Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Feb 2025, 17:05

Browning sau Benelli Argo?

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: Browning sau Benelli Argo?

Mesajde Ghinda pe 02 Mar 2009, 13:57

Stiu si vorbesc din conditia de posesor de 30.06.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde ventura pe 02 Mar 2009, 15:12

7x64 este o solutie buna.
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
ventura
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde Alin3006 pe 02 Mar 2009, 17:51

ventura scrie:7x64 este o solutie buna.

Asa este, dar practic e " variatiune pe aceeasi tema " cu 30.06.
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde ventura pe 02 Mar 2009, 20:16

Corect.
Doar putin mai mic in diametru, si putin mai razant.(cred ca merge mai bine la tap decat 30-06)
Eu mi-as lua 300wm(ca nu prea dau dupa tap...)
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
ventura
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde Alin3006 pe 06 Mar 2009, 13:54

Putin offtopic, dar am vazut multi straini care au ca unica arma cu glont una in calibrul 300 WinMag si trag cu ea la tap fara nici o problema. Pana la urma...cata carne se strica ? Daca tragi in spata, se deterioreaza pulpa din fata, care oricum nu are o valoare culinara deosebita. E un fel de pachet de tendoane. De asemenea, alegerea proiectilului poate reduce " stricaciunile" semnificativ. Eu unul o vad mai mult o chestie de recul.
Alin3006
Veteran

Mesajde Vechio pe 06 Mar 2009, 16:43

Tot Offtopic :oops:
Maestrul Maurer îmi spune-a: Tinere, pentru vînătoare ai nevoie de trei arme. O lisă de 20, o carabină de 220Swift :shock: şi una de 300WM :shock: .
Mi-au trebuit 40 de ani să-i dau dreptate :oops: .
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Mesajde scirocco pe 17 Mar 2009, 13:40

Tavi,ai vanat cu Gheorghe Maurer? :shock: Foarte tare...bineinteles daca e vorba de acel Maurer :lol: Se spune despre Maurer ca a fost un foarte vanator si in acelasi timp un excelent tragator.Si ca era singurul care isi permitea sa il "pizduiasca" pe nea Nicu.

P.S Tot off-topic,scuze! :oops:
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
scirocco
Veteran

Mesajde Vechio pe 17 Mar 2009, 15:10

Am avut onoarea de a lua lecţii, dar nu am intrat în catgoria lui Ţiri :oops: şi ca să revenim la topic, nu am tras cu nimic mai bun decît Confortechul.
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Mesajde George08 pe 11 Apr 2009, 20:35

Cand sa-mi comand si eu un ARGO m-a pus naiba sa citesc ce spun posesorii pe forumul de la benelliusa. Si m-am dezumflat total. Superba ca ergonomie dar precizie aleatorie, in general de peste 2,5 MOA, tragaci ordinar care agata si cu finete care merge de la 4,5 la 10 lbs de la o arma la alta, arma trebuie reglata din nou daca se demonteaza teava (la chestia asta exista unanimitate de pareri), blocaje la ejectare mentionate mult mai des decat ma asteptam, urme de uzura maaaari de tot pe piston ???? Sunt americanii idioti, se vinde la ei o varianta mai slaba de ARGO sau ce? Ca pe la noi o vad laudata de toata lumea! Sunt in ceata...
George08
Membru important

Mesajde violiv pe 11 Apr 2009, 23:12

Hai sa lamurim niste chestiute ca sa nu mai fii in ceata:
- in primul rand, nu se modifica absolut nimic la precizie si punct de impact dupa demontare, chiar dupa demontare mai mult decat "ordinara" pentru curatenia obsinuita - asta este o mare cretinatate ce scriu ei acolo; am verificat personal pe multe ARGO in toate calibrele - singura chestie care afecteaza punctul de impact este trasul folosind cureaua armei drept sprijin din pozitia culcat cand pui o tensiune mare de tot in curea ca sa obtii stabilitate si asta trage de valva-teava care se duce undeva spre stanga-jos - teoretic pentru ca n-am ajuns niciodata sa pot tensiona atat de mult cureaua
- tragaciul este cel mai bun in comparatie cu orice alta semi de pe piata, poate la Sauer sa fie un pic mai rasarit dar este adevarat ca este inferior si ca nu se poate regla asa cum se poate la multe bolt-uri cu care sunt obisnuiti americanii
- precizia este aleatorie dar dependenta strict de munitie - stiu cel putin 3 feluri de munitie comerciala cu care trage constant in 3 cm la 100 m si-n 4-5 cm la 200 m cum stiu cel putin alte 5 feluri cu care trage in 10 cm la 100 m
- in ultimul an s-au scurs undeva peste 600 cartuse prin vreo 5 ARGO pe care le stiu, in toate calibrele si-n toate configuratiile si nu a existat niciun blocaj din niciuna, nici la +40 si nici la -15 grade (exceptie munitia cu tub de tabla de la Sadu cu care am chinuit inutil una si cu care s-a blocat la al 8-lea cartus din 10 ale magaziei, trase in 15 sec.) - americanii reincarca mult si trag mult si cu munitii de 2 bani pe care bolt-urile le tolereaza dar semi nu; cu munitii comerciale de la noi nu ai nicio problema
- cu prima ocazie iti pun o poza cu capul unui inchizator si cu pistonul uneia in 300 wm care a tras ~300 focuri - daca gasesti vreo urma de uzura le inghit cu tot cu arcuri

O semi este intotdeauna mai pretentioasa decat o bolt-action si trebe tratata cu ceva mai multa atentie, chestie pe care multi tragatori o neglijeaza. Cand se intampla ceva rau e 90% din vina utilizatorului, nu a armei.
Iar pe americani nu-i mai cred in materie de semi de cand m-am apucat de tras cu Remington 7400 - da o cautare pe google sa vezi ce zic despre asta!!! daca e sa-i crezi nu exista arma mai proasta pe tot globul si cu toate astea nu-i deloc asa. E mai "ciudata", e mai pretentioasa dar trage la nivel cu orice CZ de pe la noi ceea ce nu-i deloc un lucru prost.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde George08 pe 12 Apr 2009, 01:59

Inseamna ca ai citit si despre asta: http://www.benelliusa.com/forum/showthread.php?t=14472
Or fi trucate? :roll: :)
George08
Membru important

Mesajde vanatorul dibaci pe 12 Apr 2009, 07:42

George08 scrie:Inseamna ca ai citit si despre asta: http://www.benelliusa.com/forum/showthread.php?t=14472
Or fi trucate? :roll: :)

Sincer- arata de parca sa tras cu ea ca la razboi si apoi nenea jon a abandonato in grajd imediat dupa capita de fan si la vreo la vreo 6 luni observand ca ploua in saivan si-a adus aminte ca acolo este si arma -sa fim seriosi asa starat de coroziune se pune numai daca ai tras ca la revolutie si apoi nici macar pe exterior nu ai sterso-de altfel ii si inteleg la cati bani dau americani pe arme as lua si eu cate una pe luna- :lol:
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde violiv pe 12 Apr 2009, 09:07

Cum ajung langa una (un n-am...inca :wink: ) fac niste poze cu toate partile intens solicitate. Am tras intr-o zi spre 100 cartuse cu una si tot n-a ajuns asa. E drept ca nu ajungi sa cureti partea in discutie decat daca insisti cu demontatul armei dincolo de simpla desfacere in doua bucati.
violiv
Veteran

Mesajde sorry_nellu pe 13 Apr 2009, 06:54

@vanatorul dibaci: cred ca ai foarte mare dreptate. Sunt sigur ca tot asa arata arma si la exterior. Asa o uzura pe o piesa, nu am vazut nici la arme de 90 de ani.
"Decat sa dai pomana calicilor sambata, mai bine da ceva de baut mahmurilor, marta." I. Creanga
sorry_nellu
Veteran

Mesajde violiv pe 13 Apr 2009, 11:08

Tipu' care scrie ce-a patit nu-i chiar novice in ale meseriei - daca urmariti ce-a postat anterior veti vedea ca vaneaza mult, ca apreciaza arma, c-a tras cu ea pana a reusit sa scoata ce nu reusesc multi atat ca precizie cat si ca rezultate in teren.
Cu toate astea, sa nu bagi de seama asa uzura la capatul anterior al pistonului sau in degajarile din inelul exterior chiar nu stiu cum se poate intampla.
Prima varianta de ARGO a avut o mecanica un pic diferita si materiale un pic altele - se pare ca gazele foarte fierbinti si presiunea foarte mare la care sunt preluate au cam dat de furca. Acum arma are suprafetele expuse acoperite special, mult mai rezistente la "foc" si mecanica a suferit oarece modificari la nivelul valvei.

In plus, demontarea ordinara pentru curatat arma nu ajunge la toate piesele; trebuie avanasat un pic (cam pana obtii o sacosica de piese) ca sa ajungi sa le cureti pe toate. Dintr-un considerent ce tine de logica feminina :mrgreen: producatorul a lipit surubul ce permite demontarea pana la capat si nici nu zice in instructiuni c-ar trebui umblat acolo. Din practica, un imbus sanatos si un pic de forta prima data rezolva problema si accesul la toate piesele pentru curatare minutioasa devine foarte facil. Mi se pare o si mai mare prostie din partea fabricantului aceasta lasare in ceata a problemei, cu atat mai mult cu cat arma noua este imbracata cu un strat de vaselina care se combina foarte bine cu fumul si rezulta un noroi abraziv de toata frumusetea, exact in acesta zona. Este imperios necesar ca inainte de orice folosire s-o demontezi pana la ultimul surubel si sa stergi temeinic toata vaselina lasand in loc doar un strat fin de ulei ca sa n-ai probleme.

Chiar aseara am sunat un amic si l-am pus sa citeasca tocpicul si sa-si demonteze arma sa verifice si aceasta zona. Dupa aproape 400 focuri in 300 wm, in conditiile in care niciodata nu am desfacut acea siguranta din capul pistonului si n-am separat pistonul de inelul de otel, aici nu era nicio problema - suprafete perfecte cu doar o mica urma de fum. Insa arma este demontata si curatata la mecanisme dupa fiecare iesire, indiferent ca s-a tras 1 foc sau 50.
violiv
Veteran

Mesajde alex nutu pe 16 Iun 2011, 11:09

[quote="Gabriel LES"]sunt doar pareri personale si discutii cu cei care au folosit astfel de arme. un argument sustinut de cativa "tragatori buni" pe care ii cunosc e ca nu sunt la fel de exacte (este destul de important), sunt mai sensibile (se blocheaza). si in general tevile semiautomatelor sunt nitel mai scurte decat a celor bolt-action, care cred ca influenteaza acuratetea glontului la distanta! inca nu am o astfel de arma (desi sper ca anul acesta sa ii vina randul :)) - si eu stau serios pe ganduri ce anume sa fie. recunosc, decizia e luata in proportie mare pentru bolt-action.[/quote

nui mare diferenta, da si semiautomata face fata la distanta,bineinteles trebuie sa stii un pik d meserie.eu am semiautomata 30.06 si sunt multumit
alex nutu

Mesajde violiv pe 03 Feb 2012, 11:30

Ca sa redeschid un pic polemica, dupa ce mi-am luat ARGO in 9,3 acum cateva luni, astazi mi-am luat si o BAR, mai precis BAR ShortTrac Stalker...in 243 SIC! :wink:

Exact asta:

http://www.browning.com/products/catalo ... d=330&bg=x

prezenta in oferta importatorului nostru oficial la pret de dumping

http://www.arw.ro/produs.php?p=14362

Desi este prezenta in catalogul Browning ca fiind disponibila numai pentru USA, prin cine stie ce minune a ajuns si in rafturile Arrow (pentru cine nu stie inca cine este importatorul). Fara aparate mecanice de ochire, fara macar uratele gaurele filetate prezente in teava la alte modele, exact cum imi place.
Un bun prieten si-a luat si el o X-Bolt varmint in acelasi calibru asa ca acum abea asteptam sa iesim la ceva cartoane sa vedem ce pot fieroaicele....eu am un presentiment ca BAR-ul nu ma va face de ras in fata X-Bolt, cu tot sistemul auto si teava mai subtirica.

Mai multe in zilele urmatoare...acum ca am completat garnitura si a ajuns si BAR in dulap pe langa Remington 7400 si Benelli ARGO, chiar ca pot face o comparatie.
violiv
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 23 Iul 2012, 15:48

Vio,

Am dat de topicul asta si ...nu ne-ai spus nimic de Bar. Cum e, cum trage, iti place?
Comparativ cu Argo? Dar cu Remington?
Alin3006
Veteran

Mesajde dragos13 pe 23 Iul 2012, 17:50

A scris pe forumul vecin si vrea s-o scoata la vanzare .
dragos13
Membru activ

Mesajde violiv pe 23 Iul 2012, 21:03

E la tatal meu acum...zace in dulap precum celelalte carabine din dotarea lui. Geaba vrei sa inveti cal batran in buiestru. :(

Sincer, n-am gasit la ea decat un singur avantaj (sa-i spunem asa desi e foarte personal) fata de ARGO (Remington nu merita amintita in discutia asta :oops: :cry: ) si anume o crosa cu o forma ce-i convenea mai mult mainii mele. In rest, niciun punct in plus sau macar echivalent cu ARGO. O dupa-amiaza intreaga, un sac de scule si multe urme pe degete ca s-o faci bucatele si s-o pui la loc fata de 15 minute si un imbus la ARGO, aceeasi precizie (sau poate un pic sub dar cred ca este mai mult o chestie de compatibilitate cu arma), un tragaci mai neplacut mie, un pat catastrofa pe langa Comfortech - in special muchia superioara, de-a dreptul taioasa la obraz fata de gelul de la ARGO...sincer, n-as trage cu BAR sintetica nici in 308 nicidecum calibre mai mari.

Imagine

http://s699.photobucket.com/albums/vv35 ... bar%20243/

Raman la parerea ca numai H&K daca ar avea si o varianta cu un pat sintetic decent s-ar putea compara cu ARGO, nicidecum mult cantata BAR. Una peste alta, am fost dezamagit. Doar pretul a fost super-incitant la varianta mea....aproape jumate din cel al BAR-urilor pentru UE.

P.S. intre timp am dat si ARGO, nu din motive de arma ci din motive de calibru....nu pot sa ma impac cu 9,3x62 nici sa ma bati
violiv
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 24 Iul 2012, 10:06

Ce surubareala dracului... :lol: Uite, asta a fost unul din motivele de baza pentru care am trecut la arme clasice: scoti pana sau boltul, un surub -doua si gata, cureti arma. Orice amputat tehnic ca mine o rezolva. Pai ce ai facut tu mai sus...presupunand ca reuseam s-o desfac ( putin probabil) cu siguranta ma duceam cu ea bucatele in sacosa la armurier sa mi-o faca la loc.
Alin3006
Veteran

Mesajde Marius pe 24 Iul 2012, 15:02

Alin3006 scrie:Ce surubareala dracului... :lol: Uite, asta a fost unul din motivele de baza pentru care am trecut la arme clasice: scoti pana sau boltul, un surub -doua si gata, cureti arma. Orice amputat tehnic ca mine o rezolva. Pai ce ai facut tu mai sus...presupunand ca reuseam s-o desfac ( putin probabil) cu siguranta ma duceam cu ea bucatele in sacosa la armurier sa mi-o faca la loc.

