Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 01 Mar 2025, 01:12

ABECEDARUL BINOCLULUI

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde luk1975 pe 12 Noi 2011, 16:36

Buna ziua Tranan,

Ma numesc lucian si scriu din Suceava. Am citit o mare parte din discutiile legate de binocluri si te rog sa-mi dai un sfat.

Ma pasioneaza drumetiile pe munte si as vrea sa pun bani deoparte pentru un binoclu care sa-mi ofere cele mai bune momente atunci cand il folosesc.

Care este parerea ta, vreau sa cumpar unul o singura data si sa-l am cat mai mult timp posibil cu o utilizare adegvata.

Multumesc anticipat!
luk1975

Mesajde Tranan pe 12 Noi 2011, 20:59

Bine ai venit pe forum!

Nu ai specificat cat esti dispus sa pui la bataie. Binocluri exista intre €2000-€50 si daca ai banul, bineinteles ca sfatul meu ar fi sa te orientezi catre Swarovski Swarovision 10x42 care este cel mai bun binoclu din lume la ora actuala. Eu l-am testat personal vis a vis de Zeiss Victory, Leica Ultravid HD, Nikon EDG si nici unul se ridica la acelasi nivel.

E nevoie sa iei unul asa de scump? NU.
Exista o serie de binocluri mai ieftine dar in continuare foarte eficiente si foarte bune.

Daca e sa-l folosesti la munte, sugestia mea ar fi ceva de genul 10x42 intrucat atunci ai o magnificatie mai mare, luminozitate relativ buna, fara ca binoclul sa fie prea greu si prea voluminos.

Daca e sa ne concentram asupra urmatoarei ecuatii: binoclu foarte bun (optic si mecanic)+magnificatie de 10x+obiectiv de 42+greutate cat mai mica+volum cat mai mic+pret cat mai bun, atunci as sugera urmatoarele alternative:

1. Vortex Viper HD 10x42-un binoclu cu o optica impunatoare, mecanic foarte robust si foarte compact.
2. Opticron DBA Oasis S-Coat 10x42-asemenea Vortexului...super calitate la banul platit.
3. Nikon HG 10x42 -la acelasi nivel cu cele doua de deasupra.
4. Zeiss Conquest 10x40.

Dintre acestea 3 insa, Vortex HD e cel mai tare la banul platit.

Daca e sa te bagi la cele de top atunci lista ar fi:

1. Swarovski Swarovision 10x42-cel mai bun din lume dar putin mai greu.
2. Swarovski SLC HD 10x42, Zeiss Victory 10x42.
3. Nikon EDG 10x42.
4. Leica Ultravid HD 10x42.

Daca binoclul il folosesti in principal pe timp de zi, e idee destul de desteapta sa te orientezi catre o alternativa de genul: 10x32.
Binoclul devine mult mai compact fara sa afecteze prea mult senzatia optica. Si aici, Swarovski si Zeiss sunte cele care domina dar Zeissul vine pe primul loc aici cu:

1. Zeiss Victory 10x32 urmat de
2. Swarovski EL 10x32.

La pret mediu, nu se merita sa iei 10x32 intrucat Vortexul si opticronul sunt atat de mici incat e mai bine sa iei atunci 10x42.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Tranan
Veteran

Locaţie: SUEDIA

Mesajde luk1975 pe 13 Noi 2011, 09:29

Multumesc frumos de promtitudine si de sfaturi!

Acuma ca mi-ai zis care este cel mai bun binoclu din lume, mai pus in dificultate pentru ca mi l-as dorii sincer ca o piesa care eventual sa o las si mostenire...

Pe de alta parte daca mi-l doresc risc sa nu am binoclu niciodata din punctul de vedere al sumei, al prioritatilor si efectiv cand ai banii sa nu te induri sa platesti asa un pret.

Nu te-am intrebat, cand ma voi hotara sa cumpar de unde cumpar? Parca am inteles ca ai un magazin de profil si atunci cand voi alege m-as simtii mai in siguranta daca l-as cumpara de la tine. Oricum, nu am sa-mi cumpar unul ieftin si va mai dura putin pana o sa am banii disponibili doar pentru treaba asta.

Asa cum ai anticipat binoclu il voi folosii in timpul zilei pentru peisaje, fauna, relaxare si lucruri de genul acesta.

Multumesc inca o data iti doresc sanatate si sa auzim de bine!
luk1975

Mesajde Tranan pe 13 Noi 2011, 15:27

Eu cred ca gandesti foarte bine. Un astfel de binoclu il folosesti o viata intreaga si vei fi la fel de multumit de el si dupa 30 de ani.
Din punctul acesta de vedere, pt. noi, cei care avem magazine, ornitologii sunt cei mai nasoli clienti pe care ii putem avea in ce priveste binoclurile. Ei au tendinta de a cumpara intotdeauna cele mai bune binocluri, indiferent de pret. Odata ce le-au cumparat insa, i-ai pierdut ca clienti intrucat un astfel de binoclu nu il mai schimba niciodata si precum tie, cand mor, il lasa mostenire, ceea ce duce la faptul ca nici urmasii lor nu vor mai avea nevoie de un binoclu :lol: .

Pe de alta parte insa, asa cum am specificat, exista si binocluri care nu costa la fel de mult si care nu sunt cele mai bune, dar care sunt extrem de bune la banul platit.
Chiar si pt. unul ca mine, care e obisnuit cu Swarovski, mi se par foarte bune, in pofida eventualelor diferente de calitate. Deci, daca lipsa banilor, intarzie foarte mult achizitionarea celui mai bun, nu cred ca va fi o greseala sa iei unul la un nivel putin mai scazut dar in continuare foarte valoros ca pret si calitate.

Pt. mine, ca pasionat detinator de binocluri, e imposibil de imaginat sa traiesc fara binoclu. Pt. mine e ca arma pt. un soldat israelian: ma culc cu el, il ingrijesc, il folosesc tot timpul, nu ies fara el din casa iar cand nevasta imi face zilele amare, tot el e cel care ma mangaie la suflet cand iesim impreuna prin natura :lol: .
Tranan
Veteran

Mesajde maryo pe 13 Noi 2011, 20:35

S-a inteleg ca Vortex Viper HD 10X42 este mai bun ca un Zeiss Conquest 10x40??
maryo
Membru important

Locaţie: Spania (Madrid)

Mesajde Tranan pe 13 Noi 2011, 21:27

Foarte greu de spus...
Nu le-am comparat unul langa altul dar cred ca sunt, practic, cam la acelasi nivel. Motivul pt. care l-am plasat deasupra Zeissului este ca e mult mai ieftin, in acelasi timp in care ofera cam tot ce iti ofera Conquestul.
Tranan
Veteran

Mesajde maryo pe 13 Noi 2011, 21:51

Poti sa-mi dai te rog pretul cu tot cu transport cam cat costa unul si cat costa celalant?
maryo
Membru important

Mesajde maryo pe 15 Noi 2011, 23:31

Ti-am timis douo MP Tranan nustiu daca le-ai primit?
maryo
Membru important

Mesajde Tranan pe 16 Noi 2011, 00:10

Nu le-am primit!
Poti sa imi trimiti mesajul pe vanerntour@gmail.com.
Tranan
Veteran

Mesajde Stefanutz30 pe 26 Noi 2011, 22:14

Buna seara,
iata ca m-am inregistrat si eu aici pe acest forum,, :D dupa cele 3 ore de citit discutiile de aici si profit de amabilitatea si experienta dl-ului Tranan in scopul achizitionarii unui binoclu terestru, pentru care as vrea sa ma incadrez intr-un buget de aprox. 400 lei (120 dolari)

asadar dupa ce am citit informatiile date de dvs. as avea cateva intrebari:

