Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 26 Dec 2024, 05:45

bila crestata, proiectil ideal, breneke

Vanatoarea la mistret, la goana panda sau dibuit este una din cele mai raspindite vanatori din Romania . Zona de deal si munte , campie , Delta - toti vanatorii asteapta sezonul de mistret cu mare placere . Aici discutam totul despre vanatoarea de mistret, metode de vanatoare, munitia si calibrele pentru mistret, tehnici de vanatoare .

Moderator: CCM

bila crestata, proiectil ideal, breneke

Mesajde claudiu pe 24 Noi 2004, 12:54

Salutare tuturor.
Citeva opinii despre eficienta proiectilelor unice gen bila crestata, proiectil ideal, breneke . Ati avut okazia sa vedeti pe viu cum se comporta fiecare .. eventual sa faceti o comparatie vis-a-vis de eficienta lor. De ce sunt 3 tipuri diferite ? Ce parere aveti de proiectilele SLUG?
Bucovina .... leaganul vinatorii
claudiu
Veteran

Locaţie: Bucovina

Mesajde florin pe 24 Noi 2004, 18:19

Pe ceilalti vad ca nu-i prea intereseaza asa ca probabil o sa dicutam tot in doi. Fiecare dintre cele trei proiectile isi are avantajele si dezavantajele lui :
- bila crestata are un efect devastator, dupa ce intra in corpul animalului, se sparge in 4 bucati care evolueaza separat si fac o rana foarte urata, are dezavantajul ca nu se mentine prea bine pe traiectorie, dar sub 50m chestia e neglijabila
- brenekele datorita miscarii de rotatie pe care o primeste la trecerea prin teava este mai precis, daca ai o arma buna cu tevi de max. 60cm poti sa tragi si la 80-100m. Este cel mai perforant dintre cele 3.
- idealul ca pecizie este intre cele doua, datorita canalului interior dupa iesirea din teava incepe sa se invarta si sta destul de bine pe traiectorie - distanta max. de tragere 60m . Face o rana destul de urata dar nu are forta de patrundere a benekelui, se desface si pierde repede viteza. Un lucru deosebit la acest proiectil e ca fluiera si poti sa-ti dai seama sigur daca ai lovit sau nu. Daca auzi un fluierat care nu se mai termina sigur e a paguba.

Cu teava slug (cu ghinturi rare) nu am tras.... dar am auzit ca pana la 100 de m e comparabila ca precizie cu teava de carabina.
florin

Mesajde Marius pe 24 Noi 2004, 19:09

florin scrie:Pe ceilalti vad ca nu-i prea intereseaza

Cu teava slug (cu ghinturi rare) nu am tras.... dar am auzit ca pana la 100 de m e comparabila ca precizie cu teava de carabina.

1. Pe mine ma intereseaza, citesc ce scrieti, bag la cap, dar nu prea am ce spune. La capitolul asta sunt cam "subtire".

2. La 100m cred ca trebuie sa pui o corectie verticala, ceea ce la carabina (orice cal.) nu e cazul.
Marius
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde valpangica pe 24 Noi 2004, 20:36

Din punctul meu de vedere glontul slug e buna la capre si la tap . Atit ! La mistret e pierdere de vreme - pentru ca nu are putere de penetrare la fel ca brenekerul . Surprinzator am observat la un tir de control cu niste gloante slug ca nici nu au precizia dorita . Se comporta in foc aproape ca un breneker , cu toate ghinturile sale exterioare . Nu m-au convins si nici nu le mai folosesc .
Cu bila crestata nu am tras niciodata . Pot sa spun cite ceva despre 9 bile ........ dar nu cred ca este cazul aici :lol: :lol: :lol:
Din punctul meu de vedere breneker este proiectilul unic ideal pentru porc si urs ( daca ai bile :lol: sa tragi de la 30 metri ! ) .
valpangica
Site Admin

breneke

Mesajde claudiu pe 25 Noi 2004, 09:27

Merci pt comentarii.
Nu am tras decit cu breneke si pot spune ca nu sunt multumit de traiectoria care cade destul de mult la distanta peste 40-50 metri. Bila crestata mi-a trezit interesul mai ales ca pentru f. mult timp a fost proiectilul unic al saracilor(a se citi cei care nu dispuneau de o carabina). Oricum peste tot era prezentata ca fiind de nadejde la mistret. Dupa spusele lui Florin inteleg de ce. Faptul ca se desface in 4 ii da o putere mare de distrugere.
Despre SLUG s-au scris in literatura de specialitate articole laudative la greu. Probabil nimeni nu a incercat un astfel de proiectil unic pe un mistret de peste 100 kg.
MErci Val pt aprecieri . E clar . Baieti din plictiseala si pt a vinde alte scule inventeaza de fiecare data o jucarie noua.
claudiu
Veteran

Mesajde florin pe 25 Noi 2004, 11:09

Marius scrie:
La 100m cred ca trebuie sa pui o corectie verticala, ceea ce la carabina (orice cal.) nu e cazul.

Informatia am dat-o cum am primit-o, ce n-am mai scris era ca se tragea din teava cilindrica cu ghinturi rare proiectile de 24 de g la cal. 12 magnum, proiectilul era din plumb aliat si avea forma de glont (fara ghinturi exterioare ca la breneke) si avea calibrul tevii (ca si la glontul de carabina).
In legatura cu ce zicea Claudiu despre brenekele care cade sau nu are putere de perforare nu sunt de acord - pana la 50m se trage fara nici un fel de corectie, la distante mai mari corectia o faci in functie de arma cu care tragi si vei sti numai dupa incercari. La noi mistretii sunt destul de mari (am vazut si de 250 de kg) si nu a fost unul care sa nu cada la un foc bine plasat (trebuie sa ochesti organul care vrei sa fie lovit nu pielea care-l acopera).
florin

pt Florin

Mesajde claudiu pe 25 Noi 2004, 11:31

Frumoasa metafora Florin.
Parerea mea e alta cu privire la utilitatea focului dat cu Breneke la mistreti mari peste 150 kg. Sunt chiar pareri avizate care spun ca vremea vinatorii la mistreti cu lise a trecut. Si asta datorita numarului mare de piese pierdute dupa focuri mai mult sau mai putin bine plasate. Am avut ocazia sa vad un mistret de 250 kg jupuit si care avea o platosa impresionanta iar sub ea avea un intreg arsenal de bucati de bile crestate, breneke turtite si facute ca dopurile de sticle de bere, poste deformate etc incit m-am decis ca daca vreodata imi va iesi in catare asa o aratare sa trag precum rusii ... cap si git.
La Botosani s-a impuscat anul trecut un mistret de 320 kg la stuf. 4 lise l-au inconjurat intr-un pilc de stufaris si au trimis in el vreo 10 breneke cind monstrul dadea sa iasa la cite un capat. Un singur breneke i-a pus capat si anume unul tras dinspre spatele mistretului de la 20 metri care a trecut in diagonala evitind platosa sus mentionata(de fapt trecind pe sub capatul ei). Nostim a fost modul cum l-au scos din stufaris ... au adus o caruta au bagat-o cu spatele in stuf au culcat-o spre mistret apoi au impins mistretul in ea. Chinul de pe lume. Fotografia si reportajul au fost publicate in unul din ziarele locale.

Toate bune.
claudiu
Veteran

Mesajde bigdaddy pe 26 Noi 2004, 10:58

Am auzit de bila crestata dar nu am insistat .
Va rog scrieti mai multe amanunte , se gaseste in magazine, se fabrica, etc.
Multumesc
bigdaddy
Membru activ

Mesajde florin pe 26 Noi 2004, 18:24

Nu prea se mai gaseste prin magazine, erau pe la noi pe la fostul magazin AJVPS dar acesta s-a privatizat, s-a mutat si ultima data cand am fost n-am mai vazut. Daca ai pe aproape vreun vanator vechi s-ar putea sa aiba matrita. Daca nu iti trebuie o bila de model si rogi un meserias ( frezor ) sa-ti faca una. Nu-i cine stie ce. Cand merg la mistret cu lisa eu am un cartus cu bila in buzunar in eventualitatea ca mistretul nu cade la breneke si vine inspre mine. Face cea mai urata rana dintre proiectilele pentru lisa.

