Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 01 Mar 2025, 16:25

Vanatorul alege!

Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, Sly_Fox, CCM, von BRAUN, Mircea-B

Re: Vanatorul alege!

Mesajde Ghinda pe 27 Feb 2014, 14:06

Prietene tocmai te-ai lipit de un adversar!
Poate ca esti angajat al RNP si daca da, nu mai pune etichete la toti dupa modul tau de a fi!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde the_mav pe 27 Feb 2014, 15:01

iliealexandruionut scrie:domnule the_mav/ghinda..

sa o luam pe rand:DA am ceva cu romsilva si cu toate nedreptatile si marsaviile ce le savarseste.si vb strict de treaba cu vanatul ca daca vb de lemn imi vine sa fac infarct.cred ca stim cu totii cat se braconeaza cu atenta supraveghere a padurarului si paznicului de vanatoare romsilva,stim cu totii cate restaurante ale bosilor se alimenteaza pe toata durata anului cu carne proaspata de vanat,stim cu totii ca la o organizata de porci in padurile romsilva ,,se impusca tot ce cade,,stim cu totii cate trofee minuntate au luat calea strainatatii impuscate ilegal dar cu acordul unui smecher..si mai cate pot spune.. treaba e ca ar trebui sa putem toti vana un iepure,fazan,tap,porc pe teritoriile romsilva contra unei sume reale si decente..
... respect!

hai sa iti sumarizez, POATE intelegi si tu unele realitati: nu cumva CONFUNZI ajvps-urile ("de stat" si alea)cu romsilva?!?!
:idea: :!: :!:
:?: :roll:

ps: ORICINE poate vana la romsilva! citeste legea, ca e aceeasi pentru toti!
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde iliealexandruionut pe 27 Feb 2014, 17:07

Sunt un biet asm (area salea manager)la o companie privata membra a unui holding international..si teoretic dvs aveti dreptate ca se poate vana ,practic ..e aproape imposibil...iar despre treaba cu adversarii nu ma pasioneaza si nu consider asta in cazul dvs!nu stiu daca lucrati pe acolo doar ca sunt multe lucruri putrede in romsilva,nu le am facut eu ,nu le am descoperit eu ,nu eu le duc mai departe...iar multe adevaruri se stiu si se apleaca ochii..ca asa e in romanica.inchei aceasta discutie despre romsilva pt ca nu face obiectul topicului si din respect pt dvs va spun ca poate la un sprit odata o sa va spun ce stiu eu,,,de unde,,,si in ce fel,,de trag concluziile astea!si credeti ma stiu mai multe decat s a spus la pro tv in emisiunea Romania te iubesc!(tema a fost haosul din romsilva!!)

revenind la topic..sustin orice initiativa de reprezentare a intereselor noastre prin prezenta,sustinere financiara(cotizatie..)lobby samd...

respect tuturor!
citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
iliealexandruionut
Veteran

Mesajde biriuck pe 27 Feb 2014, 17:48

Acum eu nu stiu cum o fi cu fondurile RNP la nivel national dar din alea foarte putine pe care le stiu pot spune ca au/aveau densitate de vanat mult mai buna ca prin multe AJVPS-uri sau alte asociatii noi.
Daca spui ca "stim de porci, carne, ilegalitati, smecherii" ar fi mai indicat sa faci un alt cont pe forum si sa spui chestiile astea: Cine? Ce? Cand? Cum? Unde? (asta daca vrei sa dai "o anonima")
Forumul si presa de orice fel sunt urmarite de tot felul de oameni si niste controale la adresa invinuitilor se pot isca te miri cum :wink:
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde the_mav pe 27 Feb 2014, 18:11

@iliealexandruionut: eu incerc sa inteleg ce spui... de aceea imi mentin intrebarea de mai devreme.
the_mav
Veteran

Mesajde tehărău pe 27 Feb 2014, 19:16

Nu am avut si nu am timp de forum pe ziua de azi.
Dar imi creste inima ca vad ca ideia e inteleasa. Merci colegii!
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde tehărău pe 27 Feb 2014, 19:24

Am condus toata ziua cu o idee care ar trebui expusa. Intre timp vad ca deja a postat-o altcineva. Vedeti ca avem nevoi comune?!!
Pana acum ar fi cam asa (scurt ca nu am timp):

- locuri de tragere
- iesire cu pusca in mod solitar, conditionata si reglementata, nicidecum interzisa
- transparenta si dialog din partea alesilor in raport cu alegatorii

mai adaugam...
tehărău
Veteran

Mesajde iliealexandruionut pe 27 Feb 2014, 20:19

dragul meu biriuck(suntem singuri pe forum la ora asta)..cum am scris mai sus sunt un neica nimeni si imi place sa raman asa :wink: ..toti stim ce am spus eu ..unii mai mult altii mai putin....daca toti am spune ce stim..ar fi jale,da jale rau...tin prea mult la mine si sincer imi e teama sa vb mai mult.. sunt prea mic pt lumea asta mare! in tara asta pana nu va avea loc o revolutie adevarata(cam ca cea din ucraina) nu o sa se schimbe nimic(uita te la tariceanu si ai sa intelegi sigur..)

pt colegul a carui intrebare persista:am citit legea,o inteleg DAR CU PRACTICA E MAI GREU!!!si aici inchei...

asa ca mai oameni buni pana nu intram in mocirla nu o sa schimbam nimic(iar treaba cu statul departe ca o sa ne vada cineva si o sa constate ca suntem multi si importanti..frectie la picior de lemn..ACIA NU E AMERICA!!!)

respect si ma retrag...
citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
iliealexandruionut
Veteran

Mesajde biriuck pe 27 Feb 2014, 20:44

Mai vreau un sistem informatic eficient si centralizat la Politie astfel incat verificarile facute de acestia cand ai nevoie de autorizatii sa se faca instant (sunt programator si stiu ca se poate!) si oamenii de buna credinta sa nu mai fie tratati ca potential infractori si sa-si vada de treburile lor (acele zeci de zile lucratoare prevazute in lege ca termen ar trebui sa fie un maxim de solutionare si nu o regula!)
Acelasi sistem ii poate ajuta prin functii de raportare si sa le scoata zilnic un raport cu oamenii ce se pot afla in afara legii din diverse motive.

O alta problema care ma enerveaza si care poate fi adaugata la lista ar fi una "interna" si e legata de siguranta. Exista tendinta sa se ia in gluma instructajul de dimineata prin multe parti si multi vanatori vin la locul de intalnire cu armele nefrante (sau cu cartus pus transversal la semi). Cei mai multi au armele descarcate dar eu stau mereu si trag cu coada ochiului la ele nestiind in ce stadiu sunt (mai ales cand nu sunt tinute cu varful in sus!)
Deci eu voi aprecia oricand o mana de fier ce e in stare sa tina disciplina la o partida de vanatoare.

iliealexandruionut scrie:...tin prea mult la mine si sincer imi e teama sa vb mai mult.. sunt prea mic pt lumea asta mare! in tara asta pana nu va avea loc o revolutie adevarata(cam ca cea din ucraina) nu o sa se schimbe nimic

1) daca citesti mai sus vei vedea ca ti-am dat o alternativa sa vorbesti si anonim!
2)sa terminam cu utopiile, nici macar o revolutie in toata istoria nu a pus lucrurile la punct. (Sobolanii fug primii de pe corabia ce ia apa :wink: )
biriuck
Veteran

Mesajde blackcrotal pe 27 Feb 2014, 22:02

@blackcrotal

Te rog sa nu mai postezi off-topic.Poti posta la locul potrivit,daca tii neaparat la clipul asta.Apropo de faza cu : "ne vad strainii". :wink:
Razvan
blackcrotal
Veteran

Mesajde biriuck pe 27 Feb 2014, 22:25

Acum ma surprinde faptul ca nimeni n-a mai venit cu lucruri noi la lista aceea inceputa de teharau. Sa intelegem ca nu exista probleme? :roll:
biriuck
Veteran

Mesajde Ghinda pe 28 Feb 2014, 08:59

Dreptul la arme scurte, lungi etc.
Garantarea vietii.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde tehărău pe 28 Feb 2014, 09:02

@biriuck,

exista o droaie de probleme. Dar nu le gasim noi pe toate si nu acum, repede. Lasa lucrurile sa curga de la sine.
E un inceput... As vrea sa vad ca se lupta cineva macar pentru una din idei. Apoi mai evolueaza treaba. Fiecare cu entuziasmul lui. Peste majoritatea dintre noi au trecut niste ani care ne-au invatat sa stam in patratica noastra. Nu o sa schimbam noi lumea acum, dar macar sa incercam ceva.
tehărău
Veteran

Mesajde tehărău pe 28 Feb 2014, 09:27

Ghinda scrie:Dreptul la arme scurte, lungi etc.
Garantarea vietii.

Na ca de asta uitasem! Buna tare, bagam la lista!
tehărău
Veteran

Mesajde the_mav pe 28 Feb 2014, 09:46

teharau, asa cum ghinda a sugerat bine chestia cu dreptul la viata, vezi ca le poti lega inclusiv pe dreptul la sanatate (si asta unul fundamental) pe relatia arme-sport-sanatate si apoi pe dreptul al securitate/siguranta (la fel) pe o relatie evidenta.
the_mav
Veteran

Mesajde tehărău pe 28 Feb 2014, 09:59

Marcat! Vedeti ca sunteti destepti si le stiti p'astea cu drepturile!?

Puteti reedita lista si modifica formularea in functie de competenta fiecaruia. Eu mi-am propus sa le indentificam. Asta cu legaturile, drepturile si alte alea trece la fineturi deja. Dar avem si avocati si politisti si dreptaci d'astia printre noi, or pune pune si ei mana sa traga de mistreata daca vor un pic de tocanita din tuci...
tehărău
Veteran

Mesajde florin.pirvu pe 28 Feb 2014, 20:40

Salutari colegi

Am citit fiecare rand si desi sunt mai nou printre voi, sunt de acord cu mobilizarea in vedera unei schimbari. Probleme sunt multe, dar avem o vorba " Cate bordeie, atatea ..." asa ca daca tot suntem multi, ar fi bine sa spunem si celor ce nu acceseaza forumul rar sau altii deloc ca s-a inceput o discutie, o miscare, pentru ca momentan asta este, pe tema schimbarii. Pe de alta parte nu cred ca sustinerea cuiva ne va ajuta pe cat am vrea noi. Putem face altceva si va dau un exemplu in pescuit unde mai nou exista o FEDERATIE ROAMANA de PESCUIT, care, culmea a fost recunoscuta pe plan national si international si careia forumurile internationale ii acorda atentie, desi AGVPS a facut pe dracu in 4 sa ii desfinteze, discrediteze etc. Nu detaliez ca e foarte mult de spus, insa concluzia e ca se poate. Ei (federatia) au fost la un pas de a avea acreditarea organizarii campionatului mondial la crap in Romania, ceea ce zic eu ca e ceva, dar cum procesele intre cele doua tabere nu s-au solutionat, desi statul roman a avizat constituirea legala a acestei federatii, forumurile internationale ne-au lasat sa ne scuipam linistiti pana unul ramane fara saliva si sa aibe si ei cu cine discuta. De ce nu se poate face si la noi astfel de federatie? Suntem un numar deloc de neglijat totusi...

Din partea mea toata sustinerea. Ar fi interesanta si o confruntare AGVPS ANDA ANCA Noi si istetii care propun legi legate de vanatoare si arme (parte din ei nefiind vanatori).
fiecare vanatoare e o poveste, fiecare vanator e o culegere de povesti...
florin.pirvu
Nou membru

Mesajde romaniac pe 28 Feb 2014, 22:24

@florin.pirvu
Florine, ma bucur sa vad ca te alaturi noua. Tu ne poti ajuta mult.
Ca si Federatia Romana de Pescuit va trebui si detinatorii de arme din romania sa fie aparati de federatia lor. Ceea ce tot repet eu pe aici si in alte subiecte.
Daca ANDA si ANCA tin sa aiba calea lor, diferita de a noastra, atunci trebuie inceputa alta. Ceva insa trebuie facut fara a ne mai pune speranta in nu stiu ce reprezentant sau ajutor din partea AGVPS.
romaniac
Veteran

Locaţie: WI

Mesajde tomi pe 28 Feb 2014, 22:39

Reintroducerea vanatorii in pasajul de primavara la sitar.
In Ungaria, mi se pare ca sitarul se vaneaza si primavara.
Argument - si-asa la sitar vaneaza foarte putini si in plus dobandirea lui prin foc de arma este destul de dificila.
Reintroducerea vanarii cocosului de munte, cote severe, calculate cinstit.
La fel la ierunca - despre numarul de ierunci cred ca nici n-au existat statistici vreodata, macar scoase din burta. Si in mod sigur nu vanatoarea le imputineaza.
La fel la ras - cand merg la padure, la munte, aud ca rasul apare nu chiar extrem de rar in goana, cam ca lupul.
Pentru toate speciile de mai sus sunt directive clare europene, dar inteleg ca fiecare tara a facut intr-un anume fel, dupa potentialul cinegetic.
tomi
Veteran

Mesajde biriuck pe 28 Feb 2014, 22:45

ANDA si ANCA ne-au ajutat si ne pot ajuta in continuare cu multe din probleme dar nu ne vor putea ajuta cu toate din cauza modului in care au fost gandite.
ANDA=Asociatia Nationala a Detinatorilor de Arme (toti vanatorii sunt detinatori dar nu toti detinatorii sunt vanatori)
ANCA=Asociatia Nationala a Colectionarilor de Arme (doar unii vanatori sunt si colectionari sau invers)
Pana la un punct interesele noastre sunt comune, avem insa si altele specifice sectorului nostru.
Ori se reformeaza din interior activitatea AGVPS (ar fi cazul ideal datorita structurii deja existente :!: ) ori se infiinteaza o noua "federatie" cum indica colegii nostri, numai sa nu asteptam rezolvarea tuturor problemelor noastre de la 2 asociatii ce nu au fost infiintate in acest scop....

@tomi as adauga oprirea vanatorii la ciocarlie, nu e o specie ce s-a vanat in mod traditional la noi si e folosita mai mult ca paravan de unii ca sa traga pe camp si dupa alte lighioane. Din partea mea, italienii pot sa impuste fluturi in continuare la ei acasa...
biriuck
Veteran

Mesajde tehărău pe 28 Feb 2014, 23:09

viewtopic.php?f=112&t=13868

tehărău scrie:Pai si voi ce-ati vrea? Sa fie legea clara, gandita si bibilita si noi sa ne gasim patratica in care sa stam linistiti, la adapostul legii?!? Sa-si bata capul cel platit de noi sa o faca , ca mai apoi sa avem noi si chibrit, si bricheta, si tigari fara, si tigari cu, si foc pe dreapta, si pe stanga si sa avem si SAPCA???
Stati linistiti, asta NU O SA SE INTAMPLE!

Pana de curand injuram pe cei purtatori de cozoroc si ochi albastrii. Apoi venira la rand ciocoii vechi si noi. Da` mereu am avut o speranta: ca se schimba ceva, ca vine un altul, ca UE, ca alea alea…

Profesional m-am izbit de ceva reglementari noi, marca UE (ca voi toti de altfel, nu sunt eu mai cu mot). Si sunt convins ca parlamentul si comisiile EU sunt totuna cu ale noastre: mai toti si-au trimis acolo severinii, gigii si emele lor! E varza si la ei ca si la noi! Si cum de acolo se da tonul, ne asteapta ambiguitati din ce in ce mai mari. Ca sa vedeti diferenta, luati voi orice act normativ cu care sunteti mai familiari si comparati-l cu similarul din timpul limbajului de lemn. Ziceti voi care e profi…

Am facut varza topical, ca varza e si in creierul meu. Am citit aproape tot ce s-a scris de 4 luni incoace si am ideile alandala.

Treaba e asa: vrem sa fim corecti si sa respectam legea. Sa nu mai fim nevoiti sa ne caciulim pentru o virgula nepusa la locul ei sau de o semnatura iesita din chenarul patraticii destinate (asta cu semnatura sub chenar e chiar caz real, a semnat un coleg o balarie de act sub chenar si la o inspectie internationala a rezultat din asta o observatie care a trebuit explicata; cam spre asta se indreapta sistemul restrictionat de norme si check list-uri intocmite la repezeala pe genunghi de catre neica nimeni cu functie, vine si pe la noi curand!). Si niste baieti destepti ca voi (la propriu), constata ca treaba nu-i oabla. Acu`, dupa ce o intoarcem pe toate fetele, gasi(m)(ti) si solutia. Treaba e, ce facem cu ea? Cui ne adresam ca sa indrepte treaba, si asa data „mura´n gura”? Cred ca nimanui! Ca nu avem cui, ca nu ne baga nimeni in seama, ca nu are cine si nici de ce si nici nu poate. Iar interesul oficialitatilor este contrar interesului nostru. Pentru ce sa se implice ca mai apoi sa nu mai poata sa te umileasca un pic in propria-ti ograda sau sa nu te poata tine un pic pe holuri si sa-ti zica sa vii maine?
Asa ca hai naibii odata sa facem o asociatie si sa ne miscam cumva! De ani de zile tot constatam ca e necesara dar nu gasim – la randul nostru – o solutie.
Mie nu mi-a iesit din cap treaba aia cu "forumistii cu inclinatii native spre palavrageala...". Atunci, chiar daca nu recunoastem, am fost pusi cu botul pe labe. Cine nu stie end-ul, sa nu ma injure, ca stiu eu ce stiu! Si nu pot sa uit ca suntem neputinciosi tocmai din pricina organizarii.

PS Personal am constatatat ca ANDA si ANCA chiar au miscat ceva. Profesional. Acum, daca noi nu putem si ei au cu ce, ma gandesc eu, oare nu merge largit un pic domeniul de competenta si sa ne bagam si noi la ei? Ce zici @Cristi, se poate? Eu ma inscriu de azi cu arme si bagaje. Ar merge?
tehărău
Veteran

Mesajde tehărău pe 02 Mar 2014, 19:09

- locuri de tragere
- iesire cu pusca in mod solitar, conditionata si reglementata, nicidecum interzisa
- sistem informatic eficient si centralizat la Politie astfel incat verificarile facute de acestia cand ai nevoie de autorizatii sa se faca instant. Acelasi sistem ii poate ajuta prin functii de raportare si sa le scoata zilnic un raport cu oamenii ce se pot afla in afara legii din diverse motive
- Dreptul la arme scurte, lungi etc.(Garantarea dreptului la viata, dreptul la sanatate (si asta unul fundamental) pe relatia arme-sport-sanatate si apoi dreptul al securitate/siguranta (la fel) o relatie evidenta.)

-reintroducerea vanatorii in pasajul de primavara la sitar.(Argument - si-asa la sitar vaneaza foarte putini si in plus dobandirea lui prin foc de arma este destul de dificila.)
- reintroducerea vanarii cocosului de munte, cote severe, calculate cinstit.
- reintroducerea vanarii la ierunca - (despre numarul de ierunci cred ca nici n-au existat statistici vreodata, macar scoase din burta. Si in mod sigur nu vanatoarea le imputineaza.)
- reintroducerea vanarii la ras -(cand merg la padure, la munte, aud ca rasul apare nu chiar extrem de rar in goana, cam ca lupul.)

Contactarea ANCA; ANDA; AGVPS
- cu acesta din urma se preconizeaza eventuale discutii in contradictoriu. Prevad si acolo niste schimbari, macar in atitudine...

Deocamdata atat. Continuam.
tehărău
Veteran

Mesajde Bill pe 02 Mar 2014, 20:11

Va salut oameni buni. Am citit postarile voastre si va admir. Aveti un mare avantaj pe care alte categorii de arme nu-l au. Ma refer la cei ce doresc de exemplu sa practice discipline de tir dinamic. Aveti multe asociatii si practicanti cu miile. Din pacate competentele noastre in relatia cu AGVPS-ul sau cu IGPR-ul se limiteaza strict la problemele legate de arme. Una din, ca sa zic asa "succesele" noastre ar fi acea ca in noua varianta de lege s-a renuntat la monopolul FRT asupra avizari poligoanelor. Din pacate, de doi ar fi trebuit sa apara normele de aplicare a legii in urma carora urmau sa fie redactate si noile norme pentru poligoane. S-a discutat inclusiv ca principiu de folosirea caracteristicilor reliefului in amenajarea poligoanelor. Concursurile anuale de tir vanatoresc se desfasoara intr-un cadru legal ambiguu, poligoanele existente pentru asta avand un statut mai mult tolerat, pentru ca FRT care are competente in avizarea pligoanelor nu are norme pentru tirul vanatoresc. Dar fiind atatea asociatii de vanatoare, va puteti constitui intr-o federatie care va solicita la autoritatea nationala de sport.... si nu mai stiu cum ii zice recunoasterea ca disciplina sportiva, apoi federatia va redacta propriile norme de amenajare a poligoanelor. Binenteles, aceasi federatie, poate face initiative legislative si le poate promova cu argumernte mult mai serioase decat o poate face orice alta asociatie, mai ales initiativele legate de legea vanatorii, mai mult aceasta federatie poate alege si modul de reprezentare in forurile nationale si europene. Ca exemplu este ANCA care este afiliata la FESAC (federatia europeana a asociatiilor de colectionari). In ce priveste problmele legate de legea 295 ANDA s-a implicat si chiar a reusit ceva (vezi nr. de arme de acelasi calibru, categoriile de arme, arme cu aspect de arme automate pot fi folosite la vanatoare, etc). Activitatea nu se vede spectaculoasa iar rezultatele nici ele nu sar in ochi, dar analizate in detaliu veti vedea ca sunt foarte importante (vezi accesul in poligoane). Desigur, agenda noastra este mult mai ampla, dar la fiecare intalnire alegem sa prezentam numai subiectele care au cele mai mari sanse sa fie acceptate. Sa stiti ca alegerea este foarte dificila. Ne mai confruntam cu un mare ghinion. Cand credem ca lucrurile s-au asezat pe un fagas normal, se gaseste cate un dobitoc sa scoata pistolul in trafic ca sa-si faca dreptate. In acel moment, presa umfla subiectul si asa ne alegem cu un curent de opinie nefavorabil. Pentru orice initiativa legislativa trebuie in primul rand comunicare si un loby sustinut pe langa persoane care pot sustine aceste puncte de vedere. Au trecut multi ani de agitatie ca sa ajungam sa ne sustinem punctele de vedere acolo unde trebuie. Si chiar cu riscul de a-mi ridica in cap pe multi, sustin ca problemele nu se pot rezolva in forta. Am fost acuzati de mai multe ori ca am fraternizat cu dusmanul, adica IGPR, dar rezultatele s-au vazut mai tarziu. Aici este vorba numai de negociere. Atunci cand ceri ceva trebuie sa ai pregatit ceva la care sa renunti. Nu este bine sa pastrezi relatii tensionate, mai ales cu persoane care cu o simpla miscare de condei iti poate darama tot esafodajul cladit cu sudoare. Si mai ales, parerile personale nu au ce cauta in chestia asta. Iertati-ma, sa nu credeti ca vreau sa dau sfaturi sau sa ma erijez in profesor, dar cu siguranta voi puteti gasi cativa care sa stapaneasca legislatia in materie de vanatoare dar nu ca un avocat ci de pe pozitia unui vanator, care stie ce e o asociatie, stie ce este o specia de vanat. Cu armele ne ocupam noi, dar de exemplu chestia cu arme scurte la vanatori, cel putin deocamdata este o utopie. Chestia cu locatii izolate pentru tragere, este o idee buna prin faptul ca este o viziune noua la care nu ne-am gandit, dar este greu. Folosirea armelor cu percutie pe rama, greu dar nu imposibil. In schimb, folosirea armelor semiautomate cu mai multe cartuse este posibila si este pe teava. La fel de posibila este si o modificare prin care sa nu mai fie incriminata ca infractiune chestia cu viza permisului, dar asta intr-un viitor nu prea apropiat. Dar cel mai cumplit lucru cu care nu confruntam este mentalitatea. Daca s-ar face un referendum pe tema asta, cu siguranta nu vom mai avea acces la arme. Iar daca studiati legislatia europeana in materie de arme si chiar de vanatoare, veti vedea ca nu numai noi suntem tampiti. Se intampla si la casa mai mari.
Bill
Membru important

Locaţie: Oradea

Mesajde tehărău pe 02 Mar 2014, 20:32

@Bill,

Multumim foarte mult de raspuns. Impreuna cu @florin.pirvu, sunteti doua persoane care ne puteti ajuta foarte mult in demersurile noastre si ma bucura ca suntenti in asentimentul nostru.

Faptul ca discutiile au loc transparent, pe un forum, arata ca suntem cu totii bine intentionati si nu avem nimic de ascuns.

Entuziasmul faptului ca ai raspuns pozitiv ma face sa raspund numai dupa o prima citire a postarii tale. Cu siguranta o sa reiau si o sa comentez. Ca prima idee, sa sti ca nu ne-am propus sa obtinem totul sau sa fortam nota. Pasii mici si siguri for face parte din strategia de a inainta. Dar lista trebuie sa existe si sa o completam.
Sa speram ca vom avea si subiecte care vor fi taiate cu o linie subtire: semn ca deja vor fi fost satisfacute... :)
tehărău
Veteran

Mesajde biriuck pe 02 Mar 2014, 20:57

@Bill multumim ca urmaresti topicul si ca l-ai parcurs. Experienta ta ne este de mare folos.
Sa zicem ca noi vanatorii putem trai si fara armele cu percutie pe rama (as vrea sa se poata vana cu orice, inclusiv arc sau sulita), este o problema dar nu din cele mai stringente.

Legat de idiotii ce scot arma si apoi ajung cu mare valva in presa cred ca s-a facut un prim pas cu limitarea avizelor psihologice la 8/zi dar parca ar mai trebui ceva... (Nu stiu exact ce, sau mai bine zis nu stiu cum sa formulez ca sa nu fiu discriminatoriu :evil: )

Am vazut ca s-a retinut si doleanta mea cu spatiile de tras amenajate dupa modelul american. In spiritul negocierii de care ai amintit ,zic ca putem formula aceasta idee intr-o forma care sa multumeasca pe toata lumea:
-sa se delimiteze o zona clara in cadrul padurilor de stat sau private daca proprietarul doreste (o singura zona ca sa nu se sperie vanatul si ca sa nu umble lumea brambura cu arma motivand ca se duce sa traga la tinta). Asta impaca si gestionarul si Politia.
-putem face o concesie de genul unei notificari la sectia de politie locala (nu la arme si munitii ca acestia sunt tocmai in resedinta de judet!) prin care le spui ca azi sau maine sau pe data X vrei sa te duci sa tragi la tinta pe zona de trageri din localitate. In acest mod sunt si ei notificati si este clar si motivul pentru care ai arma la tine daca esti in drum spre acel loc.
Responsabilitatea pentru orice accidente revine in exclusivitate tragatorului. Mai mult, putem comunica si numarul si calibrul cartuselor trase (o formalitate in plus dar cred ca putem trece peste)

P.S. Un alt lucru care cred ca ar trebui adaugat la lista ar fi permiterea cresterii animalelor salbatice pentru consum in spatii special amenajate. Astfel de ferme exista in tarile din vest (eram copil si ma holbam ore intregi la cei 20 de masculi de cerb ai unui femrier austriac) si ar ridica din presiunea pusa pe vanat de restaurante si gurmanzi. Achizitionarea primelor exemplare de reproductie sa se faca doar de la asociatii si RNP si doar in limita cotei de recolta. Animalele chipate (ca la cai) si cu trofeele interzise la orice expozitie vanatoreasca.
biriuck
Veteran

Mesajde blackcrotal pe 03 Mar 2014, 08:26

tehărău scrie:- locuri de tragere
- sistem informatic eficient si centralizat la Politie astfel incat verificarile facute de acestia cand ai nevoie de autorizatii sa se faca instant. Acelasi sistem ii poate ajuta prin functii de raportare si sa le scoata zilnic un raport cu oamenii ce se pot afla in afara legii din diverse motive.
Exista un asemenea sistem informatic si in plus nimeni nu are nici un drept sa impuna altei institutii cu ce si cum sa lucreze . In plus, timpul lung la eliberarea permisului de cumparare a unei arme se consuma cu faptul ca sectoristul se duce sa stea de vorba cu vecinii sa vada daca nu esti o persoana antisociala.
Aici cred ca aceasta doleanta ar trebui modificata putin si sa sune cam asa:
- Reducerea timpului necesar pentru eliberarea primei autorizati de cumparare a armei la maxim 14 zile lucratoare si pentru a doaua arma si urmatoarele la 7 zile lucratoare.

- Dreptul la arme scurte, lungi etc.(Garantarea dreptului la viata, dreptul la sanatate (si asta unul fundamental) pe relatia arme-sport-sanatate si apoi dreptul al securitate/siguranta (la fel) o relatie evidenta.)

-reintroducerea vanatorii in pasajul de primavara la sitar.(Argument - si-asa la sitar vaneaza foarte putini si in plus dobandirea lui prin foc de arma este destul de dificila.)
- reintroducerea vanarii cocosului de munte, cote severe, calculate cinstit.
- reintroducerea vanarii la ierunca - (despre numarul de ierunci cred ca nici n-au existat statistici vreodata, macar scoase din burta. Si in mod sigur nu vanatoarea le imputineaza.)
- reintroducerea vanarii la ras -(cand merg la padure, la munte, aud ca rasul apare nu chiar extrem de rar in goana, cam ca lupul.)
- permiterea cresterii animalelor salbatice pentru consum in spatii special amenajate

Contactarea ANCA; ANDA; AGVPS - cu acesta din urma se preconizeaza eventuale discutii in contradictoriu. Prevad si acolo niste schimbari, macar in atitudine...

Salut,
Am avut un schimb de mesaje pe privat cu tehărău si mi-a propus sa-mi pun pe forum ideile.

Citind doleantele de mai sus mi s-au parut super dar ceva - ceva nu se potrivea. Apoi am inteles.
Noi vrem niste lucruri ok dar nu ne adresam la nivelul la care trebuie.
Trebuie luata legatura cu organismele decizionale adica cu Ministerul Mediului pt ca:
- Ministerul Mediului prin ROMSILVA gestioneaza totalitatea fondurilor de vanatoare ale Romaniei.
- Ei sunt responsabili de vietuitoarele existente pe fondurile de vanatoare si pot decide cote de vanatoare.
Adresandu-ne lui AGVPS practic stam de vorba cu SERVITORII iar noi trebuie sa vorbim cu STAPANII. Prin aceasta actiune am devenii servitorii servitorilor. Scuzati licenta poetica :lol:
- Pentru problemele legate de poligoane trebuie sa ne adresam MINISTERELOR RESPONSABILE ( Ministerul Turismului si Sporturilor si Ministerului Internelor )
- Pentru problemele legate de arme ( inclusiv iesirea de unul singur in teren cu arma ) trebuie sa ne adresam Ministerului Internelor
- Pentru modificari legislative trebuie sa ne adresam PARLAMENTULUI ROMANIEI
Chiar credeti ca toti cei de mai sus au sa fie impresionati de faptul ca 10 - 15 oameni de pe un forum de 6000 membri cer ceva, ca au sa cada in spagat si se vor repezi sa ne satisfaca doleantele ?

Vreti ca aceste organisme sa accepte sa stea de vorba cu noi?
Ca mod de organizare ar trebui ca vanatorii sa fie organizati untr-o forma de tip SINDICAT OCUPATIONAL.
Sindicatul in mod legal poate vorbi in numele membrilor , poate propune legi si sa le inainteze parlamentului.

Sindicatul ar trebui sa invite pe toti cei care prin activitatea lor au legatura cu ARMELE sa intre in randul lui:
- vanatori
- sportivi
- persoanelor ca datorita ocupatiei sunt posesori de arme letale sau nelatale
- paznici silvicoli
- paznici de vanatoare
- importatorilor de arme, de sisteme optice, de accesorii necesare vanatorii si tirului sportiv
- proprietarilor de magazine de arme
- proprietarilor de fonduri private de vanatoare.

In acest fel se mareste NUMARUL MEMBRILOR de SINDICAT deci creste puterea si implicit se poate batea cu pumnul in masa mai vehement atunci cand se vorbeste cu reprezentantii putere.
In sine daca este cazul se poate ajunge la o confederatie sindicala .

Ar fi interesant ca prietenii nostri care traiesc in afara granitelor Romaniei sa ne spuna daca in tarile lor exista o forma de organizare similara.
Cum este in Spania, Portugalia, Bulgaria, Tarile Nordice, America , Canada, etc. etc.
Eventual exemple de legislatie din acele tari.

Este bine sa nu uitam un lucru Drepturile nu se primesc de pomana ci se castiga
respect,
Razvan
Razvan
blackcrotal
Veteran

Mesajde tomi pe 03 Mar 2014, 10:51

@Bill, ma bucur mult ca ati intrat in discutie. Sunteti , dupa cunostintele mele, unul dintre cei putini care au facut ceva(chiar foarte mult) pentru toti detinatorii de arme din tara si care discutati acum si aici despre asta.
Adica sunteti cel mai in masura sa discutati aici si acum despre asta. Restul, din pacate, suntem datatori cu parerea.
La fel, inca odata sunt onorat ca fac parte din asociatia pe care ati infintat-o.
Asta ce spun nu-i de loc dat cu peria sau mai stiu eu ce, de exemplu nu mai sunt onorat demult ca am facut parte din AGVPS.
Ok. Am retinut din ce scrieti ca legislatia pentru poligoanele vanatoresti este ambigua. Adica nu a fost abdatata de mult si se contrazice cu legislatia in vigoare.
Ca atare doua poligoane vanatoresti pe care le cunosc, Diana la Tm si Pescarusul la Lugoj, sunt suspendate din aceasta cauza.Nu stiu de altele, dar inclin sa cred ca mai sunt si altele in aceeasi situatie in toata tara asta.
Asta-i responsabilitatea directa a AGVPS. Iar implicatiile faptului ca poligoanele vanatoresti stau inchise din cauza ca AGVPS nu se obosesta cu abdatarea legilor pentru functionarea tirului vanatoresc sunt foarte,foarte grave.
Daca nu mergi cu masina decat de cateva ori pe an, aproape sigur ca vei face accidente rutiere mai grave sau mai putin.
La fel este si cu pusca de vanatoare. Fara antrenament permanent in manuirea ei, poti pierde deprinderi esentiale, chair sa uiti sa o descarci la sfarsitul tragerii. Ori majoritatea vanatorilor in conditiile scaderii vanatului mic din ultimii ani, au tras in ultimele sezoane probabil ca vreo trei-patru cutii de cartuse.
Asta-i un antrenament insuficient, iar antrenamentul, dupa cum stim, nu se face pe viu, este total neetic.
De aici - pot creste foarte repede si foarte mult accidentele de vanatoare.
In conditiile in care actuala lege interzice scoaterea armei din casa fara sa fi inscris pe vreo autorizatie de vanatoare, trasul pe camp la cartoane este interzis si poligoane nu sunt, eu ma intreb ce dracu vor legiuitorii, sa ne deprofezionalizam complet si sa ne impuscam intre noi?
In prezent AGVPS este singura federatie care teoretic ne sustine.Aceasta federatie are drepturi si obligatii. Una din obligatii este asigurarea permanenta a antrenamentului de tir al vanatorului.
AGVPS isi da seama ca a pierdut foarte mult teren in urma rearondarii fondurilor.
Ca atare stiu ca acum au discutat sa reprimeasca membrii dezertati fara sa-i mai puna sa plateasca din urma.
Deci parca incep sa dea semne de desteptare si desteptaciune.
Asa ca cred ca acum este momentul adevarului la AGVPS.
Pentru cei care nu stiu, vreau sa va spun ca AGVPS a participat minim si de la distanta in discutiile despre modificarea legislatiei armelor, care se poarta si in prezent.
Deci - AGVPS trebuieste interpelat punctual si responsabilizat de catre actualii inca membrii pentru ceea ce se intampla cu poligoanele, sa zicem.
Pana facem o noua federatie sau pana ne facem sindicat, avem dupa lege pe AGVPS.
tomi
Veteran

Mesajde blackcrotal pe 03 Mar 2014, 14:54

AGVPS este asa cum ii spune si numele " Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor din Romania "
De facto a pescarilor nu mai este de mult deoarece nu mai ofera nimic si majoritatea pescarilor nu mai platesc cotizatii la ei.

AGVS ( corectura imi apartine ) nu are drept sa faca modificari la legea armelor dar si-a luat de la sine putere sa participe la negocierea prevederilor legale profitand de faptul ca vanatorii au dormit pe coada proprie si nu s-au gandit sa-si faca propria organizatie.
Ceva similar s-a intamplat cu ACA ( Asociatia Crescatorilor de Albine ) dar incepand cu anul 2006 apicultorii au inceput sa se organizeze fie in Cooperative Apicole fie in organizatii SINDICALE si atunci cand la Ministerul Agriculturii s-a pus problema sa se lucreze la noua Lege a Apiculturii si cand ACA a incercat sa preia fraiele, au sarit albinarii in sus si pana la urma Ministerul Agriculturii a trebuit sa admita si reprezentanti ai organizatiilor apicultorilor la discutii. Nu are sens sa va povestesc cum a fost cu discutiile respective dar pana la urma in majoritatea punctelor a fost asa cum am vrut noi.
Acum sa ne intorcem insa la ale noastre.
AGVS sau AGVPS este REPREZENTANTUL vanatorilor care platesc cotizatii la ei. Deci deocamdata nu avem cum sa-i "sarim" pentru ca AGVPS poate sa dovedeasca ca au peste 60-70 % din vanatori ca si membri cotizanti.
Conform statutului AGVPS nici nu pot fi trasi la raspundere decat de structurile organizatorice care sunt implantate cu slugile lor. Deci va dati seama ca aia nu au cum sa-si traga Bossi de urechi.
Dar daca ne facem o forma de organizare care prin lege sa aiba atribute care sa permita apararea drepturilor noastre atunci putem daca vrem , sa-i tragem de urechi si eventual sa-i actionam in justitie.
Dar, noi suntem buni crestini, nu vrem moartea pacatosului asa ca ii lasam in P...a masii pe AGVPS si ii agatam pe cei din compartimentul superior .
Apicultorii nu s-au certat cu ACA pentru ca sa participe la discutii ci au facut presiuni la APIA si la Ministerul Agriculturii si numai asa au avut castig de cauza.
respect,
razvan
Razvan
blackcrotal
Veteran

Mesajde Bill pe 03 Mar 2014, 15:03

Inca ceva. Sunt multe lucruri care nu se fac transparent, la vedere. Suntem in RO unde nu e nevoie sa fii femeie ca sa fi curva. Fiti siguri ca cineva monitorizeaza toate postarile de aici si multe din ele sunt in masura sa inflameze niste orgolii. Am fost foarte surprins sa constat cat de multi bastani (demnitari) sunt de acord cu cele pe care le sustinem noi. dar linia de urmat o traseaza grupul parlamentar. Pe de alta parte, multi din ei, prin asta intelegand marea majoritate nu sunt informati si neavand cunostinte in domeniu iau de bune toate prostiile pe care le prezinta cate un destept. As spune chiar ca sunt dezinformati. Cat despre IGP, singura lor dorinta este sa evite evenimentele care sa-i implice pe ei iar pentru asta cel mai simplu este sa retraga armele. In multe situatii ne-au pus pe noi sa gasim o solutie de compromis. Nici ei nu se pricep chiar la toate si ce-i mai rau este ca nu exista acolo careva care sa aiba o viziune de ansamblu. Foarte multe lucruri le-am rezolvat cu argumentele potrivite. Inclusiv propunerea de a se pune un X la destinatia vanatoare a armelor de la B8. Am prezentat argumentele tehnice si am picat la pace. de aici in colo va tine de legea vanatorii folosirea sau nu a acestor arme la vanatoare. Iar lista e foarte lunga. Una din problemele cele mai importante pe care dealtfel am reprosat-o este ca legea este facuta nu atat sa reglementeze ceva, sa imbunatateasca, sa evite, sa protejeze, sa .... etc. Ea e facuta astfel ca sa gasesca un vinovat pentru orice. E facuta sa desemneze exact persoana vinovata pentru ceva, pentru orice situatie, pentru orice scapare. Atata vreme cat cineva poate fi tras la raspundere si sanctionat, totul e in regula. De acea, chestia cu locurile de tras desemnate ...... de mai sus va fi greu de implementat, atata vreme cat legea nu desemneaza pe X sau Y ca sa fie tras la raspundere pentru orice eveniment. Asta s-ar putea rezolva mai degraba printr-o discutie a reprezentantilor AGVPS, a asociatiilor de vanatoare private cu cei de la IGP, printr-o initiativa legislativa. Ca aici treaba nu tine numai de legea 295. Ganditi-va ca asta presupune sa intri cu arma si munitia pe un teren de vanatoare al cuiva care probabil nu este in totalitate convins de buna ta credinta. Asta inseamna ca el va dori sa asiste la tragerea ta in calitate de reprezentant al administratorului fondului. Si uite asa ajungem la un loc in care se trage sub supraveghere, adica la un poligon. Idea care s-a discutat a fost ca IGPR-ul sa avizeze poligoanele dpdv al securitati trageri urmand ca acolo sa tragi daca vrei proba de trasu la capace de bere. Aici iar intervine problema de responsabilitate. Nu cred ca exista vre-un administrator care sa-si asume responsabilitatea pentru cea ce se intampla pe terenul lui. De aici restul... Cum vedeti rezolvata chestia asta?
Bill
Membru important

Locaţie: Oradea

Mesajde Alin3006 pe 03 Mar 2014, 15:43

Bill, multumim ca ai intrat in discutie. Si eu cred ca a obtine libertatea de a trage pe terenul de vanatoare in acest mod e greu, daca nu imposibil. Plecam in teorie de la ideea ca cel care se duce sa traga e atent si instruit, dar daca nu e si face cuiva o gaura in acoperis sau Doamne fereste, impusca pe vreun amarat care culegea lemne in padure si nu l-a vazut? Cine e vinovat?
Eu cred ca metoda pasilor mici e cea mai buna si mai cred ca acest lobby ar trebui sa fie facut din mai multe directii. Eu cred ca abordarea voastra e buna, nu te poti duce la legiuitor sa bati cu pumnul in masa si sa spui ca tu vrei 100 de chestii odata, dar poti sa obtii cateva daca le argumentezi bine.
Ca si idee, ar trebui pusa problema in mod diplomatic si daca sufera de ceva sistemul este de lipsa de comunicare. Ori taman aici putem interveni, din cate stiu IGPR are un birou de presa, iar noi am fi mai mult decat fericiti sa le publicam comunicate, in felul asta s-ar evita situatii de genul sute de oameni cu dosar pênal ca n-au stiut ca trebuie sa faca viza, sau ca le trebuie dulap de arme la pistol cu bila.
Si am stabili in primul rand o punte de comunicare.
Se tot vorbeste de o federatie, insa nu stiu daca solutia e sa reinventam apa calda sau sa tragem teva...in definitiv, asa cum spunea si Tomi, asta ar fi treaba AGVPS -ului, dar care nu o face. Si NU vreau sa nasc o polemica in acest sens, ci sa gasim solutii.
Legat de ce tine de arme - eu as merge pe mana voastra, adica ANDA, la modul in care am discutat, pentru ca aveti deja un drum batut si rezultate concrete.
Legat de restul- tot ce tine de altfel de reprezentare care nu intra in aria de interes a armelor de vanatoare -as mai astepta un pic pana sa imi spun parerea.
Si in mod clar NU a facut nimeni acest topic ca sa reia scandalul cu AGVPS si dl Selaru - si ii rog insistent pe toti sa nu intre pe aceasta directie, nu asta este scopul in nici un caz.
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Vanatoare discutii generale