La un Browning Bar, nu prea se intampla sa fie nevoie sa faci asta. Daca ar fi nevoie, as fi printre primii care ar afla. Numarul defectiunilor sau al incidentelor de reincarcare este absolut insignifiant.
Marius
Veteran

Mesajde violiv pe 24 Iul 2012, 15:25

Primele semi americane pentru piata civila, cu care se tot "chinuie" de aproape 100 ani, au avut cam toate aceeasi conceptie. Din pacate pentru noi conceptia s-a pastrat pana azi la cele doua modele ce se mai comercializeaza, adica Remington 750 si BAR si care urmaresc conceptul initial. De-a lungul timpului s-au tot ameliorat mici sau mari deficiente initiale astfel incat astazi functioneaza aproape perfect....chestie care nu le mai ajuta prea mult peste ocean unde sunt la mare concurenta cu semi dezvoltate pe platforma militara si care au marele avantaj al modularitatii.
Nici acum 100 de ani si nici astazi demontarea unei Remi sau Bar n-a fost exclusa de producator dintre necesitatile de intretinere. Si atunci ca si acum exista o notita in manualul armei care sfatuieste posesorul s-o duca la armurier o data pe an pentru curatenie tocmai pentru ca arma are nevoie dar si pentru ca aceasta operatiune depaseste posibilitatile unui utilizator obisnuit. Manualul obisnuit al armei se opreste foarte repede cu instructiunile de demontare ba chiar avertizeaza sa nu depasesti acel moment si ai nevole de un manual de service pentru armurieri ca sa mergi mai departe.
Probabil ca undeva pe la 150-200 focuri trase necesitatea devine imperioasa insa acest numar depaseste mult numarul de cartuse trase de un vanator roman obisnuit intr-un sezon.

La ARGO, 90% din posesori pot s-o faca bucatele urmand instructiunile din manualul obisnuit, chiar mai bucatele decat BAR-ul din poza.

Nu intretinerea curenta dificila este cea care m-a deranjat ci eventualele situatii in care ai deveni practic "infirm" - de ex.: o data, pe drumul intre doua goane, mi s-a desfacut cureaua armei din agatatoarea rapida de pe uluc si arma a picat cu inchizatorul blocat posterior intr-o mica baltoaca de noroi, normal :twisted: ca exact cu acea fata in jos. Pentru ARGO (ca si pentru aproape orice bolt-action actuala sau mai veche) inseamna sa te dai din drum vreo 15 minute si un colt de izmana ca s-o repui in functie, pentru BAR inseamna sa umbli dupa careva sa-ti imprumute o arma ca sa poti continua vanatoarea.
La armele proiectate pentru armata, intretinerea in camp cat mai facila este o cerinta din proiectare si nu vad de ce n-ar fi si pentru o arma de vanatoare.
Asta este chestia care m-a deranjat la BAR. Cum tata va trage cel mai probabil maxim jumate de cutie pe sezon si oricum ajung eu sa i-o curat nu-i nicio problema.
violiv
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 24 Iul 2012, 17:30

Asta e o chestie pe care am mai discutat-o cred, insa ce iti pot spune eu este ca:
- am avut Browning Bar; nu am umblat la ea niciodata cat am avut-o ( aproape doi ani ) si in nesimtirea mea nici macar nu am avut bunul simt sa o curat sau sa o duc la cineva sa o curete in toata aceasta perioada. Nu s-a blocat, a functionat impecabil de cate ori am avut nevoie de ea.
- prietenul meu Sabin a avut Benelli Argo; i s-a blocat exact cand defila un vier capital prin fata lui.
- a vandut arma unui alt prieten care a pus blocajul pe seama faptului ca era murdara; a facut-o luna si la prima iesire s-a blocat si la el cu porcii defiland prin fata lui
- pe alt prieten era sa-l manance ursul - avea un Argo.
Chestii la care am fost de fata. La toate.
Asa ca eu unul daca ar fi sa-mi iau semi vreodata din nou, as lua Bar nu Argo. O fi cum spui tu, insa cu piticul de pe creier nu e de joaca.
Alin3006
Veteran