P.S. vad ca ai revenit printre noi hunterb, poate iti dai si tu cu parerea ...
florin

Mesajde Cristi pe 15 Feb 2005, 14:17

Ce ziceti si de astea
www.sauvestre.com
www.fipbullet.com
Cristi
Veteran

Mesajde florin pe 17 Feb 2005, 20:33

Foarte interesant, Cristi. Stii cumva daca se gasesc astfel de cartuse pe la noi ?
florin

Mesajde razvy pe 18 Feb 2005, 07:35

interesant nu am mai vazut pe aici asa ceva ...
razvy

Mesajde Cristi pe 18 Feb 2005, 09:32

Nu am vazut in Romania la magazin. Proiectilul ptr. lisa Sauvestre l-am vazut la niste italieni care vanau iepuri :shock: .i-au facut cadou paznicului o cutie de 10 bucati,dar nu cred ca o sa-mi spuna cati iepuri a nimerit cu ele :wink:
Cristi
Veteran

proiectilele X

Mesajde claudiu pe 18 Feb 2005, 13:31

Probabil iepurii acolo erau cam cit caprele de mari. Faptul ca le-a oferit italianul cu atita generozitate spune totul despre ele. Nu am tras cu un astfel de proiectil cu "coada". Cu slug-urile m-am lamurit. E pentru tap si godacei.
claudiu
Veteran

Mesajde Cristi pe 18 Feb 2005, 16:30

Chiar daca poate nu stii italiana,gasesti multe date despre acest topic aici
http://www.earmi.it/balistica/slug.htm
Se pare ca Sauvestre are energie si precizie mai mare decat Brenneke. Oare epoca proiectilului unic a apus?Nu se stie d unde sare iepurele! :wink:
Cristi
Veteran

bila crestata

Mesajde cata pe 23 Iun 2005, 16:06

"Bila crestata este ucigatoare"parerea unui dintre cei mai buni vanatori de la noi din zona si intradevar a demonstrat-o,cu destule piese puscate cu bila crestata,cat despre teoria ca aceasta s-ar sparege in vanat pot sa va spun ca am vazut cativa mistreti puscati cu bila crestata dar nici una n-am vazut-o sparta in 4 bucati sau chestii de genu asta,cu toate ca am vazut bila crestata care a trecut prin os,se poate nu contrazic.Ideea este ca matrita trebiue foarte bine facuta astfel incat bila sa nu cantareasca mai mult de 32de grame si mai este o chestie ca aceasta sa se opreasca la conul de racordare al armei.
Daca bila chiar cantareste mai mult trebuie respetata cantitatea de pulbere pentru greutatea bilei(vezi caracteristicile pulberii).
cata

Mesajde florin pe 23 Iun 2005, 19:58

Bila crestata e aia care are crestaturi perpendiculare una pe alta si la mijloc acestea se unesc si se vede o gaura. Asta se desface in patru. Are intr-adevar efect devastator, si mistretul cade, dar face o rana a dracului de urata :!: si trebuie sa arunci ceva carne din mistret, ne mai vorbind ca daca trece prin intestine .... sau torace ... ramai cu carcasa.
Atentie : trebuie sa se blocheze la choke si nu la conul de racordare, si trebuie sa tii cont de choke-ul armei - bila sa aiba acelasi diam. ca si diam. choke-ului , altfel s-ar putea sa decalibrezi arma sau si mai rau sa se sparga teava sau sa se umfle.
florin

pt Florin

Mesajde cata pe 24 Iun 2005, 12:38

Draga Florin bila crestata a fost facuta pentru teva socata, de aia a fost facuta crestata,este si varianta bila plina,aceasta trebuie sa se opreasca la soc,insa inginereste vorbind plumbul nu decalibreaza otelul,chiar daca otelul folosit la tevile armelor lise este un otel mai moale.Crestaturile au rolul de a strange bila la iesirea de pe teava.(Eu ma refeream la utilizarea acestui tip de proiectil la armele lise clasice fara tevi full choke sau chestii de genu asta)
cata

