Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Feb 2025, 11:25

Red-dots, holographic sights si baze

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Red-dots, holographic sights si baze

Mesajde Tranan pe 09 Ian 2016, 01:25

Faptul ca red doturile si reflex sighturile au devenit din ce in ce mai populare e un aspect care nu cred ca a scapat multora din vedere. De la intrarea Aimpointului pe piata acum cativa zeci de ani au aparut nenumarate alternative de astfel de dispozitive. Unele dintre ele de o calitate exceptionala, altele variante de clone de calitate buna si altele adevarate gunoaie. Intentia mea este de a prezenta cateva dintre ele pe scurt dar in special de a ma axa pe alternativele existente pt. montarea lor pe diverse tipuri de arme.

Descrierea mea nu va fi completa ci intentia este ca si alti forumisti sa descrie parerea lor referitoare la tipurile de red doturi folosite cat si solutiile de montare a lor pe diversele platforme. Cred ca acest ultim punct este foarte important. Eu sunt adesea contactat de clienti care incep discutia in felul urmator:

"Mi-am cumparat un Aimpoint H1/H2 sau un Vortex SPARC II, Delta Minidot, Docter Sight III etc, si as vrea sa il montez pe un Sako, Tikka, Blaser, lisa, drilling, 22lr, Merkel, CZ etc. Cum pot sa il montez?"

Dupa parerea mea, intrebarea asta ar fi trebuit sa si-o puna inainte de a cumpara red-dotul intrucat exista foarte multe red-doturi si reflex sighturi care sunt un cosmar de montat pe alte platforme decat Weaver si Picatinny. De aceea cred ca alegerea red-dotului trebuie sa fie foarte bine gandita in asa fel incat sa poata fie montat cat mai usor si cat mai ieftin pe diverse platforme. Din cauza aceasta, in ce priveste red-doturile ma voi referi in special la Aimpoint si Vortex SPARC II intrucat sunt doua alternative in doua niveluri de pret care au aceeasi platforma ceea ce inseamna ca exista solutii de montat pe practice orice tip de arma.
La sighturei holografice ma voi referi in special la Docter, Vortex Venom, Burris Fastfire, Meopta si Delta Minidot intrucat folosesc aceeasi platforma deci, la randul lor, pot fi montate practic pe orice arma.

Aimpoint

Aimpoint este in continuare unul dintre cele mai mari din lume la capitolul acesta si are o multime de modele CompM3, 9000L (cu tuba mai lung), 9000SC (cu tub mai scurt), Hunter cu tub de 30mm si 34mm, Micro H1 si Micro H2. Pe langa acestea sunt si versiunile militare de Aimpoint dar la acelea nu prea are rost sa ne bagam.

CompM3 este in special o versiune pt. arme automate, gen AR-15. Se poate monta si pe alte arme dar, in general se monteaza pe sine weaver si picatinny ceea ce ingradeste oarecum posibilitatea de a-l monta pe alte platforme. Nu este imposibil fare e adesea dificil sa se gaseasca inele potrivite pt. ca inaltimea red-dotului sa nu fie prea mare.

9000L (long), 9000SC (short) si modelele de Hunter sunt concepute la fel ca o luneta. Cu alte cuvinte se pot monta cu inele obisnuite pe practic orice tip de arma: Ruger, CZ, Tikka, Blaser, SAKO, Sauer, Remington, Browning, Anschütz, 22lr, 17hmr, etc etc. Daca sunt inele pt. armele respective (si sunt in totdeauna) nici o problema. Problemele apar adesea cu lisele (in cazul in care cineva vrea sa le monteze pe asa ceva), unde variantele acestea sunt dificil (aproape imposibil) de montat.

