Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorModerator: liviur
108 mesaje • Pagina 1 din 4 • 1, 2, 3, 4
6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorA venit vremea sa schimb una din arme. Adica mărit 308win pentru ca arma este o Tikka t3x CTR grea ca dracu si m-am saturat de carat si ma gândesc sa o înlocuiesc cu o arma ușoară și intr-un calibru mai mic. Ma tot uit de ceva vreme la 6.5 mai moderne ca si calibre si sufletul imi zice 6.5 PRC in timp ce capul zice Creedmoor. La 6.5 PRC teava este de 62 cm asa ca este ceva mai incomoda la manevrare dar câștiga ca si precizie, ca balistica și putere însă este o problema destul de mare cu disponibilitatea muniției. La 6.5 Creedmoor sunt cu teava de 56 si ii ajunge plus ca muniția este mai ușor de găsit însă pierde la capitolul putere la distante mai mari. Si la durata de viata a țevii Creedmoor câștiga. Ca pret al muniției sunt tot pe acolo. Cei dintre voi care au unul din cele doua calibre ii rog sa imi dea un sfat daca pot incat sa ma ajute sa iau o decizie informata. Multumesc!
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorDane, nu scriu să recomand calibrul, ci să întreb cât tragi? Că te uiți la durata de viață a țevii.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorPoi trag si in poligon si la vanatoare. De fapt în poligon 70-80%. La 6.5 Creedmoor teava duce între 2000 si 3000 de focuri. La 6.5 PRC undeva la 1000-1500. Dar o arma care trage ok gasesti la 1000 euro fără probleme. 4-5 ani trag si cu 6.5 PRC asa ca daca ma decid la acest calibru trebuie sa imi asum si uzura. Grija mea mare este însă disponibilitatea muniției. Magazinul care imi aduce arma din fabrica zice ca imi aduce și munitia dar nu as vrea sa ma bazez doar pe asta. Eventual sa ma gandesc ca mai ies din tara și mai pot lua de afara.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorCreedmore.
De ce? in afara de avantajele enumerate de tine, mai e ceva: ca sa scoti tot ce poate PRC trebuie sa se alinieze multe astre: trebuie sa fi un tragator foarte, foarte bun, sa tragi cu optica cea mai buna si sa tragi la distantele alea mari unde apar micile diferente fata de creed; si munitie de super calitate; daca nu se intrunesc toate, nu raman decat dezavantajele - nu mai simti diferente ca balistica si precizie fata de Creedmore, care oricum e foarte performant. Eu as lua Creed fara ezitare. Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorÎn Rom, din prostia legiuitorului, 6,5 CM are un dezavantaj, bine, mai mult teoretic: îi lipsesc 1,2 mm la lungimea tubului, pentru putea fi folosit la specii unde ar fi de minune, respectiv, capră neagră şi muflon, şi 2,2 mm pentru lopătar şi mistret...Parca doar pentru căprior şi combatere e cam mult deja 6,5 CM.
Am zis mai mult teoretic pt ca e mai greu de crezut sa verifice cineva lungimea tubului, dar cine stie?
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmoor
S-a modificat legea un pic... 6.5 Creedmoor este legal la mistret si cerb lopatar (ar nu si pentru capra neagra si muflon). viewtopic.php?p=284151&sid=2be48180435ef48a10b665108a3fedd3#p284151 Din acest motiv am si cumparat acest calibru, pentru combatere si panda (mistret, caprior). As fi vrut 6.5 x 55 SE, dar nu am gasit ( atunci arma noua), decat Blaser. Dar nu imi pare rau deloc, sunt multumit. CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Nu prea, 6.5 PRC este magnum, munitia este mai scumpa. Spre ex pentru 6.5 Crd gasesti munitie ieftina si buna (Sellier, am ramas surprins, pentru combatere nu trebuie mai mult) la 6-7 lei, dar si munitie decenta la 14 lei (Hornady ELD-X). Eu am 6.5 Creedmoor + Tikka T3x TAC A1, folosesc cu succes la combatere, caprior si mistret (la panda), la goana inca nu am incercat (dar o voi incerca ![]() viewtopic.php?f=73&t=20922&hilit=tac+a1 CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Scuze, din graba m-am uitat pe forma anterioara a ordinului, culmea e ca stiam ca la mistret si lopatar e permis acum, da uitandu-ma grabit m- am gandit ca nu stiam bine ![]() Iseea e ca e aiurea la capra neagra sa nu poata fi folosit,mi se pare ca acolo ii este locul: trageri precise la distanta, putere destula pentru a dobora vanatul, recul usor, deci poate fi tras din arma usor de purtat pe munte…
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorCând spuneam ca prețul munitiei care este tot pe acolo ma refeream la munitie de foarte bună calitate asa cum ziceați pentru 6.5 PCR.
6.5 Creedmoor bondstrike - 21 lei Evostrike - 21 lei Rws Speed Tip Pro - 21 lei 6.5 PRC. Bondstrike - 23 lei și cam singurul care se poate gasi Ca mai sunt și 6.5 Creedmoor de la sako pe la 16-17 lei este adevărat. Cele pentru tras în poligon mai sunt și pe la 12-13 lei este adevărat dar la cele pentru vanatoare preturile nu sunt foarte diferite. De Hornady nu stiu pentru canu am gadit in magazine. 6.5 Creedmoor găsesc în magazine pe stoc cu teava de 56 Mauser M18 sau Tikka t3x Lite care onsa ii aproape 8000 lei ceea ce mi se pare mult pentru cat a ajuns o Tikka in zilele noastre. La puțin peste 8000 lei ii o Sako s20. În 6.5 PRC pot sa aduc una pe comanda în 3-4 luni Mauser m18 cu teava de 62 și filet pentru muzzle brake. M18 se poate customiza acum la un preț decent. Un chassis GRS Fenris ii 2500 lei. Mai am doua săptămâni pana sa ma decid. Greu de ales cand te mănâncă!
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorTikka e 8.000 ( 8.300 mai degraba) varianta Veil. Roughtech e cam 6.800, m-am jucat ieri dupa amiaza in magazin cu una in 6,5 cm, teava de 62 canelata, faina arma,mai greuta din cauza tevii, dar mi-a placut. Intr-adevar, Tikka a mai umflat pretul, fata de Mauser de exemplu. Si da, decat 8.300 Tikka Veil,mai bine diferenta petru un Sako. M-am jucat si cu un Sako 85, tare mult mi-a placut…
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmooreu tocmai ce am luat Sako 85 - si confirm, arma merita fiecare banut!
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorBeretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorSunt complect de acord cu articolul din postul de-ai sus. 6.5 PRC este net superior lui 6.5. Creedmoor. Razant mai buna, putere mai mare, soc la impact mai mare si mai pretabil pentru vanatoare. Are trei mari inconveniente. Uzura mai mare a țevilor reculul mai mare și disponibilitatea muniției. Primul inconvenient nu este chiar un inconvenient daca arma este folosita doar la vanatoare. Reculul este cam ca cel a lui 308win care cu o frana de gura fac trasul chiar plăcut. Lipsa munitiei insa face o arma inutila. Sper sa pot face rost și de munitie si sa o pot aduce și când ies din tara pentru ca înclin tot mai mult spre 6.5 PRC. Probabil ca saptamana viitoare și dau comanda pentru o arma în acest calibru.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorDaca esti sigur ca asta vrei, just go for it! personal, nu am regretat niciodata o decizie luata cu inima si nu cu ratiunea, desi sint mai degraba rational de fel, sau macar asa imi place sa cred.
Sa ne povestesti! - cred ca vei fi primul forumist cu PRC. Si sa te bucuri de arma in calibrul asta! Sa fie cu spor! Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorNea Radu de la Hunedoara a fost primul cu 6,5 PRC. A folosit-o la vanatoare, tir vreun an, doi.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorAcum câțiva ani eram și eu preocupat de problemele astea: care e mai bun, 6.5 creed sau PRC dar realitatea m-a lovit repede după ce am studiat și am aflat ca 6.5PRC e superior unui 30.06 încărcat cu proiectile asemănătoare la distanțe mai mari de 160M. Mi-am dat seama că pentru mine, vânătoarea nu înseamnă să fac long range pe animale și acest calibru nou și magic nu îmi oferă niciun avantaj. Între timp, periodic apar calibre mai noi si mai vuteziste, mai razante, ultimul care îmi vine în minte e 7Backcountry de la Federal.
