Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
cum se face vanatul la protap?
29 mesaje • Pagina 1 din 1
cum se face vanatul la protap?salutare sunt un membru mai nou,nu sunt inca vanator dar aspir.intrebarea mea ar fii urmatoarea:cum se prepara vanatul la protap?eu nu am gasit nici o reteta rog cine stie sa-mi spuna si mie va multumesc anticipat
Re: cum se face vanatul la protap?aici ma refer in general la vanat care este de facut la protap gen un iepure mai maricel,un caprior,etc
Re: cum se face vanatul la protap?Excelenta intrebarea pentru un ...aspirant la statutul de vanator. Asa trebuie sa fim toti, foarte bine documentati, inainte de inceperea oricarei activitati
In privintza vanatului la protzap, n-am auzit inca pe nimeni ca ar pregati astfel un iepure ori un caprior ...probabil pentru ca vanatul are carnea "uscata', fibroasa, iar la protzap sau pe gratar poate fi "prelucrata termic" doar pentru a deveni tare ca talpa bocancului... Sa ne mai spuna si altii, daca stiu mai multe... pana una alta, spor la miei, berbeci si chiar vitzei la protzap! „Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
Re: cum se face vanatul la protap?La gratar am facut iepure, tzap/capra, mistret si cerb.
Iepurii l-am facut in intregime (nu intregi) (inclusiv carcasa taiata in 2 pe sira spinarii). Contrar tuturor povestilor precum ca s-ar face carnea tare, a iesit exceptional! Carnea frageda si gustoasa. La tzap/capra si mistret am facut muschiulet si pulpa la gratar. Dar pregatita in prealabil (batuta si tinuta la macerat in baitz). La cerb, doar muschii pregatiti in prealabil (batuti si tinuti in iaurt). Nu trebuie sa tii carnea pana se face talpa! O tii cat se rumeneste si mijlocul ramane in sange, cel mult in foarte putin sange. La protzap am vazut doar la TV unul care prindea iepuri cu latzul in Scotia si-i manca facuti la protzap. Da tragea de carne de numa-numa. Vorba lui @223/12, asteptam opinii de la cei ce s-au dedulcit la un vanat la protzap.
Re: cum se face vanatul la protap?
Nota 10 ! Tot asa intreba unul de la tzara( nevanator), pe vanzatorul de la magazinul de arme: omul vroia o pusca cu AC, care sa bata cat mai mult . Si ala era pasionat de " tir pe viu" - se vedea de la o posta ! MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Re: cum se face vanatul la protap?Merge facut vanatul la protap daca e tanar....daca nu e cam fibros si nu merita "stricat" la protap....
Mai de ce sunteti rai cu baiatul....poate intai vrea sa manance si apoi hotaraste daca are carnea gust bun se face vanator daca e fibroasa renuntza
Re: cum se face vanatul la protap?Excelenta intrebarea pentru un ...aspirant la statutul de vanator. Asa trebuie sa fim toti, foarte bine documentati, inainte de inceperea oricarei activitati
din cate am citit acesta sectiune este destinata retetelor culinare,daca aveam nelamuriri despre ce este vanatoarea cautam alt topic P.S:din ceea ce stiam eu ar merge facut si vanatul la protap P.S:interesanta comparatia aceea cu taranul,dar ce sa-i faci nu toti ne tragem de la oras Oricum multumesc de raspunsuri
Re: cum se face vanatul la protap?Iti da Amis o reteta de te lingi pe degete...
Re: cum se face vanatul la protap?Acum ceva vreme, la Rustic, a adus Tudor o pulpa de caprioara, tinuta la fezandat 3 zile in blana. Ne-am batut pe ea, desi a fost facuta simplu, fara fasoane, la gratar. O minune. Poate ne da detalii impricinatul.
Re: cum se face vanatul la protap?
Alex, nu te supara, dar pe aici mai si glumim, asa ne sta in fire (e just, nu trebuie exagerat cu ironiile)... Cand vei deveni vanator, daca vei suferi pentru fiecare vorba aruncata de camarazi, o sa umbli prin paduri si campii mai mult plangand.... Bine-ai venit si bafta in toate! „Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
Re: cum se face vanatul la protap?nu-i nici o suparare
bine v-am gasit
Re: cum se face vanatul la protap?si totusi se face vanatul la protap sau nu?
Re: cum se face vanatul la protap?
Cum? Weapons don't kill people, people kill people.
www.primejdie.ro
Re: cum se face vanatul la protap?
Scrum! „Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
Re: cum se face vanatul la protap?Se face, cum sa nu se faca!
