Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 20 Feb 2025, 21:33

Carabina de tir sau carabina de vanatoare

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Carabina de tir sau carabina de vanatoare

Mesajde radubichis pe 20 Feb 2016, 14:09

In ultima perioada am intilnit tot mai multi vanatori care mi-au solicitat pentru vanatoare carabine cu teava groasa ,canelata ,lunga ,pat din lemn stratificat ,frina de gura ,bipod , luneta tactica etc... .Intrebati la ce vor sa le foloseasca ,majoritatea mi-au raspuns ca la vanatoare la goana ,dibuit si chiar PINDA
Voi incerca in continuare sa explic diferenta intre carabina de tir si cea de vanatoare
Carabinele de vanatoare difera de cele de tir ,acest lucru duce la diferente de proectare
Carabinele de tir sunt grele,mai greu de transportat ,capabile sa traga precis si constant un nr mare de cartuse fara a fi nevoie de timp indelungat de racire intre reprizele de tir
Carabinele de tir sunt proectate pentru competitii in poligon , unde de cele mai multe ori sunt trase multe cartuse in timp scurt ,dar nu esti nevoit sa le cari in spate in teren accidentat in conditii de vanatoare
.In timpul tragerii , teava se incazeste ,dilata ,suferind diverse deformari termice si geometrice care duc la devierea mai mare sau mai mica a glontului de la tinta ,in functie de teava armei
Pentru a minimaliza deformatia termica, carabinele de competitie au tevi groase ,de multe ori canelate care se incalzesc mult mai lent si radiaza caldura mai repede, pe suprafata mai mare
Acest lucru duce la o greutate mai mare a carabinei si usoara dezechilibrare a acesteia catre fata . Pentru a contracara acest lucru dar si pentru reducerea reculului , de obicei aceste carabine au paturi masive ,mai grele aproape inutilizabile in conditii reale de vanatoare
Carabinele de vanatoare dimpotriva ,sunt usoare ,manevrabile capabile sa trimita glontul exact in tinta din primul foc fara a fi nevoie de dublara ,triplare ,etc .Cu alte cuvinte nu este nevoie sa faci grup de 5 cartuse de 1 MOA in animalul vanat ,ajunge unul dar plasat bine
Din acest motiv armele de vanatoare au paturi usoare ,tevi subtiri si de multe ori cu tot cu optica (luneta,baze ,inele )sunt mult mai usoare decit o carabina de competitie
Cititi si aceste rinduri inainte de a cumpara o carabina de vanatoare pentru ca altfel veti risipi banii degeaba si veti tine arma mult visata in dulap pt ca este grea si nemanevrabila
radubichis
Veteran

Locaţie: Hunedoara

Re: Carabina de tir sau carabina de vanatoare

Mesajde stefanstnc pe 20 Feb 2016, 18:27

Buna seara,

Sper sa fie foarte folositoare aceasta diferenta explicata de un profesionist intre carabina de vanatoare si cea de tir, pentru mine personal s-au linistit apele.

Va multumesc.
stefanstnc
Membru activ

Locaţie: Ploiestiori

Mesajde miha pe 20 Feb 2016, 18:50

buna seara,

din cauza legislatiei prost facute,
in tara noastra ca sa practici tirul cu arme lungi sau scurte trebuie sa te faci vanator, respectiv colectionar.
orice om de buna credinta din tara asta care e pasionat de arme si de trasul cu arma nu poate sa isi practice pasiunea in conditii normale din cauza, repet, legislatiei facute prost.
de exemplu, eu ca sa imi iau un 1911 in .45 cu care sa trag in poligon a trebuit sa ma fac colectionar (desi nu intentionez sa cumpar mai mult de 3 arme, prin urmare as fi un impostor sa ma numesc colectionar si as jigni o buna parte dintre colegi care detin adevarate colectii) iar ca sa imi iau ar 15 (carabina de tir care nu are ce cauta la vanatoare din toate motivele) a trebuit sa ma inscriu in avps, sa astept o gramada de timp (doi ani deocamdata) sa platesc cotizatia sa merg la stagiatura instruiri examinari etc, ceea ce mi se pare absurd.
DAR, fiindca sunt intr-adevar pasionat, o sa am rabdare ca sa imi iau in final ce mi-am dorit.
asa ca cel mai probabil, clientii care au intrebat de carabine tactice pentru vanatoare faceau probabil parte din categoria din care fac si eu parte.
insa, din politete si probabil din experiente mai putin placute din trecut (daca intrebi in magazin de arme de carabina semiautomata esti privit cu suspiciune, daca mai si precizezi ca ar 15 lumea deja devine ostila) respectivii clienti au intrebat pentru ¨vanatoare¨.
concluzia este (si imi cer scuze pt postul lung) ca legislatia este facuta prost.

toate cele bune
.45/5.56/12
miha
Membru activ

Locaţie: bucuresti

Mesajde radubichis pe 20 Feb 2016, 19:57

Nu Miha ,cei care ma intreaba si mai si comanda de obicei sunt vanatori ,cu arma lisa, care vor sa-si cumpere si carabina, dar care inca nu au cunostintele teoretice si practice despre arma cu glont si utilizarea ei .Dupa ce cumpara isi dau seama ca ce au ales este aproape nefolosibil la vanatoarea de zi cu zi
radubichis
Veteran

Mesajde violiv pe 20 Feb 2016, 20:58

miha scrie:buna seara,

din cauza legislatiei prost facute ....

ar 15 - carabina de tir care nu are ce cauta la vanatoare din toate motivele

concluzia este ca legislatia este facuta prost.

toate cele bune

NU!!! Concluzia este ca gandim prost ... si atunci ajungem sa facem legi proaste, cu care prostim si pe altii si-i facem sa gandeasca si mai prost.

Dupa ce scrii xx randuri in care te plangi de legi si interdictii nu scapi ocazia sa "interzici" si tu ceva.
BRAVO !!! Cu asa gandire chiar ca ne meritam soarta.

De ce, ma rog, n-ar fi buna de folosit la vanatoare una din cele mai grozave platforme construite, care e capabila de precizie excelenta, care poate monta o sumedenie de tevi de lungimi, grosimi, calibre diferite, etc.etc. ? Numa pentru ca tu sau altii ca tine o vedeti nepotrivita ar trebui sa fie interzisa ? ^:)^

P.S. sa vezi tu ce greu va fi sa gasesti magazie de 2 cartuse pentru AR atunci cand vei dori sa o importi. Si fara mentiunea in hartoage privind capacitatea magaziei de fix doua boabe n-o sa ti-o inscrie politia pentru vanatoare, asa ca tot colectionar o sa trebuiasca sa fii, asa ca n-o sa poti sa iesi cu ea in poligon decat cu autorizare prealabila ... si fara munitie.

P.P.S. cine zice ca numarul obiectelor defineste colectionarul? Pana si legea spune ca e suficienta intentia de a colectiona ceva.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde miha pe 20 Feb 2016, 21:59

legea e facuta prost si trebuie schimbata.
.45/5.56/12
miha
Membru activ

Locaţie: bucuresti

Mesajde AXP pe 20 Feb 2016, 22:14

Am si eu o arma cu alura militara, am un Steyr Aug Z in 223 Rem, eu l-am luat ca arma complementara de vanatoare si de baza pentru antrenament in poligon, ..., munitie ieftina la ea, ... Cand am iesit prima data in teren la o vanatoare colectiva, la o combatere, se uitau colegii la mine ca la urs, ..., intrebari de genul, dar te lasa cu asa ceva in teren? Etc, ..., dupa o vreme, s-a obisnuit vanatorimea din trupa mea cu aparitia mea, ..., si au aparut curiosi care se interesau de calitatile armei, strict pentru vanatoare,..., gandind ca vezi doamne este foarte scurta si implicit foarte manevrabila, ..., in mare cam da, ... Daaar, ..., teava match (d=21 mm), rezultatul,..., goala fara optica, ... 4 kg,..., precizia nu pot spune decat ca este de top, chiar si la serii lungi de cate 20 de boabe,..
Vio, cu magaziile nu este problema, eu am cumparato din tara, iar armurierul (importatotul, totodata), stii tu care, mi-a limitat din start, o magazie standard la 2 cartuse,... Cel de la arme, s-a uitat putin lung la magazie, ... Normal ca i se parea cam mare, m-a intrebat primul lucru daca o inscriu pe vanatoare si daca da, daca mi-a limitat armurierul magazia, ..., i-am raspuns ca da este limitata, ..., a verificat in fata mea acest lucru, ..., si gata
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran

Locaţie: Cluj

Mesajde violiv pe 20 Feb 2016, 23:36

miha scrie:legea e facuta prost si trebuie schimbata.

