Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 07 Noi 2024, 04:37
|
|
|
Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.
Moderator: liviur
de Ionica sng pe 20 Oct 2024, 15:33
Bună ziua! Sunt interesat de o cameră cu termoviziune cu montare pe lunetă. Deschid acest topic pentru cei care au utilizat și au un sfat de dat în privința alegerii uneia, având în vedere ca pe piață există acum o multitudine de firme care produc asemenea dispozitive îmi este greu de ales. Aș dori să se facă un sondaj, de la cele mai fiabile la cele mai puțin fiabile. Vă mulțumesc frumos!
-
Ionica sng
- Nou membru
-
de proteam pe 21 Oct 2024, 14:20
Nu cred ca a folosit nimeni ca e un pic ilegala montarea pe luneta conf Lg 407/2006 art 39 lit ad) fara derogare de la Garda Forestiera , respectiv 42 alin (1) lit m). Poate in alte zone Garda Forestiera a dat derogare, sunt chiar curios.
-
proteam
- Membru activ
-
de yoghi pe 21 Oct 2024, 21:08
@ionica
Nu prea ai de ales Aici pretul Este in raport direct cu calitatea imaginii si a magnificatiei lunetei
Ai 1500euro iei de 1500 ...ai 4000 cumperi de 4000
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel, Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
-
yoghi
- Veteran
-
- Locaţie: Romania
de popaliviu pe 21 Oct 2024, 21:32
Cred că s-a discutat subiectul colegu' @ionica. Scrie sus în dreapta la căutare.
12, 16, 9mm, .30-06
-
popaliviu
- Veteran
-
de Ionica sng pe 21 Oct 2024, 21:45
yoghi scrie:@ionica
Nu prea ai de ales Aici pretul Este in raport direct cu calitatea imaginii si a magnificatiei lunetei
Ai 1500euro iei de 1500 ...ai 4000 cumperi de 4000
Totuși cei care se folosesc de ele pot să spună dacă se merită sau nu. Plus ca mă gândesc să fie ceva calitativ și din p.d.v al rezistenței la șocuri. Sper ca cineva sa ne poată lămuri.
-
Ionica sng
- Nou membru
-
de violiv pe 21 Oct 2024, 21:47
Toate camerele ce se pot monta pe obiectivul lunetei functioneaza si autonom, ca obiecte de observatie. Ca posibilitatea legala de a le monta pe lunete este limitata, e altceva. Ele exista pe piata, se pot achizitiona, detine si utiliza de catre oricine, fara nicio permisiune, nici macar cu limita de varsta ... bani sa ai!
@ Ionica sng In primul rand, sint dispozitive electronice ... cu muuuulta electronica in ele. Asa ca urmeaza tiparele oricarui dispozitiv electronic - in mare masura, cu cat dai mai mult, cu atat obtii mai mult! - evolueaza si se perimeaza intr-un ritm foarte rapid ... ce este astazi in top, maine este mediocru si peste 2 ani complet depasit - ca orice electronic complex modern, au componentele esentiale fabricate in 1-3 locuri din lume si sint puse la un loc de nenumarate firme, mai bine sau mai rau, cu economii mai mari sau mai mici pe la diverse componente, carcasa, sasiu, lentile, manopera - functionarea lor este asigurata de un soft complex, mai mult sau mai putin reusit, cu sau fara bug-uri, cu sau fara suport ulterior, up-grade-uri, service, garantie - toate sint alimentate electric de la acumulatori ... tip, autonomie, durata de reincare si ce incarcator folosesc (universal sau proprietar) - nu de neglijat este faptul ca se strica la fel de usor si de repede ca orice dispozitiv electronic, mai ales supus la socuri mecanice puternice - mai ales, comparativ cu alte electronice, se devalorizeaza intr-un ritm ametitor - pe de o parte uzura fizica si morala, pe de alta segmentul de piata restrans; sa fii convins ca 1000 € dati azi vor insemna maxim 500 peste un an sau chiar e posibil sa cumperi ceva nou, similar ca performante, cu mai putin de 500 €; asa ca ori mori cu el de gat ori il faci cadou cand vrei sa treci la altceva.
In al doilea rand, trebuie sa incerci sa identifici necesitatile ca utilizator ... daca faci ca la mobile, ca vrei mortis 16 pro max sau s 24 ultra si nu vei folosi nici 25% din ce stie sa faca, sint bani aruncati in vant.
Exact ca la orice achizitie scumpa, intai te uiti la numere, afli ce inseamna ele si incerci sa afli care este diferenta intre diferite plafoane. Apoi cauti pareri de utilizatori ... la noi vei gasi mai putin pentru ca sint relativ proaspete, cu destul de putini utilizatori si cu si mai putini dispusi sa povesteasca despre minusurile constatate - poate numai pentru faptul ca majoritatea incearca sa vanda (la pret cat mai mare) si sa treaca la ceva mai bun pierzand cat mai putin. Una peste alta, chiar daca sculele de top sint real incredibile ca ce ofera din punct de vedere al imaginii, functiilor, merita sa dai banii doar daca din asta traiesti si te ajuta in productie, castigi de pe urma lor. Pentru un vanator obisnuit, o scula din gama de mijloc de pret e buna pentru mai orice situatie si te poti descurca si cu cele ieftinioare, cu ceva neajunsuri si frustrari, cu mai multa practica, etc.
P.S. nu uita ca lunetele optice pe care se monteaza nu au fost proiectate sa suporte 500-1000 g agatate de clopot, mai ales sub actiunea reculului! Practic, stiu de o singura luneta, relativ recent aparuta, proiectata si construita special ca sa suporte atasamente. In uz, unele lunete clasice rezista, altele nu ... si chiar din cele de top se intampla sa nu reziste. Asa ca ar trebui sa ai in vedere si pe ce luneta ai vrea sa montezi si sa folosesti (legal, ca numai de chestii legale povestim aici).
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de zeb stump pe 22 Oct 2024, 10:46
Nu sunt chiar priceput, ca nu ma pasioneaza vanatoarea noaptea, dar, aşa cum am zis, am amici obsedaţi de combatere, care baga adanc mana in buzunar pentru asta. Ce e important, unele au acumulatori interschimbabili, adica iei la tine inca 1-2 acumulatori incarcati, altele au acumulator fix: s-a descarcat, pleci acasa... Cat priveste rezistenta lunetei, am mai zis pe aici, cu clip on pus pe 300 wm, cunosc Swaro Z8 care s-a tot dereglat...Soluţia e sa il pui pe un calibru usor, sau aia mai dificilă, sa iei un clip on care are propriul sistem de prindere si sa montezi pe arma o sina lunga, incat sa fie fixat direct pe ea, asa incat socul de la recul sa fie resimtit in prinderera dispozitivului, si nu in luneta...Bine, si in situatia asta, nu stiu la cat recul rezista dispozitivul in sine...
-
zeb stump
- Veteran
-
- Locaţie: Rm.Vilcea
de Ionica sng pe 22 Oct 2024, 21:03
[quote="violiv"]
Bine punctat, chiar m-a ajutat răspunsul dumneavoastră , dar aștept o recomandare din partea dumneavoastră.
-
Ionica sng
- Nou membru
-
de Ionica sng pe 22 Oct 2024, 21:08
zeb stump scrie:Nu sunt chiar priceput, ca nu ma pasioneaza vanatoarea noaptea, dar, aşa cum am zis, am amici obsedaţi de combatere, care baga adanc mana in buzunar pentru asta. Ce e important, unele au acumulatori interschimbabili, adica iei la tine inca 1-2 acumulatori incarcati, altele au acumulator fix: s-a descarcat, pleci acasa... Cat priveste rezistenta lunetei, am mai zis pe aici, cu clip on pus pe 300 wm, cunosc Swaro Z8 care s-a tot dereglat...Soluţia e sa il pui pe un calibru usor, sau aia mai dificilă, sa iei un clip on care are propriul sistem de prindere si sa montezi pe arma o sina lunga, incat sa fie fixat direct pe ea, asa incat socul de la recul sa fie resimtit in prinderera dispozitivului, si nu in luneta...Bine, si in situatia asta, nu stiu la cat recul rezista dispozitivul in sine...
Chiar ca 300 win.mag dețin si luneta kahles helia 2,4-12x56i. Însemna ca trebuie să schimb calibru.
-
Ionica sng
- Nou membru
-
de Ionica sng pe 22 Oct 2024, 21:09
Cred ca atunci cea mai simpla varianta este luneta cu termoviziune incorporată, și un calibru mai liniștit.
-
Ionica sng
- Nou membru
-
de pipabh pe 23 Oct 2024, 06:29
Pui muzzle brake si ai rezolvat 50% din recul!
-
pipabh
- Veteran
-
de zeb stump pe 23 Oct 2024, 08:05
E si asta o solutie, da nu stiu cat de bine face trimiterea gazelor fierbinti către un dispozitiv de finete care "citeste" diferentele de radiatie termica. De fapt, @ Ionica nu a spus pt. ce il intereseaza. Pt mistret,inteleg 300 WM, dar daca e pt combatere, solutia e un calibru mic, plus o luneta nu chiar scumpă, ca nu tb nu stiu ce performante optice daca pui termo pe ea. Prin Vest, clip on sunt folosite in special pt " foxing", pe calibre usurele. Amicul de care ziceam mai sus a rezolvat pb cu o teava in 22-250. Si sigur, exista si varianta unei lunete cu termoviziune, se gasesc acum pentru toate buzunarele, dar si acolo tb vazut cat rezista si...eye relieful, ca vorbim totusi de 300 WM...
-
zeb stump
- Veteran
-
- Locaţie: Rm.Vilcea
de violiv pe 23 Oct 2024, 17:11
pipabh scrie:Pui muzzle brake si ai rezolvat 50% din recul!
zeb stump scrie:E si asta o solutie, da nu stiu cat de bine face trimiterea gazelor fierbinti către un dispozitiv de finete care "citeste" diferentele de radiatie termica.
si...eye relieful, ca vorbim totusi de 300 WM...
Reculul diminueaza, e foarte adevarat. Dar zgomotul unui 300 cu frana este ingrozitor pentru urechea celor de langa arma. Fara casti surzesti instant. Nu intotdeauna ai castile pe urechi... Unele dispozitive sufera din cauza temperaturii prea mari a gazelor raspandite ca un ecran drept in fata obiectivului. Nu toate. Seriile noi, moderne, scumpe sint cam indiferente. TOATE-TOATE lunetele termale, ca si cele digi, au distanta pupilara foarte mica in comparatie cu cea a lunetelor optice moderne. Chiar daca declara 6-7 cm, 5 cm sunt mult mai aproape de adevar. Toate au un burduf de cauciuc de protectie ... care nu foloseste decat ca sa stii cat de mult sa apropii ochiul de luneta ca sa vezi bine. De la 308/30-06 in sus "o iei in freza" sigur! Chiar daca declara rezistenta mecanica la x000 Jouli, nu numai capul tragatorului sufera in urma "contactului". Pur si simplu nu sint facute pentru calibre magnum serioase. P.S. cele mai bune recomandari le poti primi de la cei care le comercializeaza de cativa ani si in numar semnificativ ... la ei se intorc toate problemele intalnite in practica, stiu cel mai bine cum functioneaza garantiile, relatia cu producatorul, etc.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
Înapoi la Optica de vanatoare
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori