Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Inmultire in captivitateModeratori: Ghinda, goshawkrst, Peregrinus, Sly_Fox Re: Inmultire in captivitateSalut!
Dani, stai linistit, si eu cred ca peregrinii mai mult ca sigur nu au nici un ou fertil. Le dam timp si tragem de o a doua ponta ! Succes !!! George, in mod normal vindereii americani fac 5 oua. Fac chiar inainte de prima naparlire! Anul asta insa, de la 3 perechi de americani am scos prima ponta ( ieri au pus ultimul ou ), toate 3 perechile au pus 6 oua fiecare, in total am in aceste momente 18 oua de vinderel american !!!!! Dar sunt aproape sigur, ca mai mult de jumate nu sunt fertile. In cateva zile o sa le retrag si scot o a doua tura ! Erwin, referitor la ce ti-am comentat la telefon, astazi de exemplu am avut exact 29 de grade la 17:00. Fara vint, si cu vreo 14 ore de lumina / zi. In captivitate abia acum am inceput sa puna oua porumbarii colegilor din zona, si Sacrii ! La fel acum 2 saptamani m-am urcat la un cuib de sorecar comun, femela clocea 3 oua. Cum iti spun, Rabdareeeeeeee ! Sergiu...
Re: Inmultire in captivitateSalut baieti !
Azi am retras ouale de aplomado de la pereche, am 2 fertile cu embrioni activi, si ultimul nu este fertil. Continui incubatia artificiala, dupa 13 zile de incubare naturala, si asteptam a doua tura in curand. Din ouale vindereilor americani, am 6 ferticle si 12 limpezi. Le-am pus in frigider, le folosesc pentru schimburi. Femela de porumbar are un ou, azi am inseminat de 3 ori si maine continui, cred ca maine noapte/ poimaine dimineata o sa puna al doilea! Doua poze, in prima ponta aplomazilor in cuib, inainte de a le schimba, si in a doua ouale limpezi de vinderel 11 + 1 ce l-am scos ieri. Sergiu...
Re: Inmultire in captivitateBuna ,
nu este de mirare ca ouale respective nu sint fecundate ( nu este o regula !) dar dupa culoare arata destul de spalacite comparativ cu ouale fecundate . Andrei .
Re: Inmultire in captivitateBuna ,
intrebare pentru crescatori : ce metoda folositi actualmente pentru a determina daca ouale sint sau nu fecundate ? Andrei .
Re: Inmultire in captivitatemirajul e cea mai buna metoda, si cea mai sigura.
Re: Inmultire in captivitateSalut.
Eu folosesc o lanterna de led, nu am nevoie de mai mult, ma refer la un "ovoscop". Pot sa stiu daca un ou e fertilizat dupa 7 zii de incubatie. Sa vede cum a spus Andrei. Daca oua nu e fertilizat sa vede galbenusul perfect si se misca. Ce mai bune e sa se lasa oua 10-12 zii de incubatie cu parinti si dupaia in incubator. Totusi depinde de ce specie e oua. Daca e de harris oul, sa vede cam greu ¡¡¡FA-TE MEMBRU!!!
www.asociatiaperegrinus.ro/
Re: Inmultire in captivitateSalut Andrei, ouale de sparverius au aceasta culoare, nu sunt la fel de inchise ca a celorlalti soimi, de exemplu peregrini. Si eu folosesc ovoscopul, dupa 6 zile de incubatie se vede clar embrionul. Ouale de Harris au coaja foarte groasa, imposibil de observat cu un oboscop normal.
Sergiu...
Re: Inmultire in captivitate.
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Re: Inmultire in captivitateBuna ,
am intrebat deoarece in ultimii ani s-au realizat in Germania cercetari in aceasta directie si s-a realizat un monitor mobil digital pentru verificarea oualor de pasari , reptile etc. Folosind metoda descrisa de voi precum si alte metode neortodoxe s-a intimplat sa fie aruncate oua care de fapt erau fecundate dar nu s-a putut constata acest fapt cu exactitate din diferite cauze : culoarea oului , grosimea cojii , porozitatea cojii etc ca urmare o firma germana a facut cercetari in aceasta directie si a realizat monitorul digital " Buddy ", este cum s-ar spune " ultimul racnet in domeniu "! Este un aparat mobil mic , exact , rapid , eficient , cu un display marisor pe care se poate urmarii printre alti indicatori frecventa batailor inimii , se poate deduce daca puiul se misca sau daca este mort etc . Aparatul costa in jur de 350 Euro : Andrei .