Intai si intai trebe schimbata mentalitatea ... din radacini.

@AXP
la vremea cand importatorul Steyr a adus armele astea se putea si asa.
Amicii de la magazinul cu care colaborez au vrut sa aduca in toamna si clona de AR facuta de Haenel pe langa armele lor zise de vanatoare. N-au putut tocmai pentru ca firma nu avea magazii de doar doua cartuse, ci numai "standard" de 10. Atat politia locala cat si IGP-ul le-au spus foarte clar: asa cum e legea acum trebuie importata cu magazie de 2. Acum, la tragul de la nemti, o sa trateze si problema asta si o sa incerce sa-i convinga pe cei de la Haenel sa restrictioneze cat se poate de fix niste magazii special pentru Ro, astfel incat sa poata trece in acte linistit "capacitate = 2 cartuse" si "destinatie = vanatoare".
La nemti legea e asemanatoare, tot numa cu doua boabe in semi ai voie la vanatoare dar ei rezolva usor cumparand magazii separat de la alte firme.

Speram ca pana cand colegul @miha termina cu actele de vanator sa poata cumpara din tara, fara batai de cap, arma dorita.
violiv
Veteran

Mesajde AXP pe 21 Feb 2016, 14:03

Ai mare dreptate @violiv, trebuie schimbate mentalitati inradacinate adanc, din ceea ce spui, si ceea ce se vede..., pe an ce trece, noi regresam, in loc sa progresam, ..., restrictii noi, se inaspreste legea pas cu pas, pasi marunti, dar siguri, .., impotriva cui? A posesesorilor, legali, onesti, ..., a caror, cea mai raspandita si comuna infractiune este nevizarea la termen a permisului de arma, ... Mda, asta este trista realitate, ...
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran

Locaţie: Cluj

Mesajde hunt25 pe 21 Feb 2016, 20:58

Eu tot nu ii inteleg pe astia care se plang ca nu au drepturi dar vor sa interzica militaroasele la vanatoare. In baza carui fapt un AR 15 nu ii bun pentru vanatoare???Ce face un bolt in 223 si nu face un AR?? Cauta pe youtube si ai sa gasesti sute-mii filmulete cu AR la vanatoare. De ce la alti se poate si la noi n-ar trebui??Pentru ca asa suntem noi, un popor cartzar, invidios si rau ce nu stim decat sa interzicem pe urma urlam pe forumuri ca nu avem drepturi.
De fapt cred ca avem mai multe drepturi decat am merita, ca la cat stim noi sa interzicem, ar trebui sa nu avem voie nici la pistoale cu apa, daramite 1911 cal.45.

Nici macar nu iti dai seama "miha"ca din cauza astora ca tine avem legile astea naspa si mai si vrei sa le schimbi cu altele...mai naspa.Imi pare rau ca suntem colegi, si imi pare si mai rau ca e plina tara de destia ca tine.
hunt25
Membru important

Mesajde violiv pe 21 Feb 2016, 21:59

Nu cred ca a vrut sa interzica ... mai degraba si-a exprimat intr-un mod nu tocmai fericit opinia personala despre ce ar folosi si ce n-ar folosi el la vanatoare. E drept ca exprimarea e cam "absolutista" si de mijim un pic ochii o puteam vedea ca un prim pas catre interdictie dar cred ca-i bine sa ne oprim aici cu discutiile pe tema asta si pe tonul acesta si sa revenim la topic.

