Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 30 Noi 2024, 17:10

Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde dtdpuu pe 22 Apr 2009, 20:52

Ca si celelalte articolde din serie, cele de mai jos sint o opinie personala....raspinditata si la altzii. De curind am ales si eu un magnum, si m-am tot gindit vreo 6 luni pe care sa-l aleg. Sper ca cele scrise mai jos sa scurteze acest timp pentru cei care contempleaza un magnum.

De asmenea cei cu experientza in domeniu sint invitatzi sa completeze si comenteze.


Asadar, VREAU magnum, care sa-l iau?

Raspunsul la intrebarea de mai sus nu e simplu, si inainte de a raspunde merita expuse citve considerente despre magnumuri.

Categorii de magnumuri


Magnumurile in opinia mea sint de 2 feluri:
- cu energie mare si foarte mare, si balistica de distantza scurta. In aceasta categorie intra calibre cu proiectil cu diametru mare si viteza relativ mica. De genul big bore pentru lever action (450 marlin, 444 marlin, etc.) si majoritatea calibrelor africane. Toate sint calibre cu energii impresionante, energie cistigata in special pe seama proiectilelor grele. Insa din cauza ca proiectiele sint grele sint lansate cu viteze relativ mici (viteze comparabile cu calibrele normale). Viteza fiind mica balistica nu e foarte grozava, cee ce le face calibre pentru distantza scurta. Pentru scopul discutzie noastre sa numim acest calibre "Magnumuri Energetice"
- cu energie mare si balistica de distantza lunga. Aceste calibre folosesc proiectile aerodinamice, lansate cu viteze mari. Energia lor mare se datoreaza in principal vitezei. Proiectilele folosite au coeficientzi balistici dintre cei mai mari din toate tipurile de proiectile (considerind toate armele de foc). Acest lucru face ca balistica lor sa fie foarte buna pe distantze mari. Adica caderea glontzului si rezistentza la vint sint mult mai bune decit la calibrele normale sau la Magnumurile Energetice. Pentru scopul discutziei sa numim aceste calibre "Magnumuri Balistice"


Exista bineintzeles si "mulatri" intre cele 2 categorii, care au caracteristici ambivalente. Dar asta nu le face neaparat practice. Un exemplu este 50 BMG, care trage proiectile foarte grele, cu diametru mare, dar au coeficient balistic foarte mare. Desi pe hirtie rezistentza la vint e impresionanta si energia la fel....nu e un calibru practic pentru vinatoare (cel putzin in opinia mea).

Pro and Cons

Inainte de a merge mai departe sa enumeram avantajele si dezavantajele magnumurilor.

Avantajele magnumurilor:
- energie mare
- balistica foarte buna la Magnumurile Balistice

Dezavantaje:
- recul mare, cu atit mai mare cu cit energia e mai mare
- zgomot mare
- cartuse mai scumpe
- uzura mai mare a tzevii, e proportzionala cu viteza proiectilului, gazelor si a cantitatii de gaze
- cerintze mai stringente la optica
- mai greu de tras precis. E o consecintza a recului si poate si a zgomotului
- mai greu de antrenat cu ele. E o consecintza psihologica a recului si zgomotului
- in general, cheltuiala mult mai mare decit la calibrele normale

Motive de alegere a unui magnum

Acum uitatzi-va la avantaje si dezavantaje, incuiatzi-va singuri in camera sa n-auda nimeni ce ginditzi si raspunde-ti la intrebarea: " Mai vreau magnum?"

Daca raspunsul e inca DA, dati-mi voie sa intreb: "De ce inca mai vretzi magnum?"

In opinia mea urmatoarele raspunsuri la intrebarea "De ce...?" justifica un magnum:
- asa zice legea pentru vinatul respectiv
- legea nu zice, dar vinatul respectiv e prea mare/greu/feroce, etc. pentru un calibru normal. Spre exemplu, urs, vinat african, cornorate de dimensiuni mari, etc. cer un camion de energie.
- vretzi sa tragetzi la distantza in vinat mediu si poate chiar greu
- vretzi un singur calibru de la vinat mediu pina la vinat greu
- nu va trebuie neaparat dar vreti unul. Acest motiv e contradictie in termeni, dar in opinia mea acum vorbim cu un vinator matur, care isi satisface o pasiune. El stie ca nu are nevoie totusi ii place si il vrea. Dupa cum stim cu hobby nu se argumenteaza.