1. binoclurile cu 10x necesita trepied ? ca am vazut ca multi cam asa le folosesc
2. ce parere aveti de acest binoclu Pentax 8x40 XCF ?
http://www.emag.ro/binocluri---lunete/binoclu-pentax-8x40-xcf--p27075060869
Detalii: Camp vizual la 1000m: 143, Luminozitate relativa: 25, Factor de marire (x): 8, Diametrul obiectivului (mm): 40, Diametru ocular (mm): 5.0, Distanta intre oculare (mm): 58 - 71, Dimensiuni (mm): 131x187x56, Greutate (g): 770
3. dar de acest Binoclu Nikon Action VII 10x40 care are cam acelasi pret si acceasi greutate doar ca are 10x ?
http://www.emag.ro/binocluri---lunete/binoclu-nikon-action-vii-10x40--pBAA658AA

Binoclul il iau pentru excursiile ocazionale la munte, dar si la mare, si pentru diverse plimbari in natura ,,,, dar oricum il voi folosi la modul amator! specific ca nu port ochelari si nu am am avut niciodata un binoclu deci sunt incepator la acest capitol. Am cautat putin si pe net model YOR dar nu prea mai sunt la vanzare si oricum ... mi se pare un binoclu prea greu si mare pentru cat l-as folosi eu
Stefanutz30
Nou membru

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Tranan pe 27 Noi 2011, 00:34

Bine ai venit pe forum!

La binoclurile de 10x nu e de loc nevoie de trepied decat daca suferi de delirium tremens (ceea ce fiind vorba de un iubitor al naturii si nu al bodegelor, nu cred sa fie o problema) sau parkinson. :D
Lasand gluma la o parte, binoclurile de 10x au un mic tremur care nu e de loc o problema. Eu ma folosesc de binocluri de 6x, 7x, 8x, 10x si chiar si 12x uneori fara trepied si nu am probleme. Cel mai folosit al meu, Swarovski Swarovision e un 10x42 si sunt foarte multumit de el.

Pt. ce vrei sa folosesti binoclul, 10x e dupa parerea mea o alternativa mai buna decat 8x intrucat in natura distantele sunt mari si magnificatii mari sunt intotdeauna de preferat. Eu cand ies la drumetie, nici nu ma multumesc cu binoclul intrucat 10x e prea putin ci am adesea cu mine luneta ornitologica 20-60x88. Cu asta ma asez undeva, intr-un loc cu vizibilitate buna, si nici nu iti vine sa crezi ce mult descoperi cu ea.

Putand sa faci observatii destul de exacte pana la cativa km. departare, nu risti sa sperii animalele si pasarile si in astfel de cazuri poti sa vezi faze extraordinare.
Din cazul acesta, cand e vorba de munte, mare, drumetii etc, recomand intotdeauna 10x.

Alta e daca e sa te bagi cu el in desis sa observi pasari prin papura, tufisuri, maracinisuri etc. Acolo, binocluri de genul 6x, 7x sau maximum 8x sunt excelente ca iti dau campuri vizuale mari si nu iti apropie imaginea asa de mult ca sa te ameteasca de cap.

Din cauza asta, daca e sa ma mentin la exemplele date de tine, Nikonul e o alternativa mai buna intrucat e 10x. Nici unul dintre cele doua nu e o minune optica dar sunt OK la banul platit.
Tranan
Veteran

Mesajde Stefanutz30 pe 27 Noi 2011, 11:33

deci nu sunt bani aruncati degeaba daca iau acel nikon 10x ?
imi imaginez ca nu are termen de comparatie cu cele swarovski :shock: ... dar macar sa poate fi folosit ... :)
Stefanutz30
Nou membru

Mesajde Tranan pe 27 Noi 2011, 14:12

Nu, nu cred de loc ca sunt bani aruncati. Eu am avut acum cativa ani un Action 10x50 si in pofida faptului ca era mai neclar la marginea lentile, la banul platit (il luasem second foarte ieftin) aa fost un binoclu de care am fost foarte multumit. Nu s-a decolimat, in pofida faptului ca l-am utilizat foarte mult.
Desi nu era waterproof ci numai water resistent, nu mi s-a aburit.
Tranan
Veteran