Mesajde dragos13 pe 24 Iul 2012, 17:54

Eu am un Bar in 243 si un Argo in 30-06 .Cu 243-ul am tras cam 400 de cartuse si nu am avut nici un fel de problema , necuratata pana anul acesta cand i-am facut revizie generala la Petrica , cu Argo cred ca am cam 600 de cartuse trase si tot anul acesta am revizionat-o de data asta eu . Ambele arme le detin de circa 2 ani si nu am nici-un motiv de a ma plange . Ambele merg perfect din punctul meu de vedere fara nici un fel de blocaj sau altceva . Cu Argo pana acum trei luni am tras numai pe catare si inaltator cu bune si rele ( mai multe ratari decat reusite ) primind acum un Z6i. Cu Barul a fost dragoste la prima vedere de aceea am si utilat-o cu luneta imediat si am avut foarte multe reusite ( Amis poate confirma a tras cu arma mea si a fost placut impresionat ) . Nu sunt un bun narator ca Madalin pentru a povestii ce si cum , pot spune ca intuitiv armele mele se potrivesc cu mine . Poate ca mi-ar place si altceva , dar in principiu daca am cumparat ceva si ma refer la arme nu le mai vand , le tin poate ca baiatul meu le va mostenii , cine stie ? Si inca ceva sun fan semi nu-mi plac bolturile deloc ( fiecare cu pasarica lui ) .
dragos13
Membru activ

Mesajde Alin3006 pe 27 Iul 2012, 10:22

Legat de gusturi in materie de arme si cum evolueaza in timp, regasesc facand curat in diverse sectiuni postari care imi apartin, chiar cand am inceput sa intru pe forum. Si constat ca gusturile mele in materie de arme s-au schimbat mult, aproape radical. :lol:
Sa stapanesti sanatos cele doua semi, insa mai incearca si altceva sa vezi poate totusi... :wink:
Alin3006
Veteran

Mesajde maryo pe 27 Iul 2012, 17:18

Eu tocmai am vandut Benelli Argo pe care-l aveam si o s-a cumpar un Browning Zenit Big-Game :wink:
maryo
Membru important

Locaţie: Spania (Madrid)

Mesajde stefan 3006 pe 27 Iul 2012, 18:10

maryo scrie:Eu tocmai am vandut Benelli Argo pe care-l aveam si o s-a cumpar un Browning Zenit Big-Game :wink:

Buna arma catare plina !
stefan 3006
Veteran

Mesajde Vanatorul1971 pe 12 Mar 2018, 00:39

Buna seara!
Sunt intr-o mare dilemă si as vrea sa va rog sa ma ajutati: as dori sa cumpăr un benelli argo 30.06 (varianta cheală cu 5400 lei- nu imi permit mai mult). Am văzut că majoritatea recomandați benelli ca fiind ok între semiautomata.
Cat afectează lungimea tevii (51 cm) la o tragere mai mare? 250-300 metrii față de o armă cu țeava de 61 cm?
Vanatorul1971

Mesajde violiv pe 12 Mar 2018, 09:49

Salut! Bine ai venit printre noi!

In 30-06 nu exista ARGO cu teava de 61 cm, numai 51 si 56. Exista nenumarate teste pe net facute cu lungimi diferite de tevi ca sa vezi ce si cum se intampla. Practic, din teava de 50 cm proiectilul o sa plece cu 20-50 m/s mai lent decat din teava de 56 cm, functie de gramaj si fabricant. Tot o sa ajunga la 250-300 metri, ba chiar si la 5-600 m, dar pe un pic alta traiectorie, adica avand o cadere un pic mai mare.

Vezi ca era pe faceb o ARGO in 30-06 cu teava de 56 la vanzare, la 4000 lei. 8-}
violiv
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont