Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Moderator: liviur Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Daca tot se vorbeste despre aceasta arma ,ar trebui ca cineva sa puncteze concret despre cum se comporta in calibrul 3006 pentru ca desi pretul ei a luat-o putin la vale , totusi e o arma accesibila si multi doresc sa o cumpere. As vrea sa ne referim strict la 3006 pentru ca acopera o plaja mare de vanat in functie de cartusele folosite , aici fiind inca un avantaj faptul ca munitia pentru acest calibru se gaseste in multe variante . Am inteles ca in calibrele mai mici merge super , dar arma in sine e in special pentru combatere si panda. Oricum , maestrul Violiv avea mare dreptate (ca de obicei) cand spunea ca ar trebui sa avem fiecare dintre noi cate una . Cu respect .
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Si ar trebui sa specifice concret cei care au asa ceva si despre luneta si eventual sistemul de prindere pentru ca este foarte important la basculantele cu un foc .
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06
Le e ciuda ca au luat ceva mai scump si de fapt mergea si asta la bani mult mai putini ![]()
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06La toate intrebarile astea s-a raspuns de cel putin 3 ori, ori aici ori la "concurenta".
Plaja mare de munitii de la 30-06 e un avantaj numai pentru ca in mod sigur vei gasi un cartus care sa mearga perfect in arma detinuta. In rest, vise cum ca voi folosi 9,7 la tap sau combatere si 13-14 la porc raman vise. Extrem de rar se duc in acelasi loc, necesita reglajul lunetei la fiecare schimbare de munitii iar munitiile foarte usoare si "moi" fac tocana tapul - recomandarile cu nu mai stiu cate stelute la tap puse in dreptul proiectilelor usoare pe la toti fabricantii sunt aiurea complet. Un 9,7 tras "pe blat, la coaste" face de 100 de ori mai rau decat un 14,3 tras "de-a lungul" tapului. Pretul cartuselor nu prea depinde de gramaj asa ca merge ales unul si bun si gata. Orice glont greu se poarta bine in porc si mult mai bine in tap decat cele usoare. Nu exista un avantaj practic in termeni de razanta intre unul greu si unul usor in termeni de distante vanatoresti. Exista cateva sorturi de munitie care s-au dovedit a merge foarte bine din orice arma in 30-06, indiferent de fabricantul armei, sistemul de functionare sau lungimea tevii. Ca sa nu mai pierdeti timp si bani selectati unul din aceste 3-4 cartuse si gata. Pentru cat se trage la vanatoare chiar nu conteaza 1 leu/buc diferenta de pret si merita luat ce-i mai bun. Montura merge cea fixa, dintr-o bucata, fara probleme de soliditate cum merg si alte tipuri ce mai exista pe la Oradea. In mod sigur nu rezista cele fixe, dintr-o bucata, facute pentru air-soft si care costa 10-20 $. Cele mai ieftine lunete de care stiu eu care rezista fara probleme pe arma si care se pot folosi cu succes in 75% din situatiile vanatoresti dar care nu sunt nici pe departe perfecte ca optica si luminozitate (insa va va lua destul de mult sa tot priviti prin ele pana sa remarcati minusurile) sunt cele de la Weaver din seria Classic, fixe: - cu noua 8x56 v-ati scos si la partea de panda in conditii mai slabe de lumina http://swfa.com/Weaver-Classic-K-Rifle- ... C1812.aspx - sau variabile http://swfa.com/Weaver-Classic-V-Rifle- ... C1813.aspx Poate or fi si altele dar atat vreme cat nu le-am incercat nu pot spune nimic de ele. Paturile sunt cosntruite sa tragi pe catare si inaltator, monturile specifice sunt relativ inalte si pozitia ochiului in fata lunetei e cam aiurea. Pentru comoditate trebe pus un obrazar suplimentar cum e bine si sa inlocuiesti talpa originala a patului cu una moderna, cu mai mare capacitate de absorbtie a socurilor. Una peste alte, arma, montura, luneta, curea, toc, munitie ajung la ~2500 lei, adica ceva peste 600 E. La banii acestia s-ar putea sa gasiti si alternative s-h in configuratii bolt-action, poate chiar cu tot cu o optica decenta, in special peste granite. Si nu e deloc dificil sa capeti una din UE si exista si vanzatori corecti si cinstiti in aprecierea caracteristicilor armelor vandute. Personal consider ca 30-06 este un pic cam mult ca si calibru pentru acest model de arma.