Mesajde Laurah pe 03 Dec 2011, 12:12

Accesati si http://www.************.ro unde veti gasi o gama variata de binocluri. Succes

Respectati regulile de postare.Pentru reclama va rog sa luati legatura cu administratorul site-ului.
Laurah

Mesajde bogdan_eon pe 04 Dec 2011, 15:33

Buna ziua,
Vreau sa va cer si eu o parere in legatura cu schizitionarea unui binoclu pentru iesiri in aer liber si divertisment.
Practic ma intereseaza parerea dumneavoastra in legatura cu doua modele si anume, renumitul IOR 7X40 si NIKON Action VII 8X40 CF.
Ce ma intereseaza in mod special este daca este vreo diferenta intre calitatea lentilelor, claritatea si luminozitatea celor doua modele.
Deci excludem ca IOR este mai greu, are un aspect mai urat sau are o tenta galbuie, trecem peste astea. Ma intereseaza in mod special ca si calitate si performanta optica, ce recomandare aveti.
Va multumesc anticipat pentru raspuns si multa apreciere din partea mea domnului Tranan pentru ceea ce face!
Si inca o inrebare care era sa uit, stiu ca IOR-ul are focalizare automata, NIKON-ul are la fel?
bogdan_eon

Locaţie: Falticeni

Mesajde Tranan pe 04 Dec 2011, 15:57

Bine ai venit pe forum!

IOR-ul e superior optic Nikonului Action.
Dezavantajele cu el e ca e greu si ca are o magnificatie de 7x care nu e cea mai potrivita la distante mai mari. Eu prefer 10x sau in cel mai rau caz 8x. 7x folosesc cand sunt pe mare sau in vegetatie mai deasa.
Nikonul nu e autofocalizat ci are focalizare centrala.
Tranan
Veteran

Mesajde bogdan_eon pe 04 Dec 2011, 16:05

Va multumesc pentru raspuns rapid si prompt.
Eu intentionez sa imi cumpar un Nikon action VII 10x50, dar ma interesa in mod special daca e mult in jos fata de IOR, am avut un IOR ca nou si a stat un colectionar de capul meu si nu am scapat de el pana i l-am dat cu 400 lei, a spus ca imi da si 500 lei pe el dar am spus ca este arhisuficient 400 si i l-am dat pentru ca isi doarea foarete mult un ior impecabil.
O sa imi iau un Nikon pentru ca e mai usor ca si greutate, iar ca si performante sper sa se apropie macar de IOR in special sper sa aiba aceeasi luminozitate.
bogdan_eon

Locaţie: Falticeni

Mesajde Stefanutz30 pe 06 Dec 2011, 12:58

salutari din nou
au mai trecut cateva zile de cand tot ma uit pe site-uri de specialitate sa-mi fac un cadou si aseara m-am dus intr-un magazin care comercializeaza astfel de binocluri sa-mi fac o parere mai exacta

m-am tot uitat la modelele de la Nikon si am tot studiat diferentele dintre ele
ce am constatat: marea majoritate a modelelor din magazin (vreo 30) sunt mari si butucanoase probabil ca si un YOR :shock:
efectiv, mie personal, imi obosea mana destul de repede si evident imi tremura si imaginea chiar si cu modelele de 700 - 750 gr (ex. Nikon ACTION)

in schimb ce mi-a placut foarte mult a fost modelul Nikon Sportstar 10x25 EX Series
http://www.nikon.com/products/sportoptics/lineup/binoculars/compact/star_x25/index.htm

Avantajele acestui model sunt:
- mic si usor 300 gr
- este WaterProof pentru o eventuala ploaie
- in interior are nitrogen gas pentru a preveni aburirea lentilelor
- are zoom de 10x ceea ce este super ok
- este ieftin ca pret fata de alte modele cu aceleasi specificatii ~ 130 dolari
- body-ul imbracat intr-un cauciuc foarte bun
- garantie 2 ani

Dezavantajul este ca nu prea poate fi folosit pe timpul noptii ... sau asa banuiesc ,,, avand luminozitatea de 25 ?!

