Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
CAINII VAGABONZIRe: CAINII VAGABONZIEste in lege. Nu stiu articolul. Caini hoinari si pisicile se impusca fara autorizatie. Este in fond, ghinion. Acum apar aici discutiile. Daca este prea aproape de sat, daca este cu oile, daca si daca. Din punctul meu de vedere, nu esxista daca. Singura concesie pe care o fac, este sa fiu mai singurel cand trag, nu de alta dar pe langa Bucuresti este o adevarata anatema sa fii vazut.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: CAINII VAGABONZIPai si putem iesi in fond fara autorizatie si sa-mpuscam ciinii hoinari.
|Parca iersirea pe tren cu arma fara autorizatie se incadreaza la tentiva de braconaj. Din pct meu de fvedere ar fi OK!
Re: CAINII VAGABONZI
De către personalul gestionarului fondului. Fără autorizaţie e braconaj . La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Re: CAINII VAGABONZIpersonalul gestionar are voie fara aut sa dea la caini pe fond. vainatorii care ies la vinatoare si nu au caini pe aut si impusca unul, se numesc 'braconeri'[teoretic macar ]. este ca si cum ai avea aut la combatere la grive si cotofene si ai impusca cioara de semanatura si stancuta.. . nu scrie pe aut>> inseamna ca nu ai voie sa tragi.
respect ps: de aiai este bine sa atragem atentia la eleberarea oricarei aut de vinatoare, sa se treaca pe ea si vulpi, caini, samd. Vand carti de gramatica. E ieftine...
Re: CAINII VAGABONZIORDIN nr.353 din 4 iunie 2008
al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale pentru aprobarea Regulamentului privind autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii Art. 17 (1)Pisicile si câinii salbaticiti sau hoinari se pot împusca fara autorizatie de vânatoare de catre personalul cu atributii de paza si ocrotire a vânatului de pe fondul de vânatoare respectiv ori de personalul tehnic de specialitate împuternicit al gestionarului fondurilor de vânatoare, în baza atributiilor de serviciu. (2)Pisicile si câinii salbaticiti sau hoinari se pot împusca de catre vânatori cu ocazia actiunilor de vânatoare organizate la diferite specii de fauna de interes cinegetic. ....nu trebuie mentionati in autorizatie; nu reprezinta specii de vinat.
Re: CAINII VAGABONZI2 radu.
exprimare la punctul nr 2 lasa de dorit. "se pot împusca de catre vânatori cu ocazia actiunilor de vânatoare organizate la diferite specii de fauna de interes cinegetic">> deci nu scrie clar se impusca ori de cate ori trebuie cu ocazia...bla bla bla. legea este fff permisiva la noi si cu un avocat bun iese cum vrea cel cu cainele impuscat. este mult mai bine ca noi vinatorii sa avem scris pe aut de fiecare data rapitoare. respect ps: atunci de ce se discuta atat pe media ca facem dosar penal pt paznicu cutare, care a impuscat caini pe fond??? Vand carti de gramatica. E ieftine...
Re: CAINII VAGABONZIPrevederile Ordinului nr.353 sint in completarea si se corboreaza cu cele din L 407/2006, in cazul de fata:
ART. 19..... (3) Pisicile şi cainii salbaticiti sau hoinari gasiti pe suprafeţele fondurilor de vanatoare se impusca fără restrictii şi fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu constituie infracţiune. (4) Pisicile şi cainii care sunt în situaţia prevăzută la alin. (3) se impusca de către personalul de specialitate al gestionarului fondului de vanatoare sau de vanatori, cu ocazia acţiunilor organizate în acest scop, la care participa şi personal de specialitate al gestionarului sau cu ocazia vanatorilor organizate. Cit despre dosare, lasind la o parte elucubratiile media, pot avea o baza legala cind animalul se impusca in prezenta stapinului. Asa cum este mentionat in lege, ciinele sau pisica hoinar(a) este animalul al carui stapin nu poate fi identificat in momentul depistarii in terenul de vinatoare. De aceea este bine ca inainte de a impusca un hoinar in apropierea unei presoane, eventuala persoana de fata sa fie intrebata daca este proprietarul ciinelui/pisicii, aducindu-i-se la cunostinta ca este pasibil de amenda/dosar penal ( dupa caz, in functie de situatia in care este gasit) si sa se traga numai dupa raspunsul negativ al acesteia ( in 99% din cazuri).Daca mai avem si un martor( in general nu mergem singuri la vinatoare) cind primim raspunsul este si mai bine. Pentru restul de 1% , ca sa nu avem probleme, fotografii cu animalul si proprietarul surprinsi in teren , iar ulterior depusa reclamatie la politie.Acelasi martor dispus sa mearga pina la capat( declaratii, etc.) ajuta foarte mult. Românului nu trebuie sa i-o tragi. Îl laşi în pace , că şi-o trage singur.