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06"Le e ciuda ca au luat ceva mai scump si de fapt mergea si asta la bani mult mai putini....
![]() Chiar am in .223 si nu cred ca mi-ar fi ciuda pe o chestie ca asta,nu am nimic cu arma,dar: Preturile au scazut la toate armele asa ca daca pana in 2009 te uitai chioras la o bolt ca nu iti ajungeau banii sa o cumperi si apelai la solutia IJ 18 acum parca nu mai e asa,ai posibilitatea ca ,cu cativa bani in plus, sa ai o arma ,totusi superioara (ex.CZ).
Daca crezi ca eu caracterizam arma te inseli amice...i-mi exprimam parerea despre tipul asta de ama prin prisma unui detinator al acestui model. si apoi ca manevrabilitate------nu joci cu ea in filme Western-----iar vinatul nu-i in transeul celalalt se riposteze daca nu-l lovesti mai adaug ceva ce ieri n-am facut-o: luneta de pe ea e una de doi bani "Norconia 4x32"(o foloseam inainte pe un aer comprimat) dar pina la distanta la care m-am intins cu ea am lovit toate tintele la care am tras iar in ceea ce priveste manevrabilitatea sa nu astepti de la o basculanta sa traga foc automat ca ne jignesti pe noi vinatorii ![]()
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Amice, in nici un caz nu am vrut sa va jignesc pe voi, vanatorii, da daca tot te-ai apucat sa dai note ca la "Dansez pentru tine",am crezut ca e bine sa notezi toate caracteristicile.
Pentru ca esti posesor Iti urez sa o folosesti sanatos. Si eu sunt posesor de IJ 18 si uneori sunt curios cum e perceputa aceasta arma de alti detinatori. Si inca ceva amice,daca tot te-ai simtit jignit ca vanator,treci un pic si pe la CV,nu de alta da cateodata e bine sa te prezinti. Respect
Intr-o romana simpla de tot, sa-ti exprimi parerea atingand diferite puncte si oferind calificative chiar inseamna sa caracterizezi.....n-am inteles de loc de ce-ai sarit asa ca ars. Mie mi s-a parut intrebarea foarte pertinenta spre deosebire de raspunsul tau care a fost complet pe langa.....perfect in stil de ne jignesti pe noi vinatorii Manevrabilitate nu inseamna in niciun caz sa traga foc automat ci inseamna modul cum arma se impaca cerintelor utilizatorului in materie de manuire, de la plimbatul prin tufe pana la epolare, achizitia tintei la precizie sau rapid, executarea focului si raspunsul armei la recul, etc. In orice caracterizare a armelor, unde ar fi ele facute, manevrabilitatea este un punct foarte important de urmarit. Cu parere de rau dar tu te inseli amice
Parerea mea este ca sint arme f bune pentru pinda si combatere Sint de asemenea datorita pretului mic arme bune si fiabile pentru vanatorii incepatori la tirul cu glont Pentu combatere si antrnament recomand in special calibrele mici ,222 ;si 223 la care si munitia este ieftina
Se comporta bine . Eu am una si am pus jos 2 tapi cu ea, amandoi la dibuit , unul chiar din alergare. Folosesc si recomand munitie winchester silvertip de 11.7 gr .