Care ar trebui reintitulat: se poate face tir cu o carabina de vanatoare? dar vanatoare cu o carabina de tir?
violiv
Veteran

Mesajde Marksman pe 22 Feb 2016, 04:34

Cred ca fierare carabina are pozitia ei bine definita .. nu ar ajuta deloc sa folosesti o Carabina de vinatoare in competitii ... NU ar face fata concurentei ... si este inutil si rusinos sa stea in linie cu arme performante .Eu as folosi-o pentru pinda , goana si, poate uneori, pentru pune jos vinatul la distanta ( DACA este antrenamentul necesar si se cunoaste exact ce face glontul la distanta aia ) . Acum mai este inca o chestie care nu se poate controla , vinatul se misca si cu cit mai lunga distanta cu atit mai multe sanse sa ranesti sau sa nu nimeresti animalul ...Un animal ranit si ( negasit ) care o sa moara probabil in urmatoarele zile chinuindu-se .... nu ajuta pe nimeni ....Nu este etical ...in lumea vinatorilor aici peste ocean si sint sigur si in Europa ... Un urs ranit (Black bear ) poate sa reziste pentru zile intregi , si pe deasupra este si fffff periculos sa il urmaresti , odata ajuns din spate si simtindu-se " bagat in corner" ... Sint fff mari sanse sa te atace ... :ymhug: Nu vreau sa intru in detali nu despre asta e subiectul dar am trecut prin momente din acelea in care trebuie sa actionezi doar din instinct ... Cel mai bine e sa nu tragi daca nu esti sigur de succes .. asta te-ar scapa de o gramada de dureri de cap . nu se poate defini cred eu o linie pina unde este sau nu este etical sa tragi , asta depinde de abilitatile fiecaruia , eu cred ca un vinator care se respecta isi stie limitele , are carabina de vinatoare ( si o foloseste pt vinatoare ) Daca sint posibilitati si pentru arma de tir, nu e rau deloc ( eu am si asea ceva ) dar o tin pentru poligon sau doar pentru Tactical shooting ... Asa ca, pentru cei care probabil acum incep sa vineze ... sincer arma de tir sau tactical nu o sa te ajute in padure .... Asta este opinia mea bazata pe experienta de vinat si credeti-ma... am o experienta bogata in a pune jos vinat mare .Canada are din belsug : urs ,lup, eland, cerb , puma .. si inca citeva specii care sint putin mai mici, dar care si alea sint destul de periculoase ... una din ele ar fi Wolverine.. asta e mica proasta , proasta si ff periculoasa ..
Marksman
Veteran

Mesajde violiv pe 22 Feb 2016, 10:39

Incet-incet si in multe tari din UE se dezvolta ramuri de tir care nu existau in urma cu un deceniu. Una dintre cele mai populare este o asa-zisa disciplina "tir vanatoresc" ... intr-o traducere mai pe intelesul nostru. Cu mici diferente de la tara la alta, regulile sunt cam aceleasi: folosesti o arma de precizie cat mai buna dar care are constructia uneia dedicata vanatorii si nu tir-ului, adica nu se admit culate inchise ci alimentare numai din magazie de cartuse iar masa armei n-are voie sa depaseasca 3,6-3,7 kg goala sau 4,5 cu optica. Probele de poligon sunt foarte variate si exista unele grele de tot, de genul o mica excursie prin padure pret de vreun kilometru, in pas alert pana la sosirea in poiana amenajata ca poligon apoi executarea focului in tinte plasate la distante diverse, mergand pana pe la 500 m, eventual si cu obligatia de a trage dintr-o pozitie de tragere indicata de organizator (adica tap la 200 m tras numai din genunchi, etc.), eventual si cu limita de timp care poate fi destul de scurta, adica nici n-apuci sa-ti tragi sufletul bine ca tinta dispare, eventual si cu limita minima de calibru folosit. Se trage si de grupaj dar grupurile sunt de 2-3-4 boabe, tocmai ca sa nu depaseasca posibilitatile tevilor, eventual tot cu limita de timp.
Cel putin in Italia, numarul tragatorilor participanti a crescut exponential in ultimii 5 ani determinand producatorii de arme sa scoata arme usoare si foarte precise, dedicate acestui sport. Paturile gen GRS, KKT, etc. pentru asta au aparut initial. Multe firme europene au raspuns cerintei si fac arme "de vanatoare", minimal tunate pentru tir. Exploatate in conditii aproape real ca de vanatoare e normal si firesc sa mearga bine si in teren la tinte vii. Italienii nu erau tragatori traditionali de glont; desi au mii de tapi, multi de tot ramaneau nerecoltati. Vestita directiva pasari a UE a schimbat insa total situatia si foarte multi s-au reorientat catre glont, iar trasul la distanta mare a devenit o adevarata pasiune. Multi nu stiu dar au azi o cota de capre negre mai mare decat avem noi (si sunt urmasele caprelor importate de la noi prin anii "70, cu care au repopulat Alpii impreuna cu francezii) si acum chiar alearga dupa ele.
Din fericire pentru ei, poligoanele sunt la fel de dese ca benzinariile si poti gasi in raza a 100 de km fata de domiciliu macar un poligon lung, exista chiar si poligoane "tunel" de 3-400 m unde poti testa in conditii perfecte. Incarcarea munitie acasa e permisa de zeci de ani si experienta lor e foarte bogata in domeniu.
Aceeasi situatie este si in Franta si Germania (unde, apropo, au inaugurat de vreo 2 ani un poligon "civil" de 2,5 km :ymparty: ), ca sa nu mai vorbesc de tarile nordice unde tir-ul e ca si condusul masinii.