Numa ca trebe ales bine animalul care sa se preteze si pregatita ceva mai mult carnea in prealabil. E de preferat sa alegi animale tinere (un ied sulitar e perfect sau un iepuras din ultima fatare inainte de sezon). Faptul ca nu prea au untura-slanina se compenseaza impanand carnea cu feliute foarte subtiri si dese - un bisturiu sau varful unui cutit de fileuri este perfect pentru operatiunea asta - nu e recomandat sa pui si usturoi in aceeasi gaurica - la coacere da un gust nu foarte placut. Carnea de animale care alearga mult are un procent mai mic de apa si mai mare de fibre de colagen (cele care o fac tare si atoasa). Apa se "completeaza" injectand carnea cu coniac (cel mai bine cu Zaraza sau Metaxa - coniace obtinute din vinuri aromate si care dau o savoare deosebita) - trebuie o seringa si un ac mai lungut si cam 50 ml/kg carne. Colagenul prin coacere se intareste. El trebuie fiert mult ca sa se hidrolizeze si sa se gateasca (si asta poate fi o solutie - inainte de protap, 20 min la oala sub presiune apoi copt iese si un bivol de 30 ani fraged) dar cel mai bine este sa faci asta prin tinerea carnii intr-un bait. Otetul nu face bine chiar daca e recomandat in aproape toate retetele de bait (da un gust de-a dreptul scarbos si nu mai ramane nimic din savoarea originala a carnii) in schimb face bine chestia asta acidul lactic. Acesta se poate obtine in doua feluri: prin fezandare (actioneaza direct cel din muschii animalului respectiv ale carui celule continua sa traiasca si cateva zeci de minute dupa ce animalul a murit dar in lipsa de oxigen produc acid lactic, cu atat mai mult cu cat a alergat mai mult inainte de deces) sau prin adaugarea la bait - acidul lactic este prezent in toate chestiile care fermenteaza lactic adica bine cunoscutele muraturi sau varza in apa cu sare fara otet; in functie de preferite, o cana de moare sau zeama de muraturi face foarte bine si nici nu altereaza gustul carnii asa ca otetul. Cel mai bine si mai bine face chestia asta PAPAINA, o enzima ce dizolva colagenul instant si care se obtine din frunzele arborelui de papaia - se mai gaseste sub forma de praf de frunze uscate sau creme exfoliatoare pentru gagici - o lingurita din acest praf pusa la fiert impreuna cu gatul unei vaci de 20 de ani o transforma in hrana pentru bebelusi fara dinti in 20-30 minute si aproape la fel se intampla daca o pui la bait. Smecheria cea mai smecherie este sa nu astepti sa-l coci integral si sa-l pui asa pe masa ci sa-l mananci ca pe saorma, feliute subtire pe masura ce s-a parlit un pic. O alta smecherie este plasarea protapului in asa fel incat sa fie cat mai inconjurat de pereti care sa reflecte caldura spre carne iar carnea sa fie suficient de departe de foc cat sa primeasca numai caldura indirecta - intr-o vatra sau semineu iese cel mai bine. Si nu uitati stropitul continuu cu zeama de la bait! O alta chestie pe care am invatat-o de la niste sudanezi care gateau la protap berbeci batrani, este sa pregatesti un sos de apa rece, picant si aromat, cu care sa umpli pe cat se poate abdomenul si toracele anmalului respectiv pe care sa-l cosi bine si strans apoi pe la toate gaurile. Pe masura ce se incalzeste, degaja aburi care vor mentine carnea hidratata si frageda. Si mai trebe multa-multa rabdare - dureaza cel putin 6 ore un iedut si pana la 12 ore un animal mai serios. daca vrei s-o faci in "pauza de masa" slabe sanse sa iasa ceva bun.
Re: cum se face vanatul la protap?
Juma' de fruct papaya de la Metro are acelasi efect. Pe incercate. Si nu schimba neam gustu'. Weapons don't kill people, people kill people.
www.primejdie.ro
Re: cum se face vanatul la protap?Am auzit ca se gaseste Papaya si sub forma de praf in magazinele arabesti. Si se pare ca intr-adevar fragezeste spectaculos- e unul dintre secretele kebabului fraged de oaie din tarile arabe.
Re: cum se face vanatul la protap?Când o să aflaţi EXACT sursa de "prafuri", vă rog nu omiteţi să ne-o spuneţi şi nouă. Am bătut într-o zi aproape toate magazinele arăbeşti din Bucureşti şi nexam praf sau frunze.
Se confirma că jumatate de fruct are fix acelaşi efect ca frunzele ? Ar fi excelent, fructe totuşi se găsesc vorba aia, şi la butic.
Re: cum se face vanatul la protap?Domnu' bogdanm, confirmati şefu' chestia cu fructul de papaia ?
Re: cum se face vanatul la protap?
pt praf incearca la ZAM-ZAM, pe Mosilor. Dinspre Obor spre Mosilor Vechi pe partea stanga pe un colt de strada. Daca nu au iti aduc.
Re: cum se face vanatul la protap?Am batut orasul pe la toti arabetii. Nimic.
Ma interesa mai mult daca afirmatia lui bogdanm "Juma' de fruct papaya de la Metro are acelasi efect. Pe incercate. Si nu schimba neam gustu'." este adevarata si daca o poate confirma. Ca decat sa imi rup picioarele si sa imi pierd timpul cautand tot felul de dughene unde nu se gaseste nimic, prefer sa cumpar un fruct pe care il poti gasi la orice supermarket.
Re: cum se face vanatul la protap?Pai,nu mai astepta frate raspunsul lui Bogdan si da fuga la magazin sa iei un fruct de papaya ca n-o fi gaura-n cer.Si apoi cheama-ne si pe noi la degustare dupa ce faci bucatele,ca n-om veni cu mana goala!
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
Re: cum se face vanatul la protap?Of, am investigat "problema" pe toate partile, si ca sa raspund oarecum propriei mele intrebari (si in acelasi timp si lui violiv si lui bogdanm) va spun ce am aflat:
- substanta care contine enzima care fragezeste carnea este papaina (asta stiam); - papaina se extrage din laptele care curge din fruct cand este cules (ca la smochine) si care sufera un proces de rafinare, uscare, etc (asta nu mai stiam); - nu am gasit referire la faptul ca se extrage din frunze sau ca s-ar folosi frunze uscate sau maruntite (si vai, de cati m-am rugat sa imi aduca frunze de papaya din USA !); - toate retetele de marinade sunt exclusiv pe baza de fruct - storcit, pisat, maruntit sau felii si amestecat cu celelalte ingrediente ale marinadei; - se tine un timp limitat, in caz contrar carnea se fragezeste atat de mult incat capata o consistenta neplacuta (cam ca ficatul) - e, aici mai trebuie sa investighez, sa aflu cat se tine carnea in marinada si daca este in functie de cantitatea de carne, de fruct sau de altceva; - cat de curand fac proba si va comunic rezultatul. Sper ca aceste cateva mici informatii sunt de folos, macar nu mai trebuie sa cautati detalii pe net. Daca aveti completari, sunt binevenite.
Re: cum se face vanatul la protap?M-am trezit si eu
Confirm faza cu jumatatea de fruct. Dar eu o folosesc la tocanite, nu la marinade. Incercam acum si la marinade. Multam. Weapons don't kill people, people kill people.
www.primejdie.ro
Re: cum se face vanatul la protap?Buna seara,
Stiu ca e un topic vechi, citesc de mult timp forumul dar nu am postat niciodata. Eu am gasit praf de fragezire in Dragonul Rosu, la unul din magazinele alimentare chinezesti, in dragonul in care sunt si ceva restaurante. Este de la Knorr, e alb, confirm ca este facut din papaya si e foarte bun. Din aceeasi bucata de carne (de vita) am facut doua fripturi, una "tratata" cu "Meat Tenderizer" si una naturala.. cea tratata era frageda ca un piept de pui..iar cealalta.. talpa de bocanc. Cam asa arata recipientul: http://www.unileverfoodsolutions.hk/wu_ ... 0000_0.jpg Va salut. Singurii oameni care percep întregul tablou sunt cei care ies afară din cadru. - Salman Rushdie
Re: cum se face vanatul la protap?Confirm ce a spus violiv mai sus, aproape orice animal se poate face la protap.
Mai jos e experienta mea. Nu e vanat, dar daca inlocuiesti berbec cu caprior.... http://forum.softpedia.com/topic/74733- ... _st__11934 postarile nr. 11952 si 11954 Pofta buna! focu' si cartusu'!
MP 153 12/76 Axis II SR 30-06 IJ54 12/70
Re: cum se face vanatul la protap?Papaina se poate gasii pe la tot felul de magazine naturiste, pentru slabit sau mai situ eu ce cure cu enzime
http://www.drhuldaclark.ro/articol/Produse/Plante/Papaina_500mg-919.html http://www.organika.com.ro/260-enzime-din-papaya-papaina-pentru-digestie-si-cura-de-slabire.html cat despre animale intregi la protap eu am incercat berbeci, miei si porci de casa si daca reusesc sa caut ceva poze le pun aici cu explicatile necesare, dar sunt sigur ca au fost colegi chiar de pe forum care au participat la protapurile mele de la Dej sau de prin alte parti unde am avut diverse intalniri vanatoresti Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76 Nissan Terrano R20 ZD30
29 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Retete culinare vanatoresti Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori |
Publicitate
|