Re: Inmultire in captivitateSalut.
Stiu despre buddy, multea lumea il foloseste, dar ce pot sa spun... Daca nu sunt sigur daca un ou nu e vii, nu il arunc, le las acolo in incubator! Cu aparatul asta nu creste % de pui nascut. Mai bine cred ca scade pt ca atet de manipulatie de oule... Unu ca se cade de mana, altu ca le ai dat o lovitura usoara... Parerea mea (si poate ca gresit...) ¡¡¡FA-TE MEMBRU!!!
www.asociatiaperegrinus.ro/
Re: Inmultire in captivitateLa sfarsit femela de sacru nu a despus ou... a facut cuib (scobitura in nisip) si "vorbeste" mult cu mascul, dar cam atet!!
¡¡¡FA-TE MEMBRU!!!
www.asociatiaperegrinus.ro/
Re: Inmultire in captivitateSalut Andrei!
Cunosc acest aparat, este destul de ieftin si usor de gasit aici foarte multi colegi il folosesc, insa eu si multi altii preferam ce comenteaza Dani si din exact aceleasi motive. Cu un ovoscop pot sa vad perfect embrionul dupa doar 6 zile, la fel vad camera de aer, ma ajuta sa gauresc exact deasupra ei etc.... In plus ouale nefertile eu cel putin, prefer sa le las pana aproape la finalul incubatiei, inainte sa le arunc ! Parerea mea, un bun ovoscop chiar facut in casa, da rezultate mai bune decat Buddy. Azi dimineata femela de finlandez a pus al doilea ou. De aplomazi am 2 fertile si 1 limpede, asteptam a doua tura. De vinderei americani 6 fertile. Barbary...... 3 ce nu le ating. Harrisi, astazi au pus primul ! Mai tarziu ca niciodata !!! Sergiu...
Re: Inmultire in captivitatenu am experienta cu ouale de pasari de prada insa am f multa experienta cu mai tot felul de oua de pasari domestice si salbatice. pana si la ouale verzi inchis de fazan pot spune cu o exactitate de 85-90% daca sunt sau nu fertile. secretul consta in ziua mirajului. cu cat e mai departe de debutul incubatiei cu atat e mai greu de precizat. in primele 3-6 zile de incubatie se vede foarte clar ochiul embrionului si vasele placentei precum si miscarea acestuia in ou. pe masura ce trece timpul nu mai vezi decat o pata intunecata. de obicei daca embrionul moare continutul oului se macereaza si se vede prin coaja neomogen cu petesii.
Re: Inmultire in captivitateBuna Sergiu si Dani ,
mai baieti este foarte bine ca ne tineti la curent cu mersul depunerii oualor si a incubatiei , dar ginditi-va ca puii aia o sa si eclozeze odata , n-ar fi avantajos in acest caz atit pentru voi ca crescatori cit si pentru eventualii cumparatori din tara sa deschideti 1 sau 2 topice noi sa le explicati concret celor interesati din tara si la ce se pot folosi practic in soimarit aceste pasari de prada , in speta aplomazi si vinderei americani ??? Chiar si asa mici si ieftini in comparatie cu alte specii sint totusi scumpi pentru unii interesenti din tara si poate acestia ar dori sa stie in ce investesc banii aceia , de pe youtube in cazul vinderelului american nu se poate deduce prea multe si in cazul soimilor aplomado nici atit ! Spuneti ceva si in directia aceasta , ca nu poate sa strice nici voua si nici cumparatorilor , ginditi putin realist si in directia aceasta . poate puteti misca pe unii dintre interesenti sa cumpere o astfel de pasare si numai pentru simplul zbor pe pumn sau momeala nu pentru vinatoare pentru a se incadra perfect in actuala legislatie din tara ! Andrei .
Re: Inmultire in captivitateSalut Andrei.
Eu sunt de acord cu ce comentezi, in plus am initiat deja ceva in aceasta directie. Soimi precum Aplomazii, sunt cam complicat din punct de vedere financiar, tinand cont ca suntem foarte putini crescatori in Europa, din cate inteleg in nord sunt 2 crescatori (Nick Fox in Anglia si o a doua pereche o are un olandez), ei vind mult mai scump decat noi aici in Spania, unde sunt deja vreo 5-6 crescatori. Astfel pentru aplomazi avem liste de asteptare, anul trecut am avut oferte din Belgia, Austria si Ungaria, soimari interesati a cauta puii personal aici la mine acasa si sa faca perechi reproductoare, insa in final cam toti preferam sa vindem aici, este mai usor pentru noi ca crescatori mai comod. Dar, ce am propus mai demult, cred ca ar fi foarte important ca soimarii interesati din tara, sa-si formeze cateva perechi reproductoare de specii mai bazice si usor de inmultit in captivitate, ca Harrisul sau Vinderelul american, acesta ultimul necesita voliere destul de mici comparand cu alte specii, si la fel mananca foarte putin, se inmultesc in primul an etc.... Sa stabilim cateva perechi reproductoare in Romania, si puii sa fie vinduti la preturi destul de bune DOAR la soimari romani interesati in a forma perechi reproductoare / zborul lor in demonstratii, iar pentru cei interesati din afara tarii (Ungaria de exemplu), sa fie vinduti la preturi normale, europene. Am vorbit cu Erwin despre asta destul de mult la telefon. M-am oferit sa il ajut, acum in luna mai vreau sa trimit cateva perechi, pentru un familiar in Dej ale mele, si pentru Erwin. Aici primesc de-a lungul anului diferite pasari foarte bine de pret, unele specii nu ma intereseaza sa le mai inmultesc in captivitate, aici fiind multi crescatori de exemplu de Harris sau vinderei americani. Anul trecut am dat cadou o pereche reproductoare de Harris, si anul asta este ultimul an in care o sa cresc harris in captivitate, la fel am dat cadou perechile imediat dupa ce termin sezonul le-am trimis. La fel se intampla si cu vindereii americani. Aceste pasari am decis sa le trimit, aici imi tin doar specii rare, aplomazi, barbary, finlandezi. De la anul viitor speram sa le reproducem in Romania, si la preturi foarte joase doar pentru Romania. Cred ca este o buna idee. Sergiu...
Re: Inmultire in captivitateBuna Sergiu ,
bineinteles ca ar fi idee buna ca baietii interesati din tara sa primeasca pasari la preturi accesibile pt. ei , dar totusi cred ca ar trebui promovat inainte ceace am amintit in topicul precedent . Andrei .
Re: Inmultire in captivitateAm inteles Andrei, este o buna idee.
Despre aplomazi, voiam sa continui acest sezonu, acel post de anul trecut, cu informatii noi si cu doua exemplare noi ce se zboara aici (doua femele). Dar totusi vad complicata comercializarea acestei specii in Romania, din punct de vedere financiar, specia fiind recent introdusa in Europa, dificila de inmultit in captivitate si putin numar de crescatori. Singura cale ce o vad, un interesat sa-i inmulteasca in Romania, cu o buna cantitate de $$$ sa investeasca intr-o pereche, si incercata inmultirea aceste specii acolo. Cam complicat. Aceasta specie in Soimaritul European este relativ noua, am scris putin in celalalt post (redescoperind...) despre istoria lor in soimaritul clasic European unde din pacate au folosit mult prea putine exemplare care s-au pierdut (au murit), deci nu au putut sa traga concluzii solide. In soimaritul modern, mai bine zis de cand au fost importati in Europa de dl Fernando Feas (unicul importator din Huayco - Peru ), primele perechi reproductoare in instalatiile lui, la fel perechile din nordul Europei vin din aceeasi crescatorie. Importarea acestor perechi in soimaritul modern a fost facuta recent, si tot din punct de vedere financiar nu au fost chiar accesibili tuturor soimarilor, nici macar aici in Spania si la ora actuala de la perechile ce inmultesc in nordul Europei, continua sa mentina preturi foarte inalte. Deci pana si aici 99% din aplomazii vanduti, au sfarsit in proiecte de inmultire in captivitate, si doar in ultimii 2-3 ani au aparut cateva exemplare in mainile soimarilor ce-i folosesc pentru vinatoare cu rezultate fantastice, totusi raman inca necunoscuti indeajuns sa tragem concluzii mai detaliate. Cu vindereii americani de exemplu, este cu totul alta poveste. Sunt foarte accesibili (financiar) chiar si aici, sunt foarte multi crescatori, se inmultesc foarte rapid in captivitate etc.... Acum urmeaza doar sa deschidem un post si sa vorbim mai detaliat despre utilizarea acestei specii in Soimarit. Am prieteni aici ce au ajuns sa vineze peste 300 de pasarele / sezon cu un astfel de soimulet, an dupa an ajung la acest numar, superior capturilor ce se fac cu Ulii pasarari, chiar daca vinderelul american nu are spintul pasararului, are cateva detalii insa ce-l fac extrem de efectiv la pasarele mici. Sergiu...
Re: Inmultire in captivitateo.k - in cazul acesta deschidem un topic despre vindereii americani deoarece sint mai accesibili , financiar vorbind soimarilor din tara , unde impreuna cu Dani puteti explica in linii mari partile bune precum si cele mai putin bune ale acestei specii de soimuleti in soimaritul modern.
Andrei .
Re: Inmultire in captivitateVa salut baieti si ma bucur ca v-am regasit.
Cum stati in aceasta perioada de reproductie ? Imi cer scuze ca nu m-am prezentat, sunt Gabi, soimarii vechi ma cunosc.
Re: Inmultire in captivitateSalut.
De sudic. astept sa nasca trei pui de oua care am in incubator. De v american. Am 5 oua, doi deja in incubator, unu e vi, altu nu stiu. De seara scot mai trei care sunt cu parinti. Le scot pt ca perechie nu "cloteste" cum trebuie. De hibriz. Astept al doilea ponta, am auzit copulatie si femela e aproape de cuib. Daca depune oua, insemenes asfel, asa pot sa prind doi oua (nu vreau sa insemines mai mult, pt ca imi produce stres, sa tin pasare pt insemina forzat...) De sacri, astep la anul vitoare, sau poate sa il vind!(Am o prieten care a crescut s.polar (gri), si imi placea sa dreses unu : ) De harris, am un pui de a prima ponta si acuma bine aldoilea ponta pt ca deja "copuleasa" perechie decand pui avea 15 zii. Si cam atet!! ¡¡¡FA-TE MEMBRU!!!
www.asociatiaperegrinus.ro/
Re: Inmultire in captivitateSalut Dani.
Hector vindea un mascul foarte bine de pret, am fost la un pas sa-l cumpar ! M-am razgandit si am ales inca o pereche de Barbarys.... de data asta Imprinti ! La fel Paco V. a pus niste pui de 15/16 gyr x sacru negrii, foarte bine de pret. Giganti !!! Ar fi interesanti pentru vinatoarea de pescarusi, sau pentru reproducere in captivitate incrucisati cu peregrin! Sergiu...
Re: Inmultire in captivitateBuna Sergiu ,
dar citeva poze despre pasarile cumparate nu ai pentru noi ? Andrei .
Re: Inmultire in captivitateSalut Andrei !
Am ales sa fac o alta pereche de barbarys, nu am prins insa prima tura de pui astept a doua, de data asta imprinti si mai mult ca sigur o sa schimb toate perechile naturale ce le am si o sa trec la imprinti. La fel astept un mascul iberic pentru a face un donant, astazi are 4 zile, cam de pe 15mai il primesc. O sa pun poze dupa ce-i primesc ! In final situatia sta cam asa: Vindereii americani - 6 oua fertile - 6 pui. Porumbari finlandezi - 3 oua - femela cloceste, in cateva zile o sa stiu cate sunt fertile. Aplomazi - 2 oua fertile - sfarsitul acesta de saptamana trebuie sa iasa. Au facut cuibul pentru a doua tura. Barbarys - 3 oua limpezi. Cum era de asteptat.... Harrisi - 3 oua fertile, recent completata ponta,la fel ca porumbarii. Cam atat de moment. Sergiu...
Re: Inmultire in captivitateBuna Sergiu ,
ai toate sansele sa prinzi a doua tura ... Andrei.
Re: Inmultire in captivitateSalut.
Da sergiu, stiu despre s.polar lui Hector, si de fapt me tenteaza foarte mult, il cunosc si are pasare foarte bune, vedem... Seara asta imi a nascut primul sudic de doilea ponta, mai astept doi. De v american am 4 oua fertil de 6, vedem cum devine! Si de hibriz... Cred ca nu face al doilea ponta, s-a "recit" perechie si nu ved sa depuna oua ¡¡¡FA-TE MEMBRU!!!
www.asociatiaperegrinus.ro/
Re: Inmultire in captivitateSalut !
Perechea de aplomazi ieri a pus primul ou din a doua tura Cele doua oua fertile din prima tura, sunt pe punctul de a ecloza din noaptea asta si pana marti. La fel femela de finlandez incubeaza 2 oua fertile !!! In final am prins si fecundat doar 2 oua, al treilea a ramas nefecundat, cel mai probabil din cauza inseminarii mai tarzii, oul a format coaja si semenul nu a mai intrat. Masculul de finlandez a inceput naparlirea si nu mai a dat semen suficient pentru care a trebuit sa diluez cu un estensor pentru mai multe inseminari. Propabil o sa pastrez un mascul de finlandez pentru vinatoare, desi am deja un mascul de iberic cu mai putin de o saptamana de viata.......... O decizie foarte dificila !!! Primul ou de aplomado ce trebuie sa iasa in noaptea asta / maine. Pentru controlul greutatii am gaurit camera de aer in 3 puncte diferite, dupa care am acoperit gaurile progresiv in functie de schimbul de gaze si scaderea greutatii dupa grafic. Sergiu...
Re: Inmultire in captivitateS-a nascut al doilea pui de s. sudic de al doilea ponta...
Dupaia le am lasat cu frate su, sau sora... ¡¡¡FA-TE MEMBRU!!!
www.asociatiaperegrinus.ro/
Re: Inmultire in captivitateSalut Sergiu.
Cam greu cu aplomazi... Ai de lucru cu el. Am cresut ca nu era asa de greu, de fapt cred ca mai bine me las de aplomazi, ca as vrea o perechie, si mai bine me conform cu unu pt zbor... ¡¡¡FA-TE MEMBRU!!!
www.asociatiaperegrinus.ro/
Re: Inmultire in captivitateSalut Dani !
Complicat.... vorbeste cu Fernando sau Hector pentru mai multe informatii, este o specie complicata de inmultit in captivitate, se streseaza mai rau decat ulii pasarari. Probabil ar fi mai usor cum a comentat Harry McElroy intr-un articol, pentru inmultire in captivitate sa se foloseasca doar imprinti Aici va las cateva poze mai recente, profitand sfarsitul de saptamana cat am timp. Prima - masculul de porumbar finlandez, reproductor, cu penajul nou. Liniile pieptului din ce in ce mai fine. Cu el am inseminat femela de 1800 grame, acest mascul cantareste acuma 1205 grame, la caldura ce o avem aici..... vineaza in 900 grame. Din cele doua oua fertile sper sa iasa un mascul sa-l zbor eu anul asta. A doua - femela de gyr x sacru neagra, penajul amestecat de pui si adult. Recent a ajuns in Romania, am trimis-o alaturi de o pereche de vinderei americani (falco sparverius) pentru un proiect de reproducere in captivitate. O sa fie inseminata cu sacru, sa scoatem hibrizi de gyr x sacru in culoarea gri (silver). A treia si a patra - Femela de vinderel american imprintata, imi creste 3 pui de american ce o sa fie "dublu-imprintati" , si in a patra poza ceilalti 3 pui ce-i cresc la mana in grup. Anul asta a mers destul de bine! In cateva zile trimit toti puii de vinderel american cu noii lor proprietari. Si asteptam acum sa iasa porumbarii finlandezi, aplomazii din prima tura si a doua tura. Sergiu...
Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori |
Publicitate
|