Sa n-o mai lungesc, astazi e foarte posibil sa practici anumite discipline de tir folosind arme de vanatoare, usoare si placute la purtat insa e la fel de dificil ca si acum 20 de ani sa folosesti la vanatoare o arma de tir, grea.

P.S. ce ma face pe mine sa zambesc pe sub mustata este faptul ca marea majoritate a tevilor grele sunt achizitionate de tragatori cu foarte putina experienta si care nici nu intentioneaza sa treaca prea des prin poligon \:D/
violiv
Veteran

Mesajde radubichis pe 25 Feb 2016, 08:02

violiv scrie:Sa n-o mai lungesc, astazi e foarte posibil sa practici anumite discipline de tir folosind arme de vanatoare, usoare si placute la purtat insa e la fel de dificil ca si acum 20 de ani sa folosesti la vanatoare o arma de tir, grea.

P.S. ce ma face pe mine sa zambesc pe sub mustata este faptul ca marea majoritate a tevilor grele sunt achizitionate de tragatori cu foarte putina experienta si care nici nu intentioneaza sa treaca prea des prin poligon \:D/

Perfect de acord cu tine . Sper ca aceste rinduri sa fie citite de cit mai multi cumparatori de carabina si mai ales de catre vanatorii incepatori
radubichis
Veteran

Mesajde florinsarca pe 08 Mar 2016, 21:24

Bună seara prieteni. Sunt și eu în asentimentul domnului Radu Bichiș și a multora dintre dumneavoastră. Carabina de vânătoare e special concepută pentru vânătoare. Nu am folosit niciodată o carabină de tir în terenul de vânătoare, dar cred că ar fi foarte greu de folosit , de exemplu, la o goană de mistreți în pădure unde, de multe ori, apar rateuri și cu cea de vânătoare. Cătare plină tuturor prietenilor!
florinsarca
Membru important

Locaţie: Geoagiu Băi, Hunedoara.

Mesajde violiv pe 08 Mar 2016, 22:33

Foarte greu nu e.
Vezi "blondul" care trage la mistret la goana cu arma cu teava groasa, lunga si cu frana de gura. Prefera stabilitatea tevii dupa foc si posibilitatea de a ramane continuu cu ochiul pe tinta. Probabil ca manevrarea armei catre tinta a invatat-o bine :D

Chestia cu destinatia initiala pentru care a fost gandita, proiecta si construita o arma e foarte adevarata si se vor obtine performantele maxime din respectiva scula atunci cand e folosita in scopul pentru care a fost construita. Cu toate astea, se poate folosi bine si cu succes si in alte scopuri. Imi amintesc ca am vanat mistret cu o "arma de razboi" si am in dulap una cat se poate de arma de tir, model pe care un bun amic l-a folosit cu succes maxim la panda in decursul catorva sezoane bune ... cu lovituri sigure la peste 500 m binisor.
violiv
Veteran

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont