Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Uzarea tevilor ghintuite!Moderator: liviur Uzarea tevilor ghintuite!Salutari tuturor! Am o nelamurire in privinta tevilor ghintuite! An o carabina CZ 527 cal 222 si mai mult o folosesc la trasul la tinta,am tras foarte multe focuri cu ia.Si vreu s-a spun este foarte precisa,dar insa am auzit ca dupa un anumit numar de focuri ghinturile in cep s-a se uzeze si isi pierde si precizia!Cam dupa cate focuri incepe uzarea?si daca se poate face ceva? Dar pt un 22wmr tot asa se uzeaza?
Uzarea tevilor ghintuite!La un asemenea calibru cu siguranta la cateva mii, iar pt a evita uzura prematura trebuie sa faci pauze intre focuri.
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
Re: Uzarea tievilor ghintuite!un 22 wmr scoate la pensie 1-2 vinatori
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Citisem undeva pe forum,ca teava la un 223, sau 243, s-ar uza undeva pe la 1000-1500 focuri, sau cel putin incepe uzura,dar vom vedea,pt ca am in plan o astfel de expertiza, in viitorul apropiat,!iar in ce priveste un 222,sau 22wmr, cred ca ai de tras nu gluma, si mult si bine, dar cine stie?
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Nu compara 222 cu 22 wmr - e o diferenta de la cer la pamant intre ele. 222 e mult mai apropiat de 223 decat de altele mai mici.
Viteza proiectilului, cantitatea de pulbere din cartus si cadenta de tragere sunt factorii ce influenteaza din partea "calibrului". Din partea tevii: materialul, modul de constructie si capacitatea de a se incalzi/raci. Calibrele cele mai viteziste si mai laudate si mai saltate in slavi prin Europa si pe la noi pe forum cum sunt 6,5x68 sau 8x68 sunt capabile sa trimita la fiare vechi o teava in 2-300 cartuse. 300 wm poate merge 2000 focuri intr-o teava de top iar 308 merge si 15.000 !!!
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Scuze pt comparatia gresita,iar in ceea ce priveste 243win-ul meu,saptamina viitoare il pun la lucru,[greu de tot]am de gind sa trag,cel putin vreo 300- 400 de cartuse,pt ca voi merge la trageri experimentale la poligon la baneasa,si atunci aflu eu cit de buna e arma asta!
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Asa o sa afli cat de buna a fost arma aia si daca merita sa iei inca una la fel
![]() ![]() Ce naiba sa experimentezi la Baneasa? Trasul cu ochii inchisi sau din culcat pe spate...distante n-ai, timp nici atat ca dupa o ora te gonesc aia acasa. Fara un sistem auxiliar de racire a tevii, daca tragi 3-400 de cartuse in 243 intr-o sedinta la poligon poti sa spui pa-pa armei. Se considera ca daca temeperatura interioara a atins 600 grade (echivalent la exterior cu 200 grade) teava e buna de aruncat. Ori asta se obtine la 243 tragand o cutie de cartuse in ritm de unul la 30 secunde. Nu visa la "mitraliere" cand tii o arma de vanatoare in mana. N-au fost create pentru asta, nu poti trage asa si sa speri ca va rezista. O teava subtire, caracteristica armelor de vanatoare, incepe sa largeasca grupajul dupa 3-4-5 focuri trase in secventa rapida. Nu mai e nici experiment nici distractie. Pauze de 1-2 minute intre focuri sau 10-20 minute intre serii de 3-4 cartuse sunt necesare. Depinde si de temperatura ambientala. Eu zic ca 2-3 cutii de cartuse intr-o sedinta de poligon sunt cam maximul ce poate fi tras decent atat ca influenta asupra armei cat si ca posibilitati ale tragatorului. Nu te gandi ca 243 e 22 lr...nici pe departe.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Maestre e o chestie generala de uzura sau difera de la un producator de arme la altul si de ce nu si tipul de munitie ca si gramajul ancarcaturii de pulbere ca si gramajul glontului (camasa proiectilului are si ia influienta sa asupra ghinturilor)?
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Normal ca importanta este calitatea tevii. Unele tin mai mult, altele mai putin.
