Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Feb 2025, 20:58

ABECEDARUL BINOCLULUI

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 27 Apr 2011, 22:05

Exista cateva motive datorita carora se decolimeaza:
1. Prismele isi schimba pozitia
2. Lentilele din care e compus ocularul isi schimba pozitia.
3. Lentila de obiectiv isi schimba pozitia
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Tranan
Veteran

Locaţie: SUEDIA

Mesajde GeKados pe 28 Apr 2011, 12:08

In mod normal nu ar avea de ce sa se deplaseze partea optica decat daca este suspus la socuri sau daca demonteaza ..
Multumesc pt raspunsuri
GeKados
Veteran

Mesajde R3ptil3 pe 09 Mai 2011, 19:51

Cu respect domnu Tranan.Acum ceva timp mi-ati recomandat o luneta Leopold Seqoaia.Problema este ca cei din State nu trimit si in RO.Imi puteti recomanda altele asemanatoare ca pret si performanta si totodata si niste site uri care trimit si la noi?Sau cineva care trimite Leopold in RO?Cu stima.
R3ptil3
Nou membru

Mesajde GeKados pe 09 Mai 2011, 22:04

Am facut rost de manualul pt IOR B7X40 in format pdf daca intereseaza pe cineva... Poate fi gasit la http://www.mediafire.com/?7sy467fjtyyy47r
GeKados
Veteran

Mesajde DART pe 14 Mai 2011, 18:31

Salut TRANAN

Ai ”examinat” acest binoclu:

Opticron Countryman BGA Oasis 10x42

daca da care este parerea ta si unde o situezi in comparatie cu cele din clasa sa.....apropos.....care este clasa sa? :lol:

Multumesc!
DART
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde Tranan pe 14 Mai 2011, 20:26

Categoric ca l-am studiat intrucat il vind si la mine la magazin:

http://www.astrosweden.se/opticron-coun ... 42/18951-0

E un binoclu foarte bun la banul platit (ca de altfel mai toata seria de binocluri Opticron) si il recomand cu caldura.
Binocluri asemanatoare calitativ sunt printre altele Minox, Hawke Frontier ED, Kamakura, Nikon Premier, Pentax DCF etc.
Tranan
Veteran

Mesajde sagrad pe 01 Iun 2011, 16:18

Buna ziua,

Dintre produsele existente pe site-ul: http://www.emag.ro/binocluri/nikon,pentax?ref=grid este vreunul care merita?

Mentionez urmatoarele:
1. plata o fac in rate prin card avantaj, nu dispun de cash toti o data indiferent de suma.
2. cumparand un trepied doresc sa observ si cerul
3. http://www.emag.ro/binocluri/binoclu-ni ... -pBAA657AA acest model ma incanta doar ca am inteles ca nu e recomandat cu zoom variabil chiar daca este un Nikon si are 2 ani garantie.

Multumesc
sagrad

Mesajde Tranan pe 01 Iun 2011, 19:39

Daca vrei sa faci si observatii astronomice, atunci, desi nu sunt adeptul binoclurilor cu zoom , sunt de parere ca cel pe care ti-l doresti e o alegere buna. Va trebui sa folosesti trepied intrucat va tremura urat altfel, dar daca o vei face, cred ca vei fi multumit de el, considerand suma platita.
Nikon Action sunt binocluri bune la banul platit. Eu am avut o varianta de 10x50 de care m-am folosit multi ani si si-a facut treaba cu constiinciozitate.

Altfel ti-as recomanda mai degraba varianta asta:
http://www.emag.ro/binocluri/binoclu-ni ... -pBAA663AA

desi putin mai scump, are o optica de calitate mai buna si cred ca vei fi mai multumit, in general, de el.
A studia cerul cu binocluri de genul acesta cu zoom, nu e cea mai buna alegere, si de aceea, de preferat e mai degraba sa iti iei unul cu o optica mai buna si pe care sa il folosesti mai cu drag peste tot.
Comparativ cu un binoclu cu zoom, optica e mai clara, iar versiunea de Action EX, pe langa faptul ca e umplut cu azot si mai rezistent la apa si umezeala, are o optica mai clara pana la marginea lentilei decat versiunea simpla de Action care e destul de neclar pe margini. La magnificatia de 22x neclaritatea va fi si mai pronuntata si imaginea nu e asa de distractiva.
Tranan
Veteran

Mesajde danstoicastefan pe 23 Iun 2011, 17:41

Va salut.
A sosit momentul sa-mi achizitionez si eu un binoclu pentru observatii terestre, m-am
informat pe net cat am putut de mult dar am observat ca nimic nu se compara cu experienta
directa. Am un buget de maxim maxim 400 ron, cat mai ieftin cu atat mai bine. M-am oprit
asupra urmatoarelor modele dar pentru ca nu am unde sa le probez v-as ruga sa va dati cu parerea:

1. BTC 10x50 Fully Multicoated, BAK4, Exit Pupil 5mm, Eye Relief 22mm, 290 RON.
2. BTC 7x50 Fully Multicoated, BAK4, Exit Pupil 7mm, Eye Relief 23mm, 263 RON.
3. Pentax 10x50 Multicoated, ???, Exit Pupil 5mm, Eye Relief 13mm, 400 RON.
4. Bushnell Powerview Camo 10x50 Multicoated, BK-7, Exit Pupil 5mm, Eye Relief 10mm, 310 RON.
5. YUKON 7x50WA Fully Multicoated, ???, Exit Pupil ???, Eye Relief 30mm, Water Resistant, 335 RON.
6. YUKON 10x50WA Fully Multicoated, ???, Exit Pupil ???, Eye Relief 30mm, Water Resistant, 365 RON.
7. OLYMPUS DPSI 10x50 Monolayer coating, ???, Exit Pupil 5mm, Eye Relief 12mm, 300 RON.
8. NIKON 8x40 ACTION VII Multicoated, ???, Exit Pupil 5mm, Eye Relief 12mm, 350 RON.
9. NIKON 7x50 ACTION VII Multicoated, ???, Exit Pupil 7mm, Eye Relief 17.5mm, 400 RON.

Parerea mea e ca pe hartie, BTC sunt cele mai bune la calitate/pret. Oare celelalte au prisme BAK4? Ce faci daca pe site-ul oficial nu scrie?
Sper ca nu am dat prea multe modele si v-as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta.
Va multumesc.
danstoicastefan

Mesajde Tranan pe 23 Iun 2011, 20:03

Bine ai venit pe forum! :D

Iata parerea mea:

1. BTC 10x50 Fully Multicoated, BAK4, Exit Pupil 5mm, Eye Relief 22mm, 290 RON. GUNOI
2. BTC 7x50 Fully Multicoated, BAK4, Exit Pupil 7mm, Eye Relief 23mm, 263 RON. GUNOI
3. Pentax 10x50 Multicoated, ???, Exit Pupil 5mm, Eye Relief 13mm, 400 RON. Un binoclu bun la banul platit.
4. Bushnell Powerview Camo 10x50 Multicoated, BK-7, Exit Pupil 5mm, Eye Relief 10mm, 310 RON. GUNOI
5. YUKON 7x50WA Fully Multicoated, ???, Exit Pupil ???, Eye Relief 30mm, Water Resistant, 335 RON. GUNOI
6. YUKON 10x50WA Fully Multicoated, ???, Exit Pupil ???, Eye Relief 30mm, Water Resistant, 365 RON. GUNOI
7. OLYMPUS DPSI 10x50 Monolayer coating, ???, Exit Pupil 5mm, Eye Relief 12mm, 300 RON. Un binoclu bun la banul platit.
8. NIKON 8x40 ACTION VII Multicoated, ???, Exit Pupil 5mm, Eye Relief 12mm, 350 RON. Un binoclu bun la banul platit.
9. NIKON 7x50 ACTION VII Multicoated, ???, Exit Pupil 7mm, Eye Relief 17.5mm, 400 RON. Un binoclu bun la banul platit.