În afară de Hornady, Federal și alte firme americane cine mai încarcă 6.5PRC? Și cine aduce în România sau Ungaria/Bulgaria munitie 6.5PRC. Vedeți să nu investiți 5000 euro în armă/optică, să nu aveți muniție pentru ea și tot cu 308/30.06 să mergeți la vânătoare, ca și mine. CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win SADU 7,62X39 MAGPUL CZ SHADOW 2 9x19
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorFace și Norma Bondstrike si este pe site la Arrow. Fizic încă nu îl au dar au câteva arme în acest calibru la vânzare și au zis ca o sa aducă și munitie. Oricum cine îmi vinde arma îmi aduce și munitie. Daca iau 200 de cartuse la început o sa ma descurc o vreme doar pentru vanatoare.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorCe te preocupa mai mult?
Daca e vanatoarea, mergi pe creedmoor; daca raspunsul e shootingul, atunci PRC. Faci cum iti place!
culmea ca apare în stoc... CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win SADU 7,62X39 MAGPUL CZ SHADOW 2 9x19
Eu i-asi vedea exact invers utilitatea. 6.5 PRC este un calibru prea scump pentru a fi tras mult in poligon si mănâncă rau țevile. Pentru poligon eu as alege un calibru ieftin și ușor de tras și la care sa tina mult teava. Aici nici 6.5 Creedmoor si nici 6.5 PRC nu stau grozav. Eu le vad ca și calibre pentru tras în competiții sportive sau pentru vanatoare si aici cred ca 6.5 PRC castiga pentru ambele aplicații. Pentru tras în concursuri este ok pentru ca are razanta mare daca știi sa il tragi iar la vanatoare tinde spre un calibru universal pentru ca se pretează unei game mari de vanat si poate fi tras dintr-o arma usoara cu acțiune scurta. Rămâne sa vedem cata priza va avea la trădătorii sportivi și la vanatori si cat de lunga viata va avea.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorTot la Creedmoor ajungi, oricum o invarti; ca sa tragi bine PRC la vanatoare, trebuie sa tragi si sa tragi in poligon; plus ca la vanatoare nu prea e de interes, ca nu face nimic mai breaz decat 308, 30-06, 270, 9,3 si etc; pt vanatoare, eu m-as gandi mai degraba la 9,3, e muult mai practic si versatil; sau 375! Dar, pina la urma, de ce 6,5? Pt vinatoare nu are mare sens; poligon, 222, 223, 243 si chiar si 270 (mini-magnum dupa mine) parca au mai multe avantaje, sint ieftine si se gasesc fara probleme.
Afara de LR, eu unul nu vad vreun avantaj la calibre magnum, aici la noi in Europa. Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorLucrurile stau un pic diferit.
In primul rand 6,5mm nu prea se foloseste in competitii. In NBRSA si IBS medium si long range se tinde catre 6mm. De fapt si short range (100y, 200y, 300y) tot 6mm dar alt calibru. In F-class spre 7mm. Se alege varful, nu tubul. In ambele variante, medium si long range se prefera un anumit fabricant, iar in F-class lucrurile sunt si mai sedimentate. Un anumit varf este consistent tare! Pentru short range se prefera Bart, Vapor Trail, etc. Dar sa revenim. De ce am zis cele de mai sus? Pentru ca tubul de la 6,5 PRC e noul El Dorado in F-class. Largit gatul la 7mm, 7PRCW, (w vine de la numele celui care l-a inventat) asigura o precizie intrinseca foarte, foarte mare. Razanta e o gaselnita invechita, vanatoreasca. Cand lunetele nu aveau turete gradate, (sau se tragea pana in 200m) se prefera reglarea la o distanta mai mare. Se opta astfel catre aplatizarea curbei balistice. Acum vanatorul, de fapt unii, folosesc telemetrul, calculatoare balistice, anemometre portabile, micute, creand solutii foarte precise. Una peste alta, majoritatea competitiile sportive, in afara ISSF-ului, nu este deloc ceea ce cred unii. Mai mult sunt niste intruniri tovarasesti unde se cunoaste tota lumea, amicale, frumoase. Nu