Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 03 Dec 2024, 00:53

CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Re: CARE ESTE LUNETA IDEALA ?

Mesajde liviur pe 05 Oct 2011, 13:49

marius2011 scrie:am nimerit cu un luger x42 cu zoom 3 un caprior la 300 m in spata pe lumina slaba aproape de intuneric din picioare nerezemat

Incredibil, poate 30 m ?! Pe magnificatie 3x la 300m aproape ca nu vezi tapul, dar sa mai si nimeresti, si din picioare, pe amurg si fara sprijin... :lol:
A luat un prieten un purcel de mistret de 65kg la 248 de pasi (mari) pe x10 magnificatie de pe trepied si abia se vedea...
Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
liviur
Veteran

Locaţie: Buc-Branesti

Mesajde paungeorgica pe 23 Oct 2011, 17:27

Ma ajutati si pe mine cu o informatie si anume, cei de la Burris ce model au scos in locul modelului Euro Diamond? Va multumesc
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
paungeorgica
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde Don pe 23 Oct 2011, 17:47

Modelul care a inlocuit Euro Diamond se numeste FourX,este aceeai luneta dar cu un tratament similar
RainGuard-ului lui Bushnell,tratamentul se numeste Storm-Coat iar lunetele sunt cu adevarat foarte
reusite,atat FourX cat si SixX mi s-au parut usor superioare intr-o comparatie directa cu concurenta
de la Bushnell,respectiv Elite si Elite 6500.
Preturile insa au cam plecat si ele putin in sus...
Don
Veteran

Mesajde Don pe 23 Oct 2011, 18:03

Don scrie:Modelul care a inlocuit Euro Diamond se numeste FourX,este aceeai luneta dar cu un tratament similar
RainGuard-ului lui Bushnell,tratamentul se numeste Storm-Coat iar lunetele sunt cu adevarat foarte
reusite,atat FourX cat si SixX mi s-au parut usor superioare intr-o comparatie directa cu concurenta
de la Bushnell,respectiv Elite si Elite 6500.
Preturile insa au cam plecat si ele putin in sus...

Mai trebuie mentionat ca SixX a fost un asemenea succes incat a reusit sa diminueze cererea pentru
FourX,in ciuda diferentei de pret,fapt pentru care se pare ca gama FourX se va subtia,cine stie,poate pana la disparitie...piata va decide asta,oricum sunt lunete de recomandat si altora,depinde la ce pret le scoti!
PS Pe mine,Euro Diamond m-a facut sa dau si Elite 3200 si 4200...noua serie promite si mai mult!
Don
Veteran

Mesajde violiv pe 23 Oct 2011, 20:12

Six X nu stiu cum e dar seria Euro nu m-a lasat pe spate. Am trait o vreme cu impresia ca-s deasupra seriei 4200 pana m-am convins ca nu-i chiar asa.
Sincer, Burris nu-mi pare sa fi ajuns la maturitatea lui Bushnell in materie de a termina un obiect pana la capat, "nemteste". Sunt mici chestiute care scartaie, care nu-s acolo unde ar trebui...milimetric nu micrometric....asa, ca facut de italieni. :twisted:

P.S. scuze de OFF da' daca tot s-a iscat o mica divergenta de opinii, imi permit sa aduc vorba aici de o "raca" mai veche - Browning versus Fabarm. Cu toata admiratia pentru Fabarm continui sa cred ca inca n-are maturitatea unui Browning. La bock-uri au dat clasa cu Cinergy si daca la semi chiar poti pune alaturi Maxus cu XLR si sa nu stii care-i una si care-i alta, pentru anul viitor au anuntat lansarea din nou in fabricatie a semi-automatei A 5, cu lung recul al tevii, intr-o varianta care rezolva problemutele cu munitiile moderne ale mai vechiului model.
Atunci chiar ca numa Vinci si A 5 o sa-si dispute suprematia :mrgreen: ... parca prevad ca bucsele de super-polimer sunt cantecul de lebada al semi cu recuperare de gaz. :wink: :) :D :lol:
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Don pe 23 Oct 2011, 20:38

