Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Carabina universala versus Carabine dedicateModerator: liviur
21 mesaje • Pagina 1 din 1
Carabina universala versus Carabine dedicateSalut,
Dupa cum spune titlul, intrebarea este spre ce inclinati, o carabina universala sau mai multe fiecare specializat pe un anumit scop. Discutia are atitea aspected citi dintii la rechin, si putem dezbate mult. Personal pot sa vad si un punct de vedere si altul si pot argumenta de ambele parti. Nu cred ca este raspuns gresit nici asa, nici invers. Personal m-am gindit la cite scopuri am de indeplinit si am ales un calibru pentru fiecare rol (cu unele suprapuneri), si apoi cite o carabina in fiecare calibru. Criteriile pentru calibre au fost cam asa: - tipurile de vinat (mic, mediu si (mai) mare) - poligon si vinat - sa fie calibru comun in fiecare categorie Asadar am ales cite o carabina in: - calibre foarte usoare: AC (ca la noi e voie). .177, .22, .25 - calibre usoare: 22lr si .17 hmr - calibru usor-mediu: 223 si 7.62x39 - calibru mediu: 308 si 7mm-08 - calibru semi-greu: 7mm-Magnum Avantajul major este ca pentru "fiecare problema am solutia ideala" si pentru mine este placut sa le mesteresc pe toate. Dezavantaje sint mai multe: costa (multe feluri de munitie, multe lunete multe carabine), nu apuci sa tragi cu de toate suficient de des. Mai sint multe de scris...dar ma opresc. OK, rindul vostru!! CristianC
Re: Carabina universala versus Carabine dedicate....daca tot am zis, sa argumentez un pic si de cealalta parte.
Cum a zis colegul @mariusk pe alt topic, un calibru universal..e destul in majoritatea cazurilor. Si eu ca si el am ales 308 ca si calibru universal, altii au ales 3006 in sfirsit, sint citeva care sint universale (bune la de toate dar nu exceleaza la mai nimic). Asadar avantaje la calibru universal: - mult mai ieftin - in general tragatori/vinatori mai buni cei care au o singur carabina si pun timp/bani/pasiune. Devii mult mai bun, cu arma ta si calibrul preferat daca tragi tot atit cit trag ceilalti cu mai multe calibre - nu te incurci cu "tehnicalitati", te concentrezi pe ce e important, adica vinatoare, sa fi tragator mai bun si odata ce ai pus lucrurile la punct nu mai ai de umblat la surube Dezavantaje: - e universala, dar nu e chiar ce trebuie. E cam greu de dat in iepuri cu 308, desi daca chiar tii neaparat un FMJ ff usor si incarcat domol...poate nu il imrastie chiar de tot...hmmm nu stiu - placerea de a incerca altceva si de a avea exact acul de "cojocul potrivit" Probabil ca un 308 si o lisa acopera chiar toate situatiile...dar marturisesc cu mare mare rusine....ca n-am lisa ![]() Pe curind, CristianC
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateFoarte bun topikul.Din punctul meu de vedere, ,la grupa as putea beneficia de caprior o data la patru ani si se vineaza cu preponderenta mistret,nu are rost sa am o arma dedicata.Aveam ,la un moment dat si 3 carabine in dulap dar vinam doar cu una...Cerb sau urs nu-mi permit asa ca pt mine mistretul este specia tinta.Calibrul care-l folosesc este 308w. Sunt convins ca sunt colegi care au cite o arma pt fiecare specie insa aici depinde de sumele pe care sunt dispusi sa le atribuie vinatorii.
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateDe gustibus non est disputandum!
Prefer hiper specializarea!!! ![]()
Re: Carabina universala versus Carabine dedicate![]() armele sunt in semnatura iar calibrele...cam asa: 12; 20; 410; 22hornet; 222rem; 243win; 30-30; 308win; 300WM; 9,3×62; 9,5×57 steyr . Cineva ma intrebat de ce nu am luat un Steyr sau Blaser cu tevi de schimb. Nu ma intereseaza.Prefer 5 arme diferite nu cinci tevi. Al doilea motiv..in ambele cazuri folosesti 5 lunete si cinci suporti ; iar trei(motive)la o iesire pleci cu o singura teava/arma. Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateBuna ziua! Cand vine vorba de carabină, am un Blaser R8 si 2 țevi de calibrul 7x64 respectiv 9,3x62. Vânez preponderent în zona de munte la vânat mediu/mare. La rândul meu am incercat universalizarea unui calibru, dar nu se poate. De ce? Un simplu exemplu în teren: în acest sezon 2018-2019 am avut partide de vânătoare ,,la goana" în care printr-un singur stand au ieșit si 12 urși (la mine doar 5). Credeti-ma ca din acel moment voi folosi 7x64 doar cand merg la căprior! Asta daca nu mai cumpăr o țeavă 22-250 sau 243 win.
În concluzie: carabină dedicată! Iubeste-i pe oameni,dar lasa-i sa meargă pe jos!
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateSi una si alta!
Adica, am mereu in dulap o arma/teava "buna la toate". Daca stau sa ma gandesc un pic acum am chiar doua.... batranul 30-06 care nu mi-a lipsit niciodata din dotare si, mai nou, 300 wby dotat cu ce-i trebe si pentru aproape si pentru departe. De ce? Pentru ca mai plec prin tara cate 3-4-5 zile la diverse "combinatii" si sa nu duc 2-3 arme/tevi. Pe langa astea am dedicate si foarte dedicate. Adica si 22-250 sau 223 si 9,3x62 sau 375 h&h. Pe care le iau functie de vanatoarea programata pe plan local. E foarte adevarat, se poate cu una singura la orice si se poate chiar bine. Dar placerea e mai mare daca incerci un varf mic si iute pe langa unul mare si greu, o arma de domnisoare pe langa una de elefanti, etc. Si daca alta pasiune n-am... O arma cu mai multe tevi sau mai multe arme? Mai multe arme pentru ca ma pasioneaza si am vrut s-o incerc si surubaresc pe a mea. Mai multe tevi pentru avantajele semnificative - in primul rand acelasi tragaci de fiecare data.
Re: Carabina universala versus Carabine dedicate
Plus 1! Din păcate.... La noi cumpărăm ce găsim nu ce dorim.... cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateAm 4 ghintuite ,dintre care 2 in 308W ,1 in 223R si una in 3006 .
Dedicata o consider pe ce in 223R care o folosesc la caprior ,rapitoare si foarte mult in poligon Universala o consider pe una dintre cele in calibrul 308 W ,echipata cu luneta universala (1,5-9) care trage sub Moa cu 2 munitii diferite ,dedicate si acestea pentru animalele vizate la vanatoare .Cealalta carabina in 308W (pe care nu m-am putut abtine sa nu o cumpar ![]() ![]() 3006 am primit-o cadou . O folosesc cind si cind la goana pta ca este cu teava scurta si actiune liniara
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateDedicate sau nu... , in acest moment folosesc Blaser R8 in combinatia:
-30.06 + Leupold VX 6 - 2-12x42 cu Federal fusion 180 grains - panda si exceptional goana - 8x68S + Kahles Helia 1-5x24 pana acum cu RWS KS dar 100% va fi schimbat in sezonul urmator (MARE DEZAMAGIRE RWS KS - nu precizia, nu efectul in vant ci faptul ca din 40 cartuse 5 nu mi-au percutat unul cu turma de mistreti in catare!) - exclusiv pana acum la goana. Urmatoarea munitie Blaser CDP 12.7grame. Ambele tevi cu frana de gura ducand la o placere si usurinta deosebita la tragerea ambelor calibre (cu casti !) Cred ca fiecare dintre vanatori va alege ceea ce considera ca i se potriveste. Din pacate nu avem suficiente locuri sa exersam placerea trasului!
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateEu am o dedicata si o universala...fiecare e cu treaba ei...adica folosesc dublu-expresul in 9,3 dedicat,goana la mistret e vanatoarea care imi place in mod special,prin urmare micul Chapuis cu gauri mari in tevi e ce-mi trebuie mie...si pentru siguranta avand in vedere ca ma intalnesc des cu moș Martin.
Dar 308-ul e fain de tras fara constrangerile de mai sus. ![]() ![]()
Si cam câți ursi au ieșit pe tine, maestre, anul asta?! cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateTrei...unul chiar foarte aproape si era mare rau...vin pe mine cand lipsesti tu...
![]() ![]()
Au și ei mândria lor... cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateSau cauta veriga slaba.
![]() ![]()
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateDaca vanezi doar un caprior pe an, nu vad rostul unei carabine dedicate ptr asa ceva! Il poti vana si cu un calibru universal. Combatere la fel,,faci cu ce ai, iei doar o munitie ceva mai ieftinea si ai rezolvat treaba! Asta ti o spune unul care are mai multe arme si mai are de gand sa mai ia cateva!!
![]()
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateRaspunsul meu: atatea carabine cate iti poti permite sa le cunosti si sa le foloseti eficient si cu incredere in mai toate situatiile intalnite la vanatorile la care sti ca vei participa.