Urmatoarele motive NU justifica un magnum (cel putin in opinia mea):
- am nevoie de tras la distantza in .... vulpe. In loc de magnum alegetzi un calibru cu balistica buna dar energie mai mica. Daca argumentazi ca s-ar putea sa va mushte o vulpe feroce si aveti nevie de magnum magnum ca sa o gatitzi cu un singur foc, trebuie ca sintetzi din cei care umbla cu un coif de staniol ca se protejeze de undele extraterestrilor.
- are si Gica fara frica.
- la combatere (asta e chiar hilara)
- imi trebuie o marja de sigurantza daca lovitura nu e perfecta. Acesta, in opinia mea nu e motiv ci pretext. In primul rind ca majoritatea loviturilor imperfecte pot fi evitate prin antrenament prealabil si un pic de cenzura, apropiere, etc. Si totusi o lovitura poate fi imperfecta. Ei bine o lovitura imperfecta e tot imperfecta, adica sint sanse mari ca vinat sa-l pierdetzi oricum. In opinia mea magnumul nu e asigurare pentru lovitura imperfecta. Dimpotriva, mai des tragi imperfect cu un magnum decit cu un calibru mai umil.
- imi trebuie magnum pentru ca vinatul cade mai repede lovit cu magnum decit cu calibrul "normal". Gresit, daca calibrul "normal" are suficient oooomfff, sa doboare vinatul fara drept de apel, atuci magnumul e de prisos. Cum a zis cineva in alta parte "Daca te calca camionul nu mai conteaza daca e incarcat"
- vreau sa invatz sa trag la distantza. Nobila intetzie dar magnumul e cea mai mare piedica in realizarea acestei intenzii. Chiar daca cheltuiala nu e o problema (consideratzi un buget de de citeva mii de euro numai in cartushe, poate si o tzeava), reculul, zgomotul si sotzia pot fi probleme majore
- e prima mea arma si vreau sa imi ajunga pentru orice vinat ca n-am bani de alta. Hmm in opinia mea cind va luatzi permisul de conducere nu va cumparatzi camion sau Ferarri pentru prima masina, dar ce stiu eu, sint de moda veche.

Care magnum imi trebuie?

Daca a-ti citit pina aici si inca vretzi magnum, putem acum sa ne gindim care ne trebuie. Prima alegere, vrem Magnum Energetic sau Magnum Balistic. Aceasta intrebare depinde de motivul pentru care avem nevoie de un calibru magnum.
Daca:
- vrem balistica SI energie avem nevoie de un Magnum Balistic
- vrem doar energie multa multa multa si tragem aproape putem alege un Magnum Energetic


Dupa ce am selectat categoria de magnum, se pune problema care din ele. E dificil de dat o retzeta si trebuie sa va impacatzi cu gindul ca orice calibru alegetzi e un compromis de fapt, dar putetzi sa favorizatzi un criteriu sau altul. In opinia mea urmatoarele sint criterii pentru departajare cel putzin a restringe numarul de optziuni:
- energia minima a proiectilului. Trebuie ales un calibru cu energie suficienta pentru cel mai mare vinat pe care il consideratzi si inca ceva pe deasupra. Adica daca va trebuie la urs, consideratzi ca o sa intilnitzi "ursozaurul Carptazilor" si trebuie sa avetzi suficient argument pentru el. DAR nu alegetzi un calibru cu mai multa energie decit avetzi nevoie. Daca vinatzi urs, n-o sa va iasa in cale elefantzi, deci alegetzi ca atare.
- balistica acceptata (e un criteriu doar la Magnumurile Balistice). In principiu alegetzi un calibru cu proiectile cu coeficientzi balistici mari. Pentru acelasi diametru al proiectilului diferentzele balistice intre magnumuri sint date de vintezele intiziale. Din nou teoretic cu cit mai mare cu atit mai bine, insa practic toate dezavantajele magnumurilor se accentueaza cu viteza si greutatea proiectilelor. Adica un 300 RUM e mai scump de tras are recul mai mare si e mai zgomotos decit 300 WM
- raspindirea locala a calibrului respectiv. Acest local, cita variatzie avetzi in alegerea munitziei, a carabinelor, pretzul munitziei, etc.
- "costul" magnumului. Adica pretzul total al munitziei (nu uitatzi munitzia de antrenament), pretzul unei tzevi noi (in cazul ca vetzi ajunge vreodata sa o schimbatzi). Daca nu putetzi sustzine un 338 RUM financiar atunci nu-l luatzi, orientatziva spre un 300 WM sau chiar 7 mm (daca balistica si energia inca satisfac cerintzele)

Exemplu:
O sa folosesc exemplul meu pentru ca m-am confruntat de curind cu aceast decizie. Am vrut un magnum pentru ca sa trag la distantza la vinat si in poligon. Asadar vreau si balistica si energie. Ca si criterii, vreu un magnum raspindit local, care e relativ ieftin de tras si antrenat (in termeni de mgnum vorbind nu de 22lr), cu recul relativ mic (din nou in termen de magnum), care sa fi fost dovedit in practica atit la trageri la distantza cit si la vinatoare, si de asemenea vreau sa fie raspindit local. Asadar am nevoie de un Magnum Balistic si nu un Magnum Energetic. De asemenea din criteriile anterioare am eleminat dintr-o data RUM-urile, Weatherby pe motive de cost si raspindire, desi balistica lor este foarte buna. Sint totusi convins ca daca nu pot sa rezolv problema cu un 300 WM n-o sa pot nici cu RUM, cel putzin pentru cerintzele mele. Si uite asa am restrins optziunile la 2 magnumuri: 300 WM si 7mm Magnum. Si cu aceste 2 optziuni m-am chinuit 2 luni. In final am ales 300 WM pentru ca are energie mai mare aproape si probabil ca cele mai multe animale vor fi doborite pina in 300-400m. Pentru tras la distantza in poligon energia nu conteaza. De asemenea am avut alt motiv logic pentru 300 WM adica imi place mai mult :D :D :D :D .

Intreari si Raspunsuri:

Intrebare: Cum putem sa eliminam din dezavantajele magnumurilor?
Raspuns: Nu putem. Dar putem trisha. Adica putem sa reducem din efectul lor asupra noastra. Sa le luam pe rind:
- reculul. Un pat bun cu absorbtzie de recul a al Confortech, o talpa de pat buna, un protector de umar, diminueaza reculul considerabil. De asemenea frina la tzeava diminueaza enorm reculul dar are inconvenientul major ca, creste zgomotul. Practic in aces caz arma nu se poate trage fara dopuri in urechi. In opinia mea majoritatea au dificultatzi sa traga magnumuri mai mari de 300 WM fara frina la tzeava.
- zgomotul. In afara de dopuri in urechi mare lucru nu se poate face. Daca avetzi si frina la tzeava folositzi 2 rinduri de dopuri
- cartuse mai scumpe. Singurul remediu legal in Romania este a doua slujba.
- uzura mai mare a tzevii. Folositzi proiectile un pic mai lente, sau tragetzi mai rar
- cerintze mai stringente la optica. Din pacate aici nu prea este scurtatura. Un parametru foarte important la magnumuri este eye relief. Trebuie unul cit mai mare altfel riscatzi ca magnumul sa va faca un smiley face pe sprinceana. De asemenea tot important este ca luneta sa fie capabila de a rezista la recul repetat. In general nu am incredere aici decit in lunetele "Merecedes" si top line de la "Ford"
- mai greu de tras precis. E o consecintza a recului si poate si a zgomotului. Trishatzi la recul si zgomot si e mai usor de tras.
- mai greu de antrenat cu ele. E o consecintza psihologica a recului si zgomotului. Trishatzi, trishatzi, trishatzi
- in general, cheltuiala mult mai mare decit la calibrele normale. Tot al doilea job ne salveaza, numai sa mai ramina timp si de tras.

Intrebare: Am nevoie de energie si balistica, si xxx RUM/Weatherby are tot ce-mi trebuie, de asemenea nu trag mult. E bun pentru mine in loc de magnumurile "plapinde"?
Raspuns: Pentru ca numarul de focuri va fi mic, nu va trebui sa inlocuitzi tzeava, de asemenea probabil ca nu vetzi trage foarte mult pentru antrenament. Pentru un tragator experimentat care tolreaza reculul, e o aleger buna. Daca insa sintetzi incepator, as zice ca nu sintetzi gata de Ferari.

Acum merg la culcare ca e aproape 4 dimineatza aici. Va rog corecturi si comentarii. Si pentru ca cantidez in topul celor mai anagramzti forumisti, imi cer scuze pentru gramatica si ortografie.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 668
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde bogdanm pe 23 Apr 2009, 22:58

Multam.
Mie unul mi-ai raspuns la foarte multe intrebari cu acest articol :)

Bogdan
Weapons don't kill people, people kill people.
www.primejdie.ro
Avatar utilizator
bogdanm
Veteran
 
Mesaje: 1493
Membru din: 25 Iul 2007, 10:58
Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde dtdpuu pe 24 Apr 2009, 23:44

bogdanm scrie:Multam.
Mie unul mi-ai raspuns la foarte multe intrebari cu acest articol :)

Bogdan


Ma bucur ca ti-a folosit. Se pare ca esti printre putinii insa, sau poate ceilalti sint mai "secretoshi" :D .... sau ortografia mea e atit de sucita :oops: ca jumate nu face sens.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 668
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde newuser pe 25 Apr 2009, 09:29

de 7MM RM ce parere ai?
wild wild...est
newuser
Veteran
 
Mesaje: 450
Membru din: 27 Iun 2008, 15:40
Locaţie: Romania

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde Marius pe 25 Apr 2009, 12:48

dtdpuu scrie:Se pare ca esti printre putinii insa, sau poate ceilalti sint mai "secretoshi" :D .... sau ortografia mea e atit de sucita :oops: ca jumate nu face sens.
CristianC


Nu-i asa treaba.
Adevarul e ca vanatorul roman n-are nevoie de atata teorie si teorii ca sa vaneze ca lumea. Un articol atat de lung este in general descurajant, mai ales daca nu include scandal sau barfa.
Discutam cu un tip, proaspat vanator, ceva manager la o firma mare. Urma sa-si ia pusca. Buget generos. A zis ca vrea cal. 16. Am intrebat de ce? Ca asa i-a zis un mos de la tara, ca bate mai bine, si la distanta mai mare. I-am explicat cum stau lucrurile si parea ca a inteles. Apoi am aflat ca si-a luat de 16.

Cristian, nu te descuraja. Exista un numar mic de cititori (unii nu scriu nimic pe forum ci doar citesc), carora articolele tale si altele asemenea, le sunt de folos. Pentru ei ai scris.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3243
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde bogdanm pe 25 Apr 2009, 19:02

dtdpuu scrie:Ma bucur ca ti-a folosit. Se pare ca esti printre putinii insa, sau poate ceilalti sint mai "secretoshi" :D .... sau ortografia mea e atit de sucita :oops: ca jumate nu face sens.

CristianC


E mai liniste acum... Concedii (Paste, 1 Mai, etc), un pic de extrasezon, etc... Multi sunt prinsi cu altele si nu prea mai trec...
Dar stai sa inceapa capriorul...

Bogdan
Weapons don't kill people, people kill people.
www.primejdie.ro
Avatar utilizator
bogdanm
Veteran
 
Mesaje: 1493
Membru din: 25 Iul 2007, 10:58
Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde Alin3006 pe 06 Mai 2009, 20:15

In plus au mai postat cativa impresii legate de subiect, inclusiv eu, dar s-au sters datorita unei probleme tehnice, impreuna cu multe alte postari. Mai exact tot ce s-a scris cateva zile.
Si mie mi s-a parut excelent articolul, aveam la capitolul asta multe intrebari.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6445
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde violiv pe 06 Mai 2009, 21:45

Magnum=???
Definitii s-au tot incercat si chiar in articol este o impartire a lor. Dar ce intelegem fiecare din noi prin "magnum"? Ce am dori de la un magnum sa faca? Viteza mai mare, razanta mai buna, distanta eficace mai mare, energie purtata mai multa? Oricum le-ai lua, toate acestea sunt indeplinite in mai mica sau mai mare masura si de cartuse care nu poarta acest apelativ dar care l-ar merita dar si de unele care nu-l merita.

As putea s-o iau de la capsa pana la varf si ar rezulta cam acelasi lucru. O sa dau numai exemplul legat de proiectile si, din toate numai raportul intre masa si viteza de plecare si cu o mica divagatie spre diametru.

Luata in discutie o anume masa a proiectilului, functie de diametrul acestuia si de tubul in care este incarcat viteza de plecare poate fi "de magnum" sau inca in limita "normala". General, se accepta ca depasirea unui anume raport intre masa pulberii si masa proiectilului ar caracteriza un magnum, subintelegandu-se ca pulbere mai multa = viteza mai mare. Cu toata aceasta acceptiune nu-i intotdeauna tocmai asa. La o aceeasi incarcatura de pulbere, pusa in acelasi tub si care azvarle un proiectil de aceeasi masa, cu cat diametrul proiectilului e mai mare cu atat "pistonul" este mai eficient si viteza este mai mare. Sau, aceeasi viteza este obtinuta cu un proiectil de masa mult mai mare.
Pentru exemplicare iau bunul si batranul tub de 30-06 in configuratia originala si derivatele lui mai "indepartate" (veri de gradul II :wink: ) 25-06 si 9,3x62 (asta doar pentru ca verii de gradul I - 270 W si 338-06 sunt prea apropiati pentru o comparatie sugestiva).

30-06 trage proiectile de la ~7 g la ~15 g. 25-06 este considerat un magnum dupa raportul pulbere proiectil dar trage proiectilele de 7-8 g cu diferente insignifiante de viteza fata de 30-06. Faptul ca e mai mic in diametru il propulseaza mai greu din 25-06 dar tot asta ii confera o densitate sectionala mai mare si un comportament mai bun pe traseu si in tinta. In aceeasi masura, un proiectil de 15 g este abea scuipat de 30-06 pe cand este azvarlit bine de tot din 9,3x62 cu un castig energetic de aproape 25%, aproape la egalitate cu 300 wm (un magnum care aproape defineste categoria). Pe traseu, cel mai larg se poarta mai bine (daca nu cumva cel ingust are chiar o conformatie speciala aerodinamica). La impact, cel cu diametru mai mare ar fi mai bun dar ca penetratie cel ingust si greu este avantajat, cu atat mai mult cu cat tesutul este mai dur, mai ferm. Ducand comparatia la extrem, si 9,3x62 poate trage un proiectil aproape atat de greu cat e limita de sus a lui 25-06 si efectul este chiar mai bun al celui gros si usor. Care a magnum de viteza si care de masa???
Largind un pic spectrul si introducand in discutie un alt "magnum" celebru - 7 mm RM, proiectile de aceeasi masa pleaca cu viteze foarte apropiate din cele doua (30-06 si 7 RM) dar cele inguste se poarta mai bine pe traseu pana la o anumita distanta si chiar in unele tinte. Cu toate astea, masa mai micuta a proiectilelor suportate nu-l clasifica ca si un universal si folosirea lui la animale cu adevarat mari nu e foarte recomandata, acolo se pare ca se cere si ceva masa pe langa viteza.
Ramanand in cadrul aceluiasi diametru si mase si variind doar vitezele avem cea mai buna vedere asupra diferentelor. Daca luam tot .300-le, cu una din cele mai folosite mase - 11,7 g, diferentele de viteza sunt cam de 100 m/s de la cele mai puturoase la cele mai viteziste (un pic pe langa intra si 30-30 aici) 30-06...300 WM...300-xxx Weatherby ...300 RUM...300 in tub de 338 Lapua si altele. Oricum, pragul fizic al vitezei posibile de obtinut lansand un proiectil doar cu impuls initial se atinge relativ repede (undeva la 1500 m/s) si orice crestere in capacitate si masa de pulbere arsa nu mai aduce mare lucru in privinta performantei.
Cu toata evolutia "vitezistelor", cele cu masa mare au evoluat la fel de bine. Avem viteze de peste 1250 m/s in prima grupa dar si mase de 30 g propulsate cu viteze "cosmice" (nu ca-n lise ci aproape dublu). Si parerile tot impartite au ramas.
Putini s-au delimitat de aceasta confruntare (greu sau vitezist) si au decis de capul lor ca cel mai bun este cel mai greu posibil lansat la cea mai mare viteza posibila si uite asa au inceput sa-mi placa si mie magnum-urile.
Un exemplu bun dar cu putina aplicatie la noi ar fi marele bivol. "Urlete" multe s-au auzit cand un american a avut indrazneala sa impuste bivol (chiar 2, in doua zile) cu 300 WM si a calcat pe canoane (si partial pe legi ca a avut totusi acceptul autoritatii locale) in timp ce tot vanatorul de bivoli nu stie cum sa poata duce o pusca mai mare cu un calibru cat mai "de elefanti" dar cu care este nevoit sa traga relativ aproape (c-asa-i cu astea grele si puturoase).
Vin niste baieti pasionati de trasul la distanta, "inventeaza" aproape peste noapte un calibru - ma refer la 375 Chey Tac - cu care trag la peste o mila si-si pun intrebarea: N-o fi bun si la bivoli? Si nu stau mult pe ganduri, trag o fuga pe continentul negru si dau jos fara drept de apel, dintr-un singur foc in 9 din 10 cazuri, ditamai bivolii de la distante absolut fara emotii pentru tragatori si de-a dreptul incredibile pentru obisnuitii locului, adica undeva peste 300 m, in loc de cei putin peste 50 m traditionali. Un proiectil mai greu decat clasicul 375 H$H, tras de la distante de la care batranul sta si se uita cand vine vorba de bivol face o treaba "cum nu s-a mai vazut". Viteza mare la plecare, configuratia mai mult "de zbor" decat de "baros" coroborat si cu o configuratie interna speciala a proiectilului il fac practic imbatabil ca distanta eficace, penetratie, soc, putere de stopare si de ucidere. Oricum ramane intrebarea: da' cu adrenalina cum ramane??? :mrgreen:

Asadar, avem nevoie de "magnum"? Sau se poate trai si fara? Cu un pic de intelegere a problemelor poti ajunge la concluzia ca ai nevoie de ceva in plus numai si numai in situatiile in care chiar se pune aceasta problema. Altfel, un batran 8x57 sau 30-06 (ca si multe altele) pot acoperi la fel de bine astazi ca si acum 100 de ani, toata paleta de necesitati a unui vanator obisnuit, chiar cu avantaje fata de fratiorii mai tineri si mai mari.

Imi doresc eu un "magnum"? Cu siguranta ca da. Si clar unul de viteza, poate fi el chiar 204 Ruger cu proiectilul lui de 2 g dar la fel de bine ar putea fi si 338 Lapua. Pana la ele, sunt perfecte "batranele" pentru tot ce am eu nevoie si 900 m/s si proiectile usoare imi ajung...
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8649
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde dtdpuu pe 07 Mai 2009, 03:17

Merci de completari violiv.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 668
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde violiv pe 07 Mai 2009, 07:27

Oricand, cu placere!

Pe de alta parte, cum sa nu vrei un magnum cand te uiti prin tabele si vezi ca ai 100 m/s in plus la gura tevii la acelasi proiectil, cu diametru si masa identice???? :wink:
Si daca mai gasesti si cate un proiectil istet de tot, cu coeficient balistic mare de tot si vezi niste tabele in care viteza proiectilului la 300 m tras din magnum este chiar mai mare decat a celui tras dintr-un calibru "normal" la gura tevii, chiar ca ti se aprinde parul in cap.

http://www.sellier-bellot.cz/rifle-ammu ... roduct=550

http://www.sellier-bellot.cz/rifle-ammu ... roduct=551

Apoi, mai dai de un articol in care se evalueaza trasul cu glont la goana, la fuga mare a animalului si corectia la ochire ce trebuie aplicata, in care vezi ca-ti trebe ~60 cm in fata la 8x57 si numa 35 la 300 wm pentru o tinta la 40 m si peste o lungime de mistret la 75 m cu lentul 8x57 pe cand 300 wm are nevoie doar de 50-60 cm si iar ti se aprind scantei prin creieras. Practic, peste o lungime de piesa corectie la ochire este greu de tot si-n camp deschis dar mai ales in padure in timp ce 60 cm nu mai par chiar asa multi....

Mai casti gura un pic si la caderi si vezi ca unul pica rau de tot de la 150 m la 300 m in timp ce fratiorul mai mare poate merge de la 200 la 300 cu o cadere mult mai mica si incepi sa intelegi de ce se bucura totusi de popularitate.

Pana la urma se strang o gramada de motive pentru a-ti dori un magnum. :mrgreen:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8649
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde Alin3006 pe 11 Mai 2009, 18:46

Sau alegi un KJG de 10,5 g pentru 9,3 x62 ! :wink: Si transformi un magnum de masa intr-unul de viteza...
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6445
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde violiv pe 11 Mai 2009, 23:01

Ba ramai in aceeasi clasa de calibre "normale"....

Sincer, tare sunt curios sa trag niste cartuse de la domnul Lutz la 300 m, indiferent de calibru - chestia cu masa mica si diametrul mare nu se impaca deloc cu distante mari parcurse in "siguranta" si corect.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8649
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde Alin3006 pe 12 Mai 2009, 19:26

violiv scrie:Ba ramai in aceeasi clasa de calibre "normale"....

Sincer, tare sunt curios sa trag niste cartuse de la domnul Lutz la 300 m, indiferent de calibru - chestia cu masa mica si diametrul mare nu se impaca deloc cu distante mari parcurse in "siguranta" si corect.