Este posibil,vis-a-vis de progresul Browning-firmele medii,gen Fabarm, dau cate un produs stralucit,apoi gigantii vin imediat peste ei-vad ca-mi dai dreptate cu Cynergy care scriam ca este peste Axis sau Perennia-dar referirea ta la polimeri este interesanta,mai ales daca iei arhiva forumului cand eu spuneam
ca Fabarm a trasat un trend(care,ca orice trend,se va schimba la un moment dat,de-asta apare
progresul si n-am ramas numai la fier si lemn)ca pe urma,dupa vreun an...ti-ai dat seama ca Beretta
A400 si Browning Maxus au apelat ulterior la materiale similare, la armele-amiral in segmentul lor-te asigur
ca nu de prosti ci tocmai pentru ca stiu ce fac!
Astept si eu,mai ales Browning-ul sa scoata arme peste Axis si XLR,dar la preturi comparabile,sunt obisnuit
sa le schimb des si sa ma misc pe terenul Browning-Beretta-Fabarm,sunt foarte mobil,iar lansarea
lui Citori 725 e un semnal puternic pentru mine...mai ales ca sunt fan Browning!
In ceea ce priveste Burris si Bushnell,in calitate de posesor Euro Diamond si Elite 4200,imi mentin opinia,
le-am exploatat si m-am uitat in paralel prin ele de zeci de ori...iar in legatura cu SixX ,care mi-a placut
mult,merg si pe mana lui Tranan,care mi se pare deosebit de avizat in materie si pe care l-am intrebat
in primavara de pretul uneia si care mi-a spus sa ma grabesc pentru ca sunt foarte reusite si foarte
solicitate si s-ar putea ca in perioada urmatoare(vorbeam in primavara),preturile lor in Europa sa
inregistreze chiar o usoara crestere...
Don
Veteran

Mesajde Tranan pe 23 Oct 2011, 22:33

Si de atunci au crescut chiar si in America.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Tranan
Veteran

Locaţie: SUEDIA

Mesajde WDMCZ555 pe 02 Noi 2011, 20:26

Tranan scrie:
DART scrie:Buna ziua domnilor!
Am in mana o luneta Edenberg de goana, 1.5x6x26Emm, reticul R12. Intrebarea mea ar fi daca cunoaste cineva modelul, il rog sa imi dea cateva detalii despre ea (cum se comporta, fiabilitate, etc.), singurul lucru pe care il cunosc este pretul (510 RON). Pretul aproape ar clarifica situatia, dar sunt curios totusi de cateva pareri. Multumesc!

Buna ziua si bine ai venit pe forum!

Din pacate, Edenberg, nu e altceva decat o alta varianta chinezeasca de lunete de proasta calitate, botezate cu nume german pt. a pacali cumparatorii. Optica e extrem de slaba, mecanica e sub orice critica si sansele ca ea sa se deregleze sunt, fara indoiala, ingrijorator de mari.
Daca nu ai cumparat-o, NU O FA!! Nu ai ce face cu o astfel de luneta.
Cea mai buna utilizare posibila pt. o astfel de luneta e eventual ca termos de cafea la un pas de vanatoare, unealta cu care sa-ti bati nevasta sau cu care sa-i dai in cap stiucii la pescuit. Alte utilizari, nu prea exista! :D

Vanzatorul, pare deasemenea sa fie de parere ca e o luneta foarte nervoasa daca cere 510 RON pe ea, astfel de lunete vanzandu-se in general la preturi de ca. 200 RON/buc.

Eu posed un Hawke endurance adusa de Tranan ,dar zilele trecute am tras cu un Cz al unui amic bun pe a carui arma se afla astfel de chinezarie numita edelberg
Vreau sa va spun ca prima impresie nu este tocmai rea ,nici eu nu am cine stie ce luneta ,e de 3 ori mai scumpa decat edelbergul acesta dar spre uimirea mea aceasta chinezarie a facut fata cu brio unei cutii de gloante 30-06 fara nici cel mai mic dereglaj .
Mentionez ca trageam la borcane de 800 g la cca 170-180 m si din 20 focuri nu am ratat decat 3

Eu zic ca la mai putin de 100 euro ,atat e un pret corect face toti banii si treaba uneia de 1500 ron
Dupa parerea mea lunete ok sunt de la 2500 ron in sus ,pana la 1500 ron ca si a mera Hawke End. 30 sunt identice ,mici detalii le deosebesc dar fac acelasi lucru ,80 % din reusita tot MANA SI OCHIUL O FACE

Bafta!
WDMCZ555
Membru activ

Mesajde newuser pe 03 Noi 2011, 18:47

Geaba ai mana si ochi, nu faci decat sa le strici tragand cu mizerii care rezista(posibil) 20 "gloante", dar te lasa la al 21 lea exact la vanatoare.
wild wild...est
newuser
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde HUNTING MAN pe 11 Noi 2011, 12:46

De Zeiss Duralyt 1,2-5x36 cu reticol nr 6 ce parere aveti?
Goana,dibuit si un pc de panda,pana mai spre seara,sper sa faca fata.
HUNTING MAN
Veteran

Mesajde chivi pe 11 Noi 2011, 12:48

Nu stiu daca ma incadrez sa raspund la acest topic dar ,,ma laud" cu noua jucarie abia primita de la @tranan, un AccuPoint de la Trijicon care s-a montat pe o T3 Hunter in 30-06.Luneta impresioneaza de cum ai scos capacul cutiei, materiale de calitate us army si mana de lucru japao.Desi o luneta de goana,1-4x24, are un ,,gabarit" care o incadreaza super bine pe un bolt-action unde, mai potrivita, ar fi o destinatie de panda.Abia astept sa le scot in teren, dupa ce trec cu ele prin poligon, sa vad cam cum s-ar mula reticulul TR24R pe un mistret.Pana atunci, sper sa vin cu ceva impresii si tinte doborate, un carton de oua, niste borcane, gasim noi ceva.Va salut !!!

PS. merci George pentru seriozitatea si promptitudinea de care prea putini romani mai dau dovada.Ma asteptam ca ,,zborul" intern sa fie suportat de mine ceea ce ti-ar fi adus o bilutza neagra dar, m-ai ,,dezamagit".
Desteapta-te, ROMANE !!! Deci, inca dormim
chivi
Veteran

Mesajde marc pe 11 Noi 2011, 21:44

chivi scrie:Nu stiu daca ma incadrez sa raspund la acest topic dar ,,ma laud" cu noua jucarie abia primita de la @tranan, un AccuPoint de la Trijicon care s-a montat pe o T3 Hunter in 30-06.Luneta impresioneaza de cum ai scos capacul cutiei, materiale de calitate us army si mana de lucru japao.Desi o luneta de goana,1-4x24, are un ,,gabarit" care o incadreaza super bine pe un bolt-action unde, mai potrivita, ar fi o destinatie de panda.Abia astept sa le scot in teren, dupa ce trec cu ele prin poligon, sa vad cam cum s-ar mula reticulul TR24R pe un mistret.Pana atunci, sper sa vin cu ceva impresii si tinte doborate, un carton de oua, niste borcane, gasim noi ceva.Va salut !!!

PS. merci George pentru seriozitatea si promptitudinea de care prea putini romani mai dau dovada.Ma asteptam ca ,,zborul" intern sa fie suportat de mine ceea ce ti-ar fi adus o bilutza neagra dar, m-ai ,,dezamagit".

Ar fi minunat daca printre impresii ai putea sa ne spui cat de mare e triunghiul reticulului ales de tine,cat acopera la distanta de 100 m (pe 4 x)si cum se muleaza pe un mistret si la 150-200 m ...
marc
Nou membru

Locaţie: Nordul Harghitei

Mesajde Don pe 11 Noi 2011, 23:58

Triunghiul reticulului lui este fix cat trebuie,asta-i farmecul Trijicon-ului,punctul de impact il stabilesti
fix in varful triunghiului,acuratetea e mai buna decat "in interiorul" unui punct de 1-2 MOA!Eu am
incercat,reglajul tragerii se face foarte usor si precis cu acest reticul,tragerea la fel,reticulul lor
mi-a placut la nebunie ca forma si iluminare,n-am luat-o doar pentru ca sticla la Meopta si,mai ales, la
IOR mi s-a parut vizibil superioara!
Don
Veteran

Mesajde chivi pe 12 Noi 2011, 15:48

marc scrie:Ar fi minunat daca printre impresii ai putea sa ne spui cat de mare e triunghiul reticulului ales de tine,cat acopera la distanta de 100 m (pe 4 x)si cum se muleaza pe un mistret si la 150-200 m ...

Pai tinand cont ca reticulul este in al 2 lea plan focal, nu creste odata cu magnificatia, ramane fix.Iar TR24R nu pot sa spun cam cat e de mare ca sa intelegi dar crede-ma ca e suficient cat sa ai o imagine cat mai mare a tintei fara sa-l pierzi din ochi.
chivi
Veteran

Mesajde marc pe 17 Noi 2011, 22:23

M-am documentat:http://www.trijicon.com/resources/product_literature/AccuPoint_ComparisonChart.pdf, triunghiul are 4.2 MOA pe 4x si 16.7 MOA pe 1x...
Stie cineva cate MOA are punctul de la Bushnell Elite 6500 1-6.5x24 si daca este vizibil ziua..?
marc
Nou membru

Mesajde chivi pe 22 Noi 2011, 18:37

marc scrie:M-am documentat:http://www.trijicon.com/resources/product_literature/AccuPoint_ComparisonChart.pdf, triunghiul are 4.2 MOA pe 4x si 16.7 MOA pe 1x...
Stie cineva cate MOA are punctul de la Bushnell Elite 6500 1-6.5x24 si daca este vizibil ziua..?

Nu inteleg, la ce te referi cu 4.2 MOA si 16.7 ??? Ce inseamna asta de fapt ???
chivi
Veteran

Mesajde marc pe 22 Noi 2011, 21:04

Sunt dimensiunile reticulului in MOA pentru magnificatiile respective(1 MOA= cca 2.9 cm la 100 m,..va rog sa ma corectati daca gresesc).Asta inseamna ca triunghiul de la Trijicon 1-4x24 pe magnificatia de 4x acopera cca 12.2 cm la 100 m iar pe 1x acopera 48.4 cm la 100 m.
marc
Nou membru

Mesajde Don pe 22 Noi 2011, 22:53

marc scrie:Sunt dimensiunile reticulului in MOA pentru magnificatiile respective(1 MOA= cca 2.9 cm la 100 m,..va rog sa ma corectati daca gresesc).Asta inseamna ca triunghiul de la Trijicon 1-4x24 pe magnificatia de 4x acopera cca 12.2 cm la 100 m iar pe 1x acopera 48.4 cm la 100 m.

Fratilor care va pricepeti la desen...aratati-i omului ca un varf de triunghi e mai mic decat un punct de
1-2Moa!Am senzatia ca omul asta e convins ca la Trijicon reglarea punctului de impact si ochirea se fac
in interiorul triunghiului...oare o fi iesit macar in poligon cu ele sa vada cum "lucreaza" fiecare?
Don
Veteran

Mesajde marc pe 23 Noi 2011, 20:10

Don scrie:
marc scrie:Sunt dimensiunile reticulului in MOA pentru magnificatiile respective(1 MOA= cca 2.9 cm la 100 m,..va rog sa ma corectati daca gresesc).Asta inseamna ca triunghiul de la Trijicon 1-4x24 pe magnificatia de 4x acopera cca 12.2 cm la 100 m iar pe 1x acopera 48.4 cm la 100 m.

Fratilor care va pricepeti la desen...aratati-i omului ca un varf de triunghi e mai mic decat un punct de
1-2Moa!Am senzatia ca omul asta e convins ca la Trijicon reglarea punctului de impact si ochirea se fac
in interiorul triunghiului...oare o fi iesit macar in poligon cu ele sa vada cum "lucreaza" fiecare?

Trebuie sa-ti spun ca folosesc un Trijicon 2.5-10x56 Red Triangle de cca doi ani si stiu foarte bine cu care parte a reticulului se ocheste si de care sunt sunt foarte multumit,dar am crezut ca obtin informatii pertinente de la un utilizator de Trijicon 1-4x24 ,banuind ca sunt totusi unele diferente avand in vedere diferenta de magnificatie...dar poate nu am fost destul de clar.
Multumesc
marc
Nou membru

Mesajde Don pe 24 Noi 2011, 12:39

Atunci de ce mai intrebi cati MOA are punctul luminos de la Bushnell?Ca sa compari cu ce?
Don
Veteran

Mesajde violiv pe 24 Noi 2011, 16:31

Diferente in dimensiunea reala a micului triunghi intre modelele diferite de lunete ce-l folosesc nu sunt. Toate folosesc acelasi reticul...poate la ochi sa para altfel.
Difera doar marimea lor aparenta fata de tinta...cu atat mai mare cu cat scade magnificatia...la o 1x e cam de 2.5x mai mare decat la a ta pe minim da' la 3x de la 1-4 ar trebui sa fie exact cat cel de la luneta ta pe 3x.
Daca esti utilizator atunci stii mai bine ca mine cat de bine conturat este micul triunghi si cat de nete sunt marginile acestuia.
La Bushnell e cam greu de spus care sunt dimensiunile punctului iluminat acesta nefiind nici pe departe asa de bine conturat pana la seria 6500 unde exista un progres evident ... iar cercul n-are deloc varfuri mai ascutite :mrgreen: cu care sa ochesti mai finut.
La 6500 model 1-6,5 este oricum mult mai mic in dimensiune decat latura mare a triunghiului de la triji...undeva catre 2, poate 3 MOA...chiar n-am masurat pe tinta.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde marc pe 25 Noi 2011, 22:45