In ce priveste munitia trasa, cea mai rea este viteza - cu cat e mai mare cu atat uzura tevii creste cu un ritm fantastic. Sunt "super-super-rapide" la care o teava tine 50, max 100 focuri, sunt unele ceva mai joc, cum e 7 STW, 7 RUM care duc 3-400 cu grija, coboram spre magnum-rile normale cu 1-2000 focuri si trecem scurt prin 308 cu 15 si chiar 30.000 din anume tevi ca s-ajungem la 22 lr care e practic imposibil de distrus o teava doar tragand corect. Exista cativa producatori renumiti pentru viata mai lunga a tevilor lor dar cum marea majoritate a tevilor astfel apreciate se fac in calibre iuti si mancatoare de tevi e mai putin reprezentativ pentru noi ca tin 1500 focuri in loc de 1000. Si printre producatorii de arme de vanatoare exista unii ce fac tevi mai rezistente dar nici cei mai grozavi nu pot face o teava in 8x68 care sa mearga la fel de bine si dupa 2000 focuri ca dupa 20. Pe de alta parte, performanta maxima in termeni de precizie, viteze la gura tevii, etc. se obtine cam dupa ce 20-30% din viata tevii s-a dus si tine inca pe atat la armele de super-precizie. Pentru cele vanatoresti, intr-un calibru normal, 1-200 focuri de rodaj sunt cam tot ce le trebe pentru a atinge potentialul maxim, poate nu al lor cat al posesorului armei apoi trag la fel de bine pentru multe-multe sute si mii cu minima intretinere. Proiectilul influenteaza mai mult sau mai putin prin camasa sau materialul din care e construit si mai mult prin masa....cu cat e mai usor in gama unui calibru cu atat este propulsat de o doza mai mare de pulbere la o viteza mai mare. Nu-i tot aia sa tragi 9 g din 300 wm cu peste 1000 m/s sau 14 g cu 800 m/s.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Pai alt poligon de glont, nu prea mai este prin tara asta,asa ca ,bagajele,ura si la drum,!si cum tot am treaba pe la bucuresti, dau o fuga si la poligon!
Re: Uzarea tievilor ghintuite!
Stiu ca sectiunea e de "ghintuite", dar citind postarea ta, mi-a venit in minte intrebarea : chestia cu pauza obligatorie de 1-2 min. intre focuri este valabila si pentru o lisa la o sesiune de talere. Ex. eu am tras aprox. 100 cartuse, cu o singura pauza la un moment dat de vreo 10 min.Intr-adevar teava incepuse sa "friga". Adica sa inteleg ca nu am procedat corect? Multumesc.
Pai la o lisa ce sa se toceasca? Daca tragi un nr decent de cartuse nu ai nevoie de pauze. Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Ce treaba are lisa cu pauza. Cu o lisa moderna poti trage zeci de mii de focuri fara probleme. In ce priveste cadenta de tragere, atata vreme cat mirajul provocat de teava fierbinte te mai lasa sa ochesti poti trage.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Adica dupa1500-2000 focuri pot so arunc la fiare vechi?
![]()
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Problema e ca daca tragi mult an poligon se duce teava ,daca e sa tragi doar la vinatoare si ocazional de antrenament te tine arma o viata(pentru cei ampatimiti si cu bani multi pentru munitie nici R8 nu face fata)asa ca depinde ce vrei sa faci cu arma.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!O.K. multumesc penrtu raspunsuri.
Cate 1000 din fiecare calibru ??? ![]() ![]() Dupa cum am psus, e foarte posibil ca o teava de Blaser sa traga 10.000 cartuse de 308 w dar nici 'mama Blaser-ului' nu trage cu aceeasi teava 10.000 de 7 mm Blaser magnum si nici macar de 7 RM. Cat despre 222-ul tau, tragand 'cumpatat' = fara serii dese si rapide, e foarte posibil sa mearga bine si 5000 de focuri. Daca te apuci sa tragi rafale cu ea s-ar putea sa nu ajunga nici mia.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Cu cat energia desvoltata este mai mare,in acelasi ritm creste uzura, de aceea uzura la calibrele mari este mai mare.
La calibrele mislocii se pot trage intre 5000-10000 de focuri in conditii normale.Deci daca ai un proiectil care are o viteza mai mare acesta uzeaza o teva mult mai repede referinta facanduse pe acelasi calibru.Sa ajuns la concluzia ca un ghint mai ingust si cu pasul mai lung la armele pt. vanatoare nu are o uzura asa mare si satisface nevoile unui vanator pretentios,asa sa ajuns sa se traga peste10000 de focuri.Orice model de arma are un test de presiune si balistica facut si garantat cu stanta de presiune pusa pe tevile fabricate.Daca doriti sa aveti tevi bune la aproximativ 6-7 focuri dati o pelicula de ulei daca trageti in poligon(nu faceti ce face popa-fa ce zice)
Re: Uzarea tievilor ghintuite!O pelicula??? Pai, ce presiune se dezvolta cand teava are o pelicula???... Nu prea cred ca trebuie sa fie VREO pelicula de ulei pe VREO teava de arma, atunci cand tragi...
Teava tre' sa fie curata - bec! Pelicula, daca o pui in dulap pana la anu'... Stu
Re: Uzarea tievilor ghintuite!@sturionu
Nu fi speriat asa tare. Domnul Vasile Craciun este un armurier cu state vechi, de aproape 15 ani....stie el ce stie si ne impartaseste cu drag din pseudo-stiinta dumnealui, sau, mai bine zis din fractiunea de stiinta a dumnealui. O sa te obisnuiesti curand. Un pic de adevar exista in treaba cu 6-7 focuri, poate mai multe - poate mai putine. Sunt tevi care vor curatate des cum sunt tevi care trag la fel de bine sute de cartuse intre curatari. Pentru fiecare e bine sa faca mici teste cu arma personala ca sa vada cum ii convine mai mult tevii. Insa dupa curatare teava trebe sa ramana oglinda, dupa cum bine ai spus. Cat despre pelicula fina de ulei de pe teava, ea nu reprezinta un pericol atata vreme cat este doar o pelicula foarte fina si cat nu este prezenta si-n camera cartusului. Va duce doar la schimbarea punctului de impact in tinta pentru primul, poate primele 2 focuri fata de urmatoarele. O picatura de ulei in teava este periculoasa cum la fel de periculoasa este prezenta uleiului in camera cartusului. Da' ne explica @vasile craciun de ce.... @vasile craciun nu este un atac direct la persoana ta ci o contra la prostiile debitate pe forum .... oricine ar fi beneficiaza de acelasi tratament din partea mea.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Multumesc pentru raspunsuri!Cat despre ulei,si eu dupa fiecare curatire a armei pic cate putin ulei si mai trec odata bagheta prin teava,dar nu stiam ca este periculos pentru camera caetusului! De ce oare Violiv?Se pare ca @andrei craciun stie ceva!Astept cateva sfaturi!!
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Inca o intrebare Violiv!Crezi,ca o teva cz varmit rezista mai mult decat teava unui cz normal?
Re: Uzarea tievilor ghintuite!O fractiune importanta din rezistenta ce o opune exploziei arma+inchizatorul este reprezentata de frecarea intre tubul cartusului si camera acestuia, chiar cand forma tubului este pronuntat conica. In momentele initiale ale cresterii presiunii, tubul se dilata si se lipeste de peretii camerei cartusului preluand o mare parte din foarta ce se exercita spre posterior. Prezenta uleiului aici reduce din aceasta rezistenta si solicita nejustificat de mult sistemul de inchidere al armei. Cu cat acesta este mai fragil, calibre mai mari si mai fortoase cu atat efectul negativ este mai important.
In plus, uleiul prezent aici arde incomplet sub actiunea gazelor primului foc, se mai amesteca si cu ceva particule de pulbere care scapa in proportie mai mare spre spate si formeaza un strat de calamina care poate impiedica chiar alimentarea corecta a cartuselor urmatoare, cu atat mai mult cu cat curatarea camerei cartusului este o manopera care scapa uzual vanatorului obisnuit (apropo...cati aveti in trusa de curatat perii pentru camera ???) si aceste straturi se adauga unul peste altul cu fiecare pelicula de ulei depusa la fiecare curatat uzual. O teava groasa se incalzeste mai greu, si rezista mai bine la un numar mai mare de focuri trase in succesiune rapida. Nu cred ca peste ani ar fi vreo diferenta atata vreme cat folosesti o teava de vanatoare la vanatoare. Daca-ti place sa tragi mult atunci merita investit in ceva mai sofisticat.
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Ma duc din cand in cand cu niste baieti care trag numai calibre de distanta si asist la discutii foarte interesante. Personal nu am experienta in uzura tevilor de carabina, insa ii vad pe ei ce fac si ce vorbesc la trageri.
Desi se cearta frecvent pe teme de balistica si tevi, absolut toti isi curata teava la un interval de cateva focuri(sa zic 20). Apoi toti sunt de aceeasi parere si anume ca este important si procesul de break-in al tevii. Adica rodajul de inceput. De asemenea tipul de proiectil(daca este imbracat sau nu si mai ales cu ce) Apoi (asa cum a precizat si Violiv) viteza proiectilului este decisiva (speed kills). De fapt ei folosesc termenul de "powder kills". Adica cu cat mai multa pulbere "trece" prin teava cu atat mai rapid moare teava. Io cred ca se opresc sa curete teava tocmai pentru a lasa si timp de racire al acesteia(poate ma insel). Ce am auzit de la toti este ca teava de .300WSM dureaza cam 1000 de focuri, iar cea mai lunga viata o are .308(pe care ei il considera obsolete). Precizez ca tot ce am scris nu sunt experiente personale, ci sunt vazute si auzite de la alti tragatori. Deci nu garantez 100% acuratetea informatiilor. Am postat doar parerile unanim recunoscute de toti cei pe care i-am vazut tragand in fata mea si care folosesc in general calibre "ucigatoare de tevi". La lise pot afirma din experiente personale ca nu am sesizat inca o teava care sa moara de la apasari pe tragaci. Am abuzat arme tragand pana nu se mai putea atinge teava, am neglijat arme necuratandu-le si nu am reusit sa vad inca o teava moarta. De-aia o iubesc pe lisa. (apropo: am scris la baikal-canada si am primit raspuns si anume ca pentru MP-153 nu exista tevi de schimb)
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Din pacate, la fel ca si violiv, si autori straini cad de acord, in privinta uzurii tevilor ghintuite: depinde de depande cum iti ingrijesti arma, chiar daca reguli de bun simt exista si functioneaza (au fost enumerate).
Fiecare trebuie sa judece cu propriul cap (cunoscand cat mai mult despre propria arma) si, pentru ca grija stapanului ingrasa vita, sa isi curete arma (vorbim de poligon, nu?) dupa un numar de focuri, mai bine sa fii sigur. Nefiind (complet) paranoic, poti sa faci o lunga pauza dupa un numar de focuri si, din nou, sa fii on the safe side. Si daca vorbim de a judeca cu propriul cap, nu cred ca cineva ar vrea sa traga cu arma altfel decat perfect curata... Stu
Re: Uzarea tievilor ghintuite!Multumesc pt raspunsuri si informatii tuturor!Si mai ales tie Violiv!!Care intotdeauna mi-ai raspuns la orice problema cu informatzii concrete si precise.
![]()
Re: Uzarea tievilor ghintuite!eu am un browning semi de 300 wm sa inteleg ca dupa 1000 de focuri nu mai pot sa tintesc porcu
Re:Uzarea tevilor ghintuite!Ba mai poti sa-l tintesti si glontul inca va mai ajunge in el. Intai se manifesta doar o pierdere a preciziei adica se largeste grupajul desi folosesti aceeasi munitie, luneta, etc. Dupa care se largeste si mai rau si ajunge glontul mai unde vrea el.
Oricum, la semi-automate, cu mare probabilitate se va uza ceva de la mecanism inainte de teava.
Re:Uzarea tevilor ghintuite!Numarul de 3.000 de focuri trase e o referinta in ce priveste armele ghintuite asa cum e 15.000 in ce priveste cele cu alice. Aici ar fi media. Trebuie tinut seama de faptul ca tevile ghintuite trebuie curatate periodic de cupru (sau aliajul din care e facuta mantaua glontului) si resturile de pulbere arsa. Este foarte important pentru precizie sa se faca aceasta curatare periodica. Sunt la magazine tot felul de solutii (preparate) care fac asta fara prea multa oboseala. Fiecare vanator inainte de sezon ar trebui sa-si verifice arma, daca vedeti o modificare semnificativa a grupajului ar fi cazul sa va curatati teava.
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 84 vizitatori |
Publicitate
|