimbat,adica 5 ani.Aici nu ar trebui sa se intervina cu modificari.
Scaderea valabilitatii permisului de arma de la 5 la 3 ani nu ar avea niciun temei. Aceasta perioada de 5 ani este acceptata atat de catre vanatori cat si de catre organele de politie abilitate,prevederea neprimind obiectii pe perioada de la adoptarea legii 295.
- modificarea numarului de cartuse pentru o arma,ce pot fi detinute de catre un vanator. Propun ca numarul maxim de cartuse de vanatoare sa creasca de la 300 la 500 de cartuse.
In timpul migratiilor de vara,acolo unde exista cote destul de mari la specii precum prepelita,uneori vanatorul poate utiliza un numar mai mare de 300 de cartuse,mai ales daca dupa vanatoare mai trage si intr-un poligon. Uneori fondurile de vanatoare pe care vaneza,pot fi la mare distanta de magazinele autorizate sa comercializeze munitie,astfel ca partida se poate intrerupe nejustificat din cauza acestei prevederi legale. Prin marirea numarului maxim de la 300 la 500 de cartuse,vanatorul va putea sa tina aceste cartuse la domiciliu,desfasurand astfel partidele de vanatoare fara a recurge la aprovizionare fortata de imprejurari.
- permiterea incarcarii cartuselor. Motivatie: Exista multe calibre exotice cu oferta de munitie foarte mica sau deloc. Riscul de accident exista oricum dar asta priveste pe fiecare. Apreciez grija autoritatilor dar prefer sa ma lase in durerea mea...
- scoaterea limitei diametrului minim al alicelor de 5mm. Macar pentru cele ce nu sunt de plumb initial(Performante mai scazute la cele moderne pentru acelasi diametru). Zice clar in lege sa dai cu unic la anumite specii, dai cu altceva ==> pedeapsa.
- blocatorul de tragaci propus de sly_fox sa fie optional, adica solutie alternativa;)
- expirarea vizei sa fie contraventie. Nu e ca si cum o arma ar fi in posesia unui neica nimeni de pe strada.
- scoaterea din uz a armelor sa poata fi facuta facil. Avantajul e si al celui ce vrea sa scape de ea cat si al colectivitatii prin eliminarea riscurilor
tehărău
Veteran

Mesajde tehărău pe 31 Mar 2014, 17:43

Astazi am discutat cu @Bill si acesta mi-a confirmat faptul ca a utilizat acesta lista in discutia avuta in privinta modificarii lg.295. Sper ca acesta sa aiba timpul si placerea de a ne da detalii. Daca considera ca e oportun...
Tocmai de aceeia nu intru in amanunte. Tehnicile negocierii sunt diverse. Cateodata se impune discretia. Subliniez insa ca scepticii nu au dreptate si ca nu e timp pierdut sa cerem ceva. Bineinteles ca nu credem ca o sa se produca minuni, dar daca ceri ceva, o faci just si argumentat, ai sansa sa si obtii. Daca taci...
tehărău
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 31 Mar 2014, 19:04

Multumim,daca apar informatii proaspete sa ne dai si noua de veste. Nu de alta dar am si eu in acea lista cateva propuneri,facute in mod real si bazate pe problemele intampinate.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde biriuck pe 31 Mar 2014, 19:48

Ar mai fi utila o unificare/sincronizare a normelor de aplicare a acestei legi la nivel national. Adica sa vedem ca domnii de la arme inteleg legea in acelasi mod in toate judetele.
Din ce am vazut pe aici, multi se plang ca in judetul X e intr-un fel si in Y e altfel.
biriuck
Veteran

Mesajde Cristi pe 01 Apr 2014, 08:34

tehărău scrie:Astazi am discutat cu @Bill si acesta mi-a confirmat faptul ca a utilizat acesta lista in discutia avuta in privinta modificarii lg.295. Sper ca acesta sa aiba timpul si placerea de a ne da detalii. Daca considera ca e oportun...
Tocmai de aceeia nu intru in amanunte. Tehnicile negocierii sunt diverse. Cateodata se impune discretia. Subliniez insa ca scepticii nu au dreptate si ca nu e timp pierdut sa cerem ceva. Bineinteles ca nu credem ca o sa se produca minuni, dar daca ceri ceva, o faci just si argumentat, ai sansa sa si obtii. Daca taci...

http://www.brasovultau.ro/articol/stiri ... rasov.html
“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde Bill pe 01 Apr 2014, 09:17

Am fost luni la intalnirea de la Brasov. Nu sunt foarte lamurit care a fost scopul intalnirii, dar ni s-a promis ca toate propunerile noastre, cele discutate vor fi cuprinse intr-un document ce ne va fi trimis la toti participantii şi ca ele vor fi analiyate fiecare in parte. La intalnirea din iarna s-a ajuns la concluzia ca este necesară o nouă iniţiativă de modificare. Idea care am desprins+o ieri a fost că probabil propunerea facută anul trecut va muri, adică implicit chestiile cu prelungireapermisului la 3 ani, armele de pază şi apărare, armele neletale băgate în casă etc. Am ridicat niste propuneri din listă, prima fiind cea cu locurile de tragere desemnate. Subiectul a rămas deschis, cu opoziţia administratorilor de poligon, dar am argumentat că acest lucru se va face în zonele în care nu există poligoane asa că nu+i va afecta pe ei. Discuţia a rămas deschisă cu ăntrebarea daca administratorul fondului respectiv îşi va asuma răspunderea, pentru că oarecare răspundere are şi el în sensul că orice incident petrecut pe terenul lui îl afectează fie şi în mod indirect. O altă discuţie care binenţeles a rămas deschisă a fost cu propunerea de renunţare a proceduri de autorizare prealabilă pentru adoua, a treia .... cumpărare de armă. A fost un schimb de argumente pro şi contra, şi subiectul acestă a rămas deschis. În concluzie, lista a fost mult mult mai lungă şi a fost o dezbatere foarte tare, dar aşa cum s-a subliniat de la început nu avea scopul de a tranşa definitiv problemele ci de a aduna ideile şi propunerile din toate domeniile reglementate de 295. Una peste alta cred că scopul a fost atins, şi cred că dacă discuţia mai dura câteva ore tot nu terminam subiectele. discuţia a fost deschisă cu reproşuri punctuale, pe faţă, nominale, de ambele părţi. Un lucru care s-avehiculat intens este că totuţi normele de aplicare pe care le aşteptăm de peste doi ani vor apărea, dar cu ceva modificări minore (spun dânşii). Una din modificări pe care am contestat+ a fost o propunere ca să nu poată fi autorizată deţinerea şi portul armelor cu calibre de peste 10 000 de jouli (care nu afectează tare pe vânători), dar binenţeles că am contestat-o cu argumente tehnice .... O altă stire este că în data de 27 febr, un grup parlamentar a depus la comisia din senat o propunere de modificare a legi 333 aia cu transporturile, la care IGP-ul, dar ordinea publică nu armele, au depus un punc de vedere de rahat. Aşa că probabil săptămâna viitoare va trebui să merg la comisia din senat.
Bill
Membru important

Locaţie: Oradea

Mesajde Alin3006 pe 01 Apr 2014, 19:13

Asta e un mare pas inainte- din punctul nostru de vedere. Intotdeauna 1 e mai mare ca 0 si faptul ca intalnirea a avut loc si ca lista de ¨revendicari¨ compusa aici, pe forum, a ajuns in discutie - mie personal imi da o satisfactie mare de tot. Am spart gheata, ca sa zic asa. :D :D
Alin3006
Veteran

Mesajde biriuck pe 01 Apr 2014, 19:39

Imi scot palaria :!: Imi aduc aminte de o vorba a unei babe de la tara "copchilu' care nu plange, nu vede tata!"

Acum nu militez pentru plans, dar popularizarea problemelor ce ne rod si expunerea acestora intr-un mod civilizat si obiectiv poate aduce alinare...
biriuck
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 01 Apr 2014, 20:09

Si apropo de asta, din ciclul ¨prevenim sau pedepsim¨?
http://www.actualitateaprahoveana.ro/ed ... gere-11933
Alin3006
Veteran

Mesajde acsph pe 01 Apr 2014, 20:23

Alin3006 scrie:Si apropo de asta, din ciclul ¨prevenim sau pedepsim¨?

