Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
cu baikalu la pandaModerator: liviur
28 mesaje • Pagina 1 din 1
cu baikalu la pandaLa multi ani tuturor si un An nou fericit.
Vreau sa-mi achizitionez un izh18 cal 30-06 numai pt panda.Ce luneta imi recomandati.PS Nu dispun de o suma prea mare de bani si daca se poate citeva caracteristici ale armei
Re: cu baikalu la pandama intereseaza pt tragere la 100--150m
Re: cu baikalu la pandaCauta si pe site la IOR ceva cu magnificatie de peste 6x si tub de 30 mm.
http://www.ior.ro/Detalii/Luneta-de-vanatoare-4-14x50/ http://www.ior.ro/Detalii/Luneta-de-vanatoare-4-14x56/ http://www.ior.ro/Detalii/Luneta-de-vanatoare-3-10x42/ Maestrul Violiv te poate indruma cu privire la ele sau la alte marci .De asemenea si Tranan te poate ajuta eventual sa-ti trimita una din Suedia. Poti opta si pt. una cu magnificatie fixa tinind cont ca o vei folosi doar la panda. Este marfa pe piata ,bani sa ai! ![]() Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Re: cu baikalu la panda
Și eu am achiziționat un Izh 18 cal 30 06, tot cu un buget limitat, pentru o eventuală ieșire la țap sau la pândă. Pt. Baikal, care are recul destul de mare îți trebuie o lunetă ușoară și un suport cât mai jos pentru că ajută la precizie. Eu am optat pentru lunetă Hawke Endurance 30 1,5-6x42 cu reticul iluminat. Încă nu am testat-o în teren, dar după rezultatele din poligon pot să spun că sunt mulțumit de ea. Nu este o armă super precisă dar până la 150 m e ok. http://img823.imageshack.us/img823/9308/img8536p.jpg
Re: cu baikalu la pandaDaca ai putea face un efort cred ca un CZ 550 ar fi mult mai bun si mai precis decat IZH-ul.Eu am un CZ si sa stii ca nu m-a dezamagit.In ceea ce priveste Hawke-ul eu te-as sfatui sa-l lasi deoparte.M-am lamurit pe propria-mi piele ca daca montezi un rahat pe pusca o sa tintesti in boscheti cu ea.Am avut una si am ratat cat pentru o viata pina m-am hotarat sa o dau jos si sa pun un IOR.Nici aceasta nu este cea mai buna alegere dar este peste Hawke.Reculul la 30-06 este destul de mare asa ca-ti trebuie suporti zdraveni si o luneta robusta.De asemenea trebuie sa testezi si sa vezi cu ochii tai care munitie este cea mai potrivita pentru arma .Ar fi 4 factori de luat in seama pentru a avea sanse mai mari in "lupta" cu vanatul:
1-Arma 2-Luneta 3-Suportii 4 Munitia Al cincilea factor ( mana vanatorului ) tine de fiecare vanator in parte.Aici te-as intreba: Citi ani de vanatoare ai?Cite cartuse ai tras pina acum?Sa stii ca trasul cu carabina presupune mult mai multe precautii decit cu lisa.Iar pentru rezultate satisfacatoare in teren o sa ai nevoie de multa practica in poligon adica multi bani investiti in munitie (presupunind ca ai rezolvat deja cu arma si optica).Eu nu ma consider nici pe departe un expert ![]() Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Re: cu baikalu la panda[quote="mihai_tud"]Daca ai putea face un efort cred ca un CZ 550 ar fi mult mai bun si mai precis decat IZH-ul.Eu am un CZ si sa stii ca nu m-a dezamagit.In ceea ce priveste Hawke-ul eu te-as sfatui sa-l lasi deoparte.M-am lamurit pe propria-mi piele ca daca montezi un rahat pe pusca o sa tintesti in boscheti cu ea.
Ce tip de Hawke ai avut, și ce probleme au apărut (mecanice sau optice), ca să știu la ce să mă aștept.
Re: cu baikalu la pandadar 243 win.Ma intereseaza numai pt panda.Cam cat merge la ce distanta
Re: cu baikalu la pandafara luneta nu merge?PINA LA SUTA DE METRII
Am avut atat Eclipse cat si Endurance .Nici una nu e mai breaza cel putin pentru 30-06. Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Re: cu baikalu la pandaIntai ar trebui sa definesti ce inseamna pentru tine "panda"....stai numa intr-un loc si astepti sa vina si faci asta multe ore, eventual dupa apus sau o mai iei si la picior la un dibuit?
Sunt stiluri diferite de vanatoare si necesitati complet diferite la optica. Nu prea exista luneta care sa acopere toata plaja de necesitati iar cele care fac fata bine peste tot costa cat 10 Ij-uri 18. - 243 W nu.....prin cine stie ce intamplare nefericita, toate Ij-urile 18 in 243 trag prost = grupaj de 5 cm la 100 m cu "zburatoare" si la 10 cm de punctul ochit....asta inseamna ca nu poti fi sigur ca arma va dobora o vulpe la 100 m - 30-06 mai bine nu - calibrul e cam greut pentru o arma usurica, mai putin ergonomic construita si mai dificil de tras cu ea, mai ales daca esti mai la inceput. De tras, trag foarte bine si chiar nu-s pretentioase la munitii scumpe Raman in discutie: - 222 sau 223 - performante foarte apropiate, munitie mai abundenta pe piata pentru 223, foarte placute la tras si super-eficiente pana unde stii tu sa tragi (cu conditia sa nu bata vantul prea tare), numa bun calibrul pentru incepatori, recul aproape inexistent - 308 w - precizie buna pentru recul mai mic semnificativ decat la 30-06, daca ar fi si calibrul permis la mistret ar merge peste tot - 270 w - cred ca-i cea mai buna alegere de calibru pentru o IJ 18 ca si carabina universala - precizie foarte buna, recul moderat, legal la orice si mortal pentru orice animal bantuie plaiurile noastre; munitie se gaseste suficienta. Daca o mai gasesti si-n varianta cu pat sintetic te-ai facut c-o arma de nadejde. Optica este o problema uriasa pentru orice Ij 18. Aproape ca nu exista luneta buna mai ieftina ca arma iar o montura tapana costa cat jumate de arma. Problema asta se pune pentru orice carabina, asa ca banii de monturi si luneta tot aia sunt....numa raportati la pretul Ij-ul par foarte multi. Trasul pe catare si inaltator este posibil, arma chiar beneficiaza de unele reglabile usor. Partea mai proasta este ca sunt desenate cam aiurea (forma lor este cam boccie, cam mare) si nu "incurajeaza" o precizie cine stie ce....o minge de handbal la 100 m, o sticla de 1,5 l...cam asa da' mai greu sa nimeresti o portocala. O configuratie pe bani putini am si eu: ![]() in 243, pat de lemn in varianta mai "eleganta", tragaci finut din fabrica, dar care are obrazarul suficient de inalt cat sa nu mai poti folosi catarea si inaltatorul, monturi de otel de ~300 lei si luneta Weaver K6 (fixa, 6x 38) de 7-800 lei adusa in tara. Asa am scapat cu inca o data pretul armei. Luneta rezista fara probleme, am testat-o si pe 9,3x62 si pe 300 wm. Partea proasta a fost alegerea calibrului, fix cel in care Ij-urile 18 nu vor sa traga perfect.
Merge si fara luneta dar daca iese tapul la 200-250 m ce faci ?Te uiti la el si-ti spui "lasa ca poate data viitoare am mai mult noroc"?!E greu si cu luneta dar fara este numai pentru vanatori foarte experimentati si care stiu totul despre cei 4 factori de mai sus (pardon 5 , cel de-al cincilea fiind foarte important) . ![]() Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
În 25 noiembrie aveai altă părere despre Hawke, ce te-a determinat să o schimbi atât de mult? Atunci ai scris asta: Lasati si voi omul in pace .Nu mai fiti rai!O fi vrut sa spuna 5 cm la 100 m.Oricum, desi pare grau de crezut lunetele de la Hawke nu sunt asa rele cum te duce gandul ,nefiind un renume international.Mecanica si optica sunt cu mult peste pretul lor raportat la alte branduri mai cunoscute(Tasco....).Nu spun asta fiindca am avut eu una dar am si alti colegi care inca mai au pe arme montate acest tip de lunete si nu se plang.Pe mine nu m-au dezamagit.O recomand ca varianta mai ieftina fata de IOR.Cine doreste poate cumpara una noua, nu pe a mea.Desigur nu stiu comportamentul lor dupa 200 de focuri . Probabil Tranan are mult mai multe de spus despre ele.
Re: cu baikalu la pandaDe regula vinatoarea la pinda se desfasoara in zori sau in amurg cind luminozitatea este redusa iar ochirea pe catare - inaltator devine problematica. Luneta montata pe arma iti lungeste perioada in care poti da o lovitura sigura cu cel putin jumatate de ora.