am ramas placut surprins de acest model si as spune ca se potriveste bine unui amator ca mine care voi folosi acest binoclu numai in concedii .. adica de 5 - 10 ori/an ... pe la munte si pe la mare, sau pe la evenimente sportive, concerte ..

ce parere aveti ? sa-l cumpar ?
Stefanutz30
Nou membru

Mesajde Tranan pe 06 Dec 2011, 17:27

Da si nu.
Daca umbli dupa binocluri mici e intr-adevar o alternativa mai compacta dar optica e foarte slaba.
Dupa parerea mea, nu are rost sa iei un binoclu atat de slab intrucat la preturi foarte bune gasesti binocluri compacte de calitate buna.
Opticron si Vortex fac binocluri foarte compacte si de calitate foarte buna. Indiferente daca alegi variante de genul 10x42, 10x32 sau 10x25 au versiuni foarte interesante si superioare optic Nikonurilor specificate de tine.

O alternativa foarte buna e:
Opticron Trailfinder II 10x42 -unul dintre cele mai bune binocluri de buget
Tranan
Veteran

Mesajde Stefanutz30 pe 06 Dec 2011, 17:44

Opticron Trailfinder II 10x42 ce greutate are ?
o alta varianta de la opticron imi poti da ?
un 10x32 pe la 300 - 350 gr si sa fie ok si din punct de vedere optic :?:
Stefanutz30
Nou membru

Mesajde Tranan pe 06 Dec 2011, 19:55

Greutatea e din pacate si aici problema: 737g.
Cateva alternative mai usoare de Opticron ar fi:

Opticron Vega 10x25 (330g), un binoclu foarte bun cu prisma porro inversa. Relativ ieftin.
Opticron Verano Compact 10x25 (322g) foarte fain si asta dar putin mai scump.
Opticron Asphericle 10x25 (292g) si acesta foarte vaoloros la banul platit.
Opticron BGA T PC Oasis 10x28 (260g) un binoclu excelent cu o optica impunatoare fata de marimea binoclului dar pretul salta putin.
Opticron DBA Oasis 10x25 (347g) unul dintre cele mai valoroase binocluri compacte de pe piata.
Opticron Traveler 10x32 (445g) -un binoclu cu o optica excelenta si foarte compact considerand formatul.

Motivul pt. care insist la Opticron e pt. ce e una dintre firmele care a lucrat foarte mult dupa principiul: "Un binoclu cat mai mic posibil, de calitate cat mai buna posibila la un pret cat mai mic posibil". Dupa parerea mea, sunt cei care au reusit cel mai bine sa urmeze deviza asta.
Tranan
Veteran

Mesajde Stefanutz30 pe 07 Dec 2011, 10:32

Deci sa facem o recapitulare tinand cont si de implicatiile financiare :?

Opticron Vega 10x25 (330g, 384 lei), un binoclu foarte bun cu prisma porro inversa. Relativ ieftin.
Opticron Trailfinder II 10x42 (750g, 600 lei) unul dintre cele mai bune binocluri de buget dar are 750g
Opticron Asphericle 10x25 (292g, 769 lei) si acesta foarte valoros la banul platit.
Opticron Verano Compact 10x25 (322g, 1085 lei) foarte fain si asta dar putin mai scump.
Opticron BGA T PC Oasis 10x28 (260g, 1300 lei) un binoclu excelent cu o optica impunatoare fata de marimea binoclului dar pretul salta putin.
Opticron Traveler 10x32 (445g, 1566 lei ) -un binoclu cu o optica excelenta si foarte compact considerand formatul.
Opticron DBA Oasis 10x25 (347g, 1878 lei) unul dintre cele mai valoroase binocluri compacte de pe piata.
Stefanutz30
Nou membru

Mesajde Stefanutz30 pe 07 Dec 2011, 10:38

deci in bugetul meu de ~400 lei doar Opticron Vega 10x25 se incadreaza iar tu spui ca este superior binoclului Nikon Sportstar 10x25 EX ? este si waterproof si are gaz antiaburire?
Stefanutz30
Nou membru

