Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 07 Noi 2024, 05:01

Prima carabina - Cu sau fara cui catare ?

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Prima carabina - Cu sau fara cui catare ?

Mesajde Soim pe 23 Oct 2024, 09:28

Buna ziua ! Poate pe multi dintre voi va amuza aceasta intrebare dar pentru mine este o dilema de ce 80% dintre sfaturi sunt sa achizitionez o carabina fara cui catare si doar 20% sunt pro ""catare"". Sunt incepator si as vrea sa aud si parerile posesorilor de carabine de pe acest forum pentru a putea lua decizia corecta atunci cand achizitionez prima carabina. Sunt convins ca fiecare va avea un argument pro sau contra si va asigur ca le voi lua in calcul pe toate, de asta apelez la disponibilitatea si experienta voastra ! :-bd
Soim

Re: Prima carabina - Cu sau fara cui catare ?

Mesajde zeb stump pe 23 Oct 2024, 09:50

Pro catare: 1. poate nu ai de la inceput bani pt luneta pe care o doresti si poti trage pana atunci pe mecanice.
2. Vine pisica, da jos drobul de sare si in teren te trezesti ca luneta s-a dereglat/nu mai functioneaza/cazi cu ea si o distrugi. In cazul asta, o dai jos si tragi pe mecanice, nu tb sa pleci acasa

Contra: Nu catarea, ci inaltatorul, pote crea probleme la montarea lunetei. În functie de dimensiunile acesteia, obiectivul posibil sa loveasca in inaltator, si asta implica prinderi mai inalte ori demonatrea inaltatorului, etc...
La magnificatii mici, se vede catarea in luneta, da asta nu chiar o problema. cand ai in fata vanatul, nu o mai sesizezi.
Astea imi vin acum in cap, sigur or mai fi si altele, ,las pe cei cu adervarat priceputi sa le prezinte.
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde Stefan_23 pe 23 Oct 2024, 12:33

Bine ai venit!

Catarea si inaltatorul iti ofera o alternativa de ochire in plus (nu se stie niciodata cand ai nevoie), respectiv o arma cu sisteme de ochire mecanice, cel putin pentru mine, arata altfel....imi place mai mult.
Stefan_23
Membru important

Locaţie: Bucuresti

Mesajde DanCo pe 23 Oct 2024, 14:37

Depinde și la ce o sa o folosești. Dacă mergi la panda sau combatere unde tragi la distanta mai mare ai nevoie neapărat de luneta și atunci căutarea nu are nici un rost. Dacă mergi la goana atunci poți sa folosești și catarea sau pui în dispozitiv optic. La ce te incurca catarea au scris colegii mai sus. Eu însă și pentru goana prefer măcar un punct rosu pentru ca ochesc mai repede și mai precis și prefer armele fără catare dar tine de gustul și obișnuință fiecăruia.
DanCo
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde Sly_Fox pe 23 Oct 2024, 15:27

Este vorba despre o alegere personală. Armele cu aparate mecanice de ochire se fabrică pentru nostalgici, eventual cu paturi croite pentru tragerea pe mecanice, acele paturi bavareze, cocoșate, cu obrăzar. Mai sunt vânători care preferă să vâneze în stil classic, pe cătare și înălțător, fără optică dedicată, utilizând carabine grele în calibre medii și mari. Eu sunt unul din acei vânători! Astfel de vânători sunt minoritari, nostalgici, care încearcă se se apropie de vânat cât de mult posibil pentru plasarea unui foc decent. Dar trebuie experiență, ani de zile de umblat pe coclauri.
Pentru novici aparatele de ochire mecanice pot să constituie o soluție de rezervă pentru cazurile în care nu și-au cumpărat și optică în același moment cu arma, ori se consideră mai ghinioniști, gândindu-se că trebuie să se întâmple ceva cu optica în teren sau aceasta să se deregleze și să devină spectatori.
Dacă te hotărăști să cumperi arma dotată cu aparate optice, vezi că de cele mai multe ori și paturile sunt croite pentru trageri pe mecanice, astfel dacă armei îi pui ulterior lunetă va trebui să compensezi cu un obrăzar suplimentar serios. Cam inestetic și uneori cam incomod. Dacă știi că vei trage utilizând în primul rând luneta, sfatul este să cumperi arma fără aparate de ochire mecanice, așa numitul stil american, cu patul croit pentru tragere prin luneta de ochire.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 23 Oct 2024, 16:53

Ca sa ajunga glontul unde vrei este necesar sa poti ochi, adica sa incerci sa aduci cat mai precis teava armei pe directia dintre ochi si tinta.
Asta se face mai usor sau mai greu functie de pozitie, distanta/dimensiunea tintei, aparatul de ochire folosit.
La tras cu arma lisa cu alice 99,99% din tragatori folosesc un aparat de ochire mecanic, foarte rudimentar - sina armei cu un bumb in varf (sau chiar fara bumb daca s-a rupt/pierdut in timp). O fac cu succes de sute de ani ... pentru ca se trage aproape, la tinte in miscare, folosind un snop de alice de diametru mai mare ca tinta si sistemul permite o ochire rapida, foarte intuitiva, fara sa stai prea mult pe ganduri/in pozitie.
Sistemul isi arata limitele serioase atunci cand tragi cu proiectil unic vizand o tinta mica, chiar statica ... sint cam convins ca 3 din 5 vanatori nu sint in stare sa nimereasca o coala A 4, la 50 m reali, tragand din picioare si ochind pe sina cu bumb ... cel putin jumate nu reusesc nici din pozitie stabila. Si nu pentru ca ar fi slabi tragatori ci pentru ca folosesc un sistem de ochire nepotrivit.
Catarea insotita de inaltator creste precizia ochirii foarte mult dar face ca ochirea sa fie mult mai lenta, mult mai "gandita" si mai putin intuitiva. Desi este un sistem mult mai precis, cu care se pot atinge cu succes tinte foarte mici sau la distante incredibil de mari, necesita o lunga curba de invatare, ore bune de antrenament si la fel de bune cateva zeci de cartuse trase, pe putin.
Pentru un incepator, catarea si inaltatorul pe carabina, folosite cu ideea de sistem de rezerva in caz ca ramane fara sistemul principal, optic de ochire, sint absolut inutile. In mod aproape-aproape sigur nu va exersa cat sa le poata folosi cu succes. Ba mai mult, in 90% din cazuri nici macar nu sint reglate cu munitia folosita si raman asa, pur orientative, cum au venit din fabrica. Si atunci la ce folosesc? Doar ca sa se agate in toc, haine, crengi, sa te impiedice sa montezi luneta, etc.
Ca sa ai idee de gustul trasului cu carabina trebuie sa consumi 1-2 cutii de munitie in poligon, inainte de orice vanatoare ... reglat optica si antrenament. Ca sa inveti sa tragi bine pe catare trebuie de 2-3x mai mult iar ca s-o faci din picioare, la tinta in miscare, in conditii de lumina slaba, in teren acoperit cu vegetatie ... iti trebuie vointa, timp si bani din plin.
90% din cei care recomanda mecanicele ca sistem de rezerva nu le-au reglat si nu le-au folosit niciodata. 50% le demonteaza de nevoie ... nici nu mai stiu cate arme am "ciocanit", mai ales de cand cu termalul atasat de luneta.

Si daca din ghinion se defecteaza/deregleaza sistemul optic de ochire (in 40 de ani mi s-a intamplat de 2 ori!!!), chiar daca ai catarea reglata cu munitia folosita si chiar daca stii sa le folosesti ... mai trebuie un sistem rapid de de/ :ymbilly: montare a opticii sau trusa de scule in buzunar! Ca nu prea poti folosi mecanice cu optica montata, cu armele si monturile de azi....

Mecanicele au devenit atat de desuete incat ce vine montat acum pe arme este aproape imposibil de folosit la cel putin jumate din ele - in general sint gandite pentru tras repede si aproape, foarte groase, foarte greu de aliniat exact, foarte imprecise.

Vrei sa experimentezi? E foarte usor! Cu 500 lei iei o arma OK air-soft, cu tot cu proiectile ... de preferat una scurta. O cutie de carton plina cu carton ondulat si o coala de hartie alba sint deajuns pentru o tinta in care sa tragi in casa. Desenezi pe coala ce forme vrei si incerci sa ochesti si sa tragi cat mai precis, adica pe cat se poate gaurile pe tinta sa fie cat mai apropiate. Chiar daca-ti place, chiar daca nu, te vei lamuri repejor cat de eficient este sa tragi pe mecanice.

Sa nu uit: mecanicele functioneaza foarte-foarte greu daca porti ochelari!!!

Si atunci de ce sa vrei pe arma niste chestii inutile? Numa' pentru ca poti simti asa o grozava satisfactie daca nimeresti ceva folosindu-le ... de cele mai multe ori din intamplare sau intr-un sir lung de ratari?!

Sint dintre cei care stiu sa foloseasca si am folosit mult mecanice. Uneori mai trag si azi cu mecanice ... in poligon, ca sa nu pierd antrenamentul sau ca sa-mi amintesc de zilele bune. Dar oricat m-ar tenta folosirea lor la vanatoare prefer un sistem optic, bine reglat. Chiar daca nu le-am demontat de pe toate armele, doar pe 1-2 sint reglate, mai mult de amorul artei decat de necesitate.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde popaliviu pe 23 Oct 2024, 20:11

Colegule @Soim, vezi că forumul are niște reguli simple. Treci pe la prezentări te rog!
12, 16, 9mm, .30-06
popaliviu
Veteran

Mesajde yoghi pe 24 Oct 2024, 01:26

80 la suta din sfaturi!!!

Daca 80la suta din sfatuitori au zis asa ce rost Mai are sa intrebi inca 3_4.

Mi_a placuta aia cu "" veti dezbate cu argumente """ .
Pt cine bre...cine Esti.?
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Soim pe 24 Oct 2024, 14:11

:? :roll: Cu scuzele de rigoare , recunosc ca am sarit peste partea cu prezentatul si nu vreau sa raman dator :lol: Sunt nou in bransa , ma numesc Andrei si incerc pe cat posibil sa urmaresc cat mai multe postari si sfaturi din partea celor pasionati. Va multumesc pentru timpul acordat si imi cer inca o data scuze pentru neglijenta dar nu ma supar nici cand sunt luat de urechi. In directia mea sunt constructive atentionarile ! Respect !
Soim

Mesajde biriuck pe 25 Oct 2024, 16:39

@yoghi subscriu

Personal, eu nu as cumpara carabina fara sisteme mecanice de ochire. Poate ca ar merge un rabat pentru o arma dedicata exclusiv pandei si dibuitului. Pentru o arma de goana eu nu concep sa stau fara sisteme mecanice pentru ca ... sunt patit
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde mihai_tud pe 25 Oct 2024, 21:35

Cand mi-am configurat Blaserul primul lucru pe care l-am facut a fost sa aleg teava fara dispozitivele de ochire mecanice. Inainte am avut un BAR Longtrac pe care atunci cand am montat luneta am dat la fel mecanicele jos fiindca ma incurcau la magnificatii mici. Sa pui suporti cu vizare pe dedesubt iarasi nu e o solutie deoarece daca iti vine bine luneta in mod sigur nu iti vin bine mecanicele. In concluzie decat sa le dai jos si sa ramai cu gaurile in teava sau culata mai bine comanzi de la inceput fara caci oricum ni iti sunt de vreun folos daca ti se strica in padure optica.Eu personal in 25 de ani nu am patit acest lucru.
Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
mihai_tud
Veteran

Mesajde popaliviu pe 27 Oct 2024, 14:28

Eu am aparate mecanice de ochire pe Tikka T3X și lunetă de pândă 2.5-10x56. Nu mă încurcă deloc.
12, 16, 9mm, .30-06
popaliviu
Veteran

Mesajde mihai_tud pe 28 Oct 2024, 15:11

popaliviu scrie:Eu am aparate mecanice de ochire pe Tikka T3X și lunetă de pândă 2.5-10x56. Nu mă încurcă deloc.

La magnificatia ta de minim 2,5 nu are cum sa te incurce deoarece campul vizual este diminuat considerabil dar daca ai avea o luneta care pleaca de la 1,5 o sa vezi ca te cam incurca.In concluzie daca vrei luneta de goana nu ai de ce sa mai porti pe teava mecanicele.
Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
mihai_tud
Veteran

Mesajde pipabh pe 28 Oct 2024, 16:15

Din punctul meu de vedere mecanicele la o arma pe care ai un sistem de ochire optic nu isi au rostul!!!
Nu iti ofera nici un avantaj mai cu seama ca majoritatea prinderilor sunt fixe! Si sistemele de ochire mecanice trebuiesc reglate si trebuie sa tragi, sa tragi , sa tragi sa te apropii de ce poate un dispozitiv optic.
La un moment dat la magnificatii mai mici la goana poate incurca un incepator in ale utilizarii dispozitivelor optice de pe arma.
pipabh
Veteran

Mesajde biriuck pe 30 Oct 2024, 11:20

@pipabh cand desul e mare si distanta maxima de tragere e de 20-30m, alte sisteme fata de mecanice nu prea isi au rostul. De aceea eu mi-am pus o prindere rapida de calitate!
biriuck
Veteran

Mesajde zeb stump pe 30 Oct 2024, 11:47

@Biriuck:
Probabil unii vanatori sunt de parere ca un red dot deschis e perfect pentru astfel de situatii .
Oricum, rezumi la o situaţia particulară, vanatoarea la desis cu distante de tragere 20-30 m.
Colegul nu a specificat la ce va folosi carabina, dar, fiind prima, deduc eu ca la toate metodele de vanatoare, si atunci pot sa apara problemele cu montajul lunetei, etc...
zeb stump
Veteran

Mesajde biriuck pe 31 Oct 2024, 20:39

zeb stump scrie:Colegul nu a specificat la ce va folosi carabina, dar, fiind prima, deduc eu ca la toate metodele de vanatoare, si atunci pot sa apara problemele cu montajul lunetei, etc...

Asa e, nu m-am referit la initiatorul topicului ci i-am raspuns lui @pipabh
Oricum, pentru orice alt fel de vanatoare, mecanicele nu prea au sens. Mai ales astea groase, moderne.

Am incercat si red dot Zeiss si am fost multumit. Pana cand nu am mai fost... O goana ursoasa (cum au devenit cam toate in ultima perioada) in timpul careia a inceput sa ninga cu fulgi mari. Mi-a iesit o vulpe, am dus arma calm la ochi si... surpriza! Aveam 2 puncte rosii pe ecran, niciunul pe centru! Cum dracu am tras lozul sa pice un fulg fix unde trebuie ca sa se intample asta?
biriuck
Veteran

Mesajde violiv pe 31 Oct 2024, 23:35

Uite asa inveti sa stai cu arma rasucita cu susu-n jos cand ploua sau ninge :ymhug: :ymdevil:
Sau treci la "tub" gen Aimpoint.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde zeb stump pe 01 Noi 2024, 08:32

@Biriuck:
Super faza, bine ca fost vulpe si nu altceva...
zeb stump
Veteran

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont