Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colective
22 mesaje • Pagina 1 din 1
Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectiveDeschid acest topic in urma unor discutii pe un forum paralel.
Se prezinta 3 situatii: - ai absolvit examenul de vanator dar nu ai inca permis de portarma si arma de vanatoare - esti vanator ai si arma, dar ai uitat-o acasa sau ai uitat acasa piesa a 3-a sau inchizatorul (se poate intampla) - esti vanator dar ti-a fost suspendat dreptul de port si folosinta a armei. In cazurile astea, cand mergi la vanatoare, unde esti trecut pe autorizatie? La rubrica de vanatori sau la rubrica de canditati? In cazul 1 sau 3: ai dreptul sa fii trecut pe o autorizatie in grup restrans? Parerea mea: trebuie sa fii trecut la rubrica de vanatori si binenteles ca ai dreptul sa fii trecut pe o autorizatie in grup restrans.
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectiveautorizatia de vanatoare colectiva nu tine loc de proces verbal de instruire . ea se elibereaza pentru actiunea de vanatoare colectiva , pe care se pot inscrie vanatorii care indeplinesc trei conditii : poseda permis de vanatoare , poseda permis de arma ( cu viza la zi), poseda o asigurare obligatorie. candidatii la examenul de vanator se scriu in rubrica respectiva . pentru ceilalti participanti la actiunea de vanatoare exp: haitasi , medicul veterinar , cei gura casca etc, se trec in procesul verbal de instruire , proces verbal de instruire care in mod normal ar trebui sa se faca inaintea oricarei actiuni de vanatoare .deci cum am amintit autorizatia de vanatoare nu tine loc de proces verbal . deci revenind la situatiile enumerate :
1. in procesul verbal de instruire ( categoria gura casca ) 2.nu stiu sa ti raspun .e foarte complicat 3.in procesul verbal de instruire. ( categoria gura casca ).
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectiveCapul de tabel al autorizatiei este urmatorul:
+---------------------------------------------------------------------------------------------+ ¦Nr. ¦ Numele si ¦Semnatura pentru ¦ ¦ Semnatura pentru ¦ ¦crt.¦ prenumele ¦instruire conform¦ Vanat impuscat (specii, numar) ¦primirea vanatului¦ ¦ ¦vanatorului¦ anexei +---------------------------------------¦ ¦ +----+-----------+-----------------+-------+-------+-------+-------+-------+------------------¦ Deci aici semneaza pentru instruire. Nu pe altceva. dar am gasit: LG. 407 ART. 27 (1) Vanatoarea se exercita numai de catre vanatori care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: a) poseda permis de vanatoare cu arma; (aici e o tampenie cat legiuitorii de mare: exista permis de vanatoare si si permis de portarma, nu exista permis de vanatoare cu arma - dar am inteles ideea); b) posedă autorizaţii eliberate de gestionar; c) posedă permis de armă tip B; d) poseda asigurare obligatorie impotriva accidentelor. Deci ca vanator fara permis de port arma ... esti nimeni. Nici candidat nu mai esti, nici vanator plin. Esti undeva "intre lumi", in tara nimanui. Sa vedem unde vei fi cand se va legaliza (daca se va legaliza) vanatoarea cu arcul sau cu pasari de prada.
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectiveda se semneaza pentru instruirea vanatorilor , impropriu zis , de fapt se semneaza ca sa luat la cunostinta ce vanat pot impusca pe autorizatia respectiva potrivit legi si sa legitime faptul ca acei vanatori i au parte la actiunea de vanatoare . in cea ce priveste modul de desfasurare a actiuni de vanatoare , protectia munci , reguli ,etc se face in mod normal acel proces verbal de instruire in care se trec atat vanatori cat si ceilalti participanti la vanatoare.
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colective@jderul: poti pune un link sau o poza la un model al procesului verbal? Ca ma gandesc ca nu e o hartie scrisa de mana. Multumesc.
Eu, pana acum, nu am semnat niciodata asa ceva. O vanatoare, o semnatura!
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectiveVraji, nu este un link, fiecare face cum il taie capul. La noi, avem un tipizat, incropit pe o parte cu reguli generale de protectia muncii la vanatoare(avem reglementari in acest sens) si pe partea hailalta tabel unde treci toti musteriii. La fel si pentru nonvanatori(gonasi, casca gura etc.). Teoretic, semnatura pe autorizatie tine loc de instructaj, dar la o adica, doamne feri! ptiu, ptiu drace, ITM iti va cere procestul verbal de instructaj protectia muncii. Suntem in Romania!!!!!!!!!!!!!!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectiveAhaaaaaaaaAAAAA.
Ok. S-a inteles si de catre mine. Fiti mizericordiosi ca nu pe toti ii duce capu'.
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colective
Bun,sa vedem ce se intampla cu categoriile prezentate mai sus. 1)Ai absolvit examenul de vanator,dar nu ai inca permis de arma. In acest caz,situatia poate lua doua forme. In cazul in care vanatorul a ridicat de la asociatie permisul de vanatoare permanent, carnetul de membru si asigurarea,poate cere organizatorului sa fie trecut pe autorizatia colectiva,chiar daca nu are inca permis de port arma. In cazul in care nu a ridicat documentele amintite,el nu este trecut pe autorizatie. 2) Esti vanator,ai arma,dar ai uitat-o acasa. Se intampla si din astea. Un coleg mai in varsata a uitat odata arma in gardul C.A.P-ului si de abia cand s-au facut standurile a constatat acest lucru. In acest caz vanatorul poate cere organizatorului sa fie trecut pe autorizatie,dar deasemenea trebuie sa aiba documentele la el. Altfel nu este voie. 3) Esti vanator,dar ai suspendat dreptul de port arma. In acest caz conteaza motivul suspendarii acestui drept. Daca dreptul de arma a fost suspendat in urma comiterii unei infractiuni la legea vanatorii,atunci asociatia este instiintata automat,iar vanatorul nu mai are dreptul sa participe la vanatorile organizate pana la definitivarea cazului. Este un fel de suspendare temporara,caz in care permisul de vanatoare,carnetul de membru se predau asociatiei. Daca in schimb permisul a fost suspendat din varii motive,pentru incalcarea altor legi,vanatorul poate cotiza in continuare la asociatie,cerand sa fie trecut pe autorizatiile de vanatoare. Pe autorizatia de vanatoare se trec vanatorii participanti,precum si stagiarii ce au depuse cereri,cu numar de inregistrare,la asociatiile de profil. Sunt trecuti pe o lista separata,data de catre asociatii, gonacii si diversii participanti,care nu au legatura in mod direct cu actiunea de vanatoare. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colective@Sly_Fox: raspunsul tau se apropie cel mai mult de ceea ce mi se pare normal si natural.
Dar mi-a dat in cap articolul 27 (vezi mai sus) care, pe scurt, spune ca nu vanezi daca nu ai pusca. Daca nu ai dreptul sa vanezi atunci nici sa particpi la vanatoare nu poti. Candidat nu mai esti, eventual pe lista de gonaci. De cacao
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectiveProbabil se refera strict la actiunea de impuscare a vanatului (adica n-ai voie sa tragi in vanat). "A vana" stim cu totii ca e ceva mult mai complex. Si gonacii vaneaza, toti participanti la o actiune de vanatoare vaneaza, fiecare avand rolul sau in actiunea de vanatoare...
Deci trebuie urcat cu cititul in lege pe la inceput unde se defineste actiunea de vanatoare si ce intelege legiuitorul prin asta. Corruptissima re publica plurimae leges
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectivenu sunt procese verbale tipizate in acest sens trebuie sa te documentezi in legi , norme , ordine etc.
de la port si folosirea armelor pana la cat de deasa e ceata , la cat vin cald poarta fiecare in termos . succes
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectiveMugurel, o copie cu acel tipizat incropit de voi poti atasa aici?
Multumesc! IJ 43 EM 12/70 ,Ejectoare, Dreapta 0.5 shock, Stanga 1.00 shock
Pai cine spune ca vanezi ceva? Persoana fara arma,dar care are statutul de vanator,este prezenta de forma. Ea nu vaneaza propriu zis pentru ca nu are cu ce,dar avand calitatea de vanator,cu toate actele in regula (permis permanent de vanatoare,carnet de membru si asigurare valabila) poate cere sa fie trecut pe hartie. La un control acesta nu poate fi acuzat cu nimic,deoarece nu vaneaza ci sta popandau si priveste actiunea de vanatoare,in schimb are toate actele in regula ca si vanator. Sa sti ca pe la inceputuri,in primele luni dupa ce am dobandit statutul de vanator,asa am participat la vanatoare pana mi-am cumparat arma. Vanator fara arma,inscris in autorizatie,plateam cheltuielile de vanatoare si chiar primeam si un iepure daca se facea. Eu ies la vanatoare si cu paznicii de vanatoare,care nu au toti arme de vanatoare dar sunt vanatori. De fiecare data ii trec pe autorizatie,deci este perfect legal si posibil. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectivela 1 nu-l treci nicaieri, traim intr-o tara libera si omul se poate plimba in draga voie, de acuzat
nu poate fii acuzat de nimic atata timp cat nu are obiectul in mana,la 2 cam la fel, atata timp cat nu vaneaza, are doar arma la el si nu o foloseste, se acopera cu permisul de port arma daca nu cumva nu-i face careva o reclamatie ca e in teren cu arma, la 3 e clar ca nu-l treci intrucat are actele retinute de ...organ. Autorizatia are scris pe ea mare PROCES-VERBAL chiar deasupra rubricilor aratate mai sus, asa ca nu se mai cere alt p-v.
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colective@Sly_fox a pus o problema cu paznicul care nu are arma si mergi cuel in teren cu aut in grup restrans. Din ce se scrie in lege nu poti. Nasol.
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectivePai care este legea aia care spune ca un vanator fara arma nu poate obtine autorizatie? Ca articolul 27 amintit de catre tine face referire la actiunea de vanatoare in sine,nu la situatia vanatorului,daca are sau nu arma. El nu exercita nicio actiune de vanatoare ca sa aiba nevoie de arma.
Vanatorul fara arma nu vaneaza ci iese la plimbare,cu toate acestea are dreptul de a fi inscris intr-o autorizatie,chiar si simbolic,pentru ca are toate actele legale in regula. Calitatea de vanator si-a castigat-o sustinand un examen,primind permis de vanatoare permanent,membru intr-o asociatie este deoarece plateste o cotizatie,primind carnet de membru si asigurare obligatorie impotriva accidentelor de vanatoare. In urma acestei situatii vanatorul are dreptul sa ceara autorizatie de vanatoare,iar pe gestionar il doare la basca daca persoana are sau nu arma. Poate este doar o manie a lui sa fie vanator doar pe hartie si sa nu vaneze efectiv niciodata. Da,merg cu paznici de vanatoare in teren care nu au arme,dar sunt in perfecta legalitate fiind inregistrati ca vanatori cu toate actele la zi. Autorizatiile sunt emise de catre gestionar,care stiu perfect situatia lor si nu considera acest lucru o problema pentru ca nici nu este. Ba chiar gestionarul este multumit cand vanatorii merg insotiti de catre paznici,inscrisi in autorizatii. Trebuie facuta distinctie clara intre legea vanatorii si legea armelor si munitiilor. Chiar daca se intersecteaza prin prisma relatiei vanator-arma de foc,ele reglementeaza doua domenii diferite. Esti vanator,ceri autorizatie,iesi in camp,admiri zborul vrabiilor,te intorci acasa,predai autorizatia cu rubricile obligatorii completate,iar la vanat impuscat tragi bara. Gestionarul arhiveaza autorizatia,isi incaseaza cotizatia si i se rupe ca tu te duci sa privesti cerul. Ce vezi nasol nu stiu. ![]() Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectivePai sa iti spun: daca tu mergi cu pasnicul care nu are arma. Si doar tu vanezi.... cred ca e pk. Legea spune ca trebuie sa fie doi vanatori in teren. Nu cred ca zice doi vanatori care vaneaza.
Cel fara arma e vanator observator, gura casca. Hmmm complicata treaba. Dece sa il treci pe autorizatie daca nu vaneaza? Si in acelasi timp: de ce sa nu il poti trece? E vanator cu acte de vanator. Daca sunt asa legate de ce nu se dau toate examenele odata si esti cu toate in regula. Lege de cacao
Trateaza cu Carlos. Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colective@Sly - tu vorbesti de chestii de bun simt. Pentru oricine citeste ce s-a scris logica si bunul simt l-ar duce catre "rezolutia" ta. Cu exceptia situatiei in care ai permisul suspendat (fie el de arma sau de vanatoare) in celelalte ai fi OK.
Din pacate, prigoana de azi impotriva posesorilor de arma este ceva ce nu s-a mai intalnit din perioada post-belica. Orice rahatel interpretabil ca fiind pe langa lege se poate lasa cu probleme multe la un eventual control si controalele numa cu "rea-intentie" se fac. Stricto-senso insa, este asa cum am spus: n-ai permis de vanatoare si permis de arma nu poti fi trecut pe autorizatie ca vanator, indiferent ce-ti trece tie prin cap sa faci la vanatoare - foto-hunting sau paint-ball hunting.
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectiveIntradevar persoanele care au permisele suspendate,fie de arma sau vanatoare,nu se mai trec pe autorizatii. Asociatiile sunt instiintate despre acest lucru si suspenda temporar,pana la finalizarea cazurilor,eliberarea de autorizatii catre persoanele impricinate.
Eu vorbeam despre vanatorii mai cu inima larga,care din diferite motive nu si-au achizitionat vreo arma,avand totusi documentele de vanatoare valabile la zi. Cel fara arma,insoteste un vanator cu arma,primul sta in masina sau admira o libelula care ii danseaza pe nas,cel de-al doilea se aseaza pe scaunel si asteapta pasajul la turturica. La un control,politia va constata ca cel fara arma nu intreprinde nicio actiune de vanatoare,care sa il incrimineze in vreun fel. El este trecut doar de forma pe autorizatie. De ce sa il treci pe autorizatie daca nu vaneaza? Pentru ca are acest drept,fiind vanator. El poate sa nu iasa deloc in teren,sa stea acasa,iar cand preda hartia sa specifice ca nu s-a iesit in teren. Bineinteles noi discutam ipotetic,pentru ca in realitate sunt foarte putini vanatori fara arma,si vorbesc de cei care au actele de vanatori legale dar nu au permise de port arma, nu de cei care au permisele suspendate. Insa mai sunt si din astia,unii dintre ei paznici de vanatoare (apropos multi paznici nu au propriile arme de vanatoare,ci arme de serviciu pe care le folosesc doar la combaterea daunatorilor,nu si la vantaoare,in interes propriu) Acestia nu au permise de port arma,ci ordine de serviciu in care sunt inscrise armele de serviciu. In schimb majoritatea acestora sunt si membri vanatori,cotizanti la asociatiile la care sunt angajati,iar aceste asociatii ii trec pe autorizatii,politia neavand nimic de obiectat. Ei insotesc vanatorii in teren si ii indruma,dar nu vaneaza alaturi de ei,nu participa la vanatoare. Ce ilegalitate savarsesc acestia? Pentru ce pot fi acuzati? Acelasi caz si in randul vanatorilor. Si sa spunem,tot ipotetic,ca elanul muncitoresc este asa de mare la organele de ancheta incat fac un dosar brambura si se ajunge in instanta. Cum va reactiona un judecator cand va afla ca persoana X este acuzata ca a fost gasita in teren, scobindu-se in nas si fredonand fals un fragment din Corul Vanatorilor? Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Pozitionarea vanatorilor fara arma pe autorizatii colectivePai si voi ce-ati vrea? Sa fie legea clara, gandita si bibilita si noi sa ne gasim patratica in care sa stam linistiti, la adapostul legii?!? Sa-si bata capul cel platit de noi sa o faca , ca mai apoi sa avem noi si chibrit, si bricheta, si tigari fara, si tigari cu, si foc pe dreapta, si pe stanga si sa avem si SAPCA???