Cele pe care le-am descris ca fiind bune la banul platit, sunt similare din punct de vedere optic. Ca sa te hotarasti pe care il vrei compara celelalte aspecte ale lor legate in special de camp vizual, greutate, magnificatie dorita si nu in ultimul rand pret. Cel care ti se pare cel mai aproape de cerintele tale, acela sa-l iei.
Tranan
Veteran

Mesajde danstoicastefan pe 23 Iun 2011, 20:36

Multumesc pentru raspunsul prompt! Foarte clar! :) Si eu aveam o banuiala ca firmele consacrate sunt de preferat dar speram ca celelalalte sa fie si ele ok pt ca sunt mai ieftine. Dar asta este. As vrea doar sa stiu daca esti amabil si motivele pentru care crezi asa. Sa fie tara de origine? Calitatea asamblarii lor? Sau altceva?
Multumesc mult.
danstoicastefan

Mesajde Tranan pe 23 Iun 2011, 22:11

BTC nu e o firma ci e o stampila pusa pe binocluri chinezesti de calitate arhimizerabila. Aceleasi binocluri le intalnesti si cu numele de Bresser, Astro, Hunter etc, toate fiind la fel de mizerabile, atat optic cat si mecanic. Mecanic, pot sa pun pariu ca in decursul viitorului foarte apropiat binoclul se va decolima.
Eu am la mine la magazin aceleasi binocluri dar la mine sunt stampilate cu numele de "Astro" si desi sunt cumparate de vanatorii de chilipiruri, daca m-ar intreba inainte de a le cumpara, nu le-as recomanda. Multi insa le folosesc la frecangeala si nu le pasa daca se strica dupa vre-o luna doua, in acelasi timp in care cunostiintele si cerintele lor referitoare la optica se afla sub genunchiul broastei, caz in care binoclurile li se par foarte bune. :shock:

Yukonurile, le am la mine la magazin si pe alea, si se decolimeaza tot timpul. Optica e deasemenea foarte slaba.
Bushnell Powerview e un vestit binoclu de rahat, cu o optica OK insa. Problema cu el e insa ca si el se decolimeaza dupa o perioada.

Daca te uiti la binoclurile astea pe net, vei avea chiar surpriza sa gasesti recenzii destul de bune pe unele site-uri. Problema este insa ca foarte multi dintre cei care scriu astfel de recenzii le scriu la cateva zile dupa ce au primit binoclul, fara a-l pune la treaba serios in tot felul de situatii si fara sa-i faca testul timpului. La testul timpului, multe binocluri care par bune la primele zile, dau ortul popii intrucat abia atunci iti dai seama ca binoclul se decolimeaza, roata de focalizare se intepeneste, dioptriile se invart in gol, binoclul se abureste, cauciucul se dezlipeste de pe binoclu cat si faptul ca coatingul lentilelor e atat de prost incat dupa ce le-ai sters de cateva ori sunt zgariate si prapadite.

Deci, toate binoclurile exemplificate de tine le cunosc foarte bine.

In ce priveste tara de origine, toate sunt fabricate in China, dar pe cand Pentaxul, Nikonul si Olympusul, sunt confectionate la fabrici consacrate, detinute si echipate de firmele detinatoare, celelalte sunt fabricate in garaje si pe vapoare. :lol:
Tranan
Veteran

Mesajde Dragan pe 23 Iun 2011, 22:49

esti "tare"tranan ,un OM ca tine ajuta- dezinteresat- foarte multi colegi care nu cunosc detalii despre optica in ge
neral.Cred ca iti imaginezi multimea de vanatori care nu citesc forumul cum o "musca".....si sunt foarte multi.Din partea mea multa sanatate,si continua tot asa.Poate vreodata vom vana impreuna pe tinuturile mele banatene.
Dragan
Membru important

Mesajde Tranan pe 23 Iun 2011, 23:06

Multam! In Banat vin intotdeauna cu drag ca doar el ii fruncea! :D
Tranan
Veteran

Mesajde danstoicastefan pe 24 Iun 2011, 07:52

Multumesc mult Tranan. M-ai convins. Banuiam eu ca testul timpului este hotarator in calitatea unui binoclu si multa lume nu se gandeste la asta. Ai perfecta dreptate. Ma voi orienta spre cele consacrate. Inca o data multumirile mele. O zi cat mai buna.
danstoicastefan

Mesajde Dragan pe 25 Iun 2011, 09:02

Tranan scrie:Multam! In Banat vin intotdeauna cu drag ca doar el ii fruncea! :D

Se stie si in Suedia :D
Dragan
Membru important

Mesajde Tranan pe 25 Iun 2011, 13:18

Dragan scrie:

Da cum sa nu! :lol:
Tranan
Veteran

Mesajde Dragan pe 25 Iun 2011, 14:34

Dragan scrie:

Dragan scrie:Da cum sa nu!

Eram sigur, dar am vrut sa aud de la tine :D
Dragan
Membru important

Mesajde Benea Serban pe 28 Iun 2011, 14:11

Benea Serban

Mesajde Tranan pe 28 Iun 2011, 14:19

Bine ai venit pe forum!
Daca vrei un binoclu mai usor si mai compact poti sa iei linistit Trailblazerul intrucat nu e de loc o alternativa slaba la banul platit. Altfel, cred ca varianta porro de Action Extreme, de putin mai buna din punct de vedere optic decat Trailblazer, dar diferentele nu sunt asa de mari si dezavantajul acesta poate fi usor compensat de faptul ca Trailblazer e mai usor de manevrat, fiind o varianta "roof".

Recenziile sunt insa, dupa parerea mea, destul deplasate.
Nici una din variante, nu le-as considera ca meritand mai mult de 3 stele. Dar si la 3 stele, sunt binocluri destul de valoroase.
Tranan
Veteran

Mesajde alex.alecs pe 01 Iul 2011, 23:07

ce binoclu pentru turism, drumetii imi recomanzi pana in 200 de lei ?
alex.alecs

Mesajde Tranan pe 02 Iul 2011, 15:41

Bine ai venit pe forum!

Urata suma de gasit ceva de recomandat.
Singurul binoclu pe care ti l-as putea recomanda din punct de vedere optic la o astfel de suma e IOR 7x40 (si asta in cazul in care ai norocul sa gasesti un exemplar la 200 lei) dar ala te rupe cu greutatea. Nu e de loc un binoclu pe care eu as vrea sa il car la gat la drumetii. E criminal!!
Carat in rucsac insa ar merge.

La un astfel de pret ar fi binocluri de genul Nikon Sport Lite DCF, Olympus DC I sau Pentax UCF dar in pofida marcii de renume si variantele astea sunt gunoaie.
Abia cand ajungi pe la Nikon Action VII 7x35 si 8x40 se poate vorbi de un binoclu cat de cat decent dar si pretul creste peste limita impusa de tine.

Luand toate aspectele acestea in considerare, sugestia mea ar fi sa cauti pe net binocluri la mana a doua, de preferat germane.
La preturi asemanatoare cu cel propus de tine se poti gasi binocluri de genul Zeiss Jenoptem 8x30 sau 10x50, Carl Zeiss Jena Deltrintem 8x30 si chiar versiuni cu exterior mai maltratat de Zeiss Hensoldt 8x30, dar cu optica buna. Chiar daca au cate o zgarietura pe ici pe colo pe lentile, nu trebuie sa fii stresat intrucat in cele mai multe cazuri asta nu te va deranja.
Optica unor astfel de binocluri e de cateva ori mai buna decat a rahaturilor descrise mai inainte, ina acelasi timp in care nu cantaresc prea mult si sunt suficient de compacte sa le iei la drumetie.
Tranan
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 02 Iul 2011, 19:20