N-am pacanit cu gloante cat tine, dar draciile alea m-au impresionat. La 300m n-am incercat. Cel mai departe am tras la 150 m, e drept. Si pana acum doar cu 9,3x62. Astept cu mare interes sa vad ce face 243 win din aceeasi sursa. Ca efect omorator nu se compara cu nimic din ce am vazut eu . Ca precizie, pana in 150 m sunt ceas. Mai departe nu stiu ca n-am incercat. Ideea e ca la 9,3x62 viteza e de 975 m/ s iar la 243 win de 1040m/s cu 2070 J. Am avut si folosit la mistret 30.06 cu proiectil de 11,5 g. O singura data a cazut in foc. In rest ...tot mai facea ceva drum, chiar lovit ca la carte. Cu 10,5 g in 9,3 x62 cade in foc invariabil, iar la goana de ex corectia fata de 30.06 a scazut spectaculos datorita vitezei proiectilului. Asta ca sa raspund la o intrebare mai veche - de ce nu folosesc un 16 g in calibrul ala. Mi s-a parut un compromis bun.
De tras la 300 m...nu am unde in Bucuresti. Poate o sa incerc undeva pe coclauri. Sau poate le testezi tu Vio inaintea mea si ne povestesti. Tind sa cred ca ai dreptate si ca pe traiectorii f lungi e posibil sa se destabilizeze.
Scuze de offtopic- din punctul meu de vedere ideea de magnum se leaga cumva ( desi nu e corect dar nu pot sa ma abtin ) si de efectul asupra vanatului.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6445
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde val pangica pe 13 Mai 2009, 11:17

@Cristian

Excelent articolul - pe mine unul m-a lamurit cu multe chestii . Iar comparatia cu camionul este bestiala !!! Felicitari .
Ce zici Aline - nu il saltam in prima pagina ?
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde dtdpuu pe 13 Mai 2009, 15:39

val pangica scrie:@Cristian

Excelent articolul - pe mine unul m-a lamurit cu multe chestii . Iar comparatia cu camionul este bestiala !!! Felicitari .
Ce zici Aline - nu il saltam in prima pagina ?


Sper sa fi ajutat.

Nu stiu daca e chiar "lustruit" de prima pagina (greseli, spelling, formatare, etc.).
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 668
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde Alin3006 pe 13 Mai 2009, 18:11

Exact la prima pagina ma gandeam si eu. Imi fac timp sa-l " perii" si va ajunge unde merita. Multumiri celor care l-au scris respectiv completat. Excelent.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6445
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde alex9byby pe 01 Iun 2009, 14:12

frumos articol,tot respectul pentru cei care impartasesc si la altii din experienta lor.
as avea o intrebare:in ceea ce priveste viteza,energia,etc a glontului ,nu are un rol zic eu destul de important si felul tevii?aici ma refer in general la nr de ghinturi,lungimea ei,etc
daca ma insel corectatima,dar in opinia mea degeaba este cartusul bun,daca teava este slaba
alex9byby
 
Mesaje: 18
Membru din: 08 Ian 2009, 22:59

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde violiv pe 01 Iun 2009, 15:17

In ce sens "slaba"?
Numarul si pasul ghinturilor nu influenteaza direct, in maniera semnificativa, viteza proiectilului la iesirea din teava ci numai stabilizarea acestuia pe traiectorie, adica precizia.
Lungimea tevii influenteaza semnificativ viteza de plecare dar nu pentru orice magnum, pentru orice diferente sau pentru orice tip de cartus. Exista cartuse care pierd semnificativ la viteza de iesire daca sunt trase din tevi de 60 sau de 50 cm si astfel un 300 wm poate ajunge sa plece cu aceeasi viteza ca dintr-un 308 W daca sunt trase din teava de 50 cm ambele dar pentru unele incarcaturi diferenta este chiar nesemnificativa - un cronograf face toti banii pentru aceste aprecieri.
Acelasi cartus, tras din tevi de aceeasi lungime dar de fabricanti diferiti poate pleca cu viteze diferite dar diferentele sunt practic nesemnificative, in jur de 1-2%. daca tii mortis sa scoti si ultimul cm/sec in plus poate conteaza, altfel nu.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8649
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde alex9byby pe 01 Iun 2009, 16:49

se poate sa ma insel,dar din ceea ce stiam eu puterea si viteza glontului sunt date de urmatorii factor:
1-nr si pasul ghinturilor care ii imprima aceea miscare de rotatie
2-incarcatura,lungimea,greutatea cartusului respectiv a glontului
3-si binenteles lungimea tevii,intr-o teava cu 7-8cm mai lunga,daca avem un cartus cu o incarcatura de pulbere mai mare glontul capata energie mai mare si implicit viteza mai mare
recunosc ca stiu foarte putin despre arme,deci nu ma criticati prea tare :D
alex9byby
 
Mesaje: 18
Membru din: 08 Ian 2009, 22:59

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde Ursus2006 pe 01 Iun 2009, 19:36

Alexde9oribyby , ia-ti matale examenul de vanator prima data, ca gresisi topicu': aici e vorba despre primul " magnum" si la incepatori este recomandabila o " lisa juxstapusa" , asta daca vrei sa inveti , daca nu, merge si un "tun" , poate nimeresti " turla bisericii" cu el ! 8) :wink:
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde Alin3006 pe 10 Iun 2009, 18:54

Ursule nu fii carcotas, lasa omul sa intrebe, asa invata!
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6445
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde yoghi pe 11 Iun 2009, 17:36

astea am
Steyr 300Winmag cu cartuse Winchester de 220gr
Browning 7mm rem cu cartuse Hirtemberger de 175gr

si aspir in vara asta la Sako 338 Lapua cu cartuse Lapua

am ales bine ??! :mrgreen:
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3799
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde Alin3006 pe 24 Iun 2009, 10:22

N-ai gusturi rele... :mrgreen:
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6445
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde cepragadavid pe 12 Aug 2009, 06:13

As dori sa aflu mai multe despre calibrul 9.3x62, blistica, fabricanti arme si munitie, etc.
cepragadavid
 
Mesaje: 2
Membru din: 12 Aug 2009, 05:53

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde violiv pe 12 Aug 2009, 07:28

Si cine te opreste ? :mrgreen:


Bine ai venit printre noi!
Treci pe la partea de "jurnal" sa facem cunostinta, poate ne spui si sfera de interes pentru care iti doresti acest calibru si, daca net-ul nu-i suficient te-om ajuta :twisted:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8649
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde cepragadavid pe 13 Aug 2009, 01:55

Am vazut ca este un forum de vanatoare si ce sfera de interes as putea avea? :D
Sunt de ceva timp vanator si detin un 30-06, doream sa aflu si alte pareri pentru ca anumiti amici de vanatoare prea isi laudau armele.
cepragadavid
 
Mesaje: 2
Membru din: 12 Aug 2009, 05:53

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde violiv pe 13 Aug 2009, 08:56

La sfera de interes cinegetic ma refeream. Eu stiu posesori de 9,3x62 care impusca mai multi tapi decat mistreti intr-un an si nu-i chiar cea mai indicata solutie.

In plus, daca aluzia n-ai perceput-o, sa-ti spun mai "drept" - si la ghiseul de informatii spui intai "buna ziua!" apoi pui intrebarea, cel putin asa mi se pare normal.
Si daca te superi pe mine, eu sincer consider ca va fi pierderea ta (asa-s eu mai cu trei oua si cu nasul in nori :mrgreen: ) iar mie nu-mi va lipsi nimic esential ca sa fiu in continuare fericit.
Daca o iei de la capat in spiritul acestui forum "de vanatoare", asa cum ai spus (adica in spirit vanatoresc, cu o strangere de mana si-o prezentare la inceputul zilei) atunci te-om sprijini in cautari.

P.S. si ca sa vezi ca nu-s ranchiunos, raspunsul la intrebarea ta ar fi unul clasic: nu exista nimic din ce un 9,3x62 sa faca si 30-06 sa nu poata face. Incearca tu sa sa scoti din 30-06 ce poate el da!
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8649
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde George08 pe 13 Aug 2009, 20:41

Mai ales daca vine la pachet cu un pat de plastic :D :D :D
Avatar utilizator
George08
Membru important
 
Mesaje: 242
Membru din: 20 Feb 2008, 19:03
Locaţie: Bucuresti

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde marius 45 pe 14 Aug 2009, 09:14

Cel mai mult conteaza cine sta in spatele patului... :wink: si apasa pe targaci
marius 45
Membru important
 
Mesaje: 253
Membru din: 07 Noi 2008, 17:01
Locaţie: PE GRINDURI

Re: Ghidul lui NUSTIU in alegerea primului magnum (carabina)

Mesajde Adrian S pe 14 Aug 2009, 16:57

violiv scrie:Si cine te opreste ? :mrgreen:

:lol:
Adrian S
Veteran
 
Mesaje: 1210
Membru din: 02 Aug 2007, 10:08
Locaţie: Bucuresti

Următorul

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 75 vizitatori

Publicitate