Luneta care imi arunca focurile " in boscheti " o dau la gunoi dupa ce am analizat cu maxima atentie tot ansamblul arma-prindere-luneta-cartus si dupa ce am eliminat toate cauzele care imi pot afecta imprastierea. Iata o intimplare: ma aflam in poligon, cu multi ani in urma, incercind sa reglez 3 arme intre care si un UMC - 22WMR,luneta NORCONIA , prindere IOR din otel, munitie de SADU. Trag la 50m, reusesc sa gasesc tinta si incerc un grupaj: spaima! Clar, probleme la luneta. O dau jos si incerc pe sistemul mecanic, care bineinteles nu era reglat. Dupa ce gasesc tinta incerc un grupaj care m-a dus la concluzia ca trebuie sa scap urgent de acea arma ( era vremea cind era admisa la vinatoare ). Cu mare indoiala in suflet, incerc ultima sansa: aveam o cutie de cartuse FEDERAL. Am obtinut un grupaj care m-a incintat. Salvasem arma, iar acasa am constatat ca unul din inelele nu era strins suficient pe corpul lunetei.
Re: cu baikalu la pandaCe tip de Hawke ai avut, și ce probleme au apărut (mecanice sau optice), ca să știu la ce să mă aștept.[/quote][/quote]
Am avut atat Eclipse cat si Endurance .Nici una nu e mai breaza cel putin pentru 30-06.[/quote] În 25 noiembrie aveai altă părere despre Hawke, ce te-a determinat să o schimbi atât de mult? Atunci ai scris asta: Lasati si voi omul in pace .Nu mai fiti rai!O fi vrut sa spuna 5 cm la 100 m.Oricum, desi pare grau de crezut lunetele de la Hawke nu sunt asa rele cum te duce gandul ,nefiind un renume international.Mecanica si optica sunt cu mult peste pretul lor raportat la alte branduri mai cunoscute(Tasco....).Nu spun asta fiindca am avut eu una dar am si alti colegi care inca mai au pe arme montate acest tip de lunete si nu se plang.Pe mine nu m-au dezamagit.O recomand ca varianta mai ieftina fata de IOR.Cine doreste poate cumpara una noua, nu pe a mea.Desigur nu stiu comportamentul lor dupa 200 de focuri . Probabil Tranan are mult mai multe de spus despre ele.[/quote] Am avut si folosit Eclipse 1,25-4 x 24 si Endurance 1.5-6x24.Cand am scris cele de mai sus probasem doar Eclipse-ul.A tinut 80 de focuri si probabil ca mai tine si acum la posesorul cel nou..Endurance-ul in schimb dupa cam 50 de focuri nu-si mai pastra reglajul.Parerea mea este ca pentru IJ (care este cam usurica in 30-06 si nu gestioneaza asa bine ca un CZ mai greu, reculul) nu se prea potriveste Hawke-ul.IOR-urile sunt mai "rusesti"construite,solide dar si grele in draci si cu mai putine finisaje reusite.Mai depinde si de ce scrie pe ele(la mine era China pe ambele Hawke-uri).Deci recomandarea era doar cu stricta referire la cazul de fata.Nu neg ca pe alte arme care gestioneaza mai eficient reculul Hawke-ul este mai potrivit fiind si mai ieftin decit IOR-ul.De asemenea eu comparasem http://www.ior.ro/Detalii/Luneta-tactica-2-5-10x42/ care nu e cea mai reusita de la IOR cu Hawke.Ma opresc aici deoarece nu vreau sa transform topicul colegului intr-o discutie pro si contra IOR-Hawke. PS.As schimba si acum IOR-ul de mai sus cu alt Hawke (fara China pe el) dar prefer sa nu mai fac experiente si sa strang de un Zeiss sau SWA. Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Re: cu baikalu la pandaTodi,
Daca ai un cumparat Hawke deja nu inseamna ca nu merita sa o folosesti .Depinde si de arma pe care o pui ...Montura...dar e bine ca din cind in cind sa o testezi sa vezi daca mai are reglazul initial (poate la 50 de focuri,nu stiu...)Desi se stie ca Eclipse e mai slaba ca si constructie decit Endurance la mine a fost invers.Sa fi fost Endurance-ul piratat?! ![]() Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Mulțumesc pentru informații, și pe a mea scrie China, sper să fiu printre cei norocoși, să nu am probleme. Am tras la țintă peste 60 de cartușe, dar încă nu am mâna formată pe glonț iar luneta am reglat-o eu, după indicațiile maestrului Violiv. La 100 de metri împrăștierea e cam mare (într-un cerc cu raza de 20 cm.) așa că încă nu pot să mă pronunț asupra fenomenului în ansamblu să știu sigur care este veriga slabă. În ceea ce privește montura cred că e bună, a costat cât jumătate arma.
Re: cu baikalu la pandaMulțumesc pentru informații, și pe a mea scrie China, sper să fiu printre cei norocoși, să nu am probleme. Am tras la țintă peste 60 de cartușe, dar încă nu am mâna formată pe glonț iar luneta am reglat-o eu, după indicațiile maestrului Violiv. La 100 de metri împrăștierea e cam mare (într-un cerc cu raza de 20 cm.) așa că încă nu pot să mă pronunț asupra fenomenului în ansamblu să știu sigur care este veriga slabă. În ceea ce privește montura cred că e bună, a costat cât jumătate arma.[/quote]
Persevereaza in continuare cu trasul si o sa vezi ca incepe sa devina obisnuinta in a epola corect apare si constanta ochirii(ca in armata) si o sa apara si grupajul mai bun.Daca nu iese ceva bine gandestete unde sau ce a fost gresit.Pentru inceput cred ca este destul de bine.Eu cu Z-Point cu 3,5 MOA la 100 yds am scos grupaj de 7 cm/80 m tinta dar din BAR Long Trac.Nu sunt nici pe departe vre-un tintas deosebit ...este doar rodul a citorva sute de cartuse trase si a gindirii.Si eu am fost pus in situatia de a mi-l regla singur ....Cel mai bine este cand faci lucrul tu insuti dar urmand sfaturile unui coleg BINE INTENTIONAT (Violiv este un asemenea coleg,nu-l cunosc personal dar si eu am beneficiat de sfaturile lui).Stima si respect. Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Re: cu baikalu la pandaCred ca toate Hawke Endurance 30 1.5-6x42 sunt facute in China. Si pe a mea scrie la fel. Grupajul depinde de multi factori: munitie, arma, prinderi, luneta si factorul uman. Elimina-le pe rand sa vezi care iti da grupajul mare
Membru ANDA
Re: cu baikalu la panda@todi
cerc de 20 cm la 100 m nu e grupaj de glont, acusi ajunge sa semene a grupaj de cartus cu alice. Ar trebui sa incerci sa elimini din variabile: - intai sa traga si altcineva cu arma, cineva care-ti demonstreaza ca poate trage cu arma lui macar grupaj de 5 cm la 100...daca el scoate sub 5 cm grupaj din arma ta atunci "mecanica" e OK si mai trebe lucrat la "mana". - daca problema persista atunci demonteaza optica si trageti pe catare la 50 m.....daca ramane peste 5 cm grupaj schimba munitia iar daca ajungi sub 5 cm atunci pastreaza munitia si pune luneta inapoi - daca tragand cu munitia ce merge bine pe catare grupajul se pastreaza aiurea cu luneta montata atunci e ceva la optica. Ca sa nu dai bani multi pe boabe de proba, dintre cartusele ieftine Ij-ul 18 merge foarte bine cu silver-tip de 9,7 g de la Winchester si cu SPCE tot de 9,7 g de la S&B....cred ca si cu Geco de 11 g.
Re: cu baikalu la pandaArma e buna ca sa scoti grupaje bune trebuie sa tragi cu ea si sa poti stapani tragaciul ,eu am una si merge foarte bine pentru pretul platit,nu se compara cu CZ, TIKKA sau altele dar si pretul asi spune cuvantul la aceasta arma piesa a IV a conteaza foarte mult.
Re: cu baikalu la pandaMulțumesc tuturor pentru sfaturi.
Cred că cea mai bună idee este să rog pe cineva care are mâna formată pentru glonț să tragă câteva cartușe. După aceea, în funcție de rezultat o să trec pas cu pas la eliminarea variabilelor, pe urmă antrenament. Respect și stimă.
Re: cu baikalu la pandaNu neglija conditiile in care faci tragerea. Atunci cind te antrenezi ca sa iti "faci mina ", incerci pozitii diferite, apropiate de situatiile pe care le regassti in teren. Cind faci tragere de reglaj, conditiile trebuie sa fie cit mai apropiate de cele ideale, eliminind pe cit posibil erorile datorate tragatorului. Este de dorit sa ai masa de tragere si suport sau saculeti cu nisip, sa fii asezat si sa ai ambele coate rezemate comod pe masa. Daca nu ai aceasta posibilitate, incearca din pozitia " culcat " cu arma rezemata pe saculetul cu nisip sau pe o patura facuta sul.
Re: cu baikalu la pandaAm pe un Ij 18 in 30.06 Bushnell 3200 3-9*50 si e foarte buna atat luneta cat si arma la banii dati(ce i drept cam mult 2200 cand erau accizele)marea problema e brunaju si reculu,zici ca da magaru cu copita si asta pt ca arma e usoara ,in rest e super dupa ce te inveti cu ea; trag cu Fmj si HPC cu grupaje super(3cm la100m).... am luat capra la 200m in coloana cu Fmj si nu a rupt deloc...intrare si iesire curata aprox7mm la intrare si 8 la iesire..Acu ma bate gandu sa iau una in 223R..sa vad cum stau cu lozu
![]()
Re: cu baikalu la pandaEste bine sa pastrezi FMJ-urile pentru poligon. La 200 m lovitura in coloana este o intimplare. Daca loveai sub coloana era o piesa scoasa din teren, dar pe care aveai putine sanse sa o recuperezi. Chiar daca " rup " putin, este bine ca la vinat sa folosim proiectile expansive. FMJ-ul in 30.06 s-ar justifica poate la o vulpe sau la un alt rapitor, in cazul in care te intereseaza blana sau poate la o gisca asezata, atunci cind nu ai la tine un calibru mai mic.
TOATE CELE BUNE !
Re: cu baikalu la pandaPoate daca zici tu ca e intamplare
![]() ![]()
Re: cu baikalu la pandaVinez de regula capriorul la dibuit si urmaresc lovitura in cavitatea toracica . In aceste conditii nu am avut nici o piesa ratata sau ranita si pierduta, cu exceptia sezonului trecut cind am ratat nejustificat un caprior bun la 100-120 m, singura mea scuza fiind ca am tras cu alta arma decit obisnuita mea carabina de 30.06 si cu alta munitie decit cea cu care o probasem in poligon. Nu am tras niciodata cu FMJ la caprior, dar imi aduc aminte pe moment citeva cazuri de capriori loviti corect si care s-au mai dus binisor, desi trasesem cu proiectil expansiv:
1. caprior lovit la 50m cu FEDERAL 14.3g SP - s-a mai dus aprox. 60 m; 2. caprior lovit la 70-80 m cu S&B 9.7 g SPCE - s-a mai dus aprox. 50 m; 3. caprior lovit la 80-100m cu WINCHESTER SUPREME ELITE 11.7g - s-a mai dus aprox 120 m; 4. caprior lovit la 120 m cu WINCHESTER SUPREME ELITE 11.7g- s-a mai dus aprox 100 m. Cazurile relatate sunt din experienta proprie, dupa ce am tras ceva mai mult de 2 cutii de cartuse pe cartoane si pe vinat. O lovitura in cavitatea toracica cu glont expansiv, daca nu ai atins omoplatii, iti reduce " friptura " cu max. 0.5 kg, dar este o lovitura sigura, la care chiar daca piesa nu a ramas in foc, va lasa destul singe pentru a putea fi urmarita si recuperata. Tragind cu FMJ, este posibil sa nu marcheze lovitura sau sa nu observi acest lucru , va lasa foarte putin singe si luind in considerare aspectul terenului la vremea cind se vineaza capriorul vei renunta repede la cautare si vei considera ca ai tras pe alaturi, reusind astfel sa scoti din teren o piesa fara sa o poti recupera. Daca studiezi coloana vertebrala a unui caprior impuscat, vei intelege repede de ce am socotit lovitura in coloana o intimplare: sunt valabile doar loviturile care rup coloana, pe cind cele care ating apofiza spinala a vre-unei vertebre reusesc sa trinteasca animalul in foc, dar la scurt timp acesta isi revine si fuge. Daca din 10 piese in care tragi in conditiile descrise de tine - pe la 200 m, lovitura in coloana, etc..., reusesti sa dobori 10, atunci esti un tragator de exceptie. Daca reusesti sa dobori doar 2-3, atunci trebuie sa faci schimbari majore: in primul rind munitia, apoi locul unde pui focul si va mai trebui sa incerci cel putin inca " 2 cutii de cartuse pe cartoane ", in conditii cit mai apropiate de cele din terenul de vinatoare. Cred ca este de dorit sa lasam sa fie " friptura " putin mai mica, dar sa nu ne ramina piese ranite sau nerecuperate din teren. TOATE CELE BUNE !
Re: cu baikalu la pandabun articol.multumim.
Am observat la un coleg deformarea in interior al glontului la un porc la care a tras cu Supreme Elite 30 06. Eu detin un Savage Axis 308.Ma gandeam sa incerc si eu acest tip de munitie pentru distante lungi, chiar daca sunt aproape duble ca si pret de ce folosesc eu. Savage Axis StainleissSteel ,cal 308w
Beretta A300, cal 12 Gamo Whisper IGT ,cal 5,5
Re: cu baikalu la pandaRWS KS si ai cam rezolvat problema!
28 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 35 vizitatori |
Publicitate
|