Mesajde Mihutz23 pe 09 Sep 2005, 12:49

mmarius scrie:Parca as da dreptate lui Claudiu cu privire la eficacitatea brenekeului la distante mai mari de 60m. Multe piese au fost nerecuperate de la focuri trase la distanta cu lisa, in schimb la glont daca este folosit calibrul corect se reduc sansele de a avea piese nerecuperate. Daca sunt caini buni care tin urma de sange pana la urma ajung vanatul si il tin pe loc, daca ai timp mai faci o goana si ii curmi suferinta. Eu personal prefer sa trag cu glont sa cada in foc. (daca am noroc). De cand am arma cu glont nu imi mai face parca placere sa merg cu lisa la mistreti desi de multe ori sunt incomodat. De multe ori organizatorul nu tine cont de puterea glontului si am avut situatii in care nu am putut sa trag vreun foc, de frica sa nu lovesc pe vreun coleg aflat la vreo 1000m mai in vale sau pe alt deal. Sau duminica de duminica am purtat-o in spate fara sa gasim urma de mistret, colegii mei bucurandu-se de un iepure sau un fazan. Eu sunt rabdator si astept intalnirea cu mistretii!

salut...iti dau dreptate...si eu sunt adeptul glontului...am avut ocazia ca dupa aproape 15 pande (panda seara si dimineata), intr-o dimineata sa apara si mistretul....in el a tras si paznicul de vanatoare cu brenneke la 30-40 m....a ratat....am folosit un cartus de calibrul 308 Winchester, marca Winchester cu proiectil Silvertip....multumesc pe aceasta cale celor de la Arrow, cei care il importa (pacat ca nu aduceti si cartuse 6,5x55 SE)...parcul avea in jur de 150 kg...a cazut in maxim 7-10 m.....si nu stiu cum, dar de 2 ori am tras cu lisa, folosind breneke de la Baschieri, in maxim de 30 m, si de fiecare data am ratat...
Mihutz23
Membru important

Locaţie: Luxembourg

Mesajde Mihutz23 pe 09 Sep 2005, 12:52

florin scrie:Foarte interesant, Cristi. Stii cumva daca se gasesc astfel de cartuse pe la noi ?

...da...proiectile de la Sauvestre se gasesc acum si la Arrow....am cumparat si eu 4 buc. pentru a le testa.....inca nu am apucat.....
Mihutz23
Membru important

Locaţie: Luxembourg

Mesajde christianpindichi pe 15 Noi 2005, 08:57

Breneke FIOCHHI lightfield?
a folosit cineva?o mica descriere?
christianpindichi
Veteran

carabine

Mesajde claudiu pe 15 Noi 2005, 09:35

[quote=".... dar de 2 ori am tras cu lisa, folosind breneke de la Baschieri, in maxim de 30 m, si de fiecare data am ratat...[/quote]
Iti spun eu marele secret .. ai ratat cu lisa din cauza lipsei sistemului de ochire pe lisa si nu datorita puterii breneke-ului. Si mie mi s-a intimplat de 2 ori si asta e explicatia. Pe lisa daca nu ai un dispozitiv de ochire pe timp de noapte rateul e ca si certiotudine. Gindestete sa pui pe lisa un dispozitiv "truglo" sau de preferat o luneta pt noapte 8x56 de preferat si cu punct luminos.
In alta ordine de idei .. unde ai nimerit nu glontele in porc de a cazut in 10 metri? Probabil in coloana sau cap ?!
claudiu
Veteran

Mesajde cristian pe 29 Feb 2008, 14:01

florin scrie:Nu prea se mai gaseste prin magazine, erau pe la noi pe la fostul magazin AJVPS dar acesta s-a privatizat, s-a mutat si ultima data cand am fost n-am mai vazut. Daca ai pe aproape vreun vanator vechi s-ar putea sa aiba matrita. Daca nu iti trebuie o bila de model si rogi un meserias ( frezor ) sa-ti faca una. Nu-i cine stie ce. Cand merg la mistret cu lisa eu am un cartus cu bila in buzunar in eventualitatea ca mistretul nu cade la breneke si vine inspre mine. Face cea mai urata rana dintre proiectilele pentru lisa.