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Dar de mai ieftinele S-B PTS sau expansiv ambele de 11,7 ce parere aveti ?Care este mai eficient dintre ele? As fi tentat sa cred ca expansivul , dar ar fi bine sa-si dea cu parerea cineva care le-a folosit . Respect
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Am tras cu ele sa vad cum merg (precizia). Winchester-ul e mai precis. Avand in vedere ca ai un singur foc, parerea mea e sa folosesti munitie de calitate mai ales daca esti la panda si trebuie sa te intinzi un pic mai departe (peste 150 m). La tap 30-06 e suficient de puternic sa cada si daca nu l-ai lovit chiar unde trebuie iar glontul nu e ceea ce ar trebui sa fie. La mistret e o problema, o lovitura proasta poate insemna cativa km de cautari sau chiar vanat ranit si nerecuperat. Diferenta de pret nu e asa mare intre cele doua si la carabina nu tragi un sac de cartuse pe sezon. Oricum trebuie sa te hotarasti si cand reglezi luneta sa o reglezi cu munitia pe care doresti sa o folosesti. Poti sa incerci si altceva : norma, rws, etc sa vezi ce ti se potriveste.
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Silvertip de la Winchester nu-i cu nimic mai breaz decat PTS-ul de la S&B nici in termeni de precizie nici ca efect terminal. Numa scrie Winchester pe el (desi e facut tot la S&B in fabrica
![]() Balistica e mai buna la PTS. Daca ai tras numa 4-5 focuri dupa alte cartuse e normal sa ti se para imprecis. E un proiectil special, cu manta de cupru nu aliaj si necesita 4-5 focuri numai pentru cuprarea tevii ca sa ajunga la nivelul de precizie al munitiei.
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06cel mai eficient este cel pentru care ai reglat arma PRECIS.o lovitura bine data cu un glont "modest" e mai buna decit una data aiurea cu un glont "laudat". Daca vrei sa ai satisfactii inainte sa apesi pe tragaci sa--fi-- calm, -- sa--ai--rebdare--(chiar daca calmul si rabdarea dureaza doar o secunda) si indiferet de munitia folosita o data arma reglata foloseste-o pe aia nu incerca alternativ mai multe tipuri pe acelasi reglaj
Asa-i cum spui, totusi, o munitie de slaba calitate inseamna in acelasi timp nu numai o razanta slaba (pe care ajungi sa o cunosti daca exersezi) dar si diferente de la un cartus la altul, chiar din aceeasi cutie. Degeaba inveti pe de rost cum "merge" un anumit tip de munitie, daca ai surpriza ca din trei cartuse, sa gasesti doua cu comportament diferit. Cred ca aici isi spune cu adevarat cuvantul calitatea unui producator, adica sa fii sigur (atat cat se poate) ca toate cartusele se comporta la fel, si atunci stii la ce sa te astepti. Parerea mea.Sanatate si respect.
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06ar puteasa existe si astfel de cazuri dar sincer n-am patit inca .daca t-i s-a intimplat sa gasesti asa ceva posteaza te rog modelul si/sau tipul munitiei respective asfel vom reusi sa evitam si noi "caricaturile"
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Inseamna ca n-ai tras destul
![]() Eu am avut curiozitatea sa desfac cateva cartuse din sorturile incercate si sa cantaresc componentele. In ordinea "consecventei" cu care sunt incarcate pe primele locuri se situeaza Lapua, Norma, RWS (inclusiv Geco), PTS-ul de la S&B, Winchester din seria Supreme Elite (in ordine alfabetica pentru ca este greu sa stabilesti un campion. Codasele sunt Sako si seriile ieftine de la S&B care ajung la diferente constante de 0,1 g in incarcatura de pulbere si chiar 0,3 g (pentru un cartus de glont asta inseamna enorm) cum au si diferente in adancimea la care plaseaza proiectilul, la masa proiectilelor, etc. Toate astea se traduc in grupuri un pic mai rasfirate sau, cand si cand, cate un foc razlet de tot pe tinta. Mai intra in ecuatie si calitatea tuburilor, materialul din care sunt facute si modul in care au fost obtinute, etc. Am gasit intamplator niste munitie Sako, in cal 6,5x55, dintr-o serie dedicata tirului fabricata prin 2001. Aceeasi munitie, fabricata cativa ani mai tarziu nu mai era nici pe departe munitia "match" dorita. Diferente enorme incepand de la tub si pana la varf ca si in grupaj. Daca e pentru antrenament, atunci FMJ-ul de la S&B ca si Geco cu SP (printre cele mai ieftine posibil) sunt excelente. Daca e pentru vanatoare atunci e bine sa alegi din marcile mai serioase.
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Salut,
Am si eu o rugaminte la voi. Sunt hotarat ca in perioada imediat urmatoare sa-mi achizitionez un Baikal IZH 18MN 30.06 (pat polimer ). Daca stiti sau ati vazut recent in magazinele de specialitate de la voi cam ce preturi se practica pentru acest tip de arma, ..........sunt foarte interesat sa aflu. La magazinul de specialitate din Piatra Neamt costa 1099 RON. Stiu din experienta ca la ei marja comerciala este " consistenta " - cel putin pentru alte produse. Multumesc anticipat pentru ajutor. Cu prietenie ![]()
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06la iasi la ARROW costa1000ron!
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Multumesc pentru informatiile primite, atat aici cat si pe MP.
Marius voi trimite un mesaj pe privat. Cu prietenie ![]()
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06cu placere!
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Orhantes, unde ai cautat, in banii astia? In zona parcului de la pod?
Da. De ce? Stii ceva ce eu nu am aflat ? Trimite MP te rog.
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Incepand de luni sunt si eu sunt posesorul unei asemenea arme in calibru 243 numai ca dupa cateva ore de entuziazm au inceput problemele. Duce ce chiar si eu am dat sfaturi ca inainte de ati alege un calibru trebuie sa vezi daca gasesti munitie in zona tocmai eu nu am respectat si cand am cautat nu am gasit si cica abia pe la jumatatea lunii o sa aduca iar ca totul sa fie mai frumos miercuri am realizat ca are rupt cuiul percutar
![]()
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Felicitari!
Munitia nu mai e o problema nici chiar pentru calibre mai exotice. Un mesaj la Radu sau Amis si te rezolva. Cum ai realizat ca e percutorul rupt?
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06aveti idee cat ar costa o tikka t 3 la huntershop oradea,sintetica,in cal 3006?
Cand am basculato nu mi s-a parut ok cum arata si am fost cu ea la magazin si acolo au facut un test cu o moneda pusa la cuiul percutor si cand au apasat pe tragaci....nimic. Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Probleme cu percutoarele au mai aparut, dar mai mult la IJ-urile 43 decat la IJ-urile 18 MN. Este posibil ca percutorul sa nu fie rupt ci blocat in lacas. Am mai vazut percutoare la IJ-uri, blocate sau care ieseau foarte putin in afara din cauza unei finisari proaste a cutiei mecanismelor. Oricum ar fi, problema nu este una serioasa si se poate rezolva la un atelier de armurarie.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Azi am fost la magazin sa duc si o copie dupa permisul de arma si in timp ce discutam cu vanzatorul de una de alta mi-a zis sa mai incercam ca poate si-a revenit si cand am pus iar moneda, a percutat, am mai repetat de vreo doua ori si a functionat asa ca am plecat cu arma acasa si nu a mai fost nevoie s-o trimita in service. Acum ca si-o fi dat drumul de la uleiul pus de mine inainte s-o duc in magazin ca o fi duso pe la vreun armurier de prin oras
![]() Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
Re: Pareri-Baikal IZH 18 MN 30.06Asta este bine. In grupa la mine este un vanator care intampina aceasi problema dar numai in sezonul rece, la temperaturi de -5 grade. A dus-o pe la 3 armurieri dar nu ia dat de cap, a schimbat de doua ori percutoarele, nici asa nu a mers. Marushka continua sa ii faca figuri. Pana la urma s-a invatat cu ea.
![]() Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 80 vizitatori |
Publicitate
|