Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 25 Dec 2024, 17:37

Eficienta breneke-ului la mistret

Vanatoarea la mistret, la goana panda sau dibuit este una din cele mai raspindite vanatori din Romania . Zona de deal si munte , campie , Delta - toti vanatorii asteapta sezonul de mistret cu mare placere . Aici discutam totul despre vanatoarea de mistret, metode de vanatoare, munitia si calibrele pentru mistret, tehnici de vanatoare .

Moderator: CCM

Mesajde Sibianu pe 04 Dec 2007, 20:25

Bravo!
Dar merita si Pisica o atentie ceva... :lol:
Sibianu
Membru activ

Locaţie: Nürnberg

Mesajde valpangica pe 04 Dec 2007, 20:39

Sibianu scrie:Bravo!
Dar merita si Pisica o atentie ceva... :lol:

Am cumparat astazi mincare pentru ea - de vreo 150 RON - numai specalitati - ton , somon , etc . Macar asa sa-mi exprim recunostiinta fata de un animal , care ne-a salvat de la o grea suferinta sau o eventuala drama . Culmea este ca mie nu imi plac pisicile dar de aseara o mangai si o rasfat toata ziua - este eroina zilei ! Mi-a salvat baiatul ! :wink: Si pentru asta nu prea am, cum sa ma recompensez vizavi de "fiara" , mai ales ca are si vreo 12 ani si e pe final . Pot eventual sa o impaiez ! :lol: :lol: :lol: Sigur ca acum glumesc dar sa mor daca pe mine nu m-a pus pe ginduri chestia asta . Ce inseamna totusi un animal de casa - ca o fii caine sau pisica - uite ca uneori conteaza .
valpangica
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde greier99 pe 04 Dec 2007, 22:10

Val,
m-ai lasat PAF cu intamplarea . Sa nu impusti vreodata pisici. Ajuta-ne Doamne!
Si greieru' poate sa vaneze!
greier99
Veteran

Locaţie: Cheia

Mesajde razvy pe 05 Dec 2007, 04:49

:shock: :shock: oauuuuu , bai baiete tu ma sperii , vezi ce faci cu electronicele alea , tu-mi dai fiori , bine ca sinteti ok,ufff .
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde violiv pe 05 Dec 2007, 10:23

Nu exista resurse sa rasplataesti animalul. Stiu, pentru ca am trecut prin ceva asemanator cu un feon la care s-a oprit doar ventilatorul, nu si rezistenta si a luat foc in camera sorei. Ne-a avertizat cocker-ul si am reusit sa stavilim valvataia inainte sa fie prea tarziu.
Cat despre biserica, e si mai bine sa te duci la o ora cand nu e mai nimeni, sa petreci in liniste o ora acolo si vei descoperi si alte valente intamplarii prin care ai trecut! Se pare ca Cineva Acolo Sus inca te iubeste!
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 05 Dec 2007, 10:44

Cat despre porcul 'norocos' (da' ulciorul nu merge de multe ori...), cine poate sti cum a fost in realitate!
Eu inclin sa cred intr-o lovitura tintita bine, la o distanta un pic prea mare si ajunsa in porc cu 2 cm prea sus. Asa cum se vede in poza, pare ca a trecut exact pe deasupra coloanei vertebrale, la baza gatului. Ar fi trebuit sa intalneasca acolo acele prelungiri posterioare ale vertebrelor in forma de dinti de fierastrau, care, in regiunea cervicala sunt destul de lungi, inalte, dar subtiri. Poate ca deformarea proiectilului ca si pierderea de viteza care l-a impiedicat sa paraseasca animalul complet se datoreaza intalnirii cu o astfel de 'apofiza spinoasa'. Decupand un pic din muschii de pe ceafa se poate vedea daca vreo astfel de lamela a suferit dupa impactul cu proiectilul.
Astfel de intamplari nu sunt chiar asa rare. Eu am impuscat caprior la care am gasit o alica de 9 mm incastrata in os, un pic sub 'genunchiul' piciorului din stanga fata, rana nu era vindecata si avea o scurgere de puroi iar pe una din ramuri avea urma unei alte alice. La o colectiva la mistreti, intr-un vier de vreo 150 kg, au tras 2 vanatori, ambi brenneke, unul din fata, unul din lateral. Evident ca s-a cerut 'necropsia' pentru a identifica proiectilul fatal. Cel tras din fata lovise porcul sub 'umarul stang', razant la cap, perfect plasat pentru o traiectorie spre inima dar trecuse prin stratul gros de noroi uscat si blana, penetrase platosa cornoasa a pielii si se oprise ciupind un pic din muschi, turtit cat o moneda de 5 lei 'comunisti'. Mai mult ca sigur ca, numai cu acest proiectil, porcul ar fi plecat linistit.
Frumoase poze, bravo! Numa din astfel de intamplari ajungem sa intelegem cum se poarta CU ADEVARAT proiectilele in vanat.
violiv
Veteran

Re: Eficienta breneke-ului la mistret

Mesajde teuton pe 16 Oct 2009, 16:29

salut pe toata lumea!
in zona mea (deal si munte) si acum sunt folosite destul de des bile crestate la mistret cu rezultate bunicele pentru distante de tragere sub 45m. Vanatorii de aici isi incarca singuri aceste cartuse pe care le folosesc pe teava stanga. Am vazut porc de vre-o 200kg impuscat cu ij cal 16 in ~35m cu bila crestata, a trecut prin cutia toracica, a rupt 2 coaste la iesire si a cazut dupa 80-90m. Nu a curs sange decat dupa vre-o 50 de metri.
Bila turnata de un cunoscut, cartus incarcat de mine si tras de tata
teuton
Veteran

Locaţie: valcea / bucuresti

Mesajde marius 45 pe 17 Oct 2009, 08:46

Exceptand faptul ca "este ilegal :lol: sa incarci cartuse neautorizat :mrgreen: "sunt mult mai bune ca cele de magazin la pret decent............si daca vrei ati mai dau un exemplu:tot cu un cartus incarcat acasa cu bila crestata(atentie mare si la cantitatea de pulbere ca ti poate sari ulucu :mrgreen: )am dat jos un taur salbaticit de vre o400kgla 30m......ce i drept a incasat o in cap si nu a mai facut nici un pas.....deci poate ....mult mai mult... :wink:
marius 45
Membru important

Locaţie: PE GRINDURI

Mesajde violiv pe 17 Oct 2009, 19:22

Da-mi voie sa ma indoiesc de "mult mai bune decat cele de magazin".....
Am incarcat ani de zile mii de cartuse, prietenii cu care vanez au practicat si ei "sportul" acesta pe serii foarte lungi, tragem mult si azi ca si ieri si parerea unanima este ca n-am reusit acasa sa atingem performanta unui cartus foarte bun de azi. Ca am facut cartuse cu care am doborat ani de zile animale este adevarat dar nu s-au ridicat niciodata la performanta celor de azi.
Pe de alta parte, chiar sa fie permis azi si sa ai la dispozitie toate neamurile de tuburi, bure, alice, capse si pulberi disponibile astazi ar dura muuult si ar costa mai scump sa reusesti sa obtii performanta celor din magazin.
violiv
Veteran

Mesajde marius 45 pe 18 Oct 2009, 08:51

Data fiind experienta ta nu mi permit sa te contrazic :) ,ma refeream ca sunt mai bune ca cele de pret mediu din comert ca si putere si la distante nu foarte mari dar evident ca niciodata nu va fi mai bun ca un Souvestre.....
marius 45
Membru important

Mesajde cybelle pe 18 Oct 2009, 10:13

si eu consider bila crapata superioara breneker-ului.
insa asta este o parere personala. pt a putea vedea cu adevarat daca este mai buna sau nu, trebuie sa testam in aceleasi conditii cartuse incarcate cu breneker si bila.
aceleasi conditii din pct meu de ved. asa:
2-4-6 cartuse de 12 incarcate manual jumate cu bila si celelalte cu breneker, evident cu acelasi gramaj de pulbere, aceeasi masina/mana sertizatoare.
apoi ar trebui sa avem ceva tinte vii pe care sa tragem ca la panda in distanta optima[max. 50-70metrii].
dupa caderea porcilor[domestici evident :wink: ] se diseca si se observa daunele prrovocate[in blat] de fiecare proiectil.
am zis sa incarcam cate 2 dsau 3 din fiecare deoarece poate nu cade anumalul in foc si trebuie dublat focul.

doar asa consider eu ca am putea sa spunem[cat mai realist] care merge mai bine, acre are putere mai mare de stoapre, etc.
pe cartoane si tinte fixe sau carcase[moarte] de animale este doar o supozitie :wink:; masuram cu rigla adancimea, penetrarea, caderea proiectilului, etc :mrgreen:

respect
Vand carti de gramatica. E ieftine...
cybelle
Veteran

Locaţie: Magurele

Mesajde cybelle pe 18 Oct 2009, 10:20

ar mai fi ceva .
breneker are mari sanse daca distanta de tragere este mica sa treaca prin animal ca un burghiu.
bila ramane cu sigurantza in animal chiar din 15-20 de metri trasa fiind; asta denota energie cinetica descarcata total in animal, adika putere de stopare ff mare.
gaura mare la intrare, sangerare abundenta, daune imense la interiorul carcasei>>>>vanat cazut rapid :wink:
nu vreau sa lezez pe nimeni[mai ales pe vio], insa asta este parerea mea.

respect
cybelle
Veteran

Mesajde alex2810 pe 18 Oct 2009, 12:11

Eu am impuscat o singura data mistret tirul fiind la o distanta de max 10 metri. Tentative am mai avut la distante de 60 sau 70 de metri insa animalul a fugit fara nici cea mai mica retinere. La o vanatoare am vazut clar cum un mistret impuscat de un vanator cu experienta a cazut in foc la distanta de 60-70 de metri, lovit fiind in zona toracica in dreptul omoplatului, dupa care s-a ridicat si a fugit. Norocul nostru a fost ca nu a ajuns prea departe deoarece a intrat in raza tirului urmatorului vanator, aprox 30 metri camp deschis, care l-a daramat dupa al doilea foc, desi primul l-a receptionat in abdomen, urmatorul in ureche. In momentul taierii mistretului am gasit breneke-ul aplatizat pe omoplat. DECI, DUPA MINE, DISTANTA DE 50 METRI ESTE MAXIMA DACA VREI SA FII SIGUR CA PORCUL CADE IMEDIAT IN FOC!!! numai bine.
alex2810
Membru activ

Mesajde sorin flutur pe 20 Oct 2009, 14:01

asa sunt de entuziazmat de pasiunea vanatorului roman pentru glontul, calibrul sau arma care doboara cel mai sigur animalul....ca imi vine sa ma las de vanatoare :lol:
Imagine
sorin flutur
Veteran

Locaţie: Arad

Mesajde teuton pe 20 Oct 2009, 15:35

la distante mai mari de tragere, la brk cred ca e important si aliajul din care e facut proiectilul
un plumb moale sigur se aplatizeaza si se opreste in primul os intalnit, pe cand un aliaj mai dur ar avea mai multe sanse sa treaca.
nu cred ca toti producatorii de cartuse folosesc acelasi aliaj
teuton
Veteran

Mesajde ssteffan pe 20 Oct 2009, 22:37

alex2810 scrie: In momentul taierii mistretului am gasit breneke-ul aplatizat pe omoplat.

Cred ca a fost "curentat", a cazut din cauza socului. Ma gandesc ca e ca si cum i-ar fi dat unu cu un baros in spinare :lol: :lol: , foarte puternic, dar nu l-a penetrat.
ssteffan
Veteran

Locaţie: Giurgiu

Re:

Mesajde stelian pe 21 Oct 2009, 14:27

[quote="valpangica"]V-am mai spus ca mi-am luat niste cartuse Sauvestre si de cind le-am cumparat nu am mai vazut porc mistret :lo

Asta mi s-a intamplat si mie! :evil: Nu stiam ca aici e ghinionul :x
stelian
Membru activ

Mesajde teuton pe 22 Oct 2009, 14:18

ma faceti de trag toate sauvestre in sticle... nici eu nu am vazut mistret sezonul asta :cry:
teuton
Veteran

Mesajde Vechio pe 22 Oct 2009, 16:53

Eu nu am Sauvestre şi nu am reuşit să văd mistreţi în sezonul ăsta decît în clipurile lui Jon2004 - dacă asta vă mai ogoaie sufletul :wink: .
Da vine vremea şi la noi :D .
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Mesajde Alin3006 pe 23 Oct 2009, 16:10

Vechio scrie:Eu nu am Sauvestre şi nu am reuşit să văd mistreţi în sezonul ăsta decît în clipurile lui Jon2004 - dacă asta vă mai ogoaie sufletul :wink: .
Da vine vremea şi la noi :D .

Cu asta ma consolez si eu. Nu vine, nu vine, dar si cand o veni...
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde ssteffan pe 30 Noi 2009, 00:28

Ieri am impuscat un mistret de aproximativ 110 chile, cu rottweil exact 12/70. Nimic deosebit, mi-a veit perpendicular pe drumul forestier si in fractiune de secunda am dat drumul la foc. Porcul nici nu s-a sinchisit a mai fugit aproximativ 80 90 de metrii si a cazut, de fapt am auzit niste crengi trosnind, eu deja mi-l imaginam pierdut. M-am dus la el dupa urme si l-am gasit batzaind din picioare iar in jur stropise sange ca din furtun. Proiectilul l-a lovit in zona inimii si a iesit pe partea cealalta. Acasa am constatat ca brk-ul ii facuse inima terci, un fel de carne tocata. Acum ma intreb, cum naiba a mai fugit porcul ala atata distanta cu inima facuta zob???

pe aici a intrat proiectilul

Imagine

si pe aici a iesit

Imagine
ssteffan
Veteran

Mesajde teuton pe 30 Noi 2009, 07:55

aceeasi faza am vazut-o in urma cu cativa ani
tatal meu a tras cu bila crestata cal 16, cumva din lateral spate.
a inceput sa curga sange dupa vre-o 30m, dupa 100m a cazut
felicitari pentru lovitura
teuton
Veteran