P.S. vad ca ai revenit printre noi hunterb, poate iti dai si tu cu parerea ...

Florin cum faci cartusele cu bila crestata? Eu am niste RC JK6 si vreau sa-mi scot alica din ele si sa bag bila crestata.Tre sa bag doar bila crestata in paharelul de plastic si sa sertizez dupa aceea. Nu ramane loc gol dupa ce bag bila crestata. Spune-mi si mie cum ai facut tu.
IJ 43 EM 12/70 ,Ejectoare, Dreapta 0.5 shock, Stanga 1.00 shock
cristian
Veteran

Mesajde Ahotnic pe 29 Feb 2008, 23:16

nu stiu cum se face la voi ... dar pana in 40-50m o lisa poate fi destul de precisa... de ex eu cu un baikal am facut grupaj mai bun decat o pompa remington si un benelli semi (nu mai stiu modelul) ... ideea e sa sti sa epolezi foarte rapid dar in acelasi timp si bine... practica este cheia succesului ... si eu la inceput am ratat de nu stiam ce sa mai cred... eu sau arma... acum stiu... eram eu!... si uite asa am reusit sa dobor doi mistreti anul asta cu lisa
proiectilele folosite au fost cheddite gualandi in primul caz iar in al doilea brenneke rws ... am sa postez si niste poze cu proiectilul scos din cel de-al doilea porc ... ca la primul nu am recuperat nimic
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran

Locaţie: Timisoara

Re: bila crestata, proiectil ideal, breneke

Mesajde teuton pe 27 Noi 2009, 14:41

am luat si eu azi de la asociatie revista de vanatoare (VPR) nr 11/noiembrie 2009
este un articol despre breneke si intr-un tabel sunt date balistice despre breneke magnum 39grame din care reiese o traiectorie extraordinara.
nici glontul nu reuseste o asa razanta.
sunt gresite datele prezentate sau eu nu stiu sa le interpretez?
este data o cadere de 6 (sase) centimetri la 300 m :shock:
sper sa raspunda cineva mai repede
teuton
Veteran

Locaţie: valcea / bucuresti

Mesajde ssteffan pe 27 Noi 2009, 19:20

nu sunt reale acele date, sau cel putin nu sunt pentru tevi lise, poate pentru "lise ghintuite"... uite aici tabelul balistic de pe site-ul brenneke pentru acelasi tip de cartus:

Imagine
ssteffan
Veteran

Locaţie: Giurgiu

Mesajde ssteffan pe 27 Noi 2009, 19:29

Oricum din cate am inteles brennekeul magnum are o putere de stopare extraordinara, marimea proiectilului si energia care se descarca de cele mai multe ori toata in animal este devastatoare.
ssteffan
Veteran

Locaţie: Giurgiu

Mesajde Robytza pe 28 Noi 2009, 19:24

am o intrebare,sunt din satul Balcaci,jud.Alba,comuna.Jidvei,in zona noastra sunt multi mistreti,si am gastit urme de picior de 14cm,si ma intreb exista mistreti de 1m30?
Robytza

Mesajde Sly_Fox pe 29 Noi 2009, 09:48

teuton scrie:am luat si eu azi de la asociatie revista de vanatoare (VPR) nr 11/noiembrie 2009
este un articol despre breneke si intr-un tabel sunt date balistice despre breneke magnum 39grame din care reiese o traiectorie extraordinara.
nici glontul nu reuseste o asa razanta.
sunt gresite datele prezentate sau eu nu stiu sa le interpretez?
este data o cadere de 6 (sase) centimetri la 300 m :shock:
sper sa raspunda cineva mai repede

Autorul articolului, domnul Matei Talpeanu,probabil a scris niste date gresite. Se mai intampla. Toate articole din revista VPR, scrise de domnul Talpeanu sunt foarte bine realizate si educative in acelasi timp.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde teuton pe 01 Dec 2009, 07:47

multumesc pentru confirmare.
cand am citit am ramas contrazis
oricum sunt niste cartuse foarte bune
teuton
Veteran

Locaţie: valcea / bucuresti

Următorul

Înapoi la Vanatoare de mistret