Va multumesc tuturor pentru lamuriri si mai ales maestrului Violiv,dar mai ramane o mare intrebare:este vizibil ziua punctul luminos de la Elite 6500 1-6.5x24 ?
marc
Nou membru

Mesajde Tranan pe 25 Noi 2011, 23:48

Da este vizibil.
Tranan
Veteran

Mesajde vasi 3006 pe 10 Feb 2012, 10:59

eu am o intrebare;cz 555 30-06 este compatibila cu luneta nikon monarch 1,5-6x42 reticul german 4?as dori si pt panda si pt goana.multumesc anticipat,i-mi scuzati intrarea dar nu stapanesc bine calculatorul
vasi 3006

Mesajde Tranan pe 10 Feb 2012, 11:19

Da este si merge fara probleme.
In ce priveste goana/panda, asa cum s-a scris prin multe topicuri pe aici, e intotdeauna dificil sa le combini dar 1.5-6x42 e o alternativa buna pt. asa ceva si faptul ca optica de la Nikon e atat de buna precum e, iti usureaza si mai mult panda.
Tranan
Veteran

Mesajde maryo pe 13 Mar 2012, 11:38

Tranan, tocmai vreu s-a achizitionez o luneta pentru o arma in cal. 222 rem. si a-si vrea o luneta la pret maxim de 700E si o calitate buna tinand cont ca acest calibru nu are recul aproape deloc.
M-am oprit la douo modele care am considerat eu ca ar fi potrivite: Zeiss Duralyt 3-12x50 si Meopta R1 3-12x56.
Despre Meopta inca nu am avut ocazia s-a o probez din auzite am auzit ca este destul de buna iar Duralytul l-am probat odata si-mi s-a parut destul de buna,dar in comparatie cu Meopta nustiu ce s-a zic.
Tinand cont ca sunt amandoua la acelasi pret:680E,iar daca poti sa-mi recomanzi alte modele decat cele doua.
maryo
Membru important

Locaţie: Spania (Madrid)

Mesajde Tranan pe 13 Mar 2012, 16:52

In situatia asta as opta pt. Meopta intrucat are o luminozitate mai buna decat Duralytul. Ambele sunt robuste deci in privinta asta nu ai de ce sa iti faci probleme.
Tranan
Veteran

Mesajde maryo pe 13 Mar 2012, 21:20

Ok, mersi pentru raspuns.
maryo
Membru important

Mesajde maryo pe 17 Mar 2012, 21:56

Tranan tocmai am probat cele douo lunete astazi pe seara Zeiss Duralyt si Meopta R1 si vreau s-a spun ca sunt foarte dezamagit in privinta Meoptei.Am observat diferente destuli de mari intre cele douo lunete Meopta are un camp vizual destul de mic in comparatie cu Duralyt tinand cont ca Meopta este un x56 si Duralyt un x50, parea tocmai invers si efectul tunel al Meoptei erea destul de mare fata de Zeiss si nu in ultimul ranad Zeiss Duralyt mult mai luminoasa si optic un pic deasupra Meoptei,sincer ma asteptam la ceva mai mult din partea Meoptei. Aceste comparatii le-am facut in seara aceasta avand amandoua lunete in mana si erea destul de inserat ca s-a se poata observa care din cele douo este mai luminoasa.Sincer Zeiss Duralyt l-am vazut destul pe deasupra lui Meopta Meostar R1 si m-am hotarat s-a raman cu Zeiss :D
maryo
Membru important

Mesajde Tranan pe 17 Mar 2012, 23:53

Interesant ce spui. Eu nu le-am comparat una langa alta si traiam sub impresia ca Meopta era mai tare dar va trebui sa ma uit mai atent. Duralyt 3-12x50 e modelul cel mai reusit al Duralytului si la ultimul test efectuat aici la noi intr-o revista de specialitate a castigat un punctaj foarte mare la luminozitate si calitate optica. Considerand ceea ce ai remarcat si tu, e posibil ca lucrurile sa stea asa si ca Duralytul sa fie mai tare.
Faptul ca nu ai vazut o imagine de tub la Duralyt ma surprinde insa putin intrucat tocmai aspectul acesta ma deranjeaza pe mine destul de mult.
Tranan
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Optica de vanatoare