Mesajde Tranan pe 07 Dec 2011, 11:53

Da, e un binoclu superior Nikonului. Nu e umplut insa cu azot si nu e waterproof e numai water resistant.
Tranan
Veteran

Mesajde Stefanutz30 pe 07 Dec 2011, 14:07

pai si chestia cu aburirea lentilelor pe interior este un fenomen des intalnit ?
Stefanutz30
Nou membru

Mesajde Tranan pe 07 Dec 2011, 17:01

Bineinteles ca un binoclu umplut cu azot e in general mai rezistent. Asta atata timp cat e construit de calitate. O gramada de binocluri chinezesti se descriu ca fiind umplute cu azot dar se aburesc si mucegaiesc destul de repede.
Pe de alta parte am avut Zeiss Hensoldt si IOR din anii '70 si sunt in continuare neaburite.
Deci problema nu e neaparat o problema daca binoclul e construuit ca lumea si in ce priveste Opticron Vega, e un binoclu stabil ce nu e confectionat in bataie de joc.
Deasemenea, la nivelul de utilizare pe care l-ai descris mai devreme, nu cred ca fie mari riscuri cu aburirea lui.
Tranan
Veteran

Mesajde mihainews pe 07 Ian 2012, 13:45

Buna ziua d-le Tranan,

Sunt nou pe forum si va multumesc pentru informatiile date, vreau sa va intreb de unde se poate achizitiona un binoclu Vortex Viper HD 10x42

merci !
mihainews

Mesajde alex1500ro pe 21 Ian 2012, 10:13

Vreau sa cumpar un binoclu pentru drumetii si vanatoare eu m-am oprit asupra unui Vortex Viper HD 10x42, as vrea sa stiu daca exista vreo alternativa mai buna daca mai adaug 200-300 de euro.

Ideal ar fi Swarovski Swarovision 10x42 insa parca nu as da atatia bani pe el stiind ca nu il folosesc toata ziua ca sa justifice atatia bani
alex1500ro
Membru activ

Locaţie: Germania

Mesajde Tranan pe 22 Ian 2012, 01:46

Vortex Viper HD 10x42 e un binoclu super la banul platit cu o optica impecabila si foarte compact si robust.
Pe de alta parte insa, la voi la nemti, e plin netul de zeissuri, swarovski, leica si kahles la noi si la mana a doua la preturi foarte decente. Si desi diferentele dintre astea si Viper HD nu sunt extrem de mari, ele sunt totusi mai bune din punct de vedere optic.

De exemplu un Kahles 10x42 il gasesti la un pret incadrat in bugetul tau si e un binoclu minunat.
O alta alternativa ar fi o versiune mai veche de Zeiss Victory dar fara Lotu Tec si cu designul vechi. Super binocluri la banul platit chiar daca sunt la mana a doua, ca cine a posedat astfel de binocluri si nu si-a batut joc de ele.
O varianta de Swarovski Habicht sau SLC la mana a doua e foarte buna si aia sau o Leica Trinovid.
Daca pui mana pe un Ultravid HD atunci te-ai scos si mai bine.

In general, cand e vorba de binocluri de calitate, situatia se prezinta in continuare in felul urmator:
"Deutschland/Österreich über alles!" :D

Celelalte se apropie insa de ele cu pasi rapizi dar deocamdata (cu exceptia Nikonului EDG) nu au ajuns inca la acelasi nivel.
Tranan
Veteran

Mesajde alex1500ro pe 22 Ian 2012, 21:41

Ce imi place la Vortex este garantia pe viata (cel putin asa se lauda) , iar din ce am citit este laudat si de altii.
Nu contest ca nu sunt si binocluri la mana a 2-a insa nu am experienta si nici nu am gasit anunturi. Eu am luat de 2 ori teapa cu produse dupa ebay.de si nu as vrea sa iau teapa cand iau si un produs de 600 de euro.
alex1500ro
Membru activ

Locaţie: Germania

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Optica de vanatoare