Mesajde marius 45 pe 30 Noi 2009, 11:13

Fiind haituit corpul era plin de adrenalina si probabil asta la facut sa continue dar cand nu au mai fost oxigenati muschii a cazut....
Daca atingea coloana nu mai facea nici 1m.
marius 45
Membru important

Mesajde cybelle pe 30 Noi 2009, 17:49

frumosa lovitura
cred ca la goana, cand adrenalina este descarcata in muschi la max. nu mai conteaza cu ce proiectil lovesti[glontz sau bila/breneker] , ci unde lovesti.
o lovitura in coloana la goana este net superioara uneia in organ vital. :wink:
la panda merge organ vital[inima in special] destul de ok.
este o parere a mea.

respect
cybelle
Veteran

Mesajde violiv pe 30 Noi 2009, 18:16

Creierul inceteaza sa lucreze complet dupa circa 1,5 minute fara oxigen, muschii dupa 10-15 minute. Din momentul in care se opreste, minim 10 secunde creierul nu simte nimic. 10 secunde x 10 m/s (viteza mistretului la fuga iute) = 100 m. Perfect posibil si intalnit de foarte multe ori. Chiar si omul impuscat in inima mai traieste "in stare de functionare" pana la 20 secunde, timp in care poate trage bine o magazie de cartuse (cazuri din experienta politiei USA).
Lovitura a fost plasata perfect pentru a intercepta inima dar nu pentru a-l culca in foc. Pentru asta trebuie interceptata coloana si proiectilul trebe plasat la unirea treimii superioare cu cea medie a inaltimii mistretului. E mai riscant pentru ca aria tinta e mai mica...daca nimeresti la fix pica secerat, daca se duce 2 cm mai jos rade vasele mari si pateste ca in cazul inimii iar daca nimeresti 5 cm mai jos se duce 3 km doar cu plamanii gauriti - brenneke face in plaman o gaurica micuta.
P.S. uneori ajuta al doilea foc, mai indiferent de unde ar fi plasat....un pic de soc suplimentar face bine la stopping
violiv
Veteran

Mesajde teuton pe 30 Noi 2009, 19:49

pentru ca e un subiect urmarit, va intreb, pe cei care ati luat revista de vanatoare (VPR) de luna asta (noiembrie) si care ati citit articolul despre Breneke, daca vi se par reale datele despre balistica magnumului de 39g.
e data o cadere de vre-o 6 cm la 300m. poate nu interpretez eu tabelul de acolo asa cum trebuie
si energia la gura tevii este extraordinara
numai de bine!
teuton
Veteran

Mesajde ssteffan pe 30 Noi 2009, 20:06

uite aici a mai intrebat cineva, http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=45&t=172 , eu cred ca sunt gresite datele...
ssteffan
Veteran

Mesajde ssteffan pe 30 Noi 2009, 20:21

cybelle scrie:frumosa lovitura

sti care-i smeceria? nimereala tata, eram in goana flanc avansat pe un drum forestier ingust, l-am auzit ca iese, eram pregatit dar nu ma asteptam sa tasneasca asa de repede, practic a sarit peste drum, am ochit fulgerator pe blat si am tras.... noroc chior
ssteffan
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Dec 2009, 15:34

Ca tot vorbeam de eficienta proiectilului unic din lisa tras in mistret, tocmai am auzit ca undeva prin tara a fost rapus un "monstru" care a incasat 4 astfel de proiectile numai cu aceasta ocazie, toate trase pana-n 50 m si toate avand efectul de a-l intarata un pic, ulterior descoperindu-se inca 4 in diverse locuri pe sub blana, mai vechi si mai foarte vechi. Si tot nu i-au fost suficiente pentru c-a picat doar sub 2 bobite micute-micute trase dintr-o 300 wm.
Duminica, la ultima vanatoare de mistreti la care am fost, un vier de spre 175 kg a avut nevoie de un alt micut glontisor tras de la 75-80 m dupa ce doua Brenneke trase de la 25-25 m numa l-au intaratat...e drept ca si trase prost, adica prea in spate dar asta e tot una din calitatile proiectilului unic tras din lisa - corectia enorma la mistretul lansat.
Eu am tras ultimele in poligon ca sa-mi reglez catarea da' nu intentionez sa le folosesc in teren cata vreme voi mai putea tine o carabina in mana.
violiv
Veteran

Mesajde teuton pe 01 Dec 2009, 16:23

se poate trage prost si cu carabina
parca e mai frumos sa dai dihania jos cu brenneke
teuton
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Vanatoare de mistret