Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 20 Dec 2024, 16:26

Capriorul si trofeele sale de vis.....

Vanatoarea de trofeu sau de selectie la caprior, la dibuit sau la panda, vanatoarea de caprioara iarna la selectie (subiect greu pentru cei care fac selectia!) Un vanat in principal de "trofeu". Discutii libere despre calibre, tehnici de vanatoare la caprior, cele mai bune chematoare de caprior, inceput de sezon versus perioada alergatului, panda la caprior si calitatea trofeelor.

Moderatori: Ghinda, CCM

Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DART pe 05 Iul 2012, 20:02

Credeti ca pe teritoriul patriei noastre mai pot fi gasite trofee ca cele de mai jos ?
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
ne mai vorbind de faptul ca in 2006 intr-o alta parte a Europei s-a putut intampla si asa ceva :wink:
http://www.klaksholm.dk/files/Verdensrekord_i_buk.pdf

As dori parerea celor care sunt profesionistii subiectului si mai ales parerea ........amatorilor care viseaza la asa ceva.
Cine isi permite un astfel de trofeu?
Alta intrebare .Forma cat mai ales greutatea acestor trofee sunt rezultatul unei selecti naturale sau ......?
Nu de alta dar bate la usa sezonul de imperechiere la aceasta specie....si poate apare si pe plaiurile noastre ceva asemanator poate chiar si pe acest forum.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde mopeka pe 05 Iul 2012, 23:26

Cred ca sunt mutanti....Cernobal,Hirosima,Nagasachi.....tsunami,bla bla...... :lol: :mrgreen:
Intotdeauna ,strugurii la care nu ajungi...sunt acrii :mrgreen: :mrgreen:
5,6,.22, 223,6,5 CM, 30.06, .338LM ,9,3, .357 , .38. .45, !
mopeka
Membru important
 
Mesaje: 254
Membru din: 02 Aug 2006, 16:50
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DAC pe 05 Iul 2012, 23:56

Daca vad vreodata asa ceva ..va anunt .
Eu apreciez in functie de cate Kg are animalul nu cate grame are trofeul.

Sanatate
Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti decat iubit pentru ceea ce nu esti...
Avatar utilizator
DAC
Membru important
 
Mesaje: 210
Membru din: 07 Feb 2011, 21:00

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DART pe 06 Iul 2012, 10:02

@DAC
O sa fi f.surprins sa constati ca este o legatura intre marimea trofeului si greutatea capriorului.
Nu-mi vine sa cred ca ai ”refuza”un trofeu ca cele de mai sus.Dar vorba aia sa nu zici niciodata.....niciodata!
Dupa observatiile facute in Banat , capriorii de selectie impuscati de mine in decursul anilor au avut in medie 31-33kg(cu un procent de carcasa de aprox. 50-55% asta inseamna aprox.16 kg carne carcasa,dupa dezosare ramanand aprox.11-12kg carne macra ).La capriorii trofeu media era 37 kg , am avut chiar o exceptie de 42 kg.....un record personal atat la greutate cat si la trofeu.
Uita cateva imagini:
Imagine
Imagine

Daca te uiti cu atentie vei vedea ce corp masiv are acest caprior si nici trofeul nu-i de ”aruncat”.
Vezi evaluarea de mai jos.

Imagine

si asa arata preparat.

Imagine
Imagine

Martor in viata la acest eveniment este chiar...mopeka :)

....atunci aveam cu 5 ani mai putini nici un fir alb in barba.
Sa ma scuzati pt.aceasta postare semi-exhibitionista nu asta a fost intentia mea, am vrut doar sa-mi argumentez pozitia in discutia cu DAC.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde Alin3006 pe 06 Iul 2012, 13:02

E normal ca un animal puternic, viguros, sa dezvolte si un trofeu frumos.
Tot ce ai postat mai sus sunt trofee anormale as spune eu - mai putin cel impuscat de tine care e pur si simplu foarte frumos si pentru care te felicit si te invidiez.
Ceilalti - cel putin primul- a dezvoltat deja " peruca" - aceasta apare odata cu o leziune a testiculelor si se formeaza datorita faptului ca tapul nu mai leapada coarnele in schimb secreta constant cheratina care se aglomereaza strat peste strat.
Ca sa exemplific postez mai jos un caprior pe care l-am impuscat in 2010 si care era in primul an de peruca, incepeau sa-i creasca niste ciudatenii la baza rozetelor :
Imagine

Imagine

Si iata de ce :

Imagine

Probabil a fost " faultat " de un rival care a lovit murdar, sub centura, :lol: si l-a lasat eunuc si cu peruca.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6445
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DAC pe 06 Iul 2012, 14:01

Nu as refuza un trofeu ca si cel de sus dar sunt persoane care le apreciaza mult mai mult decat mine (probabil nu am inca cultura vanatoreasca necesara, vad lucrurile din alta perspectiva, nu am gasit inca justificata actiunea mea de a vana pentru trofeu in schimb apreciez vanatoarea pentru carne ca fiind mai apropiata de scopul initial al vanatorii )si in acest caz daca pot le cedez "trofeul" fara regrete .

Pe scurt , nu etalez oseminte de animale moarte pe peretii casei , vanez de foarte putina vreme si singurul trofeu pe care il pastrez inca este cel al primului animal impuscat , un caprior, acesta se afla depozitat intr-o cutie de pantofi....

Ca sa revin la subiect, da cred ca acum mai mult ca niciodata asemenea trofee vor aparea mai des, o parte din gestionarii noi au inceput sa faca ceea ce trebuie pentru vanat, haranitorile se repara sau se construiesc altele noi si nu ca si obiecte de decor sau pentru ca intra in obligatiile gestionarului ci pentru a hrani vanatul, sarariile nu mai sunt sinonime cu locurile de panda e.t.c. pe langa asta combinatele de saruri vor deveni ceva obisnuit in locul sarii destul de curand zic eu, in acest context cred ca vom vedea exemplare deosebite in cel mult 1-2 ani .

Cele "ajutate" sa creasca mai mult, cu tot felul de substante si amestecuri mai putin naturale,sunt la fel de valoroase ca si cele "naturale" ? :twisted:
Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti decat iubit pentru ceea ce nu esti...
Avatar utilizator
DAC
Membru important
 
Mesaje: 210
Membru din: 07 Feb 2011, 21:00

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde Ghinda pe 07 Iul 2012, 08:36

Ajutate sa creasca? Ce este anormal? In primul rand daca acest lucru se intampla in liber bravo lor, adica gestionarilor. Cati ar cheltui ceva bani pentru a pune ce trebuie in teren si care costa ca nu cumperi porumb sau lucerna. Plus ca papa bun nu se pune asa sa fie pus, ca nu am interes sa linga orice exemplar ci doar cei care cred ca merita sa dezvolte un trofeu. Iar trofeul cu pricina nu il face luna asta, sunt cativa ani la mijloc, de lucrat cu exemplarul respectiv. Si ca exemplarul respectiv sa fie acolo, pe langa "substante" mai trebuie, in Romania, paza fondului, combatere si mult bun simt cinegetic. Care aste costa al mai mult!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7827
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DART pe 07 Iul 2012, 20:13

@DAC spune Pe scurt , nu etalez oseminte de animale moarte pe peretii casei...........

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.................................................................!?
DAC , nu as dori sa intru in polemica cu tine pe aceasta tema mai ales dupa ce m-am obisnuit cu postarile tale interesante si bine documentate.Am sa-ti fac o ”confidenta”de aproximativ 5 ani nu impusc nici un vanat pe care sa nu-l mananc,pe scurt vanez doar ce mananc eu si familia mea.Nu particip la combatere , nu impusc caini hoinari.Consider ca omul(vezi vanatorul) nu trebuie sa fie singurul care sa regleze populatiile de animale ,nici cele de interes vanatoresc nici altele.Este posibil sa nu fie foarte bun la asta(felicit exceptiile,experientele mele din pacate sunt altele).
Cum s-a spus mai sus si de catre Alin3006,animal viguros trofeu viguros.Trofeul , felul acestuia este exprimarea ”vizuala”/fenotipica a genofondului (genotipului) ”purtatorului” sau,care daca a fost tinut suficient de mult in teren(8-9 ani) a reusit sa transmita aceste caractere si asa viitorul speciei sta pe un fundament solid.Atunci ma intreb dupa ce ”tipul” si-a facut treaba si ”si-a asigurat viitorul” si eu sunt cel care l-am impuscat de ce este damnabil sa dai ”respectul cuvenit”unui astfel de exemplar preparandu-i ”osemintele”(in paranteza fie spus fac asta la ori ce caprior de medalie sau nu ....ele fac parte din amintirile mele)?Dar desigur iti respect parerea despre subiect doar cu punerea in ”opera”am avut ce am avut....de aceea te-am si citat.
@Alin3006 Multumesc pt. apreciere.Capriorul a fost cel care a facut treaba cu trofeul eu doar norocosul ca l-am intalnit si dobandit.Iti doresc sa ai parte de asemenea exemplare si chiar mai bune sunt sigur ca ai si tu o colectie demna de luat in cosiderare.Ai multa dreptate in ce spui inclusiv acoperire stiintifica.Imaginile postate de mine sunt ”colaje” dintr-un film realizat la o vanatoare in Ungaria in 2006 facuta de catre niste vanatori profesionisti danezi.
Am inteles ca au fost zvonuri ca in Ungaria se ”mesteresc” astfel de trofee la care sa puna ”boticul” vanatorii straini....doar ca acestea sunt niste ”anomali”f.bine conturate si cunoscute incat vanatori straini bine informati cunosc aceste lucruri si nimeni nici macar nu incearca asa ceva.....le-ar dauna la afacere(aprox.14% din PIB-ul Ungariei provine din vanatoarea cu strainii)dar pana la urma este treaba lor.
pt.@Ghinda
Sunt de acord cu ce spuneti.Totusi, daca cineva ar dori de exemplu sa duca un vanator sa impuste un caprior medaliabil credeti ca exista un fond in care de exemplu sa poata alege din........5 exemplare de valoare aproximativ egala ?Ma refer aici la un vanator cetatean roman care vaneaza in conditi legale.Inteleg desigur ca nu trebuie sa impusti in fiecare An un aur(sa impuste strainul aur an de an daca plateste cat face ,banii tot in ”viata” fondului se intorc ) dar atunci cand ma ”mananca”si-mi permit....apoi s-a pot.Ce parere aveti?
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde Ghinda pe 08 Iul 2012, 06:36

Nu stiu daca exista fond din care sa ai de ales unul din 5. Posibil ca da, prin Calarasi-Ialomita. Cred ca exista!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7827
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde jon2004 pe 08 Iul 2012, 13:16

DART scrie:.....Nu particip la combatere , nu impusc caini hoinari.Consider ca omul(vezi vanatorul) nu trebuie sa fie singurul care sa regleze populatiile de animale ,nici cele de interes vanatoresc nici altele...


Interesanta optica . Ma intreb daca nu ar fi mai bine ca omul sa nu mai intervina in "reglarea pupulatiilor" si sa lasam "natura" sa-si rezolve singura problemele legate de vanat .
Ce treaba au cainii hoinari , cu natura ? Eu cred ca aceasta "specie" nu face parte din natura , este un intrus , care necesita interventie din partea vanatorilor .
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran
 
Mesaje: 1743
Membru din: 19 Aug 2004, 12:04
Locaţie: BARLAD,VASLUI

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde jon2004 pe 08 Iul 2012, 13:31

DART scrie:....le-ar dauna la afacere(aprox.14% din PIB-ul Ungariei provine din vanatoarea cu strainii)dar pana la urma este treaba lor.
....