Stramosestile IOR sunt destul de bune pentru cei cu buzunarul mai putin generos si mai putin fudui. Chiar daca sunt un pic cam grele, nu este problema, bani de ,,caviar'' de unde.
Eu am doua IOR-uri achizitionate dintr-un depozit militar. Fabricate pe timpul lui Ceausescu, insa in cutiile originale, sigilate, noi-noute as spune. Nici o problema cu ele pana acum.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Nicu147 pe 26 Iul 2011, 16:17

Buna,
Sa va spun ce am facut, am avut doua IOR-uri si le-am vandut iar cu bani de pe ele ma-m hotarat sa iau un IOR nou ceea ce am si facut. A sosit binoclul nou, reglez distanta intre pupile ca la cel vechi pun la 0 dioptri la oculare si pun la ochi, se vede o imagine destul de jenanta cu o tenta de umbra un semicerc negru in mijloc nu tot timpul depinde cum privesc + disconfort la ochiul drept dupa ce privesc mai multe de juma de minut.
Il trimit inapoi la fabrica, de acolo ma suna cineva si imi spune ca binoclul este "super perfect" si ca nu are nimica, ii spun ca si surubul care fixeaza lunetele este prins stramb se vede de-la o posta, ele zice ce e bun.
Miercuri o sa sun din nou sa vad ce zice, inca nu am zis nimica de mizeria din binoclu care este la fel ca la cel din 1977.
Voi ce ziceti, sa cer bani inapoi ? sa il schimb ? astept o parere
Multumesc.
Nicu147

Mesajde Tranan pe 26 Iul 2011, 18:50

Urata faza! Daca poti, cere banul inapoi (atata timp cat se afla in termenul care iti permite sa faci asta). Daca nu,incearca sa ii faci sa iti dea unul nou.
Eu am avut un astfel de IOR nou si nici vorba sa fi avut astfel de probleme deci se pare ca ti-au dat un exemplar defect.
Tranan
Veteran

Mesajde Nicu147 pe 26 Iul 2011, 19:35

A trecut o saptamana de cand la-m cumpara.
Eu nu reusesc sa inteleg de ce nenea ala nu a zis ' da dom'le e defect' cand e clar ca este defect. inclusiv cand misti lunetele cu mana daca le misti mai fin dar ferm simti un joc pe care la nici un IOR nu la-m vazut.
O sa vad maine, ieri a zis ca la distanta intre pupile de 60-62 e perfect eu ia-m zis ca la mine la 62 nici nu imi intra nasul intre oculare ce sa mai zici de pozitie confortabila.
Multumesc pentru safat, totusi daca imi da altul il iau daca imi zice ca il repara o sa ii spun ce inseamna "super perfect"
Cele Bune
Nicu147

Mesajde Tranan pe 26 Iul 2011, 19:54

Succes! In mod normal, pt. ei nu e nici o problema sa rezolve astfel de defecte deci normal ar fi sa iti dea unul nou.
E pacat altfel, intrucat IOR-urile astea noi au o optica foarte buna si se merita sa ai un astfel de exemplar.
Tranan
Veteran

Mesajde Nicu147 pe 26 Iul 2011, 20:38

Ok.
Multumesc
Nicu147

Mesajde maryo pe 26 Iul 2011, 20:40

Salut Tranan, ce parere ai de binoclu zeiss jena 10x50?
maryo
Membru important

Locaţie: Spania (Madrid)

Mesajde Tranan pe 26 Iul 2011, 20:46

Exista cateva variante de Zeiss Jena: Dekarem, Jenoptem etc dar toate sunt binocluri de calitate surprinzator de buna considerand varsta pe care o au. E important insa ca pretul sa nu fie prea piparat intrucat, in pofida calitatii bune pe care o au, comparativ cu multe din binoclurile de astazi cu coatinguri de calitate mai buna si lentile ED si HD etc nu se claseaza la acelasi nivel.
In general insa preturile la astfel de binocluri sunt foarte bune fata de calitatea oferita.
Tranan
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Optica de vanatoare