Re: CAINII VAGABONZIAu fost multe discutii despre inscrierea cainilor si pisicilor hoinare pe autorizatii. Pana acum un an primeam autorizatii inscrise asa dar in ultima vreme nu, si se pare ca asta e situatia la majoritatea asociatiilor. Argumentul ar fi ca nu pot fi considerati vanat , cum este cioara, cotofana sau vulpea si deci nu este nici cota la ei.
Nu sunt lacom de vanat ci de vanatoare.
Re: CAINII VAGABONZICe mai tura vura. Atunci cand hoinarii sunt gasiti in fond fara stapan sau fara turma de oi, trebuie doborati.
Daca de jur imprejur pe raza de kilometri nu se vede nici o stana sau vreo persoana- tac pac. Daca in schimb cainii apartin vreunei stane atunci se vor da avertismente si chiar amenzi ( bineinteles de catre persoanele imputernicite). Dar vorba unui cunoscut forumist: nici nu stiti cat de lung este drumul branzei. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: CAINII VAGABONZIAs mai adauga si eu ceva la ce s-a spus,pentru ca am vazut o postare in care se spune ca trebuie sa ai nu stiu ce distanta fata de sat sau alte alea cand tragi la hoinari.
Nu exista nici o precizare legislativa care sa-mi normeze distanta la care am sau n-am voie sa folosesc arma;nici in 407 nici in 295 cu normele ei,niciunde.
Re: CAINII VAGABONZILasa-le naibii de distante ! Ce?- aia care lasa cainii in teren liberi, tin cont de distante? Jos cu ei si cu mama lor !
8 x 68 e tata lor ...
Chiar, mai este specificata undeva distanta minima de la care se poate trage cu arma de vanatoare fata de localitati, drumuri, etc? Daca esti in fundul curtii lu' unu si tragi intr-un caine sau vulpe ce se intampla? In legea veche parca era ceva de genul asta. Ceva de genul a 250 m parca. Am citit in presa despre o actiune in care s-au puscat caini suspecti de turbare in curtea unui satean si totul a fost perfect legal, spune politia.
Aici intervine chestiunea imbarligacioasa specific romaneasca;nu mai este nici o normare de distanta nicari,dar......vanatoarea in intravilan este interzisa,fiind chiar infractiune Art.42,alin f din 407. Urmand iar imbarligaciunea, la art.52: Animalele sălbatice din intravilanul localităţilor, din ariile protejate de tip faunistic, din grădinile zoologice, din centre de reabilitare, din sanctuare, cele deţinute sau folosite legal în scopuri artistice, precum şi cele din crescatoriile de vanat autorizate şi din complexurile de vanatoare nu sunt supuse dispoziţiilor prezentei legi. Pricepe ceva daca poti
Re: CAINII VAGABONZINu pot... Asa ca ma las pagubas. Paza buna...
Re: CAINII VAGABONZIAstazi am fost la vanatoare de gugustiuci. Dupa cateva focuri trase vad doi caini, iesiti din lanul de floarea soarelui, venind spre mine cu limbile scoase. Cred ca se odihneau si au fost deranjati de bubuituri. Am stat pitit in floare si cand au ajuns in apropierea mea, pac.
Unul a cazut in foc iar celalalt s-a mai dus ranit vreo 50 de metri si sa pus jos. M-am apropiat si am mai dat un foc, izbavind-ul si pe al doilea. Zilele acestea foarte multi forumisti vor iesi la vanatoare de prepelite, gugustiuci si turturica si aproape sigur vor gasi hoinari in teren. Sfatul meu: nu iertati nci unul. Un hoinar in minus acum, 10 iepuri in plus la iarna. Pa Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: CAINII VAGABONZI[quote]Un hoinar in minus acum, 10 iepuri in plus la iarna./quote]
Mare adevar graiesti. As mai avea ceva de adaugat la faptul ca, un caine se impusca si gata, asta chiar daca constatam ca este cu ciobanul/braconerul/etc dupa el. Daca sunt probleme vis a vis de raportarea incidentului la politie etc... coboram frumusel din masina si luam cainele impuscat in masina cu noi si plecam cu el cu tot. asta ca sa nu mai comenteze in van, ca face poze, ca una , ca alta, ca politie. respect Vand carti de gramatica. E ieftine...
Re: CAINII VAGABONZICu autorizatie cu tot,doi colegi de vanatoare, au puscat cainele cantonierului, aflat la 2km de canton,cainele nu a murit pe loc, sa tarat pana la canton, si au platit baieti cate 5 mil, intro veselie.....mai merita ....? cu respect.
Re: CAINII VAGABONZI2 victoraspescarul
atata timp cat cainele ra neinsotit pe fondul de vinatoare si nu purat semne de apartenenta [jujeu, zgarda, etc] au platit ca fraierii baietii, mai ales ca aveau 'hartie' scrisa. respect Vand carti de gramatica. E ieftine...
Re: CAINII VAGABONZIMda dar eu astazi am vazut 2 caini fugarind o caprioara,si cind l-am intrebat pe cioban de ce lasa javrele sa fuga dupa caprioare,sa pus pe injurat la mine,daca as fi avut arma la mine,sigur impuscam javrele,doar mia spus ciobanul ,,vreau sa vad si eu cine imi va pusca mie cainii,iar eu ca un baiat cuminte am sai arat cine va pune javrele jos,si daca merge la politie,poate ca va ramane acolo deoarece are o reclamatie pt braconaj facuta de mine,si sa vedem cum o va scoate la capat!
Re: CAINII VAGABONZIvedeti la ce e bun un geco mic ?
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Re: CAINII VAGABONZIAdevarul este ca nu trebuie sa fim indulgenti nici cu cainii ciobanilor pentru ca au distrus in anumite zone tot ce inseamna vanat ,mai ales la ses . Eu unul nu-i iert sub nicio forma .Si prin nicio forma intelegeti ce doriti .
Cu cat imi cunosc prietenii mai bine...imi iubesc cainele mai mult !
Re: CAINII VAGABONZISalut,
Nu sunt vanator, am intrat pe forumul dumneavoastra pentru a ma informa putin. Weekend-ul trecut am iesit cu feciorul pe valea Argesului, in zona Popesti, la plimbare cu bicicletele "off-road". Pe coclauri, aproape de cursul de apa am intalnit 3 catei care s-au pus pe latrat si in mai putin de 1 minut am fost inconjurati de o haita de 10-12 caini extrem de agresivi. Sincer, niciodata nu am fost prins asa la "ananghie". Ne-am retras incet, tinand spatele la un mal de pamant si bicicletele drept aparatori si am scapat doar cu sperietura si cauciucurile sparte de colti. De cand sunt nu am vazut asa agresivitate la niste caini. Pur si simplu, cei mari nu latrau ci maraiau si muscau din bicicletele cu care incercam sa ne protejam. M-am intors extrem de furios, am luat arcul si m-am dus sa fac "curatenie". Am scapat de 3 dintre ei, din pacate doar 1 mai mare care parea "lider" si 2 pui. Dupa ce a murit cel mare, nici un alt caine nu s-a mai apropiat asa ca am plecat acasa. Insa, la numarul de animale de acolo, a fost frectie la picior de lemn. Am pierdut jumatate din sagetile mele, eu nu am mai tras in tinte in miscare, arcul nu este foarte puternic si nu pot lovi mortal decat la distante mici asa ca am avut o eficienta foarte redusa. Intrebarea mea este : unde pot afla daca zona respectiva de lunca apartine de un fond cinegetic si daca pot face o sesizare, ceva ca sa se organizeze combatere (daca exista interes pentru asa ceva, evident). Eu cu arcul sunt in deplina "ilegalitate" si daca ma vede cineva, sigur as avea probleme. Multumesc si scuze daca sunt off-topic, S
Re: CAINII VAGABONZIsesizare poti face, insa nu o sa se ocupe nimeni de ea.. astfel incat sa se faca o combatere adevarata.
asta in proportie de 80-90 % zic. cu arcul esti in ilegalitate, dar nu ai ce face, pune jos cat mai multi si cu asta basta. respect ps: daca te vede cineva cu arcul, vezi cum faci si trage la tinta in aer liber cu feciorul, asta asa de recreere; si spui ca te-au atatcat cainii si ai ripostat de frica Vand carti de gramatica. E ieftine...
Re: CAINII VAGABONZIacum 2-3 saptamani a aparut un raspuns oficial dat de IGP Directia arme catre Mnisterul Agric. Directia Vanatoare
in care se confirma in scris ca impuscarea cinilor fara stapin si fara jujeu regulamentar intilniti in terenul de vanatoare ,se face fara autorizatie, fara alte acorduri: de catre paznici ,personalul de control sau vanatori iesiti la actiuni organizate. Directia Vanatoare la trimes catre toate asociatiile licentiate care au fonduri de vanatoare. (Eu l-am citit la asociatie) Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Re: CAINII VAGABONZIBun raspuns, mai ales ca este oficial.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: CAINII VAGABONZIA innebunit lupu!Uite ca se mai dau si raspunsuri gindite!
Re: CAINII VAGABONZIRaspunsul a fost punctual sau au lasat si ceva marja de eroare?
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: CAINII VAGABONZIscrie clar pe intelesul tuturor dar face si referire la articole si aliniate din legea armelor si cea de vanatoare.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Re: CAINII VAGABONZIEste ok atunci!