exclusiviste cu o aura elitista. Deloc! Ambele variante alese de tine trag acelasi diametru. Numai ca PRC e destinat varfurilor grele si pentru aceasta are nevoie de un twist mai rapid, de 7,5. CM varfurilor medii, cu un twist de 1:8. Ambele cu camere frezate pentru vanatoare. Intreaba-l pe @yoghi diferenta intre ele, le stie doarte bine. Diametrul gatului, unghiul de atac al ghinturilor, conicitatea gatului, linia de 200, diametrul freebore-ului, lungimea lui, clereance-ul camerei, etc. Le stie foarte bine. E armurier! Ideea este ca durata de viata a tevii se face la niste referinte, in general, de minim CIP, chiar custom. Pe cand, camerele de vanatoare sunt mult, mult mai tolerante. Astfel, din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa-ti faci griji de durata de viata a tevilor. Ca s-a ajuns la arme in discutie, e altceva. Ca iti place lemnul, plasticul, catarile deschise, filetul tevii, incarcatorul, sina de pridere, etc e alegerea ta - iei ce iti place. Eu sunt prea pactic, argumentele de notorietate nu sunt pentru mine. Teava de Tikka am vazut ca grupeaza foarte bine. Cea se Sako nu am vazut - poate grupeaza mai bine, dar nu am vazut. Diferenta mare e de recul in opinia mea. Alege ce vrei tu, ce iti place si ce raspunde nevoilor tale.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorDe un an incoace imi tot fac curaj sa iau si o teava in 6,5 PRC. Dar avant 6.5 Creed, parca niciodata nu am fost pe deplin convins ca e mai mult decat un moft, tinand cont ca ptr vanatoare am si 30,06. Pretul si disponibilitatea munitiei, viata tevii comparativ cu 6,5 creed, nu m-au convins ca merita bataia de cap ptr 100m suplimentari care vin cu costuri evident suplimentare ptr o teava pe care o termin in 3 ani. Un fel de strutocamila raportat la nevoile mele actuale. Iar viata unei tevi de 6,5 creed poate depasi 4000 focuri(sunt dovezi cu astfel de tevi) fara pierderi de viteza dar in conditiile unei utilizari si intretineri adecvate. Munitie de vanatoare ptr 6,5 creed se gaseste de la 7 lei in sus si oricum mai ieftin si mult mai variat decat 6,5 PRC. Ca e S&B si nu Norma Bondstrike e adevarat, dar daca vrei ptr vanatoare oricum e suficienta ptr cateva sute bune de metri. Nu te mai intereseaza neaparat atat de mult ca o ia vantul dupa 500-600m. Daca o vrei ptr poligon, din nou gasesti munitie mai usor si mai ieftin decat la PRC, munitie f buna de la 12-13 lei in sus, la 18 deja esti la alea folosite la olimpiada. S-au vanat si cerbi cu 6,5 creed acolo unde nu au problema tabelelor cu munitiile permise ori ba, fara probleme. Unii chiar elefanti cu 223.
Daca ai 6,5 creed, sa mai iei un PRC e mai mult o dorinta decat o necesitate. Altfel daca nu ai 6,5 si vrei unul,de ce sa nu iti iei 6,5 PRC si sa iti faci placerea mai ales daca nu iti bati capul cu munitia sau cand gasesti iei cat de mult poti sa nu ai probema asta in fiecare an (poate ai posibilitatea sa iei de pe afara poate si mai ieftin),daca nu tragi excesiv de mult in asa fel incat sa te tina teava aia cativa ani, mai ales daca e un sistem fara teava detasabila, sau daca iti permiti si poate nu te intereseaza cat te tine teava ca iti iei alta ulterior si macar ti-ai facut placerea. Ptr mine, in acest moment, tinand cont de ce, cat si cum trag am ajuns la concluzia ca nu face neaparat sens, dar asta nu inseamna ca ptr altcineva nu paote avea sens total. Pana la urma depinde de nevoia, posibilitatile ori damblaua fiecaruia. RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorAcu' 100 de ani, 50 de ani, 20 de ani discutiile erau aceleasi: aleg 6,5x55/6,5x57 sau 6,5x68/264 win mag. S-a schimbat un pic forma tuburilor si masa proiectilelor si-o luam de la capat!
Tocmai povesteam ieri cu un proaspat vanator, pasionat dar cu un buget limitat, preocupat tare de uzura tevilor carabinelor. La un pret mediu de 15 lei cartusul, 1000 de cartuse inseamna 15.000 lei iar 4-5000 cartuse pot insemna 50-100.000 lei. Cat tine teava? Atatia ani timp in care reusesti sa disponibilizezi acest buget numai si numai pentru cartuse, fara a pune la socoteala alte cheltuieli vanatoresti. Simplu de tot! Intre timp, unii nu stau la discutii si vaneaza! Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmoor6,5 exista de peste 125 ani.
Se trage si la noi cu ele de zeci de ani. 6,5x57 si 6,5x68 cred ca sint in frunte ca numar de arme. 6,5x55 e mai in urma si a patruns timid. Acum vreo 25-30 ani 6,5 incepea sa inspire adanc si se pregatea sa prinda valul. 6,5-284 win a fost primul care a zguduit un pic lumea, mai ales in competitii. A schimbat perceptia asa zdravan incat Norma a sarit iute si l-a standardizat. A fost practic primul cartus neo-modernist ... tub scurt si gros, unghiuri mai abrupte, viteze mari. Au existat si altele mai putin cunoscute, gen tentativa RWS 6,5x65 - foarte echilibrat calibru de vanatoare dar deja picat in uitare sau alt uitat 6,5x63 Messner magnum (un 6,5 in tubul lui 9,3x64 redesenat) care este cat se poate de practic echivalent cu PRC-ul cel nou. Cum au pacatuit de n-au reusit sa capete adepti? Pe de o parte timing-ul. Cei care trageau sau voiau sa traga departe erau prea putini, departe tare de valul de azi. Pe de alta parte lipsa proiectilelor lungi, grele, aerodinamice. Foarte rar cei care au inventat un calibru au inventat si proiectile pentru el, de obicei folosind ce era pe piata. (Parca 408 cheytac a aparut cu varfurile lui). Daca te nasti intr-o zodie buna, ajungi asa departe cum nici genitorii n-au visat ... vezi 6,5 creed. Daca nu, te zbati si te lupti cu viata ... ca 6,5 PRC care se lupta sa ramana cu capul sus, inghesuit fiind de un val de 4-5-6 calibre noi, tot in 6,5, toate mai iuti, mai grozave, mai-mai-mai. Si are sanse mari sa se duca pe copca. Pentru ca de foarte putin timp Federal a lansat un calibru nou. Ca dimensiuni nu-i nimic nou la el, conceptual e mult diferit. Adica au ales un otel dezvoltat pentru statia spatiala ca material pentru tuburi. Subtire, elastic, usor dar muuuult mai rezistent ca aliajele de cupru sau tabla ordinara folosite pana acum. Tubul asta nou suporta peste 1000 bari in plus fata de cele vechi. Nu poti turna mult mai multa pulbere decat in cele vechi dar poti pune o pulbere cu ardere mult mai rapida. Asa ca scoti viteze incredibile din tevi scurte, ca tot e la moda acum, de cand cu amortizoarele. Noul 7 mm Federal BC scoate dintr-un tub banal si teava de 50 cm cat scoate 7 PRC din teava de 60! Mai mult: face asta dintr-o arma cu actiune absolut normala, nu magnum sau supra-dimensionata, pentru ca varful de presiune este continut in tub si nu solicita deloc mai mult arma decat ar face-o mai vechiul 280 Rem, cu care seamana aproape perfect. E drept, munitia costa cu vreo 25% mai mult dar tuburile se pot reincarca normal, chiar de mai multe ori decat cele de alama. Si mai mult: pe testele facute de ei, noile incarcaturi viteziste NU uzeaza tevile la fel de mult ca magnum-urile pe care le concureaza. Las asta la o parte pentru ca mi-a atras atentia si mai mult o notita de final in prezentarea Federal: metoda se poate extinde si la alte calibre iar ei au deja in teste si vor lansa anul acesta doua munitii de acest fel pentru doua din cele mai populare calibre din lume: 30-06 si ghici? 6,5 creed!!! Asa ca, fara absolut niciun fel de modificare si grija fata de arma deja in posesie, vei putea trage 30-06 la viteze de 300 wm si 6,5 creed la viteze de 6,5 PRC ... ba chiar mai poti sa tai un pic din teava. Cica ar fi vrut sa le prezinte la targul american da' mai vedem. Daca chestia asta prinde si se va impanzi printre fabricantii de munitie atunci va bulversa complet situatia. Oricum, raspunzand strict la intrebarea topicului, daca n-as avea deja doua 6,5x55 mi-as lua fara nicio indoiala sau regret 6,5 creed. Restul au mult prea multe dezavantaje ca sa merite alegerea.
Hai nu sase, dar patru trebuie sa ni le spui! Nu ne lasa asa cu gura cascata. Care tub nou, in .264, poate sa arunce proiectile de +150 grains? De ce oare castiga teren abrupt in randul sportivilor? De ce marci de arme de prestigiu il au in oferta?
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorSunt de acord cu ce a spus Violiv și ii mulțumesc pentru sfat și argumente. Întrebarea ii ce sa cumpăr eu? 308win am dar îl dau pentru ca este foarte grea arma si nu este practica pentru vanatoare. Am 300 win mag dar este prea mare ca și calibru pentru vanat mic sau combatere. Reculul este ok cu frana de gura. Pot trage 50 de cartuse intr-o sedinta in poligon fără probleme dar vreau un calibru mai mic. M-am gândit la 6.5 Creedmoor si 6.5 PRC care sunt calibre moderne și precise. 6.5 Creedmoor este foarte ok dar nu l-as folosi la mai mult decât caprior deși este admis și la mistret. 6.5 PRC mi se pare mult mai elastic ca si aplicatii și specii de vanat. As merge cu el de la combatere pana la mistret insa exact cum a spus și Vio mi se pare ca nu prinde foarte mult la vanatori si ma îngrijorează și disponibilitatea muniției cat si viata pe care o va avea calibrul. Dacă în 10 ani va uita lumea de el nu cred ca fac o afacere deși dacă iau o arma ușoară cum ar fi un Mauser m18 la 800-900 euro nu este neapărat o pierdere. Încă o rumeg.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorTikka lite in crd
Arma e grea nu ca e 308, e ea grea Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Ca poate sau nu sa arunce proiectile de ~10 grame nu depinde neaparat de tub. Doar amintesc ca 6,5x55 la origine a fost incarcat cu unele de aproape 11 g. E drept ca erau boante si aproape cilindrice. Si astazi am munitie de vanatoare la 6,5x55 cu proiectile de 10 g ... tot boante. Sa poata sa arunce precis proiectile moderne de 10 g, din alea foarte lungi, tine de ghinturi, adica de pasul lor. Din pacate, atunci cand se standardizeaza un calibru, el vine si cu un anume pas al ghinturilor in specificatii si numai daca iti faci pe comanda teava poti iesi mult din gama. Sau daca se schimba optica mondiala ... vezi 223 pe care-l gasesti acum intr-o gramada de arme cu pas de 9" sau 7". Sau la 308 w pe care-l gasesti acum cu pas de la 7" la 15". Cu pas de 7" si incarcat cum trebuie, 6,5x55 depaseste nepotul creed la performante, cu orice varf. Scurt, doua din noile 6,5 mai iuti decat PRC: 6,5-300 wby si 6,5 wby RPM. Alte doua va zic maine ![]()
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorDe ce este larg folosit PRC?
Pe de o parte pentru ca este bun. Chiar e bun! Pe de alta pentru ca numar mare de utilizatori se invarte intr-un cerc cu disponibilitate tot mai mare de munitie si incet-incet ajunge sa acapareze piata, chiar daca nu e "cel mai cel". Si in primul rand pentru ca s-a nascut sub o zodie norocoasa! Daca aparea acu' 15 ani era deja uitat. Cati de aici au auzit de 6,5 Messner cand a aparut sau cati si-au dorit sa-l traga? Desi conceptual si ca performante este aproape perfect superpozabil pe PRC. Nici naiba n-a avut nevoie de el acum 15 ani desi este calibru standardizat inca de atunci. Roy Wby a proiectat acum zeci de ani un 6,5 iute dar a renuntat pentru ca studiul de piata a zis ca e sortit falimentului. 26 Nosler ... inca un vitezist Daca Remi nu dadea faliment pariez ca am fi avut si un 6,5 ultra-magnum ![]() ![]()
108 mesaje • Pagina 1 din 4 • 1, 2, 3, 4
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 58 vizitatori |
Publicitate
|