Micro H1 si H2 sunt cele mai mici red-doturi facute de Aimpoint (si cele mai copiate de competitori si de chinezi, deci atentie la copii pirat!). Popularitatea lor a facut insa ca oferta de baze sa fie enorma. Aimpoint confectioneaza o gramada de alternative pt. diverse platforme: lise, Dovetail, Safari, diverse tipuri de Ruger, Leupold QR, Tikka, Sako, Blaser (montajul este insa confectionat de Blaser pt. Aimpoint), Weaver, Picatinny si diverse tipuri de handguns.
Aimpoint ofera chiar si o solutie ce transforma o baza fixa intru-na quick release. Foarte intelligent si usureaza mult alegerea unui model nefiind necesar sa cumpaeri o baza QR separat:

http://skytte.astrosweden.se/sv/article ... fastessats

Pe langa oferta lor exista cateva firme germane (desi exista sigur si altele) care ofera o marja enorma de baze.
Henneberger completeaza cu baze atat fixe cat si quick release pt. CZ-uri si Brno, Merkel, cat si alternative cu alt design pt. armele de mai sus.
Alte marci care ofera alternative, dar adesea mai scumpe, sunt ERA-TAC (adesea pt. platformele militare), SPUHR (dar solutiile lor merg combinate numai cu monturile SPUHR), Innomunt si MAK.

Vortex SPARC II e un red dot care are aceeasi baza ca si Aimpoint Micro. Sightul e chinezesc dar de o calitate extrem de buna mecanic si o optica OK la banul platit. Ce il face foarte interesant este garantia extrem de buna oferita de Vortex. Este o garantie VIP pe viata ce se traduce foarte simplu in felul urmator: “Daca s-a stricat primesti unul nou.” No questions asked. Asta e, dealtfel, garantia oferita inteegului sortiment de produse optice de la Vortex ceea ce e extrem de mult de apreciat.
Platforma similara cu Micro face ca Vortex SPARC sa devina cel mai interesant red-dot din segmentul de jos al preturilor putand fi montat pe orice, de la un Glock sau Colt pana la Blaser, Sauer si lise.

In ce priveste reflex sighturile mentionate, Delta Minidot, Vortex Venom, Meopta, Docter si Burris Fastfire, toate folosesc platforma Docter. Docter confectioneaza, precum Aimpoint, o gramada de baze, completate sau perfectionate la randul lor de alternativele oferite de Henneberger, MAK, Innomount, ERA-TAC, SPUHR si altele.
Ce este bine de stiut este ca Delta a confectionat o baza cu ajustare intre 6-14mm cee ace face ca sightul sa se poata monta cu usurinta pe foarte multe arme. Baza este foarte ieftina si de buna calitate si e adesea o alternative mult mai desteapta decat alternativele oferite de Docter care sunt mai ingradite in ce priveste modul de utilizare si mai scumpe.

http://skytte.astrosweden.se/sv/article ... passande-6

Nu vreau sa intru in descrieri adanci intrucat sighturile acestea au deja descrise in cateva topicuri aici pe forum , foarte profesionist si nu cred ca mai e nevoie de alte specificari.

Cand spun Delta Minidot, sa nu se confunde cu Delta Minidot 24 HD och 26 HD. Variantele de Delta HD nu au aceeasi platforma cu Docter ci Delta Minidot 24 HD si 26 HD au aceeasi platforma cu Vortex Razor reflex sight. Acestea au mult mai putine solutii de montat pe arme ci sunt, in special reduse la Weaver si Picatinny dar ofera o marja larga de baze pt. hand guns, atat pt. Colt, Glock si Beretta.

De curiozitate se poate spune deasemenea ca variantele de Shield mini dot folosesc aceeasi platforma cu JPoint (confectionate tot de ei) si de Leupold Delta Point. Variantele de CQS insa au o platforma unica. Asta face ca si acestea sa aiba destul de multe baze dar intrucat sighturile Shield sunt vandute in special militar nu au foarte multe solutii pt. platformele de arme civile.

Deci, dupa parerea mea, daca cineva vrea sa ia un red-dot, ar fi destept sa se orienteze ori catre Aimpoint Micro ori Vortex SPARC II intrucat ca pe langa factul ca sunt foarte valoroase la banul platit si cu garantii foarte bune, pot fi montate pe orice.
Tot la fel, daca e vorba de reflex sighturi, sfatul meu ar fi: Delta Minidot, Docter, Vortex Venom, Meopta sau Burris Fastfire din aceleasi motive ca cele de mai sus.

Un mare favorit al meu, EOTech, e fara indoiala cel mai bun din lume dar nu se pot monta decat pe Weaver si Picatinny cu exceptia variantei de RF care se poate monta pe sine de 11mm. Daca aveti insa o astfel de sina, sunt super si le recomand fara discutie.

Sper ca cei care au cunostiinte in domeniu sa continue sa completeze subiectul cu material de calitate.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Tranan
Veteran

Locaţie: SUEDIA

Re: Red-dots, holographic sights si baze

Mesajde cristiSZK pe 09 Ian 2016, 11:11

Foarte interesant, multumim. Am vazut recent un Docter Sight III arata foarte bine pe un Steyer Mannlicher Luxus, dimensiuni mici. Exista suport pt Blaser pt acest sight? In prezent folosesc un Zeiss 1.1-4x24 dar Docter SIII arata foarte bine si ma tenteaza, e mult mai usor decat o luneta si face cam acelasi lucru, oricum la goana folosesc luneta pe x1.1. Multumesc pentru raspuns.
cristiSZK
Nou membru

Mesajde bogus pe 09 Ian 2016, 12:00

cristiSZK scrie:Foarte interesant, multumim. Am vazut recent un Docter Sight III arata foarte bine pe un Steyer Mannlicher Luxus, dimensiuni mici. Exista suport pt Blaser pt acest sight? In prezent folosesc un Zeiss 1.1-4x24 dar Docter SIII arata foarte bine si ma tenteaza, e mult mai usor decat o luneta si face cam acelasi lucru, oricum la goana folosesc luneta pe x1.1. Multumesc pentru raspuns.

http://www.henneberger.de/blaser-merkel.html
sau cam toate modelele amintite de colegul mai sus
http://www.jagdshop-online.de/Zielfernrohrmontagen/Henneberger/Docter-Sight-Montagen
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Mesajde Tranan pe 09 Ian 2016, 12:33

bogus scrie:
cristiSZK scrie:Foarte interesant, multumim. Am vazut recent un Docter Sight III arata foarte bine pe un Steyer Mannlicher Luxus, dimensiuni mici. Exista suport pt Blaser pt acest sight? In prezent folosesc un Zeiss 1.1-4x24 dar Docter SIII arata foarte bine si ma tenteaza, e mult mai usor decat o luneta si face cam acelasi lucru, oricum la goana folosesc luneta pe x1.1. Multumesc pentru raspuns.

http://www.henneberger.de/blaser-merkel.html
sau cam toate modelele amintite de colegul mai sus
http://www.jagdshop-online.de/Zielfernrohrmontagen/Henneberger/Docter-Sight-Montagen

+1

Asta este exact varianta pe care o sugerez si eu. Dupa parerea mea, Henneberger fac monturi de calitate excelenta dar vin adesea la preturi mai mici decat alte marci. La noi, practic atat la Aimpoint cat si la Docter sunt cele mai vandute baze.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Tranan
Veteran

Locaţie: SUEDIA

Mesajde hunterb pe 10 Ian 2016, 17:53

Salutare si la multi ani tuturor!

Se pare ca celebrul Eotech si-a cam luat-o in barba...de la nimeni altii decat USSOCOM pentru probleme legate de performanta...si in aceeasi zi compania a platit imediat 25 milioane usd ca sa inchida disputa...se pare ca pentru clientii mari nu prea merge faza cu garantia sau citeste nene conditiile de cumparare / garantie si nu mai face pe figurantul...

'L3 Communications EOTech Issuing Refunds For Holographic Weapon Sights
L-3 Communications was sued by the US Government in Federal Court for fraud regarding performance of their line of EOTech Holographic Weapon Sights. The same day, L-3 settled with the US Government for $25.6 Million. This suit comes on the heels of a USSOCOM Safety Of Use Message for the sights because of Point of Impact shifts in extreme temperatures as well as other performance issues.'

hunterb
is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
hunterb
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Înapoi la Optica de vanatoare