Stati linistiti, asta NU O SA SE INTAMPLE! Pana de curand injuram pe cei purtatori de cozoroc si ochi albastrii. Apoi venira la rand ciocoii vechi si noi. Da` mereu am avut o speranta: ca se schimba ceva, ca vine un altul, ca UE, ca alea alea… Profesional m-am izbit de ceva reglementari noi, marca UE (ca voi toti de altfel, nu sunt eu mai cu mot). Si sunt convins ca parlamentul si comisiile EU sunt totuna cu ale noastre: mai toti si-au trimis acolo severinii, gigii si emele lor! E varza si la ei ca si la noi! Si cum de acolo se da tonul, ne asteapta ambiguitati din ce in ce mai mari. Ca sa vedeti diferenta, luati voi orice act normativ cu care sunteti mai familiari si comparati-l cu similarul din timpul limbajului de lemn. Ziceti voi care e profi… Am facut varza topical, ca varza e si in creierul meu. Am citit aproape tot ce s-a scris de 4 luni incoace si am ideile alandala. Treaba e asa: vrem sa fim corecti si sa respectam legea. Sa nu mai fim nevoiti sa ne caciulim pentru o virgula nepusa la locul ei sau de o semnatura iesita din chenarul patraticii destinate (asta cu semnatura sub chenar e chiar caz real, a semnat un coleg o balarie de act sub chenar si la o inspectie internationala a rezultat din asta o observatie care a trebuit explicata; cam spre asta se indreapta sistemul restrictionat de norme si check list-uri intocmite la repezeala pe genunghi de catre neica nimeni cu functie, vine si pe la noi curand!). Si niste baieti destepti ca voi (la propriu), constata ca treaba nu-i oabla. Acu`, dupa ce o intoarcem pe toate fetele, gasi(m)(ti) si solutia. Treaba e, ce facem cu ea? Cui ne adresam ca sa indrepte treaba, si asa data „mura´n gura”? Cred ca nimanui! Ca nu avem cui, ca nu ne baga nimeni in seama, ca nu are cine si nici de ce si nici nu poate. Iar interesul oficialitatilor este contrar interesului nostru. Pentru ce sa se implice ca mai apoi sa nu mai poata sa te umileasca un pic in propria-ti ograda sau sa nu te poata tine un pic pe holuri si sa-ti zica sa vii maine? Asa ca hai naibii odata sa facem o asociatie si sa ne miscam cumva! De ani de zile tot constatam ca e necesara dar nu gasim – la randul nostru – o solutie. Mie nu mi-a iesit din cap treaba aia cu "forumistii cu inclinatii native spre palavrageala...". Atunci, chiar daca nu recunoastem, am fost pusi cu botul pe labe. Cine nu stie end-ul, sa nu ma injure, ca stiu eu ce stiu! Si nu pot sa uit ca suntem neputinciosi tocmai din pricina organizarii. PS Personal am constatatat ca ANDA si ANCA chiar au miscat ceva. Profesional. Acum, daca noi nu putem si ei au cu ce, ma gandesc eu, oare nu merge largit un pic domeniul de competenta si sa ne bagam si noi la ei? Ce zici @Cristi, se poate? Eu ma inscriu de azi cu arme si bagaje. Ar merge?
Asa este,ai perfecta dreptate.
Ar fi un mare pas inainte, in vederea sustinerii drepturilor si intereselor vanatorilor. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
22 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala! Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori |
Publicitate
|