:( phuuu.. :( ..
Muget,deci exist !
acsph
Veteran

Mesajde the_mav pe 01 Apr 2014, 20:31

:evil: :evil: :evil: :evil:
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde aghiuta pe 01 Apr 2014, 20:52

Niste jegosi.
Mi-e din ce in ce mai scarba.
aghiuta
Veteran

Locaţie: Suedia

Mesajde tehărău pe 01 Apr 2014, 20:54

Bill scrie: Am ridicat niste propuneri din listă, prima fiind cea cu locurile de tragere desemnate. Subiectul a rămas deschis, cu opoziţia administratorilor de poligon, dar am argumentat că acest lucru se va face în zonele în care nu există poligoane asa că nu+i va afecta pe ei. Discuţia a rămas deschisă cu ăntrebarea daca administratorul fondului respectiv îşi va asuma răspunderea, pentru că oarecare răspundere are şi el în sensul că orice incident petrecut pe terenul lui îl afectează fie şi în mod indirect.

Nu degeaba am zis ca nu avem poligoane... Daca existau, nu se intampla asa!
Exemplul ar trebui folosit la viitoarele negocieri.
tehărău
Veteran

Mesajde tehărău pe 01 Apr 2014, 21:10

Acum cativa ani, Pompilica, Dumnezeu sa-l odihneasca!, imi povestea cum, la inmormantarea unui paznic de vanatoare, s-au tras focuri. Nu stiu daca prin alte parti ale tarii exista obiceiul, dar la noi exista... Cam ca la inmormantarea cu onoruri militare, cand era ingropat un vanator, se trageau salve. Si apoi a fost chemat sa dea explicatii. Comandantul Politiei locale era un tip destupat, nu a facut tam tam mai mult decat trebuie, dar a zis gata! Am fost tare revoltat atunci, se pierdea o lege nescrisa...
Acum, o alta se va pierde...

Am vrut democratie, corectitudine, egalitate, drepturi. Le obtinem incet si cu sacrificii... :evil: Nu sunt nostalgic, dar cateodata imi aduc aminte de vremuri care aveau si atunci parte de farmec. Iar de cand a bagat @Ursus2006 bancul ala cu baciul, oaia si carmaciul, am o obsesie de cate ori intru pe forum :D
tehărău
Veteran

Mesajde mcbun2 pe 01 Apr 2014, 21:13

buna seara tuturor. excelente propuneri. din pacate am ratat discutia si as fi avut si eu niste idei de schimbare. dar poate ca au fost altii mai iscusiti si iuti si le-au pus pe tapet si pe acestea.
- ar fi frumos sa nu ni se mai ceara cazierul pe banii si alergatura noastra cand un simplu click din birou de la ei arata totul despre tine.
- as propune de asemenea ca orice taxa ce ni se percepe sa fie platita on-line sau la ei la birou (nu sa alergam pe la sectii financiare, trezorerii si oficii postale).
-sa nu ni se mai ceara jdemii de copii de fiecare data cand ai o treaba acolo (daca permisul e in perioada de valabilitate e clar ca tu esti si ce ai voie in privintza armelor). ce naiba fac cu ele. le aurunca? atunci sa nu le mai ceara.
- de asemenea, pe principiul cum ca toti suntem egali in fatza legii, ar fi frumos din partea lor sa (-si) interzica pistoalele letale lor si la toata lumea (sau invers sa dea voie la toata lumea dar in orice caz sa fim egali in sanse). domnii politisti sa poarte arme de serviciu iar la terminarea programului sa le predea deoareca, asa cum ne apara colegii lor din tura de dupa amiaza pe noi cetatenii de rang inferior, asa ii pot apara si pe ei. nu au nevoie de pistol dupa amiaza si acasica in pat. 112 este pentru toti. asijderea pentru politicieni, parlamentari, consilieri, primari si alte elite ale societatzii. si pentru ei raspunde cineva la 112.

astea mi-au venit acum in cap. daca imi mai vin si nu deranjez, mai postez.
mcbun2
Membru ANDA
mcbun2
Membru activ

Locaţie: Bucuresti, Romania

Mesajde acsph pe 01 Apr 2014, 21:17

O reglementare precisa si decenta a poligoanelor.Asa vad eu solutia.Ca daca o scaldam asa muncitoreste cu"loc de tras" evident moca,o sa vedeti stiri de astea in prime time,toujours..Lipsiti de cultura armelor,o sa propagam vrem nu vrem,genul asta de picnic molotov,cu mici,bere,si 7.62..eventual cu semiautomate.I-mi las barba daca nu stiti despre ce vorbesc!
Muget,deci exist !
acsph
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!