Personal am schimbat doar 2 carabine: - la inceput credeam ca un calibru tapan si puterea mare de foc data de o semi ar fi combinatia ideala si dupa vreo 2 ani de folosire a unui Argo cu teava de 51 cm in 300 wm (Eotech pt goana si Leupold 4.5-14x50 cu reticol B&C pt distanta) munitie Oryx de 11.7 grame....am ramas dezamagit de faptul ca si o arma super ingrijita se poate bloca (cu Kjg uri) plus ca in 300 wm se poate sa ai norocul ca glontul sa treaca ca laserul prin porc, iar acesta sa cada doar dupa o distanta considerabila...chiar si km - apoi am trecut la ceva care nu se blocheaza, un bolt action - Steyr Prohunter in 9.3 x 62, teava de 60 cm cu Schmidt & Bender 3-12 x 50 iar peste luneta aveam montat un Docter 3...combo superb pt orice si oriunde in Romania, singura problema era greutatea...incarcata cu 5 buc Oryx de 21.1 grame era pe la 6 kg ...apoi a fost si o perioada in care am avut doar un holo Bushnell (cel facut in colaborare cu Eotech ul chiar la inceput) era mai ok dar pt distanta imi lipsea magnificatia - dupa toate pataniile, am ajuns la concluzia ca o carabina destinata vanatorii din Romania pt un vanator mediu, nu trebuie sa aiba nici 60-65 cm de teava, nici sa fie intr-un calibru capabil sa puna jos un bivol african sau sa poata dobora mistretul la 500 m....carabina de care ma bucur momentan este o Tikka T3X Battue in 30-06 (folosita exclusiv cu Oryx de 13 grame) cu teava de 51 cm care are patul de la modelul Lite Adjustable , adica are obrazar reglabil si impreuna cu luneta Meopta Meostar 1-4 x 22 cu K dot si prinderi Optilock ajunge undeva la 3.6 kg...cam cat avea Steyr ul chel + cureaua. Concluziile le trage fiecare. Respecte domnilor! ![]() www.dronaoradea.ro
Ala mare rau l-am vazut si eu la vreo 50-60 de metri dar, sincer, nu foarte bine (era ceata ca dracu)....in schimb, al doilea vanator din stanga mea a aruncat pusca cat colo si s-a catarat intr-un copac (saracul zicea ca are magnet pentru ursi ![]() ![]() ![]() 12/70, 12/76, 30.06, 9,3x62
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateRelativ multe obiceiuri, dupa cum vrem fiecare sa ne traim hobby-ul. In opinia mea varietatea e utila pentru noi toti, ca sa impartasim si sa invatam din experientele celorlalti. Daca sumarizam un pic e cam asa:
- o singura arma in calibru universal. Toti avem cel putin una din aceasta. Cred ca fara asta nu se poate. Adevarul e ca, cu un 308, 3006 sau chiar 300 WM se poate face aproape orice. E adevarat ca unele cazuri calibrul e un pic subdimensionat (cum ar fi un 308 la urs) sau supradimensionat (300 WM la caprior), dar variatia in proiectilele si pulberile de azi este ....cum n-a fost niciodata. Un proiectil greu, bonded si incarcat puternic face din 308 mai mult decit a fost....prevazut. De asemenea un FMJ usor face din 300WM un laser care nu distruge atit de multa carne. - tevi de schimb - De asta uitasem, pentru ca aici nu e foarte comun. Dar e o alternativa care mi se pare un compromis bun la mai multe calibre. Bineinteles daca carabina e..."de treaba". Dar are si asta bubitzele ei cum inteleg eu, si unul care il vad imediat sint sistemele de ochire (ba de aproape, ba de departe, etc. ) - carabine specializate - nu mai comentez, ca am scris sus, dar o sa adaug observatia ca se pare multa lume se descurca cu 2 carabine (una mica si una mare). Daca tot am ajuns aici o sa deschid un not topic cu intrebarea pe care vreau sa o pun. Spor la gauri! CristianC
Ei bine asta este motivul pentru care eu, desi am arme dedicate (nu neaparat in calibrele perfecte din cauza a ceea ce a zis si @laurul), incerc sa folosesc cat mai mult o singura arma. In teren imi place sa stiu ca imi cunosc perfect arma si optica (epolare rapida, reglare magnificatie fara sa ma uit la luneta, siguranta o iau instinctiv in timp ce epolez, reculul la care ma astept si, foarte important, TRAGACIUL) Prima carabina a fost un 7x57 vechi din '49, arma m-a servit bine mai bine de 2 ani iar acum se odihneste in dulap si o scot la cate un caprior. Mai am inca una in 6.5x54 cu care m-am ales din considerente sentimentale si iese in teren cam la fel. Cu ambele ma simt confortabil sa trag la orice vanat de la noi in conditii de panda si dibuit. Am avut o arma dedicata de goana in .45-70 si mi-a placut dar am renuntat la ea pentru ca eu mergeam la vanatoare mai multe zile la rand iar la dibuit nu stralucea. Unde pastrezi arma daca iei mai multe la tine? ![]() Am stat si am analizat ce alta arma dedicata de goana dar si cu ceva caracter universal (la nevoie) sa iau si m-am ales cu un Voere in 9.3x62. Initial as fi vrut 9.3x64 dar oferta de munitie era jalnica. Asta e, totul e un compromis pana la urma. Ma trezesc acum ca folosesc aceasta arma aproape peste tot si nu regret. Corruptissima re publica plurimae leges
Re: Carabina universala versus Carabine dedicateR93, 30 06, Hammerhead 14.3g. Docter III+Zeiss 2.5_10 x 42.
Pentru mine e arhisuficienta. Au început sa ma lase ochii. Ori iau cristaline noi, ori o sa trec pe ceva 0_..? 8(e suficient) pentru a regla dioptria.
21 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 87 vizitatori |
Publicitate
|