Cred ca este un pic exagerat acest 14% din PIB .
Nu am date de ultima ora , dar PIB-ul Ungariei este in jur de 100 miliarde de euro .In nici un caz , Ungaria nu incaseaza 14 miliarde din vanatoarea cu strainii . Intr-un studiu prezentat de Lorand , in revista Hubertus ,
Ungaria avea venituri din vanatoare , in jur de 62 milioane de euro ( datele cred ca erau pentru anul 2010) .
E drept ca raportat la veniturile din Romania , de 6 milioane euro , cele 62 de milioane din Ungaria , par un vis frumos .

Daca tu ai alte informatii legate de veniturile Ungariei , din vanatoare , ar fi interesant sa le studiem si sa le comparam .
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran
 
Mesaje: 1743
Membru din: 19 Aug 2004, 12:04
Locaţie: BARLAD,VASLUI

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde tibi_anghel pe 08 Iul 2012, 16:53

Sunt de acord cu Jon. Daca lasi hoinarii sa se autoregleze ei se autoreguleaza si se multiplica. Orice vanator responsabil ar trebui sa participe activ la "autoreglarea" lor. Si cu cat mai putini martori.
tibi_anghel
Membru important
 
Mesaje: 226
Membru din: 09 Dec 2005, 14:31

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DART pe 08 Iul 2012, 17:23

pt. @jon2004
Despre combatere si impuscarea cainilor ”hoinari”.Propun sa nu polemizam aici despre acest subiect.......nu de alta dar nu s-ar mai termina ,pt. ca probabil ca si mine si tu ai o gramade de argumente in favoarea celor spuse de tine.La mine aceasta problema este una f.personala.De 21 de ani sunt medic veterinar privat si tratez doar animale de companie(85% caini).Eu nu fac ”diferenta” intre cainele tau de vanatoare/paza ,norocosul si ghinionistul de pe camp.De ce sunt caini pe camp?Alta poveste lunga.Cine este responsabil pt. ei?Alta poveste lunga.Am vazut de nenumarate ori cum se face combaterea lor (nu discut despre exceptii) si niciodata nu am inteles f.clar de ce vanatul trebuie cautat sa i se curme chinul in caz de ranire(cum este normal si etic) si cainele ”hoinar” uneori alicat moare in chinuri sau de foame.....pt. ca nu merita un glonte salvator.Am impuscat dor caini muribunzi si aceea a fost de fapt o eutanasiere.Cred ca omul din pacate cu f. mici excepti se pisa pe natura si mai cred ca fara om natura s-ar descurca chiar f. bine.
Aici ma opresc si nu ma ”supar” chiar daca nu-mi raspunzi la aceasta tema.Ramanem fiecare cu parerile noastre nu doresc sa te conving de nimic.....vezi cantecul lui CEREBEL despre Ion Ratiu.
Despre procentul amintit de mine(veniturile Ungariei din vanatoare) se pare ca am cazut in eroare nu mi-am verificat f. bine sursa :oops: (nu am dorit sa duc pe nimeni in eroare),pe viitor voi fi mult mai atent.Chiar si asa ce spui tu ar trebui sa puna pe ganduri( Ungaria PIB 129 miliarede $(100 miliarde Eur.) din care vanatoarea insemna .....aici te citez pe tine :D 62 mil.Eur./an fata de 6 mil.Eur./an la noi,o tara de 3x mai mare ne mai vorbind de relieful generos ce permite practic orice vanat .....nu suna f. bine ,spre chiar sa nu fie adevarat dar cred ca datele tale.....sunt bune.
Si cu voia voastra sa trecem totusi la capriori..
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DART pe 08 Iul 2012, 17:27

@tibi_anghel
acum sa-ti spun ca esti Off topic....nu-ti spun.De ce nu-ti deschizi un topic nou despre acest subiect daca te intereseaza si asa vei vedea si opinia altora.Nu?
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde Marius pe 08 Iul 2012, 18:11

DART scrie:Si cu voia voastra sa trecem totusi la capriori..

Ma bag si eu in vorba, desi in cap am doar stoluri de diverse pasari, iar vanatul mare nu e pasiunea mea.

Daca trofeele din poze sunt umflate hormonal, imi fac aceeasi impresie ca si un culturist imbibat de steroizi pana la saturatie. Nu-si au rostul in natura.
Daca e vorba de anomalii aparute pe cale naturala, "as da orice" pentru un astfel de trofeu iar raritatea acestuia merita orice efort, asa cum un timbru extrem de rar din cauze de defecte de tipar este de mare valoare pentru colectionari.

As adauga ca sunt absolut sigur ca multe trofee grozave (selectie sau cu multe puncte) de la noi au disparut din cauza ca purtatorii lor au fost braconati pentru carne.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3243
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde jon2004 pe 08 Iul 2012, 21:38

@DART

Subiectul "combatere" s-a discutat pe alt topic si nu am in intentie sa-l dezvolt aici .
Plecand de la aprecierile tale fata de rolul "benefic" adus de cainii hoinari , mediului natural , cum crezi ca putem "visa" la trofee remarcabile de caprior , daca cineva nu se ocupa de acesti "intrusi" ( aceasta este aprecierea mea fata de cainii hoinari) , marind in acest fel sansele de a vedea si pe fondurile de vanatoare de pe la noi , trofee deosebite .Pentru zonele unde nu ajunge lupul , nici macar accidental , cainele hoinar este principalul "rapitor" pentru caprior (excluzand braconierul ) .
Ne place sa ne uitam peste gard , la vecinii unguri , sa le admiram rezultatele , dar ar fi benefic pentru noi sa aflam si ce munca se afla in spatele acestor rezultate .
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran
 
Mesaje: 1743
Membru din: 19 Aug 2004, 12:04
Locaţie: BARLAD,VASLUI

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde violiv pe 08 Iul 2012, 22:28

Si eu cred ca Marius, ca astfel de trofee ce apar cand si cand in natura sunt exceptii de la regula, cam cum sunt "uriasii" sau "piticii" printre oameni. Cred ca nici n-ar trebui masurate cu aceeasi unitate de masura si nici incununate ca recorduri printre cele "pamantene". Cu tata mai mult cu cat gramajele foarte mari ale unora sunt insotite de disproportii mari de tot. La fel, cred ca merita efortul sa ai asa ceva pe perete.

@DART te inteleg foarte bine pentru ca am avut multi ani caini si n-am tras dupa hoinari. Insa in ultimii ani s-au inmultit atat de rau ca m-au "fortat" sa-mi aduc aminte ca in natura intreaga pradatorii ce concureaza pentru aceeasi prada au printre griji si aia de a-si elimina adversarii :wink:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8650
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DART pe 09 Iul 2012, 14:11

Pt.jon2004
Plecand de la aprecierile tale fata de rolul "benefic" adus de cainii hoinari , mediului natural.....

Cred ca nu doresti(pt. ca de inteles cred ca nu se pune problema) sa intelegi punctul meu de vedere.Apoi de unde pana unde am vorbit eu de. .... un beneficiu adus de cainii hoinari!?Eu vad altfel ”combaterea”.....pt. mine impuscarea cainelui ar fi ultima solutie nu prima ca la tine........ de ce nu impusti(macar cu sare in dos) mai bine ciobanul care nu pune jujeul la caine,sau de ce nu tragi la raspundere omul care nu-si sterilizeaza cateaua si arunca puii la marginea satului .....de altceva nici nu mai vorbesc.Iti spun eu, pt. ca este mai simplu si fara bataie de cap!De ce nu iti impusti preventiv cainele de pe acuma ,pt. ca Doamne fereste daca il pierzi si ajunge pe camp va avea aceiasi soarta.Eu am inchis acest subiect daca tu il mai continui nu-ti raspund.
Mi-ar place sa vad o statistica reala , sa vad ce dauneaza cel mai mult capriorului in teren.Eu nu trag cu ochiul la vecini , chiar vanez acolo(2-3x/an)si acolo ultima solutie este impuscarea cainelui.Hai ca nu-mi vine sa cred ca lipseste atat de mult respectul pt. viata din noi.
@Marius
As adauga ca sunt absolut sigur ca multe trofee grozave (selectie sau cu multe puncte) de la noi au disparut din cauza ca purtatorii lor au fost braconati pentru carne.

Sunt de acord cu tine,si in acelasi timp sunt fericit cu nu sunt eu nevoit sa fac asa ceva si sper ca in viitorul apropiat nimeni sa nu o mai faca.
@violiv
Aproape ca as putea fi de acord cu aceasta explicatie sau mai bine....... sa devin vegetarian! :roll:
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde Alin3006 pe 09 Iul 2012, 16:31

Lume, hai sa nu facem praf si topicul asta, ca e un pacat! Lasati va rog combaterea si cainii hoinari la o parte si hai sa dezvoltam subiectul initial.
Legat de trofee umflate hormonal - sunt si eu perfect de acord cu Marius. Nu sunt de acord cu suplimente hormonale, insa haide sa discutam despre minerale: a studiat cineva efectul acelor " pietre" pe un efectiv din Romania?
Asociatia noastra are mai multe zone de caprior; in una dintre ele exista foarte multa sare naturala in sol, precum si un izvor sulfuros. Acolo s-au impuscat mereu capriori de exceptie, pana si selectiile sunt deosebite.
Ma intreb care ar fi efectul unor minerale dozate stiintific in combinatie cu materialul genetic al unei zone de deal-munte, de calitate?
Si astea fiind spuse, considerati ca din punct de vedere al calitatii trofeelor, o zona de se se poate compara cu una de deal? Ca si masa corporala, media capriorilor de la deal eu unul o consider net superioara.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6445
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DART pe 09 Iul 2012, 18:19

OK Alin3006 .Hai sa o luam cu inceputul:

Alimentatia capriorului.(as dori sa ma completeze si sa ma corecteze oricine se pricepe la subiect)

Cornul este de fapt o scleroproteina (un rezidiu in urma metabolismului protidic) in consecinta cam tot ce am citit despre subiect zice ca marimea coarnelor este influentata benefic de aportul constant de proteina de buna calitate a ”ratiei”.Cam cat ar fi necesarul de proteine al unui cervid de talie mica? Aproximativ 13-15% din ratie.Pe scurt capriorul este un rumegator , nu este capabil sa-si sintetizeze singur necesarul protidic (are nevoie de infuzori ,bacterii etc......acestia ii fac treaba). Mineralele(microelemente,macroelemente,oligoelemente) se gasesc cam peste tot in natura, probabil daca omul nu ar fi dezechilibrat natura prin monoculturi capriorii ar fi ajuns mai repede la ele.De ce sunt necesare ele(mineralele)? La formarea scheletului osos(macroelementele) si f. important, sunt catalizatori ai unor reactii enzimatice din organism in timpul metabolismului(micro-oligoelementele).
De aceea cred ca un corn,un trofeu de buna calitate ”garantat” genetic printr-o selectie naturala (mai rar) sau artificiala(frecvent-dar rareori stiintific executat, felicit exceptiile) este rezultatul a 3 ”parametri” selectie + alimentatie+habitat.
Fiecare din acesti parametri se pot maximiza.De cine depinde?
Alin3006 face observatii pertinente.......calitatea cornului la capriorii observati de tine Alin(dupa cum probabil stii) sunt rezultatul si a bogatiei de micro-oligoelemente a zonei.
Cred in acelasi timp ca nici unul din rolul celor trei parametri nu trebuie absolutizat sunt la fel de importante precum si ca in afara acestora mai sunt o sumedenie de alti factori care influenteaza lucrurile.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde mopeka pe 10 Iul 2012, 09:12

Si cu stresu...cum ramane,doc.?
Tzapii alergati de diversi rapitori sunt mai in forma,mai antrenati.... :lol: :mrgreen:
Astia sigur ,in timp ,vor avea coarnele tot mai mari,tot mai puternice,ptr.autoaparare 8)
Desigur ca e doar parerea mea ,umila,de doi centi. :D
5,6,.22, 223,6,5 CM, 30.06, .338LM ,9,3, .357 , .38. .45, !
mopeka
Membru important
 
Mesaje: 254
Membru din: 02 Aug 2006, 16:50
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DART pe 10 Iul 2012, 09:41

@mopeka ,stresul intra la
.....o sumedenie de alti factori care influenteaza lucrurile.

Da :lol: ....coarne mari pt.autoaparare, Hmmmmmmmm...... este posibil.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde Alin3006 pe 10 Iul 2012, 10:01

Eu cred ca selectia naturala isi spune cuvantul in cazul unei populatii sanatoase si implicit a calitatii trofeelor.
Numai sa nu ne intoarcem la combatere ca imi arat coltii, ca sa spun asa... :mrgreen:
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6445
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DART pe 10 Iul 2012, 10:57

@Alin3006 spune
Si astea fiind spuse, considerati ca din punct de vedere al calitatii trofeelor, o zona de se se poate compara cu una de deal? Ca si masa corporala, media capriorilor de la deal eu unul o consider net superioara.

Capriorul de ses(cel putin teoretic) ar putea avea un regim alimentar unilateral avand de ”ales”din cam ce cultiva omul.Daca omul va cultiva intr-un an mai multe cereale(grau,orz, porumb) si mai putine leguminoase(soia,mazare,linte,fasole)si floarea soarelui si aceasta o va face pe sole f.mari( de tip industrial) atunci va cam dezechilibra dieta capriorului.Din aceasta cauza ”caliatatea” capriorului va depinde de tipul de hrana la care acesta va avea acces plus sursele de apa la care are acces.Suplimentele minerale ar fi indicate inspecial acestora pt. a eficientiza la maximum hrana dezechilibrata.Calitatea in continuare desigur va fi influentata de felul iernilor si suplimentarea hranei in cazul iernilor lungi si geroase(acest lucru este valabil si in cazul capriorului de deal).
Capriorul de deal nu are acces la cantitate(nu are nevoie) in schimb are acces la hrana de calitate asigurata de flora spontana si de solele cultivate de om, mult mai mici mult mai diversificate.De aici probabil calitatea superioara a capriorului de deal.In practica lucrurile nu stau chiar asa de exemplu o zona de ses(zona Sanicolaul Mare-Timis) de zeci de ani da trofee f.grele f. frumoase si din aceasta zona dupa stiinta mea provin cateva recorduri.
Destul de complicat .....cred ca trebuie o analiza profunda apoi solutiile trebuiesc adaptate tinand cont de particularitatile fiecarei zone.....si cred ca ma voi abtine in continuare pt. ca nu am reusit sa trezesc interesul pt. subiect :(
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde Alin3006 pe 10 Iul 2012, 11:15

i cred ca ma voi abtine in continuare pt. ca nu am reusit sa trezesc interesul pt. subiect :([/quote]

Daca tu crezi ca un subiect care a facut aproape 400 de vizualizari in cateva zile nu prezinta interes... :lol:
E vara, sunt 37 grade, oamenii se misca mai greu.
In alta ordine de idei:
Eu cred ca se da prea multa importanta hranei si tind sa cred ca la fel de mult conteaza genetica si selectia naturala. In zonele de deal capriorul este mai putin expus braconajului si pradatorilor atipici habitatului, gen caini hoinari, prezenti in numar mai mic.
Nu in ultimul rand, as spune ca datorita terenului mai greu accesibil un " hotoman batran" poate scapa uneori si de ochii paznicului si poate de multe ori scapa de vanatoarul care ii poarta sambetele, uneori ani la rand. Oricum, sunt mai putin expusi fata de acea categorie de " vanatori" care vaneaza capriorul de pe capota masinii si cauta trofeul nu carnea.
Exemplarele adulte si viguroase reusesc sa-si perpetueze genele mai mult timp in consecinta si fondul genetic de calitate se pastreaza.
Acolo unde se reunesc mai multi factori: hrana, minerale, ocrotire in teren, genetica de calitate e cel mai probabil sa apara un trofeu de vis.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6445
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DART pe 10 Iul 2012, 13:30

@Alin3006
Daca tu crezi ca un subiect care a facut aproape 400 de vizualizari in cateva zile nu prezinta interes... :lol:
E vara, sunt 37 grade, oamenii se misca mai greu.


Stiu Aline.....am vrut doar sa verific :oops: :lol:
Hrana din pacate este extrem de importanta,nu se va manifesta genofondul fenotipic(trofeu mare si greu) la nici un caprior(poate sa fie oricat de valoros genetic) daca nu-l aduci in acea situatie.Capriorul fiind fidel locului se va hrani pe teritoriul sau cu precadere.Daca acest teritoriu nu asigura o hrana echilibrata dar poate asigura supravietuirea lui, chiar daca genetic este valoros acel caprior nu se va manifesta in consecinta , va da un trofeu slab si daca la evaluare nu ai tinut cont de aceste detali poti sa-l scoti din teren sa zic ”nevinovat”.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde Alin3006 pe 10 Iul 2012, 13:51

Poate nu m-am exprimat eu cum trebuie, nu spun ca hrana nu e importanta, ci ca mai important e sa se intruneasca un cumul de conditii pentru a se genera trofee deosebite.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6445
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DART pe 10 Iul 2012, 14:22

Aline eu stiu ca tu stii,de fapt noi sustinem acelasi lucru.
Vezi de aceea era bine sa intervina si altii in discutie. :lol:
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde jon2004 pe 10 Iul 2012, 15:00

Destul de dificil de dat cu parerea pe acest subiect , ca de altfel tot ce tine de cingetica , pentru simplu fapt ca studiile de specialitate sunt dar lipsesc cu desavarsire si in ce priveste experienta in vanatoare , oricat de multa ar fi , e prea putin pentru a generaliza . In mod sigur , unul din factorii importanti pentru dezvoltarea unor trofee de calitate , reprezinta hrana si alte cateva care s-au mai prezentat mai sus .
Am mai gasit prin cartile citite de mine , ca un alt factor care influenteaza dezvoltarea coarnelor , in sens pozitiv , ar fi si lumina solara .Explicatia ar veni din faptul ca trofeele mai deosebite , ar proveni din zonele de ses , de pe suprafete cu paduri mai putine .
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran
 
Mesaje: 1743
Membru din: 19 Aug 2004, 12:04
Locaţie: BARLAD,VASLUI

Re: Capriorul si trofeele sale de vis.....

Mesajde DART pe 10 Iul 2012, 15:46

@jon2004
Da, este dificil de dat cu parerea, dar orice parere spusa onest/documentat conteaza.
Este adevarat ce spui despre lumina si perioada de expunere la lumina.Exista o explicatie stiintifica si una ”filozofica”.
Cea stiintifica ar fi ca lumina(prin intensitatea si durata)care ”trece”prin ochi activeaza creierul endocrin(axul hipotalamo-hipofizar) responsabil pt. asta sunt fotoni.In consecinta expunerea la lumina inseamna o buna functionare a sistemului endocrin, acesta coroborat cu alti factori(selectie,alimentatie,genetica.....si cate si mai cate) duce la rezultatul dorit.Si intradevar este o particularitate a zoneleor de ses.
Cea filozofica(orientala)spune ca privitul in ”discul” solar deschide ceacrele iar rezultatul este o actiune benefica asupra intregului organism.
Ma bucur ca ai intervenit.Sa mai pofteasca si altcineva.....ca mai este loc destul ! :D
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Următorul

Înapoi la Vanatoare de caprior

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori

Publicitate